Gretta

Az USA legszebb államai

2020. április 15. - Gretta

Az USA tele van szebbnél szebb helyekkel, melyekről még így, a képernyőkről keresztül nézve is szuper álmodozni! Most összegyűjtöttem nektek az általam legszebbnek vélt államokat, melyek sem látnivalókból, sem különlegességekből nem szenvednek hiányt. 

Kalifornia

Kalifornia az USA egyik legnépszerűbb (és leghosszabb) állama, az ország délnyugati csücskében helyezkedik el: nyugatról a Csendes-óceán, délről Mexikó, keletről Arizona és Nevada, északról pedig Oregon határolja. A laikusok számára Kalifornia egyet jelenti Hollywooddal, a csillogó életmóddal és a sztársággal - de csakúgy, mint Floridában, azért itt sem mindenerről szól. Sőt!

Kalifornia állama nagyon nagy - ennek megfelelően pedig szinte minden tájat meg lehet itt találni. Vannak itt fantasztikus beachek (pl. Santa Monica, Malibu, Laguna Beach, Santa Cruz stb.), borvidékek (egészen pontosan a világhírű Nappa-völgy), nemzeti parkok (pl. Yosemite, Redwood vagy Joshua Tree Nemzeti Park), gyönyörűséges hegyek (pl. El Capitan, Half Dome), érdekes látnivalók (pl. Golden Gate-híd, Alcatraz börtön), szórakoztató látnivalók (pl. Disneyland, Griffith Observatory, Universal Studios, Hollywood tábla stb.), sivatagok (pl. Mojave-sivatag) és még sorolhatnám a nevezetességek sorát. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálhatja a számítását és kevés olyan embert ismerek, aki nem akarna ide eljutni, vagy éppen visszatérni.

Glacier National Park, Montana: Beautiful Glaciers And Backcountry ...

Montana

Annyira gyönyörű helyek vannak a cowboyok földjén, hogy el sem lehet mondani! Montana hatalmas állama az USA középső részén, a kanadai határnál, azaz teljesen északon helyezkedik el (szomszédos államai Idaho, Wyoming, valamint Észak-és Dél-Dakota), neve pedig a spanyol montana szóból ered, mely hegyet jelent - azt hiszem, ebből egyértelmű is, hogy miről híres az állam.

Montana nyugati felét szinte teljes egészében beborítja a Sziklás-hegység (évente több millióan látogatnak el a Glacier Nemzeti Parkba), de az USA egyik legnagyobb síparadicsoma (Big Sky Resort), a híres Grizzly & Wolf Discovery Center, valamint a Yellowstone Nemzeti Park egy része is itt található...  hogy az állam mindennapi szépségeiről ne is beszéljünk. Azt hiszem, ez az az állam, ahol a vadnyugat, a természet és a farmerkedés szerelmesei garantáltan jól fogják magukat érezni. Én imádnám! 

Florida

Kevés olyan változatos és sokszínű állama van az USA-nak, mint Florida: itt ugyanis egyszerre vannak a jelen a felhőkarcolók és a gyönyörű tengerpartok, valamint a luxusvillák és a misztikus mocsarak. Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti állama remek összeköttetésekkel is szolgál - a Bahamák repülővel csak 50 percnyire van, de a legtöbb karibi szigetre is meglepően könnyű innen eljutni -, ezért nem is csoda, hogy az Európából utazó turisták zöme gyakran eltölt itt néhány napot (hetet) szórakozás gyanánt.

Szórakozni pedig lehet itt bőven: például Orlandoban vannak a világ legjobb vidámparkjai (Disneyland, Epcot), de az Universal Studio-t is érdemes lehet meglátogatni annak, aki szereti a filmes kulisszatitkokat. Aztán itt van még az állam legdélibb részén fekvő Everglades Nemzeti Park (ahová a legtöbbször aligátorlesre mennek a turisák), a South Beach (ami főleg az éjszakai életéről és a bevásárlóutcáiról híres), valamint a világ egyik legszebb útjának hívott Key West is, melyre a 181 kilométeres 1-es országút (U.S Highway 1) vezet. Szóval aki ide jön, az biztos nem fog unatkozni!  

500+ Beautiful Oregon Pictures | Download Free Images on Unsplash

Oregon

Florida teljes ellentéte az USA északnyugati részén található Oregon, ahol főként a túrázni, kiránduló vágyók találhatják meg a számításaikat - ők is csak akkor, ha nem bánják a hegymászást és a (sokszor) zord időjárást.

Ennek ellenére én az amerikai Egyesült Államok egyik legszebb államának tartom, ugyanis itt található a világ egyik legkülönlegesebb helye, a híres Thor's Well vízköpő, a Crater Lake Nemzeti Parkban lévő Kráter-tó (és a hozzá tartozó Varázsló-sziget), a mesés Mount Hood rétegvulkánja és a Toketee-vízesés, valamint a Haystack Rock (melyet sokan Oregon állam legikonikusabb látványosságának tartanak) és a Heceta Head világyítótorony is (amely szerintem a világ legszebb világítótoronyainak egyike). Az biztos, hogy itt könnyen el lehet tölteni akár egy egész hónapot is!

Arizona state

Arizona

A kedvenc államomat sem hagyhattam ki az összeállításból! Az USA délnyugati részén lévő Arizona valója már kiskorom óta elvarázsol, egyszerűen nem tudok betelni vele! Az államot délről Mexikó, keletről Új-Mexikó, északról Colorado és Utah, nyugatról pedig Kalifornia határolja - nem csoda, hogy ez az egyik leglátogatottabb állam egész Amerikában!

Látnivalók itt is vannak bőven - kezdjük például az évi 5 milliós látogatottsággal büszkélkedő Grand Canyonnal és az azt körülvevő nemzeti parkkal, de a Monument Valley vörös sziklái, az Antilop-kanyon, a Horseshoe bend kanyonja, a Saguaro Nemzeti Park, az indiai rezervátumban található Havasu Falls és a világ egyik legszebb falujának hitt Supai, valamint a Red Rock Canyon Állami Park és még egy sor gyönyörűség található itt. Megéri meglátogatni az biztos! 

Utah

Az Arizonával határos Utah is elképesztő természeti látnivalókat kínál az érdeklődőknek, igaz, itt sivatagokat és zöld buja tájakat nemigen, ellenben lenyűgöző sziklákat és mesés hegyvonulatokat annál inkább fogunk találni - ha azonban azok tetszenek, mindenképpen itt a helyünk!

A képen látható Zion Nemzeti Park például minden kétséget kizáróan az egyik legszebb park az USA-ban, a Las Vegas-ból népszerű egynapos kirándulásnak számító Bryce Canyon pedig a turisták egyik legkedveltebb célpontja, hogy a síparadicsomjairól híres, Salt Lake City mögött húzódó Wasatch-hegységről ne is beszéljünk. 

Alaszka

Az USA legnagyobb és legészakibb állama hihetetleül gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, melyek a maguk módján teljesen egyedülállóak - legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban biztosan. Grandiózus, hófedte hegyláncok, drámai fjordok és türkizkék gleccserek várhatnak ránk, ha Alaszkába látogatunk.

Többek között Észak-Amerika legmagasabb hegye, a Mount McKinley, a jégbe fagyott fjordjairól híres Glacier Bay Nemzeti Park és Rezervátum, valamint a Denali és a Kenai Fjords Nemzeti Parkok is felülmúlhatatlan élményeket kínálnak azoknak, akik nem riadnak vissza a tiszta és érintetlen vadvilágtól, a hideg idődől és a szinte állandósult világosságtól. Érdekesség, hogy Alaszka állama egykor az oroszoké volt, csupán 1867-ben vették meg tőlük az amerikaiak, csupán 7,2 millió dollárnyi aranyért. 

Hawaii

Bár az USA-tól földrajzilag teljesen elkülönül, mert a szárazföldtól (egészen pontosan San Franciscotól) kb. 4-5 órányi repülésre található Hawaii, az összeállításból semmiképpen sem tudtam kihagyni, mert itt találhatóak a világ (talán) legszebb és legikonikusabb tájai. Az hiszem, több hónap is kevés lenne arra, hogy felfedezzük a szigeteit, de azért én mégis megpróbálom pár mondatba sűrítve megemlíteni a legnevezetesebb tájait.

A képen látható panorámakép például a Kauai szigetén lévő Na Pali Coast Állami Parkot mutatja be a Kalalau ösvény túraútvonalaival, de az Oahu-n lévő Diamond Head tűzhányó, a Waipio-völgy és a Föld legnagyobb vulkánja, a Hawaii-n lévő Mauna Loa is igencsak tetszetős látnivaló. Ezeken kívül Hawaii gyönyörű vízesésekkel, esőerdőkkel, tengerpartokkal, világítótornyokkal és más természeti parkokkal is rendelkezik, melyeket azonban lehetetlenség lenne felsorolni a teljesség igénye nélkül.

süti beállítások módosítása