A világ 10 legszebb borászata

2019. október 08. - Gretta

A szüreti szezon végefelé a világ legszebb pincészeteit, borászatait és szeszfőzdéit gyűjtöttem nektek össze, hogy akkor is tudjátok hova kell menni, ha utazásotok közben csak egy jó kis borra vágytok!

© Tom Graham/ Getty Images

Bodegas Ysios, Spanyolország

Ez az absztrakt, hullámokat idéző építmény  Santiago Calatrava építész által lett megálmodva és 2001 óta szolgálja ki finomabbnál finomabb borokkal az érdeklődőket. A kép kicsit csalóka, mert ez a hullámszerű építmény kilométereken át húzódik a Rioja Alavesa nevű  borvidéken - épp ezért, már  egészen messziről is észre lehet venni a Ysios borászatot. A legkönnyebben Bilbao-ból lehet ide eljutni: csupán a Zaragoza felé vezető autópályát (AP-68) kell megtalálni, onnan pedig Logrono városa felé lekanyarodni az útról.

louis-philippe-bovard-768x512.jpg© european cellars

Lavaux Vineyards, Svájc

Bár a Lavaux bora (az összeállításban szereplő bortermelők italaihoz képest) nem olyan híres és elismert, ez a világ első és egyetlen olyan borászata, melynek területe felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A képre tekintve ez nem is meglepő: a Genfi tó mellett húzódó 30 kilométer hosszú szőlőültetvényt már a 11. század óta művelik, a helyiek között pedig nagy elismerésnek örvendenek azok a termelők, akik nap, mint nap lépcsők százait másszák meg le és föl a 830 hektáros területen.

d-arenberg-cube-tours-5aa8b6fc050486076edfab0c.jpeg© australias.guide

d'Arenberg Winery, Ausztrália

Egészen elképesztő ez az épület, nemde? Ez a Rubik-kockára hajazó kubista stílusú építmény, a d'Arenberg Cube a borászat fő központja - a föld alatti része borospinceként, első két emelete múzeumként és ajándékboltként, harmadik emelete egy panorámás étteremként, negyedik emelete pedig irodai helyiségként szolgál, ahol a főbb üzletek is köttetnek. Talán nem meglepő, de belső terei talán még egyedibbek: a férfi mosdó bidéi például emberi arcokat formáznak és a szájukba kell "a dolgot végezni"...

chard-farm-wines.jpg© Chard Farm Winery

Chard Farm Winery, Új-Zéland

A híresen jó új-zélandi borok közül is kiemelkednek a Chard Farm által termelt nedűk, melyeket 1987 óta termelnek Queenstown-tól 20 kilométerre, Central Otago gyönyörű régiójában. A borászat fő háza 1993-ban épült, tíz évvel később pedig egy hatalmas borpincével is kiegészült, a legszebb benne azonban nem is ez, hanem a körülötte lévő 11,6 hektáros szőlőültetvény, ami a Gibbston-völgyre néz rá. Ez aztán a fantasztikus panoráma!

mission_hill_1.jpg© kelownanow

Mission Hill Winery, Kanada

Kanada legnyugatibb államában, Brit Kolumbiában, az Okanagan-völgyben található ez az egészen különleges épületegyüttes, mely a Mission Hill borászatnak ad otthont. A képre sajnos nem is fért rá az egész hely, mert a fő épületen és 26 méteres harangtornyon kívül egy hatalmas tó, egy rendezvényterasz, egy díjnyertes étterem és egy Colosseum-stílusú lelátós színháztér is megtalálható itt - utóbbin már Sheryl Crow énekesnő is fellépett már.

img_8015.jpg© maliburockyoaks

Malibu Rocky Oaks, USA

Akik régebb óta követik az írásaimat, azok tudják, hogy ez a hely a szívem csücske: a világ legszebb esküvői helyszíneit bemutató cikkembe is bele tettem, és amikor eldöntöttem, hogy borászatokról fogok írni, már egyből tudtam, hogy a Malibu Rocky Oaks is benne lesz.

Ez a 2003-ban alapított borászat Kaliforniában, Santa Monica hegyei között helyezkedik el 40.0000 m²-en és 360° -os kilátást biztosít a környező vidékre. Érdekesség, hogy ez a ház szerepelt a Másnaposok 3. részében is, mint Cho "mexikói villája". Hát semennyire sem található ez Mexikóban, de tény, hogy csak egy nagyon exkluzív réteg nyerhet ide belépést: 1 órás privát túra közel 2 millió forintba, egy egész napos tartózkodás úgy 4,5 millió forintba, míg egy esküvő teljes díszlettel 9 millió forintot kóstál.

petra-winery-aerial-.jpeg© petrawine

Petra Winery, Olaszország

Az olaszországi Suvereto-ban, a gyönyörű toszkán kis faluban található ez a rendkívüli épület, melyet a Petra borászat részére tervezett Mario Botta svájci építés még 2003-ban. Az épület struktúrája lényegében egy keresztbe vágott hengert jelenít meg, melynek tetejét bokrok és fák fedik be, a közepét pedig egy hatalmas lépcső  felezi meg. Az biztos, hogy a jellegzetes toszkán épületek közül magasan kirí ez a modern épület!

vina-vik-bodega-2.jpg© vik

Bodega Vik, Chile

Ezt a Millahue-völgyi épületet Smiljan Radic álmodta meg, aki 12 évvel ezelőtt egy chilei építészeti pályázat megnyerése után tervezte meg az akkoriban újnak számító Vik borászat fő bázisát. Maga az épület rendkívül lapos és egy nagy optikai csalódás: messziről nézve ugyanis olyan, mintha kövek sokasága úszkálna a ház előtti víz felszínén, holott a terület végig betonból áll, melybe hullámzó csíkokat karcoltak bele a tervezők. 

cheval_blanc_dr.jpg© cheval blanc

Anglia legszebb helyei: Oxford

Nagyvárosi forgatag, megkapó történelem és harmonikus épületek - bemutatom nektek Oxford-ot, Anglia (és a világ) egyik leghíresebb egyetemvárosát! 

A tavaszi Cambridge-s túránk után nem volt kérdés, hogy Oxford-ba is mihamarabb el szeretnénk jutni: utunkra csak nemrégiben, szeptember végén került sor és mit mondjak... kikerülhetetlen volt, hogy folyamatosan össze ne vessük a két egyetemvárost. Hogy ez jó vagy sem? Döntsétek el ti, az viszont biztos, hogy jelentős különbségek vannak a két hely között.

aerial-hp--gq-25aug17_alamy_b.jpg ©GQ

London belvárosától nyugatra, 82 km-re és majdnem két órás autóútnyira (M40) található Oxford, ahová tömegközlekedéssel is viszonylag könnyen be lehet jutni. A Paddington vasútállomásról induló vonatok rendkívül kényelmesek, gyorsak (az út mindössze 1 óra 10 perc) és viszonylag olcsók is, hiszen internetes előfoglalással akár 5 fontból is meg lehet úszni az egész utazást. A buszút kicsit tovább tart, viszont rengeteg cég kínál közvetlen járatot, ami miatt 4-7 font között mozognak az árak egy irányba.

Mi autóval vágtunk neki Oxfordnak, ami (halkan megjegyzem) biztosan nem a legolcsóbb módja volt a városlátogatásnak, de a nap végén végül jól jött, hogy nem kell menetrendekhez és időkorlátokhoz alkalmazkodnunk. A parkolási lehetőségeknek nem néztünk utána: a GPS és a kereső segítségével próbáltuk a legközpontibb parkolóhelyeket megkeresni. Először a város centrumában lévő Westgate Shopping Center-ben szerettünk volna leparkolni (parkolási díjak ITT), végül a vele szemben lévő Oxpens nyitott-fedett garázsában álltunk le, ahol dettó ugyanannyi minden díj.

oxford_castle.jpg© Campus Oxford 

Szerencsére ezek a parkolók rendkívül közel helyezkednek el az összes nevezetességhez: a középkori normann erőd, az Oxfordi vár például csak 5 perc sétára található. Őszintén szólva mi nem sok időt töltöttünk el itt, nekem hatalmas csalódás volt, mert a képekről sokkal érdekesebbnek tűnt az egész - a valóság ezzel szemben elég sivár volt.  

radcliffe-camera-oxford-846x587.jpg© Campus Oxford

A kis sétánk aztán tovább folytatódott az általam leginkább várt nevezetességhez, a Radcliffe Camera-hoz - azt hiszem, mindenki ezzel az épülettel azonosítja be Oxford-ot. A barokk stílusban épült "Rad Cam" az Oxfordi Egyetemnek és Anglia 2. legnagyobb könyvtárának, a Bodleian Library-nak a része. Igazán felemelő volt látni ezt  gyöynörű építményt, azt hiszem ez volt az utunk fénypontja. 

A Radcliffe Camera mellett helyezkedik el a Bodleian könyvtár, ami a világ egyik legrégebbi és legnagyobb könyvtára - a szép idő miatt mi úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a belső megtekintését, de borús idő esetén mindenképpen ajánlom a meglátogatását, mert szerintem nagyon is érdekes lehet - annál is inkább, mert pár Harry Potter-es jelenetet is forgattak is. A Radliffe tér másik oldalán Szent Szűzmária egyetemi temploma található, ahová pár perc erejéig mi is be tudtunk lesni, igaz, a figyelmünket nem maga az épület, hanem az éppen próbáló zenekar kötötte le - egyszerűen felemelő volt őket hallgatni.

8168235.jpg © Mapio

Ezután hamar kijutottünk Oxford "legőrültebb" részére, a High Street-re, ahol tiszta kavar minden. Rengetegen vannak, mindenhol lökdösődnek, a buszok össze-vissza közlekednek, a járda pedig olyan keskeny, hogy a kirakatokat szinte esélyed sem lesz normálisan megnézni.

A turistaboltok többsége is itt található, ahol azért nem árt vigyázni az árakkal: simán lehet például 4-5 font különbség egy baseball sapka, egy póló vagy egy kulcstartó (!) között is, ha éppen olyan helyen jársz. Én részben ezért nem is vettem semmilyen szuvenírt - őszintén szólva Oxford nem tetszett annyira, hogy az általam készített fotókon és a szerzett élményeken kívül más emléket akarjak is magamnak.

A High Street-es kavarodás után úgy döntüttünk, hogy még egy kicsit bolyongunk, de végül mindkettőnknek csalódás volt Oxford, hogy inkább hazafelé vettük az irányt.

oxford_vs_cambridge.jpg ©Topmba

Cambridge vagy Oxford?

A cikk folyamán próbáltam nem lelőni a poént és abszolút tárgyilagosan írni a városról, végül a beszámoló vége fele már leplezhetetlenül érződött a soraimon, hogy Oxford nem lett a kedvencem. Ennek ellenére mindenképpen szerettem volna írni róla, mert rengetegen szeretik és tény, hogy Anglia egyik legkülönlegesebb helyei közé tartozik. Oxford számomra túl nagyvárosi volt - Radcliffe teret leszámítva tulajdonképpen nincsen semmilyen történelmi része, minden el van bazárosodva és a várva várt "egyetemi város" feeling sem volt megkapó. Tulajdonképpen nem is éreztem, hogy Oxfordban vagyok.

Bár nagyon büszke lennék arra, ha itt tanulhatnék, én azért inkább Cambridge-ben lennék diák. Egyszerűen össze sem tudom hasonlítani, mennyivel szebb, zöldebb, békésebb Cambridge: szinte tényleg úgy érzed, hogy a történelem része vagy; Oxfordban pedig mintha ott sem lettem volna.

Nektek azt ajánlom, hogy először Oxfordot látogassátok meg - úgy nem fog csalódás érni -, ha pedig tehetitek , mindenképpen arra tekintettel szervezzétek meg a napotokat, hogy hamar végezni fogtok. Mi 4-5 órát töltöttünk a városban, ebből nagyjából 2 volt a látnivalós rész (bár semmilyen múzeumba, könyvtárba nem mentünk be, csak kívülről szemlélődtünk). 

Nektek mi a véleményetek Oxfordról? Voltatok már  a városban vagy csak tervezitek? Várom véleményeiteket kommentben illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül.

További szép napot kívánok!

Gréta

Az USA legszebb szállodája: The Phoenician

Az USA délnyugati részén, a nagyrészben sivatagi klímájáról híres Arizona állam központjában fekszik ez a mesés 645 szobás szálloda, mely a legszebb képzeletedet is felülmúlja. Hogy miért? A hotel nemcsak luxussal és megannyi kényelmi funkcióval van ellátva, hanem egy káprázatos panorámával is: a The Phoenician ugyanis a 825 méter magas Cambelback-hegy előtt terül el. 

A panoráma megtekintése előtt viszont hadd meséljek egy kicsit a hotelről! Az 1988-ban nyílt és az elmúlt években frissen renovált szálloda Scottsdale városában (tehát a Grand Canyon Nemzeti Park és a Sonora-sivatag közelében) helyezkedik el. Azt hiszem, enyhe kifejezés, ha azt mondom, programokból nincs hiány - de akkor sem fogsz unatkozni, ha ki sem teszed a lábad a hotelből ...

Oasis: The hand-tiled 'Mother of Pearl' pool on the lower level. For kids there's a tree house and water slide    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

... ugyanis ilyen mesés medencében lógathatod a lábadat egész nap. Ez egyébként csak egy medence a 9 közül és nekem elhiheted:  többi se néz ki ennél rosszabbul, sőt! 

Enticing: The Phoenician has an incredible palm-tree-laced three-tiered pool complex (pictured)    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

A lounge medence például kifejezetten pazar, ha esti romantikázásról, borozgatásról vagy csak éjszakába nyúló beszélgetésekről van szó - attól pedig nem kell félni, hogy a jó helyeket hamar elfoglalják a szálloda vendégei, mert a hotel egész területén vannak szebbnél szebb relaxezős pontok.

The Phoenician is 'one heck of a luxury hotel', writes Ted. It sits just underneath the 1,420ft-high Camelback Mountain    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

Az én egyik kedvencem például az első emeleten lévő panoráma lounge, ahol egy hangulatos szabadtéri kandalló és egy koktélbár biztosítja az alaphangulatot a mesés naplementékhez... Ennél talán nem is lehetne tökéletesebb, ugye?

This aerial view shows the The Phoenician bounty on offer - 645 rooms, seven tennis courts, a huge spa and more    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

Pedig az az igazság, hogy lehet! A szállodához (a már említett 9 medence mellett) 7 teniszpálya, egy hatalmas (egészen pontosan 3 emelettel és 24 kezelőhelyiséggel rendelkező) spa- és wellnessrészleg, valamint egy 18 lyukú golfpálya is tartozik. Az egész napos és ingyenes Kids Clubról pedig még nem is beszéltem!

Upscale entrance: The lobby (pictured) is a grand, glistening and glamorous affair    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

Szó, mi szó, ez tényleg egy nagyon-nagyon fantasztikus hotel. A recepciót és az egész szállodát ezen a lobbyn keresztül közelíthetjük meg, ahol annyira tökéletes összhangban van minden, hogy az biztos, hogy minden vendég ünnepelt sztárként érzi itt magát.

    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

Mit ne mondjak, az árak is inkább a sztárok pénztárcájának kedveznek: egy éjszaka két főre ugyanis 178.000 forittól kezdődik, ami a környék legdrágább szállodájává emeli elő a Phoeniciant. Nem viccelek: drágább a Westin-nél, a Sheraton-nál, a Hyatt-nál, a Hilton-nál, a Marriottnál és még a Four Seasonsnél is. (Összehasonlításképpen: az 5 csillagos Hilton Scottsdale Resort-ban 75.000-be kerül egy ugyanolyan kategóriájú szoba).

    © D Squared Productions, Inc Murph. / The Phoenician 

A borsos ár ellenére a kilátás igazán szemet gyönyörködtető - háttérben pedig a Camelback Mountain látható, mely naplementekor csodálatos csak igazán. Nevét állítólag arról kapta, hogy vonulata úgy néz ki, mint egy teve háta - nekem inkább egy teknőspáncélra hasonlít, de valószínűleg a sivatagi környezethez méltó nevet akartak neki választani.

Íme a hegy közelről. Állítólag meredeksége miatt egyénileg nem, csak csoportos túrák keretein belül, idegenvezetővel lehet megmászni, bár ahhoz is elég edzettnek kell lenni. Nektek hogy tetszik? Eltöltenének itt néhány éjszakát vagy inkább több ideig maradnátok egy szerényebb szálláson?

India 10 legszebb helye

Indiáról eddig vajmi kevés szó esett a honlapon, pedig megérdemelten emlegetik a világutazók a földkerekség egyik legváltozatosabb országának. Az Ázsia Express 2. most nekem is meghozta a kedvem ahhoz, hogy bővebben utána nézzek Indiának és összegyűjtsem nektek ennek a különleges vidéknek a legszebb, leggyönyörűbb pontjait.

18292684-7383387-the_taj_mahal_in_agra_is_the_world_s_most_famous_mausoleum_it_wa-a-156_1568192699589.jpg

Taj Mahal, Agra

Már többször is írtam a világ legikonikusabb mauzóleumáról, ezért most csak pár érdekességet osztok meg veletek róla. A Taj Mahal márványból készült falainak mélyedéseiben 28 különböző ékkő található; a brit megszállás idején teljesen átépítették a kerteket, hogy azok még "angolosabbak" legyenek; évente több, mint 7 millióan látogatják meg; az Agrában lévő nagy légszennyezettség miatt pedig egyre jobban "besárgul" ez a gyönyörű építmény - a problémát járműtiltással és folyamatos tisztítással próbálják megakadályozni az illetékesek.

Hot air balloons over Manali, a popular mountain town in Himachal Pradesh

Himácsal Prades

Himácsal Prades India legészakibb állama, a Himalája nyugati részének közvetlen közelében található: északról Dzsammu és Kasmír, keletről Pakisztán, nyugatról pedig Tibet határolja. Erdőiben több, mint 180 védett madárfaj éldegél, legnagyobb büszkesége pedig a 6818 méteres Reo Purgyil hegy. Tájai egészen mesések: a képen például Manali apró kis hegyi falvát láthatjuk naplementekor, hőlégballonok kíséretében.

Munnar, Kerala

1530 méter magason fekszik Munnar települése, melyet sokszor emlegetnek India legszebb vidékének is. A hely tele van teaültevényekkel - nem hiába Munnar Dél-India legnagyobb teatermelő régiója -, és bár különlegesen híres látnivaló, nevezetesség nem nagyon van a környéken, ezért a panorámért mindenképpen megéri útra kelni.

17566262-7383387-tropical_the_vibrant_rainbow_coloured_wooden_bungalows_on_palole-a-188_1568192699751.jpg

Palolem Beach, Goa

Ha indiai strand, akkor Palolem Beach! India nyugati részén, Goa állam legdélebbi részén fekszik ez az aranyhomokos beach, ami novembertől februárig tele van a világ minden tájáról érkező turistákkal - nem hiába. Sokak szerint Palolem Beach India legszebb strandjai közé tartozik a maga 1,6 kilométeres hosszával, színes strandházaival és kenuzási lehetőségeivel.

18293146-7383387-there_is_a_vast_stunning_network_of_tranquil_backwater_canals_an-a-173_1568192699737.jpg

Álappuzsa, Kerala

Az ország dél-nyugati részén, egészen pontosan Kerala államban elhelyezkedő Álappuzsa (angolul Alappuzha) valószínűleg már az ókor óta halászásból tartja fenn magát, hiszen a város tele van különböző folyókkal, melyek a tengerbe ömlenek bele. Az "Ázsia Velencéjéként" is emlegett város mindemellett fantasztikusan egzotikus tengerparttal is rendelkezik, melyet vétek lenne kihagyni, ha egyszer arra vetődnél.

18293132-7383387-the_yumthang_valley_pictured_which_sits_at_an_elevation_of_over_-a-195_1568192699758.jpg

Yumtang-völgy, Sikkim

A Himalája hegyeivel körbevéve, 3564 méter magasan fekszik ez a gyönyörű völgy, ami 150 kilométerre helyezkedik el Sikkim állam fővárosától, Gantok-tól. Érdekesség, hogy februártól júniusig a szivárvány minden színében pompázó (egészen pontosan 24-féle) rhododendron virágzik itt, ezért érdemes ekkor meglátogatni a Yumtang-völgyét.

18293086-7383387-a_beautiful_image_of_the_epic_300ft_four_tiered_dudhsagar_falls_-a-193_1568192699756.jpg

Dudhsagar-vízesés, Goa

India legkisebb államának 309 méteres, többszintű Dudhsagar-vízesése a Mandovi folyóból ered, a bátrak pedig meredek lépcsőkön át egészen a hegy tetejéig menetelhetnek. Mindezek mellett a kényelmes utat választók sem járnak rosszul, hiszen a vízesés közvetlen közelében egy vasúti híd található, ahol rendszeresen járnak a menetrend szerinti járatok. Azt hiszem, szebb kilátást aligha kivánhatnának a vonatozók.

18291116-7383387-the_15th_century_vittala_temple_in_hampi_is_nothing_short_of_spe-a-176_1568192699740.jpg

Vijaya Vitthala templom, Hampi

Hampi államának leghíresebb hindu templomát láthatjátok, melyet időszámításunk előtt 1513-ban kezdtek el építeni a Vijayanagara Királyság idejében. A dravida stílusban épült templomegyüttes meglátogatása ingyenes, legfőbb látványossága pedig a kép bal oldalán lévő gopura (magas toronyfalú főbejárat).

18291100-7383387-built_in_1680_basgo_monastery_is_famous_for_its_buddha_statue_an-a-192_1568192699756.jpg

Basgo kolostor, Leh

India északi részén, Leh állam fővárosától 40 kilométerre található a Basgo buddhista kolostor (másnéven a Bazgo Gompa), melyet 1680-ban építettek a Namgyal istenségek számára egy gyönyörű palotával együtt. Sajnos a kolostor nincs túl jó állapotban - már 10 évvel ezelőtt is a világ legjobban veszélyeztetett UNESCO Világörökségi helyei közé sorolták -, mindenképpen megér egy látogatást addig, amíg a turisták számára is nyitva áll.

18291096-7383387-the_sundarbans_unesco_world_heritage_site_is_where_you_ll_find_t-a-174_1568192699739.jpg

Szundarbansz erdő

Igazi dzsungelnek néz ki a világ legnagyobb mangrove-erdője, ami 10 000 km²-en helyezkedik el - ez azt jelenti, hogy tízszer nagyobb mint az olaszországi Velence városa! A Szundrabansz erdő 60%-a Bangladeshben, 40%-a pedig Indiában terül el - utóbbi a Szundrabansz Nemzeti Parkot alkotja, ami az UNESCO Világörökség része. Az erdő különleges fekvése miatt egyébként szinte teljesen elmosódnak a szárazföld és a tenger határai, részben pedig ez az oka annak, hogy a Szundarbansz India fő halászási területei közé tartozik.

A Karib-szigetek gyöngyszeme: Hummingbird luxusvillája

Csodálatos kilátás, elképesztő medencék és luxus minden mennyiségben - ez itt a Karib-tenger egyik legszebb villája, a Mustique szigetén lévő Hummingbird.

Az elmúlt hónapokban már feltűnhetett, hogy egyre több mesés kilátással vagy pazar helyszínválasztással rendelkező luxusvilláról készítek egy-egy összeállítást. Most a karib Mustique szigetének legszebb rezidenciáját, a Hummingbird-villát mutatom be nektek, melyet nemrég dobtak az ingatlanpiacra.

1_46.jpg

A villa a Karib-térségben, a Kis Antillákon, a vulkanikus eredetű Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyikén, Mustique-n helyezkedik el. Igazi építészeti csoda, ugyanis a világ legkeresettebb dizájnerpárosa, David Kleinberg és Paolo Piva álmodta meg kívül-belül az ingatlant.

A Hummingbird-villa legfőbb éke a 18 méter hosszú infinity medence és a hozzá tartozó terasz, ami a Karib-tengerre néz. Azt hiszem, sokan már csak ezért a kilátásért is megvennék ezt a villát. A medencét és a teraszt bemutató teljes galériáért kattintsatok a képre!

w800xh800-hummingbird_mustique_villas_in_mustique_mustique_island_mustique_villa_rentals_mustique_vacations_2.jpg

A medencére a kinti étkezőhelyiségről is tökéletesen rá lehet látni, közben pedig a Karib-tenger szépségében is gyönyörködhetnek a szerencsés ottlakók, valamint a vendégek. Azt hiszem, ennél panorámásabb helyen nem is lehetne elfogyasztani egy menüt!

hummingbird_8577.jpg

A belső tér is nagyon szép ám - semmi giccs és cicoma, csak természetes anyagok és egyszerű berendezés. Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones mallorcai villája ehhez képest barokki parádéban pompázik, tanulhatnának az itteni interior designerektől. 

hummingbird_24.jpg

Már biztos feltűnt, de én is felhívom rá a figyelmeteket, hogy teljes szimmetriában rendezték be az egész villát. Azon egyébként elég sokáig gondolkodtam, hogy a kanapé mögötti korlátos-kartámaszos félfalak mik lehetnek, de sajnos nem jöttem rá. Esetleg lenne rá ötletetek?

Nézzük is meg a hálószobákat! A rezidencia főépületében 6 hálóba található, a legnagyobb lakosztályhoz pedig saját plunge pool is tartozik, ami természetesen a tengerre néz. Ezenkívül van még egy külön kis épület a villa személyzetének, ugyanis egy séf, egy komornyik, két kertész és három takarítónő is szokott itt dolgozni, a zavartalan munka érdekében pedig itt ajánlják elszállásolni őket. Mit mondjak, ilyen körülmények között még a munka is öröm lehet! 

A hálószobák mindegyikéhez jár egy ultramodern fürdő - sőt, némelyikhez még saját terasz és medence is. Itt úgy látom, nem szívesen csempéztek, inkább a fapadlót részesítették előnyben, de ez cseppet sem von le a szoba szépségéből. Kinek lenne kedve itt csobbanni?  w800xh800-hummingbird_mustique_villas_in_mustique_mustique_island_mustique_villa_rentals_mustique_vacations_1.jpg

A legszebb azonban mégis csak ez a panoráma... Az ára pedig? 28 millió dollár, azaz 7.7 milliárd forint. Az ingatlanügynök szerint ez a pénz nem is "sok" egy ilyen villáért a Karib-tenger mellett, az pedig biztos, hogy a milliárdosoknak is el kell költeniük valahol a pénzüket. Kíváncsi leszek, meddig lesz ez a gyönyörű ingatlan a piacon - az biztos, hogy nem sokáig.

Addig is, mesés napot kívánok nektek!

Gréta

 

A képeket köszönöm a Hummingbird villának!

A világ 10 legszebb utazási fotója

A Nation Geographic magazin minden évben lehetőséget ad a fotózás szerelmeseinek, hogy pályázzanak "A világ legjobb utazási fényképe' címre - ez idén sem volt másként. A festői szépségű tájakat ezúttal amatőr és profi fotósok lencséin keresztül vehetjük szemügyre, gyönyörködjetek bennük bátran!

A pályázat első helyét a "Téli Grönland" című kép kapta, melyet a Grönland észak-nyugati részén elhelyezkedő Upernavi kis falujában örökített meg Weimin Chu fényképész három hónapos tartózkodása során. Érdekesség, hogy Grönland ezen részén az épületeket "funkcionalitás" szempontjából színezik be - például a kék házak halászokat, míg a pirosak üzleteket rejtenek magukban. 

Gokul Kanagarajah fotós a szálláshelyéről öt kilométert biciklizett, hogy elkaphassa a lemenő nap fényét az Olaszországban lévő Dolomitoknál. Ennél békésebb és festőibb tájat aligha lehetne elképzelni, nemde?

12942499_2560x1440.jpg

Akármilyen hihetetlen, ez az USA-ban lévő Colorado folyó! A képet készítő Stas Bartnikas éppen apály idején, egy Cessna repülőből fotózta le a a Kaliforniai-öbölbe (azaz az óceánba) ömlő, kiszáradt folyót 50 kilométerre Mexicali városából. Hát nem lenyűgőző?

Szinte minden évben kerülnek be pályázatok az indiai Agrában lévő Taj Mahalról. Ezt a naplementés portrét az amerikai John O. fotózta egy kis ladikból a Yamuna folyóról és állítása szerint sosem gondolta volna, hogy akkor, abban a pillanatban ilyen tökéletes képet komponál meg.

A bangladesi Bogra-ban munkások százai szárítják a piros chilli paprikát. A drónos fotót készítő MD Tanveer Rohan információ szerint a képen látható nők napi 10 óra kemény munkáért 2 dollárt (kb. 550 forintot) keresnek.

13649180_2560x1440_1.jpg

Két cuki kis alcapa bámul a fényképezőkép lencséjébe Peruban, a Szivárvány-hegyek tetejéről (Huasac, Cusco). A pillanatot megörökítő Brian Larrosa elsőként szerette volna megörökíteni a napfelkeltét, ezért nem turistabusszal ment fel a hegy tetejére, hanem még előző éjjel mászott fel, egymagában. A hajnalt már extrém ködben várta, amikor hirtelen felbukkant előtte ez a két tündéri jószág. 

13677642_2560x1440_1.jpg

Ritkán készül a kínai Hong Kong-ról ilyen idilli kép! Carlo Yuen fényképész még a globális felmelegedés elhatalmasodása előtt szerette volna lencsevégre kapni a kora reggeli napfelkeltét, a tavasz kezdetét és a hideg-meleg levegő találkozását, hogy minden szín megjelenjen a fotón. Állítása szerint tökéletesen sikerült a kép.

Ying Zhou fényképész azért szeret helikopterekből fotózni, mert így teljes rálátása nyílik az egész városra - itt éppen a New York-ban lévő elit Manhattan szigetére.

13728660_2560x1440.jpg

Új-Zélandon, szinte vertifikális körülmények között mászta meg a nyugati-partszakaszon lévő Haast tartományában található Brewster Hut hegyet Jake Hopkins fotós. Állítsa szerint megérte a fáradozás, ugyanis ez lett a kedvenc - valaha is elkészített - képe.

13732329_2560x1440.jpg

Természetesen az egzotikumok sem maradhatnak ki a pályázatból! Hawaii elképesztő partjainál, drónról lőtte ezt a képet Justin Aikin fotós, aki a fényképen is jól látható régi, piros kocsiból készítette a felvételt - éppen szörfözésre alkalmas területet keresett magának.

Nektek melyik fotó tetszik a legjobban? Esetleg ti is szerettek természeti fényképeket készíteni? Mutassátok meg és küldjétek el nekem a legjobb utazási fotóitokat (gretta@gretta.hu) - a legjobbakat háttérsztorival együtt októberben publikálom!

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

Anglia legszebb helyei: ZSL Whipsnade Zoo

Orrszarvúk, kenguruk és gyűrűsfarkú makik - a London közelében lévő szafari-stílusú állatkertben minden állat megtalálható, ráadásl elkéepsztő környezetben! 

Az "Anglia legszebb helyei" című sorozatomban olyan mesés városokat, parkokat vagy királyi rezidenciákat mutatok be, melyek a londoni főváros látnivalóin kívül mindenképpen megérnek egy-egy napos kirándulást. Többek között olvashattatok már a Windsor kastélyról, a Luton Hoo rezidenciáról, Cambridge-ről és (a világ egyi k legszebb városának kikiáltott) Bath-ról is - most viszont egy olyan állatkertet mutatok be, melyhez foghatóval még én még nem találkoztam.

london-zoo-penguin-feeding-dive.jpg

A Dunstable-ban lévő ZSL Whipsnade Zoo főként a Londontól északra lakó magyarok számára kedvez, hiszen Luton-tól csak egy köpésre található, de kocsival Watford-ból, St- Albans-ból és a környező városokból is könnyen megközelíthető.

Nevéből adódóan egy hétköznapi állatkertre utal - igazság szerint viszont olyan nagy területen helyezkedik el, hogy az állatoknak tulajdonképpen kerítésre sem lenne szüksége, olyan hatalmas rész van számukra biztosítva. Részben ezért is lehetséges, hogy az állatkerten belül kocsival is lehet közlekedni (tényleg egy nagyon-nagyon hatalmas területről beszélünk), sőt, a térd-és lábproblémákkal küszködőknek én ajánlanám is, mert legalább 10-15 kilométert kellene bolyongani autó használata nélkül. Mielőtt valaki félreértené: nem, az autók nem zavarják az állatokat, mert még a parkolási lehetőségek után is 5-10 percet kell gyalogolni hozzájuk.

img-20190507-wa0008.jpg

A szafari-stílusú Zoo viszont nemcsak azért szuper, mert (a magyarországi állatkertekkel szemben) az állatoknak tisztességes, már-már természetes élőhelyükhöz hasonló helyük van, hanem ezért is, mert rengeteg olyan egyed is megtalálható itt, amelyet én korábban sosem láttam. Van itt például mini-hippo (azaz kisméretű víziló), és Rockhopper pingvin (a fenti képen), de ázsiai és afrikai állatok, medvék, majmok, elefántok, pillangók és farmállatok is megfordulnak itt. (Bevallom őszintén, utóbbiaknál különösen sok időt eltöltöttünk, mert imádom a vidéki életet és a tanyákon előforduló kis állatokat.) Július 26-án pedig egy Aquarium is nyílik az állatkertben, ahol a világ legritkább és legszebb halait lehet megtekinteni.

A belépőjegy magyarországi viszonylathoz képest drága, de abszulút megéri: egy felnőtt 28 font kb. 9700 ft),  egy gyerek (3-15 éves korig) 18 font, 3 év alatt pedig ingyenes a belépés. Online előfoglalásnál 10% kedvezményt kapunk, ha pedig éves bérletet veszünk egy személyre 66 fontot kell fizetnünk, amivel viszont bármennyiszer bemehetünk az állatkertbe egy év alatt. Az állatkertnél kívül ingyenesen lehet parkolni, behajtani és kicsit közelebb megállni pedig 25 fontért lehet. 

fc0c6817607581_562bc2615b7e3.jpg

Az állatkert egyébként több extrát is kínál: például meg lehet nézni több etetést, részt lehet venni a kisvasutas programokon, ki lehet próbálni, hogy milyen egy napig az állatgondozók élete, de exkluzív állatközeli fotós workshopokat  és "meet the animals" (találkozz az állatokkal) élményeket is lehet vásárolni. Szóval programokból van itt bőven, étkezési és piknikezési lehetőség is van sok, de mindent részletez a fenti kis térkép az állatkertről.

Mi fantasztikus napot töltöttünk itt, biztosan vissza fogunk térni - kisgyerekesek pedig egyenesen imádni fogják ezt a helyet!

Milyen helyekre látogassak el legközelebb? Várom angliai ajánlásaitokat kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

A világ 10 legszebb vízesése - II. rész

Amerika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízesésekkel, melyekből a legszebbeket most Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre!

A világ 10 legszebb vízesését bemutató cikksorozatom első része olyan nagy sikereket ért el, hogy most a ti kommentes és emailes ötleteitek, tippjeitek segítéségével állítottam össze a második részt.

veliki-slap-plitvice-8.jpg

 © European Waterfalls

Nagy-vízesés, Plitvice, Horvátország

Horvátország legszebb természeti csodájának tartják a Plitvicei tavakat, melyeket kb. 200 kisebb-nagyobb vízesés köt össze egymással. A legnagyobb közülük a 78 méter magas "Nagy-vízesés", amit az alsó tavaknál találhatunk meg. Nem kérdéses, hogy ez a zuhatag Horvátország legmagasabb vízesése, ezért ha idén nyáron kocsival vágnál neki a horvát tengerparti vakációdnak, mindenképpen érdemes beiktatnod egy kis kitérőt.

agua-azul.jpg

 ©  The Arcea Project

Agua Azul-vízesés, Mexikó

Az ország déli határának közelében, Guatemalától kb. 50 km-re fekszik a Xanil-folyó egyik torkolata mellett ez a cseppet sem nagyméretű, de annál szemet gyönyörködtetőbb vízesés. Gyönyörű kék színét mészkő- és egyéb értékes ásványi anyagtartalmának köszönheti, látogatását pedig egyértelműen utazási ügynökségekkel, csoportokkal ajánlják, mert a környék nem túl biztonságos turistáknak.

niagara-falls-in-sunshine_925x.jpg

 ©  Niagara Falls State Park

Niagara-vízesés, Kanada/USA

Tavaly áprilisban volt szerencsém az amerikai és a kanadai határvonalon elhelyezkedő Niagara-t megcsodálni - őszintén szólva kettős érzéseket keltett bennem a vízesés és annak környéke, főleg ezért nem tettem be a cikksorozat első részébe. (Élményeimről bővebben ITT olvashatsz) Az egyébként nem túl magas (mindössze 51 méter) vízesés Észak-Amerika legnagyobb hozamú vízesése (percenként  168 000 m³ zúdul le a magasból), meglátogatását pedig mindenképpen a kanadai oldalról javasolnám, mert innen a sokkal szebb látvány. 

image_4.jpg

 ©  Time Out

Rhine-vízesés, Svájc

A Rajna folyójának vízesése Európa (és Svájc) legnagyobbika, de sokan a világ egyik leggyönyörűbb természeti csodájának is tartják. Csupán fél óra sétára található Schaffhausen városától, ezért rendkívül népszerű látványosság - de ez semmit se von le a szépségéből. Bár a zuhatag "csak" 23 méter magas, szélessége 150 méter, ami tekintélyessé és hatalmassá teszi egyszemélyben. A környék jól ki van építve sétaútvonalakkal és kilátókkal, ezért mindenképpen érdemes tenned a vízesés körül egy sétát, ha arra térne az utad.

yosemite_valley_132_06032011_1.jpg

 ©  Yosemite National Park

Yosemite-vízesés, Kalifornia, USA

Az USA nyugati partján, a Yosemite Nemzeti Parkban elhelyezkedő 739 méter magas Yosemite Falls Észak-Amerika legmagasabb, a világ pedig a 6. legmagasabb vízesése - elképesztő mérete még a képekről is meglátszik. A Sierra Nevada hegységben elhelyezkedő zuhatag három lépcsőből tevődik össze - az első 435 méter, a második 206 méter, a harmadik pedig 69 méter magas. Érdekesség, hogy a nyári szárazság miatt augusztusban mutatkozik "legszárazabb" küllemében a vízesés, a szakértők ezért főleg ősszel és tavasszal ajánlják a meglátogatását. 

dunns-river-falls-main.jpg

 ©  Go Jamaica Tourism

Dunn folyó vízesése, Jamaika

Ez az ezernyi apró kis zuhatagból és lecsiszolt mészkőteraszból álló vízesés Jamaika leghíresebb vízesése, mely az első James Bond filmnek, a Dr. No-nak köszönhetően vált igazán világhírűvé. Az Ocho Rios közelében elhelyezkedő 183 méter magas formációt egyébként meg is lehet mászni: a legtöbb turista egymásba kapaszkodva jut fel a tetejére, ami nagyjából egy órába telik; utána pedig mesés panoráma nyílik a környező vidékre. 

gocta-tropical-waterfall-mountain.jpg

 ©  Anywhere

Gocta-vízesés, Peru

A világ egyik legmagasabb vízesése (771 méter) Peru északi lészén, az Andok hegységben, Limától 700 kilométerre található. Elég nehezen lehet megközelíteni: a gyalogút oda-vissza nagyjából 5-6 óráig tart, mindezt pedig az Amazonas köderdőkkel és párahegyekkel teli vidékén kell teljesíteni. A két fázisból álló vízesés felső része 231, míg alsó része 540 méter magas, a helyiek pedig egy legenda maitt sokáig tagadták a létezését. A nagyvilág számára 2005-ben "fedezte fel" Stefan Ziemendorf német kutató, aki akkor éppen az amazóniai esőerdőben dolgozott egy környezetvédelmi projekten.

14608505150_bc30b24d7b_b.jpg

 © Balkan Travel Guide

Jajce-vízesés, Bosznia Hercegovina

Egykoron 30 méter, ma már "csak" 22 méter magas a Pliva és a Orbas folyók találkozásánál létrejött Jajce-vízesés. Sajnos ennek a természeti csodának a megtekintése nem ingyenes, de legalább nem kell több tízezer forintot fizetnünk érte: a belépőjegy ugyanis 1 euró. A körzetben egyébként több másik vízesés is van, ezért ha van egy kis időd, érdemes egyszerre többet is megnézni - a látvány leírhatatlan! Érdekesség,  hogy a vízesést Csontváry is megfestette, sőt, csak azért utazott el Boszniába, hogy megörökíthesse ezt a mesés képződményt.

5_19.jpg

 ©  New Zealand

Sutherland-vízesés, Új-Zéland

Új-Zéland legnagyobb vízesése 579 méter magas és valószínűleg a világ legnehezebben megközelíthető természeti látványosságai közé tartozik: személyes meglátogatása négynapos (!) gyalogtúrát igényel. Nevét egyébként Donald Sutherland-ről kapta, aki a 1888-ban helyi kormányzat megbízásából ösvényt vágott egészen a vízesés lábáig.

ban_gioc_detian_falls_original_1651.jpg

 ©  Thousand Wanders

Ban Gioc-Dietien-vízesés, Kína/Vietnám

Nagy örömömre egy ázsiai vízesés is bekerült az ajánlásaitok közé! Bár a Kína és Vietnám határán lévő Ban Gioc-Dietian-vízesés "csak" 60 méter magas, háromlépcsős fokozatának és elterülő formájának köszönhetően igen látványos. Leginkább a kínai oldalról ajánlják a meglátogatását, mert csak erről az oldalról látszik teljes pompájában a vízesés összes lépcsője.

A kedvenceitek megjelölését és véleményeiteket sok szeretettel várom. Mondjátok el kommentben, miről olvasnátok szívesen! 

Csodás nyarat kívánok nektek!

Gréta

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones villája Mallorcán

Nem más, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones birtokolja Mallorca legszebb villáját - de már nem sokáig, ugyanis az ingatlanpiacra bocsátották kedvenc házukat!

1_45.jpg

Már többször is beszámoltam róla, hogy Mallorca az egyik kedvenc helyeim közé tartozik - útinaplóimat és ajánlásaimat a szigetről ITT tudjátok megtekinteni - arról azonban kevesen tudnak, hogy ez a gyönyörű spanyol Baleár-sziget a sztárok kedvence is. Többek között van itt villája Claudia Schiffer-nek, Rafael Nadal-nak, Pierce Brosnan-nak, James Blunt-nak, valamint Michael Douglas-nak és Catherine Zeta-Jonesnak is - ám az utóbbi pár nemrégiben elkezdte árulni meseszép rezidenciáját. Most az ő nyaralójukba kukkantunk be, amit meg is vehetsz -  feltéve, ha van rá felesleges 9 milliárd (!) forintod.

7_15.jpg

A gyönyörű S’Estaca névre hallgató villát 1990-ben vásárolta meg Michael Douglas és a sziget egyik legexkluzívabb, legpanorámásabb negyedében, a nyugati parton, Sierra de Tramuntana hegységében, Valldemossa közvetlen közelében található. Ahogyan a fotóról is látszik, elég nagy udvar tartozik hozzá: gészen pontosan 110 hektáron terül el a birtok.

A rezidenciában 10 hálószoba található, mindegyik látható gerendázott mennyezettel díszeleg, a dekoráció és a berendezés pedig cseppet sem modern - de valakinek pont ez jön be.

A hálószobák mindegyikéhez tartozik egy fürdőszoba, melyek grandiózus terét különböző csempékkel és mozaikokkal díszítették Douglasék. Nem annyira az én ízlésem, de kétségtelenül arisztokracás a berendezése.

4_29.jpg

A 10 szobán és 10 fürdőszobán kívül egy egész nagy borospince is tartozik a házhoz, ahol Douglasék sokáig a saját borukat készítették a környező birtokukon. Ugye tudjuk, hogy Mallorcán rengeteg jóféle szőlő terem, ezért nem csoda, hogy a színész is megpróbálkozott a bortermeléssel.

A fő nappalin kívül (a képen) egyébként van egy könyvtárszobára hajazó társalgó is, ami szintén elég ósdi, de Douglaséknak biztosan ez tetszett. Most viszont menjünk egy kicsit kívülre, ott egészen varázslatos a látvány!

6_19.jpg

Íme, a medence! Azt hiszem, ezt meg tudnám szokni. A látvány pazar, a kilátás és a medence körül lévő pálmafák pedig egészen mesések. Szó, mi szó, akinek már van 9 milliárdja, az belülről is biztosan széppé tudná varázsolni ezt a villát.

michael_douglas_swimming-pool.jpg

A kilátás egy másik szemszögből. Vitathatatlan, hogy ez az ingatlan kívülről csodás, de azért belül van még mit pofozgatni rajta. 9 milliárdot talán nem ér meg, de a ház ára részben a híres tulajok és a ház elhelyezkedése miatt ilyen magas. Nektek hogy tetszik?

Csodás nyarat kívánok!

Gréta

A világ legexkluzívabb vonatai

Nemcsak késésekkel és kényelmetlenkedésekkel lehet utazni, de a legnagyobb luxusban - elképesztő tájak és panorámák közepette is. A világ legszebb vasútvonalait bemutató cikkem után tekintsük most meg a vasutozás egy másik oldalát!

Az elmúlt 10-15 évben egyre népszerűtlenebb lett a vonatokon való utazás, hiszen a fapados repülők és az autók sokszor sokkal olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb opcióknak bizonyulnak a távolsági vonatjáratoknál - na, nem ezeknél a vonatoknál! Bár áruk tényleg az egekben van, ha élvezed a vonatozást, kényelmesen és ráérősen utazol, valamint magát a luxust is nagyra értékeled, vess egy pillantást ezekre a vonatjáratokra - az biztos, hogy egy itthoni első osztály semmi hozzájuk képest!

180502140050-japan-seven-stars-train-12.jpg

Cruise Train Seven Stars, Japán

A 2013-as indulásával ez a vonat Japán első luxusvonata, mely hálókocsikat is kínál az ország technológiai újdonságaival és régimódi életérzésével megfűszerezve. Bár a vonatot egyáltalán nem mondanám nagynak - csak 28 utast képest elszállásolni -, mindenképpen megéri rajta 2-4 napot eltölteni, ugyanis Japán harmadik legnagyobb szigetének, Kyushu-nak a fantasztikus természeti adottságait mutatja be. A feljutás rá nem olyan egyszerű, a kereslet ugyanis olyan nagy rá, hogy csak előzetes várakozás és sorsolás útján lehet rá jegyet foglalni.

vso-din-bar-car01_2580x1299.jpg

Venice Simplon-Orient-Express, London-Velence

A vonatút szépségéről már egy korábbi cikkemben is meséltem, de azért a járat belső tere is igazi luxust kínál! De kezdjük az elejénél: a modern "Orient Express" Londonból indul és Párizson, valamint Veronán keresztül érkezik meg az olaszországi Velencébe - ez azt jelenti, hogy átszeli egész Európát, ami miatt mesés panorámát ígér. Belső terei az 1920-as évek art deco stílusában vannak berendezve, ezért pedig kicsivel több, mint 900 ezer forintot kérnek, fejenként.

the-royal-scotsman-4-s-1200x800.jpg

Belmond Royal Scotsman, Skócia

Nem is lehetne jobban feltérképezni Skócia mesés tájait, tavait és lenyűgöző kastélyait, mint egy elegáns vonaton ülve - különösen igaz ez rossz időben! A Belmond Royal Scotsman a világ leghíresebb vonatai közé tartozik, mert a Harry Potter-filmek vonatos jeleneteiben egytől egyig az ő kocsijaikat és útvonalaikat használták (gondoljunk csak a Glenfinnan-viaduktra, ami felett Harry és Ron az apja kocsijával átrepült) - de nem csak ezért nagyon extra ez a vonat. A BR Scotsman-ban ugyanis egy díjnyertes spa, a Bamford Haybarn Spa is megtalálható, ahol különféle masszázsokat és lazító kezeléseket lehet igénybe venni. Az utazás ára egy ilyen vonaton elég változó - főként az útvonaltól és annak hosszúságától függ -, de legalább kétszer annyiba került, mint a Venice Simplon-Orient-Express.

rovos-rail-deluxe-suite-700.jpg

Rovos Rail, Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikai Köztársaságban lévő Pretoria-tól Fokvárosig közlekedik ez a minden luxussal felszerelt vonat, ami a legváltozatosabb panorámákban részesíti az utazókat. A három napos út (1600 km) során a felföld keleti részén, a szavannás Búr-magasföldön és félsivatagos Nagy-Karoon át vág át a vonat útvonala, hogy a fokvárosi végállomás előtt tegyen egy kis kitérőt a híres helyi borászatokban. A vonatút kicsivel kevesebb, mint 400 ezer forintba kerül egy személy részére.

1_48.jpg

Maharajas Express, India

A szélsőségek országában is megtalálható a világ legelitebb vonatjaiból egy, mégpedig a Maharajas Express! Van néhány okom rá, hogy az összeállításba tegyem: egyfelől, minden egyes kocsinak saját komornyikja van, másfelől minden egyes megállóban friss virágokkal és ünnepi ceremóniával köszönhetik az utasokat. Ha pedig ez a nagy felhajtás sem lenne elég, csak vessetek egy pillantást a belső dizájnra és a hívogatú 8-napos útvonal főbb megállóira (Mumbai, Udaipur, Jodhpur, Jaipur, Agra, Delhi).

the-presidential-train.jpg

Presidental Train, Portugália

Nemcsak egy kis szimpla vonatozást, hanem egy igazi gasztronómiai utazást kínál Portugália legfelkapotabb vasúti szerelvénye, hiszen Michelin-csillaggal jutalmazott díjnyertes séfek által megálmodottt ételkülönlegességeket szolgálnak fel az 1 napos oda-vissza út (Porto-Vesúvio-Porto) során. A kis kiruccanás nem olcsó - fejenként 160 ezer forint - ám cserébe a világ legkitűnőbb ételeit és borait lehet megkóstolni egy minden luxussal körbevett út során.

7444150-3x2-700x467.jpg

The Ghan, Ausztrália

Már korábban is beszámoltam erről a fantasztikus vonatról, ezért most csak a szolgáltatásairól mesélnék bővebben. Az Ausztráliát teljes egészében (majdnem 3000 kilométer hosszan) áthágó The Ghan szerelvény 1924 óta működik és minden egyes főétkezés 5 fogásból áll náluk - ami azért nem semmi! Szerelvényeit a föld színeinek tónusaiból rendezték be egyszerű, elegáns és letisztult stílusban, aki pedig az 54 órás út alatt nagyon unatkozna, átmehet a vetítőterembe, ahol naponta 3 különböző filmet vetítenek a vonat utasainak. Az út ára majdnem 1 millió forint, egy személyre, egy irányba.

1568_1000px.jpg

The Canadian, Kanada

Ki ne akarna egy 4 napos Toronto-Vancouver vonat túrán részt venni? Az egész ráadásul fantasztikus körülmények között, mesés panorámával körbevéve zajlik: a vonat ablakából vízeséseket, kedves kis kanadai falvakat és a Rocky Mountains-t is  látni lehet! A legjobb benne pedig az, hogy különböző osztályokra is lehet jegyet foglalni, tehát nem kell elköltened minden pénzed arra, hogy egy ilyen élményben részesülj. A képen látható "Prestige" lounge kilátó kabin például a legdrágább árkategóriába tartozik (2,3 millió forintba kerül), de az útra már 177 ezer forintért is lehet jegyet venni.

goldon-eagle-07_ngsversion_1553610420626.jpg

Golden Eagle Transzszibériai Express, Oroszország

Több, mint 100 éves a Transszibériai express, mely nem teljesen "luxusvonat", de vannak nagyon exkluzív kabinjai is. A 15 napos "luxus" túra majdnem 4 millió forintba kerül egy személynek, az árba pedig (a nyilvánvaló szolgáltatásokon, azaz a szálláson és az étkezésen kívül) beletartozik az orosz nyelvleckék elsajátítása, a  zongoraesteken való részvétel, valamint az ingyen vodka fogyasztása is a bárkocsiban.

10-eastern-and-oriental-express-tour-through-northern-thailand.jpg

Eastern & Oriental-Express, Ázsia

1993 óta működik az elegáns stílusban berendezett, három megállóval (Kuala Lumpur, Bangok, Szingapúr) rendelkező keleti "Oriental Express". Különlegessége, hogy a belső dizájnt Marlene Dietrich 1932-es "Sanghaj express" című filmjéből vették, ami annyit jelent, hogy ugyanazzal a thai selyemmel és malajziai cseresznyefa-bútorokkal rendezték be a vonat luxuskabinjait, mint a filmben. Fontos még megemlíteni, hogy ez az út tényleg olyan puccos, hogy csak estélyiben engednek be a vacsorakocsiba... Az ára? 1,5 millió forint a belépdíj egy személynek, de igényeinkhez mérten háromszor ennyiért is találhatunk megunknak kabint.

Nektek melyik vonat tetszik a legjobban? Mondjátok el a véleményeiteket kommentben, emailen (gretta@gretta.hu) vagy szavazódobozon keresztül!

Csodás napot kívánok!

Gréta