Modern luxusvilla Portugália partjainál

2020. március 31. - Gretta

A modern építészet csúcsának is nevezhetjük a portugáliai Lagos partjainál álló luxusvillát, mely a világ egyik legszebb panorámájára, egyenesen az Atlanti-óceánra néz rá. 

Az ingatlan bemutatása előtt, be kell valljam nektek: távol áll tőlem a modernkori építészet magasztalása, ahogyan a túlontúlt letisztult és a minden "sterilfehér" ízlést képviselő lakberendezési stílus dícsérgetése is -  ez a villa azonban annyira más és annyira különleges a mediterrán tengerpartokon felbukkanó ingatlanokhoz képest, hogy egyszerűen muszáj bemutatnom nektek. Nézzünk is körbe!

1_55.jpg© Luxury Retreats

A csodás Algarve tengerpartjának közvetlen közelében, Lagos-ban található ez a kétszintes, 6 hálós és 5 fürdőszobás ingatlan, mely 12 embert képes egyszerre elszállásolni. Ahogyan már biztosan gondoljátok, itt sem két fillér megszállni: egy éjszakáért kicsivel több, mint fél millió (!) forintot kérnek el a tulajdonosok - igaz, egy tucatnyi emberre leosztva ez már nem is (olyan) nagyon sok. 

2_53.jpg© Luxury Retreats

Az ingatlan legszebb része tulajdonképpen nem is maga ház, hanem a faltól falig érő ablakok napfényben megcsillanó, vízi látképe, amely olyanná varázsolja a házat, mintha az egész csak egy ringatózó hajó lenne az Atlanti-óceán hullámain. Hát nem csodálatos? 

3_41.jpg© Luxury Retreats

Az első emeleten tetszetős méretű erkély található, melyen egy óriás étkezőasztal és egy tucatnyi napozószék is elfér. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy a betontenger közepén olyan nagy élmény lenne a napozás, de jól néz ki - ráadásul az egész az óceánra néz! 

4_36.jpg© Luxury Retreats

A konyhára mindig nagyon sokan kíváncsiak vagytok: íme, egy teljesen letisztult darab, ahol még az előhagyott fehérbor is egy kicsit zavarja a szemet. Szinte biztos vagyok benne, hogy itt mondjuk nem lehetnek nagy főzések, viszont az egész konyha beleolvad a környező részbe. Külön felhívnám a figyelmet a dizájnos szagelszívóra, ami akár egy plafonból lelógó modern szobordarabként is érvényesülhetne.

5_26.jpg© Luxury Retreats

A lakberendezési szakmában valamilyen szabály lehet, hogy a modern épületeket kényelmetlenebbnél kényelmetlenebb ülőalkalmatosságokkal rendezik be - sajnos, ez ebben az esetben is érvényes. Fogalmam sincs, hogy én a babzsákot, a gyorskávézókban használt dőlő fotelt, a lábtartót vagy a giganagy párnákból álló kanapét választanám-e, az viszont biztos, hogy itt sem bonyolították túl a nappali kérdését.

6_25.jpg© Luxury Retreats

Íme az egyik hálószoba a 6-ból. Ahogyan ti is láthatjátok, a mérete nem túl gigászi, viszont alvásra tökéletesen megfelel, ha pedig a vendégek kinyitják reggel a szemüket, az Atlanti-óceán látványa fogadja őket. Azt hiszem, van az a pénz, amiért a kilátás mindent felülír egy ingatlan értékének tekintetében! 

7_21.jpg© Luxury Retreats

A fürdőszobák egytől egyig ugyanilyen csempékkel és mozaikokkal vannak kirakva - ami egyáltalán nem meglepő. A nagyon dizájnos fürdőszoba elemek (mint például a csap, a rejtett piperefiókok vagy a láthatatlan zuhanykabin) tényleg remekül összeillenek, takarítás szempontjából viszont nem biztos, hogy saját lakásban, házban érdemes egy egész falfelületnyi tükröt felszerelni a fürdőszobába. Maximum akkor, ha valaki tisztaságmániás.

8_14.jpg© Luxury Retreats

A cikk végére pedig egy olyan képet hoztam, mely nemcsak az egész házat, de a körülötte lévő egész szomszédságot, a kilátást és persze, páratlan panorámát is ábrázolja. Azt hiszem, rengeteget érhet egy ilyen örökpanorámás ingatlan és mindenképpen nagy lehet rá a kereslet a nyári szezon során.

A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Nektek hogy tetszik? Mondjátok el a véleményeiteket kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül! 

Dél-Amerika legszebb tájai

Izgalmas hegyvidékek, sivatagok, egzotikus vízesések és bujázó esőerdők tarkítják Dél-Amerika legszebb tájait, melyekről most én is hoztam nektek egy csodálatos képes összeállítást. Gyönyörködjetek bennük a kedvetekre - így, a képernyőkön keresztül is - a kedvenceiteket pedig jelöljétek meg kommentben!

Here the Andes forms a mightily impressive backdrop to a vineyard near Mendoza in Argentina

Mendoza, Argentína

Az argentin Mendoza vidéke főleg a bortermelői tevékenységéről híres, ami miatt nagy a kereslet a különböző szőlőbirtokok, bodegák és borászatok meglátogatására. A képen a Bodega Vistalba szőlőültetvénye látható háttérben az Andok csodálatos hegységével - de az Andeluna névre hallgató borászat is rendkívül tetszetős, már-már lenyűgöző szépségű birtokkal rendelkezik. Ezen a linken egyébként egy teljes napos borkóstolóval egybekötött mendozai túra kb. 7000 forintba kerül.

The dazzlingly turquoise Quilotoa Lake sits at a dizzying elevation of 13,123ft in the Ecuadorian Andes in the three-kilometre-wide (1.86 miles) caldera of the Quilotoa volcano. It was formed following an eruption about 600 years ago. Fancy visiting? There are regular buses to it from nearby Latacunga

Quilotoa-tó, Ecuador

Az ecuadori Andok közepén, Santo Domingo városától kb. 60 kilométerre, 3914 méter magasságban fekszik a képen is látható a 3 kilométer széles Quilotoa vulkán, melynek kalderájában található maga a Quilotoa-tó. A több, mint 600 éve kialakult vulkán egyébként már kialudt, de potencionálisan még mindig aktív. Egyszerűen gyönyörű!

When you think of a tropical paradise, do you think of Colombia? No, we don't either. But that may change thanks to this amazing image of Cayo Cangrejo, a stunning little island in Old Providence McBean Lagoon National Natural Park. It has a couple of bars and the snorkelling opportunities are enticing, to say the least

Cayo Cangrejo, Kolumbia

Ha Kolumbiát említem, a legtöbben nem egy karibi hangulatú, trópusi paradicsomra gondolnak - pedig ebben az országban is van ilyen, sőt! Nem is akármilyen! Az Old Providence McBean Lagoon Nemzeti Parkhoz tartozik ez a kis parányi, Cayo Cangrejo névre hallgató sziget, melynek bár nincsen strandja, tökéletes helyet szolgáltat snorkelezésre, fürdésre és búvárkodásra. Maga a sziget egyébként elég távol (majdnem 600 kilométerre) esik Kolumbia északi partjától, de Nicaraguához és a kolumbiai fennhatóságú San Andrés szigethez sokkal közelebb van.

Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

Egészen elképesztő látványt nyújt a Brazília északi részén, egészen pontosan az Atlanti-óceán közvetlen közelében található Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, amely szebbnél szebb homokdűnéknek ad otthont. A hely legnagyobb különlegessége, hogy ezeket a dűnéket időnként elárasztja a víz, amitől kis patakok, tavak és lagúnák keletkeznek... Igazi csoda!

A sci-fi movie set? Nope. It's the incredible 127-square-mile Tatacoa Desert in Colombia

Tatacoa sivatag, Kolumbia

Nem egy sci-fi film digitális hátterét látod - ez a hely tényleg létezik, mégpedig nem is akárhol! A kolumbiai Bogota városából kb. 6-7 óra autókázásra található a Tatacao sivatag, melyet sokszor az amerikai Utah-ban lévő Bryce Canyon mini verziójához szoktak hasonlítani. Érdeksség, hogy a harmadkorban ez a terület egyébként tele volt virágokkal, fákkal és bokrokkal, de az idő folyamán száraz erdővé - sivataggá alakult. 

The 62-mile-long Salar de Atacama salt flat in Chile has thousands of small salt formations, creating a dreamlike landscape

Atacama sósivatag, Chile

A 2305 méter magasságon lévő atacamai sósivatag 99 kilométeren át húzódik a chilei Andokban - naplementekor pedig ilyen gyönyörűséges panorámát vetítenek elénk a kisebb-nagyobb sótömbök! Nem csoda, hogy sokak szerint itt található a világ legszebb naplementés panorámája. Érdemes lehet tudnotok, hogy ez a vidék a Föld legszárazabb vidéke (a tudósok szerint utoljára 120 ezer éve esett it eső), az Atacama sivatag egésze pedig nemcsak Chilére, hanem Peru egy részére is kiterjed, de maga a sósivatag csak Chilében található meg.

The mighty Santa Cruz River runs east for 239 miles across the Patagonian plateau from the glacial Argentino lake in Los Glaciares National Park and eventually drains into the Atlantic Ocean

Santa Cruz folyó, Argentína

A képen látható kanyargós Santa Cruz folyó Argentína egész déli részét átszeli, mégpedig úgy, hogy a patagóniai Los Glaciares Nemzeti Parkban található Argentino-tóból ered és 384 kilométerrel arrébb, Argentína keleti partjainál ömlik bele az Atlanti-óceánba. A Los Glaciares egyébként egy csodálatos nemzeti park - többek között a világ 10 legszebb hegye közül is itt található az egyik, egészen ponzosan a Cerro Chaltén. 

Machu Picchu needs no introduction - it's one of the world's most famous ruins. Half a million visitors a year are drawn to it, despite its remote location 2,430 metres (79up in the Peruvian Andes

Machu Picchu, Peru

Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom a világ egyik legnépszerűbb és leghíresebb látnivalóját, az egykori Inka Birodalom romvárosát. A 2430 méter magason lévő látványosságot évente fél millióan látogatják meg és a modernkori világ 7 legfőbb csoájának egyikeként tartják számon.

The magnificent Atlantic Forest, even more ancient than the Amazon, once covered 1.2million square kilometres (463,000 square miles) of Brazil, Paraguay, Uruguay and Argentina. Now, following centuries of deforestation it covers less than 100,000 square kilometres (38,600 square miles)

Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum, Brazília

Az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum egykor még Paraguay, Uruguay, Argentína és Brazília területére is kiterjedt több, mint 1,2 millió km²-en. Sajnos ma már csak 38,600 km² maradt belőle (az is csak Brazília területén van), de még így is hatalmas méretekkel rendelkezik így, Magyarországról nézve. 1999 óta az UNESCO Világörökségi listájának a tagja.

Yes, another waterfall, but can you blame us? This one is called Caracol Falls and cascades 426ft off cliffs in Brazil's Caracol State Park

Caracol-vízesés, Brazília

A brazíliai Caracol Állami Parkban található ez a gyönyörű 129 méter magas vízesés, mely 7 kilométerre található Canela városától. A vízesés maga a Serra Geral hegységben folydogál és magát a bázisát egy 927 lépcsőfokból álló túraútvonal teljesítése után nézhetjük meg. Nem semmi túra lehet, az egyszer biztos! 

Rainbow Mountain sits at an elevation of 17,000ft in Peru and is, according to one website, fast becoming the country's second-most visited site after Machu Picchu. The peak's hues only became visible in 2015 when its once-permanent snow cover melted

Szivárvány-hegy, Peru

A perui Vinicunca hegylánchoz tartozó Szivárvágy-hegy az Andok több ezer méteres csúcsai között helyezkedik el - a hét színből álló külsejét pedig a hegy belsejében lévő különböző ásványok változatosságának köszönheti. A rózsaszínes szín például a vörös agyag, a sár és a homok keveréke, a fehéres árnyalat pedig a kalcium-karbonában gazdag homokkő, az agyagos mészkő és a szilícium-dioxid hármasából fakad.

The imposing Cotopaxi volcano in Ecuador is 19,393ft high. And this lofty, fiery beast is one of the most active volcanoes in South America, though the last significant eruption was in 1907

Cotopaxi, Ecuador

A világ egyik legszebb hegyének tartott Cotopaxi is az Andokban található - bár ez a hegy már "kicsit" magasabb, jóval közelebb van a 6000 méteres álomhatárhoz (5897 m). Szépsége megkérdőjelezhetetlen, ezért rengeteg profi hegymászót vonz, holott a Föld egyik legaktívabb vulkánjának tartják. Legutóbb 2015 augusztusában tört ki ez a gyönyörű rétegvulkán, a legnagyobb rombolást pedig 1907-ben okozta a környezete számára. 

The Uros people moved to Lake Titicaca, 12,000ft up in Peru, around 3,700 years ago. Today, around 1,200 of them live on an archipelago of 62 islands

Titicaca-tó, Bolívia/Peru

Dél-Amerika (és az Andok) legnagyobb tava, valamint a világ legmagasabban fekvő, hajózható tava a Titicaca-tó, melyen Bolívia és Peru osztozik egyszerre. A hivatalos verzió szerint már 3700 éve itt, ezen a vidéken lakik az Uros-törzs - az igazság szerint viszont naponta több órát ingáznak a őslakos indiánok, hogy az idetúdoló turisták zömét szórakoztassák, mert szinte teljes egészében belőlük élnek. Elég szomorú, de tény, hogy a Titicaca-tó gyönyörű! 

The Caño Cristales river in Colombia is regarded by many as the most beautiful in the world. Known as the 'liquid rainbow', the spectacular waters are turned into a kaleidoscope of colour thanks to freshwater plants known as macarenia clavigera

Kristály-folyó, Kolumbia

Íme, egy újabb gyönyörűség! A kolumbiai Kristály-folyót az "5 szín folyójának" is nevezik, mely 100 kilométeren át csordogál Sierra de la Macarena Nemzeti Parkjából. A Kristály-folyó onnan kapta a nevét, hogy a vize olyan tiszta, hogy a kis folyóban élő különböző színes növények és moszatok szinte átvilágítanak rajta - igaz, ez a jelenség csak az év három hónapjában látható, egészen pontosan szeptemberben, októberben és novemberben. Hát nem mesés?

The Iguazú Falls, on the border of Argentina and Brazil, is a chain of hundreds of waterfalls that collectively form the largest waterfall in the world - twice the width of the Niagara Falls and taller, too

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

Az összeállításból kihagyhatatlan a világ egyik legszebb vízesése, a 275 különböző zuhatagból és kisebb vízesésből álló Iguazú-vízesés, melyek 60-80 méter magasak és 2,7 kilométer szélességben húzódnak egymástól. Igazán hatalmas, nemde? A vízesések között a leghíresebb és a legmagasabb az U-alakú Union nevet viselő (sok helyen csak az "ördög torkaként" emlegetett) vízesés, mely a brazil oldalról nézve nyújtja a legszebb panorámát.

Nektek melyik természeti kincs tetszik a legjobban? Esetleg valamelyiket meg is látogattátok már élőben? Meséljétek el a tapasztalataitokat, a véleményeiteket pedig várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Jennifer Aniston és Brad Pitt álomvillája Beverly Hills-ben

Bár az álompár lassan két évtizede elvált egymástól, egykori otthonuk még mindig hatalmas népszerűségnek örvend - ez mondjuk nem is csoda! A Beverly Hills-ben található álomvillát most bárki megvásárolhatja, feltéve, ha az illetőnek van pár félretett milliárdja. Nézzünk is körül benne!

Beverly Hills-ben található álomvilla 2001 és 2006 között szolgált Jennifer Aniston és Brad Pitt otthonául, most pedig bárki megvásárolhatja azt, akinek van felesleges 13,4 milliárd forintja - legutóbbi tulajdonosa ugyanis nemrég ingatlanpiacra bocsátotta.

2_63.jpg

Az 5 hálószobával és 13 (!) fürdőszobával ellátott 1100 m²-es normandiai stílusú villát Wallance Neff építész tervezte meg Fredric March színész számára még 1934-ben - talán épp  ezért nem meglepő, hogy ez a ház az első "eredeti" hollywoodi rezidenciák egyike. Azóta jó sok minden megváltozott benne (sőt, biztos vagyok benne, hogy a legutóbbi tulajdonos is alaposan átdizájnolta a házat), az azonban biztos, hogy az alapok és a villa külseje ugyanolyan maradt, mint régen.

mg-6535-1576087278.jpg

A három szinttel rendelkező ház a kíváncsi tekintetek elől rejtőzködve, Ashton Kutcher és Mila Kunis házának közvetlen szomszédságában, pálmák és egzotikus bokrok mögött húzódik meg - és bár kívülről nem tűnik különösebben "nagyviláginak", belül minden bizonnyal fantaszikus látványt nyújt. Nézzünk is egy kicsit körül a ház belső részében!

large-living-room-area-2-1576166647.jpg

A bejáraton túl, a ház fő nappalijába belépve például egyből megértjük, miért szeretett annak idején a házba bele a hollywoodi szerelmespár. A sötétbarna fapadló tökéletes kontrasztott teremt a fehér falakkal és a világos színű ülőgarnitúrákkal - a márványból készült modern kandalló pedig minden bizonnyal a villa egyik nagy büszkesége. De nem csak ez ám az egyetlen nappali a házban!

5cae4fd589551108d80168c1.jpg

A földszinten elhelyezkedő, kicsit lazább és kényelmesebb stílusokat ötvöző nappali közvetlen összeköttetést biztosít a grillkonyhával büszkélkedő kinti lounge-zsal, a napozóterasszal, a hatalmas medencével és a teniszpályával is (amit viszont már Jen és Brad után építettek hozzá a házhoz). Nekem minden bizonnyal ez lenne a kedvenc helyiségem a házban!

5cae328ca97f1b041f6b2eae.jpg

A kinti helyiségek közül még ez társalgó is kiemelkedik, én legalábbis imádom. Azt hiszem, egy ilyen ház után tényleg nincsen hova feljebb! De még ne legyetek teljesen odáig a házért, mert van még pár extra rész, amit be szeretnék nektek mutatni - teljesen bele fogtok szeretni!

4-1576087276.jpg

Az extravagáns helyiségek közül elsőként ez a kandallós dohányzószobával és tárgyalóval egybekötött privát moziteremet tudnám felhozni, ahol nagy valószínűséggel rengeteg befolyásos színész és sztár megfordult már. De egyébként egy kisebb méretű konditerem és egy egész nagy játékterem is van a házban (utóbbi egy egészen komoly bárrésszel és keverőpulttal is büszkélkedik), ha végképp unatkoznánk a hatalmas villában.

5cae503f89df3d09ac2408b4.jpg

A ház kevésbé érdekes, de annál extravagánsabb dolgai közé tartozik még a monokróm színeket uraló konyha is, melynek fekete-fehér padlólapjai és különböző dolgozófelületei mind márványból készültek (és igen, ezt még az egykori álompár rakatta le a villába). 

property-for-sale-beverly-hills-jpg-1576166290_1.jpg

Brad és Jen házától ezzel a fantasztikus panorámaképpel búcsúznék. Nektek hogy tetszik a ház? Szerintetek megér ennyit vagy "kicsit" túl van árazva?

Véleményeiteket várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Nagy-Britannia 10 legszebb UNESCO világörökségi helyszíne

Kastélyok, kertészetek, romantikus kisvárosok és gyönyörű partszakaszok is szerepelnek Nagy-Britannia legszebb világörökségi helyszínei között.

Bár Nagy-Britannia hivatalosan 32 darab UNESCO Világörökségi helyszínnel rendelkezik, egy kis szelektálás után sikerült kiválasztottam nektek azt a 10-et, amit tényleg megéri meglátogatni - és nem csak azért utazol oda, hogy elmondhasd, te is ott jártál...

6b49d9f1-db89-436d-8a8e-ae9da32b80e2-840x560.jpg© jurassiccoast.org

Jurassic-part

Dél-Angliában, a La Manche északi részén, Devon-tól egészen Dorset-ig mintegy 153 kilométeren át húzódik a világ egyik legszebb partszakaszának tartott Jurassic Coast, mely 2001-ben vált a UNESCO világörökségi helyszínné. Sajnos én még nem voltam itt, de idén nyáron mindenképpen szeretném élőben is látni a Durdle Door sziklakapuját és a Lulworth Cove öblét, ami Anglia egyik legtöbbet fotózott természeti látványossága.

img-20181026-wa0314_1.jpg© Gretta 

Blenheim-kastély

Londontól kb. 2 órás autóútra, Oxford és a Cotswold közelében található Winston Churchill egykori legendás otthona, a barokk stílusban épült Blenheim-kastély. Nem tagadom, én imádok ide járni! A kastély kívül-belül gyönyörű, rózsakertjei, királyi udvarai pedig egyszerűen szemet gyönyörködtetőek. Látogatását érdemes egybekötni a világ egyik legszebb falujaként elhíresült Bibury-val. Részletes útibeszámolómat a kastélyről ITT tudjátok elolvasni.

bigstock-arlington-row-29365061web.jpg© bigstock

Bibury

A Blenheim-kastélytól nem messze, Anglia nyugati részén, Glouchestershire megyében, a mesés Cotswolds festői tájai között találhatod meg minden idők legszebb kis faluját, Bibury-t is. Élőben egészen elképesztő élményt nyújt (útibeszámolómat ITT olvashatod el), a falu leghíresebb pontja pedig az 1300-as években épült házikókkal tűzdelt Arlington Road, amit nagy valószínűséggel már több filmben is láthattál. 

kew-gardens-f653e87.jpg© visitlondon

Kew Gardens

Nagy-Britannia legnagyobb botanikus kertje London egyik külső kerületében (a belvárostól kb. 30 percre), kissé nyugatra található, a Temze mellett. A Kew Gardens több száz éves múltra tekint vissza és több, mint 70 ezer növényfajnak ad otthont. 2003-ban került be az UNESCO világörökségi listájára - többek között azért, mert a herbáriumában őrzött 8 millió préselt növényfaj legtöbbje ma már pótolhatatlan értéket képvisel.

185493.jpg© telegraph

Bath 

Anglia legszebb városának tartják a római gyökerekkel (és fürdőkkel) is büszkélkedő Bath-t, mely Nagy-Britannia délnyugati részén található, Somerset megyében, Londontól kb. 3 órás autóútra. Őszintén szólva, én élőben nem voltam odáig érte (a beszámolómat ITT olvashatjátok), meglátogatását ezért javasolnám egybekötni a környékbeli nevezetességekkel (pl. Cheddar Gorge, Stonehenge, Dryham Park) - de az biztos, hogy mindenképpen megér pár órát Bath városa.

lake-district-ullswater.jpg© the independent

Lake District

A gyönyörű tavairól és hegyeiről híres Lake District Nagy-Britannai északi részén helyezkedik el, Cumbria megyében. Londontól való távolsága elég nagy, ezért azt javaslom, hogy legalább egy hosszú hétvégét szánjatok rá, de ha van rá lehetőségetek, akár egy egész hetet el lehet itt bóklászni. A Lake District legszebb részei között Grasmere-t és Ullswater (a képen) említeném, de rengeteg más, gyönyörű kirándulóhely is van a közelben.

canterbury-cathedral-wyrdlight.jpg© wikipedia

Canterbury katedrális

A történelem és az építészet szerelmeseinek ajánlanám a Canterbuyi katedrálist, mely Anglia leghíresebb és legrégebbi keresztény központja. A nagyjából 1,5-2 órás autóútra elhelyezkedő Canterbury városa Anglia délkeleti részén található - tökéletes egynapos kirándulásként javasolnám összekötni a Doveri fehér sziklák, a kenti vadmacskapark vagy a Leedsi kastély meglátogatásával.

giants-causeway-and-titanic-experience-tour-from-belfast-port_58599.jpeg© shutterstock

Óriások útja

Az Észak-Írországban elhelyezkedő Óriások útja vulkáni tevékenység során létrejött több, mint 40.000 (!) bazaltoszlopból álló természetvédelmi terület, mely 1986 óta tagja az UNESCO világörökségi listájának. Nekem évek óta nagy vágyam élőben is látni ezt a csodát - remélem hamarosan útinapló formájában is beszámolhatok majd róla nektek!

porthtowan_2.jpg© visitcornwall

Cornwall és Nyugat-Devon bányavidéke

Az Egyesült Királyság délnyugati részén, szinte legalsó kis bal "sarokban" helyezkednek el Cornwall és Devon megye réz-és ónbányái, melyek a 18. és a 19. században hatalmas szerepet töltöttek be a Föld fémbányászatának iparágában. Bár 1998-ban ezek a bányák végleg bezártak, még mindig sokan kíváncsiak rájuk - olyannyira, hogy 2006-ban az UNESCO világörökség védett területté nyilvánította őket. Sajnos én még nem jártam ezen a vidéken, de sok brit szerint Cornwall és Nyugat-Devon büszkélkedik Anglia legszebb tájaival.

forth-bridge-800-x-576.jpg© visitscotland

Forth Bridge

Skócia keleti részén, Edinburgh városától 14 kilométerre helyezkedik el  a 2528 méter hosszúsággal büszkékedő Forth Bridge vasúti híd, melyet sokáig a világ leghosszabb vasúti hídjának tartottak. A Sir John Fowler és Sir Benjamin Baker által megálmodott híd 1890-ben készült el, 2016-ban pedig Skócia legszebb ember alkotta csodájának szavazták meg. Azt hiszem, nem is kérdés, hogy miért!

Nektek melyik UNESCO világörökségi helyszín tetszik a legjobban? Esetleg valamelyiket élőben is láttátok már? Meséljétek el élményeiteket és tapasztalataitokat kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Vízparti álomvilla Floridában

Az amerikai Florida állam egyik legszebb részén, a "gazdag nyugdíjasok paradicsomának" is hívott Naples Bay-en található ez a több millió dollárt érő villa, melynek mediterrán stílusa abszolút beleolvad a környező panorámába. Nézzünk is körül benne! 

1_52.jpg© Luxury Retreat

Rendkívül érdekes, de az itt álló házakat főleg úgy építik, hogy ne az utcáról legyenek látványosak, hanem hátulról, a csatornaszorosról nézve. Az utcafrontról ezt a házat is ellepik az ötméteres betonkapuk, valamint a környező fák és bokrok, hátulnézetből viszont annyira gyönyörű, hogy egy édeni paradicsomba is beillene. Fontos, hogy megjegyezzem: a környékbeli villák szinte egytől egyig ezt a színvonalat hozzák, tehát helyi viszonylatban ez a ház "nem is olyan extra".

2_50.jpg© Luxury Retreat

És... ez a látvány tárul elénk, ha a medencével szemben állunk. Ez a panoráma egyszerűen pazar, a sok vízfelület pedig egyszerre nyújtja és nagyítja a teret. Nem feltétlenül vagyok a végtelenített medencék híve, mert néha túl mesterkéltnek tűnnek - itt viszont annyira beleolvad a tájba, hogy vétek lett volna más dizájnt építettni!

3_38.jpg© Luxury Retreat

A végtelenített medencétől jobbra helyezkedik el egy kis közösségi tér, ahol napozni, tévézni és jókat enni egyaránt lehet - mindez pedig különböző ülőalkalmatosságokon! Külön felhívnám a figyelmet a kép jobb részén megbúvó fekete kis kovácsoltvas padra, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Naples Bay-re.

4_34.jpg© Luxury Retreat

A kinti társalgó mellett egy hasonló benti résznek is helyet kerítettek a tulajdonosok. Mindazok ellenére, hogy a bútorok első ránézésre egyáltalán nem illenek egymáshoz, meglepő harmóniát alkotnak ebben a nagy térben. Az pedig, hogy még az esti filmnézés közben is látni lehet a csatornát, egyenesen elképesztő! 

6_22.jpg© Luxury Retreat

Az étkezővel és a nappalival egy légtérben helyezkedik el a konyha, mely kékeszöldre festett bútorával egy kis frisstő színfoltot visz a családi házba. Nem teljesen az én ízlésemet tükrözi, de nagyon jól mutat, akárcsak a márvány és a fa munkalap kombinációja.

7_18.jpg© Luxury Retreat

Az alsószint egyik "kis" helyiségét dolgozószobának rendezték be a tulajdonosok, akik szinte kínosan ügyeltek arra, hogy minden egyes térben legyen legalább egy LCD tévé....Erre tényleg szükség van, vagy csak Amerikában vannak megőrülve a tévézésért az emberek?

8_12.jpg© Luxury Retreat

Egy ilyen nagy házban már nem kell csínján bánni a terekkel: még a felső lakórészben is kényelmeseb elfért egy kis társalgó, mely tökéletes a bizalmas, családi beszélgetésekhez vagy csak egy kis teázgatáshoz. A szemfülesek észrevehetik, hogy a kép jobb oldalán egy fából készült bárszett is áll - a drága italokat tartalmazó üveges vitrint viszont direkt nem mutatták meg a fotón.

9_10.jpg© Luxury Retreat

A fő hálószoba természetesen a környék legszebb pontjára, azaz a csatornára néz és bár kissé ódivatúan rendezték be, az ablakok melletti kis társalgótér igazán rendkívüli. Vajon miért érzés lehet innen nézni a napfelkeltét?

10_7.jpg© Luxury Retreat

Íme a fő hálószobához tartozó fürdőszoba, mely a legnagyobb luxusban és kényelemben tud kiszolgálni egy párt. Mit mondjak, sok embernek az otthona kissebb, mint ez a majdnem 30 négyzetméteres tisztálkodási helyiség, de tény, hogy rendkívül ízlésesen, visszafogottan és praktikusan rendezték be ezt a szobát. Azok a csempék pedig egész egyszerűen bámulatosak!

11_2.jpg© Luxury Retreat

Így néz ki a villa hátsó része éjszakai fényben - az biztos, hogy nagyon pazar látvány, viszont rendesen meg is kérik az árát. Mit tippelsz, mennyibe kerül? Elárulom: egy éjszakára 1,2 millió forintba kerülne egy 8 fős családnak álomra hajtania itt a fejét. Neked megérni ennyit ez a ház?

Várom a véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Párizs 10 legexkluzívabb szállodája

Párizs, a fények városa tele van szebbnél szebb luxusszállodákkal, melyeknek exkluzivitását aligha lehetne felülmúlni! Most bemutatom nektek a 10 legelitebb párizsi hotelt, ahová belépést csak a milliárdos hírességek, a tehetős sztárok és a felső tízezer tagjai nyerhetnek. Neked melyik a kedvenced?

Hotel Plaza Athénée

A Valentino, a Max Mara, a Louis Vuitton és a Bottega Veneta divatházak mellett, az Avenue Montaigne sugárútján fekszik a Hotel Plaza Athénée - exkluzívitásáról sokat elárul, hogy a szállodából közvetlenül megközelíthető a gyémántóriás Harry Winston szalonja és sokak szerint ebből a hotelből a leggyönyörűbb az Eiffel-torony látképe.

A Hotel Plaza Athénée mindemellett Alain Ducasse többszörös Michelin-díjas séfet tudhatja a saját éttermében, a szállodában működő spa pedig egyedül itt kényezteti Dior bőrápolási termékekkel a vendégeket. Azt hiszem, minden érdekességet elmondtam, amit tudni érdemes. Egy éjszaka minimum 400 ezer forintba kerül. 

Ritz Paris

Közel négy évig tartó friss renováláson esett át a Place Vendomen található szálloda, melyet csupa-csupa drága ékszerüzlet vesz körül: balról a Rolex és az Omega, jobbról pedig a Cartier és a Bvlgari szomszédságában áll. Az biztos, hogy a tehetős vendégeknek nem kell messzire urazni, ha egy gyémánt nyakékre vágynak! 

A híres vendégek közé tartozott Marcel Proust és F Scott Fitzgerald is, Coco Chanel pedig saját apartmannal rendelkezett a hotelen belül. Nem véletlen, hogy itt nyílt meg a világelső Chanel Spa is a Ritz Club-ban! Vendégeik a leginkább az elegáns old-hollywood hangulatot és az érzéki glamúrt kedvelik a szállodában - nem meglepő módon, rendkívül drága áron, minimum 430 ezer forintért hajthatják itt álomra a fejüket.

Four Seasons George V 

Az Avenue George V-n, egy 17. századi épületben áll az 1928 óta működő szálloda, melynek szomszédságában a Bentley és a BMW szalonok, pár sarokra tőle pedig a nagy népszerűségnek örvendő Ladurée cukrászda áll. Állítólag Gwyneth Paltrow színésznő a hotel 244 szobájának egyikében töltötte a mézes heteit, a forró csoki pedig itt a legjobb egész Párizsban.

A szállodában működő mindhárom étterem több Michelin-díjjal van jutalmazva, a spa-és wellnessrészleg pedig nemrég lett felújítve: az új spa márványkádalla, két hammam fürdővel, valamint a legmodernebb technológiával és gépekkel ellátott konditeremmel várja a kedves vendégeket. Ki kell nyitnia a tárjácát annak, aki itt szeretne aludni: még az összeállításban szereplő hotelek közül is az egyik legdrágább - egy éjszaka min. 340 ezer forintba kerül.

Le Royal Monceau, Raffles Paris

A Champs Elysées-től és az Arc de Triomphe-tól csupán pár lépésnyire található a Le Royal Monceau, Raffles Paris vibráló eleganciával megtűzdelt szállodája. A kortárs ingatlant Philippe Starck építész tervezte, 149 szoba és lakosztály található benne, valamint otthont ad egy 99 fős privát mozinak és egy exkluzív art deco gyűjeménynek is. Ez a szálloda büszkélkedik a leghosszabb párizsi medencével, spa-, wellness-, és konditermes részlegük mellett pedig rendszeresen tartanak jóga és pilates csoportos órákat az itt dolgozó sportoktatók - azt hiszem, nincs rossz munkájuk!

Természetesen itt is található egy Michelin-díjas étterem (mégpedig a hamisíthatatlan olasz ételeket kínánó Il Carpaccio), a tésztafinomságokat és süteményeket pedig a világhírű cukrász, Pierre Hermé készíti el. A királyi bánásmódért minimum 270 ezer forintot kell fizetni egy éjszakáért.

Hotel de Crillon

A Place de la Concorde-n álló szálloda közvetlen szomszédságában az amerikai nagykövetséget, valamint a Diort, a Hermést, a Guccit és a Ladurée cukrászdát is megtalálhatjuk, legfelső emeletéről pedig csodás kilátás nyílik az Eiffel-toronyra. A Hotel de Crillont 1758-ban építették, 2018-ban pedig egy teljes körű renováláson esett át - többek között ennek is köszönheti modern, luxusérzetű berendezését. A Rosewoods Hotels & Resorts szállodalánc által birtokolt hotel 78 szobával, 36 lakosztállyal és 10 elnöki lakosztállyal büszkélkedik, melyek közül kettőt a Chanel egykori legendás tervezője, Karl Lagerfeld rendezett be. Egy éjszaka 280 ezer forinttól indul. 

Sangri-La Hotel Paris

A Sangri-la Paris műemlék épületét 1896-ban építették Napóleon fiának, Bonaparte hercegnek - azóta szállodává alakították át és meseszerű panorámát biztosít a Szajna túloldalán lévő Eiffel-toronyra. Közelében kormányépületek, nagykövetségek és nagymúltú galériák találhatóak, tehát mondhatjuk, hogy Párizs leg-legdrágább utcájában, az Avenue d'léna-n helyezkedik el. A Sangri-la Paris 101 szobával és lakosztállyal, Párizs legnagyobb beltéri medencéjével, valamint egy kétcsillagos Michelin-díjas étteremmel (L'Abeille) büszkélkedik. Egy éjszaka itt 280 ezer forintba kerül. 

La Réserve Paris Hotel & Spa

A Sangri-la Paristól mindössze kétszáz méterre, a spanyol és a thai nagykövetség, valamint a Chaillot-palota mellett helyezkedik el a párizsi hotelek elitjének számító La Reserve, ami Napóleon féltestvérének egyik ingatlanja volt. A szálloda annyira exkluzív, hogy csak 26 szobát és 14 lakosztály tartalmaz (melyek többségéhez "jár" egy privát komornyik) és nincsen room service menü - a vendég bármit kérhet, a séfek személyre szabottan készítik el azt a vendég részére. Egy éjszakát jelenleg 450 ezer forintért kínálnak a legegyszerűbb szobában.

Le Bristol Paris

Az Oetker Collection német szállodalánchoz tartozó Le Bristol Paris az előbb említett La Réserve Paris Hotel&Spa közvetlen szomszédságában helyezkedik el - csak egy utcasarok választja el egymáshoz a két hotelt. Párizs egyik legdrágább szállodája, mely egy 1200 m²-es privát kertrésszel és egy medencével ellátott rooftop terasszal is rendelkezik - utóbbi csodálatos kilátást nyújt az Eiffel-toronyra. Díjnyertes spájának termékeit a La Prairie biztostja, két étterme pedig összesen négy Michelin-csillagos nyert. Azt hiszem,ebbe a hotelbe már tényleg csak azok járnak, akiknek semmi nem elég luxi! 

Mandarin Oriental

Párizs szívében, az elegáns luxusszalonok (pl. Louis Vuitton, Goyard, Chanel), a Louvre és a híres Angelina Paris cukrászda utcájában, a Rue Saint-Honorén fekszik a Mandarin Oriental exkluzív eleganciát képviselő szállodája. A tökéletesen kivitelezett, kívül-belül gyönyörű ötcsillagos hotel 138 szobával és 39 lakosztállyal várja a vendégeket. Sokak szerint a Mandarin Oriental Paris legkülönlegesebb szállodája: saját étterme, bárja és spája pedig több díjat is elnyert már - nem csoda, hogy aranyáron adják a szobáikat. Egy éjszaka 320 ezer forinttól indult. 

The Peninsula Paris

A világ egyik legexkluzívabb szállodalánca, a kínai bázisú Peninsula 2014 augusztusában nyitotta meg első európai hoteljét - hol máshol, mint a fények városában, Párizsban! A szálloda az Arc de Triomphe és az elegáns luxusbutikok közvetlen közelében, egy 19. századi ingatlanban kapott helyett, a belsejében pedig abszolút érződik  az ázsiai stílusérzék hatása. A Peninsula Paris 200 szobával és lakosztállyal rendelkezik, a fürdőszobák pedig a legelegánsabb márványcsempével vannak kirakva. Egy éjszaka 230 ezer forinttól kezdődik.

Ti melyik szállodát választanátok? Szavazzatok a szavazódobozban, véleményeiteket pedig mondjátok el kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

 

 

Anglia legszebb helyei: a Belvoir-kastély

Anglia egyik legcsodálatosabb rezidenciáját eddig csak a kiváltságosok láthatták belülről - most viszont a nagyközönség is megcsodálhatja, ugyanis hotelt csináltak belőle! 

London belvárosától csaknem 3 órás autóútra (M1, A1) északra található, Grantham és Notthingham kis városa mellett ez a szemet gyönyörködtető, 11. századi kastély, mely a Duke of Rutland családjának ősi otthonául szolgál több száz éve.

mag-1217-manners-sisters-ss02.jpg

Egyébként onnan is ismerős lehet ez a 355 szobával rendelkező kastély, hogy "A korona" című drámasorozatban is felbukkan, sőt "Az ifjú Viktória királynő" című mozit is itt forgatták le még 2009-ben! Az biztos, hogy tekintélyes nevek fordultak itt meg - de akár te is megfrodulhatsz itt, ha napi kb. 120 ezer forintnak megfelelő fontot fizetsz érte. 

u_2.jpg

A kastély (és körülötte levő birtok) madártávlatból. A kép felső részén található melléképület a kiszolgáló személyzet otthona. A kastély egyébként nemcsak rendezvények, filmes forgatási helyszínek és különböző események helyszínéül szolgál - az Airbnbn keresztül ki is lehet bérelni a Belvoir Castle 14 db kiadó lakosztályainak egyikét, bár azok már sokkal-sokkal többe kerülnek a már említett szivleszteri bulinál.

Többek között ilyen királyi szobában hajthatjuk álomra a fejünket. Az biztos, hogy a modern szállodák szerelmesei nem lesznek odáig érte, de ha egy szelet történelemre vágyunk, biztosan nem fogunk csalódni! Ebben a háromszobás lakosztályban egyébként csak Viktória királynő és IV. György hivatalos látogatói szállhattak meg, polgári halandó nem tehette be ide a lábát.

A lakosztály romantikus stílusban, meleg színekben van berendezve - az egyedi tapéták mindegyike pedig kézzel festett! Csak elképzelni lehet azt a gazdaságot, ami egy ilyen szoba berendezéséhez kell - és van belőle több, mint 300 a kastélyban... 

A híres angol afternoon teákat az Elizabeth Saloonban, azaz Erzsébet szalonjában fogyaszthatják el a vendégek. Pazar nem? Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a szobában minden fali dekorációt elem 24 karátos arannyal van bevonva. 

 A képeket köszönöm a Belvoir-kastélynak! All rights reserved © Belvoir Castle

Nektek hogy tetszik a kastély? Várom a véleményeteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu)keresztül!  

 

A világ 10 legszebb könyvtára

Nem számít, hogy szeretsz-e olvasni, vagy sem - a következő meseszép épületek biztosan meghozzák a kedved egy kis könyvtárlátogatáshoz! A most következő könyvtárak barokk, rokokó és modern stílusú belsői mindenképpen megérnek egy látogatást -  neked melyik a kedvenced?

xl_listri_libraries_p033_1805161613_id_1193786.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Vatikáni Apostoli Könyvtár, Vatikán

A Vatikáni Könyvtár a 4. század óta létezik - mai formáját viszont csak a 16. században érte el, mikor V. Miklós pápa arra kérte Domenico Fontana római építészt, hogy álmodjon meg egy könyvtárat a több, mint 20 ezer darabot tartalmazó kötetei számára. Leghíresebb műve a Vatikáni kódex, azaz a világ legrégebbi ismert görög nyelven íródott Biblia-kézirata.

xl_listri_libraries_p098_1805161618_id_1193826.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Mafra Székesegyházi Könyvtár, Mafra, Portugália

Lisszbontól nem messze, Mafra városában - egészen pontosan Mafra palotájában - található ez a gyönyörű könyvtár, melyet a 18. században alapítottak. A csupán 90 méter hosszú könyvtár barokk stílusú berendezését fehér, szürke és halvány rózsaszínű márványpadlóval, valamint fából készült köynvespolcokkal ékesítették. 36 ezer műnek ad otthont.

xl_listri_libraries_p196_1805161634_id_1193926.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Saint Gall Apátsági Könyvtár, St. Gallen, Svájc

Szent Gál a 7. században avatta fel a Saint Gall Apátsági Könyvtárat, amiért a világ egyik legrégebbi könyvtáraként tartjuk számon. Szépsége megkérdőjelezhetetlen! Mai rokokói kinézetét Peter Thumb építész álmodta meg a 18 században - azóta se tudtak neki szebbet megálmodni.

xl_listri_libraries_p138_1805161621_id_1193846.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Sainte-Geneviève Könyvtár, Párizs, Franciaország

Eredetileg apátsági könyvtár volt, a felvilágosodás korában iskolaként üzemelt, később a 18. században viszont újraindították és saját székesegyházat is kapott - a Pantheónt, mellyel szemben található a Sainte-Geneviève Könyvtár. Mai formáját 1851-ben kapta meg, jelenleg pedig a Paris 1 Panthéon-Sorbonne Egyetem hivatalos könyvtáraként működik, több, mint 2 millió dokumentummal. 

xl_listri_libraries_p205_1805161635_id_1193936.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Admont Apátsági Könyvtár, Admont, Ausztria

A világ legnagyobb apátsági könyvtára, az Admont Apátsági Könyvtár 1074 óta létezik, jelenlegi kinézetét viszont 1764-ben érte el. A bámulatos kupolafreskókkal, márványoszlopokkal és aranymíves díszítőelemekkel rendelkező, barokk stílusú könyvtár több, mint 70 ezer művet tartalmaz - a gyűjtemény fele pedig egészen a középkorig datálódik vissza.

xl_listri_libraries_p265_1805161636_id_1193956.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Portugál Királyi Könyvtár, Rio de Janeiro, Brazília

A legtöbben nem a könyvek, hanem a könyvtár lenyűgöző szépsége miatt látogatnak el a Rio de Janeiro-ban lévő, 350 ezer művet tartalmazó Portugál Királyi Könyvtárba, hiszen minden egyes terme szemet gyönyörködtető. További részletes leírással nem szeretnélek untatni titeket, mert ezen a linken elsőkézből olvashattok róla egy rendkívül érdekes és szuper beszámolót! 

11339618876_d1b4793a3c_b.jpg© Parl Canada / Flickr

Országgyűlési Könyvtár, Ottawa, Canada

Az Ottawa központjában álló Országgyűlési Könyvtár (Bibliothèque du Parlement) 1876-ban épült, több, mint 650 ezer kötetet tartalmaz, 2002 és 2006 között pedig egy nagyobb ívű rekonstruáláson esett át. Legszebb terme a képen is látható központi olvasószoba, melynek közepén Viktória királynő márványszobra áll.

stuttgart-city-library-interior.jpg© Telegraph

Stuttgart Központi Könyvtár, Stuttgart, Németország

2011-ben adták át ezt a nagyon modern, 9 emeletes könyvtárat Stuttgart belvárosában, melyet Eun Young Yi építész tervezett meg. A kristálykockára hajazó, betonbunkerszerű könyvtár külseje rendkívül megosztja a város lakóit - a legtöbben vagy imádják, vagy utálják, de az biztos, hogy senkit sem hagy hidegen. Neked hogy tetszik? 

7988423949_12b6a9960d_b.jpg© Wikipedia

Codrington Könyvtár, Oxford, Egyesült Királyság

Oxford leginkább a Bodleian könyvtáráról híres, mely a világ egyik legidősebb és legnagyobb könyvtára - pár sort írtam rólam az Oxfordot bemutató útinaplómban -, az én kedvencem mégis az 1851-ben épült All Souls College könyvtára, a Codrington. Sajnos ide hétköznapi halandó nem teheti be a lábát, csak itt tanuló diákok/tanító professzorok, de már képről is látszik az a fantasztikus monokróm színvilág, amit a tervezők meg próbáltak jeleníteni. 

6-fovarosi-szabo-ervin-konyvtar-09-la.png© FSZEK

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest, Magyarország

Büszke vagyok rá, hogy az összeállításban szerepelhet az 1886-ban épült Wenckheim-palotában otthont kapó Szabó Ervin Könyvtár is, mely az hazánk egyetlen könyvtár-hálózata. Nem tagadom, én rendszeresen, 7 éves korom óta járok könyvtárba - tulajdonképpen ebben a könyvtárban ragadt rám az olvasás, majd az írás szeretete, és biztos vagyok benne, hogy részben azért választottam ezt a hivatást, mert mindig is annyira szerettem itt lenni. A könyvtárnak rengeteg szép része van - a fogadóterem, az ezüstszalon és a kisbálterem például gyönyörű -, az én kedvencem mégis a képen látható dohányzószoba... Hát nem mesés?

 

Nektek melyik könyvtár tetszik a legjobban? Esetleg ismertek más olyan könyvtárat, mely bent lehetne az összeállításban? Ha igen, kérlek jelezzétek felém kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!  

 

10 látnivaló, amiben csalódni fogsz - II. rész

Bár a "méret nem minden", ha nem olvastál utána a következő nevezetességeknek, nagy valószínűséggel csalódni fogsz bennük - nem tagadom, én is jártam már így. Veletek mi a helyzet?

Kicsivel több, mint két évvel az első rész megszületése után annyi komment, ajánlás és emailes javaslat gyűlt össze a témát illetően, hogy úgy döntöttem, írok egy második részt is - íme!  

niagara-falls_gettyimages-959566100.jpg© CNTraveller

Niagara-vízesés, USA/Kanada

Korábban már írtam egy élménybeszámolót a Niagara-vízesésről, amit ITT tekinthettek meg. Elöljáróban le kell szögeznem: maga a vízesés csodálatos. A környék viszont undorító. Hogy miért is írom ezt? Már a giganagy szállodáktól kezdve, a villogó vízi vidámparkon át a mocskos gokartpályáig minden megtalálható a Niagara egy kilométeres (és akkor még sokat mondtam) körzetében. 

Sajnos a "csodálatos" jelzőt viszont nem használták azok az ismerőseim, akik nem a kanadai oldalról, hanem az amerikai partról szemlélték a Niagarát, ők ugyanis alig láttak belőle valamit. A megoldás? A Patkó-zuhatagot nézzétek, mégpedig a kanadai oldalról - igaz, akkor a vízesés körüli turistaszennyel is meg kell birkóznotok. 

paris-91211_1920.jpg© Pixabay

Diadalív, Párizs, Franciaország

A Diadalív (eredeti nevén Arc de Triomphe) Párizs egyik legnépszerűbb látványossága és a híres Champs-Élysées sugárút jelképe - de a TripAdvisor-os vélemények szerint "semmi különös" nincs benne. Sajnos ezzel én sem tudok vitatkozni, mert bár a neoklasszicista stílusban épült emlékmű tényleg szép, nem nyújt maradandó élményt - főleg úgy, ha arra gondolok, hogy I. Napóleon és a francia hadsereg dicsőségét hirdeti.

Az egész emlékmű ugyanis egy körforgalomba épült bele és már maga az odajutás is kész bajos, mert nincsen zebra, amin átkelhetnének az érdeklődők. Tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy egy idős hölgy vagy egy mozgássérült úr hogyan jut el egyáltalán a Diadalívhez - a legtöbben épp ezért csak tisztes távolból szemlélik meg és már mennek is tovább. 

© Miwok / Flickr

Nagy Bazár, Isztambul, Törökország

Isztambul egyik legnépszerűbb látványosságaként és a világ egyik legnagyobb fedett piacaként érthető, hogy sokan kíváncsian rá - pedig nem biztos, hogy olyan nagy örömet fog okozni a meglátogatása. Bár én még nem jártam itt (tulajdonképpen nem is szeretnék), de többen mondták már, hogy az egész piac egy fárasztó, zavaros kupleráj, egy kész labirintus, amiből csak nehezen lehet kikeveredni.

Borzasztó drágán árulnak mindent - sok mindent a piac szomszédos utcáiban lévő turistaboltokban fél áron (!) is meg lehet szerezni -, az árusok pedig annyira erőszakosak és tapadósak, hogy alig lehet tőlük megszabadulni.

traveldialymedia_1.jpg© Traveldialymedia

Maya Beach, Koh Phi Phi Lee, Thaiföld

Az elmúlt pár évtizedben a világ egyik legismertebb strandjává nőtte ki magát a csodálatos szépségéről híres Maya Bay, melyet az utóbbi időkben már napi 4-5000 turista látogatott meg. Többek között ennek (és a helyi korallzátony helyreállítási munkálatainak) köszönhetően 2018 nyarán turista stop-ot vezetett be a thai kormány, mely előreláthatólag 2021 közepéig érvényben is fog maradni. Én mondjuk azért szurkolok, hogy utána is napi maximum 1000 főre koncentrálódjon az oda látogató turisták száma... de ezzel kapcsolatos híreim sajnos nincsenek.

Annyi azonban biztos, hogy jelenleg nem látogatható DiCaprio híres strandja, főleg azért, mert a phuketi utazási irodák felelőtlenül sok emberrel, partizni vágyó kamaszokkal és rengeteg szeméttel megpakolt speedboatokon szállították a Maya Beachre a turistákat - amely minden élményt adott, csak a valószínűleg azt nem, amiért az emberek befizettek. 

rome-2294191_1920.jpg© Pixabay

 Spanyol-lépcső, Róma, Olaszország

Róma az egyik legkedvesebb nagyvárosom - régebben volt úgy, hogy évente is meglátogattam, de már 5 éve nem voltam ott. Azt hiszem, nem véletlenül. A szállásunk rendkívül központi helyen, Piazza di Spagna tér közelében volt, valahogy azonban sohasem sikerült teljes pompájában megcsodálnom - főleg azért, mert mindig tele volt turistákkal, árusokkal, bazárosokkal, fotózkodó családokkal stb. Magáról a Spanyol-lépcsőről hasonló a véleményem - lényegében annyian terpeszkednek rajta, hogy egy normális fotót nem lehet róla készíteni, maguk a lépcsőfokok pedig annyira csúszósak, hogy kész életveszély rajtuk lejönni. 

musei_vaticani.png© Musei Vaticani

Sixtus-kápolna, Vatikán

Ahogyan már kifejtettem, Róma meglátogatása nem okos döntés tavasszal. A Spanyol-lépcsős kalandjaim után egy egész napot szántam a Vatikán megtekintésére. Hát, el is telt vele egy nap! Mivel nem vásároltunk elővételi jegyet, a fal mellett kellet közel 3 órát sorban állnunk - nem nagy élvezet volt, de nagy művészetrajongóként egyszer (legalább egyszer) mindenképpen meg szerettem volna látogatni a Sixtus-kápolnát.

Miután bejutottunk, nagyjából egy óra nézelődés után jutottunk el a kápolnáig, ami tömve volt emberekkel. Abszolút hangulatromboló volt. A tömeg annyira hatalmas volt, hogy konkrétan fogni kellett egymás kezét és figyelnünk kellett, hogy össze ne nyomjanak! A tömegnyomor miatt persze mindenre figyelsz (a testi épségedre, a társaidra, az értékeidre stb), csak Michelangelo freskóira nem. Akkor pedig mi értelme van az egésznek?

Az Ádám teremtését például úgy kellett hosszú percekig keresgélnem, mikor pedig végre ráakadtam a plafonon, majdnem föllöktek és már mentünk is tovább. Fotózni nem lehet, beszélni nem lehet, a biztonsági őrök állandóan pisszegnek, persze tök nagy hangosság van - az egész tiszta röhej. Miután pedig kijöttünk, csak csalódottan annyit kédeztem magamtól:  tényleg ennyi volt?  Bátran állíthatom, az én legnagyobb csalódásom a Vatikán volt. Sajnos nem hiszem, hogy még egyszer visszamegyek - maximum akkor, ha lesz felesleges 145 ezer forintom az egyik limitált számú, exkluzív VIP-túra egyikére.

hollywood_walk_of_fame.jpg© BBC / Getty Images

Hírességek sétánya, Hollywood, LA, USA

A hollywoodi Hírességek sétánya nagy valószínűséggel Kalifornia állam leglátogatottabb helyei közé tartozik.  Szinte minden nagy sztárnak van itt csillaga, ami miatt nagy presztízsnek kellene, hogy örvendjen, de ismerőseim véleménye alapján Los Angeles kifejezetten koszos, mocskos és túlzsúfolt negyedében található.

A "Walk of Fame" állítólag tele van kéregetőkkel, rengeteg emléktáblán kutyapiszok vagy rágógumi villog, az utcai előadók pedig direkt a legnagyobb sztárok csillaga mellett telepszenek le, hogy még véletlenül se tudj - nélkülük - fotózkodni.

Ikonikus lett például egy videó, amenyben Reese Witherspoon tisztogatja a saját csillagát, de egy sor másik híresség is panaszkodott az utca állapotára. Személyes élményeim nincsenek, de a hallottak alapján nem egy olyan nevezetesség, ahová szívesen elmennék! 

forbidden-city-220099_1280.jpg© Pixabay

Tiltott Város, Peking, Kína

A Tiltott Város majd' 500 éven át szolgált a kínai császárok lakhelyént, ennek megfelelően hatalmas érdeklődés övezi a csaknem 1000 épületből áll palotát - de, a turisták többsége szerint nem egy nagy szám. Bár az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült, mint a világ legnagyobb régi faépület-együttese, az igazságot megvallva mindegyik épület ugyanúgy néz ki és hamar meg lehet unni. Főleg úgy, hogy napi 8000 (!) turistát engednek be ide! A TripAdvisor-os vélemények alapján elmondható, hogy ez is egy olyan látványosság, amit "egyszer látni kell", de többször úgysem megy oda senki - legalábbis a többség biztosan nem.

crop-view-from-gibraltar-to-spain-getty-xxlarge.jpg © Telegraph

Gibraltár-hegy, Gibraltár

Életem egyik legrosszabb turisztikai döntése volt meglátogatni Gibraltárt. Pár évvel ezelőtti Malagás nyaralásom alatt jött az ötlet, hogy kiránduljunk egyet a Gibraltári - az egész minden volt, csak élvezet nem. Az autónkat még a spanyol határon, La Línea de la Concepción kis településén tettük ki (ami már önmagában úgy nézett ki, mint egy romhalmaz), mi pedig begyalogoltunk a határon és buszra szálltunk. 

A legtöbb turistához hasonlóan természetesen mi is a Gibraltári-hegyre szerettünk volna feljutni: ebédidőben érkezünk, azt hittük, seperc alatt megleszünk, holott nem így történt. Többszáz fős sor kanyargott a hegy előtti keskeny utcácskákban, egy óra várakozás után pedig alig haladtunk előre, ezért a társaságunk egy része, velem együtt kiállt a sorból. 

A másik fele több, mint 3 óra várakozás után tudott csak jegyet venni, miután pedig felértek, perzselő hőség volt, nem volt egy fedett rész, ahová be lehetett álni, mindenkire ugráltak a megbolondult majmok, aranyáron adták a legolcsóbb vizeket is és még sorolhatnám. A vége az lett, hogy a soron következő, érkező felvonóval lejöttek a szikláról, mi addig körülnéztünk a városban és vásárolgattuk. Minden rendkívül drága és túlértékelt. Nem nagy élmény volt. Abszolút nem bántam meg, hogy nem mentem fel a hegyre - de Gibraltár közelébe se szeretnék többet menni.

viator.jpg© Viator / Shutterstock

Berlini tévétorony, Berlin, Németirszág

Berlin közkedvelt turisztikai célpontnak számít, épp ezért nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak a város legmagasabb épületére, a 368 méteres tévétoronyra. A 2 órás sorbanállás és a 16 eurós belépőjegy még hagyján, de miután feljutsz, szinte ki se látsz a toronyból, annyira koszosak az ablakai.

Ha pedig kedved lenne egy kis időt eltölteni a toronyban, akkor sok türelemre lesz szükséged, mert legalább 30 perc, míg a bár pincérei kiszolgálnak egy itallal. Utána pedig újabb sorbanállás következik a lifthez, de már jóval szegényebben, mert hihetetlenül drága minden, amit a tévétoronyban árulnak. Hogy megéri-e meglátogatni? Szerintem nem, Berlin sokkal szebb a földszintről nézve, de ha szereted a sorbanállást, akkor rajta! 

Nektek melyik nevezetesség okozta az eddigi legnagyobb csalódást? Mivel egészítenétek még ki az összeállítást? Esetleg van olyan látványosság, amiben pozitívan csalódtatok? Az élményeiteket és tapasztalataitokat várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu)keresztül! 

Bali legmenőbb szállodája: Amankila

Modern építészet és természetközeli luxus - így tudnám jellemezni a világ egyik legimpozánsabb hoteljét, mely az Amankila nevet viseli. Nézd meg te is, hogyan néz ki belülről egy indonéz szuperszálloda, ahová a belépés hét számjegyből áll...

A hónap szállodájának az Amankila-t, az AMAN szállodacsoport egyik ötcsillagos luxus resortját választottam, ami az indonéziai Bali keleti partján, egészen pontosan az ősi Indrakilaban található. A hotel neve indonézül "békés dombot" jelent, ami nem véletlen, hiszen az egész szálloda egy kis dombon fekszik! A kiváló panorámával rendelkező Amankila sokak szerint Bali egyik legfenomenálisabb resortja - a képeket elnézve pedig nem is kérdés, miért! 

Az Amankila 34 db különálló, saját medencével és napozóterasszal rendelkező lakosztállyal, valamint egy 500 méteres, fekete homokos magánstranddal büszkélkedik - tehát, ne egy gigászi méretekkel rendelkező hotelt, hanem inkább egy zöldövezetben szétterülő villanegyedet képzeljetek el. A lakosztályok hét különböző árkategóriában bérelhetőek: legexkluzívabb "elnöki" apartman a fenti kép bal oldalán látható, vízszintes fehér csík mentén terül el. Talán magatoktól is kitaláljátok, hogy az a rész az "Amankila Suite"-hoz tartozó hatalmas medence számára épült csak meg. De nézzünk is egy kicsit körbe!

Az Amankila Suite 660 m²-en terül el, és (habár csak) két hálószobát tartalmaz, a lakosztály bérléséhez privát komornyikokat is biztosítanak. Azért ez nem semmi! Az ára? 6 és fél millió forint hét napra, de ebben a reggelin kívül semmilyen más étkezés és különleges program nincs benne. Azt hiszem, még így is van az a pénz, amit kiadnak érte a gazdag multimilliomosok.

Az én személyes kedvencem egyébként nem is a legnagyobb, hanem a (3.5 milliós heti árával) az Amankila középkategóriájába sorolható, 302 m²-es Kilasari Suite lakosztálya, melyet a fenti képen láthattok. Egyszerűen mesés ez a kilátás, ez az intim szféra és az a sok pálma! Lenyűgöző.

A lakosztályok hálószobái minen puccparádétól mentesek, apróbb módosításokon kívül (pl. máshol van az ágy és az íróasztal) pedig mindegyik berendezés ugyanígy néz ki, szóval most csak ezt az egyet mutatom meg. Nagyon tetszik egyébként, hogy az Amankila külső és belső dizájnja nagyon szorosan illeszkedik egymáshoz és a lakosztályon belül is lehet érezni a természet erejét.

De, persze a lakosztályokon kívül sem állhat meg az élet: az Amankila étterme például minden fogást tálal, mely szemnek-szájnak ingere, a legjobban azonban mégis az ázsiai, fúziós konyha és a tengeri herkentyűk szerelmesei találhatják itt meg a számításaikat.                                                           

Az étteremtől nem messze a található egy "közösségi" medence is, amit csak elvétve használnak a vendégek - ugyan, minek is tennék, ha a saját kis villáikban is van egy-egy szuper pool? Azért kár érte, mert ez a medence mesés, olyan, mintha egybeolvadna a modern világ kora a buja dzsungellel. Az Amankila büszkesége azonban mégsem ez a medence, hanem...

... ez a három infinity pool, mely a szálloda védjegye is egyben. Mindegyik medence ugyanazt a fantasztikus panorámát szolgáltatja, a külső terek megálmodói pedig árnyalatra pontosan azokat a mozaikköveket választották, melyek a Jáva-tenger színei között is felbukkanak. Tiszta időben egyébként Nusa Penida szigetét is látni lehet, bár én ezen képen csak nagyon halványan tudom kivenni az alakját.

A legalsó medence egy másik nézetből. Egyszerűen gyönyörű! Ahogyan a szállodalánc többi hoteljének többségét, az Amankilat is az amerikai Ed Tuttle építész dizájnolta és állítása szerint az Ujung vízi palotájából inspirálódott. Egyszerűen lenyűgöző a látvány a szálloda minden egyes pontjáról! Nektek hogy tetszik?

A képeket köszönöm az AMAN szállodacsoportnak! All right Reserved © Amankila

Véleményeiteket várom kommentben és emailen keresztül a gretta@gretta.hu email címre!