Gretta

Anglia legszebb helyei: Cambridge

2019. június 28. - Gretta

Régimódi báj, gyönyörű gótikus épületek és megkapó történelem - bemutatom nektek Cambridge-t, Anglia (és a világ) egyik leghíresebb egyetemvárosát! 

Már nagyon régóta el szerettem volna jutni ebbe a gyönyörű városba, ezért amikor volt egy napsütéses hétvégénk, gondoltunk egyet, másnap pedig már a kocsiban ülve tartottunk Cambridge felé.

kings-college-cambridge-tom-gowanlock.jpg © Gretta

Cambridge-ről tudni kell, hogy Londonhoz viszonylag "közel" kb. 80 km-re északra helyezkedik el, Cambridgeshire megyében, az A1-es autópályán keresztül (London belvárosából) pedig kicsivel több, mint  2 óra az ide vezető út. A vonat kicsit gyorsabb, (menetidőtől függően kb. 1 óra), ezért akinek nincs kocsija, annak megéri vonattal menni - annál is inkább, mert a kereső szerint napi 184 járat indul Cambridge-be a King's Cross pályaudvarról.. Ugye, mondanom sem kell, hogy ez a magyar viszonyokhoz képest mennyire kellemes meglepetés! :)

Mi kocsival mentünk, de nem teljesen Cambridge-ig: sokan riogattak minket, hogy kész rémálom ott a parkolás - ezért mi kicsit távolabb álltunk meg és nem bántuk meg! A Newmarket Road Park & Ride szabadtéri parkoló ingyenes, mellette 20-30 méterre pedig egyből megtalálható a buszállomás, ahonnan 10-15 percenként indulnak a buszok Cambridge belvárosába, a nevezetességek (és a híres kollégiumok) közvetlen közelébe. Az egész út nem tartott tovább 10 percnél, a buszjegy pedig oda-vissza 3 fontba került. A parkolásról bővebben ITT tudtok tájékozódni. 

 © Gretta

A belvárosba érve egyből feltűnt Cambridge kettőssége: egyrészt rendkívül régiek az épületek, másrészt tele van a város fiatalokkal, fiatalos boltokkal, kávézókkal stb. Szinte mindenhol diákok dolgoznak: a pincérektől kezdve az eladókon át egészen a túravezetőkig mindenki egyetemi hallgató itt, tudom, hogy a turizmus őket támogatja, ezért örömmel be is fizettünk egy különleges csónakázós túrára - ami egyébként nem a mi stílusunk, inkább önállóan szeretjük felfedezni a városokat.

A kis csónakázás során rengeteg információt megtudtunk: például azt, hogy a Cambridge-i Egyetem a legerősebb és a leggazdagabb egyetem egész Euórpában, illetve, hogy egy sor híresség itt végezte el felsőoktatási tanulmányait. Károly herceg és Rachel Weisz színésznő például a Trinity-be járt, Emma Thompson színésznő a Newnham-re, de a világ legelismertebb professzorai, metematikusai és felfedezői is itt járták végig az iskolát.

© Gretta

Meg kell, hogy mondjam, nem semmi ilyen körülmények között tanulni: egyszerűen mesés az egész város, a kollégiumok olyanok, mintha egy színpadi díszletről léptek volna elő, mindenhol rend és tisztaság, de azért látszik a modernkori társadalom hatása is. Az itt tanuló fiatalok (meg persze a turisták miatt) például jelen van az összes menő márka, gyorséttermi lánc és kávézó, ahogy nem egy luxustáskát cipelő ázsiai fiatalt is láttam egyetemi órára sietni.

Kíváncsiságból utánanéztem, hogy nagyjából mennyibe is kerülhet itt tanulni... hát, jó mélyen bele kell nyúlni a zsebbe! Az egy dolog, hogy a Cambridge-i Egyetemre tényleg csak a szuperokosak és intelligensek kerülhetnek be, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy bekerüljön az egyik olyan ösztöndíj-programra, mely legalább csak a tandíjainak és a költségeinek egy részét fedezi. Hogy mennyi is az annyi... egészen pontosan 5,7 millió forint - ami az elitegyetemek között még olcsónak is számít. Ez azonban csak egy minimum ár, mert még a szállás, étkezés és a többi nincsen benne. De - azt is hozzá kell tennem, hogy - aki itt végez, az legalább évi 15 milliót fog keresni, szakmától függően, kezdőként. Így azért már nem is "olyan nagyon" vészes.

Hogy visszatérjek magára a városra: tényleg gyönyörű minden, szebb mint London, vagy mint bármelyik másik város, ahol Angliába jártam. (Sokan Bath-ot emlegetik Anglia legszebb városának, azt is megnéztük, de nekünk Cambridge sokkal jobban tetszett). Sőt, engem Cambridge romantikus hangulata és kis utcáskái kicsit Rómára emlékeztetnek, kisebb kiadásban.

Egy biztos, aki itt még nem járt, annak nagyon ajánlom, aki pedig már járt itt, az biztosan vissza fog térni: mi legalábbis biztosan, valószínűleg ősszel, mikor újra elkezdődik az egyetem, mert ilyenkor van itt a legkevesebb turista - nyáron állítólag tele van az egész város, ráadásul az a tipikus "egyetemi feeling" sem érződik a városon.

Ti már jártatok itt? Ha igen, hogy tetszett? Meséljetek, osszátok meg kedvenc angol élményeiteket emailen vagy kommentben keresztül! 

 

süti beállítások módosítása