Gretta

A világ legszebb virágmezője: Keukenhof

2020. április 20. - Gretta

Több, mint 7 millió (!) virágnak ad otthont a világ legnagyobb (és egyik legszebb) virágmezeje, a holland Keukenhof. Bár a csodálatos tulipánföldek zárva vannk a látogatók előtt, a képernyőkről keresztül nézve még így is gyönyörködhetünk bennük... ugye, milyen varázsolatosak?

Már évek óta tervezzük, hogy ellátogatunk a holland Keukenhof tavaszi virágkiállítására - a túránk pont a napokban lett volna esedékes, de mint mindenki más, az utazásainkat bizonytalan ideig elhalasztottuk. Ennek ellenére nem szerettem volna lemondani arról, hogy írjak erről a csodáról - és szerencsére nem is kell, mert a Keukenhof vezetői sorra osztják meg a fantasztikus fotókat és videókat a május végéig virágzó földekről: ezen a linken például 360°-os  nézetből is körbe tudjátok járni a vidéket. Most pedig következzenek a fotók és az érdekességek! 

Nowhere does spring quite like Holland. Each year, the famous tulip fields burst into bloom

Az "Európa kertjének" is nevezett Keukenhof egészen fantasztikus helyen, Amszterdamtól kissé délnyugatra helyezkedik el, Lisse kis községében. Busszal, kocsival, biciklivel és minden más járművel is rendkívül könnyű megközelíteni (összehasonlításképpen: egy nap autós parkolás 6 euróba, míg kombinált buszjegy belépővel 32,50 euróba kerül, a biciklis "parkolás" pedig ingyenes), de itt egy egészen részletes útitervet is megtekinhettek, ha kíváncsiak vagytok rá. 

Most pedig jöjjön egy kis történelem! A csodálatos virágföldeket eredetileg 1949-ben nyitották meg, mint Lissé községének "kis" virágos kertjét, egy évvel később viszont megalapították a Keukenhof parkot, azért, hogy a hollandok minél szebb környezetben tudják bemutatni a világhírű tulipán- és virágportékáikat. A park természetesen akkor is és azóta is a világ legnagyobb virágkiállításává vált, ami nem is csoda...

Gardeners' world: In addition to over 32 hectares of flowers, the spring garden offers 30 inspiring flower shows, seven amazing inspirational gardens and 100 wonderful works of art

... itt ugyanis évente több, mint 7 millió virághagymát ültetnek el! Egyébként a közhiedelemmel ellentétben, nem mindegyik tulipán, ugyanis vannak itt nárciszok, azáleák, rhododendronok, liliomok, rózsák, orchideák, íriszek, szegfűk és jácintok is, szóval lehet miből válogatni. A március végétől május végéig nyitva tartó Keukenhof minden évben egy adott téma köré szervezni a kiállítást - idén például a "World of Colours", azaz a "Világ színei" nevet viseli/viselné a bemutató (ami szerintem annyit jelent, hogy mindenféle színt és árnyalatot keverve ültettek szét az egész Keukenhofban), biztosan nagyon szép lehet!

A hollandok hatalmas Van Gogh-évet futtatnak - artportal.hu

De ennél izgalmasabb témák is voltak már. 2013-ban az "Egyesült Királyság arisztokratikus kertjei" című sémára tervezték meg a kertet (a Big Bent például teljes egészében kirakták tulipánokkal), 2015-ben pedig az egész Keukenhof Hollandia egyik büszkeségének, Vincent van Gogh-nak lett címezve. Ez annyit jelent, hogy a kert területén többféle tulipánból és gyöngyikéből kirakott Van Gogh önarcképet is megtekinthettek a látogatók - legnagyobb például 13 * 23 méter széles volt!

A Keukenhof 30, teljes állásban dolgozó kertésze tehát biztos nem unatkozik napközben. A tudtommal például nyáron tervezik meg a következő év sémáját és rajzolják meg a kert új alapjait, hogy aztán szeptemberben elkezdhessék beültetni az egész kertet - mégpedig kézzel. El lehet képzelni, mennyi idő kellhet a több, mint 7 millió hagyma elültetéséhez. A hivatalos honlap szerint három, de szerintem még karácsonykor is van min dolgoznuk a kertészeknek...

Tulips:  More than seven million tulips, daffodils and hyacinths have been planted for the Keukenhof show this year

Talán egy bökkenő van csak ezzel az egész virágfölddel... mégpedig az, hogy lehetetlenség nyugiban megnézni. Azt például érdemes tudni, hogy a Keukenhof évente 1,5-2 millió látogatót fogad... egy évben csak 8 héten át, azaz két teljes hónapig van csak nyitva, a legforgalmasabb napon pedig akár 45 ezren is lehetnek ezen a területen. Szóval érhető okok miatt zárt be a park, bár jövőre fogalmam sincs hogyan fogják megoldani a "tömegelvezetést", mert 2021-ben csak még többen lesznek kíváncsiak rá!

Rite of spring: Keukenhof, the world's largest flower garden, has opened for its 64th consecutive year of spectacular flower shows

Mindenesetre még így, képernyőkről keresztül is csodálatos ránézni ezekre a tulipánokra, melyekből több, 800-féle verziót ültettek el a Keukenhof kertészei a világ legszebb és legjobb minőségű virághagymáiból. Hát nem csodálatosak?

Esetleg ti már jártatok Keukenhof/Hollandia tulipánföldjein? Ha igen, hogy tetszettek? Osszátok meg  velem és a többi olvasóval a tapasztalataitokat és a véleményeiteket kommentben, valamint emailen (gretta@gretta.hu) keresztül! 

süti beállítások módosítása