Gretta

Santorini legjobb tengerpartjai

2020. augusztus 19. - Gretta

Bár a görög szigetek egyik legszebbje, Santorini nem a fantasztikus strandjairól, hanem inkább az exkluzív privát medencés szállásairól vált híressé, tény, hogy a tenger szerelmesei itt is megtalálhatják a számításaikat. Következzenek Santorini legjobb tengerpartjai! Neked melyik a kedvenced? 

the-beach-of-vlychada-_-santorini_s-most-amazing-beach.jpg

Vlychida 

Rendkívül lenyűgöző, fekete homokos strand, melyet fehér sziklaformációk vesznek körül - ilyen tengerpartot aztán nem lehet mindenhol találni! Napágyak, napernyők és egy-két étkezési lehetőség is van itt (a Theros Wave Bar pl. Santorini egyik legjobb kilátással rendelkező strandbárja, rendkívül szuper, de azért pakolj magadnak mindent, amire szükséged lehet), a víz viszont egy-két lépés után durván mélyül, szóval itt a fürdés csak azoknak ajánlott, akik azért tudnak úszni. A hely szépsége viszont mindezek ellenére annyira lenyűgöző, hogy mindenképpen ajánlanám a meglátogatását - nem is csoda, hogy az EU Kék zászlós díjjal jutalmazta még 2017-ben. 

Almyra

A Vlychida beach mellett helyezkedik el ez az apró, de gyönyörű strand - nagyjából hasonló körülményekre kell számítani, mint a szomszédjánál. Kocsival nehezen megközelíthető (földúton kell haladni 3 kilométert), de cserébe egy abszolút csendes, mindentől távol lévő, már-már privát strandot kapsz cserébe, mely fantaszitkus sziklaformációkkal van körülvéve. Ezek után talán magától is érthetődik, de itt aztán nincsen semmilyen turisztikai központ, napágy, étterem stb. (mondjuk van egy kis halbár, a Captain Marcos Tavern, ami mondjuk csak nyáron van nyitva), szóval vigyél mindent magaddal, amire szükséged lehet. A víz egyébként általában nyugis és kristálytiszta, apró kavicsokkal. 

Red Beach

Ha van olyan strand, amit meg kell Santorinin látogatni, akkor ez az! Egy (világviszonylatban is) rendkívül tetszetős tengerpartról van szó, mert a strandot körülvevő szikláktól kezdve a homokon át itt minden vöröses árnyalatokban úszik. Tényleg meseszép! Ez a strand rendkívül közel helyezkedik el Akrotiri városi strandjához (és a régészeti területekhez), ahonnan indul ide hajójárat (gyalog is meg lehet közelíteni, de a hőségben necces kis sziklás túra lehet) Nem mellesleg ide érdemes korán érkezni, főleg nyáron, mert egy nagyon apró strandról van ám szó... Napernyők, étkezési lehetőség van, de csak korlátozottan. 

White Beach

Szintén Akrotiri kis városához közel helyezkedik el a White Beach is, egyből a Red Beach mellett - bár, valamivel kisebb, mint a szomszédja, tehát ne várjuk nagy területeket. Sajnos, ahogy néztem, a  két strandot nem köti össze jelölt autóút, biztosan a környező hegyek miatt, ezért csak egy kis kitérővel, Akrotiri városa felől lehet megközelíteni a strandokat. Ez mondjuk el is veszi a legtöbb turista kedvét, sokan inkább csak a Red Beachet választják, ezért a White viszonylag csendes és nyugis. Ezt a strandot főleg azok fogják szeretni, akik értékelik a festői környezetet és a kristálytiszta vizet, de nem zavarja őket a vízben és a strandon lévő nagy fehér kavicsrengeteg. 

Perivolos

Santorini egyik legnépszerűbb strandja: kirívóan nagy területekkel rendelkezik, igazi hosszú, fekete homokos, tiszta vízű strand, melyet az EU Kék zászlós minősétéssel is jutalmazott még 2017-ben. Teljesen mindegy, hogy csak pihenni akarsz vagy úszni, itt garantáltan jól fogo érezni magad - a beachen ráadásul rengeteg jó kis bár és étterem is található, hogy a napozóágyak választékáról ne is beszéljünk. A strand legnépszerűbb koktélbárjai egyébként a JoJo (ahová még egy medencét építettek), a Kelly's (ír bár) és a Wet Stories - ha ezekbe beülsz, biztosan jól fogod magadat érezni.

Agios Georgios

Szóval, ez a strand ott helyezkedik el, ahol a Perivolos Beach végetér - egy nagyon hosszú strandról van szó, nincsenek kövek, csak fekete selyemhomok, a tenger nagyon tiszta és sokkal (de tényleg sokkal) kevesebben vannak, mint az előző strandon. Ellenben itt is vannak beach bárok, éttermek (a Seaside by Notos strandos viszonylagban igazi upscale étterem, a Ta Dixtia halbár, míg az Anemos beachbár hangulatú kávézó-étterem keverék), napágyak, sőt még vízisportokat kínáló standok is. Abszolút szuper, ha nyugiban, de kényelemben szeretnél eltölteni egy napot a strandon! 

Kamari

Santorini legtöbbet látogatott strandjáról van szó, kristálytiszta kék vízzel, vulkanikus fekete homokkal és minden mással, amit egy turisztikai beachtől elvárhat az ember. Éttermek, beach bárok, napágyak, vízi sportok tömkelege itt alap és a Kamari azon kevés strandok egyike, ahol még életmentők is vannak, sőt - itt még egy búvárközpont is működik. Rendkívül népszerű a családok körében, könnyen lehet parkolni, a város pedig olyan közel van, hogy napközben simán el lehet menni egy kicsit nézelődni vagy shoppingolni a strandról. 

 

Koloumpos

Santorini egyik legcsendesebb és legnyugisabb strandja, melyet a nudista napozók is előszeretettel élveznek. Oiahoz viszonylag közel (kb. 2 kilométerre), a sziget túloldalán található ez a fekete homokos, apró kavicsos tengerpart, melynek rendkívül meleg a vize - ez azért lehetséges, mert a beachtől pár kilométerre található egy aktív vulkanikus kráter, mely folyamatosan melegen tartja a vizet. Napágyak és egyéb "exkluzív" dolgok itt nincsenek, ez egy teljesen fapados strand, úgyhogy vigyél magaddal mindent (beleértve az enni és az innivalót is), ha itt szeretnéd tölteni a napodat! 

 

 ————————————————————————————————————————————— 

'A világ legszebb tengerpartjai' cikksorozat további összeállításai: 

Korfu|Santorini|Thaiföld|Nagy-Britannia|Zakynthos 

————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása