Gretta

Így épülnek Dubai új Világ-szigetei

2018. február 20. - Gretta

2003-ban nagy csinnadrattával kezdték el építeni Dubai új nevezetességeit, mely Világ-szigetek nevet viseli. Ezek a mesterséges szigetek 5000 hektáron ábrázolják a Föld legfőbb országait és kontinenseit, ám a gazdasági világválság 2008-ban ennek a projektnek is betett: csak most , tíz évvel később kezdték el komolyabban folytatni a munkálatokat. Ami biztos: bámulatos dolgok vannak kézülőben!

A 300 darabból álló Világ-szigetek (angolul: 'The World') alig 20 percnyi hajóútra találhatóak Dubai-tól - bár a többségüket már eladták, ha nagyon sok a pénzed, még így is rájuk költheted a vagyonod: egészen pontosan 12-13 milliárd forintot.  A szigetek mellett lévő halvány, köralakú csík egyébként a hullámtörőket jelzi, melyek 32 kilométerre vannak a várostól.

2009-ben még ilyen elhagyatottnak néztek ki az üres földterületek, melyek többségén ma már heves építkezés zajlik. A szigetekhez kellő 320 millió köbméternyi homokot a Dubai-sivatagból szivattyúzták ki. A pletykák szerint egyébként az amerikai színésznő, Lindsay Lohan, valamint Angelina Jolie és Brad Pitt is vásárolt itt egy szigetet -  egészen pontosan Etiópiát - ám a válásuk után hamar eladták a földterületet. 

Többek között ez a Velence inspirálta sziget - a jelenleg Floating Venice néven futó szálloda - fog megnyílni a The Heart of Europe szigetegyüttes egyik csücskén, amely nemcsak gondolákkal, de egy teljes víz alatti részleggel is el kívánja kápráztatni a nagyérdeműt. Elvileg ez lesz a világ első "underwater" hotelje, de várjuk ki a végét. A háttérben a 4 km-re lévő Dubai látható.

Aki nem engedhet meg magának egy saját szigetet, annak be kell érnie a lebegő villák egyikével: a Floating Sea Horse nevet viselő luxusvillák "csak" 1 milliárdba kerülnek, ám víziszonyosoknak nem ajánlott, mert földterület nem tartozik hozzá - csak maga a villa. Ezek egyébként már a 2000-es évek elején elkeltek, de az építésük még csak most kezdődött el.

Itt egy másik beállítás a modern stílusú vízi villák egyikéről, melyek nagy valószínűséggel a következő 10 év legnagyobb durranásai lesznek: nem csodálkoznék, ha a nagysikerű projekt után a világ többi pontján is hasonló építkezésekbe kezdenének. 

Így nézett ki 2015 decemberében Svédország szigete, ahol tíz luxuspalota épül a milliárdosok számára - kétségkívül az ára is az egekben van. Létezik egyébként egy Szentpétervár és egy Ibiza nevű sziget is - utóbbi egy igazi partihely lesz aquaparkkal és több resorttal-, Németország szigete pedig medencés villákkal csábítja ide a pihenni vágyó arisztokratákat.

Ez az építmény a Svédország nevű szigeten épül: az apartmanház tetejét végig üvegablakokkal fogják bevonni, a fantasztikus panoráma pedig Dubai felhőkarcolóira, a Jumeriah Beach-re és a környező európai szigetekre fog mutatni. 

A hullámtörőket alkotó több millió követ és sziklát is Dubai környező részéről hozzák ide, bár az Írország nevű szigeten is sokat fogunk belőle látni: a sziget tulajdonosai újra akarják álmodni az ország egyik leghíresebb természeti látványosságát, az Óriások útját (Giant's Hallway). 

Íme a Földünk! Az egyik vezető tervező kész tervét láthatjuk a következő évek legnagyobb beruházásairól, amely minden bizonnyal még nagyobb hírnevet fog szerezni Dubai-nak és az Egyesült arab Emírségeknek.

 

süti beállítások módosítása