Az USA legszebb helyei - I. rész

2020. május 27. - Gretta

Kanyonok, vízesések, hegységek, tavak és sivatagok is szerepelnek az Amerikai Egyesült Államok legszebb helyei között, melyekben - ha élőben most nem is - képekről annál csodásabb gyönyörködni!

Az összeállítás olvasói javaslatok alapján készült. Amennyiben neked is van kedvenc helyed az USA-ban, írj ajánlást kommentben vagy emailen keresztül (gretta@gretta.hu) a 2. részhez! Találjuk meg együtt az USA legszebb helyeit!                                                                                                                                            The Grand Canyon National Park was the second most-visited national park in 2019. It received 5.97million visitors

Grand Canyon, Arizona

A Colorado folyó által kivált 446 kilométer széles völgyszurdok az USA egyik legnépszerűbb nevezetessége - évente csaknem 5 millió turista látogatja meg, egyes barlangaiban pedig még a mai napig laknak a hualapai indiánok. Érdekesség, hogy a meredek kanyonok között a világ egyik legelszigeteltebb kis faluja, a Havasupai Indiai Rezervátumban található 208 fős Supai is megbújik, ahová mindenféle út híján a mai napig szamarakkal szállítják a postát. Még több információt és különlegességet ebben a cikkemben olvashatsz a faluról.  

This vast man-made reservoir stretches across both Arizona and Utah and boasts all kinds of attractions for water lovers

Powell-tó, Utah/Arizona

A Grand Canyon-tól nem messze található a világ 2. legnagyobb mesterséges tava, ami kisebb-nagyobb elágazásakkal és megtörésekkel csaknem 300 kilométer hosszan húzódik Arizona és Utah sivatagán keresztül. A Lake Powell közel sem örvend olyan nagy hírnévnek, melyet megérdemelne, pedig rengeteg programon (pl. hegymászáson, fürdésen, kempingezésen stb.) lehet itt részt venni. Szerintem ez az egyik legszebb táj - nemcsak az USA-ban, hanem az egész világon. 

Érdekesség, hogy Britney Spears is itt forgatta az "I'am not a girl, not yet a woman" című videóklipjét, még a 2000-es évek elején. Ha tetszik, amit a fotón látsz, érdemes megnézni a klippet! 

bigstock-mcway-falls-big-sur-californ-1680521.jpg© Shutterstock

Big Sur, Kalifornia

Los Angeles és San Francisco között fekszenek a híres Big Sur-sziklák, melyek onnan is emlékezetesek lehetnek a számodra, hogy a legtöbb, családi hangulatú hollywoodi mozifilm kempinges jeleneteit itt forgatják - sok kalifornai család ugyanis itt tölti a vakációját, nem külföldön. A drámai Santa Lucia hegység részét képző Big Sur-t Amerika egyik legszebb és leghosszabb egybefüggő partszakaszának tartják - nem is csoda, hogy a világ egyik legmesésebb vasútvonala is itt húzódik. Én mindenképpen szeretném egyszer (legalább egyszer) élőben is látni! 

© wikimedia commons

Skagit Valley, Washington

Nem csak Hollandiában vannak gyönyörű tulipánföldek! A mesés Skagit-völgy a kanadai Vancouver és az amerikai Seattle között, Sedro-Woolley kisvárosa mellett fekszik és minden évben, április 1. és 30. között otthont ad a Skagit Valley tulipán fesztiválnak, mely hasonló elven működik, mint a holland Keukenhof - azzal a különbséggel, hogy itt nem egy parkban, hanem egy gyönyörű mezőn lehet sétálgatni. Még több információt ITT találhatsz a Skagit-völgyről.

Arizona state© Shutterstock

Monument Valley, Arizona/Utah

Az USA egyik leghíresebb és legszebb természeti látnivalója, mely Arizona és Utah államok határán, egy navahó indiai rezervátum területén fekszik. Ha máshonnan nem, filmekből talán már te is láthattad a vöröses színű, hatalmas tanúhegyeket (legutóbb például a Jurassic World: Bukott birodalomban és Legendás állatok és megfigyelésükben, de a Mission Impossible 2. nyitójelenetében is itt mászott hegyet Tom Cruise). Egy baj van csak vele, mégpedig az, hogy nem ingyenes. Az árakról ITT találhatsz bővebb információt.

image_5.jpg© Shutterstock

Seward/Kenai Fjords Nemzeti Park, Alaszka

Az alaszkai Seward települése az USA legszebb gleccsereinek kapuja, lényegében ugyanis itt kezdődik a Kenai Fjords Nemzeti Park, ahol a természet legjegesebb kreációit lehet megtekinteni... Nem mellesleg itt található az Egyesült Államok legnagyobb jégmezője, a Harding-jégmező is. A park évente 200-250 ezer látogatót fogad - állítólag azért, mert igencsak költséges az itteni túrázgatás. 

© Shutterstock

Antilop-kanyon, Arizona

A Grand Canyontól enyhén észak-keletre, még Arizonán belül, Page városa mellett található meg az Antilop névre hallgató, gyönyörűséges vízvájta kanyon, mely különleges formájának köszönhetően egészen elképesztő módon engedi be magához a napfény. A különleges fényjátéknak köszönhető, hogy a kanyon belseje lényegében egész nap más és más arcát mutatja - nem csoda, hogy Amerika egyik legtöbbet fotózott látványosságáról beszélünk. 

© Horseshoebend.com

Horseshoe Bend, Arizona/Utah

A Sziklás-hegységből eredő, több, mint 2000 kilométeres Colorado-folyó legszebb részét a patkó alakú Horseshoe Bend kilátórészről láthatjuk, mely csupán 8 kilométerre található a Glen Canyon gáttól és a már említett Powell-tótól. Az biztos, hogy fantasztikus kirándulásokat lehet szervezni arrafele!

© Getty Images

Key West, Florida

Már többször is beszámoltam róla és ti is nagyon szeretitek Florida államának egyik legszebb kis települését (szigetét), illetve az odáig vezető 1-es országutat (U.S. Highway 1). Key West ugyanis olyan, mintha egy apró kis karibi álomvilág lenne az USA területén: kristálykék víz, delfinek, teknősök, pálmafák, szuper strandok... A floridaiaknak nem kell messzire menniük, ha egzotikus tájra vágynak az egyszer biztos - ráadásul szórakozási lehetőségekből sincs itt hiány! Key West hivatalos honlapján rengeteg jobbnál jobb programlehetőséget találhatnak azok, akik ide szeretnének utazni.

The Golden Gate National Recreation Area was the most-visited National Park Service site in 2019. Pictured is Baker Beach, which is part of the area

Golden Gate-híd, Kalifornia

A San Franciscoban lévő "aranykapuról" már rengetegszer írtam, ezért most néhány érdekességgel készültem nektek róla. Azt például kevesen tudják, hogy a híd először nem vörös színben pompázott volna, hanem kék-sárga csíkokkal lett volna tele (legalábbis ezt szerette volna az Amerikai Haditengerészet), a híd építésze, Irving Morrow azonban úgy találta, hogy a bázisfestékkel szolgáló narancssárgás szín ugyanolyan jól látható, ráadásul jobban is illik a városhoz. Milyen jól is gondolta! 

© Getty Images

Honopu Beach, Hawaii

Tény, hogy Hawaii-n annyi gyönyörű beach van, hogy igazából nem "fair" csak egyet kiválasztani... azonban a Kauai szigeten lévő Na Pali-partszakasz egyik leghíresebb strandja, a Honopu Beach egyszerűen lenyűgöző. Csak egy gond van vele: semmilyen út/túraútvonal nem vezet hozzá, a megközelítés egyetlen legális módja a Kalalau strandról való átúszás (ami nagyon nehéz és veszélyes feladat, mondhatni, még profi úszóknak sem javasolják a megfelelő védőfelszerelés nélkül). Szóval, én leginkább a képekről, drónvideókról való megtekintést javasolnám nektek.

new-mexico-white-sands-gettyimages-1026457358.jpg© spondylolithesis / Getty Images

White Sands Nemzeti Park, Új-Mexikó

Az Új-Mexikóban található, 7-10 ezer évvel keletkezett, csaknem 590 km2-en elterülő hófehér White Sands sivatag egyszerűen lenyűgöző látványt nyújt a szemnek - nem is csoda, hogy ez az állam egyik legtöbbet látogatott természeti nevezetessége, habár csak 2019 decemberében nevezték ki nemzeti parkká. A csodaszép homokdűnék magassága 9 és 18 méter között van, a leginkább pedig minden év szeptemberében (egészen pontosan a harmadik hétben)  érdemes meglátogatni, mert ilyenkor rendezik meg a White Sands Balloon Invitational hőlégballon fesztivált.

Tahoe-tó, Kalifornia/Nevada

Kalifornia és Nevada állam határán, 1879 méter magasan, Sierra Nevada fantasztikus hegyei között bújik meg Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, a Tahoe-tó, mely az USA legmélyebb tava is egyben a maga 501 méteres mélységével. Állítólag a víz olyan tiszta benne, hogy némely részén egészen 20 méter mélyig is ellátni benne... sajnos én még nem jártam itt, de a tó hivatalos honlapján élő webkamerákon keresztül is körbe lehet nézni. Az egy perces timelapse videók megtekintését nagyon ajánlom! 

napa-valley-california-wine-country-vineyard-field-harvest-for-winery-494416494-28b52eb2c8ca415a93be31caa5bba097.jpg© spondylolithesis / Getty Images

Napa-völgy, Kalifornia

A Nappa-völgy a kaliforniaiak másik nagy csodája: még aki nem járt itt is tudja, hogy ez a vidék a világ egyik legszebb és legjobb bortermelő vidéke a nagy rivális, a Sonoma mellett. Sajnos 2017-ben és 2019-ben is erősen erősen megrongálódott a nagy kaliforniai tűzvészek miatt,  azonban pár éven belül remélhetőleg ismét olyan pompás látványt nyújthat, mint fénykorában! Érdekesség, hogy a világ egyik legszebb esküvői helyszíne, a Malibu Rocky Oaks is itt található, ahol a Másnaposok 3. részét is forgatták - az ezzel kapcsolatos cikkemet ITT tudjátok elolvasni.

colorado.jpg© Colorado.com

Great Sand Dunes Nemzeti Park, Colorado

A csaknem 12 ezer évvel ezelőtt keletkezett "nagy homokdűnék" 91 km²-en terülnek el Colorado állam területén, Rio Grande és a Sange de Cristo-hegységek között. A gyönyörű homokdűnék azonban nemcsak a panorámás szépségük miatt váltak híressé, hanem azért itt találhatóak Észak-Amerika legmagasabb homokdűnéi (némelyik a 229 métert is eléri)! Az biztos, hogy fantasztikus élményben lehet része azoknak, akik ide kirándulnak: a nemzeti park hivatalos honlapja pedig hónapról hónapra leírja, mire is lehet pontosan számítani a homokdűnék meglátogatásakor.

According to the book, the Midwest contains a 'diverse array of hiking options, including the fantastical Badlands (pictured), the shores of mighty Lake Superior and... the Interior Highlands'

Badlands Nemzeti Park, Dél-Dakota

Dél-Dakota délnyugati részén, csaknem 982 km2-en helyezkedik el a földöntúli szépséget nyújtó Badlands Nemzeti Park, az USA legnagyobb prérije, ahol a világ egyik legősibb maradványai is fellelhetőek, mintegy 11 ezer évvel ezelőttről. Elképesztő, nem? A nemzeti park ráadásul a világ legveszélyeztetebb menyétjeinek, a feketelábú vadászmenyéteknek is otthont ad, melyeket egyébként 1975-ben már egyszer kihaltnak nyilvánítottak.

adobestock_108028204-1080x675.jpeg© Adobe stock

Glacier Nemzeti Park, Montana

A "világ gerincének" is szokták nevezni az USA 12. legnagyobb parkját (4102 km²) - megjegyzem, nem véletlenül. Nagy vágyam, hogy eljussak ide, lehetőleg nem is egyszer, mert képekről, videókról elképesztően gyönyörűnek találom Montanát, melynek egyik éke a kanadai határ közelében található Glacier Nemzeti Park. A területen havasi kecskék, grizzlyk, amerikai bölégyek, szirti sasok, prérifarkasok és még egy sor másik különleges állat megtalálható - hogy, a több, mint 1000-féle itt burjánzó különleges növényről ne is beszéljünk.

© Shutterstock

Grand Teton Nemzeti Park

Az összeállításba többen ajánlottátok a Wyoming államban lévő Grand Teton Nemzeti Parkot is, mely 1248 km²-en terül el, legmagasabb pontja pedig a 4197 méteres Grand Teton. Egészen elképesztő tájak találhatóak meg itt, a meglátogatása pedig mindenképpen javasolt azok számára, akik a Yellowstone Nemzeti Parkot is meg szeretnék látogatni, mert a két park csak 16 kilométerre található egymástól. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkjairól egyébként ITT olvashatsz bővebben.

5_16.jpg© Yellowstone National Park

Yellowstone Nemzeti Park 

Montana, Wyoming és Idaho államok határán helyezkedik el az USA legrégibb nemzeti parkja,  a Yellowstone Nemzeti Park, melyet többször szavaztak már meg Észak-Amerika legszebb helyének is. A szikrázóan szép kanyonjai között vulkánok, gejzírek és más geológiai hőforrások is megtalálhatóak - a leghíresebb közülök a képen is látható piros-narancssárga-sárga-zöld és kék színekben pompázó Grand Prismatic Spring gejzír, amely a világ 3. legnagyobb gejzírje. Olvasóim szerint legtökéletesebb időszak a meglátogatására kora nyáron van, ezért valószínűleg még legalább egy évet kell várnunk arra, hogy a legteljesebb pompájában láthassuk a parkot. 

© Shutterstock

Zion Nemzeti Park, Utah

Az Utah délnyugati részén található Zion Nemzeti Park rengeteg szépséget tartogat a természeti kalandozást előnyben részesítő turisták számára: egyik legszebb jelensége a képen is látható 454 méter magas Angels Landing névre hallgató sziklaformáció, melynek tetejére egy 4 kilométeres túra vezet. Maga a túra elég nagy kihívás azoknak, akik nem gyakorlottak a terep-és hegymászásban, ugyanis vékony és csúszos sziklaperemeken kell végigmenni a csúcsig, a legtöbbször pedig csak egy vasláncra lehet támaszkodni - az Amerikai Nemzeti Parkok szövetsége tehát nem hiába jelölte 3-as nehézségű fokozatnak. Én biztosan nem mennék fel az Angels Landing tetejére, de nagy vágyam a parkba eljutni. ITT egyébként szuper túraútvonalakat ajánlanak azoknak, akik nem szerint a túl bonyolult mászásokat. 

© Shutterstock

Niagara-vízesés, New York

Korábban már készült egy hosszabb beszámolóm a Niaga-vízesésről és - bár be kell, hogy valljam, maga a vízesés bazári környéke igazi nagy csalódás volt a számomra - kihagyhatatlan látnivalónak tartom, ha a kanadai Torontoban, vagy New Yorkban szálltok meg. Halkan megjegyezném: a szebb kilátás a kandai oldalról látható!

Dubai 10 legexkluzívabb szállodája

Dubai, a fényűzés és a luxus városa tele van szebbnél szebb ötcsillagos szállodákkal, melyek exkluzivitását aligha lehetne felülmúlni! Most bemutatom nektek a város 10 legelitebb hoteljét, ahová belépést csak milliárdos sejkek, gazdag hírességek és a felső tízezer tagjai nyerhetnek. Szerinted melyik a legpazarabb?

Burj Al Arab Jumeirah

Dubai legikonikusabb hotele a vitorlásra hajazó dizájnnal rendelkező Burj Al Arab Jumeriah, mely jelenleg a világ legelső 7 csillagos hotele és a világ 7. legmagasabb szállodája. Ennek megfelelően az árazása is igencsak kimagasaló - ha például egy "rendes" ötcsillagos szállodát nem tudsz megfizetni, akkor ide esélyed sincs bekerülni... egy éjszaka ugyanis fél millió forinttól kezdődik! Ezért az összegért viszont elképesztő luxusban lehet része azoknak a tehetős (nagyon tehetős) vendégeknek, akik itt éjszakáznak! 

Főként az árazásra fogható az is, hogy ide nem kimozdottan turisták jönnek, hanem királyi sarjak, milliárdosok, üzletemberek, politikusok illetve, azok családtagjai - vagyis azok, akik hezitálás nélkül megengedhetik maguknak azt, hogy napi több millió forintot elszórjanak "csak úgy", és akik egyáltalán nem akarnak a (csak szimplán) jómódú turistákkal (mint például a német orvosokkal) együtt vegyülni. 

Ezt bizonyítja az is, hogy az épületben megszálló vendégeket privát sofőrrel rendelkező Rolls-Royces szállítja ide-oda egész Dubaiban, valamint a Burj Al Arab dokkján végig Aston Martinik, a Ferrarik és Lamborghinik sorakoznak azok számára, akik inkább saját maguk szeretnének vezetni. Ezenkívül a szálloda minden emeletén található egy recepció, a check-int pedig általában nem is a közös lobbiban, hanem a kibérelt lakosztályban végzik el a szálloda munkatársai. 

Az épület maga telis tele van márvánnyal, arannyal és perzsa szőnyegekkel (a szobákban lévő iPadek például 24 karátos arannyal vannak bevonva), valamint minden vendég részére kijelölnek egy komornyikot, aki a nap 24 órájában elérhető. A Burj Al Arab ezenkívül egy csodaszép privát terasz-és strandrésszel is rendelkezik, ahol két különböző medence is szolgálja a vendégek kényelmét. A két különálló (férfiak és nők részére kijelölt) fitnessztermet pedig még nem is említettem. Mindezeken felül én abszolút zavarónak és nyomasztónak találom a hotel belsejét és annak dizájnját, dehát ízlések és pofonok... Azt hiszem, azért érthető, miért is kapott 7 csillagos besorolást ez a szálloda.

Armani Hotel Dubai

Az Armani Hotel főként a címe miatt hívogató, ugyanis a világ legmagasabb épületében, a 828 méter magas Burj Khalifában helyezkedik el - de a belső dizájnjára is érdemes figyelni: a szálloda minimalista és modern stílusú 160 darab szobáját/lakosztályát, valamint 7 éttermét ugyanis maga a Giorgio Armani, az olasz divattervező-legenda álmodta meg.

A hotel leghíresebb pontja talán a képen is látható Armani Lounge, ami egyből a Dubai-szökőkút mellett helyezkedik el - a város egyik legszebb panorámás bárja, étterme ez, ahová különleges alkalmakkor (pl. szilveszterkor) kapcsolatok híján szinte esélytelen asztalt szerezni.

Itt nem fogsz találkozni nyaraló családosokkal, vagy romantikázó párokkal sem (maximum az Armani Privében), a hotel ugyanis üzletemberekre specializálódott. Hogy miért? Az Armani Hotel szinte a pénzügyi központ kellős közepén helyezkedik el, naponta legalább 50-60 komoly tárgyalást tartanak itt és távol esik a város bulizós, tengerparti részétől. Ezt egyébként az ára is tükrözi, egy éjszaka a legapróbb szobában ugyanis 170 ezer forintba kerül.

Anantara the Palm Dubai Resort

Egzotikus, paradicsomi életérzést nyújt az Anantara the Palm szállodája, amely az emberalkotta Pálma-szigeten helyezkedik el, a Perzsa-öböl szélén - mindössze 30 percre Dubaj központjától. A thai építészetből inspirálódott 293 szobával és lakosztállyal rendelkező hotel optikai csalódást nyújt, mert első ránézésre olyan, mintha a Maldív-szigeteken lenne (ez az egyetlen olyan Egyesült Arab Emírátusokban lévő hotel, mely víz feletti villákkal rendelkezik), annyira élethű az épületek között folydogáló türkizkék lagúna látványa - sokan egyébként pont ezért szeretik. 

Az Anantara the Palm rendkívül nagy területen helyezkedik el, ezért rendkívül családbarát szálloda, 7 különböző étteremmel, egy fantasztikus spával (Anantara Spa) rendelkezik - legjobb szobái pedig egyértelműen a főképen is látható Beach Pool villák, melyek nemcsak láthatatlan hatású medencével és fantasztikus kilátással, de közvetlen tengerparti összeköttetéssel is rendelkeznek. Ebben a szállodában nem kevesebb, mint min. 100 ezer forintért szállhatunk meg egy éjszakára, a már említett Beach Pool villák pedig 730 ezer forintba (!) kerülnek egy éjszakára. 

One & Only Royal Mirage Residence & Spa

Szintén a mesterségesen megalkotott Pálma-szigeten, egy 26 hektáros pálmáktól hemzsegő területen helyezkedik el Dubai egyik legszebb szállodája, a One & Only Royal Mirage Residence & Spa, mely a szállodalánc legnagyobb hotele is egyben. Az arab palotákra emlékeztető szálloda 452 (!) szobával és lakosztállyal, négy fűtött medencével valamint egy több, mint 1 kilométeres finomhomokos privát strandrésszel rendelkezik, melyet csak a hotel vendégei használhatnak - többek között sokan csak ezért választják ezt a szállodát, ahová napi minimum 160 ezer forint a belépődíj.

Four Seasons Resort Dubai at Jumeirah Beach

Ha elegáns, vízparti hotelre vágysz Dubaiban, ami a város központjától sincs messze, akkor megtaláltad a legtökéletesebb választást! Az ötcsillagos szálloda privát stranddal, két medencével, a város (egyik, ha nem a) legjobb spájával, a Pearl Spaval, valamint 11 különböző étteremmel, bárral és nightclubbal is rendelkezik - szóval ez a Four Seasons tényleg egy resort, ami úgy van felszerelve, hogy lényegében ki sem kell belőle mozdulni. Külön kiemelném, hogy a szálloda a felnőtt medencéje mellett olyan bérelhető, kis "elvonulós" házak is megtalálhatóak, melyeket akár pár órára is ki lehet bérelni... ami a maga módján egyedülálló egy ötcsillagos Four Seasonsben.

A városban egyébként egy másik Four Seasons is megtalálható, mégpedig a pénzügyi központ kellős közepén, nem messze az Armani Hoteltől - azt azonban inkább csak üzletembereknek és diplomatáknak, mintsem tehetős turistáknak találták ki.  A Four Seasons nem  jó árairól híres - mondjuk nem is ezért szeretjük -, az ötcsillagos kiszolgálásért a Jumeriah Beachen minimum 150 ezer forintot kell fizetni egy éjszakáért.

Atlantis, the Palm

Hallottál már az Poszeidón elveszett birodalmáról, az Atlantiszról? Nos, pont e legenda köré építették fel a a Dubajban található Atlantis-t (melyből egyébként a Bahamákon is van egy), ugyanis az egész resort  egy álomszerű képzetre épül fel, mely a gazdag, vízbe süllyedt birodalmat kívánja megjeleníteni. Van itt delfinárium, 65 ezer különböző vízi fajt felvonultató akvárium, vízipark, víz alatti étterem (sőt, egy egész lakosztály is), kikötő, spa, diszkó, szépségszalon, fitnesszterem, 24 órás gyermekklub, mozi, különböző rendezvényhelyiségek, éttermek tömkelege (egészen pontosan 29 darab!) és még sorolhatnám. Tehát, ha kiveszed az itt lévő 1548 szoba vagy lakosztály valamelyikét, számítanod kell rá, hogy beszippant ez a világ és magából Dubajból nem sok mindent fogsz (vagy akarsz) majd látni - ez egyébként a Bahamákon lévő változatra is igaz, mert egy az egyben ugyanígy néz ki és ugyanezt a sémát követi.

Az Atlantis tehát egy igazi "destination hotel", ahová sokan csak azért utaznak, hogy a szálloda által kínált lehetőségeket élvezzék, azon kívül pedig nem mennek (nagyon) sehova. Én ezt teljesen meg tudom érteni, mert szerintem még egy hét is kevés lenne arra, hogy mindent rendesen megnézzünk az Atlantis paradicsomában - azonban, ha kirándulgatni, nézelődni, város látogatni akarsz, ez biztosan nem a te hoteled.

A szálloda legexkluzívabb lakosztálya a a középen, a 22. emeleten lévő, boltív feletti Royal Bridge Suite, ahová privát lift visz fel és amelynek bejáratát 0-24 órában őrzik a hotel biztonsági őrei - talán nem meglepő, de főleg hírességek veszik ki. Érdekesség, hogy a szálloda szinte minden "ötcsillagos pénztárcához" alkalmazkodik: a legolcsóbb szoba napi 67 ezer forintba kerül, a határ pedig a csillagos ég... 

Palazzo Versace Dubai

Egy 16. századi olasz palotára emlékeztet a Dubaiban lévő Versace hotel, mely a város delfináriumja és kultúrális központja mellett található, mindössze pár perces autóútra a reptértől - annyi különbséggel, hogy itt Bentley autókat használnak a transzferekhez a söfőrök. Mondhatni, az összeállításban szereplő hotelek közül a Palazzo Versace helyezkedik el  "legrosszabb" helyen, mert messze van strandtól, a Pálma- és a Világs zigetektől, a Dubai Malltól és a pénzügyi központhoz sincs közel, ellenben a repülőtér és az autópálya szinte egyből mellette van. Ezt azért fontos lehet tudni annak, aki érdeklődik a hotel iránt.

De akkor miért is szerepel az összeállításban? Azért, mert kultikus. A 150 szobával, 65 lakosztállyal, 8 étteremmel és 3 különbejáratú Versace bolttal rendelkező Palazzo Versace minden egyes berendezését ugyanis maga Donatella Versace dizájner tervezte és álmodta meg - legyen szó bútorokról, székekről, ágykeretekről, porcelánokól, szőnyegekről vagy evőeszközökről, ami elég nagy dolog a hotel bizniszben. Ahhoz képest, hogy a Versace egy kifejezetten drága, nívós luxusmárka, meglepően olcsón (napi 58 ezer forintért) is ki lehet itt bérelni egy szobát. Az ausztrál Palazzo Versace Hotelról készült beszámolómat ITT tudjátok elolvasni.

Jumeirah Al Naseem

A Jumeirah szállodalánc Al Naseem nevet viselő resortja mindössze három évvel ezelőtt, 2016-ban nyitott meg  rögtön a Burj Al Arab mellett, 30 percre Dubai nemzetközi repülőterétől. A 430 szobás és lakosztályos megaszálloda 10 étteremmel és bárral, 5 medencével, 5 teniszpályával, egy hatalmas fitnesszteremmel (ahol még falra mászni is lehet), egy 25 kezelőhelyiséges spával (Talise Spa at Madinat Jumeriah) és egy teljeskörű teknős rehabilitációs központtal várja a vendégeket - hogy a shotel saját magánstrandjáról ne is beszéljünk.

A szálloda dolgózói a vendégeket behűtött, jázminillatú frissítőkendővel és jegesteával köszöntik, a szobákban az ománi bőrápolócég, az Amouage termékei várnak... és még bőven lehetne sorolni az exkluzivitásokat a Jumeirah Al Naseemben. Véleményem szerint egész Dubai-szerte itt találhatóak a legszebb szobák (nem csoda, mert Bill Bensley tervezte őket), a tetőteraszon lévő királyi lakosztály kilátásánál pedig aligha van exkluzívabb a világon. Mondjuk, meg is kérik az árát: egy éjszaka a hotelben minimum 200 ezer forintba kerül. 

Bvlgari Resort Dubai

Az emberalkotta Jumeirah Bayen, egy csikóhal alakú szigeten, egyből a városközpont mellett helyezkedik el a 101 szobával és 20 medencés villával rendelkező Bvlgari Resort, melyet egy 300 méter hosszú, privát hídon lehet csak megközelíteni. Az biztos, hogy a Bvlgari Resortot mindenképpen Dubai egyik legexkluzívabb szállodájaként tartanak számon. Hogy miért?

Először is, a szálloda épülete abszolút nem versenghet a magasabbnál magasabb felhőkarcolókkal, mert csak két emelettel rendelkezik és egy magánszigeten helyezkedik el - ez pedig igen nagy luxus Dubaiban -, a másik ok pedig az, hogy ebben a városban felettébb ritkák a privát medencével és saját füvesített (!) kerttel rendelkező villák. Itt viszont garantáltan lehet egyet találni. (Azért ne felejtsük el, nem a pár órányira lévő Maldív szigetekről beszélünk, hanem Dubairól.) 

Szóval azok a gazdag hírességek és sportolók, akik privát szférára vágynak, de egy ötcsillagos hotel minden kényelmét élvezni szeretnék, azok garantáltan ide mennek pihenni. Főleg úgy, hogy a hotel területére nem léphet be akárki. És akkor még a lakosztályokhoz/villákhoz járó, 24 órában rendelkezésre álló komornyikot, a márványból készült falakat és fürdőszobákat, a díjnyertes Bvlgari Spát, valamint a szállodában lévő exkluzív Bvlgari ékszerüzletet nem is említettem. Egy éjszaka 350 ezer forinttól kezdődik a főszezonban. 

 Jumeirah Beach Hotel

1997-ben nyitott meg a világ épületével rendelkező Jumeirah Beach Hotel - szerintem nincs olyan utazáskedvelő ember, aki ne ismerné fel! Az 598 szobával, 19 strandvillával, 5 medencével, 10 különböző bárral, valamint étteremmel rendelkező megaszálloda igazi klasszikus a szakmában, nem nagyon lehet vele mellélőni - talán pont ezért olyan népszerű. Na, meg persze azért, mert az itt megszálló vendégek korlátlan belépőt kapnak a szálloda mellett lévő Wild Wadi Waterpark™ ba, ami azért a forró napokon nagyon is előny Dubaiban. Egy éjszakáért minimum 130 ezer forintot kérnek el egy szobáért.  

David Copperfield szigete: a Musha Cay

A mesés Bahamákon található David Copperfield egzotikus álomszigete, a Musha Cay, amely sokak szerint a világ egyik legszebbje is. Az biztos, hogy kevés ilyen szép hely van a Földön - nézzünk is körbe rajta!

 A Bahamákon lévő Nassau fővárosától 137 kilométerre délkeletre, az Exuma-szigetek között helyezkedik el David Copperfield illuzionista 283 hektáros szigete, amely sokak szerint a világ egyik legszebb magánszigete.  A jó hír pedig az, hogy ki is lehet bérelni... bár jól megkérik az árát!

Egy éjszaka ugyanis 12,5 millió forintba kerül a Musha Cay-en, ami egy all inclusive ár 12 fő részére. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ár a szálláson kívül minden ételt, italt és szigeten lévő szolgáltatást (pl. saját kormonyik, séf, jet ski, tenisz, horgászás, privát strand, hajóhasználat stb) tartalmaz, beleérve a Musha Cay körüli, három másik kisebb sziget használatát is, melyek a magánéletet kívánják védeni (azt hiszem erre van is kereslet, ugyanis azoknak a nagyhatalmú politikusnak, tehetős üzletembereknek és hírességeknek, akik ide járnak nyaralni, igencsak fontos lehet a privát életük védelme).

A napi 11%-os adó, az oda-vissza utazás és a különböző fakultatív programok azonban nincsenek benne az árban - ezt pedig azért jó tudni, mert a nagyon drága nyaralásból könnyen lehet nagyon-nagyon drága nyaralás! 

De elég az adatokból és a pénzügyekből - nézzünk egy kicsit körül a szigeten! A Musha Cay-en öt darab, egymástól teljesen elkülönülő villa várja a vendégeket. Ezekből most kettőt mutatok meg nektek: egyik a legfelső képen látható, saját fehérhomokos tengerparttal rendelkező "Pier House", a másik pedig ezen a képen látható "Blue Point", ami (magától érthetődő módon) a sötétkék falairól kapta a nevét.

A mahagóni bútorokkal berendezett Blue Point villa egészen lenyűgöző: többek között két hálószoba és két fürdőszoba található benne, legmesésebb pontja pedig ez a hatalmas dokk, ahol mindenféle fényűző vacsorákat is szoktak rendezni. Ha jól tudom, 2007-ben például itt volt a Google társalapítójának, Sergey Brinnek a szűkkörű esküvője is és ezen helyen tartották meg a próbavacsorát is.

Musha-Cay-12

Az biztos, hogy még a legekluzívabb nászutas lakosztályokat is köntörbe veri a villa fő hálószobája, ahol nemcsak a mahagóni ágykeret gyönyörű, hanem a végtelen óceán látványa is...                                                                                       Musha-Cay-15

Így néz ki beülről a villa nappalija. Nekem nagyon tetszik ez a balinéz, dzsungeles hangulat és a szimmetrikus berendezés, de kicsit olyan, mintha túlzsúfolták volna a teret... Szerintetek?

Musha-Cay-14

A Pier House strandvillája mellett pedig a pálmafák alatt, rózsa-és virágvízben kényeztethetik magukat a vendégek egy-egy fárasztó nap után. Ilyen mesés környezetben, ennyire fantasztikus kilátással biztosan nem lehet nehéz ellazulni!

Aki viszont aktív pihenéssel töltené az idejét, az a sziget közepén lévő konditermet és teniszpályát is meglátogathatja. Ha viszont ez sem nyerné el a vendégek tetszését, úgy különböző kalandos és vízi sportok közül is válogathatnak...

A Musha Cay ugyanis rendkezik egy eldugott kis barlanggal, melyet csak a tenger felől (vagy nagyon meredek, sziklás járatokon keresztül) lehet megközelíteni - sőt! David Copperfield egy zongorát, néhány sellőszobrot és egy hajótörött faroncsot is levitetett a tenger mélyére, hogy a búvárkodás szerelmesei szuper kalandos programokon vehessenek részt, egyből a szigete mellett! Az biztos, hogy itt nem lehet unatkozni...

musha-cay-bahamas-island.jpg

David Copperfieldnek egyébként nem ez az egyetlen szigete - ugyanis van neki még hét másik is a Bahamákon, egészen pontosan a képen látható, pirosan jelölt Musha Cay (és annak három "vendégszigete) mellett! Ez a 11 sziget összesen 40 különböző stranddal rendelkezik, a szakértők pedig csak Copperfield Bay-ként emlegetik. Az biztos, hogy az illuzionistának nem kell sokat azon gondolkodnia, hova menjen nyaralni... Ugyan, ki ne akarna itt eltölteni néhány napot, hetet? 

A képeket köszönöm a Musha Cay-nek! Copyright © Musha Cay

Nektek hogy tetszik a sziget? Véleményeiteket várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

A világ 10 legdrágább lakosztálya

Privát medencék, márvánnyal kirakott fürdőszobák és 22 karátos arannyal bevont ágytakarók is megtalálhatóak a világ legdrágább lakosztályaiban, ahová a kezdő belépő napi 14 millió forintnál kezdődik... Nézzünk is körül bennük!

zf1dbh1q.jpeg

Laucala Island Resort, Laucala-sziget, Fidzsi-szigetek 

Ebben a bejegyzésben már korábban is volt szó a világ egyik legszebb resortszigetről: akkor még csak az elképesztő medencéjét taglaltuk, azóta viszont a hihetetlen magasságokba emelkedett legelőkelőbb, Hilltopp Estate villájának ára - éjszakánként 14 millió forintért (!) bérelhető ki. Hogy mit kapunk ezért az árért? Egy 11.000 m² alapterületű villát, melyhez privát wellnessrészleg, két vendégház, sofőr, séf és babysitter, valamint a képen látható medence és a körülötte levő kert is hozzá tartozik. És akkor még az extrákat nem is említettem. Nem rossz, az biztos! 

5bdb30edc957014fc432de6a.jpg

Conrad Maldives Rangali Island, Rangali-sziget, Maldív-szigetek 

A Conrad Maldives 2018 novemberében nyitotta meg a világ első, víz alatti lakosztályának, azaz a Murakanak a kapuit, melyről egyébként már volt is szó ebben a cikkben. Egy két szintes, ultramodern villát képzeljetek el az Indiai-óceán közepén, melynek alsó szintje 5 méterre kanyarog le a víz felszíne alá - igazából "csak ezért" olyan különleges ez a lakosztály, ami egyébként egy építészeti remekmű is. Persze, saját bejáratú személyzet is van, hogy abszolút ne kelljen elhagyni a villát. Nem csoda, hogy rengeteg pénzt (egészen pontosan 16.2 millió forintot) kérnek érte, bár szerintem a legtöbbünk azért nem szeretne itt éjszakázni...

The Prince Rainier III Suite at Hôtel de Paris, Monaco, has sculptures made by the late prince as well as paintings from his personal collection. It also boasts a heated infinity pool with 'wonderful views of the famed Place du Casino'. A one-night stay starts from $50,000 (£38,500)

Hôtel De Paris, Monaco 

Kissé barátságosabb az ugyanazon áron mozgó monacói Hôtel De Paris tetőemeletén található Prince Rainier III Suite névre keresztelt lakosztály, mely bár valamivel kisebb ("mindössze" 820 m²), aki egy kicsit is ismeri Monacot, az tudja, hogy aranyáron vannak az itteni apartmanok. A két szobás (de kérésre bármikor bővíthető), privát medencével rendelkező lakosztály III. Rainer monacói herceg tiszteletére kapta a nevét, aki haláláig, azaz egészen 2005-ig Monaco uralkodó hercege volt. Ennek megfelelően el lehet képzelni azt a luxust, ami itt található...

faena_penthouse_04-1018x680.jpg

Faene Hotel, Miami, USA

A következő, napi 16,5 millió forintot kóstáló, két emeletes és öt szobás "Penthouse Suite" lakosztály a Miami Beachen lévő előkelő Faene Hotelben található és Frank Pollarro egyedi tervezésű bútoraival rendezték be. Állítólag egész Miami-szerte itt a legszebb a kilátás, na meg persze a naplemente - de ezzel azért lehet vitatkozni. 2014-ben egyébként még a világ 4. legdrágább lakosztálya volt ez a suite, azóta viszont jócskán akadt még ellenfele. Hogy megéri-e? Az összeállításban szerintem ez a leginkább túlárazott apartman, de mondjátok meg ti, mit gondoltok róla! 

penthouse-suite-grand-hyatt-cannes-hotel-martinez-cannes-france.jpg

Hôtel Martinez, Cannes, Franciaország  

Ha képben vagy az évenként megrendezésre kerülő Cannesi Filmfesztivállal, akkor már biztosan láttad ezt a lakosztályt valamilyen híresség közösségi médiás felületén - ugyanis ez az a suite, amit a nagy stúdiók ki szoktak bérelni a sztároknak. Általában nem egy sztárnak, hanem 4-5-nek (vagy még többnek), akik itt szoktak készülődni, öltözködni, tárgyalni, meetingelni stb., de persze más szobában alszanak. Ez egyébként nem meglepő, mert az 1000 m²-es területből 500 csak maga a hatalmas terasz, a fennmaradó területből pedig csak egy hálószobát, étkezőt, konyhát, nappalit és fürdőszobát tudtak kihozni a tervezők. Na, ezt nevezem én luxusnak!

nyf_1296_original.jpg

Four Seasons Hotel New York, New York, USA

2014-ben még a világ legdrágább lakosztálya volt a Four Seasons Hotel Ty Warner nevet viselő Penthouse lakosztálya - azóta viszont sok minden változott, az összeállításban csak az 5. legexkluzívabb helyet tudta csak elérni ez a 17 milliós suite. Azonban így sem kell lebecsülni ezt az 52. emeleten lévő lakosztályt, ugyanis New Yorkban egyedülálló módon kínál 360°-os kilátást ilyen nagy területen... ráadásul még az itt található ágytakaró is 22 karátos aranyszálakkal vannak megtűzdelve.

living-room.jpg

Intercontinental Geneva, Genf, Svájc

Valamivel több, mint 21 millió forintba (!) kerül éjszakánként a genfi Intercontinental Penthouse lakosztálya, melyet főleg diplomaták, miniszterelnökök és királyi sarjak vesznek ki - a szálloda ugyanis csak pár percnyi sétára található az ENSZ központjától. De amúgy nem ezért híres ez a suite, hanem azért, mert itt mindenből kettő található (két szoba, nappali, konyha, étkező, fürdő stb.), tehát abszolút nem spóroltak ki belőle semmit. 

578f9b02dd08955d288b4b7b.jpg

The Mark Hotel, New York, USA

Korábban már részletesen is bemutattam nektek az USA egyik legdrágább lakosztályát (a cikket ITT érhetitek el), ezért most nem fecsérelnék rá sok szót, csak annyit, hogy egy éjszaka 25,5 millió forintba kerül itt. Egyébként rengeteg híresség kivette már ezt a lakosztályt - köztük Meghan Markle is, aki annak idején itt tartotta meg a babaváró buliját.

Stays at the Royal Penthouse Suite in Hotel President Wilson in Geneva, Switzerland, are $81,000 (£62,000) per night. It spans 18,000 square feet and boasts 12 bedrooms

Hotel President Wilson, Genf, Svájc 

Európa legdrágább és (a maga 1680 négyzetméterével) legnagyobb lakosztálya, a Royal Penthouse Suite szintén Genfben, mégpedig a Hotel President Wilsonban található - valamivel több, mint 25 millió forintot kell érte fizetni éjszakánként. Hogy ezért mit kínálnak? 12 hálószobát, 12 márvánnyal kirakott fürdőszobát (telis-tele Hermés piperecikkekkel), két walk-in gardróbot, jakuzzit, házimozirendszert (a világ legnagyobb tévéjével, a Bang&Olufsen BeoVision 4-103-mal), saját inast, sofőrt és séfet, Steinway zongorát, billiárdasztalt, 18 fős étkezőasztalt, valamint elképesztő, teleszkóppal felszerelt teraszt és exkluzív kilátást a Genfi-tóra. Tetszetős, az egyszer biztos! 

Inside the two-bedroom Empathy Suite at the Palms Casino Resort, Las Vegas, where a minimum two-night stay costs $200,000 (£154,000). It is the most expensive suite on the list with Elite Traveler describing it as 'an adult’s playground'

Palms Casino Resort, Las Vegas, USA

A világ legbizarrabb lakosztálya nevet is viselhetné Hugh Hefner egykori Playboy-lakosztálya, azaz a Palms Casino Resort-ban lévő kétemeletes penthouse, melyet két évvel ezelőtt újítottak fel. Jelenleg úgy néz ki, mint egy ultramodern pláza és egy lepkemúzeum keveréke és 62 millió forintot (!) kérnek el érte egy éjszakáért - bár hétköznaponként és szezonon kívül valamivel olcsóbban ki lehet venni. Az Empathy Suite lakosztályról készült cikkemet ITT olvashatjátok el. 

Nektek melyik szálloda lakosztálya tetszik a legjobban? Szavazzatok a kedvenceitekre, valamint várom a véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Egzotikus csodavilla a Turks- és Caicos-szigeteken

A világ egyik legszebb strandján, a Turks- és Caicos-szigeteken lévő Grace Bay Beachen található ez a minden extrával felszerelt egzotikus luxusvilla, aminél nem is lehetne tökéletesebbet találni.

Miamitól 1,5 órás repülőútra található a Bahamákkal szomszédos Turks-és Caicos szigetcsoport, melynek egyik legszebb strandja, a Grace Bay Beach Providenciales szigetén helyezkedik el. Itt fekszik a világ egyik legegzotikusabb magánvillája, a Hawksbill Estate, ahol rengeteg híresség és nagyhatalmú politikus töltötte már el a vakációját. Pillantsunk is be a villába! 

A 8 szobával és fürdőszobával felszerelt rezidenciában minden megtalálható, ami egy all-inclusive nyaraláshoz kell... a tökéletes strand adott, ehhez hozzávehetjük még a jakuzzit, a két egymáshoz kapcsolódó láthatatlan medencét, a megszámlálhatatlan mennyiségű napozóteraszt, valamint a házban található moziszobát és a konditermet is. És ezen kívül még egy teniszpálya is található valahol a villa mellett, szóval itt mindent lehet, csak unatkozni nem.

A házból kilépve ez a látvány fogadja azokat a tehetős vendégeket, akik (szezontól függően) nem sajnálnak kifizetni 3,5 és 10,4 millió forint közötti összeget egy éjszakára. Azt hiszem, én inkább ezt választanám, mintsem a világ legdrágább lakosztályai közül egyet!

Azt pedig még nem is említettem, hogy a 16 főre szóló árban az étel-ital, a saját séf, a bébiszitter, a sofőr és a komornyik is benne van. Így pedig nem is tűnik "olyan nagyon soknak" ez az ár, persze a legtöbb ember csak álmodozik róla, hogy egyszer hasonlóban lehet része...

Kukkantsunk be egy kicsit a ház belső részébe! Abszolút kellemes, szellős és családias látványt nyújt a nappalival egybekötött étkező, ahol végre nem a modern minimal-stílusú, #mindenfehér berendezést, se nem az ókori arany puccos giccses bútorokat lehet látni. Mit mondjak, ez kész felüdülés, egyre jobban tetszik ez a villa!

Hawksbill - Dinning Alfresco

A nappaliból kilépve egy hatalmas teraszra érünk, ahol sikerült helyet keríteni egy kinti étkezőnek (én odáig vagyok érte) és egy lounge helyiségnek is - mellette pedig egyből ott a jakuzzi, a medence és persze a Karib-tenger... Az biztos, hogy itt el tudnám tölteni a napjaimat! És ti?

Hawksbill - Bedroom View

A villa egyik legjobb része pedig az, hogy kivétel nélkül az össze szobából kilátás nyílik a tengerre. Egyszerűen elképesztő érzés lehet erre a látványra ébredni, nemde? A berendezésért itt is odáig vagyok: imádom, ahogyan a sötét fapadló tökéeltes párhuzamot alkot a világosabb színű bútorokkal.

Ahogyan azt várni lehetett, a fürdőszobák is tökéletesek! Természetesen márványból készült a padlócsempe és (a szekrény kivételével) minden más felület is - a leginkább mégis a padlóval egy szinten lévő zuhanyzó tetszik, amit jó lenne valahogyan itthon is megvalósítani...

A villa látképe pedig abszolút beleolvad a környező természetbe! Nektek hogy tetszik ez a mesés rezidencia? Várom a véleményeteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

A képeket köszönöm az Edge Retreats-nek! All rights reserved © Edge Retreats 

A világ legszebb virágmezője: Keukenhof

Több, mint 7 millió (!) virágnak ad otthont a világ legnagyobb (és egyik legszebb) virágmezeje, a holland Keukenhof. Bár a csodálatos tulipánföldek zárva vannk a látogatók előtt, a képernyőkről keresztül nézve még így is gyönyörködhetünk bennük... ugye, milyen varázsolatosak?

Már évek óta tervezzük, hogy ellátogatunk a holland Keukenhof tavaszi virágkiállítására - a túránk pont a napokban lett volna esedékes, de mint mindenki más, az utazásainkat bizonytalan ideig elhalasztottuk. Ennek ellenére nem szerettem volna lemondani arról, hogy írjak erről a csodáról - és szerencsére nem is kell, mert a Keukenhof vezetői sorra osztják meg a fantasztikus fotókat és videókat a május végéig virágzó földekről: ezen a linken például 360°-os  nézetből is körbe tudjátok járni a vidéket. Most pedig következzenek a fotók és az érdekességek! 

Nowhere does spring quite like Holland. Each year, the famous tulip fields burst into bloom

Az "Európa kertjének" is nevezett Keukenhof egészen fantasztikus helyen, Amszterdamtól kissé délnyugatra helyezkedik el, Lisse kis községében. Busszal, kocsival, biciklivel és minden más járművel is rendkívül könnyű megközelíteni (összehasonlításképpen: egy nap autós parkolás 6 euróba, míg kombinált buszjegy belépővel 32,50 euróba kerül, a biciklis "parkolás" pedig ingyenes), de itt egy egészen részletes útitervet is megtekinhettek, ha kíváncsiak vagytok rá. 

Most pedig jöjjön egy kis történelem! A csodálatos virágföldeket eredetileg 1949-ben nyitották meg, mint Lissé községének "kis" virágos kertjét, egy évvel később viszont megalapították a Keukenhof parkot, azért, hogy a hollandok minél szebb környezetben tudják bemutatni a világhírű tulipán- és virágportékáikat. A park természetesen akkor is és azóta is a világ legnagyobb virágkiállításává vált, ami nem is csoda...

Gardeners' world: In addition to over 32 hectares of flowers, the spring garden offers 30 inspiring flower shows, seven amazing inspirational gardens and 100 wonderful works of art

... itt ugyanis évente több, mint 7 millió virághagymát ültetnek el! Egyébként a közhiedelemmel ellentétben, nem mindegyik tulipán, ugyanis vannak itt nárciszok, azáleák, rhododendronok, liliomok, rózsák, orchideák, íriszek, szegfűk és jácintok is, szóval lehet miből válogatni. A március végétől május végéig nyitva tartó Keukenhof minden évben egy adott téma köré szervezni a kiállítást - idén például a "World of Colours", azaz a "Világ színei" nevet viseli/viselné a bemutató (ami szerintem annyit jelent, hogy mindenféle színt és árnyalatot keverve ültettek szét az egész Keukenhofban), biztosan nagyon szép lehet!

A hollandok hatalmas Van Gogh-évet futtatnak - artportal.hu

De ennél izgalmasabb témák is voltak már. 2013-ban az "Egyesült Királyság arisztokratikus kertjei" című sémára tervezték meg a kertet (a Big Bent például teljes egészében kirakták tulipánokkal), 2015-ben pedig az egész Keukenhof Hollandia egyik büszkeségének, Vincent van Gogh-nak lett címezve. Ez annyit jelent, hogy a kert területén többféle tulipánból és gyöngyikéből kirakott Van Gogh önarcképet is megtekinthettek a látogatók - legnagyobb például 13 * 23 méter széles volt!

A Keukenhof 30, teljes állásban dolgozó kertésze tehát biztos nem unatkozik napközben. A tudtommal például nyáron tervezik meg a következő év sémáját és rajzolják meg a kert új alapjait, hogy aztán szeptemberben elkezdhessék beültetni az egész kertet - mégpedig kézzel. El lehet képzelni, mennyi idő kellhet a több, mint 7 millió hagyma elültetéséhez. A hivatalos honlap szerint három, de szerintem még karácsonykor is van min dolgoznuk a kertészeknek...

Tulips:  More than seven million tulips, daffodils and hyacinths have been planted for the Keukenhof show this year

Talán egy bökkenő van csak ezzel az egész virágfölddel... mégpedig az, hogy lehetetlenség nyugiban megnézni. Azt például érdemes tudni, hogy a Keukenhof évente 1,5-2 millió látogatót fogad... egy évben csak 8 héten át, azaz két teljes hónapig van csak nyitva, a legforgalmasabb napon pedig akár 45 ezren is lehetnek ezen a területen. Szóval érhető okok miatt zárt be a park, bár jövőre fogalmam sincs hogyan fogják megoldani a "tömegelvezetést", mert 2021-ben csak még többen lesznek kíváncsiak rá!

Rite of spring: Keukenhof, the world's largest flower garden, has opened for its 64th consecutive year of spectacular flower shows

Mindenesetre még így, képernyőkről keresztül is csodálatos ránézni ezekre a tulipánokra, melyekből több, 800-féle verziót ültettek el a Keukenhof kertészei a világ legszebb és legjobb minőségű virághagymáiból. Hát nem csodálatosak?

Esetleg ti már jártatok Keukenhof/Hollandia tulipánföldjein? Ha igen, hogy tetszettek? Osszátok meg  velem és a többi olvasóval a tapasztalataitokat és a véleményeiteket kommentben, valamint emailen (gretta@gretta.hu) keresztül! 

Az USA legszebb államai

Az USA tele van szebbnél szebb helyekkel, melyekről még így, a képernyőkről keresztül nézve is szuper álmodozni! Most összegyűjtöttem nektek az általam legszebbnek vélt államokat, melyek sem látnivalókból, sem különlegességekből nem szenvednek hiányt. 

Kalifornia

Kalifornia az USA egyik legnépszerűbb (és leghosszabb) állama, az ország délnyugati csücskében helyezkedik el: nyugatról a Csendes-óceán, délről Mexikó, keletről Arizona és Nevada, északról pedig Oregon határolja. A laikusok számára Kalifornia egyet jelenti Hollywooddal, a csillogó életmóddal és a sztársággal - de csakúgy, mint Floridában, azért itt sem mindenerről szól. Sőt!

Kalifornia állama nagyon nagy - ennek megfelelően pedig szinte minden tájat meg lehet itt találni. Vannak itt fantasztikus beachek (pl. Santa Monica, Malibu, Laguna Beach, Santa Cruz stb.), borvidékek (egészen pontosan a világhírű Nappa-völgy), nemzeti parkok (pl. Yosemite, Redwood vagy Joshua Tree Nemzeti Park), gyönyörűséges hegyek (pl. El Capitan, Half Dome), érdekes látnivalók (pl. Golden Gate-híd, Alcatraz börtön), szórakoztató látnivalók (pl. Disneyland, Griffith Observatory, Universal Studios, Hollywood tábla stb.), sivatagok (pl. Mojave-sivatag) és még sorolhatnám a nevezetességek sorát. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálhatja a számítását és kevés olyan embert ismerek, aki nem akarna ide eljutni, vagy éppen visszatérni.

Glacier National Park, Montana: Beautiful Glaciers And Backcountry ...

Montana

Annyira gyönyörű helyek vannak a cowboyok földjén, hogy el sem lehet mondani! Montana hatalmas állama az USA középső részén, a kanadai határnál, azaz teljesen északon helyezkedik el (szomszédos államai Idaho, Wyoming, valamint Észak-és Dél-Dakota), neve pedig a spanyol montana szóból ered, mely hegyet jelent - azt hiszem, ebből egyértelmű is, hogy miről híres az állam.

Montana nyugati felét szinte teljes egészében beborítja a Sziklás-hegység (évente több millióan látogatnak el a Glacier Nemzeti Parkba), de az USA egyik legnagyobb síparadicsoma (Big Sky Resort), a híres Grizzly & Wolf Discovery Center, valamint a Yellowstone Nemzeti Park egy része is itt található...  hogy az állam mindennapi szépségeiről ne is beszéljünk. Azt hiszem, ez az az állam, ahol a vadnyugat, a természet és a farmerkedés szerelmesei garantáltan jól fogják magukat érezni. Én imádnám! 

Florida

Kevés olyan változatos és sokszínű állama van az USA-nak, mint Florida: itt ugyanis egyszerre vannak a jelen a felhőkarcolók és a gyönyörű tengerpartok, valamint a luxusvillák és a misztikus mocsarak. Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti állama remek összeköttetésekkel is szolgál - a Bahamák repülővel csak 50 percnyire van, de a legtöbb karibi szigetre is meglepően könnyű innen eljutni -, ezért nem is csoda, hogy az Európából utazó turisták zöme gyakran eltölt itt néhány napot (hetet) szórakozás gyanánt.

Szórakozni pedig lehet itt bőven: például Orlandoban vannak a világ legjobb vidámparkjai (Disneyland, Epcot), de az Universal Studio-t is érdemes lehet meglátogatni annak, aki szereti a filmes kulisszatitkokat. Aztán itt van még az állam legdélibb részén fekvő Everglades Nemzeti Park (ahová a legtöbbször aligátorlesre mennek a turisák), a South Beach (ami főleg az éjszakai életéről és a bevásárlóutcáiról híres), valamint a világ egyik legszebb útjának hívott Key West is, melyre a 181 kilométeres 1-es országút (U.S Highway 1) vezet. Szóval aki ide jön, az biztos nem fog unatkozni!  

500+ Beautiful Oregon Pictures | Download Free Images on Unsplash

Oregon

Florida teljes ellentéte az USA északnyugati részén található Oregon, ahol főként a túrázni, kiránduló vágyók találhatják meg a számításaikat - ők is csak akkor, ha nem bánják a hegymászást és a (sokszor) zord időjárást.

Ennek ellenére én az amerikai Egyesült Államok egyik legszebb államának tartom, ugyanis itt található a világ egyik legkülönlegesebb helye, a híres Thor's Well vízköpő, a Crater Lake Nemzeti Parkban lévő Kráter-tó (és a hozzá tartozó Varázsló-sziget), a mesés Mount Hood rétegvulkánja és a Toketee-vízesés, valamint a Haystack Rock (melyet sokan Oregon állam legikonikusabb látványosságának tartanak) és a Heceta Head világyítótorony is (amely szerintem a világ legszebb világítótoronyainak egyike). Az biztos, hogy itt könnyen el lehet tölteni akár egy egész hónapot is!

Arizona state

Arizona

A kedvenc államomat sem hagyhattam ki az összeállításból! Az USA délnyugati részén lévő Arizona valója már kiskorom óta elvarázsol, egyszerűen nem tudok betelni vele! Az államot délről Mexikó, keletről Új-Mexikó, északról Colorado és Utah, nyugatról pedig Kalifornia határolja - nem csoda, hogy ez az egyik leglátogatottabb állam egész Amerikában!

Látnivalók itt is vannak bőven - kezdjük például az évi 5 milliós látogatottsággal büszkélkedő Grand Canyonnal és az azt körülvevő nemzeti parkkal, de a Monument Valley vörös sziklái, az Antilop-kanyon, a Horseshoe bend kanyonja, a Saguaro Nemzeti Park, az indiai rezervátumban található Havasu Falls és a világ egyik legszebb falujának hitt Supai, valamint a Red Rock Canyon Állami Park és még egy sor gyönyörűség található itt. Megéri meglátogatni az biztos! 

Utah

Az Arizonával határos Utah is elképesztő természeti látnivalókat kínál az érdeklődőknek, igaz, itt sivatagokat és zöld buja tájakat nemigen, ellenben lenyűgöző sziklákat és mesés hegyvonulatokat annál inkább fogunk találni - ha azonban azok tetszenek, mindenképpen itt a helyünk!

A képen látható Zion Nemzeti Park például minden kétséget kizáróan az egyik legszebb park az USA-ban, a Las Vegas-ból népszerű egynapos kirándulásnak számító Bryce Canyon pedig a turisták egyik legkedveltebb célpontja, hogy a síparadicsomjairól híres, Salt Lake City mögött húzódó Wasatch-hegységről ne is beszéljünk. 

Alaszka

Az USA legnagyobb és legészakibb állama hihetetleül gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, melyek a maguk módján teljesen egyedülállóak - legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban biztosan. Grandiózus, hófedte hegyláncok, drámai fjordok és türkizkék gleccserek várhatnak ránk, ha Alaszkába látogatunk.

Többek között Észak-Amerika legmagasabb hegye, a Mount McKinley, a jégbe fagyott fjordjairól híres Glacier Bay Nemzeti Park és Rezervátum, valamint a Denali és a Kenai Fjords Nemzeti Parkok is felülmúlhatatlan élményeket kínálnak azoknak, akik nem riadnak vissza a tiszta és érintetlen vadvilágtól, a hideg idődől és a szinte állandósult világosságtól. Érdekesség, hogy Alaszka állama egykor az oroszoké volt, csupán 1867-ben vették meg tőlük az amerikaiak, csupán 7,2 millió dollárnyi aranyért. 

Hawaii

Bár az USA-tól földrajzilag teljesen elkülönül, mert a szárazföldtól (egészen pontosan San Franciscotól) kb. 4-5 órányi repülésre található Hawaii, az összeállításból semmiképpen sem tudtam kihagyni, mert itt találhatóak a világ (talán) legszebb és legikonikusabb tájai. Az hiszem, több hónap is kevés lenne arra, hogy felfedezzük a szigeteit, de azért én mégis megpróbálom pár mondatba sűrítve megemlíteni a legnevezetesebb tájait.

A képen látható panorámakép például a Kauai szigetén lévő Na Pali Coast Állami Parkot mutatja be a Kalalau ösvény túraútvonalaival, de az Oahu-n lévő Diamond Head tűzhányó, a Waipio-völgy és a Föld legnagyobb vulkánja, a Hawaii-n lévő Mauna Loa is igencsak tetszetős látnivaló. Ezeken kívül Hawaii gyönyörű vízesésekkel, esőerdőkkel, tengerpartokkal, világítótornyokkal és más természeti parkokkal is rendelkezik, melyeket azonban lehetetlenség lenne felsorolni a teljesség igénye nélkül.

A következő cikkeim egyikében az USA legszebb helyeit fogom szemügyre venni - tapasztalataitokat, véleményeiteket és javaslataitokat várom emailben (gretta@gretta.hu) és kommentben keresztül! Gyűjtsük össze együtt az Amerikai Egyesült Államok legmesésebb látnivalóit!

London 10 legexkluzívabb szállodája

Londonban, a világ egyik legnépszerűbb metropoliszában egymást érik a szebbnél szebb ötcsillagos hotelek - közülök válogattam most ki azt az elit 10-es mezőnyt, ahol új értelmet nyer az exkluzív kiszolgálás és a luxus színvonal. Következzenek London legpazarabb luxusszállodái! 

The Berkeley

London egyik legelegánsabb negyedében, Knightsbridgeben, a Hyde Park és a luxemburgi nagykövetség mellett helyezkedik el el ez a több, mint 100 éves hotel, ahol szinte már minden világsztár és bennfentes politikus megfordult már. A The Berkeley hotel 204 luxuskategóriás szobával és lakosztállyal rendelkezik - a luxust pedig nem feltétlenül a berendezéseken értem (habár az se semmi), hanem a különböző figyelmes apróságokon...

Például minden szobába kétféle köntös készítenek ki (egy vékony és egy vastag anyagút), a dohányzóasztalakon méregdrága Taschen fotóalbumok fogadnak és csakis organikus eredetű illat-és tisztálkodószereket fogsz találni a fürdőszoba polcokon. Azt hiszem, ez az a hotel, ahol tényleg minden kívánságodat lesik - mondjuk, meg is kérik az árát. Egy éjszakáért minimum 154 ezer forintot kell fizetni.

The Savoy

Az összeállítás legtradícionálisabb szállodája a The Savoy, mely London Covent Garden negyedében, rögtön a Temze mellett található a Somerset House művészeti központ mellett - felsőbb emelteiből csodálatos kilátás nyílik a London Eye-ra. Az art deco stílusban berendezett Savoy 267 szobával és lakosztállyal büszkélkedhet, melynek mindegyike egy kicsit különbözik egymástól - ám nem csak ezért örvend nagy hírnévnek, hanem azért is, mert a világ leghíresebb séfjének, Gordon Ramsay-nek is itt van a grillétterme. 

A szállodának egyébként nagy múltja van: Marlene Dietrichnek például volt itt egy lakosztálya, amelyben (aakor is és azóta is) 12 darabos pink rózsacsokrok állnak, de Winston Churchill is imádta a hotel éttermét - sőt! Monet egész egyenesen 6 hónapon át ki sem mozdult a Temézére néző lakosztályából, hogy tökéletes képet tudjon a folyóról festeni. Nem semmi, ugye? Egy éjszaka 150 ezer forinttól kezdődik.

Four Seasons Hotel London at Park Lane

London egyik fényűző negyedében, Mayfair-ben, a világ egyik legelőkelőbb (és legdrágább) utcájában, a Park Lane-en helyezkedik el a Four Season egyik londoni hotele, melynek 8. és 9. emelete kínálja a legszebb panorámájú szobákat - sokak szerint az egész városban. A 196 szobás luxusszálloda leghíresebb pontja a sötét tónusú, vörös szatén anyagokkal dekorált Amaranto bár és étterem, a hotel legszebb panorámáját pedig minden bizonnyal a 10. emeleten lévő díjnyertes spából tekinhetjük meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Hyde Parkra.

A legolcsóbb szoba 250 ezer forinttól vehető ki egy éjszakára, tehát aki itt megszáll, az már biztosan jó vaskos pénztárcával rendelkezik.

The Dorchester

Szintén a Park Lane-en található a 250 szobával és a 49 lakosztállyal büszkélkedő The Dorchester, melyet sokszor említenek London legikonikusabb szállodajaként. Ez egyébként nem is csoda, ugyanis gyakran megfordul itt a londoni elit krémje, beleértve a sztárokat is: Kate Moss és Hugh Grant például a szálloda rendszeres vendégének számít, de Elizabeth Taylor is itt töltötte élete második felét. A hab a tortán pedig az, hogy a The Dorchester bevallottan a brit királyi család kedvenc hotele (annak idején itt készülődött Diana hercegnő az esküvőjére, valamint Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg is sokszor randevúzott itt)!

De, hogy egy kicsit a szálloda jelenkoráról is beszéljünk: a Dorchester öt darab fantasztikus étteremmel rendelkezik, melyek közül az egyik (Alain Ducasse at The Dorchester) három darab Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Csak úgy halkan megsúgom: kevés ilyen pompás étterem van Londonban - és akkor még nem is mondtam nagyot. A szállodában kivehető szobák napi minimumára 200 ezer forinttól kezdődik.

Bvlgari Hotel London

A Harrods luxusáruházától kb. 50 méterre, a Hyde Park déli oldalánál, Knightsbridge-ben, a nívós luxusüzletektől  (pl. Rolex, Gucci, Burberry, Harvey Nichols) nem messze helyezkedik el a 85 szobás londoni Bvlgari Hotel, ami egy kifejezetten "új" hotelnek számít, ugyanis 2012 májusában nyitotta meg a kapuit.

A szálloda főként arról vált híressé, hogy hatalmasak a szobái és a lakosztályai, ugyanis mindegyik legalább 40 négyzetméternyi területű. Hadd súgjak valamit: ez Londonban hatalmasnak számít, mert hihetetlenül drágák a négyzetméterárak! Ezek után szinte nem is csoda, hogy a Bvlgari Hotel rendelkezik a londoni belváros legnagyobb, 25 méter hosszúságú medencéjével - ami szintén nem tűnik túl nagyon nagynak, így magyar szemmel, a Széchenyi-fürdőből nézve, Londonban mégis annak számít. Szóval, aki aki jó nagy szállodaszobát (lakosztályt) akar magának, annak itt a helye! Mondjuk, meg is kérik az árát: egy éjszakáért egy kész vagyont, minimum 260 ezer forintot kell fizetni.

Claridge's

Az előkelőségek és az úriságok szállodájának is szokták hívni a Mayfair-ben lévő Grosvenor Square és a többemeletes Victoria's Secret üzlet melletti art-deco stílusú Claridge's szállodát, mely 1856 óta fogadja a vendégeket. Érdekesség, hogy a 2012-es londoni Olimpia során 8 különböző államfő tartózkodott a hotelben egyszerre - de Anne Hathaway, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, valamint Mariah Carey is mindig itt száll meg, ha Londonban lenne dolguk.

Azt hiszem, ezek után nem meglepő, hogy a szálloda alkalmazottai szinte mindent el tudnak intézni: Robert Downey Jr. például az egyik bérelt szobáját konditeremmé alakítatta át, egy arab hercegnő pedig egyszerre bérelt ki egy egész emeletet - egészen pontosan 40 szobát - , melyből két lakosztályban csak a shoppingkörútja során vásárolt szerzeményeit tárolta. 

A 197 szobás Clardige's mindezek felül híres a The Foyer-ben tartott Afternoon Tea teadélutánjairól, valamint a dizájnerek által megálmodott karácsonyfáiról: többek között a Dolce&Gabbana és a Burberry márkák, valamint Christian Louboutin és Karl Lagerfeld is tervezte már meg a szálloda karácsonyfáit. Egy éjszaka minimum 260 ezer forintba kerül a hotelben.

The Ritz London

A The Ritz-London Mayfair-ben, a Green Park északi sarkánál található, a Királyi Művészeti Akadémia és a Old Bond Street luxusüzletei (pl. Gucci, Tiffany & Co, Ladurée) közelében. Az 1906-ban nyílt hotel 111 szobával és 25 lakosztállyal büszkélkedik, amelyekért odáig vannak a sztárok és a hollywoodi filmstúdiók  (a Sztárom a párom című filmet például itt forgatták).

A londoni elit kréme szerint pedig kimondatlanul, de itt található az egész ország legjobb Afternoon Tea teadelutánja délután 3-tól 5 óráig a The Palm Court és a The Rith Restaurantban. A különleges programokra (pl. Valentin-nap, karácsony stb.) például fél évvel előtte kell helyet foglalni, de még akkor is szerencsés vagy, ha beférkőztél. Ergo, ha exkluzív (és méregdrága) teázásra vágysz, ne válassz más helyet, a Ritz-be menjél! A dress code-ról viszont ne feledkezz meg... itt ugyanis a teázás közben is megkövetelik a nyakkendőt és a kisestélyit.

Ha nem szereted az eleganciát és az arisztokratikus kiszolgálást, ez valószínűleg nem a te hoteled, ha viszont igen, akkor el leszel kápráztatva - még akkor is, ha minimum 200 ezer forintot kell egy éjszakáért fizetni.

The Connaught

A londoni Mayfair központjában, a Hyde Park és a Grosevenor Square között, a luxusüzletek (pl. Balenciaga, Louboutin, Goyard) közvetlen közelében található a The Connaught hotel, melynek legikonikusabb pontja a lobbiban található mahagónia falépcső (maga Ralph Lauren például annyira beleszeretett, hogy az amerikai Madison Square üzletében felépítette a lépcső pontos mását).

Az 1815 óta működő hotel mindezek mellett 3000 eredeti műalkotásnak (főként Damien Hirst, Louise Bourgeois és Julian Opie alkotta mesterműveknek) ad otthont - a szálloda legnagyobb luxusa viszont ez, hanem az a tény, hogy a londoni belváros egyik legcsendesebb, legeldugottabb utcájában található, ahová tényleg csak az megy, akinek arra van dolga. Ez pedig egy ilyen nagy világvárosban igen nagy kiváltság...

Egyébként a 121 szobás The Connaught az egyetlen szálloda a világon, mely árnyalatra pontosan felhasználhatja a Buckinham-palotában található vörös szőnyeg másolatát , és amelyik egy eredeti, ázsiai AMAN spával rendelkezik - mindannak ellenére, hogy a hotel nem tartozik az AMAN szállodalánc alá. Egy éjszaka 230 ezer forinttól indul a szállodában.

The Langham London

Európa egyik legelső grandiózus hotelének számít az 1865-ben nyílt The Langham, mely London Marylebone és Fitzrovia negyedének határán, az Oxford Circus-tól nem messze helyezkedik el, a BBC médiacsatorna székháza és a Westminster Egyetem között. 2015-ben teljes renováláson esett át, ennek köszönhetően hihetetlenül gyönyörű márványbirodalomba csöppenünk, amint besétálunk a hotel ajtaján. 

A 380 (!) szobával és lakosztállyal rendelkező szálloda egy top high-end wellnessrészleggel (Chuan Body + Soul), egy étteremmel (Roux at The Landau), egy pubbal (The Wigmore) és egy koktélbárral (Artesian), valamint London legnagyobb területű lakosztályával büszkélkedik - a Sterling Suite ugyanis nem kevesebb, mint 450 négyzetméteres! Az ára? Minimum 130 ezer forint egy éjszakára.

The Lanesborough, Oetker Colletion

Knightsbridge-ben, a Buckingam-palota kertje és a Hyde Park között, rögtön a The Berkley és a Wellington Arch emlékmű mellett helyezkedik el 93 szobával és lakosztállyal büszkélkedő The Lanesborough, melyet kifinomult és arisztokratikus, 19. századi stílusban rendeztek be.

Érdekesség, hogy a hotel a múlt században katonakórházként működött, ám ezt a tényt a hotel vezetői nagyon próbálják eltussolni, ugyanis sem a hivatalos honlapon, sem a szállásfoglaló oldalakon nem találni erről információt. Nekem az egyik bennfentes ismerősöm árulta el ezt, egy kis célzott internetes keresgélés után pedig rájöttem, hogy tényleg igaza van. De ki akarna egy régi világháborús hotelben megszállni 2020-ban? Elárulom: nagyon sokan - főleg úgy, hogy nem is tudnak róla!

A hotel ugyanis egy fantasztikus Michelin-díjas étteremmel (Céleste) és egy újonnan nyílt spával (Lanesborough Club & Spa) is rendelkezik - de, nem csak ezért szeretik a vendégek, hanem azért is, mert a hotel saját virágkötésszel rendelkezik, valamint díjmentes nemzetközi hívásokat kínál az Egyesült Államok és Európa teljes területére - hogy a 24 órában elérhető komornyik szolgáltatásról ne is beszéljünk. Hirtelen most ennyi jó indokot tudtam felsorolni a The Lanesborough mellett, de bizonyára még sokkal, de sokkal több is van. Egy éjszaka 245 ezer forinttól kezdődik. 

Az összeállítás természetesen nem teljes - még legalább 10 meseszerű luxushotel található Londonban. Ha szeretnétek második részt, kérlek jelezzétek nekem kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül, illetve szavazzatok a boxban a kedvencetekre! 

 

Modern luxusvilla Portugália partjainál

A modern építészet csúcsának is nevezhetjük a portugáliai Lagos partjainál álló luxusvillát, mely a világ egyik legszebb panorámájára, egyenesen az Atlanti-óceánra néz rá. 

Az ingatlan bemutatása előtt, be kell valljam nektek: távol áll tőlem a modernkori építészet magasztalása, ahogyan a túlontúlt letisztult és a minden "sterilfehér" ízlést képviselő lakberendezési stílus dícsérgetése is -  ez a villa azonban annyira más és annyira különleges a mediterrán tengerpartokon felbukkanó ingatlanokhoz képest, hogy egyszerűen muszáj bemutatnom nektek. Nézzünk is körbe!

1_55.jpg© Luxury Retreats

A csodás Algarve tengerpartjának közvetlen közelében, Lagos-ban található ez a kétszintes, 6 hálós és 5 fürdőszobás ingatlan, mely 12 embert képes egyszerre elszállásolni. Ahogyan már biztosan gondoljátok, itt sem két fillér megszállni: egy éjszakáért kicsivel több, mint fél millió (!) forintot kérnek el a tulajdonosok - igaz, egy tucatnyi emberre leosztva ez már nem is (olyan) nagyon sok. 

2_53.jpg© Luxury Retreats

Az ingatlan legszebb része tulajdonképpen nem is maga ház, hanem a faltól falig érő ablakok napfényben megcsillanó, vízi látképe, amely olyanná varázsolja a házat, mintha az egész csak egy ringatózó hajó lenne az Atlanti-óceán hullámain. Hát nem csodálatos? 

3_41.jpg© Luxury Retreats

Az első emeleten tetszetős méretű erkély található, melyen egy óriás étkezőasztal és egy tucatnyi napozószék is elfér. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy a betontenger közepén olyan nagy élmény lenne a napozás, de jól néz ki - ráadásul az egész az óceánra néz! 

4_36.jpg© Luxury Retreats

A konyhára mindig nagyon sokan kíváncsiak vagytok: íme, egy teljesen letisztult darab, ahol még az előhagyott fehérbor is egy kicsit zavarja a szemet. Szinte biztos vagyok benne, hogy itt mondjuk nem lehetnek nagy főzések, viszont az egész konyha beleolvad a környező részbe. Külön felhívnám a figyelmet a dizájnos szagelszívóra, ami akár egy plafonból lelógó modern szobordarabként is érvényesülhetne.

5_26.jpg© Luxury Retreats

A lakberendezési szakmában valamilyen szabály lehet, hogy a modern épületeket kényelmetlenebbnél kényelmetlenebb ülőalkalmatosságokkal rendezik be - sajnos, ez ebben az esetben is érvényes. Fogalmam sincs, hogy én a babzsákot, a gyorskávézókban használt dőlő fotelt, a lábtartót vagy a giganagy párnákból álló kanapét választanám-e, az viszont biztos, hogy itt sem bonyolították túl a nappali kérdését.

6_25.jpg© Luxury Retreats

Íme az egyik hálószoba a 6-ból. Ahogyan ti is láthatjátok, a mérete nem túl gigászi, viszont alvásra tökéletesen megfelel, ha pedig a vendégek kinyitják reggel a szemüket, az Atlanti-óceán látványa fogadja őket. Azt hiszem, van az a pénz, amiért a kilátás mindent felülír egy ingatlan értékének tekintetében! 

7_21.jpg© Luxury Retreats

A fürdőszobák egytől egyig ugyanilyen csempékkel és mozaikokkal vannak kirakva - ami egyáltalán nem meglepő. A nagyon dizájnos fürdőszoba elemek (mint például a csap, a rejtett piperefiókok vagy a láthatatlan zuhanykabin) tényleg remekül összeillenek, takarítás szempontjából viszont nem biztos, hogy saját lakásban, házban érdemes egy egész falfelületnyi tükröt felszerelni a fürdőszobába. Maximum akkor, ha valaki tisztaságmániás.

8_14.jpg© Luxury Retreats

A cikk végére pedig egy olyan képet hoztam, mely nemcsak az egész házat, de a körülötte lévő egész szomszédságot, a kilátást és persze, páratlan panorámát is ábrázolja. Azt hiszem, rengeteget érhet egy ilyen örökpanorámás ingatlan és mindenképpen nagy lehet rá a kereslet a nyári szezon során.

A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Nektek hogy tetszik? Mondjátok el a véleményeiteket kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül! 

Dél-Amerika legszebb tájai

Izgalmas hegyvidékek, sivatagok, egzotikus vízesések és bujázó esőerdők tarkítják Dél-Amerika legszebb tájait, melyekről most én is hoztam nektek egy csodálatos képes összeállítást. Gyönyörködjetek bennük a kedvetekre - így, a képernyőkön keresztül is - a kedvenceiteket pedig jelöljétek meg kommentben!

Here the Andes forms a mightily impressive backdrop to a vineyard near Mendoza in Argentina

Mendoza, Argentína

Az argentin Mendoza vidéke főleg a bortermelői tevékenységéről híres, ami miatt nagy a kereslet a különböző szőlőbirtokok, bodegák és borászatok meglátogatására. A képen a Bodega Vistalba szőlőültetvénye látható háttérben az Andok csodálatos hegységével - de az Andeluna névre hallgató borászat is rendkívül tetszetős, már-már lenyűgöző szépségű birtokkal rendelkezik. Ezen a linken egyébként egy teljes napos borkóstolóval egybekötött mendozai túra kb. 7000 forintba kerül.

The dazzlingly turquoise Quilotoa Lake sits at a dizzying elevation of 13,123ft in the Ecuadorian Andes in the three-kilometre-wide (1.86 miles) caldera of the Quilotoa volcano. It was formed following an eruption about 600 years ago. Fancy visiting? There are regular buses to it from nearby Latacunga

Quilotoa-tó, Ecuador

Az ecuadori Andok közepén, Santo Domingo városától kb. 60 kilométerre, 3914 méter magasságban fekszik a képen is látható a 3 kilométer széles Quilotoa vulkán, melynek kalderájában található maga a Quilotoa-tó. A több, mint 600 éve kialakult vulkán egyébként már kialudt, de potencionálisan még mindig aktív. Egyszerűen gyönyörű!

When you think of a tropical paradise, do you think of Colombia? No, we don't either. But that may change thanks to this amazing image of Cayo Cangrejo, a stunning little island in Old Providence McBean Lagoon National Natural Park. It has a couple of bars and the snorkelling opportunities are enticing, to say the least

Cayo Cangrejo, Kolumbia

Ha Kolumbiát említem, a legtöbben nem egy karibi hangulatú, trópusi paradicsomra gondolnak - pedig ebben az országban is van ilyen, sőt! Nem is akármilyen! Az Old Providence McBean Lagoon Nemzeti Parkhoz tartozik ez a kis parányi, Cayo Cangrejo névre hallgató sziget, melynek bár nincsen strandja, tökéletes helyet szolgáltat snorkelezésre, fürdésre és búvárkodásra. Maga a sziget egyébként elég távol (majdnem 600 kilométerre) esik Kolumbia északi partjától, de Nicaraguához és a kolumbiai fennhatóságú San Andrés szigethez sokkal közelebb van.

Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

Egészen elképesztő látványt nyújt a Brazília északi részén, egészen pontosan az Atlanti-óceán közvetlen közelében található Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, amely szebbnél szebb homokdűnéknek ad otthont. A hely legnagyobb különlegessége, hogy ezeket a dűnéket időnként elárasztja a víz, amitől kis patakok, tavak és lagúnák keletkeznek... Igazi csoda!

A sci-fi movie set? Nope. It's the incredible 127-square-mile Tatacoa Desert in Colombia

Tatacoa sivatag, Kolumbia

Nem egy sci-fi film digitális hátterét látod - ez a hely tényleg létezik, mégpedig nem is akárhol! A kolumbiai Bogota városából kb. 6-7 óra autókázásra található a Tatacao sivatag, melyet sokszor az amerikai Utah-ban lévő Bryce Canyon mini verziójához szoktak hasonlítani. Érdeksség, hogy a harmadkorban ez a terület egyébként tele volt virágokkal, fákkal és bokrokkal, de az idő folyamán száraz erdővé - sivataggá alakult. 

The 62-mile-long Salar de Atacama salt flat in Chile has thousands of small salt formations, creating a dreamlike landscape

Atacama sósivatag, Chile

A 2305 méter magasságon lévő atacamai sósivatag 99 kilométeren át húzódik a chilei Andokban - naplementekor pedig ilyen gyönyörűséges panorámát vetítenek elénk a kisebb-nagyobb sótömbök! Nem csoda, hogy sokak szerint itt található a világ legszebb naplementés panorámája. Érdemes lehet tudnotok, hogy ez a vidék a Föld legszárazabb vidéke (a tudósok szerint utoljára 120 ezer éve esett it eső), az Atacama sivatag egésze pedig nemcsak Chilére, hanem Peru egy részére is kiterjed, de maga a sósivatag csak Chilében található meg.

The mighty Santa Cruz River runs east for 239 miles across the Patagonian plateau from the glacial Argentino lake in Los Glaciares National Park and eventually drains into the Atlantic Ocean

Santa Cruz folyó, Argentína

A képen látható kanyargós Santa Cruz folyó Argentína egész déli részét átszeli, mégpedig úgy, hogy a patagóniai Los Glaciares Nemzeti Parkban található Argentino-tóból ered és 384 kilométerrel arrébb, Argentína keleti partjainál ömlik bele az Atlanti-óceánba. A Los Glaciares egyébként egy csodálatos nemzeti park - többek között a világ 10 legszebb hegye közül is itt található az egyik, egészen ponzosan a Cerro Chaltén. 

Machu Picchu needs no introduction - it's one of the world's most famous ruins. Half a million visitors a year are drawn to it, despite its remote location 2,430 metres (79up in the Peruvian Andes

Machu Picchu, Peru

Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom a világ egyik legnépszerűbb és leghíresebb látnivalóját, az egykori Inka Birodalom romvárosát. A 2430 méter magason lévő látványosságot évente fél millióan látogatják meg és a modernkori világ 7 legfőbb csoájának egyikeként tartják számon.

The magnificent Atlantic Forest, even more ancient than the Amazon, once covered 1.2million square kilometres (463,000 square miles) of Brazil, Paraguay, Uruguay and Argentina. Now, following centuries of deforestation it covers less than 100,000 square kilometres (38,600 square miles)

Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum, Brazília

Az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum egykor még Paraguay, Uruguay, Argentína és Brazília területére is kiterjedt több, mint 1,2 millió km²-en. Sajnos ma már csak 38,600 km² maradt belőle (az is csak Brazília területén van), de még így is hatalmas méretekkel rendelkezik így, Magyarországról nézve. 1999 óta az UNESCO Világörökségi listájának a tagja.

Yes, another waterfall, but can you blame us? This one is called Caracol Falls and cascades 426ft off cliffs in Brazil's Caracol State Park

Caracol-vízesés, Brazília

A brazíliai Caracol Állami Parkban található ez a gyönyörű 129 méter magas vízesés, mely 7 kilométerre található Canela városától. A vízesés maga a Serra Geral hegységben folydogál és magát a bázisát egy 927 lépcsőfokból álló túraútvonal teljesítése után nézhetjük meg. Nem semmi túra lehet, az egyszer biztos! 

Rainbow Mountain sits at an elevation of 17,000ft in Peru and is, according to one website, fast becoming the country's second-most visited site after Machu Picchu. The peak's hues only became visible in 2015 when its once-permanent snow cover melted

Szivárvány-hegy, Peru

A perui Vinicunca hegylánchoz tartozó Szivárvágy-hegy az Andok több ezer méteres csúcsai között helyezkedik el - a hét színből álló külsejét pedig a hegy belsejében lévő különböző ásványok változatosságának köszönheti. A rózsaszínes szín például a vörös agyag, a sár és a homok keveréke, a fehéres árnyalat pedig a kalcium-karbonában gazdag homokkő, az agyagos mészkő és a szilícium-dioxid hármasából fakad.

The imposing Cotopaxi volcano in Ecuador is 19,393ft high. And this lofty, fiery beast is one of the most active volcanoes in South America, though the last significant eruption was in 1907

Cotopaxi, Ecuador

A világ egyik legszebb hegyének tartott Cotopaxi is az Andokban található - bár ez a hegy már "kicsit" magasabb, jóval közelebb van a 6000 méteres álomhatárhoz (5897 m). Szépsége megkérdőjelezhetetlen, ezért rengeteg profi hegymászót vonz, holott a Föld egyik legaktívabb vulkánjának tartják. Legutóbb 2015 augusztusában tört ki ez a gyönyörű rétegvulkán, a legnagyobb rombolást pedig 1907-ben okozta a környezete számára. 

The Uros people moved to Lake Titicaca, 12,000ft up in Peru, around 3,700 years ago. Today, around 1,200 of them live on an archipelago of 62 islands

Titicaca-tó, Bolívia/Peru

Dél-Amerika (és az Andok) legnagyobb tava, valamint a világ legmagasabban fekvő, hajózható tava a Titicaca-tó, melyen Bolívia és Peru osztozik egyszerre. A hivatalos verzió szerint már 3700 éve itt, ezen a vidéken lakik az Uros-törzs - az igazság szerint viszont naponta több órát ingáznak a őslakos indiánok, hogy az idetúdoló turisták zömét szórakoztassák, mert szinte teljes egészében belőlük élnek. Elég szomorú, de tény, hogy a Titicaca-tó gyönyörű! 

The Caño Cristales river in Colombia is regarded by many as the most beautiful in the world. Known as the 'liquid rainbow', the spectacular waters are turned into a kaleidoscope of colour thanks to freshwater plants known as macarenia clavigera

Kristály-folyó, Kolumbia

Íme, egy újabb gyönyörűség! A kolumbiai Kristály-folyót az "5 szín folyójának" is nevezik, mely 100 kilométeren át csordogál Sierra de la Macarena Nemzeti Parkjából. A Kristály-folyó onnan kapta a nevét, hogy a vize olyan tiszta, hogy a kis folyóban élő különböző színes növények és moszatok szinte átvilágítanak rajta - igaz, ez a jelenség csak az év három hónapjában látható, egészen pontosan szeptemberben, októberben és novemberben. Hát nem mesés?

The Iguazú Falls, on the border of Argentina and Brazil, is a chain of hundreds of waterfalls that collectively form the largest waterfall in the world - twice the width of the Niagara Falls and taller, too

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

Az összeállításból kihagyhatatlan a világ egyik legszebb vízesése, a 275 különböző zuhatagból és kisebb vízesésből álló Iguazú-vízesés, melyek 60-80 méter magasak és 2,7 kilométer szélességben húzódnak egymástól. Igazán hatalmas, nemde? A vízesések között a leghíresebb és a legmagasabb az U-alakú Union nevet viselő (sok helyen csak az "ördög torkaként" emlegetett) vízesés, mely a brazil oldalról nézve nyújtja a legszebb panorámát.

Nektek melyik természeti kincs tetszik a legjobban? Esetleg valamelyiket meg is látogattátok már élőben? Meséljétek el a tapasztalataitokat, a véleményeiteket pedig várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!