Gretta

Az USA legszebb tájai

2019. április 28. - Gretta

Gejzírek, esőerdők, sivatagok és a világ legszebb hegységei is egyaránt megtalálhatóak az USA-ban, melyekről most egy szemet gyönyörködtető képösszeállítást hoztam el nektek.

kauai_hawaii.jpg

Hawaii legidősebb és 4. legnagyobb szigetén, Kauai-n helyezkedik el ez a 27 kilométeres csodálatos táj, azaz a Na Pali partvonal. Ezt a csodálatos parti képződmény feltehetőleg évmiliókkal ezelőtt keletkezett földerózió által - a sziget viszont folyamatosan változik és növekszik az 1598 méter magas Kawaikini vulkánnak köszönhetően. Több, mint 70 filmet és sorozatot forgattak itt, de videoklipekben és reklámokban is gyakran felbukkan ez a táj.

alaska_s_kenai_fjords_national_park.jpg

Alaszka déli részén, az 1980-ban alapított Kenai Fjords National Parkban helyezkedik el ez Bear-jégár, ami nemcsak szép, hanem nagyon hosszú is! A parkban található 40 gleccserből ugyanis ez a leghosszabb a maga 21 kilométerével - nem csoda, hogy igazi nevezetességnek számít a környéken!

south_dakota_s_badlands_national_park.jpg

Dél-Dakota elsőszámú nemzeti parkja, a Badlands National Park lépcsőzetes szikláiról, kopár kanyonjairól és kietlen panorámájáról híresült el, ám meglepően gazdag állatvilággal is rendelkezik. Többek között találunk itt prérirókákat, prérifarkasokat, vapitiket, kanadai vadjuhokat, bölényeket és vilásszarvú antilopokat is, hogy csak párat soroljak fel - így már érthető, hogy miért töltöttek itt évszázadokat az amerikai őslakos bennszülöttek, azaz az indiánok. floridakeys.jpg

A világ egyik legszebb hídjaként tartják számon a floridai Seven Miles Bridge-t, mely nevéből adódóan hét mérföld, azaz 11 kilométer hosszú. A hídból - ahogyan a képen is látható - kettő is van (egy az autó-, egy pedig a gyalogos- illetve, biciklisforgalomnak), melyek a Knight's Key-t kötik össze Little Duck Keys-szel. Talán nem meglepő, de megépítésekor (1982-ben) a világ leghosszabb hídjaként tartották számon.

jeffersonmemorial_washingtondc.jpg

A Washington DC-ben lévő Jefferson emlékmű különösen szép pompát ölt cseresznyefa-virágzás idején. A városban lévő több, mint 3000 darab fát még Tokió polgármestere ajándékozta a városnak 1912-ben, azóta pedig a Washington ékei lettek. A gyönyörű cseresznyefa-virágzásról egyébként még több képet láthattuk ITT.

amtrak_s_coast_starlight_seattle_la.jpg

A világ legszebb vasútvonalaként elhíresült Coast Starlight Seattle és Los Angeles között helyezkedik el - a 28 megállós út során pedig olyan városokban akad megálló, mint Santa Barbara, San Francisco Bay Area, Sacramento és Portland. Az biztos, hogy örök élményt nyújt annak, aki egyszer kipróbálja!

grand_teton_np.jpg

A Wyoming észak-nyugati részén lévő Grand Teton National Parkról már többször is szó esett: nemrégiben például az egyik leglátogatottabb amerikai nemzeti parknak szavazták meg a turisták - ami őszintén szólva, az itt található csodás hegyvidéki tájak miatt nem is csoda. Legmagasabb pontja a 4197 méteres Grand Teton, melyről a nevét is kapta a park.

great_plains.jpg

Bár a fotó kissé túl van fűtve az exponálástól és a photoshop-tól, szó, mi szó, hogy varázslatos látványt nyújthatnak a színes felhők az USA közepén lévő Great Plains (azaz a nagy amerikai prérik) földjén.

yellowstone_national_park_in_wyoming.jpg

Összeállításunkból kimaradhatatlan a Wyoming államban lévő Yellowstone National Park éke, a Grand Prismatic Spring (magyarul annyit tesz, hogy a nagy "prizmaszerű" forrás), mely az USA legnagyobb forrása. Narancssárgás-barnás elszíneződéseit különböző baktériumok és a hőkedvelő termofil alga okozza, mely tele van színes pigmentekkel.  

oak_alley_plantatio.jpg

Ez a 18. században ültetett, 250 méter hosszú, mesés tölgyfasor, az Oak Tree Plantation New Orleans-tól nyugatra, autóval úgy egy órányi vezetésre található és már számtalan filmben felbukkant forgatási helyszínként. Varázslatos lehet itt megtenni egy délutáni sétát!

miami_south_beach.jpg

Kicsit másmilyen szépséget szolgáltat Miami trendi, gazdagok lakta South Beach negyede és a hozzá tartozó finomhomokos strandja, ahol elképesztő napfelkeltéknek lehetünk a tanúi. 

new_orleans_louisiana_4.jpg

New Orleans legmenőbb járgányainak számítanak ezek a streetcarok, melyeket a villamosok, a kisvasutak és a trolibuszok keverékéhez tudnám hasonlítani. Szó, mi szó, nagy buli lehet rajta utazni! 

thors_well_oregon.jpg

A Thor's Well "óceánnyelő lyukát" a világ legkülönlegesebb helyének is megszavazták már, pedig csak egy 6 méteres mélyedés, ahová a szél- és tengeráramlások miatt úgy tűnik, mintha végeláthatatlanul folyna belé a víz. Ha Oregon államban jársz, semmiképpen se hagyd ki!

A Washingon-ban lévő Palouse Falls State Park szépsége miatt a világ minden tájáról érkeznek ide turisták és természetfotósok. Ez a gyönyörű kis vízesés, a Palouse Falls például "csak" 60 méter magas, de szépsége vetekszik a világ legszebb vízeséseivel.

great_smoky_mountains.jpg

Tenneessee és Észak-Karolina államok határán helyezkedik el a Great Smoky Mountains, melyet sokan azért neveznek "Smokies"-nek (azaz füstösnek), mert a hegységet mindig átláthatatlan köd és pára veszi körül.

hoh_rainforest_on_the_olympic_peninsula.jpg

Mohába burkolózott fák nyújtanak titokzatos látképet a Washington állam nyugati részén fekvő Hoh Esőerdőben, az Olympic-félszigeten. Ez az esőerdő évi 3-4 méter esővízzel kecsegteti az arra látogatókat, ezért mindenképpen szerelkezz fel vízálló ruhákkal, ha arra jársz! 

route66arizona_desert.jpg

Az arizonai sivatag kellős közepén, a Route 66-os autóútvonal mellett helyezkedik el ez az út menti kis megállóhely, ami teljesen tipikusan számít arrafelé.  

Nektek hogy tetszenek a képek? Én azért pár mesés tájat hiányolok a képösszeállításból: Las Vegas nyüzsgő kaszinófényei a sivatag közepén, a Grand Canyon természetfeletti panorámája, akárcsak az Utah-ban lévő Bryce Canyon vadsága, az Új-Mexikóban lévő fehér sivatag (azaz a White National Monument)  látványa és a híres vermonti ősz is megérdemelt volna egy-egy mesés fotót.

Ti még milyen panorámafotót raktatok volna bele a cikkbe? Várom a tippjeiteket, ajánlóitokat és véleményeiteket kommentben, valamint a gretta@gretta.hu email címen!

süti beállítások módosítása