Gretta

A világ legkülönlegesebb helyei - I. rész

2017. augusztus 11. - Gretta

Színes gejzírek, hófehér mészkőmedencék és felhőkarcolókhoz hasonlító bazaltoszlopok is díszítik a világ legkülönlegesebb helyeit, melyekből most a tíz legjobbat most nektek is bemutatom. Nektek melyik a kedvencetek?

 

A cikksorozat további részei: 1. rész / 2. rész / 3. rész / 4. rész

Fly gejzír, Nevada, Amerikai Egyesült Államok

Meglepő módon nem a természet alkotta ezt a csodát: 1916-ban, egy kútfúrás közben keletkezett, amikor egy geotermikus vízkamrát találtak a munkások. A kút évtizedekig működött, a '60-as években viszont termálvíz törte át a kamra falát, a benne található ásványi anyagok pedig szépen egymásra rakódtak, kisebb-nagyobb sziklatömböket létrehozva ezzel. A magánbirtokon található gejzír még ma is aktív, kb. 1.5-2 méteres vizet lövell ki magából, de csak külön engedéllyel látogatható.

Csokoládé-hegyek, Bohol, Fülöp-szigetek

Bohol szigetének közepén, egy kb. 150 négyzetkilométeres nemzeti parkban áll az a több száz domb, melyek eredetét és kialakulástörténetet még senki sem tudta megfejteni. A legendák szerint óriások könnycseppei, a tudósok pedig esőerózióra találgatnak, de egyikre sincs bizonyíték :) Érdekesség, hogy csak fű nő rajtuk, fa nem, a száraz időszakban pedig sötétbarnává változnak - innen kapták a nevüket is. A Fülöp-szigeteken egyébként fantasztikus helyek lehetnek: a Pamalican nevű strandját például  a 2017-es év legjobbjának választották. 

Goblin Valley State Park, Utah, Amerikai Egyesült Államok

A szél és víz alakította ki ezt a gyönyörűséget, amit egy cowboy fedezett fel 1949-ben. Ő a mókás kis alakzatokról a Mushroom Valley (Gombák völgye) elnevezést adta a parknak, de ezt az állam 15 évvel később megváltoztatta. A Goblin Valley a Grand Canyon-hoz képest nagyon kicsi, de csak 236 km-re találhatóak egymástól, ezért ide is érdemes eljönni annak, aki a környéken vakációzik.

Kliluk-tó, Brit Columbia, Kanada

Osoyoos kis városkája mellett található a világ legmagasabb sókoncentrációjú tava, ami nyolcféle ásványi anyagot (többek között ezüstöt is) tartalmaz. A több száz különböző méretű és mélységű tavacska minden nyáron különleges színekbe borul, ezt a csodát azonban csak kevesen láthatják: a helyi okagan indiánok elzárva tartják a tavat és csak a törzs engedélyének megszerzésével lehet gyönyörködni benne.  

Thor’s Well, Oregon, Amerikai Egyesült Államok

A Thor’s Well lényegében egy „óceánnyelő lyuk”, ahová vége láthatatlanul folyik be a víz - igazából viszont csak egy 6 méteres mélyedés. A képződmény ennek ellenére nagyon is veszélyes a hatalmas szél, az erős sodrás, a hatalmas hullámok és az éles sziklatömbök miatt: télen például még a látogatást sem ajánlják a turistáknak. 

An aerial view of the amazing Lake Hillier on the Recherche Archipelago in the Goldfields-Esperance region in Western Australia. The reason for the pink hue of the 2,000ft-long body of water is not fully understood by scientists. But the presence of red halophilic bacteria may be part of the explanation

Hillier-tó, Middle sziget, Ausztrália

Ausztrália egyik legnépszerűbb turista látványossága a 600 méter hosszú pink színű tó, melyet kikristályosodott sóperem és eukaliptusz fák sora őriz. A tudósok a mai napig nem jöttek rá, hogy mitől rózsaszín a só vize: egy biztos, a benne lévő Dunaliella salina algától is kaphatott ilyen árnyalatot. Ha véletlenül mégis odatévednél, mártózz meg a vízben, hiszen nem mérgező, a magas sótartalmának köszönhetően pedig parafadugóként fogsz fennmaradni a felszínen. 

Szokotra szigetcsoport, Jemen

Az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik, mert rengeteg endemikus élőlény (pl. a képen látható sárkányfa és a palacktörzsű fák) található itt, ami máshol egyszerűen nem élne meg. Szokotrat a környező szigetekről csak kis csónakokkal lehet megközelíteni, az oda látogató turisták számát pedig nagyon erősen korlátozzák (autót bérelni például csak a közterületet is felügyelő sofőrrel együtt lehet).

uluru-bus-sunset-area-credit-maree-clout-t.jpg

Uluru, Ausztrália

Ausztrália legmesésebb tájai közé minden bizonnyal az Ayers Rock névre is hallgató Uluru sziklatömböt is be lehet sorolni, mely igazából nem más, mint egy hatalmas homokkő darab a sivatag közepén. Régebben vallási rituálék helyszíne lehetett, mert barlangjaiban rengeteg az erre utaló sziklarajz,  manapság pedig a világ egyik legszebb és legtitokzatosabb UNESCO Világörökségi helyszínének tartják. Bár a képről nem látszik, a való életben 348 méter magas és 9.5 kilométer kerületű ez a sziklatömb, mely a legközelebbi nagyvárostól, azaz Alice Springstől több, mint 300 kilométerre fekszik.

Képtalálatok a következőre: daily mail red beach china

Red Beach, Panjin, Kína 

A suaeda maritima nevezetű mocsári fűféle borítja be ilyen szép vörös színbe az Észak-Kínában található Shuangtaizi folyót, amit már a '80-as években védetté nyilvánítottak. A 30 km hosszú folyó és környéke 260-féle madárnak és további 399 állatfajnak ad otthont, ezért rendkívül fontos terület. Teljes egészében nem lehet megtekinteni a folyót, egy részére viszont stéget és mólót is építettek, ahonnan csodás panoráma nyílik.

süti beállítások módosítása