Gretta

A világ legexkluzívabb vonatai

2019. július 20. - Gretta

Nemcsak késésekkel és kényelmetlenkedésekkel lehet utazni, de a legnagyobb luxusban - elképesztő tájak és panorámák közepette is. A világ legszebb vasútvonalait bemutató cikkem után tekintsük most meg a vasutozás egy másik oldalát!

Az elmúlt 10-15 évben egyre népszerűtlenebb lett a vonatokon való utazás, hiszen a fapados repülők és az autók sokszor sokkal olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb opcióknak bizonyulnak a távolsági vonatjáratoknál - na, nem ezeknél a vonatoknál! Bár áruk tényleg az egekben van, ha élvezed a vonatozást, kényelmesen és ráérősen utazol, valamint magát a luxust is nagyra értékeled, vess egy pillantást ezekre a vonatjáratokra - az biztos, hogy egy itthoni első osztály semmi hozzájuk képest!

180502140050-japan-seven-stars-train-12.jpg

Cruise Train Seven Stars, Japán

A 2013-as indulásával ez a vonat Japán első luxusvonata, mely hálókocsikat is kínál az ország technológiai újdonságaival és régimódi életérzésével megfűszerezve. Bár a vonatot egyáltalán nem mondanám nagynak - csak 28 utast képest elszállásolni -, mindenképpen megéri rajta 2-4 napot eltölteni, ugyanis Japán harmadik legnagyobb szigetének, Kyushu-nak a fantasztikus természeti adottságait mutatja be. A feljutás rá nem olyan egyszerű, a kereslet ugyanis olyan nagy rá, hogy csak előzetes várakozás és sorsolás útján lehet rá jegyet foglalni.

vso-din-bar-car01_2580x1299.jpg

Venice Simplon-Orient-Express, London-Velence

A vonatút szépségéről már egy korábbi cikkemben is meséltem, de azért a járat belső tere is igazi luxust kínál! De kezdjük az elejénél: a modern "Orient Express" Londonból indul és Párizson, valamint Veronán keresztül érkezik meg az olaszországi Velencébe - ez azt jelenti, hogy átszeli egész Európát, ami miatt mesés panorámát ígér. Belső terei az 1920-as évek art deco stílusában vannak berendezve, ezért pedig kicsivel több, mint 900 ezer forintot kérnek, fejenként.

the-royal-scotsman-4-s-1200x800.jpg

Belmond Royal Scotsman, Skócia

Nem is lehetne jobban feltérképezni Skócia mesés tájait, tavait és lenyűgöző kastélyait, mint egy elegáns vonaton ülve - különösen igaz ez rossz időben! A Belmond Royal Scotsman a világ leghíresebb vonatai közé tartozik, mert a Harry Potter-filmek vonatos jeleneteiben egytől egyig az ő kocsijaikat és útvonalaikat használták (gondoljunk csak a Glenfinnan-viaduktra, ami felett Harry és Ron az apja kocsijával átrepült) - de nem csak ezért nagyon extra ez a vonat. A BR Scotsman-ban ugyanis egy díjnyertes spa, a Bamford Haybarn Spa is megtalálható, ahol különféle masszázsokat és lazító kezeléseket lehet igénybe venni. Az utazás ára egy ilyen vonaton elég változó - főként az útvonaltól és annak hosszúságától függ -, de legalább kétszer annyiba került, mint a Venice Simplon-Orient-Express.

rovos-rail-deluxe-suite-700.jpg

Rovos Rail, Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikai Köztársaságban lévő Pretoria-tól Fokvárosig közlekedik ez a minden luxussal felszerelt vonat, ami a legváltozatosabb panorámákban részesíti az utazókat. A három napos út (1600 km) során a felföld keleti részén, a szavannás Búr-magasföldön és félsivatagos Nagy-Karoon át vág át a vonat útvonala, hogy a fokvárosi végállomás előtt tegyen egy kis kitérőt a híres helyi borászatokban. A vonatút kicsivel kevesebb, mint 400 ezer forintba kerül egy személy részére.

1_48.jpg

Maharajas Express, India

A szélsőségek országában is megtalálható a világ legelitebb vonatjaiból egy, mégpedig a Maharajas Express! Van néhány okom rá, hogy az összeállításba tegyem: egyfelől, minden egyes kocsinak saját komornyikja van, másfelől minden egyes megállóban friss virágokkal és ünnepi ceremóniával köszönhetik az utasokat. Ha pedig ez a nagy felhajtás sem lenne elég, csak vessetek egy pillantást a belső dizájnra és a hívogatú 8-napos útvonal főbb megállóira (Mumbai, Udaipur, Jodhpur, Jaipur, Agra, Delhi).

the-presidential-train.jpg

Presidental Train, Portugália

Nemcsak egy kis szimpla vonatozást, hanem egy igazi gasztronómiai utazást kínál Portugália legfelkapotabb vasúti szerelvénye, hiszen Michelin-csillaggal jutalmazott díjnyertes séfek által megálmodottt ételkülönlegességeket szolgálnak fel az 1 napos oda-vissza út (Porto-Vesúvio-Porto) során. A kis kiruccanás nem olcsó - fejenként 160 ezer forint - ám cserébe a világ legkitűnőbb ételeit és borait lehet megkóstolni egy minden luxussal körbevett út során.

7444150-3x2-700x467.jpg

The Ghan, Ausztrália

Már korábban is beszámoltam erről a fantasztikus vonatról, ezért most csak a szolgáltatásairól mesélnék bővebben. Az Ausztráliát teljes egészében (majdnem 3000 kilométer hosszan) áthágó The Ghan szerelvény 1924 óta működik és minden egyes főétkezés 5 fogásból áll náluk - ami azért nem semmi! Szerelvényeit a föld színeinek tónusaiból rendezték be egyszerű, elegáns és letisztult stílusban, aki pedig az 54 órás út alatt nagyon unatkozna, átmehet a vetítőterembe, ahol naponta 3 különböző filmet vetítenek a vonat utasainak. Az út ára majdnem 1 millió forint, egy személyre, egy irányba.

1568_1000px.jpg

The Canadian, Kanada

Ki ne akarna egy 4 napos Toronto-Vancouver vonat túrán részt venni? Az egész ráadásul fantasztikus körülmények között, mesés panorámával körbevéve zajlik: a vonat ablakából vízeséseket, kedves kis kanadai falvakat és a Rocky Mountains-t is  látni lehet! A legjobb benne pedig az, hogy különböző osztályokra is lehet jegyet foglalni, tehát nem kell elköltened minden pénzed arra, hogy egy ilyen élményben részesülj. A képen látható "Prestige" lounge kilátó kabin például a legdrágább árkategóriába tartozik (2,3 millió forintba kerül), de az útra már 177 ezer forintért is lehet jegyet venni.

goldon-eagle-07_ngsversion_1553610420626.jpg

Golden Eagle Transzszibériai Express, Oroszország

Több, mint 100 éves a Transszibériai express, mely nem teljesen "luxusvonat", de vannak nagyon exkluzív kabinjai is. A 15 napos "luxus" túra majdnem 4 millió forintba kerül egy személynek, az árba pedig (a nyilvánvaló szolgáltatásokon, azaz a szálláson és az étkezésen kívül) beletartozik az orosz nyelvleckék elsajátítása, a  zongoraesteken való részvétel, valamint az ingyen vodka fogyasztása is a bárkocsiban.

10-eastern-and-oriental-express-tour-through-northern-thailand.jpg

Eastern & Oriental-Express, Ázsia

1993 óta működik az elegáns stílusban berendezett, három megállóval (Kuala Lumpur, Bangok, Szingapúr) rendelkező keleti "Oriental Express". Különlegessége, hogy a belső dizájnt Marlene Dietrich 1932-es "Sanghaj express" című filmjéből vették, ami annyit jelent, hogy ugyanazzal a thai selyemmel és malajziai cseresznyefa-bútorokkal rendezték be a vonat luxuskabinjait, mint a filmben. Fontos még megemlíteni, hogy ez az út tényleg olyan puccos, hogy csak estélyiben engednek be a vacsorakocsiba... Az ára? 1,5 millió forint a belépdíj egy személynek, de igényeinkhez mérten háromszor ennyiért is találhatunk megunknak kabint.

Nektek melyik vonat tetszik a legjobban? Mondjátok el a véleményeiteket kommentben, emailen (gretta@gretta.hu) vagy szavazódobozon keresztül!

 

süti beállítások módosítása