Gretta

A világ legszebb kastélyai - 2021

2021. május 02. - Gretta

Mesébe illő rezidenciák, színes várcsodák és rejtélyes, sziklákba vájt főúri birodalmak is szerepelnek A világ legszebb kastélyai című cikksorozat második részében, melyet a ti kommentes és emailes javaslataitok alapján állítottam össze. Fogadjátok sok szeretettel! 

A cikksorozat előző részét ITT érhetitek el.  

pena-palace-tickets-1.png

Pena-palota, Portugália

A világ egyik legszebb épületének kikiáltott sintrai Pena-palota eredetileg a portugál királyi család nyári rezidenciájaként "üzemelt", csaknem  100 éve viszont üresen áll - a turisták legnagyobb örömére. A csiricsáré színű, neoromantikus stílusban épült palota 1995 óta az UNESCO Világörökségi listájának tagja, valamint egyike Portugália legnépszerűbb látványosságainak is, kb. 3 millióan látogatják meg évente. Ti láttátok már élőben?

c3156d7b-ce5a-4a5c-9a99-002b0ff57fe8.jpg

Nagy Palota, Thaiföld

Thaiföld nevezetességeiről rendkívül kevés szó esett még a honlapon, holott nem csak a mesés strandjairól híres ez a gyönyörű ország. A képen is látható Nagy Palota például az ország elsőszámú látványossága, melyet még Bangkok első királya építettet a 18. század végén. Igazából nem is egy, hanem több épületről (azaz egy épületkomplexumról van szó), amit annak ellenére sem nyitnak meg a turisták előtt, hogy csak elvétve és akkor is csak hivatalos alkalmakkor (pl. nagykövetek fogadásakor) használják. Nagy kár érte,  mert gyönyörű, de tény, hogy még így is káprázatos látványt nyújt! 

tibet-potala-palace.jpeg

Potala-palota, Tibet
Újabb ázsiai gyöngyszem, ezúttal Tibetből! A 3630 méteres Vörös-dombon álló Potala-palota egykor a Dalai láma lakhelyéül szolgált, a '60-as években viszont (különböző politikai okok miatt) múzeummá alakították át. A palota méretei enyhén szólva is gigásziak: egyrészt ez a világ legmagasabban fekvő palotája, másrészt 999 szobából és 130 ezer négyzetméterből áll;  harmadrészt pedig 13 emelettel rendelkezik - tehát magasabb, mint egy tízemeletes panelház! 1994 óta az UNESCO Világörökségi listájának része, látogatása pedig csak a napi első 1500 (nem tibeti) turista számára lehetséges, épületvédelmi okok miatt.
reggia-di-caserta1.jpg

Casertai királyi palota, Olaszország

Versailles II-nek is szokták becézni a nápolyi Bourbon királyok egykori palotáját, mely a világ egyik legszebb királyi palotája - a képre nézve azt hiszem, ez nem is meglepő! A palotát csaknem 30 éven keresztül építették Luigi Vanvitelli építész tervei alapján, végül I. Ferninánd uralkodása idején, az 1780-as években készült el teljesen. A II. világháborúban sajnos jelentős károkat szenvedett, melyet az 1950-es években restauráltak. Királyi parkja egész egyszerűen fenomenális! Az UNESCO Világörökségi listájában is szereplő gyönyörűség a Nápoly közelében lévő Casera kis városában található - mindenképpen érdemes megnézned, ha a közelben jársz! 

kepernyofelvetel_356.png

Bajmoci kastély, Szlovákia

Budapesttől csak 3.5 órás autókázásra található Felvidék legszebb épülete, a szlovákiai Bajmóc vára, mely egy csodálatos, neogótikus stílusban épült 13. századi kastély. Mai formáját 1889 és 1910 között érte el, mikor gróf Pálffy János megbízta Huber József építészt, hogy alakítsa át a kastélyt a francia Loire-völgyben található várak mintájára. A várban többek között 365 ablak és  100 db szoba (köztük a mesés Arany-és kékszalonok), udvarán pedig egy hatalmas, 28 méter magas, 700 évesre becsült hársfa is található, melynek árnyékában még maga Mátyás király is tartott országgyűlést - legalábbis a legendák szerint. Egyszerűen kihagyhatatlan látnivaló!

chateau-de-chenonceau-glowing-in-the-sunset-loire-royalty-free-image-1607544630.jpg

Chenonceau-kastély, Franciaország

Ahogyan a Bajmoci kastélynál már említettem, a francia Loire-völgyben szebbnél szebb kastélyok találhatóak: ilyen a Chenonceau-kastély, melynek egészét Philber de l'Orme és Jean Bullant építészek terveztek meg még a 16. században. A kastély különlegessége, hogy várként és hídként egyaránt funkcionál: a Chateau de Chenonceau (francia nevén) ugyanis átszeli a Cher folyó teljes szélességét. A világháborúkat sajnos megsínylette a kastély: egykori kápolnája például teljesen lerombolódott, egy áradás miatt pedig újra kellett dizájnolni a fantasztikus kertjét. A kastély rekonstruálási munkálatait az '50-es években végezte el Bernard Voisin a francia nemesi Menier-család megbízásából, akik jelenleg is birtokolják a kastélyt. 

h3mnz1vrq7w51.jpg

Dunrobin-kastély, Skócia

A világ egyik legszebb kastélya Skócia legészakibb részén, Invernesstől 1 órás autókázásra található, Brora kis települése mellett, távol mindentől, a tengerpart közvetlen közelében. A kastély évszázadok óta a Sutherland grófok rezidenciája. Feltehetőleg a 15. század elején épült; a 17. században kapott egy új szárnyat; jelenlegi kinézetét pedig II. Sutherland hercegnének köszönhetjük, aki 1850-ben megbízta a westminsteri parlament építészét, Charles Barryt, hogy alakítsa át a kastélyt versailles-i mintára. A kastély maga csodaszép, komolyan, de a tengerre néző királyi kertje az, ami minden képzeletet felülmúl... Én hasonlót, hasonló tengerkék háttérrel még sohasem láttam, nagy vágyam, hogy eljussak ide.  

raby-castle-credit-to-david-forster-rachel-milner-38bad27.jpg

Raby-kastély, Anglia

Ez a drámai, 14. századbeli kastély Anglia északi részén, Leedstől 1,5 órás kocsikázásra található Straindrop kis települése mellett; 1626-től pedig a Barnard nemesi család otthonául szolgál. A kastély területére kívülről nehéz rálátni, főleg azért, mert egy több, mint 80 hektáros park veszi körül...Vannak itt tavak, kertek, szaladgáló őzikék és szarvasok és minden más, ami egy angol főúri kastélyban előfordulhat, hasonlóan a Bristolhoz közel lévő,  National Trust által gondozott Dyrham Parkhoz. A Raby-kastélyba, valamint az azt körülvevő parkba és a királyi kertbe 12 font a felnőtt belépő, gyerekeknek pedig 6.  Bár Blenheim Palace és a Windsor-kastély szépséghez számomra nem ér fel ez a főúri épület, mindenképpen meglátogatnám, ha a közelben járnék.

alca_zar-de-segovia.jpg

Alcázar-kastély, Spanyolország

Spanyolországban is vannak kastélyok, ráadásul nem is akármilyenek! Ez a 16. században épült gótikus stílusú kastély az ország közepén, Madridtól északra 1,5 órás autóútra található Segovia városában. És mit mondjak... meseszép! Azoknak, akik olvasták az előző részt, biztosan szembeötlik a németországi Neuschwanstein kastéllyal való hasonlósága, pedig nincs olyan sok közös elem, max. annyi, hogy ez is gótikus stílusú (= sok hegyes, csúcsos tornya van). Persze a spanyolok azt mondják, hogy Walt Disney erről a kastélyról mintázta Csipkerózsika várát, de hát a világ többi része szerint nem - na meg maga Walt Disney is bevallottan nagy rajongója volt a neuschwansteini kastélynak. Mindenesetre az Alcázar-kastély is megérdemelten szerepel a világ legszebb kastélyai között, nem is véletlenül tagja az UNESCO Világörökségi listájának.

bb43d721-8378-4a15-903e-210bf8d4f58a-predjama-grad1.jpg

Predjama-vár, Szlovénia

Amikor ilyen szépségek jönnek velem szembe, melyek ráadásul közel is vannak Magyarországhoz, mindig az jut eszembe, hogy vajon eddig erről én miért nem tudtam? Nos, hasonló érzések keveredtek bennem a szlovén Predjama várával megpillantásával kapcsolatban is, mely a magyar határtól (egészen pontosan Letenyétől) kb. 3 órás autóútra található, Ljubljana 60 kilométeres körzetében. Ez az épület nemcsak azért csodás, mert egészen lenyűgözően néz ki, hanem azért is, mert hat szintjével ez a világ legnagyobb barlangvára. Igen, egy barlangvár, merthogy Szlovénia második legnagyobb barlangjába építették magát az egész várat, a kastély eleje pedig a barlang eleje is egyben. Ha valamikor a nyáron jót akartok túrázni, ide menjetek. Én már alig várom, hogy lássam!

süti beállítások módosítása