Gretta

A világ 10 legszebb vízesése

2019. január 31. - Gretta

Afrika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízeséssel, melyekből most a legszebbeket Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre!

A cikksorozat többi részét a linkekre kattintva tekinthetitek meg: I. rész / II. rész

fairy_pools_isle_of_skye_1.jpg© Scotland Nordic Visitor

Fairy Pools, Skye-sziget, Skócia

Skócia észak-keleti részén elhelyezkedő Skye-sziget egyik természeti gyöngyszeme ez a kristálytiszta vízesés, mely úgy néz ki, mintha egy tündérmeséből lépett volna elő. Ahhoz, hogy a vízeséshez elérjünk, úgy 40 percet (kb. 2,4 kilométert) kell gyalogolnunk a Brittle folyó mellett Carbost kis falujából.

angel-falls.jpg© Beautiful World 

Angel-vízesés, Venezuela

Venezuela keleti részén lévő Canaima Nemzeti Parkban található az Angel-vízesés, melyet James Crawford Angel felfedezőről neveztek el, 1933-ban. Sokan nem tudják, de ez a világ legmagasabb vízesése, a maga 1283 méterével. Összehasonlításképp: ez a vízesés 15-ször magasabb a Niagara-vízesésnél!

iguazu-falls-brazil-1.jpg© Getty Images / iStock Photo 

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

Az argentin-brazil határnál található "vízkomplexum" 275 darab vízesésből áll, melyek átlagos magassága nem több 60 méternél - ennek ellenére igencsak látványosak, mert 2,7 kilométer szélességben, patkó alakban, szinte egymás mellett húzódnak meg. 

tat-kuang-si_1.jpg© Getty Images / iStock Photo 

Kuang-Si vízesés, Laosz

Laosz északi részén, Luangprabang városától 29 kilométerre található ez a mesés, háromlépcsős vízesés, melynek leglátványosabb pontja a középen lévő kb 60 méter magas sziklafal. TripAdvisor-os ajánlások szerint ne jöjjünk ide esős időszakban, mert a hatalmas mennyiségű víz szinte teljes egészében eltakarja a vízesést, ráadásul a víz színe is rendkívül szürkéssé válik. (Ez a kép egyébként egy hídról lett fotózva, szóval nem teljes valójában mutatja meg a Kuang-Si szépségét.)

8992515899_5750de7045_o.jpg© Getty Images / iStock Photo 

Tinago-vízesés, Fülöp-szigetek

Bár a Fülöp-szigeteken rengeteg vízesés van, sokak szerint a 73 méter magas Tinago a legszebb - igaz, meg is kell küzdeni érte, hiszen több, mint 300 lépcsőfok vezet le hozzá, ráadásul visszafele is ugyanennyit kell megmászni. Ennek ellenére a látvány káprázatos, mentőmellénnyel még fürödni is lehet mellette, tehát all-in-all ez egy kötelező látnivaló, ha Mindanao szigetén jársz.

6754.jpg© Easy Viajar

Gullfoss-vízesés, Izland

A trópusok után következzen egy kis sarkvidék! Izland egyik legnépszerűbb természeti látványossága a Hvítá folyó egyik kanyonjában lévő kétlépcsős vízesés, a Gullfoss, melynek kis méretei (csupán 32 méter magas) ne rettensenek vissza senkit a meglátogatásától! A magyarul "arany"-at jelentő vízesés szemkápráztató látványt nyújt.

letoltes.jpg© Visit Norway  

Mardalsfossen-vízesés, Norvégia

Utunkat Norvégiában folytatjuk, ahol egy igencsak vízeséssel fogunk találkozni. A Mardalsfossen-vízesés Európa legmagasabb vízesései közé tartozik a maga 705 méterével. A vízeséshez úgy két kilométeres séta után juthatunk el Mardalen kis falujától (nem kell nagy "hegymászásra" gondolni: idősek és gyerekek is gyakran megteszik ezt a távot).

jog-falls-1.jpg© Travel Triangle

Jog-vízesés, India

Az India délnyugati részén lévő 252 méter magas Jog-vízesés (másnéven Gersoppa-vízesés vagy Jogada Gundi) a Sharavati folyóból ered, a szakértők pedig a világ egyik legszebb vízeséseként tartják számon - nem is kérdéses, miért. Leginkább augusztustól decemberig ajánlják meglátogatni, mert ilyenkor az átlagosnál kevesebb víz folyik le rajta és még teljesebb pompájában tündököl. 

istock-123676664.jpg© Getty Images / iStock Photo 

Torc-vízesés, Írország

Írország déli részén, a csodálatos Killarney Nemzeti Parkban helyezkedik el a Torc-vízesés, mely nem a nagy méretei miatt csodálatos (kevesebb, mint 20 méter), hanem azért, mert a parkban lévő több szemet gyönyörködtető vízesés közül is ez a legtündéribb. A közelben egyébként nemcsak a természeti látványosságok szuperek, hanem a hotelek is: Muckross Park Hotel & Spa-t 2011-ben például az év legjobb spaszállodájának választották.

michael-le-aus-sunset-at-victoria-falls-from-zimbabwe.jpg© Getty Images / iStock Photo

Victoria-vízesés, Zimbabwe/Zambia

Afrika egyik legnagyobb természeti jelképét annak idején a brit felfedező, David Livingston nevezte át Mosi-oa-Tunya-ról Victoria-vízesésre, Viktória királynő tiszteletére. Bár nem a legmagasabb ("csupán" 106 méter) és nem is a legszélesebb, a kb. 1.7 kilométeres átmérőjének köszönhetően a leghatalmasabb vízesések között tartják számon, amivel nem is tud vitatkozni senki sem. Állítólag olyan hangos, hogy kilométerekről lehet hallani a víztömeg folyását.

süti beállítások módosítása