A világ legszebb erdői

2020. január 14. - Gretta

Misztikusak, gyönyörűek és lehengerlőek - többek között ezekkel a szavakkal tudnám leírni a most következő vadvilági erdőket, melyeket hihetetlen mennyiségű természeti kincset rejtenek.  Vigyázz rájuk te is, hogy még az unokáid is tudjanak bennük gyönyörködni!

Kampó-erdő, Lengyelország

Senki sem tudja biztosan, hogy a Lengyelország északnyugati részén található 400 db fenyőből álló Kampó-erdő fái miért görbültek így meg, de több magyarázat és elmélet is született a témát illetően. Egyesek szerint az északi irányba hajló fákat úgy 100 éve maga alá temette egy hatalmas hóvihar, mások szerint a helyiek manipulálták a fákat, hogy bútorokat lehessen belőlük készíteni. Az igazság úgy néz ki, sosem fog kiderülni, de az biztos, hogy sehol máshol a világon nem fogsz ilyet látni!

arashiyama-bamboo-grove-gettyimages-915795558.jpg

Arashiyama bambusz erdő, Japán

Japán egyik legszebb természeti látványossága a Kiototól mindössze 30 perces vonatútra található 16 km²-es  erdő,  mely teljesen ingyenes látogatható a nap 24 órájában. A lenyűgőző és hatalmas (akár 20 méternél is magasabbra növő) bambuszok között fél kilométeren át kóborolhatunk, sokan pedig csak azért utaznak Japánba, hogy lássák ezt a csodát. Talán mondanom se kell, de szezonban itt is nagy a tömeg, ezért érdemes a reggeli vagy az esti órákban idelátogatni.

blooming-apricot-valley-yili-china-1.jpg

Barackfa-erdő, Kína

Igazság szerint Kína több térségében is találhatunk kisebb-nagyobb barackfa-erdőt, a képen látható csoda viszont az ország északkeleti részén, Kazakhsztán határától nem messze, egészen pontosan Iliben található. A barackfa-virága júniustól kezdve szeptember legvégéig nyílik, ezért ha látni akarod ezt a tündérmesébe illő erdőt, mindenképpen nyáron utazz Kínába!

Wistmans-erdő, Anglia

Az Anglia délnyugati részén lévő, gyönyörű természeti adottságairól híres Devon megyében, egészen pontosan Dartmoorban található ez a tudományos-fantasztikus filmekbe is könnyen beillő Wistmans-erdő, mely (bár régen hatalmas területen húzódott végig), ma már csak 6 hektáron terül el. A 400-500 éves tölgyfákat zuzmók, mohák és kövek borítják, sokak szerint pedig a világ legtitokzatosabb helyének számít. Sajnos én még nem jártam itt, de mindenképpen el szeretnék ide jutni! 

Fekete-erdő, Németország

A Németország délnyugati részén lévő Baden-Württemberg tartományban található Fekete-erdőből (németül Schwarzwald) ered a Duna - de nem csak ezért érdemes meglátogatni! A mintegy 6010 km²-es területen lévő erdő fái a leginkább sötét színű fenyvesek (innen is kapta a nevét), legmagasabb pontja pedig az 1493 méteres Feldberg, melyet télen a síelők is erőszeretettel használnak.

Hallerbos-erdő, Belgium

A belgiumi Brüsszeltől mindössze 20 kilométerre délre, Waterloo szomszédságában található ez a bámulatos erdő, ezért ne hagyd ki, ha a közelben jársz! Bár rengeteg virág (pl. nárcisz, kamilla) megtalálható a Hallerbos-erdőben, a mézentófű nyílása a legszebb, ezért mindenképpen érdemes április legvégén vagy május legelején meglátogatni az erdőt. A mézentófű nyílása csak 7-10 napig tart, ezért mindenképpen érdemes figyelni az internetet, ha a közelben jársz és nem akarsz lemaradni róla! 

Jó. ha tudod: Angliában Hertfordshire megyében, az Ashridge Estate környékén is hasonló mézentófű-virágzásra bukkanhatsz - én már jártam ott, és tényleg bámulatos! 

1kj6admyyus_yhw8up2mmg4ryq0qzm596rjpodrepfy.jpg

Szálkásfenyő-erdő, USA

Az amerikai Kaliforniában, egészen pontosan a Fehér-hegység közelében elhelyezkedő Szálkásfenyő-erdőben található a világ ma ismert legidősebb élőlénye, a simatűjű szálkásfenyő,  azaz a matuzsálemfa. Korát 4951-52 évre becsülik, pontos helyét a fa biztonsága érdekében viszont titokban tartja az Amerikai Erdészeti Szolgálat.  Érdekesség, hogy a TripAdvisor-os vélemények szerint a környékbeli természeti látnivalókhoz (pl. Yosemite Nemzeti Park, Grand Canyon stb.) képest meglepően kietlen az erdő, pedig hihetetlenül gyönyörű! 

pa-phru-tha-pom-khlong-song-nam-krabi.jpg

Pom Klong Song Nam, Thaiföld

Thaiföld Krabi tartományában,  Tambon Khao Kramban található ez a mangrove erdő, mely körül napsütésben türkizkék színűvé változik a víz! A turisták szerint igazi mesebeli atmoszférája van ennek a helynek, ami szerintem főként annak köszönhető, hogy az átlagosnál kicsit messzebb esik a reptértől és a főbb látványosságoktól, a legtöbben pedig inkább kihagyják ennek a varázslatos "dzsungelszerű" erdőnek a meglátogatását. Én biztosan nem tenném, és te?

gettyimages-1044285108.jpg

Amazóniai esőerdő, Dél-Amerika

A Dél-Amerika csaknem 40%-át elfoglaló amazóniai esőerdő az Amazonas-medencében található, nagy része Brazíliához tartozik, de Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia és Venezuela is rendelkezik egy "kis" darabbal belőle. Hatalmas méretei ellenére az amazóniai esőerdő (a  világ legnagyobb területű, csaknem  5 500 000 km²-es erdeje) sajnos soha sem lesz már a régi.  Csakúgy, mint jelenleg Ausztráliát, az Amazonast is rengeteg tűzvész súlytotta az elmúlt időkben: az idei évre például az egykori esőerdő területe mintegy 17%-kal zsugorodott, ez az arány pedig fokozatosan fog nőni, ha Brazília nem alakítja át drasztikusan a helyi mezőgazdaságát. 

Kedves Olvasóim!

Tetszettek a fent látottak? Ha igen, kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Téli csodavilla a mesés Coloradoban

Az amerikai Colorado állam egyik legnépszerűbb részén, Aspen síparadicsomának kellős közepén helyezkedik ez a minden luxussal felszerelt téli csodavilla, ahol minden bizonnyal fantsztikus élmény lehet az ünnepi szezont eltölteni. Nézzünk is körbe!

A ház maga Aspen síparadicsomának egyik legfelkapottabb felvonójától, a Tiehack lifttől 5 perces sétára található, közvetlen közelében fut végig a csaknem 4000 kilométeres oregoni ösvény és pár perces autókázásra  luxuséttermek és butikok is megtalálhatóak. Elhelyezkedése tehát tökéletes, hiszen a házat erdei kabinként és egy modern, városszéli luxusvillaként is lehet használni. 

1_53.jpg

Ez a kettőség a ház küllemében is meglátszik: a kívülről abszolút naturalista vonalat követő ház belseje ugyanis minden, csak nem elavult és ódivató. A nappaliban például tökéletesen vannak vegyítve a sötét fabútorok, a világos fal- és padlóburkolatok, valamint a szürkés-lilás árnyalatot követő kiegészítők. 

2_51.jpg

A mesés összhangot a ház konyha- és étkezőrészében is sikerült teljesíteni - a bársonyozott székek például remekül illenek a villa többi részéhez, a konyha pedig egészen elképesztő. Mutatok is róla egy közelebbi képet!

561b83d1-74b0-4e52-8efa-ae36e1e4823b.jpg

Azt hiszem, ez az a konyha, amit úgy elfogadnék magamnak, ahogy van! Külön plusz, hogy a konyha mellett egy kis terasz is található, ahol nag kinti grillpartikat is lehet rendezni. A havas erdei kiltás pedig minden, amire az emebr vágyhat az ünnepi főzőcskézés közben...

29b876b0-c7b6-44ed-b7eb-4b1a2eaba06b.jpg

A fő hálószoba a földszinten található, mérete  pedig csaknem akkora, mint az egész nappalié! Tény, hogy nagyon ízlésesen van berendezve, az pedig külön tetszik, hogy a kandalló melletti falakat olyan tükrökkel fedték le, melyek lényegében mégkétszerezik a teret. Nektek hogy tetszik?

2ba09864-89b4-401a-9f66-2c8e53051508.jpg

A hálószobához tartozó fürdőszoba is egészen elképesztő: a képen látható helyiség például az arany színű mozaikokkal kirakott zuhanyzót, a szaunát és a mellékhelyiséget még nem is mutatja - pedig már így sem piskóta! 

0c893a97-d862-42ef-9d4b-e9db00d81617.jpg

Egy kis szolid dolgozósaroknak is jutott hely a fürdőszoba mellett, ami nincsen agyoncicomázva, de úgy önmagában is rendkívül kellemes. Még van egyébként három nagyon hasonló helyiség a ház különböző helyiségeiben, ahonnan a kilátás ugyanolyan pazar, mint ebből a szobából nézve.

b981b914-3c1e-4c3a-94d3-ef56115ed386.jpg

A ház legjobb része pedig a kinti üldögélős rész, amit (bár télen is gyönyörű), főleg tavasszal és nyáron lehet kiélvezni. A kinti jacuzzit láttátok már? Azt hiszem ez az a hely, ahol tényleg gond nélkül lehet vakációzni!

aa09d98a-3e75-4357-b90f-0e9bada8f417.jpg© Luxury Retreats

A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Nektek hogy tetszik a ház? Véleményeiteket és üzeneteiteket várom kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

Ausztrália 15 legmesésebb tája

Mesés Ausztrália - ha már jártál ezen a messzi földrészen, akkor biztosan visszavágysz, ha viszont még nem, a következő képek garantáltan el fognak kápráztatni! Következzenek Ausztrália legmesésebb tájai!

Wave-szikla

Először úgy tűnik, mintha tízméteres hullámokat látnánk, de a képet vizsgálva hamar rá lehet jönni, hogy ez egy gyönyörű gránit sziklaformáció. A 15 méter magas és 110 méter széles "Wave Rock" természetesen a hullámokról kapta a nevét - pedig elég távol (kb. 290 kilométerre) helyezkedik el az óceántól és Perth városától. A közelben elég nagy turistalátványosságnak számít, 2006 óta pedig egy éves zenei fesztivált (Wave Rock Weekender) is megrendeznek a környéken.

Environmental evangelists: The crumbling Twelve Apostles, which are dotted along the Great Ocean Road, form part of a marine national park that runs along 17 kilometres (10 miles), beside a ridge of golden cliffs. Plants and animals that thrive in the shade of the towering rock formations include kelp, sponges, seabirds, seals, lobsters, reef fish and sea spiders. Early in the morning, or late a night, penguins have been known to huddle in the caves below the aquatic stone structures

Tizenkét apostol

Ausztrália egyik leggyönyörűbb természeti jelenségei közé tartozik ez a 12 darab mészkőoszlop, melyek legmagasabbja 40 méter magas. A Port Campbell Nemzeti Parkban található sziklák mellett 17 kilométeren át fut a Great Ocean Road-nak elnevezett autóút, melyet már többször megválasztottak a világ legszebb autóútjának is. Érdekesség, hogy a szél és a víz állandó építő-romboló tulajdonságának "köszönhetően" további apostolok megjelenése is várható - tudosók szerint a kép közepén látható benyúlvány fog először leszakadni a mészkőfaltól.

Getting away from it all: The cliffs at the Kooljaman at Cape Leveque wilderness camp in Western Australia, which is owned and run by the Indigenous Bardi Jawi Communities

Leveque-part

Ausztrália északnyugati részén, a Dampier-félsziget egyik kis csücskén, a 100%-ig őslakosok által őrzött és üzemeltetett Kooljaman kemping területén található ez a gyönyörű partszakasz - a közelben nem nagyon található semmi, ezért érdemes jó előre felkészülni, ha ide utaznál! 

Képtalálatok a következőre: uluru

Uluru/Ayers Rock

Az Ausztrália közepén, az Alice Springs városától délnyugatra fekvő Uluru/Ayers Rocks nevet viselő hatalmas homokkő sziklatömböt egyszerűen nem tudtam kihagyni az összeállításból - annál is inkább, hiszen október 26. óta hivatalosan is büntetendő cselekedet lett a megmászása. Az utolsó napokban turisták százai mászták meg, a világ egyik legkülönlegesebb helyének tartott Uluru-t - rengeteg videó kering erről az interneten, ha érdekel, érdemes rákeresned.

Hamersley-hegyszoros

Szintén Ausztrália északnyugati részén, a Karijini Nemzeti Park területén találhatóak a világ (egyik) legszebb hegyszorosai, melyekből pár ilyen gyönyörű természetes medencével és vízeséssel is büszkélkedhet. A parkon belül lévő kocsiparkolótól mindössze 400 méterre található ez a kis "spa", amiben persze fürdőzni is lehet.  Kipróbálnád?

Raise a glass: A view looking out over one of the vineyards in McClaren Vale, which has 65 wineries, near Adelaide, South Australia. It is the heart of the Fleurieu Peninsula's wine-growing area, between the Gulf St. Vincent inlet and Mount Lofty Ranges, and marks the start of the Shiraz Trail

McClaren-völgy

A sziklák után következzen egy kis zöld, azon belül is McClaren-völgye! Onnan lehet ismerős, hogy itt teremnek a legjobb ausztrál borok (egészen pontos 62 pincészet található itt), valamint innen indul a 3 kilométeres Shiraz Trail gyalogos túraútvonala is, mely a környék legszebb tájain vezet végig. A gyönyörű völgy Adelaide városától 1 órás autókázásra található.

Aurora Australis sarki fény

Jöjjön egy kis éles váltás! Kevesen tudják, de Ausztráliából is látni lehet a sarki fényt: egészen pontosan a déli részét, azaz az aurora australist. Bár egész évben felbukkanhat,  októbertől márciusig van a legtöbb esélyünk rá, hogy lássuk is. Még egy fontos infó: általában csak 30 percig tart az éjszaka közepén, ezért érdemes figyelned az előrejelzéseket, ha arra jársz!

Pools of ambition: Lake Argyle, near Kununurra in East Kimberley, is Western Australia's largest and the country's second largest freshwater man-made reservoir, one of a limited number of structures that can be detected from outer space. The immense lake was formed by the damning of the mighty Ord River in 1971

Argyle-tó

Ausztrália második legnagyobb mesterséges tava Kimberley megye keleti részén, Kununurra városától nem messze fekszik és a világ azon kevés természeti jelenségei közé tartozik, melyek látszanak a világűrből. 

Back to bacteria: The Hamelin Pool Marine Nature Reserve is located in Shark Bay in Western Australia. This Unesco World Heritage Site, which is comprised of 310,000 acres, is renowned as one of only two locations in the world in which a diverse array of naturally occurring living marine stromatolites can be found. The amorphous coastal formations (seen above) are rocks created through the gradual layering of cyanobacteria, a blue-coloured microbe that lives in lakes, rivers and soils

Hamelin Természeti Rezervátum

Nyugat-Ausztrália egyik legszebb partszakaszán, a félemetes Shark Bay-en, a Hamelin Pool Marine rezervátumban található ez az UNESCO Világörökség által védetté nyilvánított hely, mely teljesen természetes módon sztromatolit cianobaktériumokat, azaz fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékszerkezeteket termel. Csak két ilyen part található az egész világon, ezért felemelő élményben lehet része annak, aki a szabad szemével is láthatja ezt a csodát. 

An aerial view of the amazing Lake Hillier on the Recherche Archipelago in the Goldfields-Esperance region in Western Australia. The reason for the pink hue of the 2,000ft-long body of water is not fully understood by scientists. But the presence of red halophilic bacteria may be part of the explanation

Hillier-tó

Az egyik legcsajosabb hely a világon a rózsaszínű vízzel rendelkező Hillier-tó, mely Ausztrália déli vidékén, azon belül is a Nagy-Ausztráliai-öböl nyugati részén, Esperance városától nem messze fekszik az egyik kis Recherche Archipelago szigeten. A tudósok a mai napig vizsgálják, hogy mitől lehet ilyen a színe: annyi biztos, hogy az 1,5 hektáron elterülő 600 méter hosszú tó a benne lévő Dunaliella salina algától is kaphatott ilyen árnyalatot.

All at sea: The beach at Cape Tribulation in the tropical north of Queensland is a more inviting sight now than it might have been to seafarers almost 250 years ago. In 1770, Captain Cook's ship scraped a reef here in the shallow water, the ship's log book tells, which led to him christening it after his experience. Alas, his travails were not over. After venturing into deeper water, the ship ran aground later the same day on what is now known as Endeavour Reef - another Cook coinage

Tribulation-part

Tetszik a látvány? Nem csoda! 1770-ben itt akasztott horgot Cook-kapitány hajója is, aki naplójegyzéseiben csak "paradicsomként" utalt erre a gyönyörű édeni tájra. Akkor még nem tudta, de később kiderült, hogy felfedezte a Nagy-korallzátonyt...  Ausztrália északi részén, szinte Pápua Új-Guinea szomszédságában, a Korall-tengeren található ez a csoda hely, sok más gyönyörű szigettel együtt. 

Whitehaven Beach strand

A Cape Tribulation-tól egy kicsit délebbre, de még mindig Queensland megyéjében található a világ legtisztább strandjával rendelkező 7 kilométeres Whitehaven Beach, mely a szintén Cook-kapitány által híressé vált Whitsunday-szigeteken található. 

The Hopetoun Falls in the Great Otway National Park in Victoria. This beautiful waterfall can be gazed at from an easy-access viewing platform

Hopetoun-vízesés

Ez a cikk nem lenne teljes vízesések nélkül! Ausztrália legszebbje talán a Victoria megyében lévő Great Otway Nemzeti Parkban található és a Hopetoun-vízesés nevet viseli. A fotó talán kalandosnak tűnik, de igazából kifejezetten könnyű ide autóval is eljutni, tehát azok is élvezni fogják, akik nem rajonganak a túrázásért.

Ready for its close-up: The Sydney skyline starts to twinkle at sunset. The famed Sydney Harbour Bridge, which opened in 1932 and carries rail passengers, motorists, cyclists and pedestrian traffic, can also be seen

Sydney Harbour Bridge híd

A természeti jelenségek után jöjjön egy éles váltás! A képen Sydney kikötőjének 1932-ben épült hídját láthatjátok, emberek ezreinek könnyíti meg a napi közlekedést: többek között áthalad rajta egy vasút, egy biciklis-és motorút, valamint egy autóút is. 

An aerial view of the three-kilometre-long (1.8 miles) Surfers Paradise beach on Gold Coast, Australia's sixth-largest city. The first high-rise was built here in 1959

Aranypart

Ez a mesés légi felvétel az Aranypartról, azaz az ausztrál Miami-nak is hívott Gold Coast 3 kilométeres Surfers Paradise strandjáról készült - nevéből is kitalálhattátok, a szörfösök imádják ezt a helyet! Ausztrália hatodik legnépesebb városa a déli félteke legmagasabb épületének címével is büszkélkedhet - A Q1 nevű épületet a kép közepétől kissé balra láthatjátok.

Kedves Olvasóim!

Tetszettek a fent látottak? Ha igen, kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Ausztrália legexkluzívabb szállodája: a Palazzo Versace

Itt a luxus nem akadály! Márványázott fürdőszobákkal, privát kikötőkkel és reneszánsz istennőszobrokkal is találkozhatunk Ausztrália egyik legexkluzívabb szállodájában, mely magasan túltesz minden olyan ötcsillagos hotelen, amit ismerek.

"Minél extrább, annál jobb!" - tulajdonképpen így is jellemezhetném a Gold Coast-on, azaz az Aranyparton lévő Versace Palazzot, ami a nevéhez híven tényleg inkább egy palotához, mintsem egy szállodához hasonlít. De nézzünk is körbe!

79560921.jpg

Tulajdonképpen még be sem érünk a szállodába, máris ez az elképesztő látvány fogad. Azt hiszem, van az a színvonal, amikor egy hotel már nem igazán a szállás tekintetében, sokkan inkább a külleme miatt népszerű - ez minden bizonnyal igaz a Palazzo Versace-re is.

102903548.jpg

A szálloda lobby-ja is hasonlóképpen lenyűgöző. Talán fontos lehet megemlíteni, hogy a hotel minden egyes lakberendezési eleme a Versace márka keze munkáját dícséri - a díszpárnáktól kezdve a bútorokon át a legutolsó kis porceláncsészéig mindent a divatház tervezett, amit csak el tudsz képzelni. Talán pont ez az oka, hogy így "egyben van" a hotel, ráadásul nagyon is.

3_39.jpg

Ez a strandard szoba, mely a legegyszerűbb (és a legolcsóbb) kategóriájú bérelhető helyiség az egész szállodában. Éjszakánként kb. 80 ezer forintba kerül, ami nem kevés összeg, de vannak olyan lakosztályok is, melyekért milliókat kérnek el. Ezt figyelembe véve talán még sem is olyan húzós az ára.

111197530.jpg

Íme az egyik magasabb kategóriájú, 80 négyzetméteres Deluxe lakosztály, melyhez egy társalgó rész, egy kis dolgozósarok és egy királyi fürdőszoba is tartozik - utóbbiban persze minden márvány. A szobához tartozó lounge színskálája rendkívül érdekes és figyelemfelkető, kíváncsi vagyok, nektek hogy tetszik?

deluxe_suite_bedroom.jpg

A még ennél magasabb besorolású lakosztályok viszont tényleg egy vagyonba kerülnek - igaz, azokhoz már "saját" komornyik és privát medence is jár, melyek a Palazzo külön bejáratú kikötőjére néznek. Mert olyanok is vannak ám, akik már unják a jachtozást és pár napot el szeretnének tölteni a szárazföldön, ebben a szállodában - így pedig saját maguk is meggyőződhetnek a hajójuk biztonságáról. Ezt egyébként nem én találtam ki, hanem a szálloda igazgatója mondta egy interjúban. Őrület mik vannak, nem?!

111199560.jpg

Azok, akik pedig egy kis társasági eseményre vágynak, bármilyen partit megszervezhetnek az impozáns rendezvényhelyszínek egyikén, de öt különböző meeting- és színházszoba, három étterem és megannyi szabad tér közül is választhatnak. 

28331336.jpg

Az én egyik kedvencem egyébként a hátsó medencerész, ami nem a mostanában divatos végtelenített medencékre, hanem inkább az egzotikus lagúnákra hajaz. Igazán szuper, nem?

111198307.jpg

A Versace olasz divatház egyébként az elmúlt pár évtizedben kóstolt csak bele a szállodabizniszbe: a Gold Coast-on lévő hoteljükön kívül van nekik még egy Dubaiban  (amit  sokan a világ első 7 csillagos hoteljeként is emlegetnek), illetve építés alatt áll egy nagyon-nagyon extra birtokuk Makaóban, a keleti szerencsejátékok fellegvárában is. Az biztos, hogy jól fog nekik menni! 

A képeket köszönöm a Palazzo Versace-nak! All rights reserved © Palazzo Versace

Kedves Olvasóim!

Kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

Téli álomotthon az amerikai Montana-ban

Az USA egyik legszebb államában, a nagy síkság és a Sziklás-hegység találkozásánál, Big Sky településén található ez a mesés alpesi villa, ami kívül-belül tökéletes.

Mostanában nagyon megkaptak az amerikai Montana nemzeti parkjai és különböző természeti értékei, ezért kicsit körülnéztem a luxuskategóriás ingatlanpiacon és erre a mesés gyönyszemre bukkantam. Na, ki szeretné itt eltölteni a karácsonyt?

montana_home.jpg

A "Tanger House" névre hallgató rusztikus alpesi ház 3 háló- és fürdőszobából áll, ablakait pedig úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb fény jusson a belső területekre. Erre mondjuk sok szükség nincsen, mert egész évben annyi hó esik Montana ezen tájain, hogy a napszemüvegek viselése szinte kötelező a ház benti részein is. De haladjuk is tovább a villa belsejébe...

1_50.jpg

A bejárat után rögtön ez a látvány fogad minket, ami rendkívül hívogató a hideg téli estéken. Van ebben a nappaliban minden, ami kell: kényelmes kanapé, pihe-puha ágytakaró, modern kandalló, üvegajtó (ha éppen ki akarnánk szökni egyet hógolyózni a család többi tagjával), gyönyörű havas erdei látkép, és persze egy nagy tévékészülék a karácsonyi filmek nézéséhez.

2_48.jpg

A konyha is rendkívül tetszetős, bár az amerikai nyitott verziók mindig azt juttatják eszembe, hogy nem kifejezetten főzéshez, sokkal inkább mutogatához találták ki. Ha ezen viszont túllépünk, egy nagyon ízlésesen berendezett konyha-nappali kettőst látunk. Meg kell, hogy mondjam: a lakberendezők szuperül párosították össze a különböző anyagokat a konyha egyes részein. Nézzünk is egy közelebbi képet róla!

3_36.jpg

A felhasznált anyagok között a bőr, a fém, a rozsdamentes acél és az üveg is helyett kapott, az pedig külön meglepetés, hogy a sötét magasfényű asztalhoz narancssárga és szürke székeket párosítottak a lakberendezők. Nem gondoltam volna, hogy ezek a bútordarabok illenek egymához, a látvány mégis meglepően kellemes!

4_32.jpg

Íme az első háló a három közül! Láthatóan semmi cifra, giccs vagy felesleges cucc nincs benne, abszolút a kényelemre és a praktikus berendezésekre hajtottak rá a tulajdonosok - akiket azért nem irigylek a mindennapi hólapátolás miatt.

5_21.jpg

A hálóhoz ez a fürdőszoba tartozik, ahol melletünk lévő házat is láthatjuk egy külön ablakból. Először egyébként én tükörnek hittem, de rájöttem, hogy az inkább egy kissé balra található. Ki tévesztette még el? Az egyébként csodálatos, hogy akármerre is nézünk, a ház teljes egészében ugyanazok a színek és anyagok ismétlődnek. Észrevettétek, hogy a fürdőszobai fabútor szinte teljesen megegyezik a konyhabútorral és a hálóban lévő gardróbbal? 

6_20.jpg

A három hálón kívül egy külön kis "bungi" is található a gyerekeknek, akik így a szülőktől egy kissé elszigetelve, a maguk kis csoportjában lehetnek. Szerintem ez szuper ötlet, ha nagycsaládostul utazunk, de azért mindennapi gyerekszobának kissé tú mogorva és üres ez a helyiség...

7_16.jpg

A legjobb fotót pedig a végére hagytam: ha a méteres hó és az éjszakai jég nem fagyasztotta be/ lepte el a jacuzzit, egy forró fürdőt is vehetünk a szabad ég alatt, utána pedig a BBQ-t is beizzíthatjuk, ha nem ment tönkre a nagy mínuszokban. A ház egyébként kifejezett vakációzóknak lett kitalálva, nincsen állandó lakója, az ára pedig kifejezetten baráti: 10 főnek mindössze 126.000 forintot kell fizetnie éjszakára, ha itt akarják tölteni az ünnepi szezont. Ez azért nem is olyan rossz, nem? 

 A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Ti eltöltenétek itt egy téli vakációt, esetleg máshová utaznátok el? Várom véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!  

A világ legexkluzívabb jachtja

Még az álmaidnál is szebb - talán így lehetne jellemezni a világ egyik legexkluzívabb jachtját, az Aurora Borealist. Tény, hogy nem ez a legnagyobb és legpazarabb hajóbelső, amit el tudsz képzelni, de meg fogsz lepődni, mennyire tökéletesen néz ki!

A laikusok számára első ránézésre nem tűnik túl "nagy számnak" ez a jacht, azonban sokkal több van benne, mint egy normális kis szállodahajóban: többek között van benne konditerem, zongoraszoba és hét darab (!) hálószoba, melyek egyenként valószínűleg nagyobbak, mint az egész lakásod. Na, ehhez mit szólsz?

aurora1.png

A franciaországi Antibes-ben állomásozó 67 méter hosszú hajó a holland Vlissingen városából került ki a nemzetközi vizekre a luxushajókat építő Amels cég kezei közül, és "kicsivel" több, mint 28 milliárd forintot kérnek érte. Egészen pontosan 87,5 millió eurót... Hidd el, van az a réteg, aki megengedheti magának! De térképezzük is fel az Aurora Borealis nevű jacht belsejét - az biztos, hogy el fog kápráztatni!

aur2.png

Kezdjük azzal, hogy a hajó három emeletből áll: legalsó szintjén a fő társalgó, a külső-belső jacuzzival ellátott spa, a szauna és még négy hálószoba található, melyek márványcsempékkel kirakott fürdőszobával is el vannak látva.

aur3.png

Bár a jacht belseje lenyűgöző luxusról és igényességről árulkodik, a hajó mégsem tűnik giccsesnek vagy agyon cicomázottnak. A csillárok, a világos árnyalatú kanapék, valamint a tökéletesen elhelyezett dekoratív elemek abszolút tökéletes választásnak bizonyulnak, nekem pedig kimondottan tetszenek azok az egy-két helyen megcsillanó, arany felületek, melyek csak még exkluzívabbá teszik a légkört.

aur4.png

A fenti képen sajnos nem látható a bárpult, de annyira gyönyörű, hogy úgy döntöttem, egy külön képet szentelek neki. Azt kell hogy mondjam, ez a bárrész még azok számára is csábítóvá teszi az italozást, akik egyébként nem fogyasztanak alkoholt. De haladjunk is tovább! 

aur8.png

A fő hálószoba ugyanolyan pazar, mint a hajó többi része. A középső szinten elhelyezkedő 52 négyzetméteres fő hálószoba tartalmaz egy (a képen nem látható) dolgozószobát, egy lounge teraszt, egy kis ülőhelyiséget, valamint egy hatalmas walk-in fürdőszobát is, ahová egy kétszemélyes fürdőkádat és egy nagyobb méretű zuhanyzókabint is elrejtettek a hajó tervezői. Külön felhívnám a  figyelmet az ággyal szemben lévő alkotásra, mely a Japánban található Fujit ábrázolja!

aur5.png

Íme a fürdőszoba, ahol minden pont úgy néz ki, mint az ahogy a Nagykönyben meg van írva! A belső enteriőr egyébként kísértetiesen hasonlít a milánói Excelsior Hotel Gallia "Katara" lakosztályára, amit már többször is jutalmaztak a World Travel Awards-szal. Vajon ugyanazokat a lakberendezőket alkalmazták?

aur6.png

A dolgozósarok is rendkívül impozáns - látszik, hogy a tulaj rendkívül érdeklődik a csillagászat és az asztrológia iránt -, de szerintem még ez a csillagképeket mutató alkotás is egészen jól beleolvad a környezetébe!

aur7.png

Íme egy másik hálószoba, mely egy kicsit kisebb, mint az előző, de az értékéből ez abszolút nem von le. A gyönyörű világos színek rendkívül nyitottá teszik a teret, melyhez az okos világítás csak még jobban hozzájárul. Azt hiszem, az ablak csak külön plusz egy jachton lévő halószoba esetén! 

aur9.png

Egy kinti bárpult sem hiányozhat a kínálatból... azt hiszem, ezek után már tényleg nem lehet fokozni a jacht színvonalát, ám meglátják, hogy mégis...

 

syiq_100307.jpg

A hajó orránál ugyanis egy 8 személyes jacuzzi is található, amihez egy kis napozóterasz, kinti zuhanyzó, valamint egy kényelmes nappali is tartozik. Azt hiszem, erről a jachtról tényleg nem hiányzik semmi!

syiq_100313.jpg

A képeket köszönöm a Luxury Retreats-nek! All rights reserved © Luxury Retreats

Nektek hogy tetszik? Eltöltenétek rajta egy éjszakát? Esetleg jártál már valamilyen jachton? Meséld el élményeidet és oszd meg véleményedet a többi olvasóval kommentben!

2019 legmenőbb környezetbarát termékei

Trendik, tudatosak és természetközeliek - ráadásul a környezetet is védik, hiszen 100%-ig újrahasznosított anyagokból készülnek az idei év legmenőbb ökobarát termékei. 

Akik ismernek, azok már régóta tudják rólam, hogy imádom a természetet, épp ezért, fontosnak tartom a praktikus és környezetkímélő megoldások elterjedését, bevezetését. Segítségül összegyűjtöttem nektek azokat az általam kedvelt és nagyra tartott környezetbarát termékeket, melyekkel hatékonyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Mert sok kicsi sokra megy! :)

_vyr_36adobestock_289242451.jpeg© Ecozy

1. Mondj búcsút a papírszalvétáknak!

Tudom, tudom, én is imádom őket... de egy kis kutakodással olyan "szalvétákat" sikerült találom, amelyeket nem csak antibakteriális hatásúak, hanem übercukik és a környezetem számára is hasznosak. A méhviaszos csomagolópapírt nemcsak papírszalvéta, de folpack és alufólia helyett is ajánlják a szakértők, ráadásul könnyedén mosható és tisztítható is. Most nemrég én a képen látható méhecskék változatokat rendeltem meg, de egy emailben utánaérdeklődtem és más minták (pl. pinvines, pinkes, kockás, csíkos) is elérhetőek lesznek.

2. Használj kevesebb műanyagot!

... Vagy, ha már műanyagot használsz, akkor azokat is használd fel újra és újra! Akik viszont nyitottabbak lennének valami újra, azoknak bátran javasolom az erős textíliákból készült zacskókat, táskákat, hiszen egy szép függöny-, lepedő- vagy terítőanyagból is tökéletes bevásárlószatyor varázsolható! A legjobb benne pedig az, hogy kedved szerint variálhatod a saját ízlésedre! Hát nem szuper? 

rbvasvupmhqadshaaadmig2ousm840.jpg© Ecozy

3. Felejtsd el a műanyagból készült evőeszközöket!

Egy rohanós városi napon sajnos kikerülhetetlen, hogy ne előre elkészített, "menzás", esetleg plázás kaját fogyasszak ebéd gyanánt - ezzel néha-néha nincs is gond, viszont nagyon sajnáltam kidobni azokat az egyszer használatos műanyagból készült evőeszközöket, amiket ilyenkor kapok a főételeim mellé. Ezeknek a helyettesítésére viszont felfedeztem a bambuszból készült, mosogatógéppel is mosható evőeszközöket, melyeket kb. bármikor, bármilyen alkalommal használhatok - és nem kell aggódnom azon, hogy már megint felesleges szeméttel szennyeztem a környezetemet.

4. Ne kérj zacskót zöldség- és gyümölcsszedéskor!

Őszintén szólva én néha teljesen megdöbbenek, hogy a szupermarketekben mennyi ember szakít le párosával műanyagzacskókat a banánok, az almák, és a narancsok szedésekor... Mindezt csak azért, hogy pár perccel később a kukába hajítsák azt! Én már régebben is textilzacskókba szedtem a zöldségeket és a gyümölcsöket, viszont ezekben a hálós vászonzsákokban sokkal szebben és kívánatosabban néz ki még a legszebb alma is...

59138231_2207769126002836_7621166385804083200_o.jpg© Ligeti Bolt

5. Járj csomagolásmentes boltokba!

Egyre több helyen terjednek el a "kimérős", csomagolásmentes boltok Budapesten! A Ligeti Bolt névre keresztelt #zerowaste élelmiszerüzletek például Újlipótvárosban és Lágymányoson is jelen vannak, a segítségükkel pedig úgy vásárolhatunk gabonákat, tésztákat, teákat és édességeket, hogy a saját kis tárolódobozaidba/edényeidbe rakosgathatod őket. Legutóbb, mikor ott jártam a tejtermékeket visszaválthatós üvegekben adták, de az is elképzeljető, hogy a saját kis üvegcséidet is teletöltik joghurttal, tejjel és tejföllel. Érdeklődj után, mert biztos vagyok benne, hogy levásárolható ajándékkártyát is lehet náluk kapni, ami tökéletes karácsonyi ajándék a környezettudatos barátnődnek!

A képeket köszönöm az Ecozy-nak és a Ligeti Boltnak! 

Nektek melyik tipp tetszik a legjobban? Esetleg szívesen olvasnátok még több környezetbarát cikket? Ha igen, mindenképpen jelezzétek nekem kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül! 

2019 legmerészebb ruhái

Idén sem bírták ki az exhibicionista sztárok hogy ne mutogassák a - sokszor nem is olyan tökéletes - testüket. Az biztos, hogy a következő darabok inkább láttatnak, mint eltakarnak, de ez egyikőjüket sem zavarja - sőt! Következzenek 2019 legmerészebb ruhái!

shutterstock_editorial_10418535k.jpg

Jennifer Lopez

A Versace divatmárka gondolt egy nagyot és újra álmodta J.Lo 20 évvel ezelőtti, merészen kivágott zöld dzsungelruháját - az már csak hab a tortán, hogy a 50 éves énekesnő élőben, több száz ember előtt vonult végig ebben a ruhában a milánói divathét fénypontjaként. Azt hiszem, Jennifernek a kacér ruha ellenére sincs miért szégyenkeznie, sőt - még mindig ő az egyik legszexibb és legszebb nő a sztárvilágban.