Gretta

Anglia legszebb helyei: ZSL Whipsnade Zoo

2019. augusztus 09. - Gretta

Orrszarvúk, kenguruk és gyűrűsfarkú makik - a London közelében lévő szafari-stílusú állatkertben minden állat megtalálható, ráadásl elképesztő környezetben! 

Az "Anglia legszebb helyei" című sorozatomban olyan mesés városokat, parkokat vagy királyi rezidenciákat mutatok be, melyek a londoni főváros látnivalóin kívül mindenképpen megérnek egy-egy napos kirándulást. Többek között olvashattatok már a Windsor kastélyról, a Luton Hoo rezidenciáról, Cambridge-ről és (a világ egyik legszebb városának kikiáltott) Bath-ról is - most viszont egy olyan állatkertet mutatok be, melyhez foghatóval még én még nem találkoztam.

london-zoo-penguin-feeding-dive.jpg

A Dunstable-ban lévő ZSL Whipsnade Zoo főként a Londontól északra lakó magyarok számára kedvez, hiszen Luton-tól csak egy köpésre található, de kocsival Watford-ból, St- Albans-ból és a környező városokból is könnyen megközelíthető.

Nevéből adódóan egy hétköznapi állatkertre utal - igazság szerint viszont olyan nagy területen helyezkedik el, hogy az állatoknak tulajdonképpen kerítésre sem lenne szüksége, olyan hatalmas rész van számukra biztosítva. Részben ezért is lehetséges, hogy az állatkerten belül kocsival is lehet közlekedni (tényleg egy nagyon-nagyon hatalmas területről beszélünk), sőt, a térd-és lábproblémákkal küszködőknek én ajánlanám is, mert legalább 10-15 kilométert kellene bolyongani autó használata nélkül. Mielőtt valaki félreértené: nem, az autók nem zavarják az állatokat, mert még a parkolási lehetőségek után is 5-10 percet kell gyalogolni hozzájuk.

img-20190507-wa0008.jpg

A szafari-stílusú Zoo viszont nemcsak azért szuper, mert (a magyarországi állatkertekkel szemben) az állatoknak tisztességes, már-már természetes élőhelyükhöz hasonló helyük van, hanem ezért is, mert rengeteg olyan egyed is megtalálható itt, amelyet én korábban sosem láttam. Van itt például mini-hippo (azaz kisméretű víziló), és Rockhopper pingvin (a fenti képen), de ázsiai és afrikai állatok, medvék, majmok, elefántok, pillangók és farmállatok is megfordulnak itt. (Bevallom őszintén, utóbbiaknál különösen sok időt eltöltöttünk, mert imádom a vidéki életet és a tanyákon előforduló kis állatokat.) Július 26-án pedig egy Aquarium is nyílik az állatkertben, ahol a világ legritkább és legszebb halait lehet megtekinteni.

A belépőjegy magyarországi viszonylathoz képest drága, de abszulút megéri: egy felnőtt 28 font kb. 9700 ft),  egy gyerek (3-15 éves korig) 18 font, 3 év alatt pedig ingyenes a belépés. Online előfoglalásnál 10% kedvezményt kapunk, ha pedig éves bérletet veszünk egy személyre 66 fontot kell fizetnünk, amivel viszont bármennyiszer bemehetünk az állatkertbe egy év alatt. Az állatkertnél kívül ingyenesen lehet parkolni, behajtani és kicsit közelebb megállni pedig 25 fontért lehet. 

fc0c6817607581_562bc2615b7e3.jpg

Az állatkert egyébként több extrát is kínál: például meg lehet nézni több etetést, részt lehet venni a kisvasutas programokon, ki lehet próbálni, hogy milyen egy napig az állatgondozók élete, de exkluzív állatközeli fotós workshopokat  és "meet the animals" (találkozz az állatokkal) élményeket is lehet vásárolni. Szóval programokból van itt bőven, étkezési és piknikezési lehetőség is van sok, de mindent részletez a fenti kis térkép az állatkertről.

Mi fantasztikus napot töltöttünk itt, biztosan vissza fogunk térni - kisgyerekesek pedig egyenesen imádni fogják ezt a helyet!

Milyen helyekre látogassak el legközelebb? Várom angliai ajánlásaitokat kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

 

süti beállítások módosítása