Gretta

A divatipar 5 legjobb befektetése

2017. október 03. - Gretta

Befektetnél? Ne habozz tovább! A következő luxuscikkek garantáltan megtartják az árukat, sőt: némelyiknek minden percben feljebb megy az ára!

Mielőtt azonban heves pénzköltekezésbe kezdenél és mindenféle online leakciózott dizájnerdarabra kiszórnád a pénzt, előbb olvasd el a divatipar 5 törvényét, amink a segítségével garantáltan nyereséges darabot vehetsz!

Fotó:WeHeartIt

  1. Soha ne vegyél ruhát és cipőt befektetésnek!

A ruhák egyszerűen nem tartják meg az árukat, a cipők pedig hamar leamortizálódnak. Ha jó befektetést keresel, vegyél bőr luxustáskát, amiből még egy ütött-kopott fajta is többet ér, mint egy alig hordott dizájnerruha.

  1. Mindig tartsd tisztán őket!

Nem hiába adnak porálló táskatartót (azaz, dunst bag-et) a dizájnertáskák mellé – használd is őket, főleg, ha befektetésnek veszed és sokáig meg akarod őrizni a jó állapotát.

  1. Ne költs középkategóriás termékekre

Michael Kors, Calvin Klein, Emporio Armani, Coccinelle, Furla és még sorolhatnánk – a középkategória, NEM luxuskategória! Az árukat nem tartják meg és a kereslet is kicsi rá – használtan csak jóval áron alul tudod majd eladni őket. A RealReal.com használt luxustermékeket árusító weboldal szerint az Alexander Wang, a Marc Jacobs, a 3.1 Philipp Lim termékek meglepően keveset érnek használtak, a Versace, a Marni és az Etro táskái pedig hamar veszítenek az értékükből.

  1. Ne vegyél különleges dizájnerdarabokat!

Csak olyan termékbe érdemes befektetni, amit sokan ismernek: ha egy nagy márka, pl. a Gucci kijön egy új táskával, nem érdemes egyből beruházni rá, mert lehet, hogy az emberek nem fogják szeretniés nem lesz rá kereslet. Menj fel az online second hand luxusüzletek (pl. RealReal) webshopjára és nézd meg, milyen táskákat árulnak a legtöbbért – azokra vess szemet!

  1. A Louis Vuitton mindig jó választás

A Forbes szerint a Louis Vuitton luxusmárka éri a legtöbben a világon – zsinórban már a 20. éve. Ez azt jelenti, hogy bármilyen táskát is veszel tőlük, tutira lesz rá kereslet, ha később esetleg eladnád – arról nem is beszélve, hogy a pénztárcádtól függően válogathatsz az ezernyi stílusú és méretű táska közül.

 

Fotó: Louis Vuitton

 

Most, hogy ezekkel mind tisztában vagy, itt ideje egy kicsit körülnézni a divatpiacon: milyen dizájnertermékekre érdemes beruházni 2017-ben?

chanel.jpg

Fotó: WeHeartIt

Chanel Classic ’2.55’ táska

Ha Chanel-ről ábrándozol, rosszat nem teszel magadnak: a francia luxusmárka termékei egytől egyig időtállóak és még használtan is hatalmas keresletnek örvendenek a világ minden táján.

A 1955 februárjában megálmodott ’Classic Flap’, azaz klasszikus lapos táska mindenféle méretben, anyagban és színkombinációban megtalálható – pontosan 600 000 varáció készült már el belőle, Karl Lagerfeld divattervezőnek köszönhetően pedig a kínálat egyre csak emelkedik – ahogyan a táska értéke is.

A klaszikus, kisméretű fekete 2.55 bőrtáskát kb. 1.1 millió forinttól míg a maxi méretet kb. 1.5 millió forinttól vásárolhatjuk meg. Egyébként a táska nem volt mindig ilyen drága: 2012-ben például „csak” 800.000 forintba került, míg most, öt évvel később ugyanazért a darabért 1.5 millió forintot kell fizetnünk – az infláció pedig közel sem volt ekkora mértékű. Ez azt jelenti, hogy a másodkézből eladott Chanel táskák értéke is növekedett, tehát csak egyre drágábban tudunk hozzájutni.

Számokban kifejezve: 12 év alatt (2004-től 2016-ig) csaknem 230%-kal lett drágább a Chanel 2.55, de az ára még azóta is folyamatosan növekszik – és hol van mége a vége! Nem rossz befeketetés, ugye?

dior.jpg

Fotó: WeHeartIt

Christian Dior ’Lady Dior’ táska

1994-ben, tehát alig 23 éve tervezték meg ezt a sikkes darabot, ami azonnal Diana hercegnő (azaz Lady Diana Spencer) kegyeibe lopta magát – többek között miatta nevezték át az eredetileg ’Chouchou’ (franciául: kedvenc) nevet viselő táskát. Mi tagadás, mi azért örülünk neki, hogy változtattak rajta.

A táska többféle méretben (miniben, normálban, valamint nagyban) és színkombinációban kapható, a leghíresebb verziója mégis az fekete varrással díszített, fekete színű táska, melynek egyik fülén a  D I O R charmok díszelegnek.

A legszerényebb, legapróbb modell kb. 650.000 forintba kerül, egy átlagos darab pedig 1.3 millió forintot ér – ennél egyébként sokkal drágábban is hozzájuthatsz, ha szeretnél: például 6 milliót is kiadhatsz egy Lady Dior-ért, aminek az ára nem nagyon fog csökkenni.

hermes.jpg

Fotó: WeHeartIt

Hermés ’Kelly’ táska

Ha divatrajongó vagy, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a Hermés a luxusmárkák „leg-legjeihez” tartozik. Az 1930-as években megálmodott Kelly táskát nem más, mint Grace Kelly tette híressé, aki az első terhességekor kezdte el hordani az eredetileg Sac à dépêches –nek hívott darabot.

Mindegyik darab 25 óra alatt készül el, ezért a legtöbbször várólistára kerül az, aki ilyen táskát szeretne – ezt egyébként csak a milliárdosok vagy a nagyon gazdagon tehetik csak meg, mert egy Kelly bag kezdőára nagyjából 2.4 millió forint – ez pedig nem kevés pénz. Viszont megéri, mert ha mégis továbbadnád, az erdeti ár 96%-át elkeréheted érte – még évek múltán is, mert folyton emelkedik az ára.

hermesbirkin.jpg

Fotó:WeHeartIt

Hermés ’Birkin’ táska

A francia divatház másik nagyágyúja, a Birkin legalább olyan népszerű, mint az elődje. Ez a táskát Jane Birkin ihlette a ’80-as években és igencsak borsos ára van: egy abszolút egyszerű darab például 4 millió forint, de vettek már gyémántokkal kirakott, rózsaszínű krokodilbőr változatot 58 millióért is.

Mindezek ellenére hiba lenne azt mondani, hogy a Birkin-be fektetők szórják a pénzt, és „eltapsolják” egy használt autó vagy egy külföldi családi nyaralás árát, mert ilyen biztos befektetést nem sok bankár tud mutatni: 35 év alatt 500%-kal nőtt a táska ára. Szóval Birkint nem szabad eladni, csak akkor, ha nagyon muszáj.

louis_vuitton.jpg

Fotó: WeHeartIt

Louis Vuitton ’Neverfull’ táska

A legolcsóbb befeketés, amibe belevághatsz divatiparban. Az ára közel sem emelkedik olyan mértékben, mint egy Chanel 2.55-é vagy egy Birkin-é de azért így is tetszetős: a legjobb benne pedig az, hogy bármikor el lehet adni, mert mindig van rá kereslet – ez a darab ugyanis a világ legkeresettebb táskája.  

Már 220 ezerért is hozzá lehet jutni egy Neverfull-hoz, ami nem is olyan drága, tekintve, hogy az online piactéren hemzsegő Michael Kors, Furla és Marc Jacobs táskák sem sokkal olcsóbbak, ráadásul egyáltalán nem tartják meg az árukat: megveszed, másnap pedig már feleannyit sem érnek. A Neverfull-nál ez nem történik meg, mert az eredeti ár 85%-ért is el lehet adni (hacsak neme gy extra limitált verziót vettél, azt pedig nem ajánljuk).

Ti befektetnétek egy ilyen táskába? Ha igen, melyikbe?

Melyik luxustáskába fektetnétek be?
 
pollcode.com free polls
süti beállítások módosítása