Gretta

A világ 10 legszebb autóútja

2017. szeptember 24. - Gretta

A múltkori cikkem, 'A világ 10 legszebb vasútvonala' elképesztő sikereket ért el: több, mint 75 ezren néztétek meg egy hétvége leforgása alatt, amit ezúttal is nagyon köszönök! Most a világ leggyönyörűbb autóútjait válogattam össze nektek, amelyeken az utazás nemcsak mesés, de minden bizonnyal felejthetetlen is...

1_3.jpg© Getty Images

Panoráma út, Dél-Afrika

Ez a 209 km hosszú út a Drakensberg hegység lábainál, Lesotho területén, a Blyde folyó és a világ 3. legnagyobb kanyonja mellett húzódik végig. Hogy miről is híres? Rengeteg természeti látnivaló található itt (pl. a Berlin-vízesés, az Isten ablaka, valamint a Bourke’s Kuck Potholes és a Three Rondavels sziklaképződmények), melyeket mindenképpen érdemes megcsodálni. Tulajdonképpen épp ezért nem is meglepő, hogy sokan csak napok alatt képesek bejárni ezt a mesés panorámával büszkélkedő utat. Érdekesség, hogy az út vége közelében helyezkedik el az az Echo barlang is, ahol 1873-ban Alec Petterson megtalálta az első aranyat, és ahol elkezdődött az egész Dél-Afrikai aranyásás.

4_4.jpg

Fekete-erdő útja, Németország

Idén ünnepli a 85. évfordulóját a Fekete-erdő útja (B500, németül: Schwarzwaldhochstrasse), ami olyan, mintha a Grimm-fivérek egyik meséjébe csöppentünk volna! Freudenstadt városából indul és 60 km hosszan át fut egészen Baden-Badenig a Vogézek hegyláncolat, a Mummel-tó, a Lothar Path faerődítmény és a Karlsruhe Ridge sziklaképződmények mellett.

A TripAdvisor vélemények szerint ez Európa egyik legszebb panorámás útja, melynek kis faluiba gyakran járnak pihenni a Stuttgartban lakó németek. Akár egy nap alatt is be lehet járni a túrát, sokan viszont egy egész hétvégét rászánnak, mert sok étterem és kisebb-nagyobb szálloda is van a környéken.

2_3.jpg

Icefields Parkway, Kanada

A 230 km-es út Kanada legszebb tájain, a Moraine-tónak otthont adó Banff Nemzeti Parkon (Kanada legrégebbi nemzeti parkján), valamint a Jasper Nemzeti Parkon halad végig – az utóbbinál tekinthető meg a Maligne tó is, ami minden bizonnyal az egyik legtöbbet fotózott természeti látványosság. Az út a Lake Louis síparadicsomnál befejeződik, de akinek még mindig van igénye a nézelődésre, az könnyen rátérhet az 1-es autópályára, ami még a Yosemite Nemzeti Parkot is átszeli – igazi panorámás utakból tehát nincs hiány.

Az Icefields Parkway-t eredetileg egyébként szamárútnak használták, véglegesen viszont csak az 1940-es években készült el. Július-augusztus környékén – amikor a legkellemesebb az időjárás - turisták tízezrei kelnek át rajta.

6_1.jpg© Getty Images

Hana Highway, Hawaii

Bár Kahului városa és a Hana nevű kis falvacska nincs olyan messze egymástól, a kettő közötti 134 km-es út megtételét legalább 2.5 órával kell számolni a 619 db éles kanyar, az 59 db híd és a 25km/h sebességkorlátozás miatt – és akkor még a forgalomról, valamint az út rossz minőségéről még nem is szóltam! (A képen egy frissen felújított rész látható).

Mindezek ellenére megéri ide elmenni, mert csodás természeti nevezetességek (South Wailua vízesés, Haleakala Nemzeti Park) tárulnak elénk az úton – igaz, azokat egy bérelt kisbuszból még jobban lehet látni, mert a vezetésre tényleg nagyon kell figyelni: a Hana Highways több, mint 100 éves és nem minden része tökéletesen ép…

ITT van egy nagyon jó kis angol nyelvű beszámoló az útról, mindenképpen ajánlom azoknak, akik Mauiba terveznek nyaralást. 

© Getty Images

Ring Road, Izland

Az 1335 km-es út (Route 1) levezetése elég bátor és merész vállalkozás, ezért a szakértők legalább két hetet ajánlanak a túrára, de csak június-július környékén, amikor a napsütéses órák száma 18-20 körül van. A Ring Road – ahogyan a nevéből is gondolhattjátok – az egész Izlandod körbekerüli, melynek kezdő –és végállomása is Reykjavik. Az út során vízeséseket, gejzíreket, tavakat, kisvárosokat, strandokat és még sok minden mást is lehet látni – az összes természeti jelenséget ábrázoló képet a galériára kattintva tekinthetitek meg.

Érdekesség, hogy az egyik barátom pár napja jött vissza Izlandról, ahol a Blue Lagoont is meglátogatta – szörnyű és lemondó véleménnyel volt a helyről, melynek alján parókaként gyülemlenek a hajszálak, a műanyagflakonok és más oda nem való dolgok is. Állítása szerint az emberek nem zuhanyoznak le a lagúnázás előtt, ezért az egész víz szennyezett és tele van mocsokkal – csak pár pillanatig maradt a vízben. Nektek mik a tapasztalataitok?

7.jpg

Route 66, Amerikai Egyesült Államok

Az USA leghíresebb országútja: a Chicagotól Los Angelesig tart és a csaknem 4000 km-es Route 66 nyolc amerikai államot (Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Új-Mexikó, Arizona, Kalifornia) érint. A második világháború alatt katonák tízezrei szelték át, később a motoros kalandorok, ma már pedig csak a nosztalgikus turisták használják. Hogy miért? A 66-os úton nincsenek nevezetességek, csak természeti szépségek, a modern autópályákon pedig az emberek gyorsabban és könnyebben el tudnak jutni A-ból B-be.

A tapasztalt vezetők szerint érdemes előre foglalni szállást, mert a kicsi motelek hamar megtelnek, valamint vízzel és élelemmel felszerelkezve vágjunk neki az útnak, mert ez nem az az út, ahol lépten-nyomon szupermarketekbe botlik az ember. A Route 66-ra tipikusan illik az a mondás, hogy „nem a cél, hanem az út a fontos” –  többek között ezért (is) szeretném annyira végigautókázni. :)

5_1.jpg

Southern Alps Highway, Új-Zéland

Az 1639 km-es autóút Christchurchben kezdődik, a fénypontja pedig a Mount Cook Nemzeti Park gyönyörű látképe, de egészen Queenstown-ig is továbbvezethetünk. Az út hegyekkel, tavakkal és füves pusztákkal van körbevéve – a kocsiból pedig még a Pukaki gleccsertavat is láthatjuk, ahol a Hobbit c. filmet forgatták.

A turisták szerint, ha ide utazol, nem érdemes kihagyni a Franz Josef és a Fox gleccereket, amiket a szakértő által vezetett csoportokban akár a saját lábunkon is felfedezhetünk. Még több információ a csoportos túráról ITT. 

8.jpg

Pacific Coast Highway, Amerikai Egyesült Államok

Korábban már írtam a Csendes-óceán melletti vasútvonalról, a Coast Starlight-ról, de annyira szemet gyönyörködtető a Kaliforniában vele párhuzamosan futó Pacific Coast Highway is, hogy egyszerűen bele kellett tennem ebbe az összeállításba.

Az 1055 km-es útszakaszt 1934-ben építették és nagyjából 10 órába telik végigvezetni rajta, mindenféle pihenő vagy megálló nélkül. Az út Kalifornia északi határától, Oregontól indul és egészen San Diego-ig tart, de a legtöbben a San Francisco-i Golden Gate hídtól kezdenek neki.

Ha még ennél is nagyobb kalandra vágysz, indulj Seattle-ből a 101-es autóúton, vezess végig a Pacific Coast Highwayen, majd San Diegoban térj át az 5-ös autóúpályára a mexikói Tijuana felé. Az óceánparti út egészen Guatemala határáig fut, tehát bőven lesz látnivaló.

9.jpg

Khardung La Roadway, India

A világ legmagasabban fekvő autózható hágója a Himalája közelében helyezkedik el, a kőomlások és az extrém magasság miatt pedig a fokozottan veszélyes utak közé sorolják.

A Khardung La 5359 méteres hegycsúcsához meredek út vezet: csak úgy lehet feljutni, ha az ember nem száll ki a kocsijából és simán kibírja a 2-3 órás szerpentineket – meg persze az oxigénhiányos levegőt. (Mellékesen megjegyezném: a Mount Everest alaptábora is 5643 méter magasságban van). A felhajtáshoz egyébként külön engedély kell, de ezt a közeli Leh kisvárosában lévő utazási ügynökök némi díjazás ellenében simán beszerzik.

A hágó közelében fantasztikus nevezetességek (pl. a Shanti Stupa buddhista templom vagy Namgyal Tsemo Gompa kegyhely) és természeti látnivalók vannak, a luxusigényű turisták viszont ne vágjanak neki a túrába! Sokszor előfordul, hogy nincs víz; az oxigén szegényes, infrakstuktúra szinte nem is létezik, és ha nem az ötcsillagos The Grand Dragon Ladakh szállodába foglalsz szállást, kényelemmel sem leszel nagyon gazdagabb.

10.jpg

Amalfi Coast Highway, Olaszország

A Sorrento és Salerno között elhelyezkedő 50 km-es útszakaszt (SS 163) már többször választották a világ legszebb autóútjának, ezért nem meglepő, hogy rengeteg mozifilmben is felbukkant már a mesés tengerre néző kilátással büszkélkedő Amalfi Coast Highway.

Leginkább ősszel, illetve kora tavasszal ajánlatos megtenni az utat, ilyenkor ugyanis kevés a turista, az időjárás viszont még szuper. A helyiek azt ajánlják, hogy először ne a dél felé vezető úton, hanem inkább északra, Salerno-tól Sorrento felé haladjunk az Amalfi Coast Highway-en, mert így kikerülhetjük a nagyon éles és veszélyes kanyarokat.

Én néhány éve voltam először a környéken: akkor a pár napos Nápoly-Vezúv-Pompei-Sorrento-Capri látogatáson kívül Positano és az Amalfi-part sajnos már nem fért bele a túrába, de legközelebb mindenképpen ellátogatok erre a mesés vidékre. 

Melyik utat vezetnétek végig a legszívesebben?
 
pollcode.com free polls
süti beállítások módosítása