Gretta

Mallorca legszebb helyei: Sóller, Deiá, Valldemossa

2018. május 20. - Gretta

Már többször bejártam Mallorcát, ezért biztosan állíthatom: a sziget nyugati része merően egyedi és utánozhatatlan - viszont egyáltalán nem nyári vakációs úticél.

img_8488.JPG© Gretta

SÓLLER

Tündéri kis város: van egyfajta megnyugtató, történelmi hangulata. Nyáron itt is – mint Mallorca minden más településén – sokan vannak, épp ezért inkább tavasszal vagy ősszel ajánlom a meglátogatását. Én pár évvel ezelőtt, szeptemberben jutottam el először Sóllerbe, ami a sziget keleti részén található.

Maga a központ nem túl nagy, gyalog be lehet járni 1-2 óra alatt az egész várost, ezért ajánlom, hogy autóval vágj neki Sóller felfedezésének (gyönyörűek a környékbeli kis falvak) – bár hétvégenként és a piacos napokon nagyon nehezen lehet találni parkolóhelyet. (Megjegyezném, hogy a piac pont ott kezdődik, ahol a kép készült.) Ajánlom, hogy nézd meg a város központi részén található Iglesia de Sant Bartomeu katedrálist, ami körül rengegeg aranyos kis kávézó és pékség található – a helyiek nagyon szeretik itt tölteni a szabadidejüket.

Sóller másik nagy látványossága igazából csak félig van a városban: a Tranvíia de Sóller villamosvasút a város központjából biztosít közvetlen járatot Port De Sóllerbe, ami (Mallorcai viszonylatban) kicsi, de kedves kis öblös strandot biztosít a turitáknak.

img_8436.JPG © Gretta

PORT DE SÓLLER

Előre is figyelmezteték mindenkit, hogy Port de Sóllerbe nyáron őrültség menni – sőt, még szeptemberben is! Nekünk itt, egy kis hotelben volt a szállásunk pár éve és a légkondi ellenére hihetetlen fülledtség volt. Az egész levegő bentragad a környéken, szinte akkor sem éreződik frissnek a levegő, ha éjszaka kint alszol. Őszintén megmondom, nekem nem tetszett Port de Sóller - mi a három nap alatt végig más városokba kirándultunk, szinte semmit sem strandoltunk vagy "élveztük" Port de Sóllert.

Párára, melegre, abszolút szélmentes helyre számíts – a strand öblös, kedves, de nagyon kicsi, annyira nem is jó spanyol viszonlyatban, ezért pár napnál többet semmiképpen sem javasolnék az itt tölteni, főleg, mert Mallorcán annyi jobb hely van!

Sóller és Port de Sóller nekem egy egynapos kirándulásra abszolút elég lett volna, akkor is inkább elő-vagy utószezonban. Mivel a várost csak egy kanyargós szerpentinen vagy fizetős, kiépített alagutas autópályán lehet csak megközelíteni, én először megfontolnám, hogy érdemes-e ide eljönni.

dsc_0348.jpg©Dive1

DEIÁ

Az egész város egy nagy kanyarra épül rá: a házak egymás hegyén-hátán vannak, sétálgatni nem nagyon lehet rajta, mert kevés a hely; látnivaló nem sok van; strand csak egy parányi van, az is köves-sziklás és csak gyalogosan, a hegyről lehet megközelíteni és nagyon macerás az egész. Arról nem is beszélve, hogy a sziklákon lehet csak napozni, tehát tűzforróság van nyáron.

Talán pont ezért, Deiá nem egy nagy szám, turista is kevés van, inkább egy olyan összekötő városkának mondanám. Rengeteg exkluzív finca, hotel és villa található a környéken (ha jól tudom Claudia Schiffernek és Michael Douglasnek is a környéken van a Mallorcai nyaralója), ami biztos szuperré varázsolja a benne lakók benyomását Deiáról, de ha nincsen egy nagy medencés házad/lakosztályod, csodás kilátással, kár itt tölteni a Mallorcás nyaralásod.

18299780_190959178092189_1609463484355969024_n.jpg© Gretta

VALLDEMOSSA

A bejegyzésem végére hagytam a kedvenc kis keleti városkámat, Valldemossat, amiről nemhiába mondják, hogy csodaszép. A város remekül rendben van tartva, olyan, mintha az Ókorban sétálgatnál, de a házakon és az építészeten kívül semmi más nem mutatja a romos hangulatot. Nekem nagyon tetszett Valldemossa, Pollenca-hoz tudnám hasonlítani – nagyon romantikus helynek tartom.

Valldemossának is van egy kis strandja, de nem hiába mondják elhanyagolhatónak: egy hosszú lépcsősoron lehet lemenni hozzá, de kb. senki sem strandol rajta. Sokkal jobb egy medencében fürdőzni, mint itt. Nagyon kavicsos, kicsi, nagyon a hullámok (amik rendesen odavágnak:)), a víz is tele van sziklákkal, szóval én ki sem próbáltam és a helyiek sem javasolják – ők még kiscsónakkal sem szívesen mennek bele a vízbe. Ennek ellenére bátorítalak, hogy látogasd meg Valldemossát, mert magyar szemmel nézve itthon biztosan nem látsz hasonlót, és szuperül el lehet nézelődni a városban.

Kinek ajánlom?

Pároknak és művészetkedvelőknek, egy hétvégi, romantikus kiruccanás alkalmával az elő-vagy utószezonban.

Kinek nem ajálnom?

Családosoknak, strandimádóknak, nyári vakációt élvezőknek és utazási betegeknek, mert bőven a környéken szerpentin, melyeket egyszerűen nem lehet kikerülni.

 

süti beállítások módosítása