Gretta

Ausztrália 15 legmesésebb tája

2020. január 01. - Gretta

Mesés Ausztrália - ha már jártál ezen a messzi földrészen, akkor biztosan visszavágysz, ha viszont még nem, a következő képek garantáltan el fognak kápráztatni! Következzenek Ausztrália legmesésebb tájai!

Wave-szikla

Először úgy tűnik, mintha tízméteres hullámokat látnánk, de a képet vizsgálva hamar rá lehet jönni, hogy ez egy gyönyörű gránit sziklaformáció. A 15 méter magas és 110 méter széles "Wave Rock" természetesen a hullámokról kapta a nevét - pedig elég távol (kb. 290 kilométerre) helyezkedik el az óceántól és Perth városától. A közelben elég nagy turistalátványosságnak számít, 2006 óta pedig egy éves zenei fesztivált (Wave Rock Weekender) is megrendeznek a környéken.

Environmental evangelists: The crumbling Twelve Apostles, which are dotted along the Great Ocean Road, form part of a marine national park that runs along 17 kilometres (10 miles), beside a ridge of golden cliffs. Plants and animals that thrive in the shade of the towering rock formations include kelp, sponges, seabirds, seals, lobsters, reef fish and sea spiders. Early in the morning, or late a night, penguins have been known to huddle in the caves below the aquatic stone structures

Tizenkét apostol

Ausztrália egyik leggyönyörűbb természeti jelenségei közé tartozik ez a 12 darab mészkőoszlop, melyek legmagasabbja 40 méter magas. A Port Campbell Nemzeti Parkban található sziklák mellett 17 kilométeren át fut a Great Ocean Road-nak elnevezett autóút, melyet már többször megválasztottak a világ legszebb autóútjának is. Érdekesség, hogy a szél és a víz állandó építő-romboló tulajdonságának "köszönhetően" további apostolok megjelenése is várható - tudosók szerint a kép közepén látható benyúlvány fog először leszakadni a mészkőfaltól.

Getting away from it all: The cliffs at the Kooljaman at Cape Leveque wilderness camp in Western Australia, which is owned and run by the Indigenous Bardi Jawi Communities

Leveque-part

Ausztrália északnyugati részén, a Dampier-félsziget egyik kis csücskén, a 100%-ig őslakosok által őrzött és üzemeltetett Kooljaman kemping területén található ez a gyönyörű partszakasz - a közelben nem nagyon található semmi, ezért érdemes jó előre felkészülni, ha ide utaznál! 

Képtalálatok a következőre: uluru

Uluru/Ayers Rock

Az Ausztrália közepén, az Alice Springs városától délnyugatra fekvő Uluru/Ayers Rocks nevet viselő hatalmas homokkő sziklatömböt egyszerűen nem tudtam kihagyni az összeállításból - annál is inkább, hiszen október 26. óta hivatalosan is büntetendő cselekedet lett a megmászása. Az utolsó napokban turisták százai mászták meg, a világ egyik legkülönlegesebb helyének tartott Uluru-t - rengeteg videó kering erről az interneten, ha érdekel, érdemes rákeresned.

Hamersley-hegyszoros

Szintén Ausztrália északnyugati részén, a Karijini Nemzeti Park területén találhatóak a világ (egyik) legszebb hegyszorosai, melyekből pár ilyen gyönyörű természetes medencével és vízeséssel is büszkélkedhet. A parkon belül lévő kocsiparkolótól mindössze 400 méterre található ez a kis "spa", amiben persze fürdőzni is lehet.  Kipróbálnád?

Raise a glass: A view looking out over one of the vineyards in McClaren Vale, which has 65 wineries, near Adelaide, South Australia. It is the heart of the Fleurieu Peninsula's wine-growing area, between the Gulf St. Vincent inlet and Mount Lofty Ranges, and marks the start of the Shiraz Trail

McClaren-völgy

A sziklák után következzen egy kis zöld, azon belül is McClaren-völgye! Onnan lehet ismerős, hogy itt teremnek a legjobb ausztrál borok (egészen pontos 62 pincészet található itt), valamint innen indul a 3 kilométeres Shiraz Trail gyalogos túraútvonala is, mely a környék legszebb tájain vezet végig. A gyönyörű völgy Adelaide városától 1 órás autókázásra található.

Aurora Australis sarki fény

Jöjjön egy kis éles váltás! Kevesen tudják, de Ausztráliából is látni lehet a sarki fényt: egészen pontosan a déli részét, azaz az aurora australist. Bár egész évben felbukkanhat,  októbertől márciusig van a legtöbb esélyünk rá, hogy lássuk is. Még egy fontos infó: általában csak 30 percig tart az éjszaka közepén, ezért érdemes figyelned az előrejelzéseket, ha arra jársz!

Pools of ambition: Lake Argyle, near Kununurra in East Kimberley, is Western Australia's largest and the country's second largest freshwater man-made reservoir, one of a limited number of structures that can be detected from outer space. The immense lake was formed by the damning of the mighty Ord River in 1971

Argyle-tó

Ausztrália második legnagyobb mesterséges tava Kimberley megye keleti részén, Kununurra városától nem messze fekszik és a világ azon kevés természeti jelenségei közé tartozik, melyek látszanak a világűrből. 

Back to bacteria: The Hamelin Pool Marine Nature Reserve is located in Shark Bay in Western Australia. This Unesco World Heritage Site, which is comprised of 310,000 acres, is renowned as one of only two locations in the world in which a diverse array of naturally occurring living marine stromatolites can be found. The amorphous coastal formations (seen above) are rocks created through the gradual layering of cyanobacteria, a blue-coloured microbe that lives in lakes, rivers and soils

Hamelin Természeti Rezervátum

Nyugat-Ausztrália egyik legszebb partszakaszán, a félemetes Shark Bay-en, a Hamelin Pool Marine rezervátumban található ez az UNESCO Világörökség által védetté nyilvánított hely, mely teljesen természetes módon sztromatolit cianobaktériumokat, azaz fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékszerkezeteket termel. Csak két ilyen part található az egész világon, ezért felemelő élményben lehet része annak, aki a szabad szemével is láthatja ezt a csodát. 

An aerial view of the amazing Lake Hillier on the Recherche Archipelago in the Goldfields-Esperance region in Western Australia. The reason for the pink hue of the 2,000ft-long body of water is not fully understood by scientists. But the presence of red halophilic bacteria may be part of the explanation

Hillier-tó

Az egyik legcsajosabb hely a világon a rózsaszínű vízzel rendelkező Hillier-tó, mely Ausztrália déli vidékén, azon belül is a Nagy-Ausztráliai-öböl nyugati részén, Esperance városától nem messze fekszik az egyik kis Recherche Archipelago szigeten. A tudósok a mai napig vizsgálják, hogy mitől lehet ilyen a színe: annyi biztos, hogy az 1,5 hektáron elterülő 600 méter hosszú tó a benne lévő Dunaliella salina algától is kaphatott ilyen árnyalatot.

All at sea: The beach at Cape Tribulation in the tropical north of Queensland is a more inviting sight now than it might have been to seafarers almost 250 years ago. In 1770, Captain Cook's ship scraped a reef here in the shallow water, the ship's log book tells, which led to him christening it after his experience. Alas, his travails were not over. After venturing into deeper water, the ship ran aground later the same day on what is now known as Endeavour Reef - another Cook coinage

Tribulation-part

Tetszik a látvány? Nem csoda! 1770-ben itt akasztott horgot Cook-kapitány hajója is, aki naplójegyzéseiben csak "paradicsomként" utalt erre a gyönyörű édeni tájra. Akkor még nem tudta, de később kiderült, hogy felfedezte a Nagy-korallzátonyt...  Ausztrália északi részén, szinte Pápua Új-Guinea szomszédságában, a Korall-tengeren található ez a csoda hely, sok más gyönyörű szigettel együtt. 

Whitehaven Beach strand

A Cape Tribulation-tól egy kicsit délebbre, de még mindig Queensland megyéjében található a világ legtisztább strandjával rendelkező 7 kilométeres Whitehaven Beach, mely a szintén Cook-kapitány által híressé vált Whitsunday-szigeteken található. 

The Hopetoun Falls in the Great Otway National Park in Victoria. This beautiful waterfall can be gazed at from an easy-access viewing platform

Hopetoun-vízesés

Ez a cikk nem lenne teljes vízesések nélkül! Ausztrália legszebbje talán a Victoria megyében lévő Great Otway Nemzeti Parkban található és a Hopetoun-vízesés nevet viseli. A fotó talán kalandosnak tűnik, de igazából kifejezetten könnyű ide autóval is eljutni, tehát azok is élvezni fogják, akik nem rajonganak a túrázásért.

Ready for its close-up: The Sydney skyline starts to twinkle at sunset. The famed Sydney Harbour Bridge, which opened in 1932 and carries rail passengers, motorists, cyclists and pedestrian traffic, can also be seen

Sydney Harbour Bridge híd

A természeti jelenségek után jöjjön egy éles váltás! A képen Sydney kikötőjének 1932-ben épült hídját láthatjátok, emberek ezreinek könnyíti meg a napi közlekedést: többek között áthalad rajta egy vasút, egy biciklis-és motorút, valamint egy autóút is. 

An aerial view of the three-kilometre-long (1.8 miles) Surfers Paradise beach on Gold Coast, Australia's sixth-largest city. The first high-rise was built here in 1959

Aranypart

Ez a mesés légi felvétel az Aranypartról, azaz az ausztrál Miami-nak is hívott Gold Coast 3 kilométeres Surfers Paradise strandjáról készült - nevéből is kitalálhattátok, a szörfösök imádják ezt a helyet! Ausztrália hatodik legnépesebb városa a déli félteke legmagasabb épületének címével is büszkélkedhet - A Q1 nevű épületet a kép közepétől kissé balra láthatjátok.

Kedves Olvasóim!

Tetszettek a fent látottak? Ha igen, kérlek adakozzatok ti is az ausztráliai erdőtüzek és az őshonos állatok megsegítésére létrejött adományvonalak egyikén! A WWF koalamentési akcióját ITT,  az ausztrál vöröskereszt segítő munkáját pedig ITT támogathatjátok! 

Nagyon köszönöm!

süti beállítások módosítása