Gretta

A világ 10 legszebb borászata

2019. október 08. - Gretta

A szüreti szezon végefelé a világ legszebb pincészeteit, borászatait és szeszfőzdéit gyűjtöttem nektek össze, hogy akkor is tudjátok hova kell menni, ha utazásotok közben csak egy jó kis borra vágytok!

© Tom Graham/ Getty Images

Bodegas Ysios, Spanyolország

Ez az absztrakt, hullámokat idéző építmény  Santiago Calatrava építész által lett megálmodva és 2001 óta szolgálja ki finomabbnál finomabb borokkal az érdeklődőket. A kép kicsit csalóka, mert ez a hullámszerű építmény kilométereken át húzódik a Rioja Alavesa nevű  borvidéken - épp ezért, már  egészen messziről is észre lehet venni a Ysios borászatot. A legkönnyebben Bilbao-ból lehet ide eljutni: csupán a Zaragoza felé vezető autópályát (AP-68) kell megtalálni, onnan pedig Logrono városa felé lekanyarodni az útról.

louis-philippe-bovard-768x512.jpg© european cellars

Lavaux Vineyards, Svájc

Bár a Lavaux bora (az összeállításban szereplő bortermelők italaihoz képest) nem olyan híres és elismert, ez a világ első és egyetlen olyan borászata, melynek területe felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A képre tekintve ez nem is meglepő: a Genfi tó mellett húzódó 30 kilométer hosszú szőlőültetvényt már a 11. század óta művelik, a helyiek között pedig nagy elismerésnek örvendenek azok a termelők, akik nap, mint nap lépcsők százait másszák meg le és föl a 830 hektáros területen.

d-arenberg-cube-tours-5aa8b6fc050486076edfab0c.jpeg© australias.guide

d'Arenberg Winery, Ausztrália

Egészen elképesztő ez az épület, nemde? Ez a Rubik-kockára hajazó kubista stílusú építmény, a d'Arenberg Cube a borászat fő központja - a föld alatti része borospinceként, első két emelete múzeumként és ajándékboltként, harmadik emelete egy panorámás étteremként, negyedik emelete pedig irodai helyiségként szolgál, ahol a főbb üzletek is köttetnek. Talán nem meglepő, de belső terei talán még egyedibbek: a férfi mosdó bidéi például emberi arcokat formáznak és a szájukba kell "a dolgot végezni"...

chard-farm-wines.jpg© Chard Farm Winery

Chard Farm Winery, Új-Zéland

A híresen jó új-zélandi borok közül is kiemelkednek a Chard Farm által termelt nedűk, melyeket 1987 óta termelnek Queenstown-tól 20 kilométerre, Central Otago gyönyörű régiójában. A borászat fő háza 1993-ban épült, tíz évvel később pedig egy hatalmas borpincével is kiegészült, a legszebb benne azonban nem is ez, hanem a körülötte lévő 11,6 hektáros szőlőültetvény, ami a Gibbston-völgyre néz rá. Ez aztán a fantasztikus panoráma!

mission_hill_1.jpg© kelownanow

Mission Hill Winery, Kanada

Kanada legnyugatibb államában, Brit Kolumbiában, az Okanagan-völgyben található ez az egészen különleges épületegyüttes, mely a Mission Hill borászatnak ad otthont. A képre sajnos nem is fért rá az egész hely, mert a fő épületen és 26 méteres harangtornyon kívül egy hatalmas tó, egy rendezvényterasz, egy díjnyertes étterem és egy Colosseum-stílusú lelátós színháztér is megtalálható itt - utóbbin már Sheryl Crow énekesnő is fellépett már.

img_8015.jpg© maliburockyoaks

Malibu Rocky Oaks, USA

Akik régebb óta követik az írásaimat, azok tudják, hogy ez a hely a szívem csücske: a világ legszebb esküvői helyszíneit bemutató cikkembe is bele tettem, és amikor eldöntöttem, hogy borászatokról fogok írni, már egyből tudtam, hogy a Malibu Rocky Oaks is benne lesz.

Ez a 2003-ban alapított borászat Kaliforniában, Santa Monica hegyei között helyezkedik el 40.0000 m²-en és 360° -os kilátást biztosít a környező vidékre. Érdekesség, hogy ez a ház szerepelt a Másnaposok 3. részében is, mint Cho "mexikói villája". Hát semennyire sem található ez Mexikóban, de tény, hogy csak egy nagyon exkluzív réteg nyerhet ide belépést: 1 órás privát túra közel 2 millió forintba, egy egész napos tartózkodás úgy 4,5 millió forintba, míg egy esküvő teljes díszlettel 9 millió forintot kóstál.

petra-winery-aerial-.jpeg© petrawine

Petra Winery, Olaszország

Az olaszországi Suvereto-ban, a gyönyörű toszkán kis faluban található ez a rendkívüli épület, melyet a Petra borászat részére tervezett Mario Botta svájci építés még 2003-ban. Az épület struktúrája lényegében egy keresztbe vágott hengert jelenít meg, melynek tetejét bokrok és fák fedik be, a közepét pedig egy hatalmas lépcső  felezi meg. Az biztos, hogy a jellegzetes toszkán épületek közül magasan kirí ez a modern épület!

vina-vik-bodega-2.jpg© vik

Bodega Vik, Chile

Ezt a Millahue-völgyi épületet Smiljan Radic álmodta meg, aki 12 évvel ezelőtt egy chilei építészeti pályázat megnyerése után tervezte meg az akkoriban újnak számító Vik borászat fő bázisát. Maga az épület rendkívül lapos és egy nagy optikai csalódás: messziről nézve ugyanis olyan, mintha kövek sokasága úszkálna a ház előtti víz felszínén, holott a terület végig betonból áll, melybe hullámzó csíkokat karcoltak bele a tervezők. 

cheval_blanc_dr.jpg© cheval blanc

süti beállítások módosítása