Gretta

Az USA legszebb helyei - IV. rész

2021. október 16. - Gretta

A cikksorozat negyedik részéhez érve az USA híres nevezetességei mellett olyan hiánypótló helyeket gyűjtöttem nektek össze, melyeket a legtöbb turista nem tud helyileg beazonosítani, szépségük miatt viszont méltán lehetnének világszerte népszerűek. 

A cikksorozat többi részét a következő linkeken érhetitek el: I. rész   II. rész  III. rész   IV. rész 

x_1.jpg

Jefferson-emlékmű, Washington
Az 1940-es években épült, a római Pantheonra hajazó Jefferson-emlékmű a washingtoni Fehér Ház és az amerikai törvényhozás központjának, a Capitoliumnak a közvetlen közelében található - tehát mindenképpen érdemes tenned egy jó nagy sétát, ha erre jársz. Talán mondanom sem kell, de a mesés emlékművet Thomas Jefferson tiszteletére emelték (aki az USA harmadik elnöke és a Függetlenségi Nyilatkozatot aláíró és alapító atyák egyike, tehát az Amerikai Egyesült Államok valaha volt egyik legfontosabb embere volt).  Bár kívülről úgy tűnhet, hogy az épületben van valami, a valóságban ez egy márványoszlopokkal körbevett nyitott csarnok csupán, melynek közepén Jefferson óriási bronzszobra áll. A kivételesen szép fotót egyébként a cseresznyevirágzás idején késztették.
x_2.jpg
Ah-Shi-Sle-Pah, Új-Mexikó
Igazi vadvidék ez, a semmi közepén: a táj viszont egészen csodálatos! A megkövesedett geológiai formáknak otthont adó Ah-Shi-Sle-Pah Új-Mexikó északnyugati részén található a Chaco Culture Nemzeti Park területén - a rideg és prériszerű környezet ellenére viszont nem lehet "csak úgy" mászkálni errefelé. Az USA egyik legrégebbi dinoszaurusz-leletét például itt találták más őskori régészeti érdekességekkel együtt, ezért ha ide utazol, mindenképpen töltsd le a nemzeti park pontos térképét, hogy még véletlenül se tévedj le a kijelölt útról. A terep egyébként a könnyűtől egészen a moderáltig terjed, a leginkább pedig májustól szeptemberig ajánlják  a meglátogatását a szakértő túravezetők.
x_3.jpg
Fajada Butte, Új-Mexikó
Szintén a Chaco Culture Nemzeti Parkban található a Fajada Butte nevet viselő geológiai képződmény, mely 120 méterre emelkedik ki a föld felszínéből. Rendkívül érdekes, de a szikla felsőbb részein kifaragott, kivájt őskori barlanglakások találhatóak meg mindazok ellenére, hogy a környéken sehol sincsen víz. A tudósok szerint a barlangok a 10-13. századra datálhatóak, de ezeket mi már szabad szemmel nem láthatjuk, mert a Nemzetközi Turisztikai Hivatal úgy 40 évvel ezelőtt lezárta a hegyet az erózióra és műemlékvédelemre hagyatkozva. Azért így, a távolból is nagyon szép!
x_4.jpg
Provincetown, Massachusetts
Provincetown nem ennek a kis tengerparti háznak a neve, hanem az üdülővárosé, ahol ez a csodás látkép is megtalálható. Képzeljük el az, hogy van egy nagy város (nevezetesen Boston), ahonnan kb. 2.5 órás autókázásra egy óriási természetvédett benyúlvány található a tenger közepén (Cape Cod National Seashore). Annak a legvégén van egy üdülőváros, Provincetown, ahol a képhez hasonló idilli látványban lehet részünk. Nyaranta akár 60 ezren is lejönnek ide, pedig télen csak 3000 lakosa van a helynek. Azt hiszem, ez is csak azt mutatja, hogy egy igazán kivételes helyről van szó.
x_5.jpg
Zabriskie Point, Kalifornia
A kaliforniai Zabriskie Point nem más, mint egy kilátó a Death Valley Nemzeti Parkban - ez a mesés látképe. Egykor, nagyjából 10 millió évvel ezelőtt pontosan itt volt megtalálható a Furnace Creek-tó, mely 5 millió évvel (azaz jóval a Death Valley "születése") előtt azonban kiszáradt és ez maradt utána. A különleges alakú hegység, a Furnace Creek Formáció az egykori tó fenekén található sós iszapos üledékből, a környező hegyekből származó kavicsokból és az akkor még aktív vulkáni mezők hamujából keletkezett. Egyszerűen mesés az egész! 
x_6.jpg
Badwater-medence, Kalifornia
A Zabriskie Point kilátójától délre, még a Death Valley Nemzeti Parkban található meg a Badwater-medence, melynek tengerszint "feletti" magassága -86 méter, de még így sem ez a világ legalacsonyabban fekvő tava (hanem a Holt-tenger -418 méterrel). A tó a különleges sós kikristályosodását a folytonos párolgásnak köszönheti, ugyanis rengeteg csapadék esik itt, mely viszont egyik pillanatról a másikra képes elpárologni, olyan erős a környéken a Nap sugárzása. Ilyenkor a víz elpárolog, a só viszont különleges hatszögletű alakokban hátramarad a már-már kiszáradt tó felszínén. Naplementekor a leggyönyörűbb ez a látvány!
x_7.jpg
Wooden Shoe Tulip Farm, Clackamas Country, Oregon
Bár a tulipánszezonnak már egy ideje vége, ha tavasszal itt jártok, akkor mindenképpen látogassatok el a Wodden Shoe Tulip Farm 16 hektáros virágmezejére, mert pont olyan gyönyörűségeket láthattok, mint a holland Keukenhofban. Ez a csoda Portlandtől nincs is olyan messze, csak kb. 45 percnyi autókázásra, ezért a természetkedvelő helyiek többségének nincs is más programja tavasszal, csak az, hogy ide járjanak. Mondjuk ezt teljesen meg tudom érteni, mert varázslatos hely lehet! A tulipánfarm hivatalos honlapját ITT találhatjátok.
x_8_1.jpg
Saguaro Nemzeti Park, Arizona
Az arizonai Tucson városának szélén található meg ez a rendkívül egzotikus nemzeti park, a saguaro; mely nevéhez hűen a képen is látható különleges kaktuszfajtákról, az oszlopkaktuszok családjába tartozó kandeláber kaktuszokról híresült el. Ezek a kaktuszok Amerikában őshonosak és akár a 15 méteres magasságot is elérhetik. Évente egyszer terem rajtuk virág, melyek azonban csak egy napig nyílnak, utána el is hervadnak - a Saguaro Nemzeti Park eme csodálatos növényfajtának ad otthont, melyből több ezernyi található meg a vidéken.
x_9.jpg
Grinnell-gleccser, Montana
A montanai Glacier Nemzeti Parkban található ez a szemet gyönyörködtető Grinnell-gleccser, mely felfedezőjéről, George Bird Grinnell természettudósról kapta a nevét - a globális felmelegedés miatt viszont egyre csak olvadozik ez a csoda. Egy tanulmány szerint az elmúlt 20 évben csaknem 90%-kal lett kisebb ez a gleccser, tehát sajnos számolhatunk azzal, hogy néhány évtized múlva már teljesen el fog tűnni a Föld felszínéről ez a csodás hórengeteg.
x_10.jpg
Glade Creek Grist Mill, Nyugat-Virginia
Ajánlásotok alapján került be az összeállításba a Nyugat-Virginia államában található Glade Cree Grist Mill malom, mely a Babcock State Parkban található meg, Charleston városától kb. 1,5 órás autóútra. Ha természetrajongó vagy, nagy valószínűséggel már láthattad ezt a csodát különböző fotóalbumokban vagy kalendáriumokban, annyira népszerű ez az 1976-ban épített malom. A TripAdvisor szerint jelenleg ez a világ legtöbbet fotózott malma, melynek környékén rengeteg szuper túraútvonal is van. 

 All Photos All Rights Reserved. Copyright © Getty Images 

—————————————————————————————————————————————

   'Az USA legszebb helyei ' című cikksorozat további összeállításai:

 I. rész   II. rész   III. rész   IV. rész

—————————————————————————————————————————————  

süti beállítások módosítása