Gretta

A világ legextrább fakultatív programjai

2018. december 19. - Gretta

Tömeghisztéria a nevezetességeknél? Ezeken a programokon biztosan nem! A világ legnépszerűbb turistalátványosságait szuperkényelmesen, luxuskörülmények között is meg lehet tekinteni - feltéve, ha van rá elég pénzed.

Már többször volt róla szó, hogy a Gízai piramisoktól kezdve a Stonehenge-n és a Vatikánon át szinte élvezhetetlen a műremekek a látványa, hiszen napközben állandó zsúfoltság és tömegmizéria alakul ki körülöttük - nem csoda, hogy sokan el is rettennek a meglátogatásuktól. Nos, pont nekik (és persze a szupergazdagoknak) találták ki a következő fakultatív programokat, melyek keretén belül nyugodtan, mindenféle zavaró tényező nélkül gyönyörködhetünk a világ legnépszerűbb nevezetességeiben.

corcovado.jpg© lemondeaumenu

Megváltó Krisztus-szobor és a Cukorsüveghegy, Rio de Janeiro, Brazília

Brazília leglátogatottabb műremekét, a 700 tonnás Megváltó Krisztus-szobrot évente 1,8 millió turista keresi fel - nem csoda, hogy közöttük akad olyan, aki még pluszban fizetne is azért, hogy nyugiban eltöltsön itt pár percet. Az üzleti lehetőséget egy fiatal helyi srác ismerte fel pár évvel ezelőtt, aki kapcsolatokkal (és egy kis kenőpénzzel) elérte, hogy az általa szervezett túrák legyenek az elsők és az egyetlenek a kora hajnali órákban a Megváltó Krisztus-szobornál. A program kb. 18 ezer forintba kerül és 30 percet lehet eltölteni a Corcovado-hegy tetején kb. 30 másik turistával együtt, utána pedig (+ 5 ezer forintért) sikló segítségével a Cukorsüveghegy-tetején lehet eltölteni még fél órát. 

vatikan.JPG© Pexels

Sixtus-kápolna, Vatikán

Aki volt már Rómában, az tudja, hogy rengeteg turistára lehet számítani, a Vatikán falain belül pedig aztán tényleg elképesztő a tömegnyomor: évente 5 millió turista keveredik ide. Nagy művészetkedvelőként én pont ezért már többször is elhalasztottam a Vatikáni Múzeum meglátogatását, legutóbbi túrámkor viszont már annyira hajtott a kíváncsiság, hogy 3 óra sorbanállás után aztán én is bejutottam a Múzeumba. Az egész túra hihetetlenül gyors volt: az apró Sixtus-kápolnában szinte sorra hajtották az embereket, fél méternyi hely nem volt arra, hogy alaposan körbe lehessen nézni.

Na, pont ezt a rémálmot kerülheti ki az a napi 25 szerencsés, aki Clavigero-val (azaz a kulcsokat őrző tisztes személlyel) együtt, reggel 6-kor beléphet a Sixtus-kápolnába, a Raphael szobába és a többi fenséges galériába. A túra ára nem kevesebb, mint 145 ezer forint, de azt hiszem, hogy a nagy műrajongóknak minden pénzt megér ez a két órás túra. 

david_szobor.jpg© Wikipedia

Accademia Múzeum, Firenze, Olaszország

A világ körül rengeteg életnagyságú Dávid-szobor fellelhető (melyek természetesen másolatok), azonban arra is van lehetőség, hogy VIP-körülmények között lehessen megtekinteni Michelangelo eredeti alkotását, Firenzében. A minden reggel elérhető, 21 ezer forintot kóstáló túra másfél órával a hivatalos kapunyitás előtt biztosít szabad bejárást az Accademia Múzeumba 15 szerencsés turistának, áprilistól egészen októberig.

ermitage.jpg© Pixabay

Ermitázs, Szentpétervár, Oroszország

Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeumában több Leonardo da Vinci, Renoir, Monet, van Gogh, Rubens, Goya, Tiziano, Velazquez, Cézanne, Manet, Picasso és Michaelangelo kép is található (hogy csak párat nevet említsek a múzeum híres kiállítóiról), épp ezért mindig nagy érdeklődés övezte a több mint 400 szobából és 3 emeltből álló Ermitázst. (Érdekességképpen: 22 kilomért kellene gyalogolnunk, ha az egész múzeumot be akarnánk járni.) Bár itt - az előző múzeumokkal ellentétben - nincs lehetőség privát túrára, a színfalak mögé be lehet lesni annak, akit érdekel az orosz kincstár egy kis részlete, valamint a csupa aranyból álló Borostyánszoba rekonsturált változata.

met.jpg© Pixabay

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York, USA

Hol másutt lennének VIP-túrák, ha nem itt? 25 tehetős turista másfél órával a nyitás előtt nézheti meg a múzeum 19 részlegét, melyek az ókortól kezdődően egészen a napjainkig betekintést  engednek a világművészet csodáiba. Itt van többek között van Gogh Önarcképe és Picasso Álmodozója, de El Grecot, Vermeent, Monet, Bruegelt és Rembrandt-ot is láthatnak a festészet szerelmesei. A program 48 ezer forinba kerül, a mőzeum leghíresebb nevezetességeit mutatja be és tárlatvezetés is jár hozzá.

alcatraz.jpg© Pixabay

Alcatraz, San Francisco, USA

Sokak szerint a San Francisco-öböl közepén lévő egykori kis börtönsziget a világ egyik legjobb látnivalója - akit pedig komolyan érdekel az Alcatraz történelme, annak reggel 8-tól 53 ezer forintért lehetősége van megtekinteni Al Capone egykori celláját. A program kicsit csalóka, mert nemcsak az Alcatrazt foglalja magában, hanem San Francisco összes látnivalóját; de úgy láttam, hogy ez az egyetlen olyan VIP-túra, amely még nyitás előtt beenged 25 embert a legendás szigetre.

tower_of_london.jpg© Wikipedia

Londoni Tower, London, Nagy-Britannia

Különleges privát programot biztosít a Londoni Tower annak a 20 turistának, akik csoportban hajlandóak kifizetni 240 ezer forintot: zárás előtt exkluzív betekintést nyerhetnek a koronaékszerekre, majd testközelből élhetik át az 1340 óta minden este lezajló Kulcsok ceremóniáját, amely lényegében aznapi Tower bezárását és a hozzá tartozó menetet jelenti. A túra éjjel fél 9-kor kezdődik és 11-kor fejeződik be, de más különleges élményeket is átélhetünk a Tower-ben, ha vaskos a pénztárcánk. A programokról és a VIP eseményekről bővebben a hivatalos honlapon tájékozódhatsz!

wikipedia_1.jpg© Wikipedia

Chichén Itza, Cancún, Mexikó

Már több ismerősöm panaszkodott arról, hogy Chichén Itza romváros nappal szinte élvezhetetlen a hatalmas tömegtől és a hosszú soroktól - erre a problémára viszont kitűnő megoldást nyújt a 15 ezer forintos kora reggeli privát túra, amely reggel 8-kor kezdődik. Az utazás miatt "kicsit korán", már fél ötkor van a gyülekező, de egy kis plusz pénzért a szállodánál is felveszik a turistákat. A túra 90 perces, ebédre pedig már a saját hoteledben lehetsz.

Nektek mi a véleményetek ezekről a fakultatív programokról? Megérik az árukat, vagy csak pénzkidobás az egész? Esetleg van tapasztalatotok a fent már említett nevezetességekről? Ha igen, meséljetek kommentben!

Mosolygós napot kívánok! :)

Gréta

süti beállítások módosítása