Gretta

A világ 10 legszebb hegye

2018. január 12. - Gretta

Minden hegy a maga nemében szemet gyönyörködtető - ezek az égigérő csodák viszont a Föld legszebb pontjain állnak, olyan panorámában, melyekről még álmodozni is fantasztikus! Következzenek a világ legszebb hegyei - a teljesség igénye nélkül.

10_2.jpg

© Lonely Planet

Fudzsi, Japán

A japánok szent helye az abszolút szépség megtestesítője, hiszen szinte tökéletesen szimmetrikus: költők, festők és művészek ezreit ihlette meg, évente pedig zarándokok milliói látogatnak el ide, hogy felhőtlen időben akár 150 km-re is ellássanak a 3716 méter magas hegy tetejéről.

A Fudzsi megmászását négy különböző útvonalon, nyáron (július 1. és augusztus 31. között) ajánlott megtenni, a szezonon kívül ugyanis az alacsony hőmérséklet, az erős szél, az állandó eső és a mentési szolgálatok hiánya veszélyezteti a helymászókat. Figyelem! Ez nem egy egynapos túra: az első nap 3-7 óra hegymászás, majd a csúcs közelében lévő pihenés, a második nap pedig a csúcs megmászása és a lejutás (kb. 2-5 óra) a cél - maga a mászás egyébként teljesíthető a nagymamák és a kisgyermekek számára is, az útra leginkább csak jó állóképesség, megfelelő cipő, előre lefoglalt menedékház és esőkabát szükséges.

9_7.jpg

© Shutterstock / Gaspar Janos

Matterhorn, Alpok, Svájc-Olaszország

Az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a maga 4478 méterével - keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli pedig Olaszországhoz tartozik. Megmászása kezdőknek lehetetlen: felfelé 6-14 óra kemény fizikai munka vár rád, úgy, hogy alattad több ezer méter mélyben 70°-os dőlésszögben áll a sziklafal, ezért a túra csak profi  és gyakorlott hegymászóknak ajánlott, nekik is csak hegyivezetővel - de a Matterhorn még így sem veszélytelen, hiszen egyike a világ legtöbb balesetét okozó természeti látványosságainak. Ennek ellenére nyáron kb. napi 150 mászója van, Magyarországról is indítanak túrákat - de a közelben rengeteg szuper wellnesshotel is található, ezért inkább csak a távolból ajánljuk csodálni ezt a mesés hegyet! Ezt a fényképet egyébként egy magyar fotós készítette - innen is köszönöm neki ezt a gyönyörű képet! 

7_5.jpg

© Shutterstock / Tamara Magdyk

Half Dome, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

2694 méteres magasságával nem ez a gránitszikla Sierra Nevada legmagasabb hegye (hanem a Mount Whitney 4421 méterrel), mégis a "fél kupola" lett a Yosemite Nemzeti Park védjegye. Megmászni rendkívül nehéz, nagy erőnlét szükségleltetik hozzá, hiszen sokszor szinte 90°-os a dőlésszöge, a tetejét pedig csak kábeles útvonalon lehet megközelíteni - a kilátás felülről viszont megfizethetetlen. Összesen kb. 10-14 órás hegymászást igényel a 22 km-es túra, de ha a kényelmesebb megoldást választanád, San Francisco-ból VIP helikopterek is indulnak fejenként 1,5 millióért a Yosemite nevezettségeihez.

8_3.jpg

© Shutterstock / emperorcosar

Vinicunca, Andok, Peru

A szivárvány hegynek is becézett 5200 méteres geológiai csodát csoportosan, helyi túravezetővel lehet megmászni, fejenként 30-40 $-ért - az utazási ügynökségek változó kínálatának köszönhetően. A vélemények szerint egyébként cseppet sem jó móka megmászni az élőben nem is olyan színes hegyet: ez a világjáró pár például életük legrosszabb hegymászásának titulálta a túrájukat és konkrét okokat is mondanak, amiért senkinek nem ajánlják a Vinicunca-t - bár ők esőben, hóban és sárban indultak neki nagy kalandnak. Az állításuk szerint csak 45 percet tartózkodhattak a hegy csúcsán, viszont 70 perui solért (kb. 6000 forint) szamarak is felvisznek a "szivárvány tetejére". 

1_7.jpg

© Shutterstock / Nick Fox

Kirkjufell, Izland

Snæfellsnes-félszigeten,  Grundarfjörður falujának közvetlen közelében található Izland egyik legtöbbet fotózott természeti  nevezetessége, amely az északi fény miatt szeptember és január között a leglátványosabb:  Kirkjufell szinte óráról órára más arcát mutatja, ezért is kedvelik annyian. Érdekesség, hogy a "templomnak" is becézett 463 méteres hegy a Trónok harca 6. és 7. évadában is feltűnt, mint forgatási helyszín.

3_7.jpg

© Shutterstock / kavram

Cerro Chaltén, Patagónia, Argentína

A patagóniai Los Glaciares Nemzti Parkban helyezkedik el a 3375 méteres Cerro Chaltén (vagyis a Cerro Fitzroy néven is emlegetett hegy), mely bár Argentína és Chile határán húzódik, a csúcsa teljes egészében Argentínához tartozik. Régebben szent hegyként tisztelték a korábban itt élő indiánok, ma már pedig az extrém hegymászók és a természeti fényképeszek egyik kedvelt helye lett az Andokban. Nagyon nehezen megmászható hegyről beszélünk: a csúcsát eddig kevesen hódították meg, hiszen a viharos idő és az extrameredek, közel függőleges sziklafal még a 4-5000 méteres hegységeket megjártakat is sokszor elbizonytalanítja.  

4_9.jpg

© 3 Zinnen Dolomites

Három nővér, Dolomitok, Olaszország

A "Hármas hegyorom" egy jellegzetes formájú, három csúcstömből álló hegycsúcs, melynek legmagasabb pontja 2999 méter - nem csoda, hogy ez a extrém hegymászók kedvenc helye, mely körül számos könnyű túraösvény is található, ezért a turistaszezonban csak úgy özönlenek ide a kirándulni vágyók és gyakoriak a "gyalogos dugók" is (nyáron például naponta 2000 turista érkezik a legmagasabban fekvő turistaházhoz).  Érdekesség, hogy 1998 óta minden évben megrendezik a  Drei-Zinnen-Lau nevű 17,5 km-es extrém futóversenyt, mely a közeli Sexten falvacskából indul és a 2405 méter magas Drei Zinnen menedékháznál fejeződik be, a hármas hegycsúcs közvetlen közelében. 

5_6.jpg

© Lonely Planet

Denali, Alaszka, Amerikai Egyesült Államok

Az alaszkai "csúcshegy" 6168 méter magas, egy ideig pedig William McKinley amerikai elnök nevét is viselte, három évvel ezelőtt - Barack Obama alaszkai látogatásakor - viszont ismét Denali (azaz atabaszkul "nagy hegy") lett a csodás természeti látványosság neve. Azok a profi hegymászók, akik már megmászták a Denalit, főként nem is az útvonalak miatt találják nehéznek a hegyet, hanem a rémes időjárás miatt - a sarkkör közel van, a térséget pedig három oldalról is víz uralja (északról a Jeges-tenger, nyugatról a Bering-tenger, délról pedig a Csendes-óceán), ezért állandóak a hó-és szélviharok a térségben. Észak-Amerika legmagasabb hegye egyébként a Denali Nemzeti Parkban található, ahol külön turistautak is ki vannak jelölve a látogatóknak. 

2_8.jpg

© Shutterstock / alexilena

Benbulbin, Írország

Európa egyik legkülönlegesebb sziklaformációja az Írország nyugati síksága fölé magasodó, lapos tetejű Benbulbin, melynek legnagyobb magassága 526 méter. A Dartry hegyek közé tartozó különlegesség tetejére érve fantasztikus látkép tárul elénk, ráadásul különösebb hegymászói képesítés sem kell a megmászásához. Ez a túraügynökség például részletes beszámolót ad arról, mire is számítsunk, ha velük másszuk meg a Benbulbint: többek között arra is kitérnek, hogy észak felől (az Atlanti-óceán erős áramlatai és a meredek sziklák miatt) nem vezetnek túrákat, dél felől viszont könnyű, 4-5 órás kis séta az egész, amit az év bármelyik szakaszában meg lehet tenni - persze a legjobb nyáron, mikor nem esik olyan sok eső.

6_5.jpg

© Isle Of Skye

Quiraing, Skócia

Kicsit kilóg a felsoroltak közül, mert hivatalosan nem is hegy, hanem csak "domb", de az 543 méterével még Kirkjufellnél is magasabb, ráadásul a megmászása még a jó állóképességű kezdőknek is ajánlott! A Quiraing-hoz való online mászási segédlet ITT megtalálható angolul - rendkívül érthető, egyszerű és képekkel illusztrált, de a hegymászást ennek ellenére nem szabad elviccelni!

Rossz időben, esőben nem javasolt a túra; amennyiben pedig hegyi vezető és csoport nélkül vágsz neki a kalandnak, a biztonságot minden más elé prioritizáld! Esőkabát, vízálló ruha, jó túracipő-bakancs, élelem és ital ne hiányozzon a hátizsákodból, ahogyan gyógyszerek és más egészségügyi felszerelések is legyenek nálad. A TripAdvisor-os vélemények szerint egyébként 3-4 óra alatt meg lehet tenni a dombra vezető oda-visza utat és az első 45 perc a legkeményebb - ami a combokat is nagyon erősíti! 

süti beállítások módosítása