Gretta

Anglia legszebb helyei: Oxford

2019. október 04. - Gretta

Nagyvárosi forgatag, megkapó történelem és harmonikus épületek - bemutatom nektek Oxford-ot, Anglia (és a világ) egyik leghíresebb egyetemvárosát! 

A tavaszi Cambridge-s túránk után nem volt kérdés, hogy Oxford-ba is mihamarabb el szeretnénk jutni: utunkra csak nemrégiben, szeptember végén került sor és mit mondjak... kikerülhetetlen volt, hogy folyamatosan össze ne vessük a két egyetemvárost. Hogy ez jó vagy sem? Döntsétek el ti, az viszont biztos, hogy jelentős különbségek vannak a két hely között.

aerial-hp--gq-25aug17_alamy_b.jpg ©GQ

London belvárosától nyugatra, 82 km-re és majdnem két órás autóútnyira (M40) található Oxford, ahová tömegközlekedéssel is viszonylag könnyen be lehet jutni. A Paddington vasútállomásról induló vonatok rendkívül kényelmesek, gyorsak (az út mindössze 1 óra 10 perc) és viszonylag olcsók is, hiszen internetes előfoglalással akár 5 fontból is meg lehet úszni az egész utazást. A buszút kicsit tovább tart, viszont rengeteg cég kínál közvetlen járatot, ami miatt 4-7 font között mozognak az árak egy irányba.

Mi autóval vágtunk neki Oxfordnak, ami (halkan megjegyzem) biztosan nem a legolcsóbb módja volt a városlátogatásnak, de a nap végén végül jól jött, hogy nem kell menetrendekhez és időkorlátokhoz alkalmazkodnunk. A parkolási lehetőségeknek nem néztünk utána: a GPS és a kereső segítségével próbáltuk a legközpontibb parkolóhelyeket megkeresni. Először a város centrumában lévő Westgate Shopping Center-ben szerettünk volna leparkolni (parkolási díjak ITT), végül a vele szemben lévő Oxpens nyitott-fedett garázsában álltunk le, ahol dettó ugyanannyi minden díj.

oxford_castle.jpg© Campus Oxford 

Szerencsére ezek a parkolók rendkívül közel helyezkednek el az összes nevezetességhez: a középkori normann erőd, az Oxfordi vár például csak 5 perc sétára található. Őszintén szólva mi nem sok időt töltöttünk el itt, nekem hatalmas csalódás volt, mert a képekről sokkal érdekesebbnek tűnt az egész - a valóság ezzel szemben elég sivár volt.  

radcliffe-camera-oxford-846x587.jpg© Campus Oxford

A kis sétánk aztán tovább folytatódott az általam leginkább várt nevezetességhez, a Radcliffe Camera-hoz - azt hiszem, mindenki ezzel az épülettel azonosítja be Oxford-ot. A barokk stílusban épült "Rad Cam" az Oxfordi Egyetemnek és Anglia 2. legnagyobb könyvtárának, a Bodleian Library-nak a része. Igazán felemelő volt látni ezt  gyöynörű építményt, azt hiszem ez volt az utunk fénypontja. 

A Radcliffe Camera mellett helyezkedik el a Bodleian könyvtár, ami a világ egyik legrégebbi és legnagyobb könyvtára - a szép idő miatt mi úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a belső megtekintését, de borús idő esetén mindenképpen ajánlom a meglátogatását, mert szerintem nagyon is érdekes lehet - annál is inkább, mert pár Harry Potter-es jelenetet is forgattak is. A Radliffe tér másik oldalán Szent Szűzmária egyetemi temploma található, ahová pár perc erejéig mi is be tudtunk lesni, igaz, a figyelmünket nem maga az épület, hanem az éppen próbáló zenekar kötötte le - egyszerűen felemelő volt őket hallgatni.

8168235.jpg © Mapio

Ezután hamar kijutottünk Oxford "legőrültebb" részére, a High Street-re, ahol tiszta kavar minden. Rengetegen vannak, mindenhol lökdösődnek, a buszok össze-vissza közlekednek, a járda pedig olyan keskeny, hogy a kirakatokat szinte esélyed sem lesz normálisan megnézni.

A turistaboltok többsége is itt található, ahol azért nem árt vigyázni az árakkal: simán lehet például 4-5 font különbség egy baseball sapka, egy póló vagy egy kulcstartó (!) között is, ha éppen olyan helyen jársz. Én részben ezért nem is vettem semmilyen szuvenírt - őszintén szólva Oxford nem tetszett annyira, hogy az általam készített fotókon és a szerzett élményeken kívül más emléket akarjak is magamnak.

A High Street-es kavarodás után úgy döntüttünk, hogy még egy kicsit bolyongunk, de végül mindkettőnknek csalódás volt Oxford, hogy inkább hazafelé vettük az irányt.

oxford_vs_cambridge.jpg ©Topmba

Cambridge vagy Oxford?

A cikk folyamán próbáltam nem lelőni a poént és abszolút tárgyilagosan írni a városról, végül a beszámoló vége fele már leplezhetetlenül érződött a soraimon, hogy Oxford nem lett a kedvencem. Ennek ellenére mindenképpen szerettem volna írni róla, mert rengetegen szeretik és tény, hogy Anglia egyik legkülönlegesebb helyei közé tartozik. Oxford számomra túl nagyvárosi volt - Radcliffe teret leszámítva tulajdonképpen nincsen semmilyen történelmi része, minden el van bazárosodva és a várva várt "egyetemi város" feeling sem volt megkapó. Tulajdonképpen nem is éreztem, hogy Oxfordban vagyok.

Bár nagyon büszke lennék arra, ha itt tanulhatnék, én azért inkább Cambridge-ben lennék diák. Egyszerűen össze sem tudom hasonlítani, mennyivel szebb, zöldebb, békésebb Cambridge: szinte tényleg úgy érzed, hogy a történelem része vagy; Oxfordban pedig mintha ott sem lettem volna.

Nektek azt ajánlom, hogy először Oxfordot látogassátok meg - úgy nem fog csalódás érni -, ha pedig tehetitek , mindenképpen arra tekintettel szervezzétek meg a napotokat, hogy hamar végezni fogtok. Mi 4-5 órát töltöttünk a városban, ebből nagyjából 2 volt a látnivalós rész (bár semmilyen múzeumba, könyvtárba nem mentünk be, csak kívülről szemlélődtünk). 

Nektek mi a véleményetek Oxfordról? Voltatok már  a városban vagy csak tervezitek? Várom véleményeiteket kommentben illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül.

 

süti beállítások módosítása