Gretta

Anglia legszebb helyei: Bath

2019. március 11. - Gretta

Azt mondják, Angia legromantikusabb városa Bath - én ezt azért nem merném így kijelenteni, de az tény, hogy egy nyüzsgő nagyvároshoz képest tényleg igazi felüdülést nyújt.

Bath anglia dél-nyugati részén, Somerset megyében található, London és Bristol között helyezkedik el - utóbbi csak egy fél órás autóútra található tőle. A közeli látnivalók között említeném a bristoli tengerpartot, a bámulatos Cheddar Gorge-ot (ahonnan a híres cheddar sajt is származik), Cotswolds mesés vidékét, illetve Stonehenge-t is. 

img-20190219-wa0241.jpg

Bath-i kirándulásunk alkalmával természetesnek vettük, hogy meglátogatjuk a híres római fürdőt, ahol Anglia egyetlen melegvízű forrása található, és amit Kr. u. 76-ban kezdek el építeni. A római fürdő egészen a város közepén, a helyi Váci utca mellett található, rögtön a Bath katedrális (Bath Abbey) mellett, és bár a környék tele van turistaboltokkal, éttermekkel, gyorskajáldákkal, valamint mindenféle ruhaüzletekkel, én azért mindenkit bátorítanék, hogy először a fürdőt keressék fel, majd utána barangoljanak a városban és nézzék meg a többi nevezetességet.

A belépő 16 fontba kerül és a bejáratnál ingyen biztosítanak angol nyelvű hanganyagot, amit folyamatosan lehet hallgatni - a kérésemre a jegyszedők magyar prospektust is biztosítottak, ami rendkívül hasznos volt a túrám során (halkan megjegyzem, jobb is, mint az audio-tour, mert vannak rajta képek és vissza-vissza lehet tekinteni, ha véletlenül elkalandoztál).

img-20190219-wa0246.jpg

A papírkán azt írták, nagyjából 90 perc szükséges a fürdő bebarangolásáig - nekünk ez fér óra volt, igaz, a fürdőkomplexum 80%-át (azaz az épület belsejében található, sok római kori használati tárgyakat bemutató részt) mi egyszerűen kihagytuk, mert a gyönyörű napos időben sajnáltuk az időt egy sötét múzeumban tölteni. A fotók egyébként február közepén készültek, tehát tényleg az első tavaszi napsütéses napban volt részünk. 

A fürdőkomplexum elnevezés egyébként ne tévesszen meg senkit: itt nem lehet fürödni, tulajdonképpen még a vizet sem lehet megérinteni, tehát aki a "csodaforrásban" akar lubickolni az nagyot fog csalódni - mi ezzel persze tisztában voltunk, de sajnos csalódottan távoztunk a fürdőből. Több megtekinthető medencére, több érdekességre számítottunk: ahogyan már említettem, a múzeum 80%-a belső helyiségekben található, igazából közük sincs a fürdőkhöz, de azért egyszer jó volt látni - többet biztosan nem megyünk. (Valahogy hasonló élmény lehet, mint a Stonehenge, amit a britek sosem látogatnak meg, mert "csak néhány egymásra dobált kőkupac a préri közepén", Magyarországon meg hatalmas nevezetességnek és érdekességnek örvend.)

20190214_165204.jpg

A természet szerelmeseinek a római fürdő után mindenképpen ajánlanám a Prior Park, valamint a Pulteney Bridge meglátogatását - sajnos mi csak az utóbbihoz jutottunk el és csak pár percet időztünk, de Bath-ban bőven lehet sétálgatni és nézelődni, tehát aki kényelmesre szeretné venni a tempót, az ne egy hétvégére jöjjön el ide! 

A város többi nevezetességei közé tartozik a Királyi Félhold (Royal Crescent), ami egy nagy, félhold alakú, parkra néző sorház egysége - van itt egy múzeum, egy szálloda, valamint több exkluzív apartman is, de ismerős lehet a Keira Knightley főszereplésével készült "A hercegnő" című mozifilmből is, melyet itt forgattak. 

Összegzés: Bath tényleg gyönyörű, kedves kisváros (ráadásul Kaposvár testvérvárosa is), ám csalódhatnak azok, akik csak a római fürdők miatt utaztak ide. sétálgatni, nézelődni szuperül el lehet, ám nagy látnivalók sincsenek - a környéken viszont rengeteg természeti kincs rejtőzik, én azokkal összekapcsolva ajánlanám megnézni Bath városát pár órára.  

Kiknek ajánlom?

- Pároknak (gyerekeseket nem nagyon láttam errefelé)

- Nyugdíjasoknak (nagyon sok látnivaló van errefelé, több nyugdíjas turistabuszt is láttam)

- Azoknak a kint élő magyaroknak, akik nem szeretnének külföldre utazni, ha a londoni nyüzsgés után valami nyugodtabbra és pihentetőbbre vágynak

- Azoknak, akik szeretik Rómát (az olasz stílus azért mindenhol meglátszik!)

- Azoknak, akik szeretik a turistás városlátogatásokat

 

Ti már jártatok Bath városában? Ha igen, hogy tetszett? Mondjátok el véleményeiteket kommentben vagy emailen keresztül (gretta@gretta.hu) !

 

süti beállítások módosítása