Gretta

Dubai legszebb épületei

2021. augusztus 09. - Gretta

Imádtok Dubairól és különböző ingatlanokról, szép épületekről olvasni - ezek után pedig nem is volt kérdés, hogy útjára indítom új cikksorozatomat, melyben a világ legnépszerűbb helyeinek legszebb épületeit veszem szemügyre. Kezdjük is a sort az arab luxus és a felhőkarcolók városával, ahol a mesés építészeti megoldásoknak csak a képzelet szabhat határt - mert itt nincs lehetetlen, az tuti!

Mielőtt belevágnánk, mesélnék egy kicsit nektek erről az eszelősen jól kitervelt és fantáziadús városról. Valamelyik olvasóm egyszer így jellemezte kommentben: "az ezernyi tüske városa a porsivatagban", ami egyébként igaz is, de tagadhatatlan, hogy Dubai az a hely, ami építészetileg megkerülhetetlen, ha a világ legjobbairól beszélünk. Elvégre, 200 éve még semmi nem volt itt, csupán egy apró kis halászfalu... És most nézzetek rá!

Számomra Dubai az élő példa arra, hogy lehetetlenek nincsenek, a kreativitásnak pedig maximum csak a büdzsé szabhat határt - itt viszont nagyon még olyan sincs. Kíváncsian várom, milyen elképesztő építészeti alkotások felemelkedésének lehetünk itt a tanúi a következő 10-20-30 évben  - addig is, nézzük a város jelenlegi legérdekesebb, legkülönlegesebb építményeit! Jó szórakozást kívánok nektek hozzá!

http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_200213165121-12b-dubai-buildings-restricted.jpg

Burj Khalifa 

A cikket és az egész cikksorozatot a világ egyik legkülönlegesebb építményével; Dubai, Közel-Kelet, Ázsia, valamint a világ legmagasabb felhőkarcolójával, a  828 méter magas, 160 emeletes Burj Khalifaval szerettem volna indítani, melyet 2010-ben nyitottak meg és hat éven át építettek, csaknem 4 milliárd forintból. Az épület több, mint 300 méterrel magasabb, mint elődje, a Taipei 101 (a későbbiekben majd róla is lesz szó), ami a Föld addigi legmagasabb épülete volt. A Burj Khalifa konkrétan sorra döntögeti a Guiness-rekordok könyvét: többek között itt van a város egyik legexkluzívabb szállodája, az Armani Hotel, de a legmagasabban fekvő étterem (az Atmosphere a 122. emeleten), a legmagasabban fekvő mecset (158. emelet) és a legmagasabban fekvő uszoda (76. emelet) is itt található. Érdekesség, hogy a lift a földszíntől a legmagasabb, 125. emeletig pontosan egy perc alatt ér fel.
http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_200211140354-07-dubai-buildings.jpg

Jumeirah Beach Hotel

Dubai egyik legmesésebb szállodája, a Jumeirah Beach Hotel 1997-ben nyílt - akkoriban pedig olyan nagy újdonságnak számított a hullámalakú szálloda alakja, hogy nem volt olyan magazin, ami ne foglalkozott volna vele! A szálloda külseje manapság már-már mindennapinak számít - ám 104 méteres magasságával még így is kiemelkedő a mesés tengerpart mellett. Megnyitásakor Dubai egyik legmagasabb épülete volt, azóta viszont több száz ingatlan épült a városban, ami jócskán felülmúlja a magasságát. 
200179798_1.jpg

Burj Al Arab

A világ eső és egyetlen hétcsillagos resortja két évvel később, 1999-ben nyitotta meg a kapuit a turisták számára: 321 méteres magasságával igen hamar kenterbe verte a szomszédos Jumeirah Beach Hotelt - de az az igazság, hogy a két épület ma már elképzelhetetlen egymás nélkül. Érdekességet szeretnétek még Burj Al Arabról? Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy belső lobbijának átriuma 18 emeletes; az ablaküvegei pedig olyan különleges Teflon-bevonattal (!) készültek, melyek nem hagyják, hogy akár egy homokszem is rátapadjon a mesés épület homlokzatáról. Ha valami drágába kerülhetett az építkezés során, akkor mondjuk ez biztosan az volt! 
jumeirah-emirates-towers-dubai.jpg

Jumeirah Emirates Tower 

Már biztosan te is rájöttél, hogy a szimmetrikus épületek egyáltalán nem népszerűek Dubaiban - a Jumeriah Emirates toronyházak sem azok, hiszen az egyik magasabb, mint a másik; ráadásul teljesen ellentétesen állnak egymással.  A gyönyörű épületeket 4 éven át építették, 2000-ben adták át - hihetetlen, de már 21 éve részei Dubai jelképes felhőkarcolóinak. Az egyiket, a 309 méter magasat szállodaként használják, a másikat, a 355 métereset pedig irodaházként üzemeltetik, melyeket egy óriási földszinti tér, a The Boulevard köt össze.  

address-sky-view.jpg

Address Sky View

Az Address Sky View a szingapúri Marina Bay Sandshez hasonlóan egy hatalmas, minimalista stílusú rooftop híddal, a Skye Bridge-híddal is büszkélkedhet. A hídon egy 70 méter hosszúságú infinity pool is található, mely a Burj Khalifára néz - a panoráma innen tehát egészen páratlan. Az épületeket egyébként szállodaként használják: 169 lakosztállyal és szobával büszkélkedik az Address Sky View Dubai nevű hotel, melyet ugyanazok az építészek terveztek, akik megvalósították a Burj Khalifát.
http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_200213165020-10b-dubai-buildings-restricted.jpg

Atlantis, The Palm 

Újabb szálloda, mi más? A mesterséges Pálma-szigetek központjában elterülő Atlantis a mitikus víz alatti Atlantisz csodaországát kívánta megjeleníti a dubai homoksivatag összetéveszthetetlen színének párosításával - a kettő együtt első hangzásra nem nagyon jön össze, a WATG kivitelező viszont tökéletesen összehozta a tulajdonosok kívánságát! Rengeteg különlegességet említhetnénk a hotelről, de ami mindenképpen úttörőnek számít (építészeti tekintetből) a városban, az az, hogy ez a szálloda rendelkezett először víz alatti lakosztályokkal, ahol akár a hálóágyból lehet nézegetni a delfineket, a fókákat és a többi gyönyörű víz alatti élőlényt.
http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_200211132401-01-dubai-buildings.jpg

Canyan Tower

Vegyünk egy 306 méter magas, 73 emeletből álló felhőkarcolót és csavarjuk meg - úgy, mintha csak egy kötéllel vagy egy fonalszállal tennénk! Nagyjából ez az alapkoncepciója a város kikötőjénél, a Dubai Marina mellett elhelyezkedő Canyan toronyháznak, melynek minden egyes emelete 1.5 fokkal el van tolva balra - ez azt eredményezi, hogy az épület a teljes területén belül 90°-os külső elmozdulás található. Ez azonban ne rettentsen el senkit, az épület a világ egy legbiztonságosabb épülete, Dubai egyik nagy büszkesége, melyet a Burj Khalifa építészei terveztek meg.  A toronyház egyébként lakóház, ha jól tudom, 495 különböző apartman található meg itt. 
shutterstock_517260397.jpg

Dubai Mall

Hozzávetőlegesen évente 80 millió ember (!) látogatja meg a Dubai Mallt, a város legfőbb bevásárlóközpontját. Ez a szám annyi, mint Törökország teljes lakossága! Talán már sejthetitek is, hogy milyen hatalmas méretekről és milyen óriási beruházásról is beszéltek az építészeti szaklapok, mikor 2008-ban megnyitották ezt a plázát. Több, mint 1200 darab üzlet található meg itt egy 14 ezer fős parkolóhellyel, egy óriási jégpályával, egy belső akváriummal és persze egy mesterséges vízeséssel, amit azért semmiképpen se hagyjunk ki, ha a közelben járunk.  A Dubai Mall persze így sem volt elég nagy: 2019-ban egy fedett, légkondis gyalogátkelő-helyet építették e pláza és az új Dubai Mall Zabeel bevásárlóközpont közé azok számára, akik még több vásárolgatást szeretnének bezsúfolni a napjukba.
83e53fd41d5850bd7938375dd5553ee1.jpg

O14

Oké, talán nem ez a legszebb épület, amit valaha láttatok - inkább az egyik leglátványosabb és legérdekesebb -, de annyira megkapó ez a 22 emeletes O14 épület, hogy egyszerűen muszáj volt beletennem az összeállításba. A város üzleti negyedében található épület külsőleg teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy "sima" felhőkarcoló - azzal a különbséggel, hogy egy fehér színű, 1300 db lyukból álló, 40 cm vastag külső vázzal borították be, mely 1 méterre található az ablakaktól. Ez igazából azért jó, mert a nap soha nem vakítja meg az épületben tartózkodókat és az épületben lévő hőmérséklet is normál átlag körül tud lenni - az azonban tény, hogy az egész épület úgy néz ki, mint egy sajt! 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © Burj Khalifa, Jumeriah, Burj Al Arab, Address Atlantis - The Palm, Canyan Tower, Dubai Mall, O14

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legszebb épületei' című cikksorozat további összeállításai:

Dubai  Spanyolország

 ————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása