Anglia legszebb helyei: a Belvoir-kastély

2020. február 13. - Gretta

Királyként ünnepelnéd az újévet? Várd 2020-at Anglia egyik legcsodálatosabb rezidenciájában, amely eddig csak nagyon ritkán engedte be csodás lakosztályaiba a kíváncsi szemeket! 

London belvárosától csaknem 3 órás autóútra (M1, A1) északra található, Grantham és Notthingham kis városa mellett ez a szemet gyönyörködtető, 11. századi kastély, mely a Duke of Rutland családjának ősi otthonául szolgál több száz éve.

mag-1217-manners-sisters-ss02.jpg

Egyébként onnan is ismerős lehet ez a 355 szobával rendelkező kastély, hogy "A korona" című drámasorozatban is felbukkan, sőt "Az ifjú Viktória királynő" című mozit is itt forgatták le még 2009-ben! Az biztos, hogy tekintélyes nevek fordultak itt meg - de akár te is szilveszterezhetsz itt, ha kb. 120 ezer forintnak megfelelő fontot fizetsz érte. (Az árba egy pohár pezsgő, egy gourmet vacsora és egy tea tartozik bele, az összeg 100%-a pedig a Rainbows Hospice for Children and Young People nevű szervezet részére lesz felajánlva.)

u_2.jpg

A kastély (és körülötte levő birtok) madártávlatból. A kép felső részén található melléképület a kiszolgáló személyzet otthona. A kastély egyébként nemcsak rendezvények, filmes forgatási helyszínek és különböző események helyszínéül szolgál - az Airbnbn keresztül ki is lehet bérelni a Belvoir Castle 14 db kiadó lakosztályainak egyikét, bár azok már sokkal-sokkal többe kerülnek a már említett szivleszteri bulinál.

Többek között ilyen királyi szobában hajthatjuk álomra a fejünket. Az biztos, hogy a modern szállodák szerelmesei nem lesznek odáig érte, de ha egy szelet történelemre vágyunk, biztosan nem fogunk csalódni! Ebben a háromszobás lakosztályban egyébként csak Viktória királynő és IV. György hivatalos látogatói szállhattak meg, polgári halandó nem tehette be ide a lábát.

A lakosztály romantikus stílusban, meleg színekben van berendezve - az egyedi tapéták mindegyike pedig kézzel festett! Csak elképzelni lehet azt a gazdaságot, ami egy ilyen szoba berendezéséhez kell - és van belőle több, mint 300 a kastélyban...

A szilveszteri állófogadás egyik helyszíne a Regent's Gallery társasági szoba lesz, ahol egy gyönyörű arany díszbe öltöztetett élő karácsonyfát is felállítottak a Belvoir-kastély vezetői. Ez aztán pazar!

A teákat pedig az Elizabeth Saloonjában, azaz Erzsébet szalonjában lehet elfogyasztani. Csal mellékesen jegyzem meg, hogy a szobában minden fali dekorációt elem 24 karátos arannyal van bevonva. 

A szilveszteri gourmet vacsorát pedig ebben a fenséges helyiségben lehet elfogyasztani. Természetesen itt is vannak uralkodói képek, perzsa szőnyegek, tölgyfából készült székek és asztalok, valamint dekoratív gyertyatartók is, amelyek éppen csillárként funkcionálnak ebben a szobában.

 A képeket köszönöm a Belvoir-kastélynak! All rights reserved © Belvoir Castle

Nektek hogy tetszik a kastély? Be kell vallanom, én ennyi pénzért valószínűleg máshol szállnék meg, de rendkívülinek és példamutatónak tartom, hogy a szilveszteri gála megrendezéséért járó összeget jótékony célokra fordítják az arra illetékesek!

Szeretnétek még hasonló kastélyokról olvasni? Ha igen, akkor jelezzétek a szabadódobozon keresztül!

A világ 10 legszebb könyvtára

Nem számít, hogy szeretsz-e olvasni, vagy sem - a következő meseszép épületek biztosan meghozzák a kedved egy kis könyvtárlátogatáshoz! A most következő könyvtárak barokk, rokokó és modern stílusú belsői mindenképpen megérnek egy látogatást -  neked melyik a kedvenced?

xl_listri_libraries_p033_1805161613_id_1193786.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Vatikáni Apostoli Könyvtár, Vatikán

A Vatikáni Könyvtár a 4. század óta létezik - mai formáját viszont csak a 16. században érte el, mikor V. Miklós pápa arra kérte Domenico Fontana római építészt, hogy álmodjon meg egy könyvtárat a több, mint 20 ezer darabot tartalmazó kötetei számára. Leghíresebb műve a Vatikáni kódex, azaz a világ legrégebbi ismert görög nyelven íródott Biblia-kézirata.

xl_listri_libraries_p098_1805161618_id_1193826.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Mafra Székesegyházi Könyvtár, Mafra, Portugália

Lisszbontól nem messze, Mafra városában - egészen pontosan Mafra palotájában - található ez a gyönyörű könyvtár, melyet a 18. században alapítottak. A csupán 90 méter hosszú könyvtár barokk stílusú berendezését fehér, szürke és halvány rózsaszínű márványpadlóval, valamint fából készült köynvespolcokkal ékesítették. 36 ezer műnek ad otthont.

xl_listri_libraries_p196_1805161634_id_1193926.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Saint Gall Apátsági Könyvtár, St. Gallen, Svájc

Szent Gál a 7. században avatta fel a Saint Gall Apátsági Könyvtárat, amiért a világ egyik legrégebbi könyvtáraként tartjuk számon. Szépsége megkérdőjelezhetetlen! Mai rokokói kinézetét Peter Thumb építész álmodta meg a 18 században - azóta se tudtak neki szebbet megálmodni.

xl_listri_libraries_p138_1805161621_id_1193846.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Sainte-Geneviève Könyvtár, Párizs, Franciaország

Eredetileg apátsági könyvtár volt, a felvilágosodás korában iskolaként üzemelt, később a 18. században viszont újraindították és saját székesegyházat is kapott - a Pantheónt, mellyel szemben található a Sainte-Geneviève Könyvtár. Mai formáját 1851-ben kapta meg, jelenleg pedig a Paris 1 Panthéon-Sorbonne Egyetem hivatalos könyvtáraként működik, több, mint 2 millió dokumentummal. 

xl_listri_libraries_p205_1805161635_id_1193936.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Admont Apátsági Könyvtár, Admont, Ausztria

A világ legnagyobb apátsági könyvtára, az Admont Apátsági Könyvtár 1074 óta létezik, jelenlegi kinézetét viszont 1764-ben érte el. A bámulatos kupolafreskókkal, márványoszlopokkal és aranymíves díszítőelemekkel rendelkező, barokk stílusú könyvtár több, mint 70 ezer művet tartalmaz - a gyűjtemény fele pedig egészen a középkorig datálódik vissza.

xl_listri_libraries_p265_1805161636_id_1193956.jpg© Massimo Listri / TASCHEN

Portugál Királyi Könyvtár, Rio de Janeiro, Brazília

A legtöbben nem a könyvek, hanem a könyvtár lenyűgöző szépsége miatt látogatnak el a Rio de Janeiro-ban lévő, 350 ezer művet tartalmazó Portugál Királyi Könyvtárba, hiszen minden egyes terme szemet gyönyörködtető. További részletes leírással nem szeretnélek untatni titeket, mert ezen a linken elsőkézből olvashattok róla egy rendkívül érdekes és szuper beszámolót! 

11339618876_d1b4793a3c_b.jpg© Parl Canada / Flickr

Országgyűlési Könyvtár, Ottawa, Canada

Az Ottawa központjában álló Országgyűlési Könyvtár (Bibliothèque du Parlement) 1876-ban épült, több, mint 650 ezer kötetet tartalmaz, 2002 és 2006 között pedig egy nagyobb ívű rekonstruáláson esett át. Legszebb terme a képen is látható központi olvasószoba, melynek közepén Viktória királynő márványszobra áll.

stuttgart-city-library-interior.jpg© Telegraph

Stuttgart Központi Könyvtár, Stuttgart, Németország

2011-ben adták át ezt a nagyon modern, 9 emeletes könyvtárat Stuttgart belvárosában, melyet Eun Young Yi építész tervezett meg. A kristálykockára hajazó, betonbunkerszerű könyvtár külseje rendkívül megosztja a város lakóit - a legtöbben vagy imádják, vagy utálják, de az biztos, hogy senkit sem hagy hidegen. Neked hogy tetszik? 

7988423949_12b6a9960d_b.jpg© Wikipedia

Codrington Könyvtár, Oxford, Egyesült Királyság

Oxford leginkább a Bodleian könyvtáráról híres, mely a világ egyik legidősebb és legnagyobb könyvtára - pár sort írtam rólam az Oxfordot bemutató útinaplómban -, az én kedvencem mégis az 1851-ben épült All Souls College könyvtára, a Codrington. Sajnos ide hétköznapi halandó nem teheti be a lábát, csak itt tanuló diákok/tanító professzorok, de már képről is látszik az a fantasztikus monokróm színvilág, amit a tervezők meg próbáltak jeleníteni. 

6-fovarosi-szabo-ervin-konyvtar-09-la.png© FSZEK

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest, Magyarország

Büszke vagyok rá, hogy az összeállításban szerepelhet az 1886-ban épült Wenckheim-palotában otthont kapó Szabó Ervin Könyvtár is, mely az hazánk egyetlen könyvtár-hálózata. Nem tagadom, én rendszeresen, 7 éves korom óta járok könyvtárba - tulajdonképpen ebben a könyvtárban ragadt rám az olvasás, majd az írás szeretete, és biztos vagyok benne, hogy részben azért választottam ezt a hivatást, mert mindig is annyira szerettem itt lenni. A könyvtárnak rengeteg szép része van - a fogadóterem, az ezüstszalon és a kisbálterem például gyönyörű -, az én kedvencem mégis a képen látható dohányzószoba... Hát nem mesés?

 

Nektek melyik könyvtár tetszik a legjobban? Esetleg ismertek más olyan könyvtárat, mely bent lehetne az összeállításban? Ha igen, kérlek jelezzétek felém kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!  

Victoria's Secret Valentine's Day Campaign 2020

Az évtized első Victoria's Secret kampányából hiányzik az érzéki erotika - a márka azonban sikeresebb, mint valaha. Ki érti ezt?

Ahogyan már tőlem megszokhattátok, idén is beszámolok az amerikai Victoria's Secret fehérnemű-nagyágyú Valentin-napi kollekciójáról - annál is inkább, hiszen tavaly és tavalyelőtt is imádtátok ezt a cikket!  

01-012120-intl-hp-ftr.jpg

A Victoria's Secret idei kollekciójának kampánya minden irányból nyomja a #testpozitivitást, az #egyenlőséget és a #girlpowert - aminek én kifejezetten örülök, mert végre új, változatos arcokat is láthatunk gyönyörű fehérneműkben, a már megszokott arcok helyett.

Kár, hogy erre egészen 2020-ig kellett várni - a konkurens brandek már öt éve ezzel a marketinggel keresik a kenyerüket és hihetetlen népszerűségnek örvendenek, a sorba pedig beállt a Victoria's Secret is, melynek eladási statisztikái újból felfelé kanyarognak. De kanyarodjunk is vissza a márka Valentin-napi kampányához!

82361941_162174348453667_7808823287880502809_n_jpg_03e5b99df7e3e82b2490e7e0d2b73481_1.jpg

Bár a 2018-ban nagy népszerűségnek örvendő kislányos, szívecskék mintájú szettek is megjelennek a kollekcióban, az idei szezonban egész nagy hangsúly fektetett a márka a szexibbnél szexibb darabok megtervezésére. Nem meglepő módon, a piros, a rózsaszín, a fehér valamint eme három szín keverékárnyalatai uralják a színpalettát - szerencsére a VS kihagyta a tavaly bemutatott rikító neonszínű fehérneműit -,  az anyagtervezéskor pedig a csipkét, a szatént, valamint a ragasztószalag-szezű bandage technikát alkalmazta a márka.

A modellek között nemcsak angyalok, hanem a laikusok számára (is) teljesen ismeretlen arcok szerepelnek... Hogy ez jó, vagy rossz dolog-e, döntsétek el ti! Számomra ezzel a kampánnyal megszűnt a Victoria's Secret angyalokat körülvevő "elérhetetlenség" és a legendás mítosz. Mert egy-egy profi modellnek sokszor évekig kell várnia kellett arra, hogy VS Angyal lehessen - jelen esetben ez már nem így van. Ennyi lenne Victoria titka?

80797906_1811377125666185_8230252836345485398_n_jpg_8d6ddd7cf114f126957336d8aef6e497_1.jpg

Mindenesetre ezen képen csak a Sports Illustrated Swimsuit fürdőruhás anyagából már korábban megismert Jasmine Sanderst; a Victoria's Secret legújabb (vörös)angyalkáját, Alexina Grahamet; majd magyar büszkeségünket, Palvin Barbarát tudom beazonosítani - a többi modell kiléte számomra homály. 

Egy másik kampányfotón még Stella Maxwell, Taylor Hill, Sara Sampaio és Josephine Skriver is felbukkan - bár számomra mindannyian elég dühösnek tűnnek, nem tudom, ti hogy vagytok vele.

482717386_theicons_oursignatureprintsgetanof_the_momentupdateinrichhuesandluxesatin_clicktoshopall_jpg_f2a014d578d1e353fc8d2c06a4a7c21a.jpg

A fehérneműk szuperek, a változás (sokszor) jó, ez a Valentin-napi kampány azonban semmilyen szexiséget, izgalmasságot vagy erotikát nem sugároz. Számomra megdöbbentő, hogy ez a nagy világmárka nem volt képes egy szép, romantikát sugárzó háttér előtt befotózni ezt a kollekciót - helyette inkább megspóroltak egy halom pénzt és lementek a legközelebbi fotóstúdióba. Pedig (nem vagyok marketinges), de egy fehérneműmárkának pont a Valentin-napi őrület kínálja a legtöbb vevőt - egész évben. 

Ha a snassz promóció volt a cél, ez teljesen szuper - az azonban biztos, hogy ha nekem lenne fehérneműmárkám, azt nem így és nem ilyen formában reklámoznám. És ti mit gondoltok?

 

10 látnivaló, amiben csalódni fogsz - II. rész

Bár a "méret nem minden", ha nem olvastál utána a következő nevezetességeknek, nagy valószínűséggel csalódni fogsz bennük - nem tagadom, én is jártam már így. Veletek mi a helyzet?

Kicsivel több, mint két évvel az első rész megszületése után annyi komment, ajánlás és emailes javaslat gyűlt össze a témát illetően, hogy úgy döntöttem, írok egy második részt is - íme!  

niagara-falls_gettyimages-959566100.jpg© CNTraveller

Niagara-vízesés, USA/Kanada

Korábban már írtam egy élménybeszámolót a Niagara-vízesésről, amit ITT tekinthettek meg. Elöljáróban le kell szögeznem: maga a vízesés csodálatos. A környék viszont undorító. Hogy miért is írom ezt? Már a giganagy szállodáktól kezdve, a villogó vízi vidámparkon át a mocskos gokartpályáig minden megtalálható a Niagara egy kilométeres (és akkor még sokat mondtam) körzetében. 

Sajnos a "csodálatos" jelzőt viszont nem használták azok az ismerőseim, akik nem a kanadai oldalról, hanem az amerikai partról szemlélték a Niagarát, ők ugyanis alig láttak belőle valamit. A megoldás? A Patkó-zuhatagot nézzétek, mégpedig a kanadai oldalról - igaz, akkor a vízesés körüli turistaszennyel is meg kell birkóznotok. 

paris-91211_1920.jpg© Pixabay

Diadalív, Párizs, Franciaország

A Diadalív (eredeti nevén Arc de Triomphe) Párizs egyik legnépszerűbb látványossága és a híres Champs-Élysées sugárút jelképe - de a TripAdvisor-os vélemények szerint "semmi különös" nincs benne. Sajnos ezzel én sem tudok vitatkozni, mert bár a neoklasszicista stílusban épült emlékmű tényleg szép, nem nyújt maradandó élményt - főleg úgy, ha arra gondolok, hogy I. Napóleon és a francia hadsereg dicsőségét hirdeti.

Az egész emlékmű ugyanis egy körforgalomba épült bele és már maga az odajutás is kész bajos, mert nincsen zebra, amin átkelhetnének az érdeklődők. Tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy egy idős hölgy vagy egy mozgássérült úr hogyan jut el egyáltalán a Diadalívhez - a legtöbben épp ezért csak tisztes távolból szemlélik meg és már mennek is tovább. 

© Miwok / Flickr

Nagy Bazár, Isztambul, Törökország

Isztambul egyik legnépszerűbb látványosságaként és a világ egyik legnagyobb fedett piacaként érthető, hogy sokan kíváncsian rá - pedig nem biztos, hogy olyan nagy örömet fog okozni a meglátogatása. Bár én még nem jártam itt (tulajdonképpen nem is szeretnék), de többen mondták már, hogy az egész piac egy fárasztó, zavaros kupleráj, egy kész labirintus, amiből csak nehezen lehet kikeveredni.

Borzasztó drágán árulnak mindent - sok mindent a piac szomszédos utcáiban lévő turistaboltokban fél áron (!) is meg lehet szerezni -, az árusok pedig annyira erőszakosak és tapadósak, hogy alig lehet tőlük megszabadulni.

traveldialymedia_1.jpg© Traveldialymedia

Maya Beach, Koh Phi Phi Lee, Thaiföld

Az elmúlt pár évtizedben a világ egyik legismertebb strandjává nőtte ki magát a csodálatos szépségéről híres Maya Bay, melyet az utóbbi időkben már napi 4-5000 turista látogatott meg. Többek között ennek (és a helyi korallzátony helyreállítási munkálatainak) köszönhetően 2018 nyarán turista stop-ot vezetett be a thai kormány, mely előreláthatólag 2021 közepéig érvényben is fog maradni. Én mondjuk azért szurkolok, hogy utána is napi maximum 1000 főre koncentrálódjon az oda látogató turisták száma... de ezzel kapcsolatos híreim sajnos nincsenek.

Annyi azonban biztos, hogy jelenleg nem látogatható DiCaprio híres strandja, főleg azért, mert a phuketi utazási irodák felelőtlenül sok emberrel, partizni vágyó kamaszokkal és rengeteg szeméttel megpakolt speedboatokon szállították a Maya Beachre a turistákat - amely minden élményt adott, csak a valószínűleg azt nem, amiért az emberek befizettek. 

rome-2294191_1920.jpg© Pixabay

 Spanyol-lépcső, Róma, Olaszország

Róma az egyik legkedvesebb nagyvárosom - régebben volt úgy, hogy évente is meglátogattam, de már 5 éve nem voltam ott. Azt hiszem, nem véletlenül. A szállásunk rendkívül központi helyen, Piazza di Spagna tér közelében volt, valahogy azonban sohasem sikerült teljes pompájában megcsodálnom - főleg azért, mert mindig tele volt turistákkal, árusokkal, bazárosokkal, fotózkodó családokkal stb. Magáról a Spanyol-lépcsőről hasonló a véleményem - lényegében annyian terpeszkednek rajta, hogy egy normális fotót nem lehet róla készíteni, maguk a lépcsőfokok pedig annyira csúszósak, hogy kész életveszély rajtuk lejönni. 

musei_vaticani.png© Musei Vaticani

Sixtus-kápolna, Vatikán

Ahogyan már kifejtettem, Róma meglátogatása nem okos döntés tavasszal. A Spanyol-lépcsős kalandjaim után egy egész napot szántam a Vatikán megtekintésére. Hát, el is telt vele egy nap! Mivel nem vásároltunk elővételi jegyet, a fal mellett kellet közel 3 órát sorban állnunk - nem nagy élvezet volt, de nagy művészetrajongóként egyszer (legalább egyszer) mindenképpen meg szerettem volna látogatni a Sixtus-kápolnát.

Miután bejutottunk, nagyjából egy óra nézelődés után jutottunk el a kápolnáig, ami tömve volt emberekkel. Abszolút hangulatromboló volt. A tömeg annyira hatalmas volt, hogy konkrétan fogni kellett egymás kezét és figyelnünk kellett, hogy össze ne nyomjanak! A tömegnyomor miatt persze mindenre figyelsz (a testi épségedre, a társaidra, az értékeidre stb), csak Michelangelo freskóira nem. Akkor pedig mi értelme van az egésznek?

Az Ádám teremtését például úgy kellett hosszú percekig keresgélnem, mikor pedig végre ráakadtam a plafonon, majdnem föllöktek és már mentünk is tovább. Fotózni nem lehet, beszélni nem lehet, a biztonsági őrök állandóan pisszegnek, persze tök nagy hangosság van - az egész tiszta röhej. Miután pedig kijöttünk, csak csalódottan annyit kédeztem magamtól:  tényleg ennyi volt?  Bátran állíthatom, az én legnagyobb csalódásom a Vatikán volt. Sajnos nem hiszem, hogy még egyszer visszamegyek - maximum akkor, ha lesz felesleges 145 ezer forintom az egyik limitált számú, exkluzív VIP-túra egyikére.

hollywood_walk_of_fame.jpg© BBC / Getty Images

Hírességek sétánya, Hollywood, LA, USA

A hollywoodi Hírességek sétánya nagy valószínűséggel Kalifornia állam leglátogatottabb helyei közé tartozik.  Szinte minden nagy sztárnak van itt csillaga, ami miatt nagy presztízsnek kellene, hogy örvendjen, de ismerőseim véleménye alapján Los Angeles kifejezetten koszos, mocskos és túlzsúfolt negyedében található.

A "Walk of Fame" állítólag tele van kéregetőkkel, rengeteg emléktáblán kutyapiszok vagy rágógumi villog, az utcai előadók pedig direkt a legnagyobb sztárok csillaga mellett telepszenek le, hogy még véletlenül se tudj - nélkülük - fotózkodni.

Ikonikus lett például egy videó, amenyben Reese Witherspoon tisztogatja a saját csillagát, de egy sor másik híresség is panaszkodott az utca állapotára. Személyes élményeim nincsenek, de a hallottak alapján nem egy olyan nevezetesség, ahová szívesen elmennék! 

forbidden-city-220099_1280.jpg© Pixabay

Tiltott Város, Peking, Kína

A Tiltott Város majd' 500 éven át szolgált a kínai császárok lakhelyént, ennek megfelelően hatalmas érdeklődés övezi a csaknem 1000 épületből áll palotát - de, a turisták többsége szerint nem egy nagy szám. Bár az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült, mint a világ legnagyobb régi faépület-együttese, az igazságot megvallva mindegyik épület ugyanúgy néz ki és hamar meg lehet unni. Főleg úgy, hogy napi 8000 (!) turistát engednek be ide! A TripAdvisor-os vélemények alapján elmondható, hogy ez is egy olyan látványosság, amit "egyszer látni kell", de többször úgysem megy oda senki - legalábbis a többség biztosan nem.

crop-view-from-gibraltar-to-spain-getty-xxlarge.jpg © Telegraph

Gibraltár-hegy, Gibraltár

Életem egyik legrosszabb turisztikai döntése volt meglátogatni Gibraltárt. Pár évvel ezelőtti Malagás nyaralásom alatt jött az ötlet, hogy kiránduljunk egyet a Gibraltári - az egész minden volt, csak élvezet nem. Az autónkat még a spanyol határon, La Línea de la Concepción kis településén tettük ki (ami már önmagában úgy nézett ki, mint egy romhalmaz), mi pedig begyalogoltunk a határon és buszra szálltunk. 

A legtöbb turistához hasonlóan természetesen mi is a Gibraltári-hegyre szerettünk volna feljutni: ebédidőben érkezünk, azt hittük, seperc alatt megleszünk, holott nem így történt. Többszáz fős sor kanyargott a hegy előtti keskeny utcácskákban, egy óra várakozás után pedig alig haladtunk előre, ezért a társaságunk egy része, velem együtt kiállt a sorból. 

A másik fele több, mint 3 óra várakozás után tudott csak jegyet venni, miután pedig felértek, perzselő hőség volt, nem volt egy fedett rész, ahová be lehetett álni, mindenkire ugráltak a megbolondult majmok, aranyáron adták a legolcsóbb vizeket is és még sorolhatnám. A vége az lett, hogy a soron következő, érkező felvonóval lejöttek a szikláról, mi addig körülnéztünk a városban és vásárolgattuk. Minden rendkívül drága és túlértékelt. Nem nagy élmény volt. Abszolút nem bántam meg, hogy nem mentem fel a hegyre - de Gibraltár közelébe se szeretnék többet menni.

viator.jpg© Viator / Shutterstock

Berlini tévétorony, Berlin, Németirszág

Berlin közkedvelt turisztikai célpontnak számít, épp ezért nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak a város legmagasabb épületére, a 368 méteres tévétoronyra. A 2 órás sorbanállás és a 16 eurós belépőjegy még hagyján, de miután feljutsz, szinte ki se látsz a toronyból, annyira koszosak az ablakai.

Ha pedig kedved lenne egy kis időt eltölteni a toronyban, akkor sok türelemre lesz szükséged, mert legalább 30 perc, míg a bár pincérei kiszolgálnak egy itallal. Utána pedig újabb sorbanállás következik a lifthez, de már jóval szegényebben, mert hihetetlenül drága minden, amit a tévétoronyban árulnak. Hogy megéri-e meglátogatni? Szerintem nem, Berlin sokkal szebb a földszintről nézve, de ha szereted a sorbanállást, akkor rajta! 

Nektek melyik nevezetesség okozta az eddigi legnagyobb csalódást? Mivel egészítenétek még ki az összeállítást? Esetleg van olyan látványosság, amiben pozitívan csalódtatok? Az élményeiteket és tapasztalataitokat várom kommentben és emailen (gretta@gretta.hu)keresztül! 

Bali legmenőbb szállodája: Amankila

Modern építészet és természetközeli luxus - így tudnám jellemezni a világ egyik legimpozánsabb hoteljét, mely az Amankila nevet viseli. Nézd meg te is, hogyan néz ki belülről egy indonéz szuperszálloda, ahová a belépés hét számjegyből áll...

A hónap szállodájának az Amankila-t, az AMAN szállodacsoport egyik ötcsillagos luxus resortját választottam, ami az indonéziai Bali keleti partján, egészen pontosan az ősi Indrakilaban található. A hotel neve indonézül "békés dombot" jelent, ami nem véletlen, hiszen az egész szálloda egy kis dombon fekszik! A kiváló panorámával rendelkező Amankila sokak szerint Bali egyik legfenomenálisabb resortja - a képeket elnézve pedig nem is kérdés, miért! 

Az Amankila 34 db különálló, saját medencével és napozóterasszal rendelkező lakosztállyal, valamint egy 500 méteres, fekete homokos magánstranddal büszkélkedik - tehát, ne egy gigászi méretekkel rendelkező hotelt, hanem inkább egy zöldövezetben szétterülő villanegyedet képzeljetek el. A lakosztályok hét különböző árkategóriában bérelhetőek: legexkluzívabb "elnöki" apartman a fenti kép bal oldalán látható, vízszintes fehér csík mentén terül el. Talán magatoktól is kitaláljátok, hogy az a rész az "Amankila Suite"-hoz tartozó hatalmas medence számára épült csak meg. De nézzünk is egy kicsit körbe!

Az Amankila Suite 660 m²-en terül el, és (habár csak) két hálószobát tartalmaz, a lakosztály bérléséhez privát komornyikokat is biztosítanak. Azért ez nem semmi! Az ára? 6 és fél millió forint hét napra, de ebben a reggelin kívül semmilyen más étkezés és különleges program nincs benne. Azt hiszem, még így is van az a pénz, amit kiadnak érte a gazdag multimilliomosok.

Az én személyes kedvencem egyébként nem is a legnagyobb, hanem a (3.5 milliós heti árával) az Amankila középkategóriájába sorolható, 302 m²-es Kilasari Suite lakosztálya, melyet a fenti képen láthattok. Egyszerűen mesés ez a kilátás, ez az intim szféra és az a sok pálma! Lenyűgöző.

A lakosztályok hálószobái minen puccparádétól mentesek, apróbb módosításokon kívül (pl. máshol van az ágy és az íróasztal) pedig mindegyik berendezés ugyanígy néz ki, szóval most csak ezt az egyet mutatom meg. Nagyon tetszik egyébként, hogy az Amankila külső és belső dizájnja nagyon szorosan illeszkedik egymáshoz és a lakosztályon belül is lehet érezni a természet erejét.

De, persze a lakosztályokon kívül sem állhat meg az élet: az Amankila étterme például minden fogást tálal, mely szemnek-szájnak ingere, a legjobban azonban mégis az ázsiai, fúziós konyha és a tengeri herkentyűk szerelmesei találhatják itt meg a számításaikat.                                                           

Az étteremtől nem messze a található egy "közösségi" medence is, amit csak elvétve használnak a vendégek - ugyan, minek is tennék, ha a saját kis villáikban is van egy-egy szuper pool? Azért kár érte, mert ez a medence mesés, olyan, mintha egybeolvadna a modern világ kora a buja dzsungellel. Az Amankila büszkesége azonban mégsem ez a medence, hanem...

... ez a három infinity pool, mely a szálloda védjegye is egyben. Mindegyik medence ugyanazt a fantasztikus panorámát szolgáltatja, a külső terek megálmodói pedig árnyalatra pontosan azokat a mozaikköveket választották, melyek a Jáva-tenger színei között is felbukkanak. Tiszta időben egyébként Nusa Penida szigetét is látni lehet, bár én ezen képen csak nagyon halványan tudom kivenni az alakját.

A legalsó medence egy másik nézetből. Egyszerűen gyönyörű! Ahogyan a szállodalánc többi hoteljének többségét, az Amankilat is az amerikai Ed Tuttle építész dizájnolta és állítása szerint az Ujung vízi palotájából inspirálódott. Egyszerűen lenyűgöző a látvány a szálloda minden egyes pontjáról! Nektek hogy tetszik?

A képeket köszönöm az AMAN szállodacsoportnak! All right Reserved © Amankila

Véleményeiteket várom kommentben és emailen keresztül a gretta@gretta.hu email címre!

A világ legszebb erdői

Misztikusak, gyönyörűek és lehengerlőek - többek között ezekkel a szavakkal tudnám leírni a most következő vadvilági erdőket, melyeket hihetetlen mennyiségű természeti kincset rejtenek.  Vigyázz rájuk te is, hogy még az unokáid is tudjanak bennük gyönyörködni!

Kampó-erdő, Lengyelország

Senki sem tudja biztosan, hogy a Lengyelország északnyugati részén található 400 db fenyőből álló Kampó-erdő fái miért görbültek így meg, de több magyarázat és elmélet is született a témát illetően. Egyesek szerint az északi irányba hajló fákat úgy 100 éve maga alá temette egy hatalmas hóvihar, mások szerint a helyiek manipulálták a fákat, hogy bútorokat lehessen belőlük készíteni. Az igazság úgy néz ki, sosem fog kiderülni, de az biztos, hogy sehol máshol a világon nem fogsz ilyet látni!

arashiyama-bamboo-grove-gettyimages-915795558.jpg

Arashiyama bambusz erdő, Japán

Japán egyik legszebb természeti látványossága a Kiototól mindössze 30 perces vonatútra található 16 km²-es  erdő,  mely teljesen ingyenes látogatható a nap 24 órájában. A lenyűgőző és hatalmas (akár 20 méternél is magasabbra növő) bambuszok között fél kilométeren át kóborolhatunk, sokan pedig csak azért utaznak Japánba, hogy lássák ezt a csodát. Talán mondanom se kell, de szezonban itt is nagy a tömeg, ezért érdemes a reggeli vagy az esti órákban idelátogatni.

blooming-apricot-valley-yili-china-1.jpg

Barackfa-erdő, Kína

Igazság szerint Kína több térségében is találhatunk kisebb-nagyobb barackfa-erdőt, a képen látható csoda viszont az ország északkeleti részén, Kazakhsztán határától nem messze, egészen pontosan Iliben található. A barackfa-virága júniustól kezdve szeptember legvégéig nyílik, ezért ha látni akarod ezt a tündérmesébe illő erdőt, mindenképpen nyáron utazz Kínába!

Wistmans-erdő, Anglia

Az Anglia délnyugati részén lévő, gyönyörű természeti adottságairól híres Devon megyében, egészen pontosan Dartmoorban található ez a tudományos-fantasztikus filmekbe is könnyen beillő Wistmans-erdő, mely (bár régen hatalmas területen húzódott végig), ma már csak 6 hektáron terül el. A 400-500 éves tölgyfákat zuzmók, mohák és kövek borítják, sokak szerint pedig a világ legtitokzatosabb helyének számít. Sajnos én még nem jártam itt, de mindenképpen el szeretnék ide jutni! 

Fekete-erdő, Németország

A Németország délnyugati részén lévő Baden-Württemberg tartományban található Fekete-erdőből (németül Schwarzwald) ered a Duna - de nem csak ezért érdemes meglátogatni! A mintegy 6010 km²-es területen lévő erdő fái a leginkább sötét színű fenyvesek (innen is kapta a nevét), legmagasabb pontja pedig az 1493 méteres Feldberg, melyet télen a síelők is erőszeretettel használnak.

Hallerbos-erdő, Belgium

A belgiumi Brüsszeltől mindössze 20 kilométerre délre, Waterloo szomszédságában található ez a bámulatos erdő, ezért ne hagyd ki, ha a közelben jársz! Bár rengeteg virág (pl. nárcisz, kamilla) megtalálható a Hallerbos-erdőben, a mézentófű nyílása a legszebb, ezért mindenképpen érdemes április legvégén vagy május legelején meglátogatni az erdőt. A mézentófű nyílása csak 7-10 napig tart, ezért mindenképpen érdemes figyelni az internetet, ha a közelben jársz és nem akarsz lemaradni róla! 

Jó. ha tudod: Angliában Hertfordshire megyében, az Ashridge Estate környékén is hasonló mézentófű-virágzásra bukkanhatsz - én már jártam ott, és tényleg bámulatos! 

1kj6admyyus_yhw8up2mmg4ryq0qzm596rjpodrepfy.jpg

Szálkásfenyő-erdő, USA

Az amerikai Kaliforniában, egészen pontosan a Fehér-hegység közelében elhelyezkedő Szálkásfenyő-erdőben található a világ ma ismert legidősebb élőlénye, a simatűjű szálkásfenyő,  azaz a matuzsálemfa. Korát 4951-52 évre becsülik, pontos helyét a fa biztonsága érdekében viszont titokban tartja az Amerikai Erdészeti Szolgálat.  Érdekesség, hogy a TripAdvisor-os vélemények szerint a környékbeli természeti látnivalókhoz (pl. Yosemite Nemzeti Park, Grand Canyon stb.) képest meglepően kietlen az erdő, pedig hihetetlenül gyönyörű! 

pa-phru-tha-pom-khlong-song-nam-krabi.jpg

Pom Klong Song Nam, Thaiföld

Thaiföld Krabi tartományában,  Tambon Khao Kramban található ez a mangrove erdő, mely körül napsütésben türkizkék színűvé változik a víz! A turisták szerint igazi mesebeli atmoszférája van ennek a helynek, ami szerintem főként annak köszönhető, hogy az átlagosnál kicsit messzebb esik a reptértől és a főbb látványosságoktól, a legtöbben pedig inkább kihagyják ennek a varázslatos "dzsungelszerű" erdőnek a meglátogatását. Én biztosan nem tenném, és te?

gettyimages-1044285108.jpg

Amazóniai esőerdő, Dél-Amerika

A Dél-Amerika csaknem 40%-át elfoglaló amazóniai esőerdő az Amazonas-medencében található, nagy része Brazíliához tartozik, de Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia és Venezuela is rendelkezik egy "kis" darabbal belőle. Hatalmas méretei ellenére az amazóniai esőerdő (a  világ legnagyobb területű, csaknem  5 500 000 km²-es erdeje) sajnos soha sem lesz már a régi.  Csakúgy, mint jelenleg Ausztráliát, az Amazonast is rengeteg tűzvész súlytotta az elmúlt időkben: az idei évre például az egykori esőerdő területe mintegy 17%-kal zsugorodott, ez az arány pedig fokozatosan fog nőni, ha Brazília nem alakítja át drasztikusan a helyi mezőgazdaságát. 

Kedves Olvasóim!

Tetszettek a fent látottak? Ha igen, kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Téli csodavilla a mesés Coloradoban

Az amerikai Colorado állam egyik legnépszerűbb részén, Aspen síparadicsomának kellős közepén helyezkedik ez a minden luxussal felszerelt téli csodavilla, ahol minden bizonnyal fantsztikus élmény lehet az ünnepi szezont eltölteni. Nézzünk is körbe!

A ház maga Aspen síparadicsomának egyik legfelkapottabb felvonójától, a Tiehack lifttől 5 perces sétára található, közvetlen közelében fut végig a csaknem 4000 kilométeres oregoni ösvény és pár perces autókázásra  luxuséttermek és butikok is megtalálhatóak. Elhelyezkedése tehát tökéletes, hiszen a házat erdei kabinként és egy modern, városszéli luxusvillaként is lehet használni. 

1_53.jpg

Ez a kettőség a ház küllemében is meglátszik: a kívülről abszolút naturalista vonalat követő ház belseje ugyanis minden, csak nem elavult és ódivató. A nappaliban például tökéletesen vannak vegyítve a sötét fabútorok, a világos fal- és padlóburkolatok, valamint a szürkés-lilás árnyalatot követő kiegészítők. 

2_51.jpg

A mesés összhangot a ház konyha- és étkezőrészében is sikerült teljesíteni - a bársonyozott székek például remekül illenek a villa többi részéhez, a konyha pedig egészen elképesztő. Mutatok is róla egy közelebbi képet!

561b83d1-74b0-4e52-8efa-ae36e1e4823b.jpg

Azt hiszem, ez az a konyha, amit úgy elfogadnék magamnak, ahogy van! Külön plusz, hogy a konyha mellett egy kis terasz is található, ahol nag kinti grillpartikat is lehet rendezni. A havas erdei kiltás pedig minden, amire az emebr vágyhat az ünnepi főzőcskézés közben...

29b876b0-c7b6-44ed-b7eb-4b1a2eaba06b.jpg

A fő hálószoba a földszinten található, mérete  pedig csaknem akkora, mint az egész nappalié! Tény, hogy nagyon ízlésesen van berendezve, az pedig külön tetszik, hogy a kandalló melletti falakat olyan tükrökkel fedték le, melyek lényegében mégkétszerezik a teret. Nektek hogy tetszik?

2ba09864-89b4-401a-9f66-2c8e53051508.jpg

A hálószobához tartozó fürdőszoba is egészen elképesztő: a képen látható helyiség például az arany színű mozaikokkal kirakott zuhanyzót, a szaunát és a mellékhelyiséget még nem is mutatja - pedig már így sem piskóta! 

0c893a97-d862-42ef-9d4b-e9db00d81617.jpg

Egy kis szolid dolgozósaroknak is jutott hely a fürdőszoba mellett, ami nincsen agyoncicomázva, de úgy önmagában is rendkívül kellemes. Még van egyébként három nagyon hasonló helyiség a ház különböző helyiségeiben, ahonnan a kilátás ugyanolyan pazar, mint ebből a szobából nézve.

b981b914-3c1e-4c3a-94d3-ef56115ed386.jpg

A ház legjobb része pedig a kinti üldögélős rész, amit (bár télen is gyönyörű), főleg tavasszal és nyáron lehet kiélvezni. A kinti jacuzzit láttátok már? Azt hiszem ez az a hely, ahol tényleg gond nélkül lehet vakációzni!

aa09d98a-3e75-4357-b90f-0e9bada8f417.jpg© Luxury Retreats

A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Nektek hogy tetszik a ház? Véleményeiteket és üzeneteiteket várom kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

Ausztrália 15 legmesésebb tája

Mesés Ausztrália - ha már jártál ezen a messzi földrészen, akkor biztosan visszavágysz, ha viszont még nem, a következő képek garantáltan el fognak kápráztatni! Következzenek Ausztrália legmesésebb tájai!

Wave-szikla

Először úgy tűnik, mintha tízméteres hullámokat látnánk, de a képet vizsgálva hamar rá lehet jönni, hogy ez egy gyönyörű gránit sziklaformáció. A 15 méter magas és 110 méter széles "Wave Rock" természetesen a hullámokról kapta a nevét - pedig elég távol (kb. 290 kilométerre) helyezkedik el az óceántól és Perth városától. A közelben elég nagy turistalátványosságnak számít, 2006 óta pedig egy éves zenei fesztivált (Wave Rock Weekender) is megrendeznek a környéken.

Environmental evangelists: The crumbling Twelve Apostles, which are dotted along the Great Ocean Road, form part of a marine national park that runs along 17 kilometres (10 miles), beside a ridge of golden cliffs. Plants and animals that thrive in the shade of the towering rock formations include kelp, sponges, seabirds, seals, lobsters, reef fish and sea spiders. Early in the morning, or late a night, penguins have been known to huddle in the caves below the aquatic stone structures

Tizenkét apostol

Ausztrália egyik leggyönyörűbb természeti jelenségei közé tartozik ez a 12 darab mészkőoszlop, melyek legmagasabbja 40 méter magas. A Port Campbell Nemzeti Parkban található sziklák mellett 17 kilométeren át fut a Great Ocean Road-nak elnevezett autóút, melyet már többször megválasztottak a világ legszebb autóútjának is. Érdekesség, hogy a szél és a víz állandó építő-romboló tulajdonságának "köszönhetően" további apostolok megjelenése is várható - tudosók szerint a kép közepén látható benyúlvány fog először leszakadni a mészkőfaltól.

Getting away from it all: The cliffs at the Kooljaman at Cape Leveque wilderness camp in Western Australia, which is owned and run by the Indigenous Bardi Jawi Communities

Leveque-part

Ausztrália északnyugati részén, a Dampier-félsziget egyik kis csücskén, a 100%-ig őslakosok által őrzött és üzemeltetett Kooljaman kemping területén található ez a gyönyörű partszakasz - a közelben nem nagyon található semmi, ezért érdemes jó előre felkészülni, ha ide utaznál! 

Képtalálatok a következőre: uluru

Uluru/Ayers Rock

Az Ausztrália közepén, az Alice Springs városától délnyugatra fekvő Uluru/Ayers Rocks nevet viselő hatalmas homokkő sziklatömböt egyszerűen nem tudtam kihagyni az összeállításból - annál is inkább, hiszen október 26. óta hivatalosan is büntetendő cselekedet lett a megmászása. Az utolsó napokban turisták százai mászták meg, a világ egyik legkülönlegesebb helyének tartott Uluru-t - rengeteg videó kering erről az interneten, ha érdekel, érdemes rákeresned.

Hamersley-hegyszoros

Szintén Ausztrália északnyugati részén, a Karijini Nemzeti Park területén találhatóak a világ (egyik) legszebb hegyszorosai, melyekből pár ilyen gyönyörű természetes medencével és vízeséssel is büszkélkedhet. A parkon belül lévő kocsiparkolótól mindössze 400 méterre található ez a kis "spa", amiben persze fürdőzni is lehet.  Kipróbálnád?

Raise a glass: A view looking out over one of the vineyards in McClaren Vale, which has 65 wineries, near Adelaide, South Australia. It is the heart of the Fleurieu Peninsula's wine-growing area, between the Gulf St. Vincent inlet and Mount Lofty Ranges, and marks the start of the Shiraz Trail

McClaren-völgy

A sziklák után következzen egy kis zöld, azon belül is McClaren-völgye! Onnan lehet ismerős, hogy itt teremnek a legjobb ausztrál borok (egészen pontos 62 pincészet található itt), valamint innen indul a 3 kilométeres Shiraz Trail gyalogos túraútvonala is, mely a környék legszebb tájain vezet végig. A gyönyörű völgy Adelaide városától 1 órás autókázásra található.

Aurora Australis sarki fény

Jöjjön egy kis éles váltás! Kevesen tudják, de Ausztráliából is látni lehet a sarki fényt: egészen pontosan a déli részét, azaz az aurora australist. Bár egész évben felbukkanhat,  októbertől márciusig van a legtöbb esélyünk rá, hogy lássuk is. Még egy fontos infó: általában csak 30 percig tart az éjszaka közepén, ezért érdemes figyelned az előrejelzéseket, ha arra jársz!

Pools of ambition: Lake Argyle, near Kununurra in East Kimberley, is Western Australia's largest and the country's second largest freshwater man-made reservoir, one of a limited number of structures that can be detected from outer space. The immense lake was formed by the damning of the mighty Ord River in 1971

Argyle-tó

Ausztrália második legnagyobb mesterséges tava Kimberley megye keleti részén, Kununurra városától nem messze fekszik és a világ azon kevés természeti jelenségei közé tartozik, melyek látszanak a világűrből. 

Back to bacteria: The Hamelin Pool Marine Nature Reserve is located in Shark Bay in Western Australia. This Unesco World Heritage Site, which is comprised of 310,000 acres, is renowned as one of only two locations in the world in which a diverse array of naturally occurring living marine stromatolites can be found. The amorphous coastal formations (seen above) are rocks created through the gradual layering of cyanobacteria, a blue-coloured microbe that lives in lakes, rivers and soils

Hamelin Természeti Rezervátum

Nyugat-Ausztrália egyik legszebb partszakaszán, a félemetes Shark Bay-en, a Hamelin Pool Marine rezervátumban található ez az UNESCO Világörökség által védetté nyilvánított hely, mely teljesen természetes módon sztromatolit cianobaktériumokat, azaz fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékszerkezeteket termel. Csak két ilyen part található az egész világon, ezért felemelő élményben lehet része annak, aki a szabad szemével is láthatja ezt a csodát. 

An aerial view of the amazing Lake Hillier on the Recherche Archipelago in the Goldfields-Esperance region in Western Australia. The reason for the pink hue of the 2,000ft-long body of water is not fully understood by scientists. But the presence of red halophilic bacteria may be part of the explanation

Hillier-tó

Az egyik legcsajosabb hely a világon a rózsaszínű vízzel rendelkező Hillier-tó, mely Ausztrália déli vidékén, azon belül is a Nagy-Ausztráliai-öböl nyugati részén, Esperance városától nem messze fekszik az egyik kis Recherche Archipelago szigeten. A tudósok a mai napig vizsgálják, hogy mitől lehet ilyen a színe: annyi biztos, hogy az 1,5 hektáron elterülő 600 méter hosszú tó a benne lévő Dunaliella salina algától is kaphatott ilyen árnyalatot.

All at sea: The beach at Cape Tribulation in the tropical north of Queensland is a more inviting sight now than it might have been to seafarers almost 250 years ago. In 1770, Captain Cook's ship scraped a reef here in the shallow water, the ship's log book tells, which led to him christening it after his experience. Alas, his travails were not over. After venturing into deeper water, the ship ran aground later the same day on what is now known as Endeavour Reef - another Cook coinage

Tribulation-part

Tetszik a látvány? Nem csoda! 1770-ben itt akasztott horgot Cook-kapitány hajója is, aki naplójegyzéseiben csak "paradicsomként" utalt erre a gyönyörű édeni tájra. Akkor még nem tudta, de később kiderült, hogy felfedezte a Nagy-korallzátonyt...  Ausztrália északi részén, szinte Pápua Új-Guinea szomszédságában, a Korall-tengeren található ez a csoda hely, sok más gyönyörű szigettel együtt. 

Whitehaven Beach strand

A Cape Tribulation-tól egy kicsit délebbre, de még mindig Queensland megyéjében található a világ legtisztább strandjával rendelkező 7 kilométeres Whitehaven Beach, mely a szintén Cook-kapitány által híressé vált Whitsunday-szigeteken található. 

The Hopetoun Falls in the Great Otway National Park in Victoria. This beautiful waterfall can be gazed at from an easy-access viewing platform

Hopetoun-vízesés

Ez a cikk nem lenne teljes vízesések nélkül! Ausztrália legszebbje talán a Victoria megyében lévő Great Otway Nemzeti Parkban található és a Hopetoun-vízesés nevet viseli. A fotó talán kalandosnak tűnik, de igazából kifejezetten könnyű ide autóval is eljutni, tehát azok is élvezni fogják, akik nem rajonganak a túrázásért.

Ready for its close-up: The Sydney skyline starts to twinkle at sunset. The famed Sydney Harbour Bridge, which opened in 1932 and carries rail passengers, motorists, cyclists and pedestrian traffic, can also be seen

Sydney Harbour Bridge híd

A természeti jelenségek után jöjjön egy éles váltás! A képen Sydney kikötőjének 1932-ben épült hídját láthatjátok, emberek ezreinek könnyíti meg a napi közlekedést: többek között áthalad rajta egy vasút, egy biciklis-és motorút, valamint egy autóút is. 

An aerial view of the three-kilometre-long (1.8 miles) Surfers Paradise beach on Gold Coast, Australia's sixth-largest city. The first high-rise was built here in 1959

Aranypart

Ez a mesés légi felvétel az Aranypartról, azaz az ausztrál Miami-nak is hívott Gold Coast 3 kilométeres Surfers Paradise strandjáról készült - nevéből is kitalálhattátok, a szörfösök imádják ezt a helyet! Ausztrália hatodik legnépesebb városa a déli félteke legmagasabb épületének címével is büszkélkedhet - A Q1 nevű épületet a kép közepétől kissé balra láthatjátok.

Kedves Olvasóim!

Tetszettek a fent látottak? Ha igen, kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Ausztrália legexkluzívabb szállodája: a Palazzo Versace

Itt a luxus nem akadály! Márványázott fürdőszobákkal, privát kikötőkkel és reneszánsz istennőszobrokkal is találkozhatunk Ausztrália egyik legexkluzívabb szállodájában, mely magasan túltesz minden olyan ötcsillagos hotelen, amit ismerek.

"Minél extrább, annál jobb!" - tulajdonképpen így is jellemezhetném a Gold Coast-on, azaz az Aranyparton lévő Versace Palazzot, ami a nevéhez híven tényleg inkább egy palotához, mintsem egy szállodához hasonlít. De nézzünk is körbe!

79560921.jpg

Tulajdonképpen még be sem érünk a szállodába, máris ez az elképesztő látvány fogad. Azt hiszem, van az a színvonal, amikor egy hotel már nem igazán a szállás tekintetében, sokkan inkább a külleme miatt népszerű - ez minden bizonnyal igaz a Palazzo Versace-re is.

102903548.jpg

A szálloda lobby-ja is hasonlóképpen lenyűgöző. Talán fontos lehet megemlíteni, hogy a hotel minden egyes lakberendezési eleme a Versace márka keze munkáját dícséri - a díszpárnáktól kezdve a bútorokon át a legutolsó kis porceláncsészéig mindent a divatház tervezett, amit csak el tudsz képzelni. Talán pont ez az oka, hogy így "egyben van" a hotel, ráadásul nagyon is.

3_39.jpg

Ez a strandard szoba, mely a legegyszerűbb (és a legolcsóbb) kategóriájú bérelhető helyiség az egész szállodában. Éjszakánként kb. 80 ezer forintba kerül, ami nem kevés összeg, de vannak olyan lakosztályok is, melyekért milliókat kérnek el. Ezt figyelembe véve talán még sem is olyan húzós az ára.

111197530.jpg

Íme az egyik magasabb kategóriájú, 80 négyzetméteres Deluxe lakosztály, melyhez egy társalgó rész, egy kis dolgozósarok és egy királyi fürdőszoba is tartozik - utóbbiban persze minden márvány. A szobához tartozó lounge színskálája rendkívül érdekes és figyelemfelkető, kíváncsi vagyok, nektek hogy tetszik?

deluxe_suite_bedroom.jpg

A még ennél magasabb besorolású lakosztályok viszont tényleg egy vagyonba kerülnek - igaz, azokhoz már "saját" komornyik és privát medence is jár, melyek a Palazzo külön bejáratú kikötőjére néznek. Mert olyanok is vannak ám, akik már unják a jachtozást és pár napot el szeretnének tölteni a szárazföldön, ebben a szállodában - így pedig saját maguk is meggyőződhetnek a hajójuk biztonságáról. Ezt egyébként nem én találtam ki, hanem a szálloda igazgatója mondta egy interjúban. Őrület mik vannak, nem?!

111199560.jpg

Azok, akik pedig egy kis társasági eseményre vágynak, bármilyen partit megszervezhetnek az impozáns rendezvényhelyszínek egyikén, de öt különböző meeting- és színházszoba, három étterem és megannyi szabad tér közül is választhatnak. 

28331336.jpg

Az én egyik kedvencem egyébként a hátsó medencerész, ami nem a mostanában divatos végtelenített medencékre, hanem inkább az egzotikus lagúnákra hajaz. Igazán szuper, nem?

111198307.jpg

A Versace olasz divatház egyébként az elmúlt pár évtizedben kóstolt csak bele a szállodabizniszbe: a Gold Coast-on lévő hoteljükön kívül van nekik még egy Dubaiban  (amit  sokan a világ első 7 csillagos hoteljeként is emlegetnek), illetve építés alatt áll egy nagyon-nagyon extra birtokuk Makaóban, a keleti szerencsejátékok fellegvárában is. Az biztos, hogy jól fog nekik menni! 

A képeket köszönöm a Palazzo Versace-nak! All rights reserved © Palazzo Versace

Kedves Olvasóim!

Kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Téli álomotthon az amerikai Montana-ban

Az USA egyik legszebb államában, a nagy síkság és a Sziklás-hegység találkozásánál, Big Sky településén található ez a mesés alpesi villa, ami kívül-belül tökéletes.

Mostanában nagyon megkaptak az amerikai Montana nemzeti parkjai és különböző természeti értékei, ezért kicsit körülnéztem a luxuskategóriás ingatlanpiacon és erre a mesés gyönyszemre bukkantam. Na, ki szeretné itt eltölteni a karácsonyt?

montana_home.jpg

A "Tanger House" névre hallgató rusztikus alpesi ház 3 háló- és fürdőszobából áll, ablakait pedig úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb fény jusson a belső területekre. Erre mondjuk sok szükség nincsen, mert egész évben annyi hó esik Montana ezen tájain, hogy a napszemüvegek viselése szinte kötelező a ház benti részein is. De haladjuk is tovább a villa belsejébe...

1_50.jpg

A bejárat után rögtön ez a látvány fogad minket, ami rendkívül hívogató a hideg téli estéken. Van ebben a nappaliban minden, ami kell: kényelmes kanapé, pihe-puha ágytakaró, modern kandalló, üvegajtó (ha éppen ki akarnánk szökni egyet hógolyózni a család többi tagjával), gyönyörű havas erdei látkép, és persze egy nagy tévékészülék a karácsonyi filmek nézéséhez.

2_48.jpg

A konyha is rendkívül tetszetős, bár az amerikai nyitott verziók mindig azt juttatják eszembe, hogy nem kifejezetten főzéshez, sokkal inkább mutogatához találták ki. Ha ezen viszont túllépünk, egy nagyon ízlésesen berendezett konyha-nappali kettőst látunk. Meg kell, hogy mondjam: a lakberendezők szuperül párosították össze a különböző anyagokat a konyha egyes részein. Nézzünk is egy közelebbi képet róla!

3_36.jpg

A felhasznált anyagok között a bőr, a fém, a rozsdamentes acél és az üveg is helyett kapott, az pedig külön meglepetés, hogy a sötét magasfényű asztalhoz narancssárga és szürke székeket párosítottak a lakberendezők. Nem gondoltam volna, hogy ezek a bútordarabok illenek egymához, a látvány mégis meglepően kellemes!

4_32.jpg

Íme az első háló a három közül! Láthatóan semmi cifra, giccs vagy felesleges cucc nincs benne, abszolút a kényelemre és a praktikus berendezésekre hajtottak rá a tulajdonosok - akiket azért nem irigylek a mindennapi hólapátolás miatt.

5_21.jpg

A hálóhoz ez a fürdőszoba tartozik, ahol melletünk lévő házat is láthatjuk egy külön ablakból. Először egyébként én tükörnek hittem, de rájöttem, hogy az inkább egy kissé balra található. Ki tévesztette még el? Az egyébként csodálatos, hogy akármerre is nézünk, a ház teljes egészében ugyanazok a színek és anyagok ismétlődnek. Észrevettétek, hogy a fürdőszobai fabútor szinte teljesen megegyezik a konyhabútorral és a hálóban lévő gardróbbal? 

6_20.jpg

A három hálón kívül egy külön kis "bungi" is található a gyerekeknek, akik így a szülőktől egy kissé elszigetelve, a maguk kis csoportjában lehetnek. Szerintem ez szuper ötlet, ha nagycsaládostul utazunk, de azért mindennapi gyerekszobának kissé tú mogorva és üres ez a helyiség...

7_16.jpg

A legjobb fotót pedig a végére hagytam: ha a méteres hó és az éjszakai jég nem fagyasztotta be/ lepte el a jacuzzit, egy forró fürdőt is vehetünk a szabad ég alatt, utána pedig a BBQ-t is beizzíthatjuk, ha nem ment tönkre a nagy mínuszokban. A ház egyébként kifejezett vakációzóknak lett kitalálva, nincsen állandó lakója, az ára pedig kifejezetten baráti: 10 főnek mindössze 126.000 forintot kell fizetnie éjszakára, ha itt akarják tölteni az ünnepi szezont. Ez azért nem is olyan rossz, nem? 

 A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Ti eltöltenétek itt egy téli vakációt, esetleg máshová utaznátok el? Várom véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!