Az USA legszebb helyei - I. rész

2020. május 27. - Gretta

Kanyonok, vízesések, hegységek, tavak és sivatagok is szerepelnek az Amerikai Egyesült Államok legszebb helyei között, melyekben - ha élőben most nem is - képekről annál csodásabb gyönyörködni!

Az összeállítás olvasói javaslatok alapján készült. Amennyiben neked is van kedvenc helyed az USA-ban, írj ajánlást kommentben vagy emailen keresztül (gretta@gretta.hu) a 2. részhez! Találjuk meg együtt az USA legszebb helyeit!                                                                                                                                            The Grand Canyon National Park was the second most-visited national park in 2019. It received 5.97million visitors

Grand Canyon, Arizona

A Colorado folyó által kivált 446 kilométer széles völgyszurdok az USA egyik legnépszerűbb nevezetessége - évente csaknem 5 millió turista látogatja meg, egyes barlangaiban pedig még a mai napig laknak a hualapai indiánok. Érdekesség, hogy a meredek kanyonok között a világ egyik legelszigeteltebb kis faluja, a Havasupai Indiai Rezervátumban található 208 fős Supai is megbújik, ahová mindenféle út híján a mai napig szamarakkal szállítják a postát. Még több információt és különlegességet ebben a cikkemben olvashatsz a faluról.  

This vast man-made reservoir stretches across both Arizona and Utah and boasts all kinds of attractions for water lovers

Powell-tó, Utah/Arizona

A Grand Canyon-tól nem messze található a világ 2. legnagyobb mesterséges tava, ami kisebb-nagyobb elágazásakkal és megtörésekkel csaknem 300 kilométer hosszan húzódik Arizona és Utah sivatagán keresztül. A Lake Powell közel sem örvend olyan nagy hírnévnek, melyet megérdemelne, pedig rengeteg programon (pl. hegymászáson, fürdésen, kempingezésen stb.) lehet itt részt venni. Szerintem ez az egyik legszebb táj - nemcsak az USA-ban, hanem az egész világon. 

Érdekesség, hogy Britney Spears is itt forgatta az "I'am not a girl, not yet a woman" című videóklipjét, még a 2000-es évek elején. Ha tetszik, amit a fotón látsz, érdemes megnézni a klippet! 

bigstock-mcway-falls-big-sur-californ-1680521.jpg© Shutterstock

Big Sur, Kalifornia

Los Angeles és San Francisco között fekszenek a híres Big Sur-sziklák, melyek onnan is emlékezetesek lehetnek a számodra, hogy a legtöbb, családi hangulatú hollywoodi mozifilm kempinges jeleneteit itt forgatják - sok kalifornai család ugyanis itt tölti a vakációját, nem külföldön. A drámai Santa Lucia hegység részét képző Big Sur-t Amerika egyik legszebb és leghosszabb egybefüggő partszakaszának tartják - nem is csoda, hogy a világ egyik legmesésebb vasútvonala is itt húzódik. Én mindenképpen szeretném egyszer (legalább egyszer) élőben is látni! 

© wikimedia commons

Skagit Valley, Washington

Nem csak Hollandiában vannak gyönyörű tulipánföldek! A mesés Skagit-völgy a kanadai Vancouver és az amerikai Seattle között, Sedro-Woolley kisvárosa mellett fekszik és minden évben, április 1. és 30. között otthont ad a Skagit Valley tulipán fesztiválnak, mely hasonló elven működik, mint a holland Keukenhof - azzal a különbséggel, hogy itt nem egy parkban, hanem egy gyönyörű mezőn lehet sétálgatni. Még több információt ITT találhatsz a Skagit-völgyről.

Arizona state© Shutterstock

Monument Valley, Arizona/Utah

Az USA egyik leghíresebb és legszebb természeti látnivalója, mely Arizona és Utah államok határán, egy navahó indiai rezervátum területén fekszik. Ha máshonnan nem, filmekből talán már te is láthattad a vöröses színű, hatalmas tanúhegyeket (legutóbb például a Jurassic World: Bukott birodalomban és Legendás állatok és megfigyelésükben, de a Mission Impossible 2. nyitójelenetében is itt mászott hegyet Tom Cruise). Egy baj van csak vele, mégpedig az, hogy nem ingyenes. Az árakról ITT találhatsz bővebb információt.

image_5.jpg© Shutterstock

Seward/Kenai Fjords Nemzeti Park, Alaszka

Az alaszkai Seward települése az USA legszebb gleccsereinek kapuja, lényegében ugyanis itt kezdődik a Kenai Fjords Nemzeti Park, ahol a természet legjegesebb kreációit lehet megtekinteni... Nem mellesleg itt található az Egyesült Államok legnagyobb jégmezője, a Harding-jégmező is. A park évente 200-250 ezer látogatót fogad - állítólag azért, mert igencsak költséges az itteni túrázgatás. 

© Shutterstock

Antilop-kanyon, Arizona

A Grand Canyontól enyhén észak-keletre, még Arizonán belül, Page városa mellett található meg az Antilop névre hallgató, gyönyörűséges vízvájta kanyon, mely különleges formájának köszönhetően egészen elképesztő módon engedi be magához a napfény. A különleges fényjátéknak köszönhető, hogy a kanyon belseje lényegében egész nap más és más arcát mutatja - nem csoda, hogy Amerika egyik legtöbbet fotózott látványosságáról beszélünk. 

© Horseshoebend.com

Horseshoe Bend, Arizona/Utah

A Sziklás-hegységből eredő, több, mint 2000 kilométeres Colorado-folyó legszebb részét a patkó alakú Horseshoe Bend kilátórészről láthatjuk, mely csupán 8 kilométerre található a Glen Canyon gáttól és a már említett Powell-tótól. Az biztos, hogy fantasztikus kirándulásokat lehet szervezni arrafele!

© Getty Images

Key West, Florida

Már többször is beszámoltam róla és ti is nagyon szeretitek Florida államának egyik legszebb kis települését (szigetét), illetve az odáig vezető 1-es országutat (U.S. Highway 1). Key West ugyanis olyan, mintha egy apró kis karibi álomvilág lenne az USA területén: kristálykék víz, delfinek, teknősök, pálmafák, szuper strandok... A floridaiaknak nem kell messzire menniük, ha egzotikus tájra vágynak az egyszer biztos - ráadásul szórakozási lehetőségekből sincs itt hiány! Key West hivatalos honlapján rengeteg jobbnál jobb programlehetőséget találhatnak azok, akik ide szeretnének utazni.

The Golden Gate National Recreation Area was the most-visited National Park Service site in 2019. Pictured is Baker Beach, which is part of the area

Golden Gate-híd, Kalifornia

A San Franciscoban lévő "aranykapuról" már rengetegszer írtam, ezért most néhány érdekességgel készültem nektek róla. Azt például kevesen tudják, hogy a híd először nem vörös színben pompázott volna, hanem kék-sárga csíkokkal lett volna tele (legalábbis ezt szerette volna az Amerikai Haditengerészet), a híd építésze, Irving Morrow azonban úgy találta, hogy a bázisfestékkel szolgáló narancssárgás szín ugyanolyan jól látható, ráadásul jobban is illik a városhoz. Milyen jól is gondolta! 

© Getty Images

Honopu Beach, Hawaii

Tény, hogy Hawaii-n annyi gyönyörű beach van, hogy igazából nem "fair" csak egyet kiválasztani... azonban a Kauai szigeten lévő Na Pali-partszakasz egyik leghíresebb strandja, a Honopu Beach egyszerűen lenyűgöző. Csak egy gond van vele: semmilyen út/túraútvonal nem vezet hozzá, a megközelítés egyetlen legális módja a Kalalau strandról való átúszás (ami nagyon nehéz és veszélyes feladat, mondhatni, még profi úszóknak sem javasolják a megfelelő védőfelszerelés nélkül). Szóval, én leginkább a képekről, drónvideókról való megtekintést javasolnám nektek.

new-mexico-white-sands-gettyimages-1026457358.jpg© spondylolithesis / Getty Images

White Sands Nemzeti Park, Új-Mexikó

Az Új-Mexikóban található, 7-10 ezer évvel keletkezett, csaknem 590 km2-en elterülő hófehér White Sands sivatag egyszerűen lenyűgöző látványt nyújt a szemnek - nem is csoda, hogy ez az állam egyik legtöbbet látogatott természeti nevezetessége, habár csak 2019 decemberében nevezték ki nemzeti parkká. A csodaszép homokdűnék magassága 9 és 18 méter között van, a leginkább pedig minden év szeptemberében (egészen pontosan a harmadik hétben)  érdemes meglátogatni, mert ilyenkor rendezik meg a White Sands Balloon Invitational hőlégballon fesztivált.

Tahoe-tó, Kalifornia/Nevada

Kalifornia és Nevada állam határán, 1879 méter magasan, Sierra Nevada fantasztikus hegyei között bújik meg Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, a Tahoe-tó, mely az USA legmélyebb tava is egyben a maga 501 méteres mélységével. Állítólag a víz olyan tiszta benne, hogy némely részén egészen 20 méter mélyig is ellátni benne... sajnos én még nem jártam itt, de a tó hivatalos honlapján élő webkamerákon keresztül is körbe lehet nézni. Az egy perces timelapse videók megtekintését nagyon ajánlom! 

napa-valley-california-wine-country-vineyard-field-harvest-for-winery-494416494-28b52eb2c8ca415a93be31caa5bba097.jpg© spondylolithesis / Getty Images

Napa-völgy, Kalifornia

A Nappa-völgy a kaliforniaiak másik nagy csodája: még aki nem járt itt is tudja, hogy ez a vidék a világ egyik legszebb és legjobb bortermelő vidéke a nagy rivális, a Sonoma mellett. Sajnos 2017-ben és 2019-ben is erősen erősen megrongálódott a nagy kaliforniai tűzvészek miatt,  azonban pár éven belül remélhetőleg ismét olyan pompás látványt nyújthat, mint fénykorában! Érdekesség, hogy a világ egyik legszebb esküvői helyszíne, a Malibu Rocky Oaks is itt található, ahol a Másnaposok 3. részét is forgatták - az ezzel kapcsolatos cikkemet ITT tudjátok elolvasni.

colorado.jpg© Colorado.com

Great Sand Dunes Nemzeti Park, Colorado

A csaknem 12 ezer évvel ezelőtt keletkezett "nagy homokdűnék" 91 km²-en terülnek el Colorado állam területén, Rio Grande és a Sange de Cristo-hegységek között. A gyönyörű homokdűnék azonban nemcsak a panorámás szépségük miatt váltak híressé, hanem azért itt találhatóak Észak-Amerika legmagasabb homokdűnéi (némelyik a 229 métert is eléri)! Az biztos, hogy fantasztikus élményben lehet része azoknak, akik ide kirándulnak: a nemzeti park hivatalos honlapja pedig hónapról hónapra leírja, mire is lehet pontosan számítani a homokdűnék meglátogatásakor.

According to the book, the Midwest contains a 'diverse array of hiking options, including the fantastical Badlands (pictured), the shores of mighty Lake Superior and... the Interior Highlands'

Badlands Nemzeti Park, Dél-Dakota

Dél-Dakota délnyugati részén, csaknem 982 km2-en helyezkedik el a földöntúli szépséget nyújtó Badlands Nemzeti Park, az USA legnagyobb prérije, ahol a világ egyik legősibb maradványai is fellelhetőek, mintegy 11 ezer évvel ezelőttről. Elképesztő, nem? A nemzeti park ráadásul a világ legveszélyeztetebb menyétjeinek, a feketelábú vadászmenyéteknek is otthont ad, melyeket egyébként 1975-ben már egyszer kihaltnak nyilvánítottak.

adobestock_108028204-1080x675.jpeg© Adobe stock

Glacier Nemzeti Park, Montana

A "világ gerincének" is szokták nevezni az USA 12. legnagyobb parkját (4102 km²) - megjegyzem, nem véletlenül. Nagy vágyam, hogy eljussak ide, lehetőleg nem is egyszer, mert képekről, videókról elképesztően gyönyörűnek találom Montanát, melynek egyik éke a kanadai határ közelében található Glacier Nemzeti Park. A területen havasi kecskék, grizzlyk, amerikai bölégyek, szirti sasok, prérifarkasok és még egy sor másik különleges állat megtalálható - hogy, a több, mint 1000-féle itt burjánzó különleges növényről ne is beszéljünk.

© Shutterstock

Grand Teton Nemzeti Park

Az összeállításba többen ajánlottátok a Wyoming államban lévő Grand Teton Nemzeti Parkot is, mely 1248 km²-en terül el, legmagasabb pontja pedig a 4197 méteres Grand Teton. Egészen elképesztő tájak találhatóak meg itt, a meglátogatása pedig mindenképpen javasolt azok számára, akik a Yellowstone Nemzeti Parkot is meg szeretnék látogatni, mert a két park csak 16 kilométerre található egymástól. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkjairól egyébként ITT olvashatsz bővebben.

5_16.jpg© Yellowstone National Park

Yellowstone Nemzeti Park 

Montana, Wyoming és Idaho államok határán helyezkedik el az USA legrégibb nemzeti parkja,  a Yellowstone Nemzeti Park, melyet többször szavaztak már meg Észak-Amerika legszebb helyének is. A szikrázóan szép kanyonjai között vulkánok, gejzírek és más geológiai hőforrások is megtalálhatóak - a leghíresebb közülök a képen is látható piros-narancssárga-sárga-zöld és kék színekben pompázó Grand Prismatic Spring gejzír, amely a világ 3. legnagyobb gejzírje. Olvasóim szerint legtökéletesebb időszak a meglátogatására kora nyáron van, ezért valószínűleg még legalább egy évet kell várnunk arra, hogy a legteljesebb pompájában láthassuk a parkot. 

© Shutterstock

Zion Nemzeti Park, Utah

Az Utah délnyugati részén található Zion Nemzeti Park rengeteg szépséget tartogat a természeti kalandozást előnyben részesítő turisták számára: egyik legszebb jelensége a képen is látható 454 méter magas Angels Landing névre hallgató sziklaformáció, melynek tetejére egy 4 kilométeres túra vezet. Maga a túra elég nagy kihívás azoknak, akik nem gyakorlottak a terep-és hegymászásban, ugyanis vékony és csúszos sziklaperemeken kell végigmenni a csúcsig, a legtöbbször pedig csak egy vasláncra lehet támaszkodni - az Amerikai Nemzeti Parkok szövetsége tehát nem hiába jelölte 3-as nehézségű fokozatnak. Én biztosan nem mennék fel az Angels Landing tetejére, de nagy vágyam a parkba eljutni. ITT egyébként szuper túraútvonalakat ajánlanak azoknak, akik nem szerint a túl bonyolult mászásokat. 

© Shutterstock

Niagara-vízesés, New York

Korábban már készült egy hosszabb beszámolóm a Niaga-vízesésről és - bár be kell, hogy valljam, maga a vízesés bazári környéke igazi nagy csalódás volt a számomra - kihagyhatatlan látnivalónak tartom, ha a kanadai Torontoban, vagy New Yorkban szálltok meg. Halkan megjegyezném: a szebb kilátás a kandai oldalról látható!

A bejegyzés trackback címe:

https://gretta.blog.hu/api/trackback/id/tr8915564850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DogTheDog 2020.05.27. 22:28:18

A Big Sur elég uncsi. Az oregoni partvidék sokkal szebb. Főleg az északi fele. Cannon Beach szerintem mindent visz a nyugati parton és ez csak az egyik látnivaló.

pkfjb 2020.05.28. 13:00:26

Arches? Bryce canyon?

CharlieBrown 2020.05.28. 13:34:39

Monument Valley-ban/ben nem kell bemenni a szikák tövéhez (ami rezervátum), ahonnan a linkelt kép készült, az pont nem ott készült. Mész a 163-ason, és a Forrest Gump hillnél félreállsz. :)
Key West: "A floridaiaknak nem kell messzire menniük, ha egzotikus tájra vágynak az egyszer biztos"
Az tuti, cserébe autózhatsz 6-8 órát mire leérsz a csücskébe. :D 40mph a max, kb a 10%-án. A többi 25mph környéke.
Lake Tahoe: tényleg patent, HA találsz olyan helyet, ahol le tudsz menni a partig.
Napa: nem nagy durranás, tele puccos és drága szőlőbirtokokkal...
Glacier, Zion: érdemes indulás előtt tájékozódni nyitva van-e, nem ritka, hogy májusban is zárva van a forgalom elől a 1.5 - 4 méteres hó miatt.
De ha már nemzeti park: Yosemite, és Sequioa kimaradt a listából, pedig ott érzi meg igazán az ember a méreteket.

kardio1 2020.05.28. 13:44:03

Carter Lake NP, Oregon !
Olympic NP, Washington !
És egyetértek, az oregoni óceánpart csodás !

Kivlov 2020.05.28. 14:02:14

Alaszka is jöhet :)

aaeronika 2020.05.28. 15:19:43

Fun fact: A Sliders című sorozatban volt egy rész, amiben onnan tudják a szereplők, hogy rossz világba érkeztek, nem a sajátjukba, hogy bár minden ugyanolyan, de a Golden Gate híd kék.

A vonatok szerelmeseinek én is nagyon ajánlom a Californian Zephyrt és a Coast staline-t is. Mindkettőn mentem, életelm egyik leggyönyörbb élménye volt.

kacsa. 2020.05.28. 16:06:48

Jó válogatás! Ezek mellett például a Bryce-kanyon (vagy növénykedvelőknek a Sequioa) is nagyon látványos, illetve a Death Valley is.

Ha a Monument Valley-nél kiemelte a szerző a belépő árát, az Antilop-kanyonnál kétszeresen is ki kell. A sima USA nemzeti parkokba (nem tudom, hivatalosan hogy nevezik) is van belépő, legalábbis ahol mi jártunk, volt. De lehet venni éves autós belépőt, ami néhány látogatás után már megtérül. Ezek viszont nem érvényesek az indián rezervátumok nemzeti parkjaiban (Antilop, Monument) és itt a sima belépő is jóval drágább. A Horseshoe Bend ingyenes volt és közel van az Antilophoz. Mivel az Antilop-kanyonnál (az egyik felénél biztosan) időpontra szól a jegy, tervezésnél idő szempontjából puffernek is jó a patkó. Na meg látványos is, de fentről befogadható méretű az a kanyar.

Zion és Angels landing: nem a sziklák és a láncok okozzák a nehézséget, hanem a sok turista ;) és a meleg. Szerintem önmagában sem állóképesség sem technika szempontjából nem kell kivételes állapot hozzá, utólag örülök, hogy bíztam az útitársam véleményében és 0 sziklamászós, közepes kirándulós rutinnal is megpróbáltam. A látvány hihetetlen a sziklagerincről, de akinek durva tériszonya van, annak célszerű más úti célt választania :).

Gretta 2020.05.28. 17:55:54

@DogTheDog: Szia! Nagyon köszi a javaslatot, ha még vannak ajánlásaid, kérlek bátran írd meg kommentben, köszönöm!

Gretta 2020.05.28. 17:56:41

@pkfjb: Köszönöm a javaslatokat!

Gretta 2020.05.28. 17:58:58

@CharlieBrown: Szia! A többi olvasó nevében is nagyon köszönöm az érdekes tippeket, információkat és a javaslatokat is!

Gretta 2020.05.28. 17:59:56

@Kivlov: @kardio1: Szuper, köszönöm a tippeket!

Gretta 2020.05.28. 18:00:33

@aaeronika: Szia! Köszönöm szépen az ajánlásokat, igazán szerencsés vagy! :)

Gretta 2020.05.28. 18:01:59

Kedves @kacsa! A többi olvasó nevében is agyon köszönöm az érdekes információkat és tippeket, egészen kivételes helyeken jártál! További szép napot kívánok!

papabear 2020.05.28. 18:25:29

Yosemite NP
Sedona
Everglades
:-D

ier6w7i 2020.05.29. 08:28:05

Kellemes osszeallitas - es jo volt emlekezni, hogy java reszet mar volt szerencsem latni. Mind gyonyoru, de enegem a Grand Canyon nyugozott le legjobban. Vartam, kb tudtam mire szamitsak mert mar lattam kepen - aztan amikor a szelen allsz es elotted van akkor nem jutsz szohoz. Nekem bakancslistas hely volt es nem csalodtam. Draga mulatsag, de befizettunk egy helikpoteres turara is a kanyon fole - azt is ajanlom szivesen annak aki arra jar.

Gretta 2020.05.29. 16:38:13

Kedves @ier6w7i! Nagyon örülök, hogy tetszik az összeállítás, köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat!

Gretta 2020.05.29. 16:39:58

@papabear: @Travis007: Nagyon köszönöm a javaslatokat!

Irbisz 2020.06.09. 21:50:14

Az egyedülálló mammutfenyő nemzeti park, a Sequoia & Kings Canyon National Parks mindenképp a listán kellene hogy legyen, az első 10-be befér - és az első felébe :)