A Karib-szigetek gyöngyszeme: Hummingbird luxusvillája

2019. szeptember 10. - Gretta

Csodálatos kilátás, elképesztő medencék és luxus minden mennyiségben - ez itt a Karib-tenger egyik legszebb villája, a Mustique szigetén lévő Hummingbird.

Az elmúlt hónapokban már feltűnhetett, hogy egyre több mesés kilátással vagy pazar helyszínválasztással rendelkező luxusvilláról készítek egy-egy összeállítást. Most a karib Mustique szigetének legszebb rezidenciáját, a Hummingbird-villát mutatom be nektek, melyet nemrég dobtak az ingatlanpiacra.

1_46.jpg

A villa a Karib-térségben, a Kis Antillákon, a vulkanikus eredetű Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyikén, Mustique-n helyezkedik el. Igazi építészeti csoda, ugyanis a világ legkeresettebb dizájnerpárosa, David Kleinberg és Paolo Piva álmodta meg kívül-belül az ingatlant.

A Hummingbird-villa legfőbb éke a 18 méter hosszú infinity medence és a hozzá tartozó terasz, ami a Karib-tengerre néz. Azt hiszem, sokan már csak ezért a kilátásért is megvennék ezt a villát. A medencét és a teraszt bemutató teljes galériáért kattintsatok a képre!

w800xh800-hummingbird_mustique_villas_in_mustique_mustique_island_mustique_villa_rentals_mustique_vacations_2.jpg

A medencére a kinti étkezőhelyiségről is tökéletesen rá lehet látni, közben pedig a Karib-tenger szépségében is gyönyörködhetnek a szerencsés ottlakók, valamint a vendégek. Azt hiszem, ennél panorámásabb helyen nem is lehetne elfogyasztani egy menüt!

hummingbird_8577.jpg

A belső tér is nagyon szép ám - semmi giccs és cicoma, csak természetes anyagok és egyszerű berendezés. Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones mallorcai villája ehhez képest barokki parádéban pompázik, tanulhatnának az itteni interior designerektől. 

hummingbird_24.jpg

Már biztos feltűnt, de én is felhívom rá a figyelmeteket, hogy teljes szimmetriában rendezték be az egész villát. Azon egyébként elég sokáig gondolkodtam, hogy a kanapé mögötti korlátos-kartámaszos félfalak mik lehetnek, de sajnos nem jöttem rá. Esetleg lenne rá ötletetek?

Nézzük is meg a hálószobákat! A rezidencia főépületében 6 hálóba található, a legnagyobb lakosztályhoz pedig saját plunge pool is tartozik, ami természetesen a tengerre néz. Ezenkívül van még egy külön kis épület a villa személyzetének, ugyanis egy séf, egy komornyik, két kertész és három takarítónő is szokott itt dolgozni, a zavartalan munka érdekében pedig itt ajánlják elszállásolni őket. Mit mondjak, ilyen körülmények között még a munka is öröm lehet! 

A hálószobák mindegyikéhez jár egy ultramodern fürdő - sőt, némelyikhez még saját terasz és medence is. Itt úgy látom, nem szívesen csempéztek, inkább a fapadlót részesítették előnyben, de ez cseppet sem von le a szoba szépségéből. Kinek lenne kedve itt csobbanni?  w800xh800-hummingbird_mustique_villas_in_mustique_mustique_island_mustique_villa_rentals_mustique_vacations_1.jpg

A legszebb azonban mégis csak ez a panoráma... Az ára pedig? 28 millió dollár, azaz 7.7 milliárd forint. Az ingatlanügynök szerint ez a pénz nem is "sok" egy ilyen villáért a Karib-tenger mellett, az pedig biztos, hogy a milliárdosoknak is el kell költeniük valahol a pénzüket. Kíváncsi leszek, meddig lesz ez a gyönyörű ingatlan a piacon - az biztos, hogy nem sokáig.

Addig is, mesés nyarat kívánok nektek!

Gréta

A világ 10 legszebb utazási fotója

A Nation Geographic magazin minden évben lehetőséget ad a fotózás szerelmeseinek, hogy pályázzanak "A világ legjobb utazási fényképe' címre - ez idén sem volt másként. A festői szépségű tájakat ezúttal amatőr és profi fotósok lencséin keresztül vehetjük szemügyre, gyönyörködjetek bennük bátran!

A pályázat első helyét a "Téli Grönland" című kép kapta, melyet a Grönland észak-nyugati részén elhelyezkedő Upernavi kis falujában örökített meg Weimin Chu fényképész három hónapos tartózkodása során. Érdekesség, hogy Grönland ezen részén az épületeket "funkcionalitás" szempontjából színezik be - például a kék házak halászokat, míg a pirosak üzleteket rejtenek magukban. 

Gokul Kanagarajah fotós a szálláshelyéről öt kilométert biciklizett, hogy elkaphassa a lemenő nap fényét az Olaszországban lévő Dolomitoknál. Ennél békésebb és festőibb tájat aligha lehetne elképzelni, nemde?

12942499_2560x1440.jpg

Akármilyen hihetetlen, ez az USA-ban lévő Colorado folyó! A képet készítő Stas Bartnikas éppen apály idején, egy Cessna repülőből fotózta le a a Kaliforniai-öbölbe (azaz az óceánba) ömlő, kiszáradt folyót 50 kilométerre Mexicali városából. Hát nem lenyűgőző?

Szinte minden évben kerülnek be pályázatok az indiai Agrában lévő Taj Mahalról. Ezt a naplementés portrét az amerikai John O. fotózta egy kis ladikból a Yamuna folyóról és állítása szerint sosem gondolta volna, hogy akkor, abban a pillanatban ilyen tökéletes képet komponál meg.

A bangladesi Bogra-ban munkások százai szárítják a piros chilli paprikát. A drónos fotót készítő MD Tanveer Rohan információ szerint a képen látható nők napi 10 óra kemény munkáért 2 dollárt (kb. 550 forintot) keresnek.

13649180_2560x1440_1.jpg

Két cuki kis alcapa bámul a fényképezőkép lencséjébe Peruban, a Szivárvány-hegyek tetejéről (Huasac, Cusco). A pillanatot megörökítő Brian Larrosa elsőként szerette volna megörökíteni a napfelkeltét, ezért nem turistabusszal ment fel a hegy tetejére, hanem még előző éjjel mászott fel, egymagában. A hajnalt már extrém ködben várta, amikor hirtelen felbukkant előtte ez a két tündéri jószág. 

13677642_2560x1440_1.jpg

Ritkán készül a kínai Hong Kong-ról ilyen idilli kép! Carlo Yuen fényképész még a globális felmelegedés elhatalmasodása előtt szerette volna lencsevégre kapni a kora reggeli napfelkeltét, a tavasz kezdetét és a hideg-meleg levegő találkozását, hogy minden szín megjelenjen a fotón. Állítása szerint tökéletesen sikerült a kép.

Ying Zhou fényképész azért szeret helikopterekből fotózni, mert így teljes rálátása nyílik az egész városra - itt éppen a New York-ban lévő elit Manhattan szigetére.

13728660_2560x1440.jpg

Új-Zélandon, szinte vertifikális körülmények között mászta meg a nyugati-partszakaszon lévő Haast tartományában található Brewster Hut hegyet Jake Hopkins fotós. Állítsa szerint megérte a fáradozás, ugyanis ez lett a kedvenc - valaha is elkészített - képe.

13732329_2560x1440.jpg

Természetesen az egzotikumok sem maradhatnak ki a pályázatból! Hawaii elképesztő partjainál, drónról lőtte ezt a képet Justin Aikin fotós, aki a fényképen is jól látható régi, piros kocsiból készítette a felvételt - éppen szörfözésre alkalmas területet keresett magának.

Nektek melyik fotó tetszik a legjobban? Esetleg ti is szerettek természeti fényképeket készíteni? Mutassátok meg és küldjétek el nekem a legjobb utazási fotóitokat (gretta@gretta.hu) - a legjobbakat háttérsztorival együtt októberben publikálom!

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

Anglia legszebb helyei: ZSL Whipsnade Zoo

Orrszarvúk, kenguruk és gyűrűsfarkú makik - a London közelében lévő szafari-stílusú állatkertben minden állat megtalálható, ráadásl elkéepsztő környezetben! 

Az "Anglia legszebb helyei" című sorozatomban olyan mesés városokat, parkokat vagy királyi rezidenciákat mutatok be, melyek a londoni főváros látnivalóin kívül mindenképpen megérnek egy-egy napos kirándulást. Többek között olvashattatok már a Windsor kastélyról, a Luton Hoo rezidenciáról, Cambridge-ről és (a világ egyi k legszebb városának kikiáltott) Bath-ról is - most viszont egy olyan állatkertet mutatok be, melyhez foghatóval még én még nem találkoztam.

london-zoo-penguin-feeding-dive.jpg

A Dunstable-ban lévő ZSL Whipsnade Zoo főként a Londontól északra lakó magyarok számára kedvez, hiszen Luton-tól csak egy köpésre található, de kocsival Watford-ból, St- Albans-ból és a környező városokból is könnyen megközelíthető.

Nevéből adódóan egy hétköznapi állatkertre utal - igazság szerint viszont olyan nagy területen helyezkedik el, hogy az állatoknak tulajdonképpen kerítésre sem lenne szüksége, olyan hatalmas rész van számukra biztosítva. Részben ezért is lehetséges, hogy az állatkerten belül kocsival is lehet közlekedni (tényleg egy nagyon-nagyon hatalmas területről beszélünk), sőt, a térd-és lábproblémákkal küszködőknek én ajánlanám is, mert legalább 10-15 kilométert kellene bolyongani autó használata nélkül. Mielőtt valaki félreértené: nem, az autók nem zavarják az állatokat, mert még a parkolási lehetőségek után is 5-10 percet kell gyalogolni hozzájuk.

img-20190507-wa0008.jpg

A szafari-stílusú Zoo viszont nemcsak azért szuper, mert (a magyarországi állatkertekkel szemben) az állatoknak tisztességes, már-már természetes élőhelyükhöz hasonló helyük van, hanem ezért is, mert rengeteg olyan egyed is megtalálható itt, amelyet én korábban sosem láttam. Van itt például mini-hippo (azaz kisméretű víziló), és Rockhopper pingvin (a fenti képen), de ázsiai és afrikai állatok, medvék, majmok, elefántok, pillangók és farmállatok is megfordulnak itt. (Bevallom őszintén, utóbbiaknál különösen sok időt eltöltöttünk, mert imádom a vidéki életet és a tanyákon előforduló kis állatokat.) Július 26-án pedig egy Aquarium is nyílik az állatkertben, ahol a világ legritkább és legszebb halait lehet megtekinteni.

A belépőjegy magyarországi viszonylathoz képest drága, de abszulút megéri: egy felnőtt 28 font kb. 9700 ft),  egy gyerek (3-15 éves korig) 18 font, 3 év alatt pedig ingyenes a belépés. Online előfoglalásnál 10% kedvezményt kapunk, ha pedig éves bérletet veszünk egy személyre 66 fontot kell fizetnünk, amivel viszont bármennyiszer bemehetünk az állatkertbe egy év alatt. Az állatkertnél kívül ingyenesen lehet parkolni, behajtani és kicsit közelebb megállni pedig 25 fontért lehet. 

fc0c6817607581_562bc2615b7e3.jpg

Az állatkert egyébként több extrát is kínál: például meg lehet nézni több etetést, részt lehet venni a kisvasutas programokon, ki lehet próbálni, hogy milyen egy napig az állatgondozók élete, de exkluzív állatközeli fotós workshopokat  és "meet the animals" (találkozz az állatokkal) élményeket is lehet vásárolni. Szóval programokból van itt bőven, étkezési és piknikezési lehetőség is van sok, de mindent részletez a fenti kis térkép az állatkertről.

Mi fantasztikus napot töltöttünk itt, biztosan vissza fogunk térni - kisgyerekesek pedig egyenesen imádni fogják ezt a helyet!

Milyen helyekre látogassak el legközelebb? Várom angliai ajánlásaitokat kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

A világ 10 legszebb vízesése - II. rész

Amerika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízesésekkel, melyekből a legszebbeket most Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre!

A világ 10 legszebb vízesését bemutató cikksorozatom első része olyan nagy sikereket ért el, hogy most a ti kommentes és emailes ötleteitek, tippjeitek segítéségével állítottam össze a második részt.

veliki-slap-plitvice-8.jpg

 © European Waterfalls

Nagy-vízesés, Plitvice, Horvátország

Horvátország legszebb természeti csodájának tartják a Plitvicei tavakat, melyeket kb. 200 kisebb-nagyobb vízesés köt össze egymással. A legnagyobb közülük a 78 méter magas "Nagy-vízesés", amit az alsó tavaknál találhatunk meg. Nem kérdéses, hogy ez a zuhatag Horvátország legmagasabb vízesése, ezért ha idén nyáron kocsival vágnál neki a horvát tengerparti vakációdnak, mindenképpen érdemes beiktatnod egy kis kitérőt.

agua-azul.jpg

 ©  The Arcea Project

Agua Azul-vízesés, Mexikó

Az ország déli határának közelében, Guatemalától kb. 50 km-re fekszik a Xanil-folyó egyik torkolata mellett ez a cseppet sem nagyméretű, de annál szemet gyönyörködtetőbb vízesés. Gyönyörű kék színét mészkő- és egyéb értékes ásványi anyagtartalmának köszönheti, látogatását pedig egyértelműen utazási ügynökségekkel, csoportokkal ajánlják, mert a környék nem túl biztonságos turistáknak.

niagara-falls-in-sunshine_925x.jpg

 ©  Niagara Falls State Park

Niagara-vízesés, Kanada/USA

Tavaly áprilisban volt szerencsém az amerikai és a kanadai határvonalon elhelyezkedő Niagara-t megcsodálni - őszintén szólva kettős érzéseket keltett bennem a vízesés és annak környéke, főleg ezért nem tettem be a cikksorozat első részébe. (Élményeimről bővebben ITT olvashatsz) Az egyébként nem túl magas (mindössze 51 méter) vízesés Észak-Amerika legnagyobb hozamú vízesése (percenként  168 000 m³ zúdul le a magasból), meglátogatását pedig mindenképpen a kanadai oldalról javasolnám, mert innen a sokkal szebb látvány. 

image_4.jpg

 ©  Time Out

Rhine-vízesés, Svájc

A Rajna folyójának vízesése Európa (és Svájc) legnagyobbika, de sokan a világ egyik leggyönyörűbb természeti csodájának is tartják. Csupán fél óra sétára található Schaffhausen városától, ezért rendkívül népszerű látványosság - de ez semmit se von le a szépségéből. Bár a zuhatag "csak" 23 méter magas, szélessége 150 méter, ami tekintélyessé és hatalmassá teszi egyszemélyben. A környék jól ki van építve sétaútvonalakkal és kilátókkal, ezért mindenképpen érdemes tenned a vízesés körül egy sétát, ha arra térne az utad.

yosemite_valley_132_06032011_1.jpg

 ©  Yosemite National Park

Yosemite-vízesés, Kalifornia, USA

Az USA nyugati partján, a Yosemite Nemzeti Parkban elhelyezkedő 739 méter magas Yosemite Falls Észak-Amerika legmagasabb, a világ pedig a 6. legmagasabb vízesése - elképesztő mérete még a képekről is meglátszik. A Sierra Nevada hegységben elhelyezkedő zuhatag három lépcsőből tevődik össze - az első 435 méter, a második 206 méter, a harmadik pedig 69 méter magas. Érdekesség, hogy a nyári szárazság miatt augusztusban mutatkozik "legszárazabb" küllemében a vízesés, a szakértők ezért főleg ősszel és tavasszal ajánlják a meglátogatását. 

dunns-river-falls-main.jpg

 ©  Go Jamaica Tourism

Dunn folyó vízesése, Jamaika

Ez az ezernyi apró kis zuhatagból és lecsiszolt mészkőteraszból álló vízesés Jamaika leghíresebb vízesése, mely az első James Bond filmnek, a Dr. No-nak köszönhetően vált igazán világhírűvé. Az Ocho Rios közelében elhelyezkedő 183 méter magas formációt egyébként meg is lehet mászni: a legtöbb turista egymásba kapaszkodva jut fel a tetejére, ami nagyjából egy órába telik; utána pedig mesés panoráma nyílik a környező vidékre. 

gocta-tropical-waterfall-mountain.jpg

 ©  Anywhere

Gocta-vízesés, Peru

A világ egyik legmagasabb vízesése (771 méter) Peru északi lészén, az Andok hegységben, Limától 700 kilométerre található. Elég nehezen lehet megközelíteni: a gyalogút oda-vissza nagyjából 5-6 óráig tart, mindezt pedig az Amazonas köderdőkkel és párahegyekkel teli vidékén kell teljesíteni. A két fázisból álló vízesés felső része 231, míg alsó része 540 méter magas, a helyiek pedig egy legenda maitt sokáig tagadták a létezését. A nagyvilág számára 2005-ben "fedezte fel" Stefan Ziemendorf német kutató, aki akkor éppen az amazóniai esőerdőben dolgozott egy környezetvédelmi projekten.

14608505150_bc30b24d7b_b.jpg

 © Balkan Travel Guide

Jajce-vízesés, Bosznia Hercegovina

Egykoron 30 méter, ma már "csak" 22 méter magas a Pliva és a Orbas folyók találkozásánál létrejött Jajce-vízesés. Sajnos ennek a természeti csodának a megtekintése nem ingyenes, de legalább nem kell több tízezer forintot fizetnünk érte: a belépőjegy ugyanis 1 euró. A körzetben egyébként több másik vízesés is van, ezért ha van egy kis időd, érdemes egyszerre többet is megnézni - a látvány leírhatatlan! Érdekesség,  hogy a vízesést Csontváry is megfestette, sőt, csak azért utazott el Boszniába, hogy megörökíthesse ezt a mesés képződményt.

5_19.jpg

 ©  New Zealand

Sutherland-vízesés, Új-Zéland

Új-Zéland legnagyobb vízesése 579 méter magas és valószínűleg a világ legnehezebben megközelíthető természeti látványosságai közé tartozik: személyes meglátogatása négynapos (!) gyalogtúrát igényel. Nevét egyébként Donald Sutherland-ről kapta, aki a 1888-ban helyi kormányzat megbízásából ösvényt vágott egészen a vízesés lábáig.

ban_gioc_detian_falls_original_1651.jpg

 ©  Thousand Wanders

Ban Gioc-Dietien-vízesés, Kína/Vietnám

Nagy örömömre egy ázsiai vízesés is bekerült az ajánlásaitok közé! Bár a Kína és Vietnám határán lévő Ban Gioc-Dietian-vízesés "csak" 60 méter magas, háromlépcsős fokozatának és elterülő formájának köszönhetően igen látványos. Leginkább a kínai oldalról ajánlják a meglátogatását, mert csak erről az oldalról látszik teljes pompájában a vízesés összes lépcsője.

A kedvenceitek megjelölését és véleményeiteket sok szeretettel várom. Mondjátok el kommentben, miről olvasnátok szívesen! 

Csodás nyarat kívánok nektek!

Gréta

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones villája Mallorcán

Nem más, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones birtokolja Mallorca legszebb villáját - de már nem sokáig, ugyanis az ingatlanpiacra bocsátották kedvenc házukat!

1_45.jpg

Már többször is beszámoltam róla, hogy Mallorca az egyik kedvenc helyeim közé tartozik - útinaplóimat és ajánlásaimat a szigetről ITT tudjátok megtekinteni - arról azonban kevesen tudnak, hogy ez a gyönyörű spanyol Baleár-sziget a sztárok kedvence is. Többek között van itt villája Claudia Schiffer-nek, Rafael Nadal-nak, Pierce Brosnan-nak, James Blunt-nak, valamint Michael Douglas-nak és Catherine Zeta-Jonesnak is - ám az utóbbi pár nemrégiben elkezdte árulni meseszép rezidenciáját. Most az ő nyaralójukba kukkantunk be, amit meg is vehetsz -  feltéve, ha van rá felesleges 9 milliárd (!) forintod.

7_15.jpg

A gyönyörű S’Estaca névre hallgató villát 1990-ben vásárolta meg Michael Douglas és a sziget egyik legexkluzívabb, legpanorámásabb negyedében, a nyugati parton, Sierra de Tramuntana hegységében, Valldemossa közvetlen közelében található. Ahogyan a fotóról is látszik, elég nagy udvar tartozik hozzá: gészen pontosan 110 hektáron terül el a birtok.

A rezidenciában 10 hálószoba található, mindegyik látható gerendázott mennyezettel díszeleg, a dekoráció és a berendezés pedig cseppet sem modern - de valakinek pont ez jön be.

A hálószobák mindegyikéhez tartozik egy fürdőszoba, melyek grandiózus terét különböző csempékkel és mozaikokkal díszítették Douglasék. Nem annyira az én ízlésem, de kétségtelenül arisztokracás a berendezése.

4_29.jpg

A 10 szobán és 10 fürdőszobán kívül egy egész nagy borospince is tartozik a házhoz, ahol Douglasék sokáig a saját borukat készítették a környező birtokukon. Ugye tudjuk, hogy Mallorcán rengeteg jóféle szőlő terem, ezért nem csoda, hogy a színész is megpróbálkozott a bortermeléssel.

A fő nappalin kívül (a képen) egyébként van egy könyvtárszobára hajazó társalgó is, ami szintén elég ósdi, de Douglaséknak biztosan ez tetszett. Most viszont menjünk egy kicsit kívülre, ott egészen varázslatos a látvány!

6_19.jpg

Íme, a medence! Azt hiszem, ezt meg tudnám szokni. A látvány pazar, a kilátás és a medence körül lévő pálmafák pedig egészen mesések. Szó, mi szó, akinek már van 9 milliárdja, az belülről is biztosan széppé tudná varázsolni ezt a villát.

michael_douglas_swimming-pool.jpg

A kilátás egy másik szemszögből. Vitathatatlan, hogy ez az ingatlan kívülről csodás, de azért belül van még mit pofozgatni rajta. 9 milliárdot talán nem ér meg, de a ház ára részben a híres tulajok és a ház elhelyezkedése miatt ilyen magas. Nektek hogy tetszik?

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

A világ legexkluzívabb vonatai

Nemcsak késésekkel és kényelmetlenkedésekkel lehet utazni, de a legnagyobb luxusban - elképesztő tájak és panorámák közepette is. A világ legszebb vasútvonalait bemutató cikkem után tekintsük most meg a vasutozás egy másik oldalát!

Az elmúlt 10-15 évben egyre népszerűtlenebb lett a vonatokon való utazás, hiszen a fapados repülők és az autók sokszor sokkal olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb opcióknak bizonyulnak a távolsági vonatjáratoknál - na, nem ezeknél a vonatoknál! Bár áruk tényleg az egekben van, ha élvezed a vonatozást, kényelmesen és ráérősen utazol, valamint magát a luxust is nagyra értékeled, vess egy pillantást ezekre a vonatjáratokra - az biztos, hogy egy itthoni első osztály semmi hozzájuk képest!

180502140050-japan-seven-stars-train-12.jpg

Cruise Train Seven Stars, Japán

A 2013-as indulásával ez a vonat Japán első luxusvonata, mely hálókocsikat is kínál az ország technológiai újdonságaival és régimódi életérzésével megfűszerezve. Bár a vonatot egyáltalán nem mondanám nagynak - csak 28 utast képest elszállásolni -, mindenképpen megéri rajta 2-4 napot eltölteni, ugyanis Japán harmadik legnagyobb szigetének, Kyushu-nak a fantasztikus természeti adottságait mutatja be. A feljutás rá nem olyan egyszerű, a kereslet ugyanis olyan nagy rá, hogy csak előzetes várakozás és sorsolás útján lehet rá jegyet foglalni.

vso-din-bar-car01_2580x1299.jpg

Venice Simplon-Orient-Express, London-Velence

A vonatút szépségéről már egy korábbi cikkemben is meséltem, de azért a járat belső tere is igazi luxust kínál! De kezdjük az elejénél: a modern "Orient Express" Londonból indul és Párizson, valamint Veronán keresztül érkezik meg az olaszországi Velencébe - ez azt jelenti, hogy átszeli egész Európát, ami miatt mesés panorámát ígér. Belső terei az 1920-as évek art deco stílusában vannak berendezve, ezért pedig kicsivel több, mint 900 ezer forintot kérnek, fejenként.

the-royal-scotsman-4-s-1200x800.jpg

Belmond Royal Scotsman, Skócia

Nem is lehetne jobban feltérképezni Skócia mesés tájait, tavait és lenyűgöző kastélyait, mint egy elegáns vonaton ülve - különösen igaz ez rossz időben! A Belmond Royal Scotsman a világ leghíresebb vonatai közé tartozik, mert a Harry Potter-filmek vonatos jeleneteiben egytől egyig az ő kocsijaikat és útvonalaikat használták (gondoljunk csak a Glenfinnan-viaduktra, ami felett Harry és Ron az apja kocsijával átrepült) - de nem csak ezért nagyon extra ez a vonat. A BR Scotsman-ban ugyanis egy díjnyertes spa, a Bamford Haybarn Spa is megtalálható, ahol különféle masszázsokat és lazító kezeléseket lehet igénybe venni. Az utazás ára egy ilyen vonaton elég változó - főként az útvonaltól és annak hosszúságától függ -, de legalább kétszer annyiba került, mint a Venice Simplon-Orient-Express.

rovos-rail-deluxe-suite-700.jpg

Rovos Rail, Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikai Köztársaságban lévő Pretoria-tól Fokvárosig közlekedik ez a minden luxussal felszerelt vonat, ami a legváltozatosabb panorámákban részesíti az utazókat. A három napos út (1600 km) során a felföld keleti részén, a szavannás Búr-magasföldön és félsivatagos Nagy-Karoon át vág át a vonat útvonala, hogy a fokvárosi végállomás előtt tegyen egy kis kitérőt a híres helyi borászatokban. A vonatút kicsivel kevesebb, mint 400 ezer forintba kerül egy személy részére.

1_48.jpg

Maharajas Express, India

A szélsőségek országában is megtalálható a világ legelitebb vonatjaiból egy, mégpedig a Maharajas Express! Van néhány okom rá, hogy az összeállításba tegyem: egyfelől, minden egyes kocsinak saját komornyikja van, másfelől minden egyes megállóban friss virágokkal és ünnepi ceremóniával köszönhetik az utasokat. Ha pedig ez a nagy felhajtás sem lenne elég, csak vessetek egy pillantást a belső dizájnra és a hívogatú 8-napos útvonal főbb megállóira (Mumbai, Udaipur, Jodhpur, Jaipur, Agra, Delhi).

the-presidential-train.jpg

Presidental Train, Portugália

Nemcsak egy kis szimpla vonatozást, hanem egy igazi gasztronómiai utazást kínál Portugália legfelkapotabb vasúti szerelvénye, hiszen Michelin-csillaggal jutalmazott díjnyertes séfek által megálmodottt ételkülönlegességeket szolgálnak fel az 1 napos oda-vissza út (Porto-Vesúvio-Porto) során. A kis kiruccanás nem olcsó - fejenként 160 ezer forint - ám cserébe a világ legkitűnőbb ételeit és borait lehet megkóstolni egy minden luxussal körbevett út során.

7444150-3x2-700x467.jpg

The Ghan, Ausztrália

Már korábban is beszámoltam erről a fantasztikus vonatról, ezért most csak a szolgáltatásairól mesélnék bővebben. Az Ausztráliát teljes egészében (majdnem 3000 kilométer hosszan) áthágó The Ghan szerelvény 1924 óta működik és minden egyes főétkezés 5 fogásból áll náluk - ami azért nem semmi! Szerelvényeit a föld színeinek tónusaiból rendezték be egyszerű, elegáns és letisztult stílusban, aki pedig az 54 órás út alatt nagyon unatkozna, átmehet a vetítőterembe, ahol naponta 3 különböző filmet vetítenek a vonat utasainak. Az út ára majdnem 1 millió forint, egy személyre, egy irányba.

1568_1000px.jpg

The Canadian, Kanada

Ki ne akarna egy 4 napos Toronto-Vancouver vonat túrán részt venni? Az egész ráadásul fantasztikus körülmények között, mesés panorámával körbevéve zajlik: a vonat ablakából vízeséseket, kedves kis kanadai falvakat és a Rocky Mountains-t is  látni lehet! A legjobb benne pedig az, hogy különböző osztályokra is lehet jegyet foglalni, tehát nem kell elköltened minden pénzed arra, hogy egy ilyen élményben részesülj. A képen látható "Prestige" lounge kilátó kabin például a legdrágább árkategóriába tartozik (2,3 millió forintba kerül), de az útra már 177 ezer forintért is lehet jegyet venni.

goldon-eagle-07_ngsversion_1553610420626.jpg

Golden Eagle Transzszibériai Express, Oroszország

Több, mint 100 éves a Transszibériai express, mely nem teljesen "luxusvonat", de vannak nagyon exkluzív kabinjai is. A 15 napos "luxus" túra majdnem 4 millió forintba kerül egy személynek, az árba pedig (a nyilvánvaló szolgáltatásokon, azaz a szálláson és az étkezésen kívül) beletartozik az orosz nyelvleckék elsajátítása, a  zongoraesteken való részvétel, valamint az ingyen vodka fogyasztása is a bárkocsiban.

10-eastern-and-oriental-express-tour-through-northern-thailand.jpg

Eastern & Oriental-Express, Ázsia

1993 óta működik az elegáns stílusban berendezett, három megállóval (Kuala Lumpur, Bangok, Szingapúr) rendelkező keleti "Oriental Express". Különlegessége, hogy a belső dizájnt Marlene Dietrich 1932-es "Sanghaj express" című filmjéből vették, ami annyit jelent, hogy ugyanazzal a thai selyemmel és malajziai cseresznyefa-bútorokkal rendezték be a vonat luxuskabinjait, mint a filmben. Fontos még megemlíteni, hogy ez az út tényleg olyan puccos, hogy csak estélyiben engednek be a vacsorakocsiba... Az ára? 1,5 millió forint a belépdíj egy személynek, de igényeinkhez mérten háromszor ennyiért is találhatunk megunknak kabint.

Nektek melyik vonat tetszik a legjobban? Mondjátok el a véleményeiteket kommentben, emailen (gretta@gretta.hu) vagy szavazódobozon keresztül!

Csodás napot kívánok!

Gréta

A világ 10 legjobb szállodaszobája

A legjobbak közül is a legjobbak - így tudnám jellemezni a következő szállodaszobákat, melyeket kiszolgálás, tisztaság, kényelem, berendezés, funkcionalitás és technológiai felszerelések szempontjából választottak ki a legjobb lakosztályok közé.

Talán nem meglepő, de az USA rendelkezik a legtöbb fantasztikus minősítést kapó szállodaszobával, melyek 41 különböző hotelben helyezkednek el, utána Kína következik, a sort pedig Franciaország zárja - ezenkívül Mexikó, Olaszország, Svájc, Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság is jelen van néhány szállodaszobával. Érdekesség, hogy az egzotikus helyeken (pl. Hawaii, Karib-térség, Maldív-szigetek, Seychelle-szigetek) lévő resortok közül egy sem került be az összeállításba - pedig azért lehetett volna mi közül válogatni. 

Most viszont következzenek a legjobb szállodaszobák!

Ritz-Carlton New York, Central Park, New York, Amerikai Egyesült Államok

Milyen összeállítás lenne ez, ha nem szerepelne benne ez a hotel! Biztos emlékeztek rá, hogy majd' 30 évvel ezelőtt Kevin is egy hasonlóan elegáns hotelben, a The Plaza Hotelben szállt meg a Reszkessetek betörők! második részében - na, az itt lévő szállodák már akkor sem voltak piskóták, azóta pedig (állítólag) csak még jobbak lettek. New York legelitebb részén, a Central Parkkal szemben található ez a mesés hotel, ahol egy éjszaka legalább 250 ezer forintot kóstál.

Forbes describes the One& Only Royal Mirage in Dubai as 'resembling a palace'. The hotel has 48 rooms and suites that Forbes says 'evoke a sense of old world Arabia'

One & Only Royal Mirage Dubai, Egyesült Arab Emírségek

A 48 szobával és lakosztállyal rendelkező One & Only Royal Mirage Dubai legjobbjának lett választva, a szállodaszakértők szerint pedig ez a szoba a régi korok arabi világát idézi fel maximális kényelem és tökéletes kiszolgálás közepette - többek között ezért lett ez a lakosztály az egyik nyertes. Nincs is mit ragozni: az biztos, hogy itt mindenki királyi pompában részesül. Az árak 78 és 230 ezer között mozognak egy éjszakára.

St Regis Punta Mita Resort, Mexikó

Bevallom, nagy kedvencem ez a szálloda, ezért nem is volt kétség, hogy az én összeállításomba is bekerül-e. :) Nemcsak a helyszín gyönyörű, hanem az egész resort kívül-belül. Vannak itt villák, apartmanok, medencés lakosztályok és több díjjal jutalmazott golfpályák is - csak az a kár, hogy az ételért, italért külön kell fizetni. Egy éjszaka 150 ezer forinttól kezdődik alaphangon.

Inspectors for Forbes Travel Guide said everything about the Bulgari Hotel London, pictured, 'exudes refined glamour and sophistication'. They also describe the suites here as 'palatial'

Bvlgari Hotel, London, Egyesült Királyság

London egyik legelegánsabb részén, a Hyde Park mellett, Knightsbridge városrészben helyezkedik el ez a pazar, 85 szobás és lakosztályos hotel, ami 2012-től fogadja a vendégeket. Itt nincs túlzott cicoma: a szürke különböző árnyalataiból alkották meg az egész hotelt, amit beépített faelemekkel és meleg tónusú díszlécekkel igyekeznek még szebbé tenni. Átlagos ember számára megfizethetetlen itt egy éjszakara: 385 ezer forinttól lehet itt megszállni.

Located on Abu Dhabi's waterfront, the Four Seasons Hotel Abu Dhabi at Al Maryah Island is praised by Forbes for being 'contemporary and glossy'

Four Seasons Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek 

Egy külön kis szigetre építették ezt a gigászi méretű, 200 szobát és lakosztály kínáló szállodát, melyet teljes mértékben letisztult, modern stílusban rendeztek be - a képre nézve szinte nem is lehet érezni, hogy Abu Dhabi-ban járunk. Az árak 42 ezer forinttól kezdődnek, de 1,2 milliót is elkölthetünk egy lakosztályra.

The Peninsula Beverly Hills, pictured, makes the list with Forbes praising the hotel for its 'old-school attention to service' as well as its modern in-room technology

Peninsula Beverly Hills, Amerikai Egyesült Államok

A nyugati féltekén is a szürke a menő - én legalábbis nem látok túl sok különbséget a Four Seasons Abu Dhabi és a Peninsula Beverly Hills szállodaszobái között - még az ágyak is ugyanolyanok! Viccet félretéve: a 195 szobás szálloda nagyon is menő, 1993 óta minden évben bezsebel pár díjat, szakmai berkekben pedig csak ultra-ultra öcsillagos hotelként emlegetik. Nem csoda, hogy egy éjszaka itt alaphangon is 220-250 ezer forint között mozog

Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel in Paris, is housed in an 18th-century palace originally commissioned by Louis XV. According to Forbes, all rooms feature 'plush bedding, a neutral color palette and plenty of artwork'

Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel Paris, Párizs, Franciaország

Következzen egy kis stílusváltás! Az extrém hosszú nevű szálloda eredetileg egy 18. századi épületben található - kívülről tehát semmi esetre sem modern, viszont gyönyörű, belülről pedig pompás, aranyozott, kényelmes. A Louvre és a Champs-Elysées közvetlen közelében található szállodában 240 ezer forintba kerül egy éjszaka.

The Grand-Hôtel du Cap-Ferrat, a Four Seasons Hotel, is located midway between Nice and Monte Carlo. Forbes says it is an 'opulent mix of old world grandeur and sleek, pristine modernity'

Grand-Hôtel du Cap-Ferrat, a Four Seasons Hotel, Franciaország

Ismét Franciaország! Nizza és Monte Carlo között félúton helyezkedik el a sztárok kedvenc hotelje - szinte nincs is olyan híresség, aki ne szállt volna már itt meg. Már egy éjszaka is megfizethetetlen (legalább 300 ezer forint), de szezontól és eseményektől (pl. Cannes Film Festival ) függően akár a duplájába is kerülhet egy ilyen szoba. Hogy mégis mitől ilyen szuper? Nemcsak belül, hanem kívülről is rendkívül gyönyörű, a kilátásról és a panorámáról nem is beszélve!

The Fullerton Bay Hotel Singapore makes the list and it is described as a 'chic waterfront hotel'. The inspector who stayed here said the room 'featured thick, plush carpeting and vintage photographic prints of Singapore'

Fullerton Bay Hotel Singapore, Szingapúr

Természetesen az elképesztő luxus hazája, Szingapúr sem maradhatott ki a sorból! Az elképesztő panorámán kívül kellemes, aranyozott, bézses dizájnt kínál minden egyes szobája - köszönhetően a szálloda 360 fokos panorámájának. Az összeállításban szereplő hotelek közül egyébként a Fullerton Bay az egyik legolcsóbbnak számít: már 133 ezerért is eltölthetünk is egy éjszakát.

Dorado Beach, a Ritz-Carlton Reserve, Puerto Rico

Talán a legpazarabb  kilátással Puerto Rico #1 szállodája rendelkezik.! De nem csak a kilátás mesés - az összes szoba márványpadlóval és modern dizájnnal, némelyik lakosztály pedig tengerre néző kilátással és privát medencével is rendelkezik! Ha ez nem lenne elég, van itt külön mozihelyiség, fitnesz centrum, golfpálya, 4 különböző étterem és persze a többi "extra", ami a legtöbb luxushotelben megtalálható. Egy éjszakáért 250 ezer forintot kell kifizetnünk, ha itt akarunk vakációzni.

Nektek melyik lakosztály tetszik a legjobban? Szavazzatok a dobozban, véleményeiteket pedig várom kommentben! A világ legjobb szállodaszobáiról szóló teljes összeállítást  ITT megtekinthetitek. 

Anglia legszebb helyei: Cambridge

Régimódi báj, gyönyörű gótikus épületek és megkapó történelem - bemutatom nektek Cambridge-t, Anglia (és a világ) egyik leghíresebb egyetemvárosát! 

Már nagyon régóta el szerettem volna jutni ebbe a gyönyörű városba, ezért amikor volt egy napsütéses hétvégénk, gondoltunk egyet, másnap pedig már a kocsiban ülve tartottunk Cambridge felé.

kings-college-cambridge-tom-gowanlock.jpg © Gretta

Cambridge-ről tudni kell, hogy Londonhoz viszonylag "közel" kb. 80 km-re északra helyezkedik el, Cambridgeshire megyében, az A1-es autópályán keresztül (London belvárosából) pedig kicsivel több, mint  2 óra az ide vezető út. A vonat kicsit gyorsabb, (menetidőtől függően kb. 1 óra), ezért akinek nincs kocsija, annak megéri vonattal menni - annál is inkább, mert a kereső szerint napi 184 járat indul Cambridge-be a King's Cross pályaudvarról.. Ugye, mondanom sem kell, hogy ez a magyar viszonyokhoz képest mennyire kellemes meglepetés! :)

Mi kocsival mentünk, de nem teljesen Cambridge-ig: sokan riogattak minket, hogy kész rémálom ott a parkolás - ezért mi kicsit távolabb álltunk meg és nem bántuk meg! A Newmarket Road Park & Ride szabadtéri parkoló ingyenes, mellette 20-30 méterre pedig egyből megtalálható a buszállomás, ahonnan 10-15 percenként indulnak a buszok Cambridge belvárosába, a nevezetességek (és a híres kollégiumok) közvetlen közelébe. Az egész út nem tartott tovább 10 percnél, a buszjegy pedig oda-vissza 3 fontba került. A parkolásról bővebben ITT tudtok tájékozódni. 

 © Gretta

A belvárosba érve egyből feltűnt Cambridge kettőssége: egyrészt rendkívül régiek az épületek, másrészt tele van a város fiatalokkal, fiatalos boltokkal, kávézókkal stb. Szinte mindenhol diákok dolgoznak: a pincérektől kezdve az eladókon át egészen a túravezetőkig mindenki egyetemi hallgató itt, tudom, hogy a turizmus őket támogatja, ezért örömmel be is fizettünk egy különleges csónakázós túrára - ami egyébként nem a mi stílusunk, inkább önállóan szeretjük felfedezni a városokat.

A kis csónakázás során rengeteg információt megtudtunk: például azt, hogy a Cambridge-i Egyetem a legerősebb és a leggazdagabb egyetem egész Euórpában, illetve, hogy egy sor híresség itt végezte el felsőoktatási tanulmányait. Károly herceg és Rachel Weisz színésznő például a Trinity-be járt, Emma Thompson színésznő a Newnham-re, de a világ legelismertebb professzorai, metematikusai és felfedezői is itt járták végig az iskolát.

© Gretta

Meg kell, hogy mondjam, nem semmi ilyen körülmények között tanulni: egyszerűen mesés az egész város, a kollégiumok olyanok, mintha egy színpadi díszletről léptek volna elő, mindenhol rend és tisztaság, de azért látszik a modernkori társadalom hatása is. Az itt tanuló fiatalok (meg persze a turisták miatt) például jelen van az összes menő márka, gyorséttermi lánc és kávézó, ahogy nem egy luxustáskát cipelő ázsiai fiatalt is láttam egyetemi órára sietni.

Kíváncsiságból utánanéztem, hogy nagyjából mennyibe is kerülhet itt tanulni... hát, jó mélyen bele kell nyúlni a zsebbe! Az egy dolog, hogy a Cambridge-i Egyetemre tényleg csak a szuperokosak és intelligensek kerülhetnek be, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy bekerüljön az egyik olyan ösztöndíj-programra, mely legalább csak a tandíjainak és a költségeinek egy részét fedezi. Hogy mennyi is az annyi... egészen pontosan 5,7 millió forint - ami az elitegyetemek között még olcsónak is számít. Ez azonban csak egy minimum ár, mert még a szállás, étkezés és a többi nincsen benne. De - azt is hozzá kell tennem, hogy - aki itt végez, az legalább évi 15 milliót fog keresni, szakmától függően, kezdőként. Így azért már nem is "olyan nagyon" vészes.

20190512_165438_copy.jpg © Gretta

Hogy visszatérjek magára a városra: tényleg gyönyörű minden, szebb mint London, vagy mint bármelyik másik város, ahol Angliába jártam. (Sokan Bath-ot emlegetik Anglia legszebb városának, azt is megnéztük, de nekünk Cambridge sokkal jobban tetszett). Sőt, engem Cambridge romantikus hangulata és kis utcáskái kicsit Rómára emlékeztetnek, kisebb kiadásban.

Egy biztos, aki itt még nem járt, annak nagyon ajánlom, aki pedig már járt itt, az biztosan vissza fog térni: mi legalábbis biztosan, valószínűleg ősszel, mikor újra elkezdődik az egyetem, mert ilyenkor van itt a legkevesebb turista - nyáron állítólag tele van az egész város, ráadásul az a tipikus "egyetemi feeling" sem érződik a városon.

Ti már jártatok itt? Ha igen, hogy tetszett? Meséljetek, osszátok meg kedvenc angol élményeiteket emailen vagy kommentben keresztül! 

További szép napot kívánok!

Gréta

A világ legdrágább szállodája: Banwa Private Island Resort

Privát szigetek, minden luxussal ellátott villák és díjnyertes strandok - többek között ezekkel az extrákkal (is) bővelkedik a világ legdrágább szállodája, a Banwa Private Island Resort. Csak a multimilliárdosok engedhetik meg maguknak, hogy ebben a hotelben töltsék a vakációjukat - de most te is bepillanthatsz! 

Már korábban is mutattam nektek elképesztő luxusban dúskáló hoteleket, azonban azok is piskótának bizonyulnak a világ (jelenlegi) legdrágább szállodájához képest, mely tulajdonképpen egy privát szigeten működő all inclusive resort.

The world’s most expensive resort is open for business – and as you might expect, it’s jaw-dropping

A világ legszebb strandjának többször is megválasztott fülöp-szigeteki Palawan-hoz rendkívül közel, szinte "szomszédságban" fekszik a Banwa Private Island Resort, ami közel 60 ezer négyzetméteren terül el. Többek között ilyen gyönyörű infinity medencékkel van ellátva a sziget - a többit pedig még nem is láttatok!

Banwa Private Island has a very hefty price tag, but it does secure guests the entire island

A Banwa-sziget igazi paradicsom a maga módján, ugyanis csak 6 (minden luxussal felszerelt) villát építettek rá - az tuti, hogy az ottlakók nem szűkölködnek hely-ügyileg! Az előző képen látott medencén túl még mindegyik rezidenciához építettek egy medencét, egy jacuzzit, a falak pedig teljes mértékben ablakokkal lettek megoldva, hogy a lehető legszebb kilátást biztosítsák a vendégeknek.

Nestling in the Palawan archipelago in the Philippines – regarded as ‘the last ecological frontier’, according to the resort’s website - Banwa Private Island is pretty much 15 acres of paradise on earth

A reklámportrén így néz ki az egyik privát villa medencéje, ám ennél több képet aligha fogunk látni róla, ugyanis teljes titoktartás és közösségi média-blokkolás van érvényben a szigeten - valószínűleg így próbálják védeni az orosz oligarchák, az arab milliárdosok és a politikában érdekelt üzletemberek magánéletét a sziget tulajdonosai. Ezért mondjuk biztos megérni nekik pénzt kiadni - de tulajdonképpen mennyibe is kerül itt egy éjszaka? 

The Banwa Private Island website says that the island is ‘a private world where time stands still’ and where temperatures rarely dip below 30C

Nem kevesebb, mint 29 millió forintba (!), ami viszont mindent tartalmaz. Ennyi pénzért? Még jó, hogy mindent! Annak, aki viszont ide jön pihenni, már biztosan nem számít az a majd' száz millió - ugyanis legalább három napot kell tartózkodni a szigeten, ami máris 87 millió forintra jön ki. Egyébként ilyen kényelmes szabad társalgóhelyiségek is vannak a Banwa különböző pontjain.

The flashiest way of reaching the island is by seaplane or helicopter from Manila - but transfers aren't included in the price

A tengerpart is mesés, fehérhomokos - lényegében olyan, mint egy álom. A képbe csak a Manilából induló helikopter transzfer zavar be, ami viszont nincs bent az árban. Valószínűleg azért, mert aki itt nyaral, annal már saját magángépe is van...

The interiors of the villas are modern and chic, with easy-on-the-eye colours and patterns

A ház belseje is rendkívül tetszetős, bár annyi szabad program közül lehet választani, hogy én biztosan nem sok időt töltenék a villlában. Többek között lehet búvárkodni, paddle board-ozni, snorkelezni, jet-skizni, golfozni, teniszezni, jógázni és katamaránozni is, ha napozást és a pancsolást már végképp unnánk.

Now that's a sea view: Stunning vistas come at no extra cost, of course

A naplementék is kivételesen gyönyörűek itt, főleg, ha közben a medencéből élvezhetjük a látványt. Egyébként az éjszakák az egyetlen alkalmak a felfrissülésre, a napi átlaghőmérséklet ugyanis alig megy 30 fok alá - azért ilyen körülmények között biztosan hozzá lehet szokni.

The villas accommodate 48 people, so if you can gather that number of people together and split the cost it works out at $2,083 (£1,600) each per night, though there is a minimum stay of three or five nights depending on the time of year

A vacsorát több helyszínen is el lehet fogyasztani: ezek közül talán a képen lévő fák alatti asztal a legromantikusabb. Külön extra, hogy az általad fogott halat is megfőzik, ha szépen kéred, sőt, a villa séfjei akármilyen ételt el tudnak készíteni a kényes vendégek számára, ha a napi "általános menü" nem lenne megfelelő. És miért is lenne napi 29 millió forintért?! 

The island offers golf, desert-island style. You tee off from a jetty and try to hit a floating target green with balls made of fish food. The image above illustrates the utter serenity that awaits well-heeled guests

A vacsora után újból megmártózhatunk a saját kis medencénkben, hogy aztán újult erővel vágjuk neki a következő napnak. Az biztos, hogy ezen a szigeten mindent meg lehet találni, amire egy ilyen tengerparti pihenős nyaralás alkalmával vágyni lehet - a kérdés csak az, hogy ennyi pénzért megéri-e?

Érdekességként felkutattam nektek az elmúlt évek legdrágább szállodáit, nézzétek meg őket, véleményeiteket pedig kommentben és emailen is egyaránt várom!

2018 - Necker Island, Brit Virgin-szigetek (22.8 millió forint/éj)

2017 - President Wilson Hotel (Royal Penthouse lakosztály), Genf, Svájc (21.2 millió forint/éj)

2016 - The Mark Hotel (Ötszobás teraszos lakosztály), New York, USA (20.5 millió forint/éj)

 

A 10 legszebb görög sziget

Több, mint 200 sziget található Görögországban, ezért igencsak nehéz a választás, ha egyet választani kell. Most összegyűjtöttem nektek a 10 legjobb és legnépszerűbb görög szigetet, hogy már csak a repülőjegyet kelljen lefoglalni idén nyárra. zakynthos-2997092_960_720.jpg© Telegraph

Zakynthos

Miért válaszd? Világbajnok strandok, híres látványosságok, mesés kilátás

Még a nagy magyar turistahullám előtt, 2006-ban jártam itt és be kell valljam: már akkor is fantasztikus volt Zante, örömmel visszamennék bármikor - bár nem tudom, hogy azóta mennyit változott a sziget (ezzel kapcsolatban szívesen fogadom a véleményeiteket, kommentjeiteket).

Nyáron - a közvetlen repülőjáratnak köszönhetően - elég egyszerű ide eljutni, és ha szereted Görögországot, biztosan nem is fogsz csalódni, mert ez az egyik legjobb strandokkal rendelkező sziget. Ráadásul magyarok is elég sokan vannak (ez mondjuk valakinek előny, valakinek hátrány).

Itt van például a Shipwreck, a Teknős-sziget, meg a Kék barlangok, de szuperebbnél szuperebb strandok közül is lehet válogatni: az én kedvencem például Laganas és a Banana Beach volt, ezek tipikus széles, finomhomokos tengerpartok, de a kis kavicsos öblök szerelmesei is találnak maguknak megfelelő strandokat.

milos-island-1920.jpg© Milos - Greeke

Milos

Miért válaszd? Csodálatos tájak, elképesztő panoráma, vad strandok

A görög szárazföld déli részétől úgy 80 km-re található Milos, legközelebbi híres szomszédjaként Santorinit lehetne megemlíteni, így az a legegyszerűbb, ha Athénból átszállunk a Sky Express vagy az Olympic 40 perces kis repülőjáratára, ami egyből itt rak le minket. 

A sziget több, mint 70 stranddal rendelkezik, de itt se a finomhomokos, széles strandokat képzeljük el, hanem inkább az apró kis öblöket és titokzatos kis partszakaszokat. Milos csak úgy nyüzsög a szebbnél szebb természeti látnivalókkal: Saranikiniko-t például Görögország egyik legvarázslatosabb helyének tartják, de aranyos apró kis halászfalvak (pl. Klima és Mandrakia) is vannak itt. 

A sziget szépsége miatt pár luxushotel is található itt (egész pontosan négy darab, az én kedvencem a Milos Cove), ám közel sem olyan mennyiségben, mint a nagy felkapott görög szigeteken. Mindenképpen érdemes egyszer látni, de biztos nem a legnagyobb melegben utaznék ide. A milói Vénusz egyébként erről a szigetről kapta a nevét - képzelheted, hogy akkor milyen szép lehet élőben is! 

amargos_egeo_book_retreats_1.jpg© Egeos, Amorgos - Book Retreat

Amorgos

Miért válaszd? Sötétkék tenger, sziklás part, hegyek, nagy szabad terület, kevés turista

Egyáltalán nem könnyű ide eljutni, hiszen először Athénba kell utaznunk, onnan pedig még vár ránk 8 órás hajóút, hogy Amorgos fővárosába, Chora-ba jussunk - nem csoda, hogy az ide kikötő hajókat az a felirat fogadja, hogy "Üdvözlünk Amorgos-on, itt senki sem fog megtalálni! ". A szomszédos nagyobb szigetek közé tartozik Santorini, Mykonos, Naxos, Paros és Kos, tehát innen is megoldható a hajózás.

Tengerpartja sziklás és aprókavicsos, néhol homokos, tehát a strandolás nagy szerelmesei ne ide utazzanak, viszont vannak itt gyönyörű apró kis görög falvak,  két barlang Mouros-on, illetve a 300 méteres Propphetes Elias-hegy oldalán található a sziget legnagyobb látványossága a Panagia Chozoviotissa bizánci kolostor. 

Szállások tekintetében főként airbnb lakásokat lehet foglalni, de pár szálloda is akad itt: a sziget legelegánsabb hotelje a 4 csillagos Koufonisia Hotel & Resort (ami pedig nem egy nagy szám, nem is a tengerparton helyezkedik el). Luxusüdülőket várók inkább ne ide jöjjenek!

rodosz.jpg© Discover Greece

Rodosz

Miért válaszd? Kényelmes szállodák, családbarát környezet, autentikus görög falvak

A közvetlen járatnak köszönhetően elég könnyen el lehet jutni Rodoszra, sokan is utaznak ide, épp ezért magától érthetődő volt, hogy az összeállításban a helye. A negyedik legnagyobb görög sziget rengeteg programot és látnivalót kínál, ezért sokan még szezon előtt és után is jönnek ide vakációzni - ha azonban a főidényben jössz, nem árt tisztában lenned pár dologgal...

Tudom, hogy nagyon sok magyar szereti Rodoszt - rengetegen visszajárnak és lépten-nyomom lehet "hazai ismerősökkel" találkozni, ám én abszolút nem voltam odáig érte, amikor 2015-ben ott töltöttünk pár napot. A táj túlságosan kopár, az időjárás túlságosan meleg, a turisták áradata egyszerűen túl sok, a strandok pedig túlságosan kavicsosok voltak a számomra - ennek ellenére nekem is van pár jó élményem Rodoszról. 

Az abszolút kedvencem a Tsampika Beach volt, ami egy szélespartú, lassan mélyülő, finomhomokos tengerpart a természet lágy ölén, a sziget észak-keleti részén, nem messze Kolympia városától, valamint Lindos is nagyon szép volt a labirintusszrű fehér kis házacskáival. Rodosz jó volt, szép volt, de (nekem) egyszer elég volt. Ha jártatok ott,  segítsük egymást és meséljetek kommentben az élményeitekről!

konnos_bay_ciprus_swedishnomad_1.jpg© Konnos Bay Ciprus - Swedishnomad

Ciprus

Miért válaszd? Nyugalmas életmód, sok napsütés, családbarát hotelek

Bár Ciprus egy külön ország, úgy gondolom, hogy igenis helye van az összeállításban. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetére egyszerűen, közvetlen járattal el lehet jutni és nagyon népszerű a magyar turisták körében.

Fontos tudni róla, hogy 37%-át a törökök megszállva tartják (Észak-ciprusi Török Köztársaság), valamint a britek két katonai bázist, támaszpontot is üzemeltetnek itt, de ez a mindennapos "turistalétre" nincsen nagy hatással. Illetve csak úgy, hogy a közvetlen járatok és az "olcsóság" miatt sok részeg britre kell számítani.

Az ország tehát bővelkedik a történelemben, kultúrában és családosok körében is igen népszerű, de jó tengerpartokból és gyönyörű panormákból (pl. Kefalóniához, Zakynthoshoz képest) azért van hiány. Tipikusan olyan görög sziget, ahol egy 4-5 csillagos szállodában fantasztikusan el lehet lenni, de azon kívül azért nem tud túl sokat nyújtani, legalábbis a többi 9 felsorolt szigethez képest.

balos_crete_discovergreece_1.jpg© Balos, Creete - Discover Greece

Kréta

Miért válaszd? Sok homokos strand, történelmi emlékek, csodás látnivalók

Kréta Ciprus szöges ellentéte: RENGETEG finomhomokos part van, sok természeti és kultúrális látnivalóval, biztonságos és kiépített úthálózattal stb. A jó hír, hogy ide is könnyen el lehet jutni, a sziget ráadásul olyan nagy, hogyha egyszer valaki beleszeret (ami magyarok körében gyakori, nagyon gyakori), akkor többször is el lehet ide jönni anélkül, hogy megismételnénk a korábbi nyaralásainkat. 

Az autóbérlést itt is erősen javasolom, ahogyan a főszezon előtti-utáni nyaralást is, mert július-augusztus táján nagyon lankasztó tud lenni az erős hőség (ne felejtsük el, ez a legdélebbi görög sziget), ahogyan a sok szúnyog és a tömegturizmus is ilyenkor a legzavaróbb. Ezek a faktorok viszont a legtöbb görög szigetnél jelen vannak, szóval, ha el tudsz ezektől vonatkoztatni, nagyon jól fogod magadat érezni nyáron is - nem csak a szezon után!

corfu_1.jpg© Canal d'amour, Sidari, Corfu - Discover Greece

Korfu

Miért válaszd? Zöldellő tájak, mérsékelt klíma, szuper strandok - igazi családi nyaralóhely

Magyarországról már 20 ezer forintból meg lehet fordulni Korfura és vissza, ezért nagyon ajánlom azoknak, akik még nem jártak ezen a mesés szigeten. Én legutóbb 2017 novemberében voltam itt - írtam is néhány útibeszámolót Korfu látnivalókról és a sziget legjobb strandjairól -, ezért biztos vagyok benne, hogy nem fogsz unatkozni, ha ide utazol

Tengerpartja homokos és aprókavicsos, néhol öblös, máshol egészen hosszú és széles tengerpartokkal, ezért mindenki könnyen megtalálhatja a maga kedvencét. Mivel Korfu Görögország egyik legészakibb szigete (és talán még Algériához is közelebb helyezkedik el, mint magához a görög szárazföldhöz), egy növényvilágban és pálmákban gazdag, zöldellő nyaralóhelyet képzeljünk el, ne egy Krétához vagy Rodoszhoz hasonló préris tájat.

Őszintén szólva, nekem a sziget északi ill. középső része sokkal jobban bejött, mint a déli fele - de azt hiszem, ez ízlés kérdése. Kedvenc strandom a Glifada Beach, a Palaiokastritsa Beach és az Agios Georgios volt.

discovergreece_santorini_1.jpg© Discover Greece

Santorini

Miért válaszd? Romantika, mesés panoráma, tipikus nászutashely

Bár Bécsől indul közvetlen járat Santorinire, sokan inkább átrepülnek az egyik fapadossal Athénba, hogy aztán egy alig egy órás repülővel megérkezzenek a görög szigetre. 

Krétával ellentétben itt nincsenek jó strandok (max. különlegességek, a piros Red Beach vagy a fekete Kamari Beach), mert az egész sziget vulkanikus, de ha nem a legnagyobb hőségben jössz, azért lesz itt mit csinálnod, hiszen a sziget kis falvai gyönyörűek és nagyon panorámásak, valamint van néhány túraútvonal is, ahonnan fantasztikus naplementét lehet látni.

Ha rám hallgatsz, akkor viszont csak a pároddal utazol ide, a medencés szállást pedig kötelezőnek tartom. Készülj fel, mert a főszezonban elég borsosak az árak!

mykonos_telegraph_1.jpg© Telegraph

Mykonos

Miért válaszd? Bulisziget, partihangulat, szuper luxushotelek

Mykonos már a '60-as évek közepén is menő bulihelynek számított, ahol a bohém nudisták simán napfürdőztek egyet, ha úgy tartotta kedvük. Ez azért most már nem így van (mert mostmár mindenki elegánsabban csinálja), de tény, hogy Ibizát is simán kenterbe veri ez a luxusüdülőktől, gazdagok szuperjachtaitól és extra felvágós beach clubboktól hemzsegő sziget.

Tény, hogy aki bele szeretne kóstolni az igazi görög életérzésbe, annak nem itt a helye, mert minden el van "nyugatiasodva", ráadásul kevés jó strand található a szigeten (az Agios Sostis Bay, Elia Beach és Platis Gialos a jobbak közé tartozik), de aki látni szeretné a tipikus kék-fehér házaktól hemzsegő tájat, annak ide, vagy Santorini-ra ajánlott utaznia.

Hogy kinek ajánlom? Annak, aki egy ötcsillagos, privát medencés szállodaszobában akarja lógatni a lábát, annak tökéletes lesz!

kefalonia_terrabook_1.jpg© Telegraph

Kefalónia

Miért válaszd? Mesés panoráma, idilli naplementék, nyugalmas környezet

Sokan a legszebb görög szigetnek tartják Kefalóniát - ezzel pedig elég nehéz vitába szállni, mert tényleg lenyűgöző hely. Itt nem fogsz nagy partizásokat találni, mert ez egy tipikus "német nyugdíjas" turistahely - tehát szöges ellentéte pl. Mykonosnak -, de ez sokaknak jó hír, nagyon jó, mert nem kell az alkoholista bulitömeget kerülgetni, és nyugodtan lehet koncentrálni a természet szépségeire. Amiből itt van bőven...

Közvetlen fapados repülőjárat Londonból, Frankfurtból, Berlinból, Pisaból és Bergamoból van, de Athénből is elég könnyen el lehet ide jutni, sőt, Budapestről is akadnak utazási irodás charterjáratok, de én őket mondjuk annyira nem ajánlom. Ahogy a legtöbb görög szigetnél, az autóbérlés itt is erősen ajánlott: van tömegközlekedés, ami elég olcsó, de sok fantasztikus hely kimaradhat a kocsi hiánya miatt, amit sajnálni fogsz, ha már Kefalónián vagy. 

A strandok fantasztikusak és mindenki megtalálhatja a maga kedvencét... van itt vörös homokos, arany homokos, finom homokos, köves, kavicsos, sziklás, teknőcös, búvárkodásra alkalmas,sziklaboltíves stb. beach, szóval lesz mit körbejárni, ha ide utazol idén nyáron!

skopalos_hearstapps_1.jpg© Telegraph

Skopelos

Miért válaszd? Gyönyörű panoráma, nyugodt környezet, zöld természet

A '90-es években a legzöldebb görög szigetnek választották az elég nehézkesen megközelíthető északi Skopelost, de ez ne rettentsen el senkit! Bár Skopelos nem rendelkezik saját repülőtérrel  (csak hajóval lehet megközelíteni), azért nem olyan bonyolult ide eljutni, csak türelem kell hozzá.

Először is Athént kell megcélozni, azután pedig tovább kell repülni a szomszédos Skiathos szigetre, ahonnan már csak 30-40 perces hajóútra található Skopelos két kikötője. Persze, más megközelítési lehetőségek is vannak és szó, mi szó, sokkal kényelmesebb felülni egy repülőre, majd 15-20 perc kocsikázás után egy másik görög sziget szállodában lógatni a lábunkat... DE! aki szereti a kalandokat és nincs oda a turistáktól hemzsegő helyekért, az imádni fogja ezt a szigetet. (Bár meg kell jegyezni, az itt forgatott Mamma Mia! filmeknek "hála" sokkal több turista van a szigeten, mint 10-20 éve.)

A legtöbb beach itt köves, sziklás, aprókavicsos - de azért van egy-kettő, ahol igencsak jókat lehet fürödni (a legnépszerűbbek közé a Panormos, a Stafilos, a Kastani és a Hovolo strandok tartoznak)-, a táj dimbes-dombos, hegyes - ha saját autót bérelsz, jól kell hozzá vezetned-, az építészet, a helyiek vendégszeretete és az ételek viszont mennyiek, ezért biztosan egyedülálló élményben lesz részed, ha ide utazol!