Gretta

Az haute couture divathét legmesésebb ruhái

2018. február 07. - Gretta

Január végén, Párizsban rendezték meg a 2018-as tavaszi/nyári haute couture fashion weeket, ahol kézzel készített, magas minőségű kreációkat mutattak be a világ leghíresebb divatházai. 

Már évek óta, szezonról szezonra követem végig a divatházak legújabb kollekcióinak bemutatóját - ez a 2018-as tavaszi/nyári haute couture (értsd: magas kézművességet igénylő szabásművészet, ejtsd: od kutür) divathéten sem volt másként. Most a legkülönfélébb dizájnerektől gyűjtöttem össze nektek a kedvenc kreációimat, melyekben minden nő tündérkirálynőnek érezheti magát.

1zuhair_murad.jpg

Zuhair Murad

Egyik kedvenc tervezőm Zuhair Murad, aki minden egyes kollekciójával a Nőt és a nőiesség szépségét ünnepli - ez a halványkék, milliónyi ezüst flitterrel és gyöngyökkel díszített ruha pedig egy plusz réteget is tartalmaz, melynek alkalmazásával nemcsak testresimuló ruhává, hanem egy A-vonalú báliruhává is tehetjük ezt a kreációt. Ötletes szabásvonal, a menyasszonyoknak legalábbis biztosan a kedvence lesz.

2eliesaab.jpg

Elie Saab

Az 1920-as évek elegáns párizsi bárjai és a Moulin Rouge-ban lévő revüshowk ihlették a divatház tavaszi/nyári couture kollekcióját - ennek többek között az is hangot ad, hogy Joséphine Baker francia énekesnő-táncosnő, Mistinguett francia sanzonénekesnő és Kiki de Montparnasse bárénekesnő fotóit vetítették le a show közben. Egy nagy kedvencem ez a piros ruhaköltemény, mely pont annyit enged láttatni, amennyit kell.

3dior.jpg

Christian Dior

Izgalmas sminkben/maszkban és mesés ruhákban jelentek meg a Dior modelljei, melyek többségét akár esküvői ruhaként vagy egy rendkívüli menyecskeruhaként is el tudnám képzelni. Ez a rózsaszín-ezüst-arany színben úszkáló estélyi ráadásul csillámokkal is meg lett bolondítva, tehát nagy eséllyel pályázik a 'couture divathét legszebb ruhája' címre. Azt hiszem, hamarosan fogunk vele találkozni az Oscar-díjátadó vörös szőnyegén is. 

4ralph_russo.jpg

Ralph & Russo

A londoni székhelyű Tamara Ralph és Michael Russo egy viszonylag kis, mindössze 200 fős alkalmazottal bírő divatházat birtokolnak, mely főként az utóbbi években tört utat magának: ma már a hírességek és az ünnepelt sztárok kedvence, annál is inkább, mert nagy riválisának, a Marchesa-nak az eladási számai drasztikusan leestek. Ez a finoman fénylő arany ruha anélkül vonzza magára a szempárokat, hogy egy kicsit is giccses vagy túldíszített lenne.

5giambattvalli.jpg

Giambattista Valli

A tervező légies, könnyed ruhái minden eseményre tökéletesek: egy premierre vagy egy alkalmi estélyre ugyanúgy felvehetőek, mint egy menő beach partira, tehát igazi "multifunkcionális" ruhákról beszélnük. A fekete színű ruháktól az elmúlt években próbálok távol maradni, ez a darab mégis könnyen elcsábítana, ha arról lenne szó. 

6ralph_russo.jpg

Ralph & Russo

Giambattista Valli kreációihoz hasonló szabásvonallal és könnyed anyagokkal érkezett meg a Ralph & russo shown bemutatott másik nagy kedvencem, mert az erős pink színével ellentétben cseppett sem csiricsáré - inkább nagyon is elegáns. Külön tetszik, hogy ebben a ruhában nem próbáltak meg a tervezők mély dekoltázst vagy magasan felsliccelt lábrészt alkalmazni, mer túgy már tényleg túl sok lenne az estélyi.

7zuhairmurad_1.jpg

Zuhair Murad

Szinte a kollekció összes darabját kiválaszthattam volna Zuhair Murad-tól, a második nagy kedvencemnek viszont ezt az A-vonalú báli ruhát választottam, melynek aprólagos kidolgozása egyszerűen mesés. Ha kicsit bele kétne kötnöm, talán a dekoltázs kivágását kicsit rövidebbre szabdtam volna, de kétségkívül nagyon jól áll így is a ruhát bemutató modellen.

8celia_kritharioti.jpg

Celia Kritharioti

A Victoria's Secret egyik angyala, Lais Ribeiro mutatta be a fiatal görög divattervezőnő legszebb darabját, melyben nemcsak a ruha, hanem a combcsizma is saját tervezés. Az egész olyan, mintha papírból vagy vattapamacsokból lenne összerakva, de ha figyelmesebben megnézzük, az egész egy mesteri szabásmunka, ahol minden egyes darabnak meg van a pontos helye. Celia egyébként az esküvőiruha-bizniszben utazik és ez a második couture bemutatója, tehát egy viszonylag kezdő dizájnerről beszélnük.

9eliesaab.jpg

Elie Saab

Az Elie Saab bemutatóján lévő másik nagy kedvencem szintén vörös színekben pompázik, de közel sem olyan kivágott, mint az előző estélyi: ez a darab inkább  a ruha anyagának átlátszóságával és a gondosan megtervezett függőleges flittervonalak elhelyezésével játszik, melyek csak még hangsúlyosabbá teszik a női alakot. Külön öröm, hogy a modell nyakán lévő szatén szalag csak a shown alkalmazott kiegészítő, mert nagyon eltereli a figyelmet az estélyi - különlegesen szép - dekoltázsáról.

10giambattvalli1.jpg

Giambattista Valli

Ha már egy fekete kreációt elsütöttem Giambattista Valli-től, jöjen egy fehér is! Az anyag itt is nagyon könnyű, a ruha légies szabása felszabadult mozgást biztosít, a különleges nyak kivágás pedig lehetővé teszi a viselője számára, hogy ékszer nélkül érkezzen meg a partira. Nekem nagyon tetszik ez a ruha, talán kicsit jobb is lenne, ha napsárga vagy halványkék színben pompázna, de idén a színek nem voltak opciók a couture Valli bemutatón.

11galia_lahav.jpg

Galia Lahav

Mesteri és tündérszép menyasszonyi ruháival szervezett világhírnevet Galia Lahav dizájner, aki főként a világsztárok és a közel-kelei milliárdosok körében számít  exkluzív divattervezőnek. A ruháit a világ legelitebb országaiban lehet csak kapni - Magyarországon és a környéken nem is forgalmazzák a tervezéseit -, ezért el lehet képzelni, mennyibe kerül nála egy személyre szabott ruha. 

13valentino.jpg

Valentino

Pierpaolo Piccioli, a Valentino művészeti vezetője mindent megtesz, hogy az átlagosnál különlegesebb megjelenésű, mégis egyszerű szabásvonalakkal kápráztassa el a nagyérdeműt. A mostani kollekciójából ez az ezüstös ruha és a hozzá pontosan illő köpeny volt a kedvencem, melyet közel-kelet inspirált.

14_zuhair_murad.jpg

Zuhair Murad

Egyszerűen elkápráztatott ez az arany szálakkal végigfont bézs színű báli ruha, ezért mindenképpen meg szerettem volna nektek mutatni - még akkor is, ha az összeállításban ez a harmadik Zuhair Murad darab. Szerintem ez tényleg az a ruha, melyet minden nő örömmel viselne. 

15_ziad_nakad.jpg

Ziad Nakad

Libanoni tervezű, aki Galia Lahav-hoz hasonlóan szintén a közel-keleti milliárdosokat célozta meg. A couture bemutatóján nem vette meg a színeket és a csillogást fokozó flittereket, gyöngyöket sem, a legtöbb tervezése mégis A-vonalú ruhákban irányul meg. Ez a lila estélyi már önmagában is szemkápráztató, ha pedig az egész kollekcióját figyelembe veszem, akkor is nagy hiba lett volna kihagyni ebből az összeállításból.

süti beállítások módosítása