Gretta

Anglia legszebb helyei: Windsor-kastély

2019. január 20. - Gretta

A Windsor-kastély a világ leghíresebb és (a jelenleg is használatban lévő) legnagyobb kastélya, amit mindenki csak Erzsébet királynő otthonaként emleget. Én egy borús őszi napon látogattam el először ide, de még így is elkápráztatott,  amit itt láttam.

img-20181204-wa0175.jpg

A brit királyi család egyik legfontosabb rezidenciája London közlében, Berkshire megyében helyezkedik el. A hotelek többségéből rendszeresen indítanak csoportos kirándulásokat Windsor-ba, de egyénileg is könnyedén eljuthatunk ide, hiszen a belvárosban lévő Victoria pályaudvarról és a Heathrow-ról is közlekedik a Green Line 702-es járata. Mi vidékiek vagyunk, ezért kocsival indultunk felfedezni Windsort, de senkinek se legyenek illúziói: a parkolás itt drága, NAGYON drága. Nekünk szerencsénk volt, mert egy pár ingyen odaadta a 18 fontos parkolójegyét, de én azért ajánlom előtte feltérképezni a terepet. 

A Blenheim palotával ellentétben a Windsor-kastély a város peremén áll - ahol ugye mondanom se kell, minden a királyi családra épül. Van itt "Harry herceg" nevű étkezde, "Harry és Meghan" nevű pub, "Queen Elizabeth" nevű cukrászda és persze ezernyi "royal" (azaz királyi) névre keresztelt szuvenírbolt, de a főbb gyorséttermi láncok is megtalálhatóak a kastéllyal szemben.

img-20181204-wa0009.jpg

A kastély egy kis dombon helyezkedik el és a belépő megvásárlása után (21 font/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint csoportoknak valamivel olcsóbb) egy komplett átvilágításon kell részt venni. Ha ez megvan,a Windsori kastély előkertjében találjuk magunknat (mely jelenleg átépítés/felújítás alatt áll), utána pedig szépen körbe tudjuk járni az épület egész belső részét.

Bár a kastély belső részében nem lehetett (volna) fotózni, azért érdemes megpróbálni, mert a teremőrzők nem túl szigorúak és minden estleges kérdésre válaszolnak. Szerintem még jobban is tudják a dolgukat, mint néhány csoportvezető, ezért mi néhányukkal el is beszélgettünk.

img-20181204-wa0010.jpg

Nagy élmény volt látni Harry herceg replika szettjét és Meghan hercegnő eredeti esküvői ruháját a tiarával, a fátyollal és a kis koszoróslányok ruhácskáival együtt; de a hivatalos esküvi fotók helyszínét is teljesn valójábn meg lehetett csodálni, ami szintén érdekes volt. Ezen kívül a királyi család felbecsülhetetlen porceléngyűjteményének egy részét, arany és arannyal futtatott étkészleketet, a királyi rajz-és öltözőszobát, valamint még pár másik használaton kívüli épületrészt is meg lehetett tekinteni. Ottjártunkkor sajnos Mária királyné babaszobája zárva volt - az egyik teremőr szerint még 1-1,5 évig felújítás alatt fog állni -, de így is remek élmény volt belülről is látni a kastélyt.

Ti már jártatok a Windsor - kastélyban? Ha igen, hogy tetszett? Várom képes beszámolóitokat és élményeiteket kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

Anglia legszebb helyeit bemutató cikksorozatom többi részét ITT olvashatjátok el.

süti beállítások módosítása