Gretta

A világ 10 legszebb vasútvonala

2017. augusztus 24. - Gretta

Minden vasútvonal a maga nemében szemet gyönyörködtető, hiszen olyan tájakat láthatunk, amiket az autópályán nem, vagy csak nagyon ritkán – ráadásul csak a pihenéssel  és a nézelődéssel kell törődnünk.

Most a világ 10 olyan vasútvonalát szedtem össze, amiken járva az utazás mesés, a tájak pedig egész egyszerűen álomszerűek! Nem titkolt vágyam némelyiken utazni – legalább egyszer! ITT pedig a világ 10 legexkluzívabb vonatait is megnézhetitek. 

 0.jpg

© West Highland Line

West Highland Line, Skócia

A 264 km hosszú, 5 órás és 33 megállós túra Glasgow-tól indul és Mallaig kis halászfalujáig tart, út közben pedig olyan nevezetességeket is láthatunk, mint például a Harry Potter filmekben megjelent Glenfinnan Viaduct, a Loch Lomond édesvízű tó, a Kilchurn kastély, a skóciai Arrochar-Alpok egyik csúcsa, a The Cobbler vagy a Glencoe-völgy.

A skót utazási oldalak épp ezért négy napos szuper programot ajánlanak azoknak, akik meg szeretnék ismerni a környéket, de egy nap alatt is sok olyan élménnyel gazdagodhatunk, mint máshol egy hét alatt.  A mesés vasútvonalat egyébként a Wanderlust utazási magazin olvasói 2009-ben a világ legszebbjének választották.

© Rocky Mountaineer

Rocky Mountaineer, Kanada

Ez a privát kezekben lévő luxusszerelvény áprilistól októberig három útvonalon, Nyugat-Kanada legszélén, a Sziklás-hegységben (a Csendes-óceán és az USA határvonalánál) kalandozik, évente pedig 1.7 millió utast szállít. A vonat egyik sajátossága, hogy némely szerelvény éjszakánként megszakítja az útvonalát, az utasokat pedig szállodákban helyezik el – persze 2 személyes hálófülkét is lehet bérelni napi 800 dollárért, de akkor kimaradt a csodálatos kilátás és az élmény java, mivel éjjel is úton van a vonat.

© The Ghan

The Ghan, Great Southern Rail, Ausztrália

Ausztrália sivatagán át közel 3000 km-t robog végig a legendás szerelvény, amely Adelaide-t köti össze Darwinnal. Az első-, másod-és harmadosztályú vagonok mellett állatokat és autókat is szállít a vonat, amelyen teljes hosszában három éjszakát és négy nappalt tudunk eltölteni.

Az 54 órát igénylő út 1929-től közlekedik, és 13 megállót érint: a bányásztelepektől a kisvárosokon át a gyönyörű Simpson sivatagon át mindent látni lehet az ablakokból, a leszállást viszont nem ajánlják, mert a vonat csak hetente kétszer közlekedik, a környék pedig teljesen kietlen – a legtöbb esetben nincs sem víz, sem élelem. A vasútvonal neve egyébként azoknak az afgán munkásoknak állít emléket, akik a prérin dolgoztak tevehajcsárként.

© Arlbergbahn

Arlbergbahn, Ausztria

Ausztria egyetlen keleti-nyugati fekvésű vasútvonala Innsbruck-ot és a liechtensteini határhoz közel lévő Bludenzt köti össze egymással. A 136 km hosszú túra csodás panorámát nyújt a környező hegyekre, bár az út során 752 méter szintkülönbséggel és egy 10 km-es alagúttal is számolni kell.  A kirándulásba érdemes belefoglalni olyan nevezetességek meglátogatását, mint az Ambrass kastély vagy a tiroli St. Anton, amely az egyik legnépszerűbb síparadicsom Ausztriában.

© Coast Starlight

Coast Starlight, Amerikai Egyesült Államok

Már 1940 óta az USA legszebb vasútvonalának tartják, amin nincs is mit csodálkozni! A Seattle-ben kezdődő és Los Angeles-ben végződő túra átszeli Washington-t, Oregon-t és Kaliforniát is, az út során pedig a Csendes-óceánt, valamint a nyugati part hegységeit, természeti parkjait és völgyeit is láthatjuk. Maga az vonatút több, mint 35 órás - a 30 megálló miatt viszont bármikor leszállhatunk és élvezhetjük a kilátást, ami nagy szabadságot ad a vonat utasainak.

Jó hír, hogy a Coast Starlight-on utazók rengeteg akció és csomag közül is választhatnak, ezért mindenki a saját pénztárcájára szabhatja az utazást – nem kell megalkudni sem a drága jegyekkel, sem a szerény utastérrel.  

© Bernina Express

Bernina Express, Svájc

Nem mindennap található az UNESCO Világörökségi listáján vasútvonal, de ha a Svájci Alpokba tervezel utazást, mindenképp érdemes egy-két napot a 4 órás Bernina Express-re szánnod. A 144 km-es út természeti csodákban bővelkedik: a leghíresebb látnivalók közé talán a Landwasser Viaduct és a St Mortiz síparadicsom tartozik, de pár olaszországi nevezetességet is betervezhetsz, mert a vonatút végállomása a határon elhelyezkedő Tirano kisvárosa.  

© Transzszibériai Express

Transzszibériai Express, Oroszország

A Föld leghosszabb vasútvonala, a maga 9288 kilométerével, melynek csak 19%-a esik európai tartományba. A 8 napos túra Moszkvából indul és Oroszország keleti végén, Vlagyivosztokban ér véget, nem messze az észak-koreai és a Kínai határtól. A szinte szögegyenes vasútvonal 137 város és hat jelentős folyó mellett halad el, de a világ legmélyebb tavát, a Bajkál-tavat is keresztezi az útja során. 

© Belmond Hiram Bingham Express

Belmond Hiram Bingham Express, Peru

A brit Condé Nast Traveller magazin olvasói 2011-ben a világ legjobb vonatjának szavazták meg az 1920-as évek stílusában készült, luxuskocsikból álló szerelvényt, ami viszonylag rövid utat tesz meg – mindössze 3.5 órás. A 84 személyes vonat egészen közel visz Aguas Calientes kis elvesztett városkájához, ahonnan másfél órás gyalogtúra vagy egy fél órás buszút után érkezhetünk fel a Machu Picchu-hoz.

© Rovos Railway

Rovos Railway, Dél-Afrika - Namíbia

Pretoria-ból és Dél- Afrika szavannáiból Namíbia óceánpartjához 9 nap és 3400 km után érhetünk el – az út azonban egyáltalán nem fárasztó, sőt! A világ legexkluzívabb vonatjának tartott Rovos Railway Express szó szerint felér egy minden luxussal felszerelt ötcsillagos szállodával. Ha mindezt meg szeretnéd tapasztalni, legalább 63 200 randot (azaz kb. 1.3 millió forintot) kell kifizetned az alap Pullmann szobára – ha viszont a fürdőkáddal és az extra széles ággyal rendelkező Royale lakosztályra vetted ki a szemed, nagyjából kétszer ennyibe fog kerülni az utazás.

A társaság ezzel nem is az átlag utazókat, hanem a tehetős turistákat célozta meg: a brossúrájukban szereplő lakosztályokat francia Louis Vuitton bőröndökkel pakolták tele –  ami pedig egy igen erős célzás a jómódra.

© Orient Express

Orient Expressz, Európa

Eredeti nevén Velence-Simplon-Orient Expressz (VSOE), ami már a 19. században is olyan vonatútnak számított, ami Nyugat Európát kötötte össze a Kelettel, azaz Párizst Isztambullal. Sajnos már változtak a dolgok: az eredeti Orient Expressz 2007-ben már csak Strasbourg és Bécs között közlekedett, 2009 decemberében pedig végleg felfüggesztették a működését.

Ennek ellenére még mindig van egy működő Orient Express a világban, ami az eredeti útvonalon, Velence és Simplon között közlekedik. Bár a Belmond Orient Expressznek nincs közös történelme a legendás Orient Expresszel, a csodálatos kilátásban mindkét szerelvény hasonlóan részesült. Felejthetetlen, örök élményt nyújt, a lehető legnagyobb luxusban, a leggyönyörűbb panorámával.

süti beállítások módosítása