Gretta

A világ 10 legkeresettebb filmhelyszíne

2018. február 28. - Gretta

Ha olyan nagy filmrajongó vagy, mint én, biztosan egy csomó mozi az eszedbe jut, a lehető legkülönlegesebb  és legvagányabb forgatási helyekkel. Most összegyűjtöttem nektek a legtöbbet kamerázott helyszíneket, amelyekből az első 10 - nem nagy meglepetésre - Amerikában van. Tippeltek, melyik az első?

 

Central Park, New York, USA

A Central Park vezeti a listát 231 filmmel és sorozattal. Szinte alig akad olyan Hollywoodi mozi, ami nagyvárosban játszódik és nem forgat le pár percet ebben a gyönyörű parkban. Én nem nagyon vagyok oda a hatalmas metropoliszokért, ha viszont New York-ba fog vinni a sors, az első utam mindenképpen ide vezetne. Egyébként már bizniszt csináltak ebből is és külön olyan gyalogos túrákra is be lehet fizetni, ami a Central Park híres forgatási helyszíneit mutatja be.

Filmek, melyekben láthattad: Pókember 3; Barátság extrákkal, Szex és New York, Tőzsdecápák, Reszkessetek betörők 2;  Az ördög Pradát visel, Men In Black – Sötét zsaruk 2; Csajok háborúja, A pletykafészek, Éjszaka a múzeumban, 27 idegen igen, Álmomban már láttalak, Supermen visszatér, Szerelem a végzeten stb.

Venice Beach, Kalifornia, USA

Los Angeles egyik negyedében, a Venice Beach-en forgatták a legtöbb óceánparti jelenetel rendelkező mozit: egészen pontosan 161-et. A Venice Beach-et átszelő 4 kilométeres sétányon egyébként szinte mindennap belefuthatunk valamilyen forgatásba, elég sok sztár is megfordul errefelé, tehát légy résen, ha erre jársz! 

Filmek, melyekben láthattad: Amerikai Pite, Charlie angyalai, Féktelenül, Spancserek, A hálózat csapdájában, L.A. Story – Az őrült város, Felkoppintva, Tiszta románc, Kingdom, Halálos iramban, Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal!, Grease, Fergeteges forgatás stb.

Greenwich Village, New York, USA

Eddig 160 darab filmhez és sorozathoz biztosított helyszínt New york legvidámabb negyede, ahol a híres Washington Square Park is található. A környék a bohém, laza, művészeti lakosairól híres ,meg persze arról, hogy a Szex és New Yorkban is volt Carrie lánylakása a 66 Perry Street - West 4th Street cím alatt - mondanom sem kell, hogy a sorozat rajongói a mai napig bőszen fotózkodnak a ház lépcsőjénél.

Filmek, melyekben láthattad: Hirtelen 30, Legenda vagyok, Apafej, Szex és New York, Ősz New Yorkban, A Keresztapuc, A szeretet szimfóniája, Harry és Sally, Pókember 2, Az órák, Jóbarátok, A bajnok stb.

Astoria, New York, USA

A TripAdvisor-os vélemények szerint vendégszeretetet és otthonosságot áraszt magából az Astoria negyed, ahol felhőkarcolók és hatalmas bérházak helyett pár emeletes lakóházak találhatóak. Az Exférj újratöltve című filmben Milo (Gerard Butler) munkaadójának fejvadász irodája a Queens negyedben lévő Astoria-ban van, ahogyan Nicole (Jennifer Aniston) itt is akart tetkót varratni magának. 

Filmek, melyekben láthattad: Exférj újratöltve, Nagymenők, Kincsvadászok, Orange is the new Black, Út a vadonba, Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje), Amerikába jöttem, Men in Black - Sötét zsaruk 3; Pénzs cápa, Szerelem a végzeten, A Bourne-ultimátum, A Bourne-hagyaték stb.

berry_st_grocery_store_williamsburg_brooklyn.jpg© Wikipédia

Williamsburg, New York, USA

A Brooklyn-i Williamsburg nem New York legszebb negyede, de bőven vannak olyan filmek, melyeket itt vettek fel: az Amerikai taxi című film szinte teljes egészében itt játszódik, ahogyan az Eddie Murphy főszereplésével készült Amerikába jöttem mozi is - igaz, azt pontosan 30 évvel ezelőtt vették itt fel.

Filmek, melyek láthattad: Rocksuli, A pletykafészek, Amerikai gengszter, Hideghegy, Amerikai taxi, Szombat esti láz, Volt egyszer egy Amerika, Amerikába jöttem, Homeland - A belső ellenség stb. 

image2_ed.jpg© UCLA

Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (UCLA), Kalifornia, USA

Ha suli, akkor UCLA! Szinte minden Hollywoodi tini mozi itt játszódik - valószínűleg azért, mert a filmstúdióknak nem kell messzire menniük, az épület egyszerűen gyönyörű, az egyetem hírnevét pedig csak még messzebbre viszik a kasszasikeres filmek. Eddig 106 filmben és sorozatban tűnt fel, de a  jövőben még biztosan sokszor fogunk vele találkozni a filmvásznon. 

Filmek, melyekben láthattad: Doktor szöszi, Bölcsek kövére, Amerikai pite, Szívek szállodája, Jobs - Gondolkozz másképp, Angyalok és Démonok, A házinyuszi, Hancock, Helyszínelők, Csak szexre kellesz, A bambanő, Sulihuligánok, Távkapcs, Kicsi kocsi - Tele a tank, Ötösfogat stc.

Coney Island, New York

Bár a Coney Island - a nevével ellentétben - nem sziget, hanem mesterséges földfeltöltéssel létrehozott félsziget, a mai napig nagy népszerűségnek örvend.  Többek között van itt mozi, színház, vidámpark, cirkusz és  céllövölde, de a világ leghíresebb hullámvasútja is itt zakatol már 1927 óta.  Forgattak is jelenetet a Julia Roberts és Owen Wilson főszereplésével készült 2017-es  "Az igazi csoda" című filmhez, de a Men in Black 3-hoz és a Nagymenőkhöz is vettek fel itt pár kameraállást a készítők. Összesen 102 filmben bukkan fel a Coney Island.

Filmek, melyekben láthattad:  Nagymenők, A rejtély, Az igazi csoda, A harcosok, 9 és fél hét, Harry és Sally, Pancser police, Darabokban, Harmadik műszak, Pi, Az éjszaka urai, Hétmérföldes szerelem, Nagydumás kiscsajok, Vágyaim netovábbja stb.

image2_ed_1.jpg© Wikipédia

Times Square, New York, USA

A világ leghíresebb városi központja és turistacélpontja - naponta kb. 300.000 ezren megfordulnak itt, ezért elég sok (összesen eddig 99) filmben és sorozatban láthattuk már. Szinte nincs olyan ember, aki pár másodperc után ne ismerné fel a Times Square-t, melyet egyébként a Broadway és a 7. sugárút fog közre, valamint hat utca keresztez.

Filmek, melyekben láthattad:  Esküdt ellenségek, A sötét lovag, Hogyna lopjunk felhőkarcolót?, Férj és féleség, Pókember, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Hancock, Vanília égbolt, Párterápia, Reszkessetek betörők2 ; Varázslótanonc, Egy kosaras naplója, Az ördög Pradát visel, A pletykafészke, Szex és New York stb. 

University of British Columbia, Brit Kolumbia, Kanada

91-szer szerepelt különböző filmekben, reklámokban és sorozatokban az egyetem, amelyet 1908-ban alapítottak. Többek között lehet itt művészeteket, tudományokat, alkalmazott technológiát, egészségügyet és pénzügyet is tanulni, ráadásul ez a kanadai egyetem rendelkezik a legnagyobb könyvtárral - nem hiába világhírű. 

Filmek, melyekben láthattad: Pillangó-hatás, Csillagközi romboló, Csillagkapu, X-Men kezdetek: Farkas, Csoda a jégen, Adaline varázslatos élete, Micsoda srác ez a lány, Mielőtt elmegyek, A kabalapasi, X-Men: Az ellenállás vége, Fantasztikus négyes, Kémjátszma, Csillakgözi romboló stb.

harlem-new-york-nyc-usa_6616001_l.jpg© NYCGO

Harlem, New York

Afroamerikai és jazz gyökerekkel rendelkező városrész, itt nem szoktak finomkodó és letisztult filmeket forgatni. Többek között a közelben található a Yankee stadion is, meccsek idején tehát hatalmas itt az őrület, de ettől függetlenül is vannak itt olyan környékek, ahol nem ajánlott egyedül mászkálni éjszakánként. Jelenleg 90 film és sorozat forgatási helyszíneként tartják számon.

Filmek, melyekben láthattad: A keresztapa, Léon, a profi; Csúcshatás, Annie, Amerikai gengszter, Felhangolva, Exférj újratöltve, Malcolm X, A szerencsjátékos stb. 

 

 

 

süti beállítások módosítása