Gretta

A világ 10 legkülönlegesebb múzeuma

2019. november 10. - Gretta

Különlegesek, extravagánsak és figyelemfelkeltőek - most bemutatom nektek a világ legkülönlegesebb múzeumaiat, melyek között fejre fordított üvegpiramist, 24 karátos arannyal bevont betonfalakat és csoportos ananászegyesülést is lehet látni. 

wall_street_journal_met.jpg© wall street journal

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York, USA

A világ egyik legjobb múzeumának tartott MMOA a Central Park mellett, New York legelegánsabb negyedében, a manhatteni Ötödik sugárúton található és már 1870 óta boldogítja az oda látogatókat. Még a járókelők is sokszor megállnak egy-egy pillanatra, azért, hogy a múzeum bejáratában gyönyörködhessenek - a benti részen pedig több, mint két millió művészeti munkáért rajonghatnak.

wikipedia_2.jpg© wikipedia

British Museum, London, Egyesült Királyság

Egyike a világ legnagyobb múzeumainak: több, mint 13 millió alkotás tekinthető itt meg a kezdetektől kezdve egészen a jelenkorig. Még egy év is kevés lenne rá, hogy mindegyiket rendesen végig lehessen nézni (saját tapasztalat), a megszámlálhatatlan mennyiségú ókori görög és római szobrokról nem is beszélve! Igazi must have látnivaló, ha érdekelnek a művészetek.

fodors_travel_guide_louvre.jpg© fodors travel guide

Louvre, Párizs, Franciaország

Bár sokan csak Leonardo di Vinci festményének, a Mona Lisa-nak otthonaként ismerik a Louvre-t, igazság szerint egyszer királyi rezidencia is volt: "titkos" apartmanjai a mai napig meglátogathatóak, sőt, III. Napóleon francia császár Nagy Szalonja is itt található. 

wantedinrome-dp.jpg© wantedinrome

Doria Pamphilli Gallery, Róma, Olaszország

Róma legtöbb látnivalója a szabad ég alatt található, de gyönyörű fedett nevezetességekkel is meg lehet ismerkedni, ha kifognál egy nagyon esős napot az olasz fővárosban. A Doria Pamphilli galériát mindenképpen érdemes meglátogatnod, mert ez Róma legnagyobb privát kézben levő múzeuma és olyan Caravaggio, Bruegel és Velazquez képeket tekinthetsz meg eredetiben, melyeket máshol nem tudnál látni.

atlasobscura_barnes_founation_1.jpg© atlasobscura

The Barnes Foundation, Philadelphia, USA

Hogy egy kicsit kedveskedjek az impresszionista képzőművészeti stílus rajongóinak is, bemutatom nektek az 1925 óta működő The Barnes Foundationt, ahol főleg Picasso, Van Gogh, Modigliani és Matisse képeket tekinthettek meg. Érdekesség, hogy a képen látható épület csak 2012 óta ad otthont a múzeumnak, előtte egy Merionban található kis arisztokratikus ház őrizte ezeket a felbecsülhetetlen értékű kincseket.

thespaces_prada_1.jpg© thespaces

Fondazione Prada, Milánó, Olaszország

Egy újabb olasz gyöngyem! Egészen megdöbbentő, de ez az épület teljes egészében 24-karátos aranylenyomatokkal van lefedve... De nem is ez a legszuperebb benne, hanem az, hogy évente többször rukkol elő időszakos kiállításokkal, tehát mindig tudnak újat mutatni. A név pedig nem véletlen:a Prada divatház feje, Miuccia Prada alapította és igazgatja jelenleg is ezt a múzeumot.

divisare-_lv_1.jpg© divisare

Vuitton Foundation, Párizs, Franciaország

Ha már nagyon benne vagyunk a divatban, ne is menjünk tovább! Nemcsak a Prada-nak, hanem a francia luxusmárkának, a Louis Vuitton-nak is van saját múzeuma, amelynek ez a különleges Frank Gehry által tervezett épület ad otthont. Csak nekem juttatja eszembe ez a múzeum az ananászokat?! Kinézeste mindenesetre furcsa, de nem annyira, mint belülről: a múzeum leghíresebb látnivalója az "Insinde the Horizon" ugyanis egy nagy neonsárga oszlopokkal szegélyezett tér, tóval a közepén.  

nezu_museum_culture_trip.jpg© culture trip

Nezu Múzeum, Tokió, Japán

Az eddig bemutatott múzeumok teljes ellentétjeként, Tokió egyik külvárosában, szinte vidéki környezetben helyezkedik el ez a több, mint 7400 darab japán és kelet-ázsiai műt bemutató képtár. Vannak itt kalligráfiák, textíliák, szobrok, festett vásznak és zománcbútorok is, melyek csak arra várnak, hogy a nemérdemű közönség megcsodálhassa őket.

archdialy_zeitz_musuem.jpg© arcdialy

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, Dél-Afrika, Afrika

Kerestem, de sajnos nincs magyarosabb neve a "Kortárs Afrikai Művészetek Zeitz Múzeumának" (rövidítve Zeitz MOCAA), melyet vétek lenne kihagyni, ha a közelben járnál és érdekelnek a modern struktúrális megoldások. A több, mint 100 (!) galériával rendelkező múzeum kívülről is rendkívül megkapóan néz ki, ezért az egyik fő Dél-Afrikai építészeti látványosságnak számít.

arcdialy_hanoi_musuem.jpg© arcdialy

Hanoi Múzeum, Vietnám

Egy üvegszerű, fejjel lefelé fordított piramusszerű építményben található a Hanoi városának 1000 éves történelmét bemutató múzeum, melybe beérve egy hatalmas átrium fogad - csak azután léphetünk tovább az épület három különböző szintjének egyikébe. Érdekesség, hogy a 2010-ben épített múzeumban nincsenek liftek és lépcsők - csak egy hosszú, kacskaringós úton keresztül lehet közlekedni épületben.

Nektek melyik múzeum tetszik a legjobban? Esetleg vannak saját kedvenceitek? Osszátok meg véleményeiteket kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

süti beállítások módosítása