Gretta

15 mesés világtérkép, ami elkápráztat

2017. október 06. - Gretta

Az emberi, az állati és a természeti változásokat nehéz vizuálisan ábrázolni – legalábbis eddig úgy tartották. Alastair Bonnett, a Newcastle Egyetem szociológus professzora viszont különböző statisztikák és műholdak segítségével térképre vetítette a világot érintő jelenségek nagy részét, hogy a képek segítségével még jobban megismerhessünk a Földünket. Jó szórakozást!

Szállítási útvonalak

A világoskékkel jelölt vonalak a leggyakrabban használt hajóútvonalak – ahogyan a térképen is látszik, a legtöbb teherhajó a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi részein, valamint az Indiai-óceánon keresztül közlekedik. © NOAA

Aszteroid becsapódások

Ez a térkép a NASA 2014 novemberében nyilvánosságra hozott Földközeli égitesteket észlelő programjának (angolul: Near-Earth Object Observation Program) eredményein alapszik. A fotó az 1-20 méter átmérőjű (azaz, a kisméretű) aszteroidok globális eloszlását mutatja be: a sárga színű pontok a nappali, míg a kékek az éjjeli becsapódásokat jelölik. Mint láthatjuk, nem nagyon lehet elbújni előlük, mert teljesen egyenletesen oszlanak el a Földön.

Ismeretlen vizek

Eddig több, mint 2700 kutató és 540 expedíció kellett ahhoz, hogy részletes információkhoz jussunk az óceánjainkkal kapcsolatban. Egy 2010-es tanulmány (Centre for Marine Life) alapján készült ez a világtérkép, amelyen a rózsaszínnel jelölték a szárazföldeket, világoskékkel a már felfedezett és ismert vizeket, sötétkékkel pedig azokat a részeket, amiket csak nagyon keveset tudunk.

Ezek közé az Indiai-óceán közepe, valamint az Atlanti-és a Csendes óceán déli részei tartoznak – nagy valószínűséggel azért, mert a közelben nem található szárazföld, tehát nehezebb őket vizsgálni.

Bevándorlók az Egyesült Államokban

Az USA-ban élő, de külföldön született bevándorlók helyzetét ábrázolja ez a térkép, amit a Pew Research Centre segítségével lehetett elkészíteni. A legtöbb bevándorló Mexikóból, Indiából és Kínából érkezik az Amerikai Egyesült Államokba, de Dél-Koreából, Kubából, Vietnamból és a Fülöp szigetekről is nagy a bevándorlási arány száma.

Természeti katasztrófák

A United Nations Egyetem 2012-es World Risk Report nevű tanulmányai egyértelműen kimutatják, hogy a Föld mely részeit érintette eddig a legtöbb természeti katasztrófa. A sötétzöld színű részek (tehát az olyan országok, mint Chile, Honduras, Nicarague, Costa Rica, Haiti, Dominikai Köztársaság, Szenegál, Sierra Leone, Niger, Mali, Csád, Madagaszkár, Afganisztán, Bangladesh, Vietnám, Kambodzsa, Indonézia, Kelet-Timor, a Fülöp-szigetek és Pápua-Új-Guinea) érintettek a legnagyobb mértékben, míg a világos színűek csak minimálisan.

Fegyverek

Ez a térkép a legtöbb (privát célból birtokolt) fegyverhasználatot mutatja be. Az USA-ban 100 emberből legalább 80-nak van fegyvere, ami a világ 42%-át teszi ki. Az Amerikai Egyesült Államokat ezek után Yemen, majd Németország és Izland követi.

Migránsok

A Bécsi Demográfiai Intézet egyik statisztikáját ábrázolja ez a fotó, ami a legtöbb bevándorlót fogadó országokat mutatja be. A legtöbb migránssal rendelkező országok sötétkékkel, míg a legkevesebbet fogadók világoszölddel vannak jelölve. A térképből leolvashatjuk, hogy az olajban gazdag Kazakhsztánban a legmagasabb a bevándorlási arány (több, mint 2 milló orosz lakik itt), de Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is sok a migránsok száma. A legkevesebb bevándorlóval rendelkező országok között szerepel Peru, Marokkó, Mongólia, Nicaragua és Namíbia.

Veszélyes állatok

Az Egyesült Államok hadseregének AFPMB (Armed Forces Pest Management Board) támaszpontjának statisztikája szerint, több, mint 500 darab emberre veszélyes állat létezik a világon. A sötét szín a legtöbb veszélyes állattal rendelkező részeket jelöli, míg a világos a legkevesebbet. Nagy-Britannia például csak egy darabbal rendelkezik (vipera), Mexikó, Brazília, Ausztrália, Kolumbia, Indonézia, India és Vietnám viszont legalább 50-nel. © Office of the Assistant Secretary of Defense for Energy, Installations and Environment/Living Hazards Database

Békesség

A Global Peace Index tanulmányain alapuló világtérkép a Föld legbékesebb országait mutatja be. A világos színű országok (például Izland, Dánia, Ausztria, Új-Zéland és Portugália) rendelkeznek a legkevesebb konfliktussal, míg a legerőszakosabb országok közé Irak, Dél-Szudán és Szíria sorolható. © 127 Institute for Economics and Peace

Légszennyezettség

Ez a NASA felügyeletével készült térkép a levegő évi átlagos szénmonoxid tartalmát ábrázolja 2000 és 2004 tavasza között. A sötétvörös színű részek – tehát Kína és térsége – a legszennyezetebbek, míg a sötétkékkel jelöltek –  Himalája és Grönland – rendelkeznek a legtisztább levegővel. © Abel/G J & Sander (2014)/Quantifying Global International Migration Flows/Science

Légiközlekedés

A körök nagysága azt jelöli, hogy hány gép érkezik be az adott helyre, míg a különböző színek azt jelölik, hogy honnan hová érkezik be az adott repülőgép. Ezek alapján egyértelműen Afrika rendelkezik a legkevesebb légforgalommal (mindössze a világ 2%-val), míg Ázsia a legtöbbel (31%-kal), mivel sokkal többen laknak azon a részen, mint Amerikában vagy Európában.

Gyorséttermek

A térképen a legtöbb és a legkevesebb gyorséttermi hálózatot működtető országot lehet látni – a piros színnel jelölt Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában van a legtöbb, míg a feketével színezett Afrika egyes részein egyáltalán nem található hasonló jellegű szolgáltatás. Érdekesség, hogy Magyarország még pont beleesik a nyugati országokkal egy szinten való gyorséttermi hálózatok működtetésébe, míg a környező országok (pl. Horvátország, Szlovékia, Olaszország, Románia) már nem.

Elhízottság

A WHO (World Health Organisation) 2014-es adatai alapján készült el a fotó, amely a legtöbb elhízott emberrel rendelkező országokat mutatja be: minél sötétebb színű rózsaszínt látsz, annál nagyobb az arány. Az Egyesült Amerikai Államokban található például a világ legkövérebb embereinek 27%-a, őket pedig Líbia, Szamoa és Tonga követi. Dél-Kelet Ázsiában ezzel szemben nem nagyon vannak ilyen jellegű problémák – az ott lakó elhízott emberek száma csak a világ 5%-át teszi ki. © World Health Organisation

Madarak élőhelye

Minél melegebb színt látsz a térképen, annál több madár lakik az adott helyen! Dél-Kelet Ázsia, Fekete-Afrika és Dél-Amerika rendelkezik a legtöbb példányszámú madárral, míg az Egyenlítő térségében és Grönlandon nagyon csekély számú madár található. A térképhez szükséges informciókat a Birdlife International and Natureserve biztosította.

Boldogság

Hol laknak a világ legboldogabb emberei? A World Happiness Report 2015-ös adatai szerint Norvégiában, Dániában, az USA-ban, Kanadában, Brazíliában és Ausztráliábn, míg a legszomorúbb emberek Afrikába, Közép-Keleten és Dél-Ázsiában élnek. Magyarország sajnos a szomorúbb negyedbe tartozik, tehát érdemes rajta dolgozni és többet mosolyogni, hogy minél feljebb kerüljönk a listán! :) © Helliwell, John F/ Richard Layard/Jeffrey Sachs/World Happiness Report 2015/New York: Sustainable Development Solutions Network

 

Nektek melyik fotó tetszett a legjobban?

Kellemes hétvégét!

Gréta

süti beállítások módosítása