Bruce Willis csodálatos vidéki villája

2019. június 10. - Gretta

Egy igazi klasszikus stílusú és elképesztő panorámájú vidéki villába tekinthetünk most be, melyet pár hete bocsátott a piacra a világhírű színész. Meg fogsz lepődni, mennyire szép!

c-1.jpg © Rob Lowell Photography

Bruce Willis-ről már évek óta tudni lehetett, hogy nagy előszeretettel cserélgeti a házait: nemrég például az Idaho államban lévő Sun Valley-völgyi síparadicsomát adta el, de kaliforniai otthonát is lecserélte, most pedig az általa hőn szeretett (és 2014-ben vásárolt) keleti parti házát bocsájtotta az ingatlan piacra potom 12.95 millió dollárért ez (akárhogyan is számolom) nagyjából 3 és fél milliárd forint. 

 © Rob Lowell Photography

Ennyiért viszont tényleg mindent meg lehet kapni, amire egy Bruce Willis-kaliberű sztár vágyik. Kedjük azzal, hogy Manhattan belvárosától csupán 40 percnyi autókázásra található ez az elkerített Bedford Corner-i villa, ami a természet lágy ölén helyezkedik el, de épp elég messze a város forgatagáról.

A közelben lakik például Blake Lively és Ryan Reynolds a családjával, akárcsak a Michael Douglas-Catherine Zeta-Jones família, de Richard Gere, David Letterman és még egy sor milliárdos befektető/üzletember/zenész és Broadway-sztár is birtokol itt egy-egy ingatlant. 

 © Rob Lowell Photography

De térjünk vissza Bruce Willis házára! Illetve házaira, hiszen a meghirdetett 89 ezer négyzetméteres birtokon négy különböző (összesen 12 szobával rendelkező) ingatlan is található, ahogyan két garázs, egy tengervizes medence és egy teniszpálya is belefért még a keretbe. 

A fő villában (ahol természetesen maga Bruce lakott) öt szoba és 7 (!) kandalló, valamint egy moziszoba, egy ovális szoba, egy játékszoba és egy borospince is van, míg a többi házat csak külön útvonalról lehet megközelíteni. A birtokot meghirdető ingatlanosok szerint ezekben a házakban Bruce a barátait, ismerőseit, valamint a ház személyzetét szállásolta el, ugyanis belőlük is volt bőven. A három többi ingatlan egyébként összesen 7 szobát tartalmaz, tehát  biztosan nem kellett szűkölködnie Willis egyik barátjának sem.

© Rob Lowell Photography

Azok, akik érdeklődnek a természet és a kertészkedés iránt, külön plusz pont lehet, hogy Willis saját veteményeskerttel és üvegházzal is rendelkezett, ahol saját kedvére termesztette az ételt - ez a kis terület egyből a konyhája mellet kapott helyet, ahogyan az a fotón is látható, de a teniszpályájához sem kellett kilométereket gyalogolnia.

 © Rob Lowell Photography

Az egész ház meglepő ízlésességgel lett berendezve: a konyhában a cseresznyeszínű fabútort például márványlapokkal és bézs színű márványcsempékkel kombinálta a színész, aki egy belőépítész segítségével arra is külön figyelmet fordított, hogy a lehető legtöbb természetes fény áramoljon be a házba. Az biztos, hogy ennél szebb, klasszikus stílusú celebrity konyhát aligha lehet látni.

 © Rob Lowell Photography

A konyhából kissé jobbra tartva aztán az ebédlőszobába jutunk, ahol még egy kandallót találhatunk. Azt hiszem, kicsit kezd sok lenni az egy képen lévő kandallók aránya a képeken... :)

 © Rob Lowell Photography

Íme az ebédlő egy másik szemszögből nézve. Abszolút otthonos és barátságos, már-már hívogató a potenciális vevők számára. Ugyan, ki ne akarna itt ebédelni?

 © Rob Lowell Photography

A sztár nappalija is egészen kivételes, bár a képről olyan nagynak látszik, mint egy átlagos család egész lakása. A világos színek kitűnően ellensúlyozzák a sötét parkettát, ahogyan a színek is meglepő harmoniát alkotnak a nappaliban. Külön szeretném felhívni a figyelmet a kandalló szépségére, mely állítólag a sztár egyik gyengéje - ezért is építettet 7 darabot a fővilla különböző pontjaiba. Ha jól számolom, ez a harmadik, ami a hirdető fotókon szerepel.

 © Rob Lowell Photography

A fő hálószoba is szuper érzékkel lett berendezve, ami pedig különösen tetszik, hogy semmilyen médiakütyü nincsen a hálószobában. Ez meglepő egy világsztártól, de rendkívül szimpatikus, mert én is ugyanezt az elvet követem. Fantasztikus érzés lehet úgy kipillantani a csodálatos tájra, hogy még a pihe-puha ágyban vagy. Azt hiszem, ezt a házat én is könnyen meg tudnám szokni!

 © Rob Lowell Photography

Az egyik gyerekszoba is csodás, nem tipikusan ultra cukis-rózsaszínes vattapamacsos, hanem egy kellemes kis szoba, ahol elengedő tér van a gyerkeknek játékra és tanulásra. Az ablakokba pedig külön beleszerettem, ilyesmit Magyarországon még nem is láttam! Hát nem csodás?

 © Rob Lowell Photography

A moziszoba a felső szinten kapott helyet, és itt sem ultramodern LCD-tévé, hanem egy lehúzható vászon jeleníti meg a filmet. Ebből a szobából  vezet egy kis lépcső a legfelső szintre, ahol az ovális szoba található...

 © Rob Lowell Photography

... ezt a szobát elvonulásra, olvasásra, meditálásra és csillagnézésre használta Willis, bár a hivatalos közlemény szerint nem sokat tartózkodott benne. Amikor van egy ilyen csodálatos házad (birtokod), ilyen lehengerlő látvánnyal, mégis miért akarnál itt kuksolni?

 © Rob Lowell Photography

Íme az egyik személyzeti ház, ami rögtön a fővilla mellett kapott helyet. Kicsinek tűnik, de nem az, van benne két szoba, egy nappali és egy konyha is, arra az esetre, ha nem Willis szupercsodálatos konyhájában akarnál főzni. 

Nektek mi a véleményetek erről az ingatlanról? Mi tetszik/mi nem tetszik benne? Hasonlóra számítottál?

Mondjátok el a véleményeiteket kommentben és várom az emailjeiteket (gretta@gretta.hu) is!

További szép napot kívánok!

Gréta

Coco Chanel exkluzív otthona a Ritz-Paris-ban

Kevés olyan elegáns és kifinomult rezidencia létezik a világon, mint a párizsi Ritz Hotel - nem is csoda, hogy egykoron a legendás divattervezőnő, Coco Chanel is itt múlatta az ideje nagy részét. Nézzünk is bele a róla elnevezett lakosztályba!

ritz-paris-hotel-suite-coco-chanel-2_0.jpg

A két szobával és két fürdővel rendelkező Coco Chanel lakosztály a márka kultikus színeiben - azaz fehérben, feketében és a bézs különböző árnyalataiban - ragyog, és úgy lett berendezve, hogy a lehető legnagyobb kényelmet és luxust szolgáltassa az éppen ottlakó vendégeknek - csakúgy, mint egykoron a legendás divattervezőnek.

ritz-paris-hotel-suite-coco-chanel-header-3_0.jpg

Coco Chanel - annak ellenére, hogy saját apartmannal is rendelkezett Párizs belvárosában - imádott itt élni, a nevén szólított minden egyes alkalmazottat, és a hotel vezetői még azt is megengedték neki, hogy a saját ízlésében rendezze be a 3. emeleten lévő szalonját, melyben 34 éven át lakott.  Sajnos az eredeti lakosztályát ma már nem lehet megtekinteni, mert egy négy éven át tartó renoválás során teljesen átalakították, ám a hotel 2. emeletén bárki kiveheti azt a lakosztályt, melyet róla neveztek el - igaz, eszelősen borsos árat kell érte fizetni.

ritz-paris-hotel-suite-coco-chanel_0.jpg

A napi 18 ezer eurótól (kb. 5,5 millió forint) kezdődő Coco Chanel Suite ára ünnepnapokon és a nyári hétvégéken akár napi 40 ezer euróra (kb. 12,3 millió forint) is felrúghat, igaz, ezért az árért egy 188 m²-es csodalakást kapunk Párizs legelitebb részén, a Place Vendôme-n. 

A Ritz-beli apartman egyébként tele van különlegességekkel, melyet a kultikus márka rajongói értékelhetnek csak igazán: a lakosztályt például a Chanel másik legendás dizájnere, maga Karl Lagerfeld álmodta meg és rendezte b, ráadásul a rezidencia tele van Coco chanel privát albumjainak fotóival, melyeket a nagyközönség még máshol nem láthatott.

chanel-suite-coco-chanel-sitting-area_-vincent-leroux.jpg

Ha ez nem lenne elég, a szálloda saját Chanel spa-és wellnessrészleggel rendelkezik, ahol csak a márka termékeit használják bőrszépítő - és kozmetikai kezelések alkalmával. Mi tagadás, ennél jobb ajánlólevél nem is kell egy szállodának!

Nektek hogy tetszik a Coco Chanel lakosztály? Írjátok meg a véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

További csodás napot kívánok!

Gréta

Anglia legszebb helyei: Dyrham Park

Mesés tájak, gyönyörű zöld fű, királyi kertek és szarvasok - röviden ez a Bath közelében lévő Dyrham Park titka, mely csak úgy vonzza magához a természetkedvelő látogatókat. 

A legutóbbi, Bath városát bemutató cikkem után, most újra a kastélyok, villák és kúriák felé vettük az irányt. Ismerjétek meg a gyönyörű Dyrham Parkot!

20190215_151002.jpg© Gretta

A 16. század közepétől fennálló park mai formáját William Blathway alakította és építette ki, melyet 1956-ban azonban visszavásárolt a National Land Fund állami szervezet. Bár a park csak öt évvel később nyílt meg a nagyközönség számára, mi már teljes valódi pompájában, felújítva és mesés kertekkel továbbbővítve tudjuk megtekinteni. Tökéletes hétvégi program lehet, ha a közelben jársz

A 17. századi kúria a National Trust tagja - ez röviden azt jelenti, hogy havi 5.75 fontos támogatói díj ellenében szabadon látogathatjuk az Egyesült Királyság megannyi (kb. 500 darab) botanikus kertjét, kúriáját, villáját és állatkertjét. Mi a belépéskor vajmi keveset tudtunk csak erről, ezért csak egyszeri belépésre jogosító, támogatói jegyet vásároltunk, de ha szereted felfedezni a környékbeli (főként vidéki) szépségeket és nevezetességeket, mindenképpen érdemes beruházni rá.

20190215_141737.jpg© Gretta

A Dyrham Parkot Anglia legelső napsütéses tavaszi napján, február közepén látogattuk meg: a parkolás után egy kis faházikóhoz irányítottak minket, ahol kaptunk pár térképet és útbaigazítást, de a jegyvásárlást is itt lehet megejteni. A házikótól egyébként egészen a fő kúriáig félóránként közlekedik egy 30-40 férőhelyes shuttle busz, ami 5 percesre rövidíti le az amúgy 15-20 perces gyaloglást. Mi gyalogoltunk, de ha kisgyermekekkel vagy, vagy esetleg nem vagy sportos cipőben, akkor inkább válaszd a buszos utat, mert itt bőven vannak itt dimbes-dombos, meredek lejtők.

A látvány mesésen gyönyörű: nekünk például olyan szerencsénk is volt, hogy találkoztunk a parkban lévő 200 szabadon "garázdálkodó" szarvas egy kis csordájával, melyek tőlünk nem messze legelésztek a fűben. Egészen elképesztő élmény volt!

img-20190219-wa0146.jpg© Gretta

Ezek után nem gondoltam, hogy bármi is felül tudja ezt múlni, de tévedtem: az épület mögött lévő royal (azaz királyi) kert például minden Disney-tündérmesébe beillene. Voltak itt titokzatos kis utak, kikövezett kis mezsgyék, csodaszép virágok, de egy festménybe illő vízesést és egy tavacskát is láttunk. A legjobb látvány a kert leghátsó részén tárult elénk: a tóval szemben egy kis Toszkánás életérzés kerített hatalmába, kicsit hihetetlen is volt az egész, hogy egy szál pólóban napozunk február közepén ebben a csodás parkban.

20190215_151648.jpg© Gretta

A visszaút során beugrottunk még a főépület mellett található kis ajándékboltba, ahol szokásos "turistakacatokon " kívül hasznos kertészeti segédeszközöket, virágmagokat és növényhagymákat, valamint szezonális (ottjártunkkor éppen húsvéti) dolgokat is lehet vásárolni. Az ajándékbolttal szemben van egy kis kávézó, ahol üdítőket, sütiket és szendvicseket is lehet kapni (az útra érdemes ételt-italt csomagolni, mert a közelben nincsen sem bolt, sem étterem), a főépületben pedig egy second-hand bookshop, azaz egy kis pop-up antikvárium is található, ahol az útikönvek és a regények mellett térképeket, CD-ket és DVD-ket is árulnak. 

A Dyrham Parkot egész egyszerűen kár kihagyni, ha Bath közelében vagy: kívülről semmi sem látszik, mert a szép részek egy kis völgyben találhatóak, de hidd el, megéri legalább 2-3 órát áldozni rá a napodból, sőt: egy egész napot is el lehet itt tölteni, ha felszerelkeztek egy kis elemózsiával és piknik kosárral. 

20190215_151652.jpg© Gretta

Nekünk nagyon tetszett ez a rész, még biztosan visszatérünk ide akkor, amikor kinyílnak a virágok és a rózsakert is a teljes pompájában fog tündökölni, addig pedig Anglia más tájait is felfedezzük!

Hamarosan jövök a következő angliai útibeszámolómmal, melyben Anglia egyik déli részén található, csodás kis tengerparti városáról, Eastbourne-ról fogok nektek beszámolni - imádni fogjátok! Addig is küldjétek el saját angliai ajánlótokat a gretta@gretta.hu email címre!

További szép napot kívánok!

Gréta

A világ legexkluzívabb lakosztálya

Las Vegas legújabb (és legdrágább) lakosztálya olyan, mint egy ultramodern pláza és egy lepkemúzeum keveréke. Kipróbálnád?

Két évvel ezelőtt már bemutattam nektek egy impozáns Las Vegas-i szállodát - egészen pontosan a The Cosmopolitant -, most viszont egy annál sokkal (de sokkal) menőbb (értsd: drágább) hotelt hoztam el nektek, ahol nemrég teljesen átalakították a belső dizájnt. Nézzünk is bele a Palms Casino Resort egyik villájába!

palms-casino-resort_clint-jenkins_2019_upstairs-living-room_1.jpg

Az első dolog, ami a legtöbb embernek eszébe jut a Palms-ról az az egykori kétemeletes Playboy-lakosztály - na meg persze, az ahhoz tartozó Playboy-logóval ellátott infinity medence, amit a világ egyik legszexibb medencéjének is választották már, és ahol Hugh Hefner a barátnőivel együtt lógatta a lábát. Akkor a villa 8 millió forintba került éjszakántként. Most már az ára is kicsit változott, meg a dizájnja is. Nézzük!

A legfőbb különbség, hogy a lakosztályt már nem "Playboy Suite"-nak hívják, hanem "Emphaty Suite, a Villa" névre keresztelték. Ez elég nagy változás, mert a Playboy és az Empátia szavakat nem biztos, hogy simán egy mondatba lehetne rakni. De menjünk is tovább, ne horgonyozzunk itt le.

palms-casino-resort_clint-jenkins_2019_balcony-_-pool.jpg

Ahogy azt gondolni lehetett, a híres medencéről is lekerült a logó, helyette apró színes pillangómatricákat ragasztottak az aljára. Meg pöttyöket is pingáltak az oszlopokra. Ez mondjuk nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de ahogy rákerestem a lakosztály belső dizájnját megálmodó interiorművészre, Damien Hirst-re, a kereső egyből a színes pöttyöket dobta ki. Szóval a hotel tulajdonosai (a nagy modern műtárgygyűjtő hírében álló Frank és Lorenzo Fertitta) ízlését biztosan tükrözi a lakosztály új imidzse.

01-damien-hirst-suite-palms-casino-resort-las-vegas.jpg

A bárpulton, az asztalokon, a székeken, a burkolatokon és persze a többi kis berendezésen is megjelennek a pöttyök meg a pillangók. Kissé furcsa párosítás ez egy ilyen ultramodern "szobába", de úgy néz ki, erre halad a világ. A fürdőszoba is kapott pár giccses és gigantikus pillangót. Sőt, úgy látom, hogy a függönyön is azok vannak! Azt hiszem, ha van hely, ahol herótod lehet tőlük, ez az. 

08-damien-hirst-suite-palms-casino-resort-las-vegas.jpg

A belső felújítás árát egyébként alaposan megkérik a tulajdok. A Playboy-változat pár éve 5 millió forintba került hétköznapoként (/éj), hétvégénként 8 milkóba (/éj), most viszont 200.000 dollárt (kb. 53 millió forintot) kérnek el két éjszakáért. Vagy külön megállapodás szerint olcsóbban is kivehető, de akkor nagyon-nagyon sok pénzt kell elkötened a kaszinójukban. 

dining-room.jpg

Szerinted megéri? Hagyjuk már! De biztos lesznek olyan milliárdosok, akik egyszerűen nem tudják már hova tenni a pénzüket és kiveszik ezt a két emeletes, 13 bárszékes, saját konditeremmel, wellnessrészlegges, valamint 24 órás komornyik - és sofőrszolgáltatással járó lakosztályt. 

1200x-1.jpg

Íme például az egyik hálószoba a sok közül. Nagy, szürke és  - mily meglepő - pillangós! Egyébként abszolút nem otthonos, tele van LED-fénnyel és az egész olyan, mint egy pláza. Persze, ha szeretnél egy ultra modern plázában aludni, akkor jó... 

Az "Empathy Suite" egyébként 52 ember tud elszállásolni éjszakánként, emiatt pedig privát bulik, céges rendezvények és csapatépítő tréningek helyszínéül is ajánlják a hivatalos honlapon. Ami azért elég vicces! Na, képzelem, micsoda "csapatépítés" lehet itt...

Nektek hogy tetszik a megújult lakosztály? Íme egy kis mozaikkép a korábbi Playboy Suite-ról, hogy legyen összehasonlítási alapotok. 

Mondjátok el a véleményeiteket kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Csodás hetet kívánok!

Gréta

Sport Illustrated Swimsuit 2019

A Sports Illustrated 'Swimsuit' nevű, bikinis lányokat felvonultató kiadványa minden évben debütál az újságos standokon - ez idén sem volt másként.

A magazinban való szereplés minden sztárnak, topmodellnek és szépségkirálynőnek hatalmas elismerés: Amerikában például olyan nagy őrület van a Sports Illustrated Swimsuit körül, hogy országjáró "tehetségkutatókat", castingokat, bemutatókat, showkat és más rendezvényeket is szerveznek a modellkarrierről álmodozó lányoknak, akiket a sikeres válogató után a világ legmesésebb helyeire repítenek. Idén például az ausztrál Kenguru-szigetre, Costa Ricára, a Bahamákra, Kenyába, Mexikóba és St Lucia szigetére.

Korábban már Beyoncé, Serena Williams, Emily Ratajkowski, Chrissy Teigen (John Legend felesége), Irina Shayk (Bradley Cooper felesége), Sara Sampaio (a Victoria's Secret angyala), Kate Upton és Gigi Hadid is szerepelt a magazin hasábjain, de az idei SI-gárda sem semmi!

© Laretta Houston / Sports Illustrated Swimsuit

A címlapon egyenesen a 45 éves Tyra Banks debütál,  a tavalyi sokat kritizált címlaphoz képest fantasztikus választás. Állítása szerint ő maga is meglepődött a felkérésen, mert legelőször 20 éve fotózták a magazinnak, de egy percig sem gondolkodott azon, hogy elvállalja-e a munkát. Milyen jól tette, hogy igent mondott! Véleménem szerint ez a címlap az utóbbi évek legjobbja, ráadásul nem is akármilyen helyen - a Bahamákon - fotózták. Tyra borítója mellett egyébként Camilla Kostek és Alex Morgen is büszkélkedhet egy idei borítóval, ám azok merőben felejthetőek.

1801146443_barbarapalvin-sportsillustratedswimsuit2019_16_jpg_80e9d930067b36e8b8a475e699424339.jpg

© James Macari / Sports Illustrated Swimsuit

Palvin Barbara tavalyi Victoria's Secret fehérneműbemutatón már megmutatta tökéletes alakját, de idén is gyönyörködhetnek benne a női szépség kedvelői. Legutóbb a Bahamákon fotózták, most Costa Rica egyik meseszép tengerpartján pózolt lehúzott bikinialsóval James Macari divatfotósnak - az tuti, hogy minden site az ő képeivel lesz tele. Még több felvételt a lenti képre kattintva találhattok róla.

A magazin másik nagy durranása is egy "régi, nagy" szupermodell, nem más, mint....

50183197_1985825758151023_4518241346115826799_n.jpg

© Yu Tsai / Sports Illustrated Swimsuit

Az 54 éves Paulina Porizkova, akit először 1983-ban fotóztak a Sports Illustratednek - a cseh szupermodell akkor még csak 23 éves volt. Szépségéből semmit sem veszített az egykori (egészen pontosan 1984-es) címlaplány, aki Kenyában még a bikinifelsőjét is ledobta Yu Tsai fotós kedvéért. 

46038007_1919065724814861_7782469928990767994_n.jpg

© James Macari / Sports Illustrated Swimsuit

A 28 éves Lais Ribeiro-val is találkozhattunk már a Victoria's Secret bemutatóján, csakúgy, mint Palvin Barbival: a brazil topmodellnek is tökéletes alakja van - ráadásul ő egy 10 éves kisfiú anyukája. Ezt csináljátok utána!

© Josie Clough / Sports Illustrated Swimsuit

A magazinban Olivia Culpo (a 2012-es Miss Universe és Miss USA) tavaly szerepelt először, idén pedig olyan bátor volt, hogy a kígyókkal való pózolást is bevállalta. Nem semmi! Az Ausztráliában készült teljes fotósorozatáért kattintsatok a képre.

image_png_b0c7c7454bfb2887e0f90c3e7f5bb86a.png© James Macari / Sports Illustrated Swimsuit

A 23 éves Brooks Nader először szerepel  magazinban - nagy valószínűséggel ez a fotózás sokat fog lendíteni a karrierjén, mert főként csak a közösségi médiás platformokon modellkedik. Hogy mégis honnan lehet ismerős? Ő Jennifer Aniston exférjének, Justin Theroux-nak az "új" barátnője. Meg persze, pár amerikai filmprodukcióban is szerepelt - legutóbb Stallone mellett.

© James Macari / Sports Illustrated Swimsuit

Danielle Herrington, a tavalyi címlaplány is bekerült a magazin idei számába - idén Costa Rica-n fotózták, ahol főként a hajlékonyságára helyezték a hangsúlyt... A többi fotójáért kattintsatok a galériára!

© Josie Clough / Sports Illustrated Swimsuit

Hailey Clauson tipikus szőke amerikai bombázó, akinek a high fashion karrier nem jött be, ezért felszedett pár kilót, levetkőzte a gátlásait és a Sports Illustrated-nek hála sikeresebb és szexibb, mint valaha: szinte megszámlálhatatlan mennyiségű fehérnemű-és bikiniskampánynak volt már az arca. Ez az 5. fotózása a magazinnak, de minden bizonnyal nem is az utolsó.

image_3.jpg© Josie Clough / Sports Illustrated Swimsuit

Samantha Hoopes szintén a Sports Illustrated veteránjai közé tartozik - immár a 6. alkalommal láthatjuk a bikinis kiadvány hasábjain. Kevesen tudják, de nagyon okos: eredetileg kineziológiát tanult, doktori képzését pedig business&management szakon szerezte meg pár évvel ezelőtt. A szexi póz egyébként ne tévesszen meg senkit: a modell augusztusra várja kisbabáját olasz milliárdos párjával, Salvatore Palella-val együtt.

51626596_255368458721675_5092192275143734206_n.jpg© Laretta Houston / Sports Illustrated Swimsuit

A 22 éves filippínó származású Kelsey Merritt sem maradt ki az iskolából, hanem sikeresen elvégezte az Ateneo de Manila Egyetem kommunikáció - és médiatudomány szakát. Egyébként ez az első fotózása a Sports Illustrated-nek és egyből az impozáns Grand Isle Resort-ban fotózták, a Bahamákon.  

Hogy tetszik az idei kiadás? Szavazzatok a kedvenceitekre és mondjátok el a véleményeiteket kommentben!

Amerika legszebb tájai

Gejzírek, esőerdők, sivatagok és a világ legszebb hegységei is egyaránt megtalálhatóak az USA-ban, melyekről most egy szemet gyönyörködtető képösszeállítást hoztam el nektek.

kauai_hawaii.jpg

Hawaii legidősebb és 4. legnagyobb szigetén, Kauai-n helyezkedik el ez a 27 kilométeres csodálatos táj, azaz a Na Pali partvonal. Ezt a csodálatos parti képződmény feltehetőleg évmiliókkal ezelőtt keletkezett földerózió által - a sziget viszont folyamatosan változik és növekszik az 1598 méter magas Kawaikini vulkánnak köszönhetően. Több, mint 70 filmet és sorozatot forgattak itt, de videoklipekben és reklámokban is gyakran felbukkan ez a táj.

alaska_s_kenai_fjords_national_park.jpg

Alaszka déli részén, az 1980-ban alapított Kenai Fjords National Parkban helyezkedik el ez Bear-jégár, ami nemcsak szép, hanem nagyon hosszú is! A parkban található 40 gleccserből ugyanis ez a leghosszabb a maga 21 kilométerével - nem csoda, hogy igazi nevezetességnek számít a környéken!

south_dakota_s_badlands_national_park.jpg

Dél-Dakota elsőszámú nemzeti parkja, a Badlands National Park lépcsőzetes szikláiról, kopár kanyonjairól és kietlen panorámájáról híresült el, ám meglepően gazdag állatvilággal is rendelkezik. Többek között találunk itt prérirókákat, prérifarkasokat, vapitiket, kanadai vadjuhokat, bölényeket és vilásszarvú antilopokat is, hogy csak párat soroljak fel - így már érthető, hogy miért töltöttek itt évszázadokat az amerikai őslakos bennszülöttek, azaz az indiánok. floridakeys.jpg

A világ egyik legszebb hídjaként tartják számon a floridai Seven Miles Bridge-t, mely nevéből adódóan hét mérföld, azaz 11 kilométer hosszú. A hídból - ahogyan a képen is látható - kettő is van (egy az autó-, egy pedig a gyalogos- illetve, biciklisforgalomnak), melyek a Knight's Key-t kötik össze Little Duck Keys-szel. Talán nem meglepő, de megépítésekor (1982-ben) a világ leghosszabb hídjaként tartották számon.

jeffersonmemorial_washingtondc.jpg

A Washington DC-ben lévő Jefferson emlékmű különösen szép pompát ölt cseresznyefa-virágzás idején. A városban lévő több, mint 3000 darab fát még Tokió polgármestere ajándékozta a városnak 1912-ben, azóta pedig a Washington ékei lettek. A gyönyörű cseresznyefa-virágzásról egyébként még több képet láthattuk ITT.

amtrak_s_coast_starlight_seattle_la.jpg

A világ legszebb vasútvonalaként elhíresült Coast Starlight Seattle és Los Angeles között helyezkedik el - a 28 megállós út során pedig olyan városokban akad megálló, mint Santa Barbara, San Francisco Bay Area, Sacramento és Portland. Az biztos, hogy örök élményt nyújt annak, aki egyszer kipróbálja!

grand_teton_np.jpg

A Wyoming észak-nyugati részén lévő Grand Teton National Parkról már többször is szó esett: nemrégiben például az egyik leglátogatottabb amerikai nemzeti parknak szavazták meg a turisták - ami őszintén szólva, az itt található csodás hegyvidéki tájak miatt nem is csoda. Legmagasabb pontja a 4197 méteres Grand Teton, melyről a nevét is kapta a park.

great_plains.jpg

Bár a fotó kissé túl van fűtve az exponálástól és a photoshop-tól, szó, mi szó, hogy varázslatos látványt nyújthatnak a színes felhők az USA közepén lévő Great Plains (azaz a nagy amerikai prérik) földjén.

yellowstone_national_park_in_wyoming.jpg

Összeállításunkból kimaradhatatlan a Wyoming államban lévő Yellowstone National Park éke, a Grand Prismatic Spring (magyarul annyit tesz, hogy a nagy "prizmaszerű" forrás), mely az USA legnagyobb forrása. Narancssárgás-barnás elszíneződéseit különböző baktériumok és a hőkedvelő termofil alga okozza, mely tele van színes pigmentekkel.  

oak_alley_plantatio.jpg

Ez a 18. században ültetett, 250 méter hosszú, mesés tölgyfasor, az Oak Tree Plantation New Orleans-tól nyugatra, autóval úgy egy órányi vezetésre található és már számtalan filmben felbukkant forgatási helyszínként. Varázslatos lehet itt megtenni egy délutáni sétát!

miami_south_beach.jpg

Kicsit másmilyen szépséget szolgáltat Miami trendi, gazdagok lakta South Beach negyede és a hozzá tartozó finomhomokos strandja, ahol elképesztő napfelkeltéknek lehetünk a tanúi. 

new_orleans_louisiana_4.jpg

New Orleans legmenőbb járgányainak számítanak ezek a streetcarok, melyeket a villamosok, a kisvasutak és a trolibuszok keverékéhez tudnám hasonlítani. Szó, mi szó, nagy buli lehet rajta utazni! 

thors_well_oregon.jpg

A Thor's Well "óceánnyelő lyukát" a világ legkülönlegesebb helyének is megszavazták már, pedig csak egy 6 méteres mélyedés, ahová a szél- és tengeráramlások miatt úgy tűnik, mintha végeláthatatlanul folyna belé a víz. Ha Oregon államban jársz, semmiképpen se hagyd ki!

A Washingon-ban lévő Palouse Falls State Park szépsége miatt a világ minden tájáról érkeznek ide turisták és természetfotósok. Ez a gyönyörű kis vízesés, a Palouse Falls például "csak" 60 méter magas, de szépsége vetekszik a világ legszebb vízeséseivel.

great_smoky_mountains.jpg

Tenneessee és Észak-Karolina államok határán helyezkedik el a Great Smoky Mountains, melyet sokan azért neveznek "Smokies"-nek (azaz füstösnek), mert a hegységet mindig átláthatatlan köd és pára veszi körül.

hoh_rainforest_on_the_olympic_peninsula.jpg

Mohába burkolózott fák nyújtanak titokzatos látképet a Washington állam nyugati részén fekvő Hoh Esőerdőben, az Olympic-félszigeten. Ez az esőerdő évi 3-4 méter esővízzel kecsegteti az arra látogatókat, ezért mindenképpen szerelkezz fel vízálló ruhákkal, ha arra jársz! 

route66arizona_desert.jpg

Az arizonai sivatag kellős közepén, a Route 66-os autóútvonal mellett helyezkedik el ez az út menti kis megállóhely, ami teljesen tipikusan számít arrafelé.  

Nektek hogy tetszenek a képek? Én azért pár mesés tájat hiányolok a képösszeállításból: Las Vegas nyüzsgő kaszinófényei a sivatag közepén, a Grand Canyon természetfeletti panorámája, akárcsak az Utah-ban lévő Bryce Canyon vadsága, az Új-Mexikóban lévő fehér sivatag (azaz a White National Monument)  látványa és a híres vermonti ősz is megérdemelt volna egy-egy mesés fotót.

Ti még milyen panorámafotót raktatok volna bele a cikkbe?

Várom a tippjeiteket, ajánlóitokat és véleményeiteket kommentben, valamint a gretta@gretta.hu email címen!

További csodás napot kívánok!

Gréta

A világ legszebb kastélyai

Elképesztő panorámájú műalkotások, történelmi kincsek és fontos turisztikai nevezetességek ezek a kastélyok, melyekből most a világ legszebbjeit mutatom be nektek. jelp2vx.jpg

Chambord kastély, Loire-völgy, Franciaország

A világ egyik legcsodálatosabb reneszánsz kastélya ez a Loire-völgyi csoda, mely a 16. században még csak "egyszerű vadászviskóként" szolgált a francia uralkodók számára. A Château de Chambord építészének kiléte sajnos ismeretlen (feltehetően Domencio da Cortona tervezte és Leonardo da Vinci is közreműködött benne), a szépségéből ez mit sem von le: többek között 426 szoba, 282 tűzhely, 77 lépcső, 800 domborműves oszlop, valamint egy több ezer hektáros vadaspark is található itt, hogy a 11 darab torcsonykáról ne is beszéljünk. A kastély 1981-ben lett védette nyilvánítva, azóta pedig a turisták egyik legkedveltebb vidéki látnivalójává lépett elő.  

800px_colourbox2567020.jpg

Kreml, Moszkva, Oroszország

Kicsit kilóg a sorból, mert a Kreml nem csupán egy kastély, hanem egy épületegyüttes, ami Oroszország kulturális és hatalmi központját,  valamint uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelöli magában. A Borovickij dombra épült, szabálytalan háromszög alakú védőfalának összhozza több, mint két kilométer, magassága pedig 5 és 19 méter között váltakozik. Igazi monumentális építmény, mely a Vörös térrel együtt 1990 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. 

cover-for-himeji-castle.jpg

Himeji-kastély, Himeji, Japán

A Japánban található 12 eredeti (értsd: rekonstrukció nélküli) kastély egyike és az ország egyi legrégebbi UNESCO által védetté nyilvánított építménye ez a 13. századi Himeji, mely a Himeyama dombon áll. Ahogyan több, mint négy kilométeres kerületéből következtethető, a Kreml-höz hasonlóan ez is egy monumentális épületkomplexum, melynek központját a képen is látható 46,4 méteres központi vártorony alkotja. Bár itthon sokan nem ismerik, Japánban ez az egyik legfőbb nevezetesség, melyet évente több, mint 3 millióan látogatnak meg.

chateau-de-chillon_-minnystock-dreamstime.jpg

Chillon-kastély, Svájc

Svájc legtöbbett látogatott történelmi épülete a Genfi-tó keleti végében, egy sziklára építve áll 1160 óta. Maga a vár 25 kisebb épületet foglal magában és csak egy fahídon át közelíthető meg. Bár a Himeji-vel ellentétben a Chillon-kastélyt évente csak pár százezren látogatják meg, ez betudható annak, hogy az ország főként kultúrális, pénzügyi és természeti forrásokkal rendelkezik - a történelemkedvelők, inkább a szomszédos Francia-, Olasz- vagy Németországba utaznak várlátogatásra.

6979816360_a351c70f70_b_1.jpg

Maharadzsa-kastély, Mysore, India

Mysore-t a kastélyok városának is nevezik, hiszen 7 különleges palota is található itt, ám mind közül a brit Lord Henry Irwin építész által tervezett Mahadardzsa a leghíresebb és a legfontosabb. Ez az indo-szaraceni stílusban épült kastély a 14. században épült, ám mai formáját 1897 és 1912 között érte csak el. Szakértők szerint ez az építmény India 2. leglátogatottabb nevezetessége (az első a Taj Mahal) évi több, mint 6 milliós forgalommal. 

schonbrunn-palace.jpg

Schonbrunn-kastély, Bécs, Ausztria

A Habsurgok nyári rezidenciája barokk stílusban épült és 1141 szoba található benne - nem csoda, hogy ez az építmény a legfontosabb kultúrális, turisztikai és történelmi jelentőségű nevezetesség egész Ausztriában. Még a 16. század végén került a Habsburgok birtokába, de csak 1642-ben építettet ide II. Ferdinánd császár felesége, Gozaga Eleonóra nyári rezidenciát, aki szépsége miatt Schönbrunnak nevezete el a palotát. A kastély 1996-ban került az UNESCO Világörökségi listájára és nemcsak a különösen gyönyörű épületéről, hanem a birtokon található mesésen virágzó kertjéről is híres.

kepernyofelvetel_537.png

Versailles-kastély, Versailles, Franciaország

A Château de Versailles  egykori vadászkastélyból lett egy közel 787 hektáros területtel rendelkező királyi rezidencia, történelmi múzeum és nemzeti palota. Nem csoda, hogy a Napkirály egykori birtokát évente 15 millióan látogatják meg! Versailles monumentális épületét egy látogatás alkalmával szinte lehetetlen megtekinteni, ezért érdemes több napot szánni rá. A kastély leghíresebb részei közé tartozik a múzeum, a tükörterem, a király 7 nagy szalonja, a kabinetek, a királyi udvar és kert, valamint a hozzá tartozó sétányok, medencék és ligetek. Érdekesség, hogy 50 éven át építették és 1979 óta része a Világörökségi listának. 

shutterstock_alhambra3.jpg

Alhambra, Granada, Spanyolország

Tavaly augusztusban, mikor a környéken jártam, sajnos kimaradt, de legközelebb mindenképpen szeretném megnézni a "vörös erődöt" - ami kívülről egy sima erődítménynek néz ki, belülről egyszerűen káprázatos! Az Alhambra alapjait az al-Sabika kis hegycsúcsán már 899-ben elkezdték lerakni, ám csak a 11 században kezdtek bele a komolyabb építkezésekbe. 1984-ben az UNESCO Világörökségi listájának előkelő tagja lett, a leghíresebb nevezetessége pedig talán az az Oroszlános Palota, mely még V. Muhammad téli királyi rezidenciájául szolgált. Érdekesség, hogy eredetileg minden épületet fehér színű volt, ám az andalúz napfény annyira megváltoztatta a vakolatok színeit, hogy azok már-már vörösesnek tűnnek. 

schloss-neuschwanstein-erleuchtet-im-herbst.jpg

Neuschwanstein-kastély, Schwangau, Németország

Egy nemzetközi utazós magazin 2019 legjobb úticéljai közé választotta ezt a mesebeli, 19. századi kastélyt (a teljes cikket ITT tudjátok elolvasni), mely Walt Disney-t is megihlette Hampupipőke kastélyának megrajzolására - ám nem csak ettől olyan érdekes a Neuschwanstein. A kastélyt például nem építész, hanem Christian Jank színháztervező álmodta meg, ám biztos, hogy ennél szebbet senki sem tudott volna építeni Bajorország gyönyörű tájai fölé. 

blenheim-palace-gardens.jpg

Blenheim-kastély, Blenheim, Anglia

Nem célom titkolni, hogy a szívem csücske ez a hely: korábban már egy részletes beszámolót is olvashattatok róla, most pedig pár apró érdekességgel szeretném meghozni a kedveteket hozzá! A gyönyörű barokk kastélyt Anna angol királynő építette Marlborough első hercegének, John Churchill-nek a spanyol örökösödési háborúban elért sikereiért. Később itt született meg Winston Churchill brit miniszterelnök, aki pedig itt is kérte meg legendás szerelme, Clementine kezét! Jelenleg ez az egyetlen olyan angliai kastély, mely nem a királyi család tulajdonában áll. 1950-ben nyitották meg a kapuit a nagyközönség számára. 

Nektek melyik kastély tetszik a legjobban? Esetleg tudtok még olyan gyöngyszemeket, melyek nem szerepelnek a cikkben? Ajánlásaitokat és véleményeiteket várom kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül.

További szép napot kívánok!

Gréta

Ilyen volt a Daalarna 2019-es divatbemutatója

Mint minden évben, idén is ellátogattam a Daalarna bemutatójára, ahol szinte mindenki megfordult, aki kicsit is szereti a divatot, vagy benne van a magyar divatkrémben.

A Benes Anita által vezetett esküvői- és alkalmi ruhamárka már évek óta két showt szervez az érdeklődőknek és minden alkalommal teltház (pontosabban extra teltház) van, mert mindig sokkal kevesebb az ülőhely, mint a meghívott / résztvevő.

Mi – az előző évekből okulva – már kapunyitásra megérkeztünk, hogy az elsők között mehessünk be a Millenáris B csarnokba szuper helyet szerezni. Őszintén szólva, így sem volt könnyű, mert sokan készítettek előre legyártott „foglalt” táblákat, melyeket kiraktak a székeikre, mások kabátjaikkal, vizesüvegjeikkel vagy bármi más „otthagyhatóval” jelezték, hogy bár nincsenek ott, az a hely bizony az övék. Ezt a stratégiát én mindig is nagyon primitívnek tartottam, ezért mi felváltva foglaltuk a helyünket a második sorban, amíg el nem kezdődött a bemutató.

Ezek után egyből továbbmentem a kiállított standokhoz: idén is képviseltette magát a Hungária pezsgő, ahol hatalmas sor állt az „ingyen” italokért, csakúgy, mint mellette lévő Vöslauer és L’Or standjánál. A legnagyobb érdeklődést mégis a (tavalyihoz képest hatalmas) büféasztalok élvezték, amit én még teljes pompájukban (pontosan 19 óra 7 perckor) meg tudtam örökíteni. A terített asztalka azonban nem állt sokáig ilyen szépen, 10 perc múlva (pontosan 19 óra 18 perckor) már teljes káosz uralkodott itt – nemhogy kaját, de pár centi állófelületet sem lehetett a büféasztal közelében szerezni. Ez azt hiszem, nagyon jellemző a magyar „megrohamozó és mindent befaló” mentalitásra.

© Gretta

Kicsit zavaró volt, hogy az ételek fölé, mellé nem volt kiírva, hogy mi-micsoda; ezért sokan csak akkor tudták meg mit esznek, amikor már belekóstoltak a dolgokba. Ha pedig nem ízlett nekik, akkor visszarakták a többi közé, ami elég undorító volt. Az mondjuk pozitívum, hogy a bemutató után is feltöltötték a büféasztalokat, bár a falatokat úgy elkapkodták két perc alatt, mintha ott se lettek volna.

Aztán elkezdődött a bemutató és ezzel együtt a káosz is – legalábbis a kifutó elején, a baloldalon, ahol már a bevezető videó alatt a közönség arcába tolták az extrém füstöt. A mesterséges köd (vagyis az „illatosított szárazjég”, hogy szépen nevezzük), bizonyára dekoratív célokat használt, mert azok, akik a túloldalon, vagy a kifutó első 30 méterénél távolabb ültek, semmit sem érzékeltek az egészből - azok viszont, akik elfoglalták a legjobb helyek egyikét (akármilyen visszafogottan is szeretnék fogalmazni) rendesen megszívták az egész Daalarna showt – szó szerint.

© Gretta

A füst ugyanis nemcsak az első pár percben, hanem végig ment a 30 perces show alatt – az első sort úgy beterítette a köd, hogy konkrétan én nem láttam őket, nemhogy ők a kifutón lévő ruhákat. Ez mondjuk a cikk végén lévő videóból is látszik. Sajnos a szárazjég rengeteg mindenkit zavart, sokan panaszkodtak, elkezdték maguk előtt legyezni a füstöt, vagy köhögéssel, széken való fészkelődéssel enyhíteni a kellemetlenséget, de csak nem lett vége. Mi – miután sejtettük, hogy az egész bemutató alatt be fog lepni minket a köd és semmit sem látunk, élvezünk az egészből – 4 perc után felálltunk és otthagytuk a szuper helyünket. 

Mivel más helyre ülni esélyünk sem volt, a fotósok mellett, a kifutó végén néztük végig a bemutatót. Ekkor találkoztam Tóth Gabival, aki a közönségtől távol, tisztes távolságban, állva figyelte a showt – nagyon gyönyörű, közvetlen és kedves volt (egy mesés, fekete csipkés Daalarna-esélyit viselt) és a kis beszélgetésünk után még egy szelfiben is benne volt, ami ritka jófej dolog volt tőle. Szuper vagy Gabi!

©FeCsa

A showt ezután hiába próbáltam élvezni, azért így akkora élmény nem volt: nehezen tudtam a ruhákra figyelni, sajnos egyet sem tudtam volna fejből felidézni, ezért különösen hálás vagyok a fotósoknak, akik miatt utólag, nagy Daalarna-rajongóként is meg tudom tekinteni a kollekciót. 

A ruhák az elmúlt évek kollekcióihoz képest sokkal inkább tükrözték az én ízlésemet: tele volt fehér-fekete-pink színű, légies és nagyon nőies ruhákkal a kifutó – én már ki is választottam, melyik fog a szülinapi/karácsonyi kívánságlistámon szerepelni, bár szinte mindegyik darabban tetszett valami.

A tervezőnő a show végére tartogatta az egyik legkülönlegesebb darabot, egy A-vonalú, arany csillámló szálakkal díszített fazont, ami úgy láttam, Liptai Claudiának is tetszett, mert nagyon mutogatott rá. Egyébként még egy sor másik híresség is a tiszteletét is tette a bemutatón, de őket csak fotókról láttam. 

1_44.jpg© FeCsa 

Összegezve, kicsit hiányoltam a díszletáradatot az eseményről: igazából csak egy nagy okostelefonra hajazó képernyő volt felszerelve, minden nagyon sötét és fekete volt; ahogyan azt sem értem, hogy a főpróbák alatt hogy nem lehetett egy ember sem a backstage-ben, aki észrevette volna, hogy a füst végig beleszáll a baloldalon ülő közönség arcába, testébe.

Ez hatalmas baki, ahogyan az is, hogy a büféasztaloknál lévő ételek nem voltak megnevezve – konkrétan senki sem tudta, hogy mit eszik, olyan sötét és akkora tömeg volt.  Az sem tetszett, hogy bár a bemutató az UNICEF gyermekházasság elleni kampányának lett ajánlva, erről szinte semmit sem tudhatott az, aki nem olvasott utána.

daalarna2019_backstage-77.jpg© Kondella Misi Photography 

Az ülőhelyekkel való probléma még mindig, évek óta fent áll: rengeteg volt a sor és a tömeg mindenhol - ez pedig egy ilyen nívós eseményen nem biztos, hogy előny. Még mindig úgy gondolom, hogy lenne igény egy harmadik showra (vagy legalábbis egy hosszabb kifutóra), mert így a nézők is jobban élveznék az egész eseményt.

Sajnos idén csalódottan távoztam a showról, mert nagy divatbemutató-élményben, ruhák csodálásában nem volt részem, de jövőre is ott leszek a Daalarna 2020-as bemutatóján – remélem, addigra okulnak a szervezők a most fellépő hibákból és több figyelmet fognak kapni azok gyönyörű ruhák, melyekről az eseménynek igazából szólnia kellett volna.

© GRIP Management

Nektek hogy tetszett a bemutató? Várom élménybeszámolóitokat, véleményeiteket képekkel együtt kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Anglia legszebb helyei: Eastbourne

Ezt az utunkat nem terveztük, 2 nappal előtte teljes meglepetésként ért, de abszolút nem bántam meg, hogy ide is eljöttünk - sőt -, mert itt láttam először a La Manche csatornát és Anglia egyik olyan arcát, mely sokkal többről és jobbról szól, mint a híres neveztességek, a királyi kastélyok és a vörös téglás házak - na, itt egyiket sem fogod megtalálni!

img-20190210-wa0019.jpg© Gretta

Bő 2 órás út után érkeztünk meg Eastbourne-ba (de ha London déli részén laksz, akár egy óra alatt is leérhetsz Sussex partvidékére), ami az autópálya elhagyása miatt pont olan szép (számomra még szebb is), mint Cotswolds vidéke - amiről korábban már olvashattatok a honlapon.

Első utunk azonnal a gyönyörű tengerparthoz vezetett, azon kívül is a híres fehér sziklákhoz, a Seven Sistershez, ami nem messze terül el Eastbourne-tól. A kavicsos tengerparton vigyázni kell, mert könnyen el lehet csúszni, a szél pedig hatalmas és erőteljes, viszont a látvány mindenért kárpótolni fog. Eastbourne legszélén egy apró kis kilátó is található, ahonnan ez a mesés kilátás tárul a szemünk elé. Órákat el tudtam volna itt tölteni, egyszerűen fantasztikus ez a hely! A kilátóból több úton át vissza lehet jutni Eastbourne centrumába - lehet autóval közlekedni, a hegy olalán sétálni, a tengerparton kalandozni, ahogyan kis íves-bogas utakat is meg tudunk találni. 

tgh_outdoor_pool_0.jpg© Gretta

A sétánk után a hotelünkbe vettük az irányt : mi a Grand Hotel Eastbourne-ban szálltunk meg, ami a város szélén terül el és ahogyan a nevében is benne van "grand", azaz szó szerint hatalmas a hotel egész épülete - szinte lehetetlen nem észrevenni.  A szálloda egyébként (minden felvágás nélkül) Anglia egyetlen ötcsillagos tengerpartra néző hotelje, ám mi közel sem kaptuk meg azt az élményt, amiért tulajdonképpen ezt a szállást választottuk. Bár a személyzet tényleg nagyon figyelmes, udvarias és segítőkész volt (több ott dolgozó magyarral is találkoztam), a szálloda belülről rendkívül ódivatú, régi és cseppet sem hozza az "exkluzív" életérzést - még úgy sem, hogy előtte részletesen tájékozódtunk online arról, hogy mit is várhatunk. 

A reggeli (az ár-érték arányhoz képest) szegényes volt és kimért, a szálloda nagystílűen beharangzott Health Spa & Club-ja pedig igazából egy icipici kis medence volt egy icipici kis edzőteremmel és még egy annál is kisebb pöttöm jacuzzival - férőhely például nem nagyon volt, pihenőágyakról pedig álmodozni sem tudtunk. Az már csak "hab volt a tortán", hogy a női öltöző rendetlensége egy elhanyagolt apartmanszállás, vagy egy kétcsillagos hotel szintjét ütötte meg. Az tehát, hogy egy kicsit elszökjünk a világ elől és élvezzük a szálloda "szuper" szolgáltatásait, sajnos hamar megbukott - ám az időjárás olyan kegyes volt hozzánk, hogy otttartózkodásunk alatt a tervezettnél több időt tudtunk a szabadban tölteni.

20190210_125235.jpg© Gretta

Például volt időnk felfedezni Eastbourne 4 km-es partszakaszát és a mellette elterülő csodaszép sétányok valamennyi részét, valamint a város másik részén lévő kikötőt is, ami azt az érzést keltette, mintha Amszterdamban jártunk volna. Tényleg varázslatos volt - a képekről talán nem is tűnik annyira át, hogy mennyire szép volt -, ha Eastbourne-ban jársz, mindenképpen szánj rá pár órát, annál is inkább mert a környék tele van szuper éttermekkel, melyeket minden pénztárcához tudok ajánlani! 

20190210_141038.jpg© Gretta

Kinek ajánlom?

Azonkívül, hogy Eastbourne nyáron szuper napozó- és fürdőhely, itt rendezik meg az éves AEGON tenisztornát is, ahogyan 3 golfpályával is rendelkezik ez a tünderi kis város.

Ha szereted a kavicsos tengerpartokat és a jó kis romantikázós sétákat (kutyások előnyben), szuperül fogod itt érezni magad! Ettől függetlenül mindig készülj a szeles, borongós időre, mert itt azért rendesen bedurvulhat az idő is.  

Voltatok már Eastbourne-ban? Ha igen, hogy tetszett? Esetleg tudnátok ajánlani még más gyönyörű tengerpartokat Angliában? Várom leveleiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

További szép napot kívánok!

Gréta

2019 legmenőbb új szállodái

Megújult Karib-szigeteki luxusszállodák, angol nemesi kúriák és környezetbarát eco-kunyhók  is szerepelnek az idei év legmenőbb új szállodái között.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szemügyre vettem azokat a luxushoteleket, melyik idén tervezik megnyitni a kapuikat. Csemegézzetek kedvetekre, kommentben pedig mondjátok el melyik a kedvencetek!

castadiva-lake-como-hero.jpg

Mandarin Oriental Lago di Como, Olaszország

Igen, akik ismerősek a környéken, azok biztosan tudják, hogy ez a szálloda az egykori CastaDiva Resort & Spa, ami fél évvel ezelőtt bezárta a kapuit, hogy egy kis megújuláson (és tulajváltáson) essen át. Az idén tavasszal megnyíló Mandarin Oriental Lago di Como a környék legnagyobb spa- és wellnessrészlegével fog rendelkezni, ahogyan jónéhány éttermet is építenek majd - arról azonban nem találtam információt, hogy az amúgy is csodásan kinéző 19. századi romantikus villát külsőleg is felújítják-e.

Ami viszont biztos, hogy nagyon sokan várják a szálloda megnyitóját, hiszen Nyugat-Európában ez az első Mandarin Oriental, Olaszország területén belül pedig a második (a másik Milánóban található) - bár jelenleg is folynak MO építkezések Barcelona, Madrid, Genf, London, München, Párizs és Prága területén.  Én nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz és ti?

Mystery Hotel Budapest, Magyarország

Másodjára nézzünk meg egy kis hazait: a főváros 6. kerületében, egy 19. századi belső udvaros házban építették meg a 82 szobás "luxusszállodát", ahol már 32 ezer forinttól is bérelhetünk egy szobát éjszakára. A hotel - titokzatos nevéből adódóan - nem egy kedves külsejű, otthonos és jó közérzetet biztosító hely, hanem inkább úgy fest, mint egy purgatórium. Én biztosan nem szeretnék itt aludni, őszintén szóval fogalmam sincs, milyen sikerei lehetnek a szállodának, de az tuti, hogy (újdonság ide-oda) mást fogok javasolni a külföldi ismerőseimnek, ha Budapestre jönnek látogatóba.

virgingorda_cliffsulite_01.jpg

Oil Nut Bay, Brit Virgin-szigetek

Evezzünk egy kicsit vidámabb vizekre! 2019 nyarán nyílik meg a karibi szigetvilág egyik legpompásabb és legexkluzívabb szállodájának új része, a Marina Village, melyben infinity medencékkel ellátott lakosztályokat és luxusvillákat fogunk megtalálni. Azt hiszem, itt már inkább el tudnám képzelni magam :) A kávézóval, könytárral és több étteremmel is rendelkező hotel egyáltalán nem hasonlít egy nagy monstrumra, hiszen az egész építményt úgy alakították ki, hogy a lehető legintimebb szférát nyújtsa a vendégeknek. 

Apurva Kempinski Bali, Indonézia

Már a tervrajzokról is lenyűgöző látványt nyújt a Kempinski új csodája, előben pedig egészen biztosan kápráztató lesz. A 475 lakosztályt és szobát kínáló szálloda meglepő módon nem kelt "komplexumos" életérzést - nekem inkább olyannak fest, mintha félig a dzsungelbe építettek volna, ez pedig mindenképpen az épület dizájnereinek köszönhető -, ahogy azt sem érdemes elfejeteni, hogy az Apurva Kempinski Bali egyik legelitebb helyén, a Nusa Dua-n fekszik.  A környékről azt érdemes tudni, hogy a strandja rendkívül csendes és nyugodt, ám szállodák sora található itt, ami miatt rengeteg (tényleg rengeteg) turistával fogsz itt találkozni. Pár napra azért nem lehet rossz :)

Parklane Marriott, a Luxury Collection Resort & Spa, Ciprus

A "Ciprus első nemzetközi luxusszállodája" címet viseli ezt a hosszú nevű, extradrága szálloda, mely szintén a tömegtermelésre megy rá: 274 lakosztállyal és szobával, valamint 300 méter hosszú, privát homokos stranddal büszkélkedhet - ez mondjuk nem is olyan rossz. A küllemében nem igazán tetszetős, monumentális kinézetű szálloda három medencével (egy felnőttel, egy családossal és egy tengervizessel), három teniszpályával és egy minifoci-pályával is rendelkezik, hogy a hatalmas kölyökparkról ne is beszéljünk. Tehetős családosoknak biztosan elnyeri majd a tetszését.  

The Langley, Egyesült Királyság

Minden bizonnyal Anglia legjobban várt szállodája a Windsor és a London között elhelyezkedő The Langley, mely évszázadokon át a brit nemesi Marlborough család tulajdonában volt. Pár éve vette meg tőlük a Marriott, akik dollármilliókat költöttek a felújítására, 2019 tavaszára pedig meg is hirdették a 41 darab lakosztályt és az exkluzív Sisley Spa-nak otthont adó ötcsillagos szálloda nyitását. Árakról még nem tudni, mert jelenleg még nem is foglalható, ám az biztos, hogy csak a tehetősöknek lesz ide belépőjük.

high340200_763952_944517.jpg

Cannúa, Kolumbia

Mostanában nyílik meg a kolumbiai Santiago Giraldo Diaz, valamint az amerikai Nathan Rodgers és Brian Schon álma: egy környezetbarát "ego-lodge" butikhotel, azaz egy esőerdő közepén álló, ulramodern fakunyhókból álló komplexum, mely csaknem 110.000 km²-en fog elterülni. A 18 darab mini fakunyhóból álló komplexum minden egyes négyzetcentiméterét környezetbarát anyagokból készítették el, ráadásul csak a helyiek közül választottak alkalmazottakat maguknak.  

four-seasons-napa-valley-01.jpg

Four Seasons Resort Napa Valley, Kalifornia, USA

Bár a Four Seasons idén 6 új szállodát is nyit a világ körül, a szakértők szerint ez a kaliforniai bőrtermelő negyedben álló Napa Valley Resort lesz a legkiemelkedőbb mind közül. A színvonalról talán nem kell beszélnem: minden ultraexkluzív és ultraluxus lesz a 85 lakosztályt és 20 villát tartalmazó hotelben, amit még egy kis exkluzív pincészettel is megspékelnek a szálloda tulajai: a díjnyertes borász, Thomas Rivers Brown fogja segíteni a Four Seasons saját kis bortermelői üzemét.

Hyatt Ziva Cap Cana, Dominikai Köztársaság

Igazi monstrumként bukkan elő a dominikai esőerdőből ez a 375 lakosztályos luxusszálloda, mely egy hatalmas víziparkot is magában foglal: medencékkel, magas csúszdákkal, vízi kanyonokkal és még sok minden mással. A hotel egyébként a Hyatt Zilara Cap Cana közvetlen szomszédságában helyezkedik el, tehát, csak a küllemében új - úgy látszik, volt igény a régebbi szálloda bővítésére, ezért a Hyatt felhúzott még egy gigászi méretű ingatlant is.

A szálloda egyébként tipikusan azoknak lett kitalálva, akik nem szeretnének a hotel falai mögül kimozdulni: all inclusive, medencés, wellnesses, mozis, sok programos, tehát akár a világ bármelyik pontján is lehetnél. Ezért mondjuk nem kell Dominika Republikára menned, de ha mégis kedvet kaptál hozzá, idén ősztől foglalható a Hyatt Ziva Cap Cana. Halkan megjegyzem: én biztosan nem ezt a szállást választanám, ha ide utaznék.

Kinloch Manor & Villas, Új-Zéland

Andrew Patterson, a világhírű natúrkedvelő építész tervezte a Kinloch Manor & Villas ingatlanjait, melynek mindegyik része különálló, világos és szellős. Ezt azért fontos megemlíteni, mert kevés ilyen újépítésű szállodát ismerek, ez pedig azon kevesek egyike, ahol nem arra mennek rá, hogy minél több turistából tudjanak egyszerre pénzt kicsikarni. A szállodát főként a nyugdíjasoknak, természetkedvelőknek és a nyugalomra vágyóknak ajánlják, de azért itt is megvan minden luxus, amire vágyni lehet: helikopter-leszállópálya, teniszpálya, éttermek és még sorolhatnám. Mindezt a Taupo-tó árnyékában. Egyszerűen fantasztikus! 

Nektek melyik szálloda tetszik a legjobban? Esetleg megvannak a magad kedvencei? Várom hotelbeszámolóitokat és ajánlásaitokat kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

További szép napot kívánok!

Gréta

Melyik új szálloda a legjobb?
 
pollcode.com free polls