A világ 10 legkülönlegesebb helye

2017. augusztus 11. - Gretta

Előző bejegyzéseimben a legszebb naplementékről és a legnépszerűbb úticélokról olvashattatok, most pedig a világ legbámulatosabb helyeit gyűjtöttem össze Nektek, ahol lehet, hogy még ti sem jártatok.

 

Fly gejzír, Nevada, Amerikai Egyesült Államok

Meglepő módon nem a természet alkotta ezt a csodát: 1916-ban, egy kútfúrás közben keletkezett, amikor egy geotermikus vízkamrát találtak a munkások. A kút évtizedekig működött, a '60-as években viszont termálvíz törte át a kamra falát, a benne található ásványi anyagok pedig szépen egymásra rakódtak, kisebb-nagyobb sziklatömböket létrehozva ezzel. A magánbirtokon található gejzír még ma is aktív, kb. 1.5-2 méteres vizet lövell ki magából, de csak külön engedéllyel látogatható.

Csokoládé-hegyek, Bohol, Fülöp-szigetek

Bohol szigetének közepén, egy kb. 150 négyzetkilométeres nemzeti parkban áll az a több száz domb, melyek eredetét és kialakulástörénetet még senki sem tudta megfejteni. A legendák szerint óriások könnycseppei, a tudósok pedig esőerózióra találgatnak, de egyikre sincs bizonyíték :) Érdekesség, hogy csak fű nő rajtuk, fa nem, a száraz időszakban pedig sötétbarnává változnak - innen kapták a nevüket is. A Fülöp-szigeteken egyébként fantasztikus helyek lehetnek: a Pamalican nevű strandját például  a 2017-es év legjobbjának választották. 

Goblin Valley State Park, Utah, Amerikai Egyesült Államok

A szél és víz alakította ki ezt a gyönyörűséget, amit egy cowboy fedezett fel 1949-ben. Ő a mókás kis alakzatokról a Mushroom Valley (Gombák völgye) elnevezést adta a parknak, de ezt az állam 15 évvel később megváltoztatta. A Goblin Valley a Grand Canyon-hoz képest nagyon kicsi, de csak 236 km-re találhatóak egymástól, ezért ide is érdemes eljönni annak, aki a környéken vakációzik.

 Kliluk-tó, Brit Columbia, Kanada

Osoyoos kis városkája mellett található a világ legmagasabb sókoncentrációjú tava, ami nyolcféle ásványi anyagot (többek között ezüstöt is) tartalmaz. A több száz különböző méretű és mélységű tavacska minden nyáron különleges színekbe borul, ezt a csodát azonban csak kevesen láthatják: a helyi okagan indiánok elzárva tartják a tavat és csak a törzs engedélyének megszerzésével lehet gyönyörködni benne. 

Óriások útja, Antrim, Észak-Írország

60 millió évvel ezelőtt, vulkáni tevékenység eredményeként jött létre a kb. 40 000 bazaltoszlopból álló világörökségi terület. A legendák szerint ír óriások szaggatták fel maguk mögött az utat, ezért néz ki ennyire lépcsőzetesen a megszilárdult láva, ami helyenként a 28 métert is elérheti. 

Thor’s Well, Oregon, Amerikai Egyesült Államok

A Thor’s Well lényegében egy „óceánnyelő lyuk”, ahová végeláthatatlanul folyik be a víz - igazából viszont csak egy 6 méteres mélyedés. A képződmény ennek ellenére nagyon is veszélyes a hatalmas szél, az erős sodrás, a hatalmas hullámok és az éles sziklatömbök miatt: télen például még a látogatást sem ajánlják a turistáknak.

Pamukkale, Törökörszág

A törökök egyik nagy természeti csodája, amit már az ókorban is gyógyfürdőként használtak. A hófehér mészkőmedencéket lezúduló forrásvíz hozta létre, ám a képződmény olyannyira veszélyben van, hogy már a látogatását is korlátozták a kormányok – a tudósok szerint 40 év múlva kiszárad a Pamukkale. Aki a közelben nyaral, mindenképpen keresse fel, mert talán már nem sokáig látogatható!

Hillier-tó, Middle sziget, Ausztrália

Ausztrália egyik legnépszerűbb turistalátványossága a 600 méter hosszú pink színű tó, melyet kikristályosodott sóperem és eukaliptusz fák sora őriz. A tudósok a mai napig nem jöttek rá, hogy mitől rózsaszín a só vize, a kutatások miatt pedig igencsak nehéz eljutni a szigetre. Ha véletlenül mégis odatévednél, mártózz meg a vízben, hiszen nem mérgező, a magas sótartalmának köszönhetően pedig parafadugóként fogsz fennmaradni a felszínen. 

Szokotra szigetcsoport, Jemen

Az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik, mert rengeteg endemikus élőlény (pl. a képen látható sárkányfa és a palacktörzsű fák) található itt, ami máshol egyszerűen nem élne meg. Szokotrat a környező szigetekről csak kis csónakokkal lehet megközelíteni, az oda látogató turisták számát pedig nagyon erősen korlátozzák (autót bérelni például csak a közterületet is felügyelő sofőrrel együtt lehet).

Red Beach, Panjin, Kína 

A suaeda maritima nevezetű mocsári fűféle borítja be ilyen szép vörös színbe az Észak-Kínában található Shuangtaizi folyót, amit már a '80-as években védetté nyilvánítottak. A 30 km hosszú folyó és környéke 260-féle madárnak és további 399 állatfajnak ad otthont, ezért rendkívül fontos terület. Teljes egészében nem lehet megtekinteni a folyót, egy részére viszont stéget és mólót is építettek, ahonnan csodás panoráma nyílik.

 

A pontos adatokért és információkért köszönet a Wikipedia-nak!

Ti jártatok már valamelyik mesés helyen? Esetleg ismertek más gyönyörűséges természeti képződményeket? Ha igen, jelezzétek emailen vagy kommenten keresztül.

Csodás hétvégét nektek!

Gréta 

Hová utaznátok el a legszívesebben?
 
pollcode.com free polls

A bejegyzés trackback címe:

https://gretta.blog.hu/api/trackback/id/tr8112734106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.08.12. 17:22:49

,,a 600 méter hosszú, pink színű tó, " nem vagyok turbomagyar, de ha mar magyarul irsz, akkor az a to rozsaszin. Gondolom a citromsargat nem igy irod, citromyellow es nem mondod, hogy red rozsa, ugye?

Darw 2017.08.12. 18:23:54

Szokotra: "A szigetet kis csónakokkal lehet megközelíteni" Bajosan úgyanis 400 km-re van Jementől.

Gretta 2017.08.12. 19:31:07

@Darw: Jementől igen, de a környező szigetekhez (Abd al Kuri, Szamha és Darsza) elég közel van :)

l. 2017.08.13. 12:38:02

az "állami park" inkább nemzeti park lesz

l. 2017.08.13. 12:44:10

habár ahogy nézem state park, de az állami nagyon hülyén hangzik :D