Gretta

Nagy-Britannia legjobb tengerpartjai

2017. november 05. - Gretta

Korábban már olvashattatok arról, hogy a walesi Rhossili Bay-t a világ egyik legszebb strandjának választották - ezen felbuzdulva Alessio Putzu fotográfus végigjárta Nagy-Britannia legszebb partszakaszait és olyan mesés képeket készített el, melyeket nem mindennap láthatunk. Jó szórakozást!

A dorseti 'Striking Durdle Door' szikla boltív az UNESCO világörökségi listáján szereplő Jurassic Coast legtöbbet fotózott látványossága. A gyönyörű part az Ocar Wilde szerelmei és a Nanny McPhee filmekben, valamint Cliff Richard - Savior's Day és a Tears for Fears - Shout című videoklipjeiben is szerepel.                           

A walesi South Stack világítótorony meglátogatására érdemes több órát rászánni, hiszen túrázni is remekül lehet a környéken. A képen nem látszik, de a világítótoronyhoz több száz meredek lépcsőfok vezet - ezt érdemes lehet figyelembe venni, főleg rossz idő esetén, amikor az épületet amúgy sem lehet meglátogatni. 

Az 1859-ben épült Godrevy világítótorony Cornwell megyében található és 300 méterre található a parttól - az automatizálást csak 1939-ben hajtották végre, egészen addig meglehetősen magányosan lehetett itt éldegélni. 

A walesi Worm's Head apró szigetét eredetileg 'Wurm'-nak (azaz sárkánynak) nevezték el a vikingek, olyan erős és nagysodrású hullámok csapkodták a sziklás partjait. Szerencsére a fotósnak egy különösen nyugodt időszakban sikerült lencsevégre kapnia ezt a gyönyörű  tájat, ami a világhírű Rhossili Bay közvetlen közelében található.

A Northumberlandban lévő számos kastély közül talán a Dunstanburg kastély a legizgalmasabb - még a Rózsák háborújában, 1460-ban szerezte meg a ma is látható sérüléseit. Az épület romos szépsége William Turnert, a 19. századi romantikus festőt is rabul ejtette, aki  többször is megörökítette ezt a magányos monstrumot. 

Tyne and Wear megyében, St. Marys parányi szigetén, egy természetvédelmi területen található meg ez a világítótorony, amit 1898-ban építettek meg. A látogatók a mai napig felsétálhatnak a torony tetejére, hogy a kilátásban gyönyörködjenek, de egy kisebb turistacentrum is a nézelődők rendelkezésére ál.

A skóciai Elgolt végeláthatatlan köd fedi - a zord vidéken főleg a halászatot kedvelő turisták fordulnak meg, mivel a környéken nincsen túl sok látnivaló. 

A Cornwall megye északi részén található Boscastle kis faluja, ahonnan ez a mesés kilátás nyílik a Kelta-tengerre. Érdekesség, hogy a környékene gyedül csak itt van természetes kikötő, amelyet még 1548-ban épített Sir Richard Grenville.

A walesi Mumbles világítótorony építését 1794-ben fejezték be, tehát egy meglepetősen régi épületet, műemléket ábrázol a kép. A turisták nem ajánlják a fürdést vagy a parton való tartózkodást, mert nincsen vízimentő, a hullámok és a szél pedig hatalmasak tudnak lenni.

Nem kell Izlandig menni, ha a sarki fényt látni akarod! A skóciai Neigh Point világítótorony mellől pazar a kilátás. Mivel a környék tele van meredek sziklákkal, csak egy biztonságos útvonal létezik, amit kb. 45 perc alatt lehet megtenni egy irányba. A 2.2 km-es utat csak megfelelő cipővel és felszereléssel ajánlott megtenni. 

 

 ————————————————————————————————————————————— 

'A világ legszebb tengerpartjai' cikksorozat további összeállításai: 

Korfu|Santorini|Thaiföld|Nagy-Britannia|Zakynthos 

————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása