Gretta

A világ legszebb erdői

2020. január 14. - Gretta

Misztikusak, gyönyörűek és lehengerlőek - többek között ezekkel a szavakkal tudnám leírni a most következő vadvilági erdőket, melyeket hihetetlen mennyiségű természeti kincset rejtenek.  Vigyázz rájuk te is, hogy még az unokáid is tudjanak bennük gyönyörködni!

Kampó-erdő, Lengyelország

Senki sem tudja biztosan, hogy a Lengyelország északnyugati részén található 400 db fenyőből álló Kampó-erdő fái miért görbültek így meg, de több magyarázat és elmélet is született a témát illetően. Egyesek szerint az északi irányba hajló fákat úgy 100 éve maga alá temette egy hatalmas hóvihar, mások szerint a helyiek manipulálták a fákat, hogy bútorokat lehessen belőlük készíteni. Az igazság úgy néz ki, sosem fog kiderülni, de az biztos, hogy sehol máshol a világon nem fogsz ilyet látni!

arashiyama-bamboo-grove-gettyimages-915795558.jpg

Arashiyama bambusz erdő, Japán

Japán egyik legszebb természeti látványossága a Kiototól mindössze 30 perces vonatútra található 16 km²-es  erdő,  mely teljesen ingyenes látogatható a nap 24 órájában. A lenyűgőző és hatalmas (akár 20 méternél is magasabbra növő) bambuszok között fél kilométeren át kóborolhatunk, sokan pedig csak azért utaznak Japánba, hogy lássák ezt a csodát. Talán mondanom se kell, de szezonban itt is nagy a tömeg, ezért érdemes a reggeli vagy az esti órákban idelátogatni.

blooming-apricot-valley-yili-china-1.jpg

Barackfa-erdő, Kína

Igazság szerint Kína több térségében is találhatunk kisebb-nagyobb barackfa-erdőt, a képen látható csoda viszont az ország északkeleti részén, Kazakhsztán határától nem messze, egészen pontosan Iliben található. A barackfa-virága júniustól kezdve szeptember legvégéig nyílik, ezért ha látni akarod ezt a tündérmesébe illő erdőt, mindenképpen nyáron utazz Kínába!

Wistmans-erdő, Anglia

Az Anglia délnyugati részén lévő, gyönyörű természeti adottságairól híres Devon megyében, egészen pontosan Dartmoorban található ez a tudományos-fantasztikus filmekbe is könnyen beillő Wistmans-erdő, mely (bár régen hatalmas területen húzódott végig), ma már csak 6 hektáron terül el. A 400-500 éves tölgyfákat zuzmók, mohák és kövek borítják, sokak szerint pedig a világ legtitokzatosabb helyének számít. Sajnos én még nem jártam itt, de mindenképpen el szeretnék ide jutni! 

Fekete-erdő, Németország

A Németország délnyugati részén lévő Baden-Württemberg tartományban található Fekete-erdőből (németül Schwarzwald) ered a Duna - de nem csak ezért érdemes meglátogatni! A mintegy 6010 km²-es területen lévő erdő fái a leginkább sötét színű fenyvesek (innen is kapta a nevét), legmagasabb pontja pedig az 1493 méteres Feldberg, melyet télen a síelők is erőszeretettel használnak.

Hallerbos-erdő, Belgium

A belgiumi Brüsszeltől mindössze 20 kilométerre délre, Waterloo szomszédságában található ez a bámulatos erdő, ezért ne hagyd ki, ha a közelben jársz! Bár rengeteg virág (pl. nárcisz, kamilla) megtalálható a Hallerbos-erdőben, a mézentófű nyílása a legszebb, ezért mindenképpen érdemes április legvégén vagy május legelején meglátogatni az erdőt. A mézentófű nyílása csak 7-10 napig tart, ezért mindenképpen érdemes figyelni az internetet, ha a közelben jársz és nem akarsz lemaradni róla! 

Jó. ha tudod: Angliában Hertfordshire megyében, az Ashridge Estate környékén is hasonló mézentófű-virágzásra bukkanhatsz - én már jártam ott, és tényleg bámulatos! 

1kj6admyyus_yhw8up2mmg4ryq0qzm596rjpodrepfy.jpg

Szálkásfenyő-erdő, USA

Az amerikai Kaliforniában, egészen pontosan a Fehér-hegység közelében elhelyezkedő Szálkásfenyő-erdőben található a világ ma ismert legidősebb élőlénye, a simatűjű szálkásfenyő,  azaz a matuzsálemfa. Korát 4951-52 évre becsülik, pontos helyét a fa biztonsága érdekében viszont titokban tartja az Amerikai Erdészeti Szolgálat.  Érdekesség, hogy a TripAdvisor-os vélemények szerint a környékbeli természeti látnivalókhoz (pl. Yosemite Nemzeti Park, Grand Canyon stb.) képest meglepően kietlen az erdő, pedig hihetetlenül gyönyörű! 

pa-phru-tha-pom-khlong-song-nam-krabi.jpg

Pom Klong Song Nam, Thaiföld

Thaiföld Krabi tartományában,  Tambon Khao Kramban található ez a mangrove erdő, mely körül napsütésben türkizkék színűvé változik a víz! A turisták szerint igazi mesebeli atmoszférája van ennek a helynek, ami szerintem főként annak köszönhető, hogy az átlagosnál kicsit messzebb esik a reptértől és a főbb látványosságoktól, a legtöbben pedig inkább kihagyják ennek a varázslatos "dzsungelszerű" erdőnek a meglátogatását. Én biztosan nem tenném, és te?

gettyimages-1044285108.jpg

Amazóniai esőerdő, Dél-Amerika

A Dél-Amerika csaknem 40%-át elfoglaló amazóniai esőerdő az Amazonas-medencében található, nagy része Brazíliához tartozik, de Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia és Venezuela is rendelkezik egy "kis" darabbal belőle. Hatalmas méretei ellenére az amazóniai esőerdő (a  világ legnagyobb területű, csaknem  5 500 000 km²-es erdeje) sajnos soha sem lesz már a régi.  Csakúgy, mint jelenleg Ausztráliát, az Amazonast is rengeteg tűzvész súlytotta az elmúlt időkben: az idei évre például az egykori esőerdő területe mintegy 17%-kal zsugorodott, ez az arány pedig fokozatosan fog nőni, ha Brazília nem alakítja át drasztikusan a helyi mezőgazdaságát. 

süti beállítások módosítása