Gretta

Kréta 10 legexkluzívabb szállodája

2021. szeptember 13. - Gretta

Naplementék, mesés panoráma  és tökéletes tengerpartok - Görögország szerelmesei minden bizonnyal imádják Kréta hangulatát, a luxusszállodák pedig boldogan nyitnak itt exkluzívabbnál exkluzívabb hoteleket, melyekre bizony egyre több az igény.

Alapos utánajárással, a saját szempontjaim alapján most összegyűjtöttem nektek a 10 legexkluzívabb krétai luxusszállodát, melyekben töltve tényleg úgy érezheti az ember, hogy minden egyes nap maga a mennyország...  

Daios Cove Luxury Resort & Villas

A mesés ötcsillagos létesítmény Kréta észak-keleti részén, Aigos Nikolaos városától nem messze, Vathi településén található (kb. 1 óra innen a Héreklion reptér autóval) és egy domboldalra épült rá. Kicsit kacifántos az épületek közötti közlekedés, mert öt különböző szint van (ha családostul jössz, akkor a legalsó szintet válaszd vagy lehet bérelni golfkocsit), a villák pedig úgy helyezkednek el, hogy a lehető legtöbb privát szférát biztosítsák - a labirintus és az eltévedés tehát garantált, ha nem dolgozol itt. Ennek ellenére a szálloda mesés kilátást biztosít mind a 165 szobájából és lakosztályából - ha pedig arra gondolok, hogy van egy privát, finomhomokos öblös tengerpartja is, akkor szó szerint aranykategóriás ez a szálloda. 

A privát strandon kívül azonban van itt egy négy darab étterem és bár, néhány medence, egy óriási napozóterasz, egy 2500 négyzetméteres spa, két teniszpálya, finn szauna, fitneszklub, dietetikusi tanácsadás és még egy halom fakultatív szórakozási lehetőség. De a legjobb benne tényleg az, hogy mindegyik szoba a tengerre néz, amiért sok helyen külön kell fizetni - itt alapból jár. 

Érdekesség, hogy ez Görögország valaha épített 2. legdrágább szállodája, mert dinamittal robbantgatták ki az amfiteátrumra hajazó szálloda teljes területének alapját - ennek megfelelően ez Kréta legdrágább szállodája is a maga napi 135 ezres induló árával, melyben a reggelin kívüli étkezés azonban nincsen benne.

Nana Princess Suite Villas & Spa

A Nana Princess Suites Villas & Spa luxushotel a 115 darabos lakosztályával és villájával azon ötcsillagos krétai luxusszállodákhoz tartozik, melyeknek direkt összeköttetése van egy kizárólagos használatú, privát, finomhomokos tengerparttal.

10 különböző kategóriában lehet itt szállást bérelni, melyek főleg méretben különböznek egymástól, másban nem nagyon: ahogyan a galériában is láthatjátok, az egész szálloda olyan, mint egy sorházas falu. Nyilván azok a legdrágábbak és legnagyobbak, melyek a tengerparthoz közel fekszenek és minél feljebb megyünk, annál "szerényebb" szállást kapunk. Persze a szerény szót nem kell szó szerint érteni, mert itt minden nagyon exkluzív. Néhány "alacsonyabb" kategóriájú lakosztály például saját szaunával vagy kinti-benti jacuzzival is rendelkezik, ami azért elég menő...

A szállodának két étterme van (az egyik egy olyan séf vezeti, aki korábban már nyert Michelin-csillagot); ezenkívül van egy 1400 négyzetméteres, kőből épült csillagnézős, romantikázós hely is, melyet ki szoktak bérelni esküvőkre vagy egyébként különleges alkalmakra. A beugró ide minimum 123 ezer forint egy éjszakára.

Stella Island Luxury Resort

Hát nem mesés? Ez az adults-only szálloda a bizonyítéka annak, hogy egy teljesen semmitmondó prérin, tengerpart nélküli területen is létre lehet hozni egy kultikus szállodát - csak éppen egy nagyon ütős dizájn kell hozzá. A Héraklion repterétől keleti irányba kb.20 perces autókázásra található Stella Island Luxury Resort mindezt tökéletesen teljesíti, sőt még túl is szárnyalja azt: egyike azon kevés szállodáknak, melyek képesek egy kész Maldív-szigeteki élményt létrehozni overwater bungalókkal és türkizkék vízzel Európa közepén. Több ilyen kéne!

Ételek tekintetében az összeállításban ez az egyetlen hotel, melyben van Bed&Breakfast, félpanzió és all-inclusive is. Én az utóbbi kettőt javasolnám már pár éttermen kívül sétatávolságra nem nagyon van semmi a környéken, a Stella Island egy csendes, nyugodt kis üdülőfalu közepén fekszik.

A legnagyobb privát szférát biztosító szobákat a 12 db medencés island villák biztosítják, ám azok teljesen külön vannak ettől a maldívos élménytől, úgyhogy én inkább a lagúnában lévő overwater bungalókat javasolnám azoknak, akik tetszik ez a hely - némelyikhez még kinti jacuzzi is jár, ami szintén elég menő. 

A szállodának tényleg csak az a hátulütője, hogy nincs tengerpartja. Oké, le lehet sétálni, nincs olyan mesze a testvérhotel (Stella Village - családias hangulatú, gyermekközpontú szálloda, kb. 400 méterre van), de az se nagy szám, így a legtöbb vendég inkább a hamis maldívos élményt élvezni, ami teljesen érthető, hiszen a legtöbben csak ezért választják ezt a szállodát. Mivel a szobák száma nagyon limitált, időben kell foglalni; az árak pedig olcsók, 160 ezer forinttól bérelhetőek itt a kis bungalók.

Blue Palace Elounda, a Luxury Collection Resort

A Blue Palace a Héraklion reptértől kb. 90 percre található Elounda turisztikai településén, az UNESCO Világörökség listáján szereplő Szpinalónga szigetével szemben. Az 57 hektáron elterülő 255 szobás Blue Palace nem szűkölködik a térben és a helyiségek nagyságában, teljesen olyan érzése van az embernek, mint egy kis boutique szállodában lenne, annyira szuper ki van vitelezve a hely.  Az ára viszont nem olcsó: napi legalább 130 ezer forintot kérnek el itt egy éjszakáért. De nézzük is, mit kínál ennyiért ez a szálloda! 

Először is csodálatos tengerparti kilátást;  másrészt olyan bungalókat, lakosztályokat és szobákat, melyek mindegyike rendelkezik verandával, legtöbbjük pedig saját privát medencével is büszkélkedik. Az egész környezet tele van ültetve olajfákkal, melyhez hasonlót én még az összeállításon belüli szállodáknál nem láttam, szóval igazán mesés és természetközeli szállodáról beszélünk. Jókat lehet itt sétálni, nézelődni és fotózkodni, több olyan panoráma kilátó is van a szálloda területén, ahová privát pikniket és vacsorát lehet igényelni (hát nem szuper?).

Ezenkívül itt is van spa, gym, valamint privát összeköttetésű strand is, mely a környékbeli más, krétai strandokkal ellentétben teljesen természetes (tehát a part itt nem homokos, hanem köves), valamint 5 db étterem és 2 bár is van. Tényleg szuper szálloda, nagyon görögös, rusztikus, kicsit olyan, mintha visszamennénk az időben. Ízlés válogatja, kinek hogy tetszik a szálloda jelleme - nekem kicsit romos, erődítményes, nem biztos, hogy én ezt választanám, de az biztos, hogy ez az egyik legjobb hotel Krétán.

Abaton Island Resort & Spa

Az ötcsillagos LGBTQ-és családbarát Abaton Island Resort & Spa Kréta egyik legnyüzsgőbb turisztikai csomópontjában, Chersonisosban fekszik, csupán 20 km-re Héraklion repterétől, valamint csak pár lépésre a Buddha Bar Beach Clubtól és a korábban már bemutatott Nana Princess szállodától. 152 szobája és lakosztálya van (ebből 71 db privát medencés), mely 14 különböző árkategóriával rendelkezik - szóval lehet válogatni bőven!

Az Abaton Island három medencével is büszkélkedik: egy végtelenített infinity medencével, egy gyermekbarát változattal és egy benti spa poollal - utóbbi a világhírű Elemis Spában található, tehát, aki szereti a masszázsokat és a pihentető, kényeztető kezeléseket, annak ez a hotel maga lesz a mennyország. A hotel mindemellett kiemelt figyelmet szentel a személyzet megfelelő öltözékére (meglepő, de ez így igaz; már-már frakkban van mindenki), valamint a napágyak megfelelő minőségére, hiszen napi 6-7 órát töltenek napozással a vendégek (ezt egyébként mind a szálloda tulaja nyilatkozta). 

A szállodának van még 5 db étterme is, melyből a Buddha Bar Beach közvetlen összeköttetéssel szolgál. Igazi bulihotel ez, nem az a romantikus, családi fajta, holott gyermekprogramok is vannak azért bőven. Egy éjszaka 80 ezer forinttól kezdődik, ami tartalmazza a reggeli árát.

Domes of Elounda, Autograph Collection

A Héraklion nemzeti repülőtértől keleti irányba kb. 90 perces autókázásra található Elounda turisztikai paradicsoma, ahová több luxusszálloda is épült. Ezek közül az egyik a családbarát Domes of Elounda, mely tökéletes kilátást biztosít az UNESCO Világörökség listáján szereplő Szpinalónga szigetére és velencei kastélyára. 

Ez a 118 lakosztályos szálloda olyan, mint egy mini falu luxuskiviteltben. Hatalmas a személyzet, van kids club, játszótér, meg minden ami egy ötcsillagos családbarát hoteltől elvártható (külön medence a gyerekeknek, a felnőtteknek, a babáknak stb.), de van itt egy kis spa, öt étterem és bár, valamint még egy sor házon belüli lehetőség a szórakozásra. Sétálgatni annyira nem lehet, mert hegyes terepen lettek elszórva a lakosztályok; a szállodán kívül pedig semmi sincs; az azonban előny lehet, hogy a lakosztályok többségéhez jár egy teljesen felszerelt konyha, ami gyerekekkel nem utolsó szempont.

A szállodának van egy privát sötéthomokos strandja (nem nagy szám, de legalább van), melyet azonban a főút elválaszt a hoteltől, így kicsit kín-keserves lehet a parányi strand és a hotel közötti mászka. Ez azoknak hátrány csak igazán, akik a hegy tetején kaptak lakosztályt és gyerekkel vannak. Teljesen mérhető, hogy miért üres mindig a strand, a legtöbb vendég inkább a medencés lakosztályokat választja, ami nem csoda. A Domes of Elounda azoknak tökéletes választás, akik nem akarnak kimozdulni a szállodából, viszont ki akarnak kapcsolódni úgy, hogy közben a gyerekek is jól érezzék magukat.

Másoknak annyira nem ajánlom, mert nem romantikus, az elhelyezkedése nem a legjobb és körülményes lehet még a strand való átjutás is. Ennek ellenére ez egy Marriott, Kréta egyik legjobbja, tehát minden puccra számíthat az, aki itt tölti el a nyaralását. Árak napi 90 ezer forinttól.

Domes Noruz Chaina, Autograph Collection

Szintén a Marriott szállodalánc által felügyelt Autograph Collection-hotelek közé tartozik a 2016-ban nyílt Domes Noruz Chaina, mely Héraklion repterétől 2 órányi autókázásra; Chania nemzetközi repülőterétől viszont csak 20 percre található, Chania városának szélén. Pár kilométeren belül már igazán nyüzsgő errefelé az élet: van minden errefelé, ami egy pezsgő nyaraláshoz kell. Szuper homokos strand, éttermek, mini golfpályák, hotelek és buszállomások tömkelege található meg a közelben, szóval ez az a hotel; ahol az autóbérlést én nem erőltetném, mert ha nem akartok szigettúrát, tökéletesen el lehet lenni nélküle is.

Pár szó magáról a 83 szobás hotelről: ez egy adults-only hotel, tehát a romantikázásra, baráti összejövetelekre és a nászutakra lett megtervezve, családostul ide nem lehet jönni. Bár privát strandja nincs, a hotel a parton fekszik, a mesés homokos strand csak pár lépésnyire van a szobától.

A szállodának van egy nagy fitneszterem és egy Elemis spája is, valamint két medencéje, melyek a strand mellett találhatóak; naplementekor pedig DJ játssza a szuper dalokat egészen éjjelig.  Babzsákok, homokzsákok, vízipipa és minden lazulós kellék van itt a tengerparti chillezéshez, kicsit "modern hippi" stílusú az egész hotel. Mindez napi 140 ezer forinttól kezdődik, ami a szigeten már a legfelsőbb árszabások egyike. 

Amirandes Grecotel Exclusive Resort

Ebben a szállodában (is) minden megvan ahhoz, ami egy tökéletes görög nyaraláshoz kell. Egyrészt ennek az ötcsillagos boutique hotelnek is van direkt összeköttetése a tengerparttal. Nem kell főúton rohangálni, nem kell shuttle busz, csak kimész a szobád ajtaján és már ott is vagy. De nem ám akármilyen tengerparttól van ám szó... hanem egy mesés, lassan mélyülő, privát fehérhomokos partról, ami aztán tényleg nagy ritkaság a görögöknél.  

Ez az a szálloda, ahol van élet bőven. Rengeteg a tér, rengeteg a különböző kategóriájú és elhelyezkedésű szállás, étterem, tér stb. kb. egy hét alatt be sem lehet járni az egészet. Nincsen messze a reptértől. kb. 25 perc alatt ott lehet lenni autóval, a környéken pedig van egy Aquarium, egy dínópark, egy planetárium, szóval egy csomó minden. Itt biztosan nem fogsz unatkozni! 

Azok viszont, akik egész nap csak henyélnének, azt is nyugodtan megtehetik, hiszen a szálloda teljesen el van szeparálva minden külső hatástól: vannak olyan lakosztályok, melyek mesés végtelenített medencével és kerttel is rendelkeznek (nézzétek meg a galériát), amik végében pedig ott a gyönyörű tengerpart... Azt hiszem, ennél több nekem nem kéne egy tökéletes nyaraláshoz. Toronymagasan vezeti ez a krétai szálloda a listámat, ráadásul az összeállításban az egyik legolcsóbb: 62 ezertől lehet itt bérelni szobákat. Nagyon ajánlom mindenkinek. 

Cayo Exclusive Resort

Ez a szálloda úgy hirdeti magát, mint Elounda legelegánsabb és legökotudatosabb hoteljét - mindenki döntse el maga, hogy ebből mi igaz; az azonban tény, hogy a Cayo a nevéhez hűen tényleg nagyon exkluzív. A szuper dizájn és a végtelenített infinity medencével rendelkező 74 db lakosztály és szoba mellett a strand sincs messze (kb. 300 méterre, ingyenes shuttle busz hozza-viszi a vendégeket) igaz, kis-nagy kövekkel teli, szóval fürdőpapucs ide kell. Más viszont nem nagyon van a környéken, szóval az autóbérlést javasolnám - már csak azért is, mert kb. 90 perc a reptérről ide az út, ami nem kevés.

Néhány szó még a környékről: képzeljünk el egy préris részt, gyönyörű tengerparti kilátással, mely mellett egy főút fut. Azon a főúton, szinte egymás mellett helyezkedik el az összeállításban is bemutatott Domes of Elounda, a Blue Palace Elounda és a Cayo Exclusive Resort - nagyjából az itteni vendégekből él meg az egész környék. Tengerpart ugye csak az a kis parányi köves öböl van, meg néhány étterem, de azokhoz is csak kocsival lehet eljutni, ahogyan a pár kilométerre lévő szupermarkethez is. Szóval ide kell autó vagy azok a vendégek, akik ezekben a szállodákban szállnak meg, nem mozdulnak ki a hotelből. Mindenki döntse el maga. 

Most, hogy az Elounda környékbeli lehetőségekkel mindenki tisztában, íme pár szó magáról a hotelről! A legtöbb szobához és lakosztályhoz van medence, szóval a szálloda két központi medencéjénél kb. soha nincsenek emberek. Van egy kis spa, egy kis gym, három étterem és nagyjából ennyi is lenne - mindez éjszakánkénti minimum 120 ezer forintért, mely tartalmazza a reggeli árát. Az ár-érték arány nem valami jó, kevés a szolgáltatás és a lehetőség, de hát az exkluzív helyszínért, az öt darab csillagért és a fantasztikus kiszolgáló személyzetért itt is fizetni kell. Ez a szálloda egyébként minden korú vendéget szívesen fogad, de nem kifejezetten gyermekbarát, a kisebbek nem biztos, hogy itt jól fogják magukat élvezni.

Acro Suites

A legjobbat érdemes néha a végére hagyni... Az ötcsillagos, mindössze 50 szobás és lakosztályos, adults-only Acro Suites Kréta északi részén, Mononatis településén található, mely Heraklion nemzetközi repülőterétől kb. 30 perces autóútra helyezkedik el, szóval az elhelyezkedés a krétai távolságok alapján nem is olyan rossz. De azért az autóbérlést ide is javasolnám.

Először is azzal kezdeném, hogy az Acro Suites a Stella Island és az Amirandes Grecotel mellett a másik kedvenc szállodám az összeállításból és úgy amúgy is az egész szigetről. Csupán egy hátránya van: a legközelebbi strand 2 kilométerre található - tehát ez nem az a hely, ahol ki se kell tenned  a lábadat a hotelből ahhoz, hogy egy szuperet strandolj a parton. Mendencékből viszont nincs hiány, így aki ettől el tud tekinteni, vagy éppen az elő-és utószezonban utazik Krétára, az biztosan jól fogja magát érezni: már csak azért is, mert az egész hotel a hegy tetejére épült, a kilátás pedig szemet gyönyörködtető minden egy pillanatban. Én alig várom, hogy egyszer eljuthassak ide! 

Hogy mit lehet még a szállodáról tudni? Nagyon modern, rendkívüli építészeti elemekkel rendelkezik, vannak is csodás barlang lakosztályok, de végtelenített (infinity) medencével rendelkező szobák és villák is; valamint egy egészen kivételes spa és napozóterasz, egy fitneszklub, egy bár és egy görög étterem is megtalálható itt. Az árba csak a reggeli tartozik bele, de fél-és teljes panziót is lehet igényelni. A környéken bolt stb. nincs, csak maga a természet; tehát itt nyugiban el lehet lenni, romantikázni; nagy társasági életet élni viszont itt nem lehet.

Talán akkor a legjobb, ha egy pezsgőbb élettel rendelkező szállodában is töltünk 5-7 napot és itt is - úgy maximálisan ki lehet hozni mindent a nyaralásból. Egy éjszaka 152 forinttól kezdődik.

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © Daios Cove, Blue Palace Elounda Resort, Domes of Elounda, Stella Island Luxury Resort, Nana Princess Suite, Abaton Island Resort Spa, Domes Noruz Chaina, Cayo Exclusive Resort, Amirandes Grecotel, Acro Suites

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

Bahamák  Bali  Dominikai Köztársaság  Dubai  Las Vegas  Kréta  Los Angeles  London  Maldív-szigetek  Miami  New York  Párizs  Santorini  Zakynthos

—————————————————————————————————————————————  

 

süti beállítások módosítása