Gretta

A világ legjobb strandjai - 2017

2017. július 20. - Gretta

A Suitecase magazin weboldalán lehetett szavazni a 2017-es év legszebb strandjaira: a TOP 10-es listát alkotó egzotikus beach-ek közé viszont csak egy európai tengerpart került be, ami pedig nem éppen az, amire számítani lehetett. 

 

A cikksorozat többi részét a következő linkeken tudjátok megtekinteni: 

amanpulo-philippines-wellness-destination-deluxe.jpg

Pamalican, Fülöp-szigetek

A mindössze 2,5 km hosszúságú Pamalican strandja lett a világ legszebbje – immár harmadszorra. A mesés kis sziget egyébként teljesen lakatlan, „csak” az exkluzív Amanpulo Luxury Resort található rajta, amit a hotel privát repülőgépével tudunk megközelíteni Manila repülőteréről. Talán mondanom sem kell, hogy a tengerpartja minden „kényes” igényt is kielégít, nem lehet hibát találni rajta. Budapestről a Fülöp-szigetekre egyébként nem olyan vészes az utazás: már egy (!) isztambuli átszállással is eljuthatunk Manilába, a repülési idő pedig nem hosszabb 17 óránál.

Bocas Del Toro, Panama

Panama északkeleti csücskében található a Bocas Del Toro  szigetcsoport, ami azért (is) különleges, mert a Karib-tenger ezen térségén nem épültek ki hatalmas üdülőközpontok: egyszerű vendégházak találhatóak itt, ami a bohó turisták és a hátizsákos utazók kedvenc helye lett. A térség infrastruktúrája hagy kivetni valót maga után: csak a Panama Air légitársasággal lehet ide eljutni, az ivóvízkészlet szegény, a legközelebbi szupermarketek és szórakozóhelyek csak a 4 órás autóútra lévő Panama City-ben vannak, valamint maga a Bocas del Toro strandok sem tartoznak a legbiztonságosabb fürdőhelynek közé.

Tikehau-sziget, Francia Polinézia

Franciaország óceántúli területéhez 118 kis sziget tartozik – a Tikehau kicsit messzebb helyezkedik el Tahitihez és Bora Bora-hoz képest, de a tengerpartja csak még mesésebb és nyugisabb, mint az említett szigeteké. Ha jól tudom, a szigeten csak két ötcsillagos szállás található (melyek ára túlhaladja a 200.000/fő/éj-t), valamint néhány nagyon egyszerű B&B, ezért nem kell félni a turista áradattól. A leggyorsabban két átszállással (+1 egy rövid repülős túrával) tudunk eljutni a Tahiti szigetén található nemzetközi repülőtérre: ha Frankfurtból Los Angeles-be értünk, akkor onnan már „csak” 8 óra repülés a paradicsom.

29848351748_68f3fbeddf_b.jpg

Baia do Sancho, Fernando de Noronha sziget, Brazília

Az Atlanti-óceán közepén, Brazíliától 340 km-re található kis sziget tulajdonképpen egy UNESCO által őrzött környezetvédelmi terület, ahol nincsen semmi – csak a természet. Már többször is a világ legjobb strandjai közé választották a Baia do Sancho nevű strandját (így 2014 és 2015-ben is), ami főként a kilátásnak, a víz tisztaságának és a fantasztikus búvárkodási lehetőségeknek köszönhető. Januártól júniusig teknősök lepik el az egész szigetet, ezért Fernando de Noronha szigete csak korlátozottan látogatható, az év másik felében viszont még delfinekkel is lehet úszni a strand közvetlen közelében – ez pedig nem semmi!

150717162609-islands-of-trang-koh-kradan-full-169.jpg

Koh Kradan, Thaiföld

A Chao Mai Nemzeti Parkon belül található Kradan-sziget csak 80 km-re van Malajzia határától, ezért az egyik legfelkapottabb déli üdülőhely a Thaiföldön nyaralók számára. A szuper adottságokkal rendelkező szigeten két luxushotel található (a Sevenseas Resort és a Coral Garden Resort), amik szinte teljesen kisajátították a világ egyik legjobb strandját, egy korallzátonyos, 2 km hosszú, fehérhomokos beachet. A sziget legjobb programja közé a legtöbben azt a három órás kajak túrát sorolják, ami közben az egész szigetet körbevezethetjük– ezt mondjuk én is szívesen kipróbálnám.

Radhanagar Beach, Havelock, Andaman-szigetek, India

India legszebb strandján minden megvan ahhoz, hogy tökéletes fürdőzésben lehessen részed: a víz kristálytiszta és lágyan hullámzó, a part finom homokos, a strandon aranyos kávézók, tiszta öltözők és életmentő standok találhatóak, de a búvárkodást kedvelők is megtalálják a számításukat. A sziget és a Radhanagar Beach január végétől május közepéig nyújtja a legnagyobb élményt (sajnos ilyenkor a tömeg is hatalmas), de nem először szerepel a listán: 2004-ben a TIME magazin is Ázsia legszebb partjának kiáltotta ki.

Honokalani Beach, Maui, Hawaii

Akár Hawaii összes tengerpartja szerepelhetne a listán, annyira mesés helyek vannak ott, a Suitcase magazin olvasói mégis a fekete színű Honokalanit választották a legszebbnek. Ez az egészen egyedi strand a Waianapanapa Állami Park része és apró fekete kövek tömkelegével van tele – ahogy a környék is, hiszen rengeteg lávabarlang található errefelé.  Maga a strand nem a legszuperebb, mert a hullámok hatalmasok tudnak lenni, az úszás szinte lehetetlen, az apró kavicsok pedig a fürdőcipő talpát is átnyomják, tehát a napozás is kivitelezhetetlen. Egy ilyen strandon fürödni mégis felejthetetlen élményt, amit nem nagyon tehetsz meg máshol a világon.

Loblolly Beach, Anegada, Brit Virgin-szigetek

Több, mint 50 sziget alkotja a Karib-térségben található brit tengertúli területet, a legszebb mégis ez a csendes, fehér homokkal büszkélkedő strand, ahol a legjobb szórakozási lehetőség a snorkelezés. Meglepő, de a strandot mégsem hypeolják túl, legalábbis én ezelőtt még nem hallottam róla. A vélemények egyöntetűen pozitívak a strandról, bár sokan panaszkodtak a hínárokra és a medúzákra is, ami nekem azért nem annyira vonzó. 

South Beach, Miami, USA

Miami fő ismertetőjele, állandó tagja a világ legjobb strandjait felvonultató összeállításoknak, mégis sokan firtatják a pezsgő éjszakai életéről híres „SoBe” partszakasz szépségeit. Az egész tulajdonképpen nem más, mint egy nagyon hosszú (kb. 4 km), nagyon széles, aranyhomokos strand, ahol a felhőkarcolók és a nyüzsgő tömeg szolgáltatja az állandó háttérképet – ez engem nem nagyon vonz, viszont sok nyaralónak erre van igénye az egzotikusabb természeti értékek helyett. 

Rhossili Bay, Wales, Egyesült Királyság        

Európa legjobb strandja: a brit tengerpart meglepő fölénnyel ütötte ki a „képeslapszerű” görög strandokat és a spanyol Costa del Sol-t is. A Tripadvisor szerint már évek óta vezeti Nagy-Britannia legjobb tengerpartjainak listáját, most pedig Európa legszebbjének is választották a 4.8 km-es, kutyabarát partszakaszt. A strand nem csak a hideg víz szerelmeseit és a széllovaglókat csábítja: nagyon élvezetes sétálótúrákat is érdemes tenni, apály idején pedig sok hajótörött roncs is látható a víz alján.

süti beállítások módosítása