Gretta

Anglia legszebb helyei: Dyrham Park

2019. május 22. - Gretta

Mesés tájak, gyönyörű zöld fű, királyi kertek és szarvasok - röviden ez a Bath közelében lévő Dyrham Park titka, mely csak úgy vonzza magához a természetkedvelő látogatókat. 

A legutóbbi, Bath városát bemutató cikkem után, most újra a kastélyok, villák és kúriák felé vettük az irányt. Ismerjétek meg a gyönyörű Dyrham Parkot!

A 16. század közepétől fennálló park mai formáját William Blathway alakította és építette ki, melyet 1956-ban azonban visszavásárolt a National Land Fund állami szervezet. Bár a park csak öt évvel később nyílt meg a nagyközönség számára, mi már teljes valódi pompájában, felújítva és mesés kertekkel továbbbővítve tudjuk megtekinteni. Tökéletes hétvégi program lehet, ha a közelben jársz

20190215_151002.jpg© Gretta

A 17. századi kúria a National Trust tagja - ez röviden azt jelenti, hogy havi 5.75 fontos támogatói díj ellenében szabadon látogathatjuk az Egyesült Királyság megannyi (kb. 500 darab) botanikus kertjét, kúriáját, villáját és állatkertjét. Mi a belépéskor vajmi keveset tudtunk csak erről, ezért csak egyszeri belépésre jogosító, támogatói jegyet vásároltunk, de ha szereted felfedezni a környékbeli (főként vidéki) szépségeket és nevezetességeket, mindenképpen érdemes beruházni rá.

A Dyrham Parkot Anglia legelső napsütéses tavaszi napján, február közepén látogattuk meg: a parkolás után egy kis faházikóhoz irányítottak minket, ahol kaptunk pár térképet és útbaigazítást, de a jegyvásárlást is itt lehet megejteni. A házikótól egyébként egészen a fő kúriáig félóránként közlekedik egy 30-40 férőhelyes shuttle busz, ami 5 percesre rövidíti le az amúgy 15-20 perces gyaloglást. Mi gyalogoltunk, de ha kisgyermekekkel vagy, vagy esetleg nem vagy sportos cipőben, akkor inkább válaszd a buszos utat, mert itt bőven vannak itt dimbes-dombos, meredek lejtők.

20190215_141737.jpg© Gretta

A látvány mesésen gyönyörű: nekünk például olyan szerencsénk is volt, hogy találkoztunk a parkban lévő 200 szabadon "garázdálkodó" szarvas egy kis csordájával, melyek tőlünk nem messze legelésztek a fűben. Egészen elképesztő élmény volt!

Ezek után nem gondoltam, hogy bármi is felül tudja ezt múlni, de tévedtem: az épület mögött lévő royal (azaz királyi) kert például minden Disney-tündérmesébe beillene. Voltak itt titokzatos kis utak, kikövezett kis mezsgyék, csodaszép virágok, de egy festménybe illő vízesést és egy tavacskát is láttunk. A legjobb látvány a kert leghátsó részén tárult elénk: a tóval szemben egy kis Toszkánás életérzés kerített hatalmába, kicsit hihetetlen is volt az egész, hogy egy szál pólóban napozunk február közepén ebben a csodás parkban.

20190215_151648.jpg© Gretta

A visszaút során beugrottunk még a főépület mellett található kis ajándékboltba, ahol szokásos "turistakacatokon " kívül hasznos kertészeti segédeszközöket, virágmagokat és növényhagymákat, valamint szezonális (ottjártunkkor éppen húsvéti) dolgokat is lehet vásárolni. Az ajándékbolttal szemben van egy kis kávézó, ahol üdítőket, sütiket és szendvicseket is lehet kapni (az útra érdemes ételt-italt csomagolni, mert a közelben nincsen sem bolt, sem étterem), a főépületben pedig egy second-hand bookshop, azaz egy kis pop-up antikvárium is található, ahol az útikönvek és a regények mellett térképeket, CD-ket és DVD-ket is árulnak. 

A Dyrham Parkot egész egyszerűen kár kihagyni, ha Bath közelében vagy: kívülről semmi sem látszik, mert a szép részek egy kis völgyben találhatóak, de hidd el, megéri legalább 2-3 órát áldozni rá a napodból, sőt: egy egész napot is el lehet itt tölteni, ha felszerelkeztek egy kis elemózsiával és piknik kosárral. 

Nekünk nagyon tetszett ez a rész, még biztosan visszatérünk ide akkor, amikor kinyílnak a virágok és a rózsakert is a teljes pompájában fog tündökölni, addig pedig Anglia más tájait is felfedezzük!

süti beállítások módosítása