Gretta

A világ legkülönlegesebb helyei - IV. rész

2021. március 10. - Gretta

Márványos vízi barlangok, felhők fölötti hatalmas hegycsúcsok és mesés természeti parkok is helyet kaptak "A világ legkülönlegesebb helye" című cikksorozatom negyedik részében. 

A cikksorozat előző részei: I. rész / II. rész / III. rész  IV . rész

chile-rio-tranquilo-marble-caves-inside.jpg

Márvány-barlang, Chile 

A spanyolul csak Cuevas de Mármolként emlegetett csodabarlang a chilei/argentin határtól nem messze, a Gral Carrera tónál található egy magányos sziklatömb alján. A természet nagyjából 6000 évvel ezelőtt kezdte el kialakítani a képen is látható mészkőjáratokat, melyek a különböző időjárási viszontagságok és a az erős hullámok nyomait viselik magukon. A sziklákat csak egy 30 perces hajóút után lehet megtekinteni szeptember és február között, legszebb arcukat pedig reggel mutatják, mikor a tó azúrkék fényben pompázik. 

5c632f9f75c6f_image.jpg

Pamukkale, Törökország

A világ egyik legszebb természeti látnivalójának is szokták hívni a török Pamukkale városában található hófehér mészkőmedencéket, melyeket különböző ásványi anyagokban gazdag forrásvíz hozott létre egy domb oldalán - feltehetőleg egy több ezer éves szubvulkáni földrengés következtében. A kellemes, 35°-os forrásvizet már az ókorban is gyógyfürdőként használták, a manapság pedig sorra épülnek a luxuskategóriás wellness szállodák a gyógyvizek szerelmesei számára. Az UNESCO által védett Pamukkale jelenleg Törökország legnépszerűbb turista célpontja, évi 2.5-3 millió látogatóval. 

_27moeraki_boulders_at_sunset_2c_koekohe_beach_2c_otago_2c_south_island_2c_new_zealand_27_photographic_print_on_wrapped_canvas.jpg

Moeraki-sziklák, Új-Zéland

Új-Zéland déli részén, Dundedin városától 85 kilométerre, a Moeraki Boulders Beachen találhatóak ezek a tökéletesen szimmetrikus, kör alakú gömbsziklák, melyeknek kora a tudósok szerint úgy 65 millió év lehet. Érdekesség, hogy legtöbb sziklával ellentétben ezeket nem a szél vagy a hullámok sokasága formálta meg ilyen alakúvá, hanem a vízben található karbonátok héjas kikristályosodása. A sziklák egyébként abszolút nem kicsik (de ez talán a képről látszik is): a legkisebb nagyjából fél méter, míg a legnagyobb 2.5 méter átmérőjű.

5f63c9a2c3cb3c112d950dd40cbe7a4b.jpg

Rhone és Arve-folyók, Svájc

Hogy mit is látunk pontosan a képen? Azt, amikor két teljesen különböző folyó egyesül. A jelenséget Genf közvetlen közelében, a Viaduc de la Jonction híd közelében figyelhetjük meg és mindössze csak pár tíz méteren keresztül láthatjuk őket így, utána összevegyül a színük. Jobbról az Alpok és Mont Blanc közeléből eredő, világoskék színű Arve-folyót láthatjuk, mely Genf déli részén egyesül a Genfi-tóból eredő, sötétkék színű Rhone-folyóval. A két folyó a Rhone sodrásában halad tovább olyan csodálatos városok mellett, mint Lyon, Avignon és Arles, hogy aztán a Marseilles közelében lévő Salin de Giraud nevű kis településnél a Földközi-tengerbe ömöljön. Egyszerűen csodálatos a természet!  

fingals-cave.jpg

Fingal's Cave, Skócia

Ez a titokzatos barlang a világ egy titokzatos részén, a Belső-hebridákon helyezkedik el, Glasgowtól kb. 100 kilométerre északnyugati irányba. Itt található egy kicsi sziget, Staffa, amit a helyiek csak "a félelmek szigetének" neveznek. Nos, ezen a szigeten található a Fingal barlangja nevű hely, mely tulajdonképpen úgy néz ki belülről, mintha kézzel faragták volna ki a márványos színű bazaltoszlopokat. Egészen félelmetes tapasztalás az, amikor egy kis csónakkal a barlang közelébe mész, a hullámok és a szél ereje pedig egy semmihez sem fogható hangot produkálnak a barlangból. Az biztos, hogy a túra csak merészeknek ajánlott, akkor is csak nyáron, nyugodt és napsütéses időben, különben életveszélyes kaland is lehet belőle. 

17080327630_c29893399f_o.jpg

Aogashima-sziget, Japán 

Japán déli partjaitól csaknem 360 kilométerre, a Filippínó-tenger északi részén, mindentől távol helyezkedik az Aogashima-sziget, mely igazából egy kis vulkanikus sziget, a Japán alatt elnyúló Izu-szigetek részeként. A mindössze 3.5 kilométer hosszú és 2.5 kilométer széles kis sziget jelenleg Ázsia legszebb madarainak (japán galamb, pleske tücsökmadár, ijima füzikemadár, kuroda-rigó stb.) otthonául szolgál, pár éve (egészen pontosan 2018-ban) pedig 169 ember lakott még itt. Bár csak nagyon nehezen lehet megközelíteni, a szigeten azért van egy iskola, több turisztikai kisbolt, egy egészen tetszetős kis halpiac, valamint egy kikötő és egy helikopterpálya is, amit végszükséglet esetén bármikor tudnak használni a helyiek. Tengerpart viszont nincs, szóval azt ne is keressétek!  

Nátron-tó, Tanzánia

Tanzánia legészakibb részén, konkrétan a kenyai határvonal mentén, a Nagy-hasadékvölgyben helyezkedik el a Nátron-tó, mely több szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert itt él a világ flamingó populációjának 75%-a (!) - tehát ez a tó a világ egyik legfontosabb természetvédett élőhelye. Másrészt azért, mert a Nátron-tó a világ leglúgosabb tava (pH értéke akár a 10-et is elérheti), melynek maró hatása miatt a ragadozók nem tudják megközelíteni a tavat. Felmerül a kérdés, hogy akkor a flamingók hogy élhetnek itt meg: hát úgy, hogy kisebb-nagyobb sárszigetecskéket építenek a tó tetejére, amit a mikroorganizmusokkal és sóval teli víz sekély (kb. 2-3) mélysége simán fent tart a víz felszínén! A flamingók egyébként a víz vöröses színét adó ciano baktériumokból táplálkoznak, tehát paradicsomi helyük van ezen a vidéken. 

Hitachi Seaside Park, Japán

A szintén Japánban található Hitachi Seaside Park is hasonlóan gyönyörű színekkel büszkélkedhet, mint a Nátron-tó - azzal a különbséggel, hogy itt nem flamingók, hanem a világ legmesésebb növényei fordulnak elő! Maga park 350 hekátoros, Tokiótól pedig kb. 50 kilométerre található, északkeleti irányba, Hitachinaka városában. Állítólag 170-féle tulipán nyílik itt áprilistól kezdve egészen májusig, utána pedig a nyáron hónapok alatt a zöld kerti seprűfűé lesz a terep, mely szeptembertől kezdve ilyen gyönyörű rózsaszínben pompázik. A gyönyörű kis bokrok október közepe táján érik el a bordó színt, hogy aztán fokozatosan beleszürküljenek a télbe. Hát nem mesés? A parkról ITT van egy nagyon szuper egy perces videó, mindenképpen nézzetek bele! 

photo1jpg.jpg

Kawachi Wisteria Garden, Japán

Most valamiért ilyen Japán napom van - ne is kérdezzétek! De amikor megláttam a Kawachi Wisteria Gardenról készült fotókat, azonnal tudtam, hogy bele kell tennem ebbe az összeállításba! Az az igazság, hogy a Japán déli részén, Kitakjúsú városában található füvészkert nem túl nagy, csupán két darab virágfolyosója van (egy 80 és egy 220 méteres), azok viszont olyan gyönyörűek, hogy szerinem a világ legszebb helyinek egyike is lehetne ez a kert! A kert maga ugyanis másból sem áll, mint lilaakácból készült folyosókból. Egészen pontosan 22-féle lilaakácból készült folyosóból. Az eredmény pedig... teljesen álomszerű! A belépőjegy a virág nyitásától függően változik (800 és 3000 ft között van /fő), a legszebb időszak a kert életében pedig április vége és május első hetei között van. Mindenképpen látogasd, ha ebben az időszakban valamikor Japánban járnál, kihagyhatatlan élmény!


Fuji, Japán
Következzen még egy kis Japán! A világ egyik legszebb hegyének tartják a Tokiótól 100 kilométerre található, 3776 méteres hegyet, melynek tetejéről tiszta, felhőtlen időben akár 150 kilométerre is el lehet látni. A Fuji már évszázadok óta Japán szimbóluma: megszámlálhatatlan mennyiségű képet, festményt, fotót, verset és novellát ihletett már meg, ezért egy japán embernek már-már kimondatlanul is kötelező megmásznia a hegyet. Maga a hegymászás egyébként négy különböző útvonalon keresztül valósítható meg, a legtöbben pedig két nap alatt teljesítik. 
süti beállítások módosítása