Gretta

Így épül újjá a párizsi Champs-Elysées

2021. március 22. - Gretta

Bár a világ egyik legszebb és legromantikuabb városaként tartják számon, úgy néz ki, hogy Párizsnak még mindig van hova fejlődnie - legalábbis a polgármester szerint, ugyanis 300 millió euróból kívánják újjáépíteni a világhírű Champs-Elysées sugárutat.

Hogy ez pontosan mit is takar? Lényegében csak annyit, hogy Párizsnak is lesz egy saját bejáratú Central Parkja, tele zöld, füvesített területtel, játszótérrel, parkokkal és még csomó minden mással, úgy, hogy az autósforgalom egy részét a továbbiakban is meghagyják. Elképzelhetetlen? Nem is annyira... Mutatom, hogy nézne ez ki a valóságban!

0_6_2.jpg

Az Arc de Triomphe (közismertebb magyar nevén a Diadalív) most lényegében olyan, mint egy betonparadicsom (kép ITT) a terveken viszont úgy néz ki, mintha egy dzsungelből emelkedett volna ki. Na jó, ez azért túlzás, de tény, hogy a változás hihetetlenül szembeötlő - és tulajdonképpen nem is rossz, sőt... Nagyon-nagyon jó!

paris-champs-elysee-project-5-770x513.jpg

A csaknem két kilométer hosszú Champs-Elysées sugárutat is rendesen át akarják alakítani: többek között a felére csökkentik az autósforgalmat úgy, hogy a 4-4 sávból csak kettő-kettőt hagynak meg és a gyalogosforgalom miatt olyan lassan lehet majd csak menni, hogy na. (Jelenlegi kép a sugárútról ITT)

paris-champs-elysee-project-8-770x546.jpg

Eddig mondjuk szuperül néz ki és a távolból is igencsak tetszetősek a tervek - legalábbis én nem vagyok meglepve azon, hogy ilyen irányba kívánják tovább fejleszteni Párizst. Végtére is kinek ne tetszene egy ilyen átalakítás?

paris-champs-elysee-project-4-770x513.jpg

Az épületeket, a luxusbutikokat és a gyorséttermeket persze semmilyen változás nem fogja érni, max csak annyi, hogy kicsit szépül a küllemük és a környezetük. Néhány hónapig ezt mondjuk lehet bánni fogja a forgalom, de amúgy sem hiszem, hogy valaha is találhattak volna jobb időpontot a párizsiak a városfejlesztésnek.

paris-champs-elysee-project-9-770x433.jpg

A terveken játszóterek, ügyességi pályák, sőt, komoly stratégiai kötélpályák is szerepelnek - ezeket mondjuk nem tudom elképzelni, hogy a Champs-Elysées sugárúton megvalósulnának és rájuk szavaznának a drága éttermek, kávézók nyitása helyett; de lehet, hogy ezeknek az egységeknek találnak majd más helyet a környéken. 

paris-champs-elysee-project-10-770x552.jpg

Oh, igen itt vannak az említett kávézók és éttermek, amik a terveken nyugisnak tűnnek (pl. az asztalok feltűnően távol vannak elhelyezve egymástól), a való életben, a turizmusi lét visszaállásakor viszont tutira tömeg lesz minden ilyen helyen. Ennek ellenére izgatottan várom, hogyan fog kinézni ez a mesés sugárút 3 év múlva, mert a 2024-es év végére ígérik a tervek megvalósulását.

süti beállítások módosítása