Gretta

A világ legszebb cseresznyefa-virágzásai

2019. március 24. - Gretta

Minden év márciusától május elejéig gyönyörködhetünk a világ egyik legszebb fájának virágzásában. A japán cseresznyefák (nevükkel ellentétben) nemcsak Japánban, hanem a világ sok más táján is megtalálhatóak - most összegyűjtöttem nektek a legszebbeket, ha esetleg élőben is szeretnétek valami szépet és csodálatosat látni. 

mount-fuji-and-lake-tanuki-japan-conde-nast-traveller-28march18-rex.jpg

Fuji, Fujinomiya, Japán

Március utolsó hetétől április közepéig lehet látni a Fuji körül virágzó cseresznyefák többségét - talán nem meglepő, ilyenkor sok a turista, mert ez az év legszebb időszaka a környéken. Ebben a mesés látványban egyébként egy szuper ötcsillagos szálloda ablakából is gyönyörködhettek: az erről szóló cikkemet ITT tudjátok elolvasni.

Gyeonghwa pályaudvar, Jinhae, Dél-Korea

Sokan csak azért utaznak Dél-Koreába, hogy a világ egyik legszebb pályaudvarát lássák. Megsúgom: ezen a parányi kis vasúti átszállóhelyen nem sok látnivaló van, de cseresznyevirágzás idején hihetetlenül kivirul az egész hely.

Longyan, Fujian, Kína

Egy teaföld kellős közepén burjánzanak a fukszia-pink és rózsaszínű cseresznyefák, melyet ha siettek, még április első két hetében lencsevégre kaphattok. Azt hiszem, ilyenkor érdemes igazán Ázsiába menni! De nem csak Távol-Keleten vannak ám ilyen szép fák, hanem Európában is...

London, Egyesült Királyság

A brit főváros például csak úgy bővelkedik a szebbnél szebb cseresznyefa virágzási helyszínekkel: a Greenwich Park mögötti krikettpályán (a Ranger’s House előtti részen), a Regents Park és a St James Park teljes területén, a St. Paul's katedrálisnál, a Holland Park Kyoto kertjében, a Crouch Enden (N8), az Alexandra Palace-nál és a Kensington Gardensnél is gyönyörködhetünk bennük.

Párizs, Franciaország 

Itt azért közel sincs olyan sok cseresznyefa, mint Londonban, de az Eiffel-torony előtti észak-nyugati területen, (egészen pontosan a Champ de Mars parknál) azért találhatunk pár szép példányt, ami még mesésebbé teszi a párizsi látképet. 

Jerte-völgy, Cáceres, Spanyolország

Madrid és Porto között félúton, kissé délre található ez a csodálatos völgy, ahol egyre több cseresznyefa található - a képen nem látszik, de ha rákerestek, meg lesztek döbbenve, hogy keresztül-kasul mennyi csodás virágú fa lepi el a kis völgyet! (Madridban egyébként a Quinta de los Molinos parkban is rengeteg seresznyefa taálható.)

Bonn, Németország

Április közepén a Heerstrasse egész utcáját beborítják a rózaszínű cseresznyefák - ha a közelben jársz, ne hagyd ki! (Jó, ha tudod: Stuttgartban, a híres kínai kertben; Magdeburg-ban a Holzweg utcán, valamint Berlinben a Marzahn-Hellersdorf kerületben is sok cseresznyefa található). 

Koppenhága, Dánia

A dánoknak is meg van a saját kis cseresznyefa-soruk, ezért ha éppenKoppenhágában tartózkodsz, tegyél egy gyors látogatást az Ivar Huitfeld oszlophoz, ahol az emlékmű körül csak úgy sorakoznak a szebbnél szebb fák!

Jefferson emlékmű, Washington, USA

1912-ben, Japán "ajándékaként" több ezer cseresznyefa érkezett meg Washington DC-be, ahol annyira szeretik őket a helyiek és a turisták, hogy a város azóta egy külön fesztivált (National Cherry Blossom Festival) is megrendezésre kerít évente. A gyönyörű fákat egyébként a Tidal Basin környékén, a Jefferson emlékműnél és a Martin Luther King Jr emlékműnél, valamint az East Potomac Parknál láthatjuk, de a város más pontjain is megtalálhatóak. 

Bár Budapesten nincsen olyan sok cseresznyefa, mint ezekben a városokban, az ELTE Füvészkertjében, az Állatkertben, a Budai-várnál lévő Tóth Árpád sétányon, valamint a Margitszigeten lévő Danubius Hotel bejárátanál is vannak csodás példányok. Vidéken Vácott, a Széchenyi utcánál, illetve Pomázon, a nyári "szedd magad" földek területén lehet gyönyörködni ezekben a mesés virágzó kreációkban. 

Nektek melyik csresznyevirágzás tetszik a legjobban? Esetleg tudtok más helyet, ahol lehet bennük gyönyörködni? Tippjeiteket, ajánlóitokat küldjétek el emailen (gretta@gretta.hu), vagy írjátok le kommentben! 

 

süti beállítások módosítása