10 látnivaló, amiben csalódni fogsz

2017. október 23. - Gretta

Bár a "méret nem minden", ha nem olvastál utána a következő nevezetességeknek, nagy valószínűséggel csalódni fogsz a nagyságukban - nem tagadom, én is jártam már így. Veletek mi a helyzet?

© Bored Panda

Mona-Lisa, Párizs, Franciaország

Egészen kiskoromban jártam először a párizsi Louvre-ban: akkoriban a betárcsázós internet hadilábakon állt, közösségi médiának, Instagramnak vagy Facebooknak pedig még nyoma sem volt. Főként ennek köszönhető, hogy amikor először megláttam da Vinci Mona Lisa festményét, eltöprengtem: tényleg ennyi lenne? Később, 2008-ban újból elcsodálkoztam azon, mennyire picike (72 × 58 cm) a világ leghíresebb festménye, amit csak akkor lehet igazán közelről megcsodálni, ha zárás előtt megyünk be a múzeumba – távolról, a tömeg miatt alig lehet belőle valamit is látni.

©Guava Rose

Szabadság-szobor, New York, Amerikai Egyesült Államok

A Nagy Almában még nem volt szerencsém járni, azonban már több ismerősöm is említette, hogy mennyivel nagyobb szoborra számított a 98 méteres alkotásnál. A profi képeken tényleg hatalmasnak és elérhetetlennek tűnik a szobor, a hajós kirándulások alkalmával azonban mindenki hamar szembesül a valósággal. Érdekesség, hogy a Rio-ban lévő Megváltó Krisztus szobor még ennél is kisebb - csak 38 méter - ami csak a Corcovado-hegy miatt tűnik annyira magasnak.

© Bored Panda

Kis hableány, Koppenhága, Dánia

A 98 évvel ezelőtt készített Kis hableány a dán meseírónak, Hans Christian Andersen-nek állít emléket – olyan kicsi, hogy simán el lehetne sétálni mellette, ha nem venné körül a mindennapos tömeg. Egy finn TripAdvisor felhasználó, cjomp6 például így nyilatkozott a 125 centiméteres szoborról: „Olyan kicsi, hogy észre sem vettem, mikor először jártam Koppenhágában. A való életben se nem szép, se nem látványos a szobor.”

A Kis hableány kapcsán egyébként még érdemes megemlíteni azt, hogy a szobrász örökösei szigorúan veszik a szerzői jogot, eddig pedig alaposan be is hajtották azt mindenféle médiumon – állítólag már dollármilliókat kerestek ezen a módon. 

Manneken Pis, Brüsszel, Belgium

A „pisilő emberke” egy bronz szökőkút-szobor, amely egy, a kút medencéjébe pisilő, 53 centiméteres kisfiút ábrázol. Brüsszel egyik leghíresebb nevezetességeként csak távolról lehet megnézni, mert magát a szökőkutat egy vaskerítés védi és félő, hogy élőben nem is olyan „nagy szám”, mint amilyennek gondoltad volna.

© Bored Panda

Stonehenge, Wiltshire, Anglia

A kb. 3 méteres kőoszlopok megegyeznek egy felnőtt jegesmedve magasságával – tehát, nem is olyan nagyok, mint azt hitted volna. A TripAdvisor-os vélemények szerint a Stonehenge nem kelt különösebben jó érzéseket az emberben, mert tele van turistákkal, közel pedig nem lehet hozzájuk menni: a legtöbben nem fizetnének be egy újabb Stongehenge-túrára, amit teljesen meg is értek. Egy felnőtt jegy kb. 6 ezer forintba kerül, de nagyon sokat kell érte sorba állni, a sziklákhoz tartó buszjárat pedig olyan ritkán jár, hogy a legtöbben inkább sétálnak a turistaközpontból. 

img_8689.jpg

©Outdoor Projtect

Rushmore-hegy, Dél Dakota, Amerikai Egyesült Államok

A négy legendás amerikai elnököt (George Washingtont, Thomas Jeffersont, Abraham Lincolt és Theodore Rooseveltet) ábrázoló szobortcsoport a Rushmore-hegy oldalán található – eredetileg derékig ábrázolták volna az alakokat, de pénzügyi gondok miatt végül nem lett belőle semmi.

14 éven át több, mint 400 ember dolgozott rajta, az egyenként 18 méter magas fejeket pedig dinamittal formázták meg – az eredmény bámulatos lett, de a látogatók csak elég távolról tekinthetik meg, ezért a távcsövet is lehet bérelni az arra járóknak.

Fehér Ház, Washington DC, Amerikai Egyesült Államok

A neoklasszikus stílusú elnöki rezidenciát James Hoban építész tervezte és nyolc éven át építették, mire 1800-ban elkészült – az első lakója John Adams amerikai elnök volt.

A nagy múlt ellenére a Fehér Ház mégsem nyújt olyan felemelő látványt, mint amilyennek a hollywoodi filmek alapján elképzelted: csak nagyon távolról, kerítések sokaságán át lehet belátni az elnöki rezidencia déli homlokzatának egy részletére, de még így is sokat eltakarnak belőle a magas fák és bokrok.  

© Bored Panda

Nagy Szfinx, Gíza, Egyiptom

Nem is olyan nagy! Csak 20 m magas, 19 m hosszú és 72 m széles – tehát a fotók erősen csalnak, mert hatalmasnak tűnik rajtuk. Érdekesség, hogy egész közel lehet menni hozzá (csak egy kis kordon választja el a látogatóktól), de olyan sok helyi árus árulja akaratosan a portékáit a piramisoknál, hogy semmilyen megérintő, ókori történelmi hangulatba nem lehet kerülni a látottaktól. Vannak, akik tevegelést ajánlanak fel, mások hűtőmágnesekre akarnak rábeszélni, de vannak fényképkészítésre szakosodott emberek is – nem mellesleg, a tolvajokra és a lehúzós árusokra is érdemes odafigyelni!

© Bored Panda

Taj Mahal, Agra, India

Számomra az egyik legszebb építmény az egész világon, nagy vágyam, hogy eljussak oda, a vélemények szerint viszont nem olyan imponzás, mint amilyennek tűnik… A TripAdvisor-ra feltöltött turisztikai képek alapján minden olyan rész, ami nincs elkerítve, koszos és szemetes; a tömeg a kora reggeli órákat kivéve mindig hatalmas; az emlékmű előtti szökőkútban pedig majmok és indiai kisgyerekek is szoktak fürödni. Azért nem ilyennek képzeltem el – de várom a tapasztalataitokat!

© Bored Panda

Hollywood tábla, Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok

A betűk mindegyike 15 méter magas és 9 méter széles – igazából azért látszik a környékről, mert egy 491 méter magas hegyoldalon áll. A felirathoz egy jó kis túra alatt lehet feljutni, ami viszont nem jár túl nagy izgalmakkal – a feliratok közvetlen közelébe nem lehet eljutni, mert körbe vannak kerítve, hátulról pedig az egész nem is olyan impozáns, mint gondolnád. Ennek ellenére én alig várom, hogy megtegyem ezt a túrát, márcsak a feeling miatt is.

Nektek melyik nevezetesség okozta az eddigi legnagyobb csalódást? Esetleg van, amiben pozitívan csalódtatok? Az élményeiteket és a fotóitokat osszátok meg velem kommentben vag emailen! :)

Legyen szép napotok!

Gréta

A bejegyzés trackback címe:

https://gretta.blog.hu/api/trackback/id/tr8512931381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roan 2017.10.24. 10:32:27

Mikor megláttam a Louvre-ban a történelem- és művészettörténeti könyvekből jól ismert ülő írnok szobrát, igen csak meglepődtem, mert, a Mona Lisához hasonló méretkülönbség volt a az elképzelt és a valóságos között.

mennyi?husz! 2017.10.24. 10:32:38

ezekre amugy se voltam kivancsi eloben de azert jo tudni.

wrstjnethn 2017.10.24. 10:32:53

A new yorki Szabadság Szobor feje konkrétan akkora, hogy max. négy ember lehajolva elfér benne, kicsit harckocsizós érzés. Nekem mégis a legnagyobb élményem az amerikai utaim közül (NY, WAS, LV). Vicces ezek után az X-Men filmben lévő jelenetet nézni, ahol egy hangár méretű helyen harcolnak.

A Fehér ház északi oldala sokkal nyitottabb és közelebb is lehet menni.

Azért nem utazok Indiába, mert az olyan, mintha katasztrófa turistáskodni mennék. A hely nagy része koszos, szemetes, veszélyes, csak a fehér emberek "kapartak" tisztára maguknak egy kis részt.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.10.24. 10:33:25

Azért én arról szeretek nyiltakozni amit már láttam.
A Mona Lisa valóban kicsi, de ez inkább annak is betudható, hogy nagyobb térben van. Maga az alkotás szép.

A Szabadség szobor megint olyan, hogy alatta állni az élmény magával sodor, de igen hajóról nézva valóban kisebb.

A Stonehenge, nos az nekem is csalódás volt. Kövek egy mezőn. Persze a misztikum miatt, hogy vitték oda, meg minek növeli az értékét, de Londonból ezért levonatozni, meg buszozni, hát annyit nem ér.

A Fehér Ház pedig meginte azért csalóka, mert távol van és nagy a kert.

Nekem ami csalódás volt, az Milánó, a Champs Elysee pl.

agarik 2017.10.24. 10:33:49

Stonhenge-ben egyetértünk, két másikban viszont nem.
Ja, és kösz a figyelmeztetést a Rushmore-ról, meg az USA-szabadságszoborról.

A szfinx nem csalódás. A kiterjedése bőven megadja a perspektívát. És különbenis ott vannak hozzá a Piramisok.
A Taj Mahalnál meg tessék az úton menni, másfelől úgysem lehet megközelíteni. Ja, és ha valaki abban a tévképzetben lenne hogy az egy palota - téved. Az egy mauzóleum, másszóval egy kripta. Azaz ne számítsunk sok szobára. Ellenben az egész fehérmárvány, szóval a tömeg nem lesz akadály, mert a konkrét épületen (ami egy átok nagy kertben áll, ahol eloszlik a tömeg, amihez India utcáin amúgyis hozzászoktál eddigre) úgy 50-80 fok van (legalább, és a közvetlen felület valószínűleg sokkal-sokkal több), szóval lesznek akik nem megfelelő cipő miatt fel sem tudnak menni rá.

PS: a Louvre röhejes, a Kis Hableány/Pisilő fiú esetében meg mégis mit vártunk.

Powerpill 2017.10.24. 10:34:08

A Taj csalódás volt. Maga az épület szép bár most be van állványozva, a környezet viszont lehangoló nagyon. Agra egy undorító hely, tényleg csak az erőd és a Taj ami érdekes picit is. Aurangabadban van egy "mini Taj" ami kicsit lepusztultabb és kisebb, de ugyanolyan mint a híresebb társa.

A Mona Lisát kétszer próbáltam megnézni, egyszer nem láttam, bár a Louvréban van elég más is.amit nézni lehet szóval sebaj.

Sajnos a legtöbb itt felsorolt látnivaló mára tényleg teljesen élvezhetetlen lett a sok turista miatt. többet volt szerencsém meglátogatni, de kb tényleg csak a tömegre emlékszem.

DeMarco 2017.10.24. 10:34:29

Szerencsére én már fiatalon láttam Stonhenge-t és valóban csalódás volt, mert nem lehetett közel menni hozzájuk. Persze érthető, mert minden turista kalapáccsal állt neki lepattintani egy darabkát emlékbe... Vagy elkezdett felmászni rájuk, mint ahogy valszeg én is csináltam volna. Van olyan fotóm ahol a Trafalgar téren az egyik oroszlán hátán ülök, vicces, hogy közel 25 év után ugyanezt megtettem az Assassin Creed Londonban játszódó részében is. Viszont Stonhenge óta megtanultam, hogy nem kell mindent elhinni az utazási katalógusoknak, filmeknek, fényképeknek. Nem indulok nagy elvárásokkal sehová sem, kevesebb csalódás is ér. Bár még így is aláfutok néha a túlzott reményeknek, például a firenzei Uffizinél, vagy Velencében.

kunzoo 2017.10.24. 10:34:39

A tihanyi aranyház. Ha nincs letisztítva csak egy gazos bucka. Az asszony észre sem vette ahogy elsétáltunk mellette.

KovácsLajos19 2017.10.24. 10:34:48

Stonhenge regen nezett igy ki mint a kepen. Akkoriban. 6-8 font volt a beugro. Mivel minden ismeros meg akarta nezni menetrendszeruen jartam oda. Ok bementek azert a par fontert en meg a jobb oldali ut mellett futo jardan setaltam es onnan is lattam ha akartam. Mostmar a jobb oldali utat teljesen lezartak a parkolo is olyan messze van, hogy “ingyen” csak a bal oldali ut mellol latszik ha kozelebb akar menni a turista akkor jon a 20 fontos beugro, kinai turistak ezrei meg a buszozas. Na ennyit nem er szereny velemenyem szerint.

Lányosapa 2017.10.24. 10:45:08

Sztem egy 20 méter magas szfinx elég nagynak mondható! Főleg 72 méter szélesen!

zoltán999 2017.10.24. 10:45:14

Mindenkinek ajánlom a nagy fehér mecsetet Abu-Dzabiban. Lenyűgöző (az egyik legszebb, amit valaha láttam, pedig sokat utaztam), körbe, ki, be lehet sétálgatni, órákig (nőknek csak burkában). Dubaitól csak 1 óra, az meg fapadossal jól/olcsón megoldható (csak az élet drága kint).

infrablue 2017.10.24. 10:45:29

Agrában 5-ször jártam, minden alkalommal bementem a Taj Mahal-ba. (ami egy hatalmas bekerített park) Amit írsz, az szó szerint nem igaz, ezt azok a turisták terjesztik, akik európai, pl. svájci állapotokat várnak a helyszínen és mélységesen csalódnak, hogy nem ez várja őket. Indiában a majmok jelenléte természetes. A bekerített mauzóleum területén leginkább a magukból kivetkőzött turisták keltenek disszonáns látványt, az indiai emberek inkább a hely szakrális mivoltát érzik és úgy is viselkednek. Igen, monumentális, átérezni a hely szellemét kb. 4-5 óra ott tartózkodás után lehet, bejárva a hatalmas park minden szegletét és onnan érezni a perspektívát. Ha eljutsz oda, vetkőzd le az európai (nem létező) felsőbbrendűséget. Ha ez nem megy, menj Disneyland-be.

M3Hellrot 2017.10.24. 10:49:37

Louvre / Mona Lisa. A sor(oka)t látva be sem mentünk inkább (3-4 óra lett volna + a fent látható benti tömegjelenet). Sokkal jobb időtöltés, ha csak úgy "céltalanul" sétálgat az ember a párizsi utcákon, kávézik a sarkon stb.

kkkchris 2017.10.24. 11:00:14

Sokan a Niagara vízesést is ilyennek mondják! Én ott voltam többek között szerencsére nekem nem volt ilyen érzésem.

A Fehér házhoz tényleg közelebb lehet menni mint ahogy ezen a képen ábrázolják, a hátsó fekete kerítésig de a fák tényleg takarnak és még így sincs közel.

A Szfinx-el inkább azt mondják problémának hogy ott van 2cm-re a várostól, ahogy a képeken is látszik...

FCUK10 2017.10.24. 11:13:09

A Mona Lisa nem csalódás, valóban nem nagy, de ezt tudja mindenki, aki csak kicsit is utánanéz, mit akar látni a Louvreban.

A manneken Pis előtt a kerítés kb 2-3 méterre van, tehát nem "a távolból" tudjátok megnézni, hanem viszonylag közelről.

Hiányzik a listából a Trevi-kút, ami előtt annyira kicsi a tér, hogy szinte lehetetlen az egészet egy képre fotózni, de megoldható, és nagyon hangulatos a környék. A Spanyol lépcső nem egy nagy szám.

Maya Bay (Thaiföld) meg csak azért csalódás, mert szinte lehetetlen tömeg és hajóhad nélkül meglátogatni, márpedig párszáz ember a kb 5 méter széles strandot hamar megtölti, de szépnek tényleg szép.

Ja és nekem a legnagyobb csalódás Koh Samui volt, rohadt drága, ahol élet van, ott mozdulni nem lehet, ahol meg resortok vannak, ott dögunalom. És Thaiföldön rengeteg sokkal szebb sziget és part van.

Eastbay1 2017.10.24. 11:14:34

Ádám teremtése a Sixtusi kápolnában. Tudod, a connecting people. Oké, nem kicsi, van vagy 5x4 méteren, de fenn van ezer méter magasan, és csak egy a többi hasonló freskó közül. Szóval igencsak figyelni kell, hogy megtaláld. Amúgy is kicsit sok az egész, olyan mint egy Michelangelo képregény, csak nincs odaírva, hogy Whaam!
De az kifejezetten vicces, hogy a teremőrök folyamatosan pisszegnek, később meg kissé erélyesebben be is mondják, hogy kusspcsábaparasztturista, mert ez mégiscsak egy kápolna.

Semper Fidelis 2017.10.24. 11:29:10

A szabadság szobor szerintem nem kicsi. Láttam hajóról, helikopterről, meg a földről is, de én nem éreztem csalódást.

Eastbay1 2017.10.24. 11:29:13

@BobAlice: Az igazi Hollywood Írországban van, oda is lehet menni a felirathoz, csak kérd meg a telek tulajdonosát, hogy bemennél. Gumicsizma is essential.
www.rareirishstuff.com/_fileUpload/Image/Hollywood11.jpg

fénycsepp 2017.10.24. 11:29:15

@zoltán999: te ezek szerint nem tudod, hogy mi a burka :)

Nekem Lisszabon kicsit csalódás volt Andalúzia es Barcelona utan; kellett nekem oda ilyen sorban odamenni :)

Eastbay1 2017.10.24. 11:29:18

@FCUK10: A Trevi-kutat néha annyira nem lehet megközelíteni, hogy pénzt dobj be.
Ja meg van egy fagyizó félúton a Spanyol-lépcső felé, ahol két kehely fagyi meg két víz 30 euró:D Finom, de nincsenek kiírva az árak, szóval így pöttyet lehúzás szaga van.

GiaMarie 2017.10.24. 11:30:46

Nekem az Eiffel torony volt ilyen. Az ember azt képzeli a grandiózus képek alapján, hogy a város főlé magasodik, valójában meg...hát elég picike. Mondjuk ez nyilván átértékelődik, ha magassarkúban kell megmászni :D

kvp 2017.10.24. 11:39:04

A Mona Lizat ketszer lattam idaig, egyszer pont zaras elott estunk be turistakent, egyszer meg egy teli delelotton a turistak nelkuli Louvre-ban volt idom mindent megnezni. A nemetalfoldi gyujtemeny a kepmeretektol fuggetlenul sokkal jobban tetszett, bar a hires francia forradalmi festmenyek is szepek (es hatalmasak).

A Szabadsag szobor eleg nagy, csak alljunk meg alatta. Egy szoborrol van szo, amit az alapzat meg nagyobba tesz, szerintem felmenni inkabb az Empire State Buildingre erdemes. Egyebkent miniatur valtozatban van belole egy Parizsban a Szajna parton (ez az eredeti) es egy Tokioban az obolben Odaiban is.

A Szfinx egy nagyra nott diszoroszlan, mint amik kicsiben a Lanchidon ulnek Budapesten. Egyebkent nem a szelessege, hanem a hosszusaga 72 meter, ami azert szep nagy, csak a piramisokhoz kepest kicsi. A gond az, hogy utobbiakra nem lehet felmenni (azaz fel lehet csak utanna orokre kitiltanak Egyiptombol), pedig az lenne az igazi.

Stonehenge-be akkor erdemes menni, amikor odaengedik az embereket. Ezek gyakorlatilag a csillagaszati esemenyek es jo egy evvel elore erdemes regisztralni rajuk, mert nagyon keves embert engednek be. Sajnos Angliaban ilyen megnezhetetlen kornyek lett pl. a Tower Bridge kornyeke is (a regi dokkok delkelet fele), amit manapsag inkabb csak hajorol mutogatnak.

Indiaban nem jartam es szerintem nem is fogok, de pl. a Hollywood tablaban nem az a lenyeg, hogy nagy, hanem hogy (mivel eredetileg reklamtabla volt), ezert jo sok helyrol latszik. Felmenni oda nem sok ertelme van, bar a tabla mogotti resz vegul vedett terulet lett par eve, pedig eredetileg beepitheto telkeknek szantak az egesz hegyet.

A tobbi apro mualkotasrol azert nagyjabol mindenki tudja, hogy mekkorak es nem fognak meglepodni. Annyi a kulonbseg, hogy hiresebbek es regebb ota ott vannak, mint pl. a pesti korzo korlatjan ulo kiskiralylany.

commentes nikk 2017.10.24. 11:39:55

@kkkchris: a Niagaráról a '90-es évek végén egy akkoriban nagyon (új)gazdag rokonunk így nyilatkozott, idézem: "A Niagara, bazmeg az egy nagy lavór, de ettünk ott egy kurva jó pizzát." :))))

NagyVonalakban 2017.10.24. 11:46:03

Ahol jártam:

1. Stonhenge kövein mèg mászkáltam, most viszont olyan igazi lehúzós hely lett...mèg a mellette levő utat is megszuntettèk, ahonnan pedig tök jól látszott az egész.
Csalódás, 10-ből 4 pont.

2. Fehér ház: a másik oldalról nagyszerűen látszik egészen közelről, èrdekes ahogy a házak közè van beépítve, ès érdekesek a kommandósok a tetőn.
Erosen ajánlom, 9 pont.

3. Szabadság szobor: egyáltalán nem kicsi.
Történelmi, kulturális, filmtörténeti stb. stb.....
Must see.
10 pont.

4. Mona Lisa: ez tipikusan a must see látnivaló.
Nyilván nagyobb a füstje mint a lángja, egyszer kell megnézni, többet soha.
Kultusz mű.
8 pont.

5. Szfinx
Régi, szép, ès nem kicsi.
Kultúrtörténeti remekmű.
10 pont.

6. Manneken Pis
Egy kis szarság felhype-olva
Ha arra jársz, nézd meg.
3 pont.
A kis hableány the same.

NagyVonalakban 2017.10.24. 11:55:40

@commentes nikk: @kkkchris: a Niagara szerintem klassz, mondjuk nekem az Iguazu az igazi.

Ami csalódás volt, az Moszkvában a Vörös téren a Vaszilij Blazsennij székesegyház.

Hogy az milyen kicsi!

abc 2017.10.24. 11:56:07

Brüsszelben tényleg csalódás az a kis szobor, bár szerintem 'Európa fővárosában' ugyanilyen csalódás a központtól 500 méterre az utcán álló négerek hada akik az utcán álló mosógéppel közösségi mosást csinálnak. :)

Nekem másik nagy csalódás Vatikán mint múzeum. Turisták ezrei hömpölyögnek bent, bár a legtöbb helyen tilos fotóznia vakuktól alig látszik valami.
Ráadásul a helyszűke miatt csömört kapsz a rengeteg szobor, kép szőttes stb láttán nem tudod élvezni annyira kis helyen vannak összezsúfolva.

abc 2017.10.24. 11:56:07

Stonehenge-ben meg nekem a kettéágazó autóút tetszett mögötte valahogy ezt sosem fotózzák ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.10.24. 12:49:41

Summa summarum: manapság már semmi híres helyre nem érdemes menni, mert tömegnyomor van - hála az olcsó repülőjegyeknek, meg a népeknek, akik csak most kezdték a turistáskodást. Örülök, hogy én már sok mindent láttam (még jókor), de most, az ismételt látogatásokkor fárasztó csalódások érnek...

Öngerjesztő Erg 2017.10.24. 12:54:19

Mona Lisa: szerintem túl van értékelve. A Louvre-ban rengeteg más kép van, ami sokkal érdekesebb. A Mona Lisától pl. egy ajtónyira van három-négy másik Leonardo kép, bármelyik van olyan jó (sőt!) mint a Lizzy. A németalföldi gyűjteményről nem is beszélve.

Manneken Pis: tényleg kicsi és szemben vele bezárt a hasonnevű kocsma is. :( Viszont a Grand Place túlsó oldalán meg lehet keresni a Jeanneke Pis-t, azzal szemben meg ott van a nagyon is nyitva tartó Delirium Tremens. :)

Szabadság szobor: igazából az volt a csalódás, hogy a helyszínen nem lehet jegyet venni, előre kell regisztrálni. Ugyanez volt a Reichstagnál is. :/

A Niagara nekem tetszett, de a kanadai oldalról kell nézni, az USÁból tényleg rossz a rálátás.

Ami még nagy csalódás volt és friss élmény: Capri. Iszonyú tömeg és minden a lehúzásra van alapozva. A híres kék barlangért egy halom pénzt le kell szurkolni, előtte órákig hánykolódni a tengeren, aztán az egész tart öt percig (az valóban szép). Ne menjetek oda, Nápoly környékén rengeteg sokkal klasszabb látnivaló van.

hungarisztan 2017.10.24. 12:54:28

„A való életben se nem szép, se nem látványos a szobor”
Ez ebben a formában nem igaz. A kis hableány valóban kicsi (kb. mint egy kutya), de nagyon szép szobor. Inkább az a baj vele, hogy berakták a koppenhágai öbölbe (a parttól pár méterre van a vízben (!)) és a partról nagyon nem lehet jól fotózni, mert mögötte elég ronda ipari táj van erőművel, kikötői roncsokkal stb. Meg ugye nem is lehet közel menni hozzá száraz lábbal (ennek ellenére nagyon kalandos története van, lassan már számon sem lehet tartani, hány alkalommal vágták le a fejét, öntötték le festékkel, robbantották föl; valamiért divathóbort lett ártani szegénynek).
Fotózni jobb az öböl felől (a vízi városnéző túrák mind megállnak előtte), csak akkor meg ugyebár a sok szárazföldi turista alkotja a hátteret. De amúgy megéri kislattyogni oda, mert van szép templom, szökőkút, malom és erődítmény is a közvetlen közelében.
Szerintem ha az ember CPH-ban jár, mindenképpen megéri „kipipálni” – csak előtte tájékozódni kell, mert vagy helyreállítják a legutóbbi rongálásból, vagy néha még az is előfordul, hogy kölcsönadják másik városnak. Viccesen hangzik, mert hát miért adná kölcsön valaki a saját városának az első számú látványosságát, de néha előfordul.

2017.10.24. 12:54:33

Azt tapasztaltam, hogy azok a látnivalók okoznak csalódást, amik emberi alkotások:
Eiffel-torony, Champs Elysee, pisai ferde torony, Vatikán, pisilő kisfiú, Stonehenge, Szabadság-szobor. Kínai turistákat ezreit kerülgetni nem éri meg értük.

Ellenben a természeti látnivalók sokszor minden képzeletet felülmúló méretűek, szépségűek.
Ilyen volt nekem a Grand canyon. Emberi ésszel felfoghatatlan méretű, fényképezőgéppel befoghatatlan látvány.

Bár a Niagara-vízesés meg csalódás volt számomra.

ingopur 2017.10.24. 12:54:39

Kis hableany az tenyleg nagyon picike.
Los Angeles nekem am blokk nagyon nagy csalodas volt, a Walk of Fame nagyon hosszu es 95% europaiaknak ismeretlen emberek csillagjaival, amellett ugyan a Studiok kozeleben van, de oda a legtobbe nem lehet bemenni, mert ceges szekhaz is. A Hollywood tabla ugyanolyan tulmisztifikalt, mint Vegasban a hires "Welcome to fabolous Las Vegas" tabla, ami konkretan a savelvalaszto zold reszen van, es mondjuk szerintem nem tobb mint 5x1,5 meter Kulon viccesek azok a turak, ahol a hires emberek hazait mutogatjak, legtobbszor semmit nem latni a villakbol, csak a keritest. Viszont lehet venni ilyen terkepet, ha valaki setalni szeretne. Ami varos viszont ugy ahogy van, gyonyoru, az San Francisco, azt feltetel nelkul tudom ajanlani.

roli101 2017.10.24. 12:54:45

Vannak kötelező látnivalók, amiket azért érdemes megnézni, hogy elmondhasd, hogy láttad. A felsoroltak nagy része ilyen. Ezek megtekintése után érdemes az időt egyéb látnivalókra rászánni, amelyek nem híresek, nem fontosak, de maradandó élményeket és emlékeket adnak. Szerintem ez az utazás lényege.

Yoss 2017.10.24. 12:54:51

Rodin: Gondolkodó című/nevű? szobra. Én azt hittem, hogy nagyjából életnagyságú, erre alig több, mint fél méter magas :(

Elek Heck 2017.10.24. 12:54:57

Nekem meg Granada volt csalódás (a palota, mert a város csodás)

kkkchris 2017.10.24. 12:55:03

Az viszont tényleg tapasztalható hogy aki régen 10-20 éve volt ilyen helyeken mennyivel kisebb tömegben megejthette ezeket a látogatásokat.. Ma már.... Emiatt nem is nagyon megyünk ilyen helyre.. Pl Firenze ilyen tekintetből csalódás, az az áramló túrista tömeg az katasztrófa. Ferde torony Pisában.. Szardinia viszont jó, hiába, kevesen ejtik meg azt a plusz kompolást, repülő meg nincs annyi.

neduddki21 2017.10.24. 12:55:07

A kis hableány és a Manneken Pis szép, pont olyan, mint a képeken. Nem csak az óriási méretű szobor lehet szép. Ugyanez áll a Mona Lisára. Hogy a Szfinx kicsi és csalódás? Nem kicsi és nem csalódás.Különösen, hogy ott vannak mellette a piramisok is. A Szabadság-szobor teljesen olyan, mint a képeken, a belsejében lépcső vezet, a fejében kb. négy ember tud egyszerre tartózkodni. Ez miért kicsi? Mekkorának kéne lennie? A Hollywood felirat is pontosan úgy látszik, ahogy a kép is mutatja. Felesleges közel menni hozzá, a lényege nem az, hogy a közelről lássa az ember a betűket. Stonehenge pedig a kora és titokzatossága miatt érdekes, én pontosan tudtam, hogy mit fogok látni, ezért nem is vártam teljesen mást. Akinek csalódás, az mire számított? Érdekes és számomra nevetséges megközelítés, hogy csak akkor szép valami, ha hatalmas.

élhetetlen 2017.10.24. 13:20:05

@NagyVonalakban: Furcsa hely a Vörös tér. A fotókon nagyon nagynak látszik, ha ott vagy, kicsinek. Pedig a Vaszilij Blazsennij sem kicsi, csak nagyon nagy épületek vannak nagyon közel hozzá. Nyolc hétig mentem át naponta kétszer a téren, és az ember csak a talpán érzi igazán a méreteket.

BluE 2017.10.24. 13:22:02

A Mona Lisa nem nagy és elég messziről nézhető meg ez igaz, de pont vele szemben van kiállítva a Sziklás Madonna, ami szintén Leonardo remeke és egészen közel lehet menni hozzá, úgy mint a többi képhez.

Ami nekem csalódás volt az a Hortobágyi kilenclyukú híd, többször is átautóztunk rajta, ha nincs mellette a csárda akkor észre se vesszük, hogy mit kell nézni. Hosszabbra számítottam.

élhetetlen 2017.10.24. 13:22:07

Engem a piramisok is elbűvöltek, a Szfinx is, sőt az egész nílusi hajóút a templomokkal életem egyik legszebb útja volt.
A másik dolog, hogy van, amit látni kell, és van, ami jobban hat rád, mint világhírű alkotás. Ilyen volt a Sziklás Madonna, ami jobban tetszett, mint a Mona Liza, vagy a Milói Vénusz előtti teremben a Szatír a gyermek Dioniszosszal. Oda háromszor is visszakanyarodtam. Stonehenge-t akkor láttam, mikor közel még lehetett menni.
Most egy kicsit a pozitív csalódásokról. Vannak festmények, amik reprón szinte semmit nem mondanak. Ilyen volt nekem Van Gogh Napraforgók-ja (National Gallery, London). Aztán beléptem, és az a kicsi festmény beragyogta az egész termet. Vagy a Musée de l'Orangerie-ben Monet, Vízililiomok című sorozata. Ottragadtam zárásig, és csak néztem. Néha kikéretszkedtem rágyújtani, aztán vissza. Az őrök meg már gyanakodva méregettek, mit csinálok ott még mindig.

Nick a banya 2017.10.24. 13:22:16

A Mona Lisa azert rohej, mert van olyan hulye, aki fotozni akarja. Ott all elotte egy marcona or, akinek a merete vetekszik egy ketajtos gardrobeval, es eleteszi a teniszuto meretu tenyeret: “NO FOTO PLEASE”. Na ezert nem latnii belole semmiccse.

ComLo 2017.10.24. 13:22:19

Bali, iszonyat túlhypolt, túristagettó, ami - azért ez látható - valamikor tényleg egy eldugott és egyedi kincs lehetett, ma már minden szegletéből vagy az süt le, hogy mennyire túristalehúzás, vagy pedig a tőristákból élők nyomortelepe. Bármelyik, random választott kis sziget Indonéziában 1000-szer több, és autentikusabb élményt ad. És ugye térdig jár az ember a részeg ausztrál tinikben, valamint a 20-as, szingli, önmagukat kereső, new-age-es európai hippi pics*kban.

gépont 2017.10.24. 14:41:37

@M3Hellrot: Rokonlélek. :)

Amit látam már:
Stonehenge - úgy mentem oda, hogy megsimogatom a köveit. A közelükbe sem jutottam, nagyon csalódott voltam.
Manneken Pis - "Ilyen kicsi???" (Brüsszelben viszont az Atomium lenyűgözött!)
Mona Lisa - meg sem próbáltam
A többi még bakancslistán. :)

Girhes Joe 2017.10.24. 14:41:44

@abc:

A Vatikáni múzeum (incl. Sixtusi kápolna) sajnos tényleg ilyen, hiába van benne irgalmatlanul sok kultúrtörténeti gyönyörűség, de itt már nem is az a baj, hogy kerülgetni kell a tömeget, hanem hogy _fizikailag_nem_látod_ a műkincseket a sok embertől. :( Mondjuk a Szent Péter Bazilika kárpótol, az tényleg akkora, hogy nincs az a kínai/japán horda, ami tele tudná állni/üvölteni, az a hely turistákkal dugig tele is igazi templomnak néz ki. Tudniillik a méreteit agyilag fel se fogjuk. Ha beleállsz a közepébe, látványra alig különbözik az esztergomi bazilikától, csak éppen az emberek akkorák benne, mintha az esztergomi kistestvérében egy csomó kisegér rohangálna, vagyis: meg se zavarják a látványt. Csak a pápai oltár felett lévő baldachim 9 emelet magas.

Brüsszelben meg nem a pisilő fiúcska a szép, hanem a Grand Place maga. Egyébként általában is érdemes a városok főtereit nézegetni (már amelyiknek van), azok tényleg visszaadnak valamit az adott város hangulatából, stílusából, és vannak akkorák, hogy ne állják telis-tele a ferdeszeműek.

Jerico 2017.10.24. 14:41:47

A Szfinx valóban nem túl nagy, de a Kheopsz piramis a közelében akkora hogy behalsz. 135 méter magas!!! Gigantikus.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 14:41:51

@GiaMarie: Bazz, a Teiffel picike?? 300 méter magas, mégis mekkora kéne legyen, hogy ne becsméreld?

fuszujka 2017.10.24. 14:41:59

Milánó nekem is csalódás volt.
Ahogy a Mona Lisa is. Nem a festmény, hanem a sok ostoba miatt, aki felemelt kezekkel fotózza és ezért semmit nem látni a képből. (Érted, a net, meg minden ennek a fotójával van tele, megnézheted akár 5000 px felbontásban, és erre elmész oda és nem élőben csodálod, hanem rossz fényviszonyok mellett fotózod egy üvegfal mögött..)
És az volt a durva, hogy a vele szemben lévő festmény (szerintem) sokkal impozánsabb volt és elgondolkodtatóbb, de szerintem azt kb. 100-ból egy ember ha látja... Nem lennék a többi festmény a teremben a Mona Lisa mellett :D

Tyki · http://netesmelok.blog.hu/2017/10/24/vasarolj_okosan_ingyen_10_vagy_akar 2017.10.24. 14:42:03

Hmm, elég elszomorító, hogy a Rushmore-t csak távolról lehet megnézni..

zaphodbeebthe1st 2017.10.24. 14:42:07

Prága, Sárkányölő Szent-György. Kisfiú egy nyeszlett gyíkkal. Soxor láttam, mindig mosolygok. Soha senki nem mondta, hogy hatalmas, elsőre én vártam valami mást

webmestar 2017.10.24. 14:42:15

Moher sziklák volt nekem hasonló - bár nagyon szép, de maga a körítés, ahogy az emberek egymást lökdösik le a szűk - és amúgy lezárt - utakon, csak hogy jobb képeket készítsenek, hát...elvesz az értékéből.
Sajnos a tömeg miatt tényleg egyre több dolog élvezhetetlen. Ugyanakkor amikor este elmennek a turistabuszok, lehet élvezni őket, csak hát ki kell várni (San Gimignano, Cinque Terra stb)

Thresher 2017.10.24. 14:42:43

Csak egy dolog volt Amerikában, ami nagyobb volt mint hittem: a Central Park New York-ban.

Hát az valami kolosszális, ráadásul annyi benne az ösvény, hogy majdnem térkép kell hozzá.

Jó, a washigtoni Monument se volt kicsi, de a város rettenetesen néz ki. Ahhoz képest hogy az ország fővárosa, és minden sarkon van egy emlékmű, teljesen le van harcolva. A Fehérház melletti utcában rengeteg helyen mozog a járólap, sok a kutyaszar és itt láttam a legtöbb hajléktalant is.

Gondolom ez azzal függ össze, hogy nincs állama, így a Kongresszusban a többi állam képviselője dönti el, mire költhet az adójából.

akárhogyisvan 2017.10.24. 14:42:54

Elég jó írás, nem sok újat lehet hozzátenni.
Kettőt azért talán: a Tower + Tower Bridge Londonban
A Tower aranyos kis váracska, a Budai várnak elférne valamelyik szegletében. A híd se egy Lánchíd (ahogy a Temze se egy Duna), sokkal kisebb, mégis sokkal híresebb...

Nick a banya 2017.10.24. 14:42:57

Ami abszolút csalódás, az Monaco. A kikötői résznél jártunk, nekem borzasztó koszos volt (Zürichből mentünk mondjuk...)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2017.10.24. 14:43:10

* Pécsi Dóm. Finoman meg is jegyeztem a jegyárusító kislánynak, hogy a Note-Dame bezzeg ingyen volt. Nem értem miért nem kérnek EU-s támogatást egy okostelefonos app-ra, ami végigvezetne a templomon, helyette van fénymásolt papír ázze, mint vadak az erdőben. Simán csinálhatnának pár profi fotót, lenyomatot, ott a levéltár, egy egész normális kis szuvenírboltot nyithatnának, abból szerintem több pénz lenne, mint a belépőkből.
* A New York-i Szentháromság templom, vázz, nálunk falun nagyobb van. Biztos az összes pénzt a zsinagógákra költötték :)
* Berlini tévétorony: a sima körbenézés nem éri meg, ocsmány koszos+karcos üvegek vannak, az étterem jobb, azzal viszont nekifutásból kétszer annyiba kerül.
* Balboa Park, SD - hát nem tudom, mi a nagy felhajtás, oké, ott a "magyar ház", de könyörgöm... én inkább az Állatkertben tölteném az időt, érdekesebb.

WhiteFalcon 2017.10.24. 14:43:17

A felsoroltakat még nem láttam a valóságban, viszont a moszkvai Vörös tér, a Lenin-mauzóleum, benne Leninnel és a híres GUM áruház komoly csalódás volt. Igaz, a 80-as évek végén voltam kint, akkor még más világ volt arrafelé is... A tér maga kicsi, pedig a nov.7-i felvonulások tv-közvetítései alapján elég nagynak tűnt - nem is tudom, hogy volt képes a Rust-gyerek leszállni oda? A Hősök tere min. 2x nagyobb! :) A GUM pedig egy lepukkant belső udvaros épület, ahol a gangokon voltak a jellemzően üres boltok. De Moszkva szerintem szép volt. Lenin pedig akár viaszfigura is lehetett volna...

kergelepke [UK] 2017.10.24. 14:43:23

Nekem Stonehenge egyértelmű csalódás volt, pont ahogy más írta: egy rakás kő a mező közepén. Ezzel szemben az Eiffel torony méretén igencsak meglepődtem... többnyire a távolból fotózzák, viszont amikor kijössz a metróból a lába előtt és az egész torony döl rád, az elképesztő. És a naplemente is fantasztikus a toronyból.

A Mona Lisát is szerettem, nekem nem volt bajom a mérettel. Ha nagyobb lenne akkor is csak egy festmény lenne, és nem az volt a lényeg hogy valakinek abban az időben amikor készült mekkora oriási vászna volt és sok festéke, hanem hogy milyen kifinumult technikával tudott dolgozni és az apró részleteket ennyire jól visszaadni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 14:48:19

@Intimitás Gourmet: Ezt most úgy mondtad, mintha a Champs-Élysées Milánóban lenne...Pedig rohadtul nincs ott, mielőtt másokat megzavarnál.

Girhes Joe 2017.10.24. 14:52:14

@Nick a banya:

Basszus, a Mona Lisát mégis minek fotózni, amikor kb. húszezer darab profi fényképet szedek róla a gugliból 5 másodperc alatt? De ez ma már minden közismert helyre igaz. Fotózni azt érdemes, amit pont úgy, ahogy én, nem sokan láthatnak.

Egyébként aki igazán szépet akar LÁTNI (és nem csak dicsekedni, hogy ott járt), menjen úgymond "közepesen híres" helyekre. Oda még nem visznek fapadosok milliónyi turistát, a szépségük meg vetekszik a "top" látnivalókkal. Néhány példa mondjuk a közelünkből: Plitvicei tavak (sőt: Krka vízesések, még jobb ebben a műfajban!), Krakkó, Innsbruck, Bonn (incl. Rajna-völgy), Elba sziget, Bled (Szlovénia), Medve-szurdok (Ausztria), Lucca (Pisa helyett, ha már a szomszédban van), vagy épp mondjuk bármely szabadon választott székelyföldi település... és akkor még a mai határainkon belül körül se néztünk. Irgalmatlan sok szép dolog van a világunkban, csak a szépre kell figyelni, és nem a hírességre.

Gretta blog 2017.10.24. 15:01:22

@Girhes Joe: "Irgalmatlan sok szép dolog van a világunkban, csak a szépre kell figyelni, és nem a hírességre."

A szívemből szóltál... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 15:56:04

Ami nekem csalódás volt, az pl Svájcban asszem a Rhone gleccser.Faterral kitaláltuk, hogy jót hógolyózunk majd a nyár közepén.Ahha,ja.Csak előtte le kell perkálni a nemtudom, hány céháeffet, hogy átmehessél a kapun...
Megazanyjukp*...ja, az.És ez nem mostasnában volt, hanem 1984-ben...
Szintén akkor, Párizs, először.Láttuk a térképen, hogy van vagy 30 híd, ohh, hát Pesten még a fele sincs, az igen.
Odaérve meg azt láttuk, hogy a Szajna egy kis macskavizelet patak, kb mint a Bodrog, vagy a Dráva, vagy még akkora se...
Jaaaaaa, így könnyű rá 30 hidat verni... :D
A Mona Lisa is akkor volt meg, akkoriban még nem volt olyan nagy tömeg, de üvegfal már igen.Egyszer látni kell, és le van tudva.

Amúgy a tripadvizor tényleg jó dolog, érdemes mindenről körülnézni, mielőtt úticélt, szállást foglal az ember.
Vagy csak épp egy jót röhögni akar... :D

Manapság meg legolcsóbb a guglimapsszal utaznimenni, fel se kell állni az íróasztaltól... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 15:56:07

@Girhes Joe: ember, a Plitvicei tavaknál, meg Kirka vízeséseknél , meg Dubrovnik belvárosánál is regisztráció van a turistákra nyáron, akkor mehetsz be, ha valaki kijön...Az ilyen helyekre menjen a faxom, az.

project640 2017.10.24. 15:56:39

lehetne erre egy olyan blogot írni, hogy:
10 látnivaló, ami a hű-b*meg kategória - szóval az olyan, ami híres, de nem vársz tőle sokat :-)
nekem az első ilyen a kölni katedrális, a 2. a párizsi Eiffel torony (ami tényleg rohadt nagy), a 3. pedig a neuschwanstein-i kastély, amelyikről azt hittem, hogy olyan kicsi kis kastély :-)

legyekura 2017.10.24. 15:56:43

@WhiteFalcon: Azért a Hősök nem 2x nagyobb! (--:--) Kicsit több mint a fele a hossza a Vörös Térnek..

czinimini 2017.10.24. 16:09:14

Hollandiából tartottunk haza, egész napos út várt, de megálltunk Brüsszelben. A Manneken Pist ezek után személyes sértésnek vettem. Egy ház oldalában van egy pici szobor. Jópofa, de kár volt ezért fáradnunk. Az Atomium viszont tetszett.
A delfti Vermeer-házban nincsenek Vermeer festmények (Hágában vannak a Mauritshausban).
Nekem a Colosseum is meglepetés volt. Nem kicsi, de nagyobbnak hittem a képekről, mert azokon nem látszott a villamos.
A Sixtusi Kápolna Ádám teremtése freskója sem nagyobb a többinél, csak egy a sok között. Azért lenyűgöző lett volna, ha nem terelik a tömeget gyorsan a másik kijárathoz, és hagyják, hogy gyönyörködjünk vagy legalább fotózzunk párat.
Számomra ellenpélda az Eiffel-torony, ami csodálatos.
Az Éjjeli őrjárat (Amszterdam, Rijksmuseum) pedig óriási, az alakok embernagyságúak.

morcos68 2017.10.24. 16:23:58

A Laokoón csoport... Kb elfér egy asztalon.

gchg 2017.10.24. 16:24:05

A Hermelines hölgyből se lehet túl sokat látni Krakkóban... :( Picike kép, és csak messziről, kordon mögül lehet csodálni.

GMS 2017.10.24. 16:24:22

@wrstjnethn: India gyönyörű (pl. régi templomegyüttesek, teaültetvények a hegyekben, ahol fázol a síksági forróság után, vadelefánt, különféle madarak, majmok és páva szabadon a vadrezervátumban), de Mumbaitól délre érdemes menni. Északon sokkal gázabb, ez igaz (koszosabb, nagyobb tömeg, zaklató férfiak). Mindössze 1-2 kajaszabályt betartva simán elvoltam 1 hónapig, sem hasmenés, sem semmi, pálinka meg egyéb fertőtlenítő sem kellett. Ja, és a sarum nem lett koszosabb Bangalore-ban sétálva egész nap, mint Budapesten. :))
@WhiteFalcon: akkor ne menjek Moszkvába? :) Jobban tettem annak idején, hogy Szentpéterváron kötöttem ki? Mondjuk az nagyon szép volt, de újra már csak bringával vállalnám, vagy legalább rollerrel. Akkor értettem meg, mint jelent a népmesékben, hogy elkopott a lábuk a gyaloglásban. Pedig szeretek sokat gyalogolni. :))

Girhes Joe 2017.10.24. 17:02:14

@geegee:

Mondom, ezeket én "közepesen híres"-nek soroltam be, vagyis szó nem volt a "fel nem fedezett gyöngyszem" kategóriáról. Az általam említett helyek mind olyanok, amik a csúcsidő elkerülésével még egész jól látogathatók (ellentétben a top kategóriával, ahol maximum Karácsony hajnalán, betörőként érkezve nincs tömeg), de azért nem kell hozzájuk valami bennfentes tudás, hogy mégis hová érdemes menni. Nota bene, én is szívesen néznék turistáktól mentes, mégis gyönyörű helyeket. Csakhát ezek épp azért turistáktól mentesek, mert senki nem tud róluk, én sem.

dello 2017.10.24. 17:55:52

Granada, Alhambra, már a jegy megvétele is kiborított, de azt hittem sokkal szebb lesz. Andalúzia tartogat sok-sok gyönyörűséget, ha valaki nem jutna be, ne szomorkodjon! A másik amitől többet vártam Erdély. A Mona Lisa mérete csak azért nem volt csalódás, mert tudtam, hogy kicsi, viszont annyi kínai szelfiző túristára nem voltam felkészülve!

agarik 2017.10.24. 18:07:52

@gchg: Akkor kellett volna megnézni mikor itt volt BP-en. Talán ha 30cm-es üvegbúra választott el.

A Mona Lisáról meg annyit, egyszer volt egy egész Mona Lisa kiállítás. Annyira ismert hogy gyakorlatilag tökéletesen és százszámra tudja másolni a festővilág. Szóval maikor láttál 50-100 Lizát, az volt valami. Sajna amúgy túlzsúfolt, elég pasztel, és a keret se nagy szám.
Nagyobb kérdés hogy a Louvra mindenhol akkora tömeget tartalmaz, vagy a többi szobában lehet nézelődni? Az itteni kép elég riasztó.

PS: a Taj Mahal legnagyobb erénye hogy:
- fallal körül van véve, tehát nem látszik a mocsok
- az EGÉSZ épületet kell nézni egyben, nem közelről (és nem, a helyiek nem értkelik, mikor ott voltunk az egyik simán kitörte azegyik ablakot és hazavitte). Persze, poén fel/bemenni, de a legjobb az egészben az a pillanat mikor átérsz a külső falon, és ezzerrel süt a nap az épületre. A fehér márvány olyan mint az Aladin-rajzfilm palotája (annyira ragyog), és az illúziót az épület alapjánál lévő 1-2 sor sötét tégla teszi teljessé, amitől úgy látszik mintha az egész lebegne.
#TudniKellMitNézz

Egy Hun Hunniából 2017.10.24. 18:11:11

@morcos68: A berlini Pergamon Múzeumban a Laokón Csoport festmény GIGANTIKUS! Ahogy a Dávid szobor másolat is! A párom az eredeti Dávidot is látta. Azt mondta nem pisztolya van, csak kacsanyomorítója! :-)
A Peggamon Múzeum CSODÁS! Főleg a Sumír Ámon Templom részek tetszettek. Valaki aki volt benne a londoni British Múzeumról mit írna?
A Berlini TV torony '85-'86-ban ingyenes volt, és frankó! A párja a moszkvai Osztankinói is hasonlóképp, mindkét helyen reprezentatív kaja (kaviár és társai).
Moszkva is kellemes ('84), a metrójuk BRUTÁLISAN GYÖNYÖRŰ, minden állomáson más és más! A Vörös tér csak a szemnek kicsi, a talpnak sokkal kevésbé! A GUM áruház is csak kívülről ránézve kicsi, végigbóklászni, még senki nem tette, ha mégis benne van a Guiness Record Book-ban!

élhetetlen 2017.10.24. 18:11:12

@DeMarco: „vagy Velencében.”. Hát, Velencében csalódni, ahhoz már tehetség kell! Egy kávé a Floriánban, a Rialtó, a Santa Maria dei Miracoli, a Szent Márk székesegyház, a Dózse palota, a kanálisok, a szűk utcák, ahol a lerobbantnak látszó házba belépő háta mögött látod a csupa márvány fodrászüzletet, vagy a Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari Tizianoval. Csak végig menni vaporettóval a Canal Granden. Volt nekem nem megfelelő program is, egy mozgássérült barátom akarta látni a halpiacot, az egy kissé megviselt, de az sem kiábrándító, csak sok volt. Neked mi okozott csalódást?

Egy Hun Hunniából 2017.10.24. 18:13:36

Bocs félreírtam: Ishtar Kapu Babylonból!

élhetetlen 2017.10.24. 18:37:38

@Girhes Joe: Nem jó a felvetés. Én még akkor voltam a Krka-nál, mikor még csak úgy felmentünk mögé, és a vízesésen keresztül beugorhattunk a vízbe. Ha beijedtél közben, nem volt visszaút, mert mögötted jöttek sorban. Csúcs élmény volt, de ettől még miért ne élveztem volna, hogy felmegyek az Eiffel toronyba, vagy végig megyek a Champs-Élysées-n?

élhetetlen 2017.10.24. 19:00:49

@geegee: Hát igen, régen volt, még huszonéves voltam, három fiatal nő, és egy hetvenen túli anyuka kalandozott egy Rab szigeti nyaralás előtt. Előző este már összejött Csontváry után szabadon Jajce, előzetes foglalás nélkül. Nem készültünk útikönyvileg sem erre a kitérőre, hirtelen elhatározás volt. Este kilenc körül érkeztünk Dubrovnyikba, szálláskeresés, körözés a városban, a vár körül. Akkor csak annyit láttunk, hogy innét még jönnek ki. Találtunk szállást. A maminak csak az volt a kérése, hogy ne hagyjuk egyedül idegen helyen, normális. Lementünk az egyik lányával. Igen, várkapu, be lehet menni, aztán egy fehér mészkő tér, fehér mészkő palotákkal, mint a mesében, és nyüzsgés. Jobbra néz, sikátor, semmi, két méter, balra néz, sikátor az egekbe, és minden ajtó kocsmaajtó. Hát benéztünk párba, és éjjel kettőkor lecseréltem a leányt a másikra, vele is lementem pár órára. Reggel meg a mamival néztük meg. Varázslatos nap volt, másnap meg Splitben, a Diokleciánus palota cselédsorában aludtunk a tengerparti sétány mellett, de te ne menj ilyen helyekre, ne lásd őket, mert most már sokan odamennek. „Jó döntés”.

NagyVonalakban 2017.10.24. 19:21:03

@webmestar: Moher szikláit több mint húsz éve láttam.

Rajtunk kívül senki sem volt ott.

NagyVonalakban 2017.10.24. 19:48:20

A 90-es èvekben rengeteget utaztam, és elég sok helyen jártam, a legtöbb nevezetességet láttam. Sehol sem volt tömeg.

Az utóbbi időben minden nagyobb nevezetességnèl óriási tömeg van, ezért èn inkább elmegyek a világ végére (most tèlen pl. Katar ès Malajzia), vagy pedig noname helyekre megyek pl. olasz kisvárosokba (jövő héten Barga), vagy pl. nyáron a vidèki Portugáliában kalandoztunk.

Én is turista vagyok, ès nem vagyok különb a tömeg turistáknàl, illetve kèt dologban mégis különbözök: autentikus èlmènyeket keresek, és nem sajnálom rà a pènzt.

Orsa 2017.10.24. 22:55:18

Nekem az egyik legnagyobb élményem a buszos út volt a Meteorákhoz. Legelső ülésen ültem az idegenvezető mögött, konkrétan kint volt a busz eleje a kanyarokban a szakadék felett. Lélegzetelállító élmény volt!

Make Valamit · http://make.blog.hu 2017.10.24. 22:56:09

@Egy Hun Hunniából: a Pergamon Múzeum épp szét van verve, a folyó felőli részbe (Pergamon oltár) 2019-ig nem lehet bemenni, és teljesen majd 2023-ban nyitják meg újra.

Mákosi Rátyás 2017.10.24. 22:56:19

Többen említették a Niagara-vízesést, de ugyebár a titok ott van, hogy a Patkó-zuhatagot kell megátogatni, ami pedig a kanadai oldalon van, és máris kaptunk egy életreszóló élményt.

WhiteFalcon 2017.10.24. 22:56:26

@GMS: De, menjél, csak a Vörös tér ne makkora, mint a képeken látszik. :) Távolságok azért itt is vannak, bár Szentpéterváron sosem voltam.

RobinWarez 2017.10.24. 22:56:33

A Szabadság-szobor és a Hollywood felirat méreteivel nekem nem volt bajom. Szerintem ezekről reális kép él a fejekben.

Halálos Ölelés 2017.10.24. 22:56:59

Minden nevezetességnél nagyon nagy tömeg figyelhető meg az utóbbi 10 évben. A Vatikánban sajnos kész kínlódással ér fel a múzeum látogatása. A kápolna egyébként Sixtus, nem pedig sixtusi, ahogy itt mindneki írja.
Akinek van rá lehetősége, annak javaslom Angkort. Mostanában már ott is nagy a tömeg, de fantasztikus látnivaló. A távolabbi templomokba már lusta elmenni a turisták nagyobb része, ezért ott még lehet úgy nézelődni, hogy alig vannak.

project640 2017.10.25. 10:02:50

Hurghadaból busszal elmentünk Luxorba .... , ha valaki ókori Egyiptom mániás, akkor az kap látnivalót .... hihtetlen sok látnivaló, és látszik, hogy a föld még tele van, és ki tudja hol lesz a vége az ásatásoknak
egyzser Horvátország felé beugrottunk Rudolf Steiner szülőházába, alig találtuk meg, mert egy magánudvarban van :-) .... de jó érzés volt :-)
gyerekként voltam Berlinben (még NDK), egész nap apukámmal múzeumokat néztünk, a Pergamon lenyőgözött!!!! hatalmas, és nagyon szép gyűjteménye van
, ha valaki imádja a középkori fegyvereket, akkor mindenképpen látogassa meg a graz-i fegyvertárat ... lenyűgöző mennnyiségű lovagi páncél, kardok, lándzsák, stb....

Ezüstliliom 2017.10.30. 13:31:34

@élhetetlen: "Most egy kicsit a pozitív csalódásokról. Vannak festmények, amik reprón szinte semmit nem mondanak. Ilyen volt nekem Van Gogh Napraforgók-ja (National Gallery, London). Aztán beléptem, és az a kicsi festmény beragyogta az egész termet. Vagy a Musée de l'Orangerie-ben Monet, Vízililiomok című sorozata. Ottragadtam zárásig, és csak néztem. Néha kikéretszkedtem rágyújtani, aztán vissza. Az őrök meg már gyanakodva méregettek, mit csinálok ott még mindig."

Teljesen megértelek, és irigyellek.:)

Ezüstliliom 2017.10.30. 13:31:37

@Eastbay1: "Ádám teremtése a Sixtusi kápolnában. Tudod, a connecting people. Oké, nem kicsi, van vagy 5x4 méteren, de fenn van ezer méter magasan, és csak egy a többi hasonló freskó közül. Szóval igencsak figyelni kell, hogy megtaláld. Amúgy is kicsit sok az egész, olyan mint egy Michelangelo képregény, csak nincs odaírva, hogy Whaam!
De az kifejezetten vicces, hogy a teremőrök folyamatosan pisszegnek, később meg kissé erélyesebben be is mondják, hogy kusspcsábaparasztturista, mert ez mégiscsak egy kápolna."

Nekem nem vicces volt, hanem iszonyatosan idegesítő, hogy a sok paraszt nem tudja átérezni azt az áhítatos légkört, ami ott van, és szinte ordítva beszél, hogy túlharsogja a többi vadbarmot. Pedig ahhoz, hogy átérezd, nem is kell vallásosnak lenni. Én sem vagyok az.

Ezüstliliom 2017.11.01. 09:28:53

@roli101:
"Vannak kötelező látnivalók, amiket azért érdemes megnézni, hogy elmondhasd, hogy láttad. A felsoroltak nagy része ilyen. Ezek megtekintése után érdemes az időt egyéb látnivalókra rászánni, amelyek nem híresek, nem fontosak, de maradandó élményeket és emlékeket adnak. Szerintem ez az utazás lényege."

Abszolút nem értek egyet. Csak azért megnézni valamit, hogy elmondhasd, hogy láttad, teljesen felesleges. Semmi sem kötelező. Ha nem érdekelnek a festmények, ne nézd meg a Mona Lisát! Ha nem érdekel az építészet, ne nézz régi épületeket! Csak olyan helyre menj, és azt nézd meg, ami érdekel! Csak azért szelfizni a Mona Lisánál, hogy eldicsekedj azzal, hogy láttad, bu taság. Eleve nem értem, hogy miért kell olyan műveket fényképezni, amiket tilos, mert rongálja az ember vele. Aki ezt nem fogja fel, nem is érdemli meg, hogy megnézze!
Ha fürödni szeretsz a tengerben és napozni a tengerparton, vagy gyönyörű, hegyes-völgyes helyeken túrázni, netán új kávézókba vagy kocsmákba beülni, akkor nem kell magad kínozni múzeumokkal. És az én szememben ettől senki sem lesz kevesebb, ellentétben azzal, aki csak a sznobizmusa miatt végigkínlódja egy templom vagy múzeum megnézését, csak hogy szelfikkel bizonyítsa, hogy ottjárt, közben pedig az unalma miatt zavarja a többieket a hangoskodásával, bu ta megjegyzéseivel, morgolódásával.

Pötyögtetek 2019.04.21. 19:49:51

Mekka valahogy mindig kimarad. Vajh miért?

Pötyögtetek 2019.04.21. 19:51:00

Mármint a turistás-kastályos-templomos csodák listájából.

Luighi 2020.01.30. 15:41:58

@NagyVonalakban: Maga a moszkvai Vörös Tér is kicsi! ...nek látszik! Aztán csak menjen el valaki a szélétől csak a Lenin mauzóleumig, meg vissza. Rögtön alakul a nézete! :D

ozur 2020.01.30. 17:25:12

A Taj Mahalben csak az volt csalódás, hogy tiszta szmog volt a város amikor ott voltam. A többi kifogást nem értem. India legtisztább helye, úgy karban van tartva. Aki persze 2 hétre megy Indiába, annak itt csalódás a mocsok, nem korábban. Majmok akkor nem voltak (vagy már fel se tűntek), csak madarak. A tömeg meg elég jól eloszlik, pláne Indiához képest, akkora terület. Viszont a szokásos 50/100/250 rúpiás belépőjegyekhez képest itt egyedül 750 a jegy. Legalábbis volt 2012-ben. Miközben a helyiek 20-ért mennek be.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.09. 04:36:50

@Ezüstliliom: "miért kell olyan műveket fényképezni, amiket tilos, mert rongálja az ember vele."
Ne haragudj, de ez marhaság,a fényképezéssel nem lehet semmit se rongálni.Esetleg max a vakuval, de az is elég erőltetett dolog.Hiszen mi van, ha rásüt a nap ami csilliárdszor erősebb fényforrás?De tegyük fel, hogy károsítja a vaku, oké.Ha ezt megtiltják, az vili, de általában nem ez van, hanem sehogyan sem szabad fotózni és mindezt azért, hogy meg kelljen venni odakint a képeslapot, vagy a képeskönyvet.Mondjuk az átlag fotózási képességű turista jobban jár végül is, mert a ferde, sötét, bemozdult, sz.r képei helyett lesznek profi felvételek a könyvben.
De van, hogy az ember esetleg tud bánni a fényképezővel és vaku nélkül is képes értelmes képet lőni, akkor azzal miért van kibacva?

Ezüstliliom 2020.08.23. 21:43:32

@geegee: Nem marhaság. A régi festékek fényérzékenyek. És igen, a vakuval fényképezésre gondoltam, mivel a legtöbb turista csak így képes zárt helyen fényképezni. És azért van teljesen megtiltva a fényképezés, mert nagy az isten állatkertje, és a teremőr nem állhat oda mindenki mellé, hogy vakuzik vagy sem. Ha már látja a villanást, régen késő. És ezek a festmények általában olyan helyen vannak kiállítva, ahol nem éri őket közvetlen napsütés pont a fentebbi miatt.