Gretta

Mallorca legszebb helyei: Can Picafort, Muro, Port d'Alcudia

2018. június 16. - Gretta

Bár Mallorca még évekkel ezelőtt „tipikus nyári turistahelynek” lett beazonosítva, a tapasztalatom szerint tavasszal és ősszel talán még jobb és változatosabb programokat lehet szervezni, mint a nyári hőségben, amikor csak pihenni tud az ember  - különösen igaz ez az északi partra. 

img-20150729-10760.jpg© Gretta

Már több Mallorcás bejegyzésem született, épp ezért, nem szeretnék titkot csinálni belőle: sok kedvenc helyem Mallorca szigetén, azon belül is az északi részen található. A szigetnek ezen a részén egyszerűen minden megtalálható, ami egy természetjárónak a kedvére lehet: jó strandok, erdők, természeti parkok, várak, kilátók, botanikus kertek és még sorolhatnám – bevallom, Mallorcának ezt a partvidékét jobban ismerem, mint Magyarország némely területét. Ez valószínűleg azért lehet, mert az évek folyamán már sokszor jártam itt és remélem, még adódik is rá lehetőségem, hogy eltöltsek itt pár hetet – rajtam biztos nem fog múlni!

Mi a legjobb az északi területen?

Az a 10 km hosszú, finomhomokos partszakasz, amin bármikor végig lehet sétálni. A szakasz Can Picaforttól kezdődik és Port d’Alcudia kikötőjéig tart – jó sokan végig szokták futni ezt a távot, de sétálgatni sem utolsó rajta. Én itt strandoltam életemben a legjobbakat (pedig már sok beachen jártam) és bár nincsenek fancy beach clubbok (aki ilyenekre vágyik, az menjen Mykonosra vagy Ibizára), tényleg nagyon jól el lehet ütni itt az időt.

fnd-pspht140523g-0322.jpg © AlcudiaMallorca

CAN PICAFORT

A helyiek kis városkája. Nem csináltak turistaparadicsomot belőle, külföldi beszédet alig hallani (akkor is péntek délelőtti piacon) és ez így jó. Csodás fincak (~ spanyol vidéki házak) találhatóak itt, szuperek a bevásárlási körülmények (van Eroski és Supermercado is), a városka tengerpartra vezető sétálóutcája (a Josep Trias Avenue) pedig imádnivaló. Van itt mindenféle ajándéküzlet, étterem, Burger King, bárok sokasága, magazinárusok és még egy Mango is, ahonnan szuperül lehet vásárolni a leárazások idején. :)

d65f607f-33f5-333d-bf89-8146e684c277.jpg© Gretta

PLAYA DE MURO

Egy 2 km hosszan elterülő nemzeti park választja el Can Picafort-tól. Itt találhatóak meg a sziget – számomra – legjobb hotelei, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre. Sok kisgyermekes család jön ide pihenni, mert a tengerpart nagyon lassan mélyül, szinte alig hullámzik, rendkívül tiszta és finom szemcsés homokos. Még soha nem találkoztam egy medúzával sem, szóval nagyon szuper ez a rész. Az én kedvenc strandom is itt van, amelyhez egy pár kilométeres séta után juthatunk az erdős nemzeti parkon túl.

Többek között Muron és és Port D’Alcudia között helyezkedik el a Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, is ami a kedvenc nemzeti parkom. Itt túrázgatni szuper élmény, szerintem az egyik legjobb program a szigeten – már annak, aki szereti a természetet, a túrázást és a gyaloglást – főleg, ha nem nyáron utazunk Mallorcára. Úgy 5-6 túraútvonal közül lehet választani, amiken végighaladva őrtornyok és madárlesek mellett visz el az utunk, ha pedig elég szemfülesek vagyunk még bivalyokat is lehet látni. A leghosszabb egy 12 km-es túra, amit még soha nem sétáltam végig, de a legközelebbi alkalommal bringával biztosan nekivágok.

© YouTube/Lux Mallorca

PORT D’ALCUDIA

Már nem is számolom hány hetet töltöttem itt el az évek során! Először 2010-ben jártam itt, azóta évente visszatérek ide – úgy ismerem a helyet, mint a tenyeremet. Port D’Alcudia-t ezernyi kis vízi csatorna szeli át – kicsit olyan, mintha Velencében járnánk, gondolák nélkül -, ez pedig különleges bájat kölcsönöz a helynek.

A beach egyszerűen maga a TÖKÉLY. Nagyon széles, nagyon hosszú, lassan mélyülő, finom homokos, alig hullámzó, árnyékos helyekkel és bérelhető napernyőkkel – ágyakkal. A part tökéletessége és a hely nyugodtsága miatt a családosoknak ezt a helyet ajánlanám leginkább Mallorcán. Ez tipikusan az a hely, ahol egyszerűen nem lehet eleget lenni. Én mindig visszavágyom, függetlenül attól, hogy épp hol nyaralok.

img_8809.JPG© Gretta

Naplementekor imádok nagy sétákra indulni a tengerparti sétányon – gyönyörű házak vannak itt, az én kedvenc villám is itt található -, visszafele, a hely utcáin andalogva pedig nagy éjszakai élet fogad minket: az éttermek és a boltok ilyenkor pezsegnek igazán.

Este 8-10 fele a település legnagyobb attrakciója felé veszik az irányt a turisták: Julio, a ’Pancake Man’ palacsintasütése igazi jellegzetesség, arról nem is beszélve, hogy itt lehet kapni a világ legjobb palacsintáját! YouTube-n Ti is megnézhetitek az attrakcióját, de élőben sokkal viccesebb!

süti beállítások módosítása