Gretta

Spanyolország legszebb helyei: Salou és Tarragona

2018. március 27. - Gretta

Az előző útinaplóimban, már meséltem nektek Barcelonáról, illetve a metropoliszhoz közelebb fekvő, déli településekről (Calafell, Sitges, La Móra stb.) és strandokról. Most egy kicsit továbbtovább viszlek benneteket a nagy spanyol bulinegyedig , Salou-ig, valamint Tarragona kis városáig.

Először kezdeném azzal, hogy miért is éri meg ide jönni: a strandok elképesztően jók, tiszták és gyermekbarátok, az emberek kedvesek, kevés a turista, a kaja-pia cseppet sem drágább, mint mondjuk Magyarországon, közel van Barcelona, jó a közlekedés, könnyű bérelhető házakat, apartmanokat találni - és nem mellesleg itt található Európa legszebb tengerparti sétánya is.  Szóval simán megéri ide kiruccani, főleg, ha nem szeretnél százezreket fizetni egy közeli szigetre tartó, fapados repülőjegyért. 

TARRAGONA

Legkönnyebben egy 50 perces vonatúttal lehet eljutni Tarragonaba Barcelona-ból, ami kb. 7-8 euróba kerül. Ha kocsit béreltek, számoljatok az autópályadíjjal, vagy kerülhettek a tengerparti úton is, ami ingyenes - bár jóval hosszabb és kanyargósabb.

Érdemes fontolóra venni azt is, hogy a város központjában szinte lehetetlen ingyenes parkolóhelyet találni - egy-két óra parkolás pedig legalább annyiba fog kerülni, mintha vonattal utaztál volna le Barcelonából. Ezeket figyelembe véve én még is azt ajánlom, hogy ha bérelt autóval fedezitek fel a környéket, tegyetek egy próbát a parkolással - napközben, a nagy melegben úgysem akarjátok majd végigsétálni az egész várost, inkább egy strand fele veszitek majd az irányt, pár óra pedig bőven elég Tarragonara!

img_2786.JPG

© Gretta

A város az UNESCO Világörökség tagja, ami főként az ókori római Amfiteátruma és a Pont Del Diable vízvezetéke miatt jelentős - de egyik sem különösen jó program a nagy nyári melegben, úgyhogy én inkább a központi látványosságokról beszélnék. A pesti Váci utcához hasonló Rambla Nova sétálóutcán a luxusboltok és a fast fashion üzletek mellett látható a Mászók szobra (Monument als Castellers), amit percekig el lehet nézegetni a részletes és mozgalmas kidolgozása miatt. A hatalmas szobor a minden október első hétvégéjén megrendezett, katalán Concurs de Castells "embertorony-építő" verseny előtt tiszteleg, amit Tarragona már többször is megnyert.

A beach itt nem a legszebb, elég szemetes és főként a helyi srácok élvezik a szabadon használható edzőgépeket, tehát külföldieknek nem nagyon ajánlom - ha jót szeretnétek strandolni, menjetek kicsit északra (az előző bejegyzésemben már bemutatott a La Móra vagy Tamarit strandra), vagy a néhány kilométerre fekvő Saloura! 

salou1.jpg

© Gretta

SALOU

Régi emlékek kötnek ehhez a helyhez: nemcsak azért, mert 14 éves koromban itt kaptam életem első estélyi ruháját, hanem azért is, mert a szüleim már 1980-ban ellátogattak ide, sőt! 1968-ban a nagyszüleim kocsival jöttek le Magyarországról egészen Salou-ig (illetve még egy „kicsit” tovább is, hiszen a Gibraltárt is megcsodálták)! A hely tehát állandóan emlegetve van a családomban.

Aki nem szereti a nyüzsgést, annak tudnia kell, hogy Salou éjjel ÉL és PÖRÖG. A night clubok miatt a 20-as 30-as korosztály túlnyomó többségben van, viszont itt közel sincs akkora lármázás és bulizás, mint a korábban említett, Mallorcán lévő Magaluf-ban. Ha a lármázást hozzám hasonlóan te sem szereted, akkor is érdemes meglátogatnod ezt a mesés tengerparti várost, mert a csodálatos és hatalmas tengerparti sétánya garantáltan megkoronázza a nyaralásodat!

salou2.jpg

© Gretta

Ezek a képek a sétány kezdeténél készültek, itt még elég nagy a nyugi, de pár száz méterrel arrébb azért már rendesen folyt az élet Salou-ban :) A csodás karibi hangulatot árasztó pálmák mindenhol  jelen vannak, én még is azt ajánlom, hogy ha pihenésre vágysz, ne a sétány mögött elhelyezkedő fő strandot válaszd, hanem a kis szökőkút és a kikötő mögötti beach-et, ahol a második kép is készült. Meg fogod ismerni, mert itt egy tündéri játszótér, ingyenes WIFI, egy elsősegély stand és zuhannyal felszerelt ingyenes mosdók is a strandolók rendlekezésére állnak - mondanom sem kell, hogy minden nagyon tiszta. Mondjuk abból a sok pénzből, amit a nyaralók ide hoznak, ennyi minimum elvárható.

img_1284.JPG

© Gretta

Szemét és kosz tehát sehol sincs, nagyon tiszta és kultúrált minden, szeretik a turistákat, még sincs az az érzésed, hogy minden rólad, a turistáról szól. A strand szuper, szerintem Barcelona környékén az egyik legjobb, a pár héttel ezelőtti Salou-élményem alapján viszont a hely erősen medúza veszélyes: sorra csípték-marták meg a körülöttem strandolókat - szerencsére én kimaradtam belőle.

Az igazság az, hogy itt nappal mindenki alszik – kevesen strandolnak, az éttermek szinte üresek és Európa legszebb tegnerparti sétánya (a híres  fénylő szökőkúttal, az Illuminated Fountainnel) is csak önmagában díszeleg. Naplementekor viszont feléled a város és egyre többen lesznek az utcákon: minden este 10 órakor például órán át csodálhatjuk Salou zenés-színjátékos szökőkútját, ami hatalmas attrakciónak számít az egész környéken.

süti beállítások módosítása