Gretta

Csend, nyugalom és türkizkék tenger, míg a szem ellát - ilyen Málta ősszel

2017. október 28. - Gretta

Vegyes érzésekkel jöttem Máltára, mert sokan csalódottan meséltek róla: nagyon kopár, állandóan száll a por, rosszak az útviszonyok, a főváros kicsi és zsúfolt, tele van turistákkal - ezekkel én mind tisztában voltam, mikor leszállt a repülőgépem a gyönyörű kis szigeten. 

Az ismerőseim tanácsát megfogadva nem a főszezonban, hanem az utószezonban jöttem ide, amikor már nem süt annyira a nap, kevesebben vannak a szigeten és élvezetesen körül lehet nézni Máltán. A pár napos kis kiruccanásom szuperül sikerült!

Hogy miért? Málta közel van, mindenhol beszélik az angolt és az egész sziget hamar bejárható - tökéletes helyszín egy hosszú hétvégére! Egy hosszabb nyaralásra, nyári vakációra viszont nem feltétlenül ajánlom – hacsak, nem vagy búvárfanatikus, vagy bele nem botlasz egy kihagyhatatlan ajánlatba (amit Máltán azért elég könnyű találni). A fapadosok egész évben nagyon kedvező áron visznek a szigetre, ezért tényleg kár lenne kihagyni egy olyan ország meglátogatását, amit egy hét alatt bőven (!) meg tudunk ismerni.

img_0999.JPG

Ez a látkép egyszerűen pazar - nem tagadom, jó volt az esős Budapest után ilyen szépet látni

 

Málta híres a sok búvárcentrumáról, a jobbnál jobb olasz éttermeiről, Valletta dimbes-dombos utcáiról, de a természetjárók is találnak maguknak látnivalót: igaz, ahhoz lehet, hogy kompra/hajóra kell szállni. Az én kedvencem a cominó-i Kék Lagúna volt, ami egyszerűen mesés! Egy kis hajóval lehet átmenni a szigetre - ételt-italt, napkrémet valamint napernyőt viszont vigyél magaddal, mert az egész „strand” egy hatalmas, kopár sziklás rész, ahol pillanatok alatt le lehet barnulni, még ősszel is! 

img_1033.JPG

Ősz és kora tavasz a legidálisabb idő Málta legnagyobb látványosságánának, a Blue Lagoon-nak a meglátogatására 

 

 A másik csodálatos látnivaló a Gozo-n lévő sziklaképződmény, az Azúr-ablak volt, amit nagyon szerettem volna élőben is látni, de 2017 márciusában egy vihar következtében összedőlt. Gozo egyébként sokkal nyugisabb, zöldebb és „helyibb”, mint Málta – személy szerint nekem jobban is tetszett (már csak a szuper Ramla Bay strand miatt is), ezért legközelebb biztosan ide jövök majd, nem a főszigetre. 

Mdina a sziget közepén lévő „elvarázsolt” város, ami Vallettához képest nagyon nyugalmas és csendes. Az egész települést egy nagy várfal veszi körül, amit akár lovashintóval is bejárhatunk! Érdekesség, hogy a Trónok Harca sorozatban is szerepelt már a mediterrán kis városka.

 

Máltán az egyik kedvencem a valletta-i Barracca Garden lett, ami egy nyilvános park, tele szebbnél szebb növényekkel, virágokkal és pálmákkal. Akik ismernek, tudják, hogy mennyire rajongok a botanikus kertekért és a nemzeti parkokért, tehát hamar a szívembe lopta magát a kis szökőkutakkal, lépcsőkkel és kedves kis kávézókkal teli kert. Egyébként a vakációm ideje alatt kezdett el virágozni a fehér színű tengerihagyma, amihez hasonlót még életemben nem láttam, ezért megint örültem, hogy nem a nagy nyári melegben utaztam ide. 

A fővároshoz, Valettához közeli strandok nem valami élvezetesek, ezért bátran szállj buszra, és látogasd meg a Nyugat-Máltai Golden Bay strandot! Az „arany öböl” maga a finom homokos tökély és messze a sziget legjobb strandja. A beach melletti szikla oldalán ráadásul egy szuper szálloda is van, ami szerintem a legjobb elhelyezkedésű az egész szigeten: csodás a kilátás, nincsen kosz, szálló por, az egész vidék érintetlen, ráadásul a Gozo-hoz tartó kompkikötő sincs messze. A Raddison Blue Resort & Spa Málta azon kevés szállodái közé tartozik, amelynek közvetlen összeköttetése van a stranddal – ez pedig nagy előny azoknak, akik pihenni jönnek Máltára.

Az utolsó tömeges napok egyike a Golden Bay strandon - ennél már csak kevesebben lesznek októberben, nyáron viszont mozdulni sem lehet a parton

 

A kisgyermekes ismerőseink a fővároshoz közel lévő Attard városka nyilvános játszóterét, a BOV Adventure Park-ot dícsérték nagyon, ami egy igazi elsőosztályú gyermekpark gumitéglával, műanyagmászókákkal, hosszú csúszdákkal és mindenféle jó dologgal. A közelben egy borászat is van (Meridiana Wineyard), amit én csak kocsiból láttam, de nagyon hívogató volt. Legközelebb biztosan beugrok :)

Ha nem a búvárdiplomád megszerzéséért jössz a szigetre, mindenképpen az elő-vagy utószezonban gyere! Málta és környéke (Gozo és Comino) meglátogatására pár nap, de maximum egy hét elég, így, ha hosszabb nyaralást tervezel, érdemes fontolóra venned más környékbeli szigeteket is (pl. Szicília, Korfu, Ciprus, Zakynthos stb). 

süti beállítások módosítása