Gretta

Az USA legszebb helyei - II. rész

2020. szeptember 08. - Gretta

Hegyek, tavak, vízesések és csodás nemzeti parkok is szerepelnek az Amerikai Egyesült Államok legszebb helyei között, melyekben - ha élőben most nem is - képekről annál csodásabb gyönyörködni!

 

A cikksorozat többi részét a következő linkeken érhetitek el: I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész |

Shutterstock

Rushmore-hegy, Dél-Dakota

Dél-Dakota legnagyobb nemzeti parkjában, a Black Hills National Forestben, Keystone apró kis központjától kb. 1 kilométerre található a Rusmore-hegy, melybe négy nagy amerikai elnök képmását "faragták" (illetve dinamittal robbantották) be. Bár méretében sokatoknak okozott csalódást a hely, én azért mindenképpen meg szeretném nézni élőben is. Érdekesség, hogy George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln (balról jobbra) elnököket eredetileg derékig ábrázolták volna, ám pénzügyi gondok miatt végül csak az arcukat tudták belefaragni a hegy oldalába a mestermű készítői. A szoborcsoport 14 éve alatt készült el, évente pedig 2-2,5 millió turista látogat ide.

colorado.com

Garden of the Gods Park, Colorado

Colorado állam közepén, a Red Rock Canyontól nem messze fekszik Colorado Springs, melynek nyugati szélén húzódik a Garden of the Gods (szabad fordításban az "istenek kertje") nevű 526 hektáros látogató és természeti központ. Ez a csodálatos hely a hegyes homokkő-képződményeiről vált híressé, a helyiek pedig annyira szeretik, hogy lényegében az egész környéket úgy építették ki, hogy mindenhonnan tökéletesen ráláthassanak ezekre a sziklákra: a közelben lévő, rendkívüli panorámával rendelkező Kissing Camels golfpályát például már többször is választották az USA legszebb golfklubjává, de rengeteg csodás luxusvilla is megtalálható a környéken.

nps.gov

Kings Canyon Nemzeti Park, Kalifornia

Kalifornia egyik legszebb nemzeti parkját pont 80 évvel ezelőtt alapították - azóta elsőszámú célpontként szolgál a magaslati levegőt és a túrázást kedvelők számára az USA nyugati partvidékén. Lényegében van itt minden a csodálatos hegyektől (pl. Mount Brewer), völgyektől (pl. Tehipite Valley), és barlangoktól (pl. Boyden Cave) kezdve a folyókon (pl. Roaring River) és a vízeséseken át (pl. Grizzly Falls), hogy az itt élő állatokról még ne is beszéljünk (pl. puma, öszvérszarvas, fekete medve, pocoknyúl, Csendes-óceáni vízipityer stb). Évente kb. 6-700 ezren látogatják meg.

nps.gov

Sequioa Nemzeti Park, Kalifornia 

Hogy honnan lehet ismerős? Onnan, hogy itt találhatóak a világ legnagyobb fái. Ezek a hatalmas mamutfenyők a tengerszint felett 2500 méterrel, Los Angelestől kb. 300 kilométerre északkeletre, a Kings Canyon és a Death Valley között, szebbnél szebb hegyek gyűrűjében (pl. Mount Whitney, Midway Mountain, Glacier Ridge stb) fekszenek - legtöbbjük pedig olyan óriási, hogy csak 20-30 ember tudná átfogni a tözseiket. Megdöbbentő, nem? A parkról egy szuper beszámolót találhattok ITT, tehát én nem is ragoznám tovább róla a szót. 

visitcalifornia

Death Valley Nemzeti Park, Kalifornia

A korábban említett parkokhoz képest sokkal alacsonyabban, -86 méteres tengerszint alatti magasságban, kissé délkeletre, Las Vegastól kb. 250 kilométerre fekszik az USA (valamint a Föld) legmelegebb és legszárazabb területe, a Death Valley Nemzeti Park. Talán nem meglepő, de a klíma miatt a kősziklás sivatagon kívül itt nem találhatóak élőlények: nem nyílnak növények és az állatok is messzire elkerülik ezt a területet - ez viszont cseppet sem von le a park értékéből, hiszen egy igazi kultikumról van szó, melyre lépve olyan érzése lehet az embernek, hogy nem is a Földön, hanem valamilyen más bolygó felszínén járna... Az biztos, hogy ez a hely fantasztikus programot kínál, ha Las Vegasban jársz!

Acadia Nemzeti Park, Maine

Ez a nemzeti park messze nem olyan híres, mint a Grand Canyon, a Yellowstone vagy a Yosemite, de ez közel sem azt jelenti, hogy nincs miért idejönni... Egy 19 ezer hektáros, többségében erdős területet foglal magában az Acadia Nemzeti Park, mely az USA egyik legkeletibb részén, Maine államában foglal helyet, a kanadai Montréal nagyvárosától kb. 350 kilométerre. A park leghíresebb pontjai közül a Cadillac-hegyet, a Jordan tavat, a Bass Harbour Head Lighthouse nevet viselő világítótornyot és  a Sand beachet említeném meg, de rengeteg olyan mesés hely található még itt meg, melynek még nincs nagy "hírneve".

6_16.jpg

Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia

Az 1890-ben alapított Yosemite Nemzeti Park San Francisco és Sacramento városától kb. 200 kilométerre, Nevada állami határától pedig kb. 20 kilométerre fekszik - egy egészen mesés, lenyűgöző tájakkal teli parkról van szó, mely a Sierra Nevada hegyvonulatának mentén terül el, kisivel több, mint 3000 km²-en. Vannak itt mesés tavak, gleccserek, vízesések (Yosemite-vízesés, Vernal-vízesés), meredek hegyek (Half Dome), ikonikus sziklaképződmények (El Capitan) és bámulatos kilátók is (Glacier Point, Tunnel View) - az tehát biztos, hogy itt bőven el lehet pár napot, hetet tölteni annak, akinek belefér az idejébe egy kis kalandtúra! Azt hiszem, érdemes lesz erről a parkról egy külön összeállítást készíteni, mit szólnátok hozzá?

oregonstateparks.org

Cannon Beach, Oregon 

Az oregoni Portland nagyvárosától északnyugati irányba kb. 80 kilométerre, a kanadai határtól pedig kb. 40 kilométerre helyezkedik el ez a mesés hely, melyet ti ajánlottatok a figyelmembe emailen keresztül. Cannon Beachről azt érdemes tudni, hogy nemcsak egy 1700 lakosú várost, hanem a hozzá tartozó csodaszép tengerpartot is jelöli, melyet a National Geographic a világ 100 legszebb strandja közé sorolt még 2013-ban. Talán nem meglepő, de Portland mellett ez a strand számít az egyik leghíresebb turisztikai nevezetességnek az államban - ha pedig fotót látsz róla, minden bizonnyal a 72 méter magasságú Haystack Rock nevű sziklát is fel fogod rajta fedezni (a képen a legtávolabbi, legnagyobb szikla, középen, enyhén jobbra). 

Washington-emlékmű, Washington D.C.

Azt hiszem, itt az ideje egy kicsit városiasabb vizekre evezni! A Washington-emlékmű az USA egyik legnagyobb nemzeti szimbóluma és a világ legmagasabb kőépítménye a maga (kicsivel több, mint) 169 méterével. Nem is kérdés, hogy kinek állít emléket (aki mégse tudná: George Washington első amerikai elnöknek, akinek a győztes függetlenségi háború is köszönhető). Az emlékmű egyébként márványból, gránitból és homokkőből épült, mely Washington D.C. központjában, a National Mall parkban helyezkedik el, a törvényhozó Kapitólium közelében.

adobestock

Everglades Nemzeti Park, Florida 

Florida nem csak a luxuskategóriás álomvilláiról híres! Az Everglades Nemzeti Park például az állam egyik legnagyobb ikonja - habár, sokak szerint csak "egy nagy mocsár"...  Nos, nekik üzenem, hogy szerintem igenis helye van az összeállításban! Az Everglades Nemzeti Park 1979-ben alakult és Florida államának legdélibb részén, Miami városától kb. 30 kilométerre helyezkedik el. Egy nagy, egybefüggő, dzsungeles-mocsaras területet képzeljetek el, mely egyike a Föld legfontosabb vízi élőhelyeinek. Rengeteg változatos állat él itt: például az aligátor vagy a floridai lamantin, de flamingók, kígyónyakú amdarok és pelikánok is megtalálhatóak itt. Meglátogatását mindenképpen ajánlom a vad, buja természet csodálóinak, aki viszont viszont irtózik a lápos területektől, az nem fogja itt jól érezni magát. 

utah.com

Bryce Canyon Nemzeti Park, Utah 

Ez egy olyan hely, melynek meglátogatását mindenképpen ajánlom annak, aki legalább egy hetet eltölt Las Vegas közelében. Igaz, kb. pont ugyanolyan messze van (nagyjából 300 kilométerre), mint az első részben bemutatott Grand Canyon, csak kissé északra, de ettől függetlenül szuperül össze lehet kötni azt a közelben lévő pár túrát annak, akinek van minimum 4-5 szabad napja. Azért annyi kell annak, aki nem csak "letudni" akarja a természeti látnivalókat. De persze heteket, hónapokat is el lehet a közelben tölteni, mert a Zion Nemzeti Park, a Glen Canyon Nemzeti Park, a Powell-tó, a Canyonlands és még egy sor másik gyönyörű hely van itt.. Amerikában aztán el lehet barangolni az biztos!

Szóval a Bryce Canyonról: a nemzeti park főleg vöreses színű, hegyes sziklaképződményeiről híres, melyek csúcsszerűen merednek az égbolt felé. Igazán gyönyörű látvány, ráadásul a környékbeli "must have" látnivalók miatt sokkal kevesebb turistával is lehet itt találkozni, mint az elvárható lenne. Évente kb. 2-2,5 millió látogató jön ide (összehasonlításképp: a Grand Canyonhoz 9). 

Gettyimages

Arches Nemzeti Park, Utah

Az Arches Nemzeti Park Utah keleti, Coloradohoz közelebbi részén fekszik, Las Vegasból való meglátogatása már egy elég hosszú túra (kb. 700 kilométert mondanék), ezért inkább azoknak javasolnám, akik Salt Lake City (kb. 200) vagy Denver (kb. 300) környékén vannak. Egy félsivatagos területről beszélünk, mely a környékbeli parkokhoz hasonlóan szintén a homokkőből kialakult természeti képződményeiről vált híressé - a hely különlegességét viszony az adja, hogy a távolból kristálytisztán láthatóak Colorado csodás síparadicsomai (pl. Aspen) és hófedte hegycsúcsai (Capitol Peak, Mount Elbert, Mount Harvard) is. Igazán különleges látványt nyújt, nem? ITT egy szuper beszámolót olvashattok a parkról.  

Kráter-tó, Oregon

Az Egyesült Államok egyik legmélyebb (592 méter) és legtisztább tava, mely Oregon államának déli részén, Medfordtól kb. 130 kilométerre található északkeleti irányba - érdekesség, hogy közelebb nincs is hozzá semmilyen város, csak pár kisebb település, ezért a tó egész környékét nemzeti parkká (Crater Lake National Park) nyilvánították. A Kráter-tó egyébként a Mount Mazama tűzhányó beomlásakor keletkezett úgy 7800 évvel ezelőtt, nincsen befolyó vize és kifolyása sem, ezért a víz szintjét 100%-ig az időjárás befolyásolja - tulajdonképpen ezért is olyan tiszta.

Big Bend Nemzeti Park, Texas

Nagy vágyam ide eljutni! A Texas államának legdélebbi részén, Mexikó határánál elterülő Big Bend Nemzeti Park tele van mesés kanyonokkal, sivatagokkal és sziklaképződményekkel... nem mellesleg pedig rendkívül gazdag élővilággal is rendelkezik! A park hivatalos oldala szerint több, mint 1200-féle növény, 450-féle madár, 56-féle hüllő és 75-féle emlős él itt, de több tízezer éves bányákat és dinoszaurusz csontmaradványokat is találtak itt  a tudósok. (A képen lévő hegyet sajnos 100%-ig nem tudtam pontosan beazonosítani, ezért ha valamelyikőtök felismeri, kérlek jelezzétek nekem kommentben, köszönöm!)

nature.org

Great Smoky Mountains, Tennessee/Észak-Karolina

A "nagy füstös hegyek" az USA délkeleti részén, Tennessee és Észak-Karolina állomhatáránál találhatóak, Nashevilletől és Charlottetól kb. 200 kilométerre, Knoxvilletől pedig 30-ra. Meglepő, de a hegységről elnevezett nemzeti park, a Great Smoky Mountains National Park az USA leglátogatottabb nemzeti parkja, évi több, mint 11 millió látogatóval... többen mennek ide, mint a Grand Canyonhoz, gondoltátok volna? Egyébként az egész országban itt található a legtöbb fekete medve, de a park a foltos szalamandra (fekete-sárga foltos gyíkféle) állománya is igencsak tekintélyes - ráadásul olyannyira, hogy a trópusokon kívül itt található belőle a legtöbb egyed! A Great Smoky Mountains természeti nevezetességeit sajnos hiba lenne most részletezni, egy külön cikk kellene belőle, szóval legyen elég annyi: bőven van itt látnivaló, mindenképpen helye van az összeállításban.

sedona.org

Sedona, Arizona 

Vannak olyan olvasóim, akik egyszerűen nem értik, mit szeretek a sivatagos-kősziklás Arizonában - nos, ez az ajánlás nem nekik szól! Akik viszont hozzám hasonlóan tudják értékelni a Föld vadregényes tájait... azoknak szívből ajánlom "a minden és a semmi" közepén lévő Sedona városát, mely Vegastól kb. 440 kilométeres), Phoenixtól pedig kb. 200 kilométeres távolságra található - a Grand Canyontól pedig csak 2 órás autókázásra van. Mért is jó Sedona? Főleg azért, mert bármerre is nézel, olyan, mintha más világba csöppentél volna. Nem kell órákat utazni, hogy valami olyat láss, mint azelőtt sosem - elég kilépni a szállásod kapujából. Itt van többek között az Oak Creek-kanyon, a Red Rock Állami Park, a Seven Sacred Pools és még egy csomó más természeti szépség, melyekkel lehetetlen betelni. Alig várom, hogy élőben is lássam! 

Hanging Lake, Colorado

Colorado államának szépségeiről eddig rendkívül kevés szó esett, pedig lenne is látnivaló - ezt a cikksorozat következő összeállításában mindenképpen be kell pótolnom! Addig is elhoztam nektek a Glenwood Canyonban található Hanging Lake nevű tavacskát és a hozzá tartozó apró, de rendkívül szép vízesést. A hely maga könnyen megközelíthető, Denvertől a 70-es úton haladva kb. 100 kilométerre található, Glenwood Springs népszerű kis városa mellett - a parkolás után viszont még egy jó kis séta a tó, melyhez egy folytonos (305 méternyi) emelkedés és lépcsőzés vezet. Rossz hír lehet az is, hogy az önkormányzattól előre kell túrázási engedélyt kérni, melynek ára szezononként változik. Ez a kis belépési díj mondjuk arra jó, hogy elég jól megszűrje az embereket és soha ne legyen itt tömeg. 

Denali Nemzeti Park, Alaszka

Kicsit kiesik az USA többi részétől, de a Denali Nemzeti Parkot így is érdemes élőben megcsodálni: többek között azért, mert itt van Észak-Amerika legnagyobb hegye, a Denali (régebben Mount McKinley), de rengeteg más gyönyörű tó (pl.Wonder Lake), hegység (Stony Dome), gleccser (Ruth Glacier), és túraútvonal várja itt az érdeklődőket. Sőt: van itt még egy huskyfarm  (Husky Homestead) is , ahol a jövő kutyaszánhúzóit nevelik a park dolgozói. Tehát mindenképpen érdemes eljönnöd, ha Anchorage városa fele vagy, mert onnan már "csak" 150-200 kilométer a park bejárata.

Joshua Tree Nemzeti Park, Kalifornia

Kalifornia egyik legszebb helye ez a Palm Springs és Palm Desert melletti kis park (mely egyébként a Coachella Valley közvetlen közelében helyezkedik el). Viszonylag könnyű ide eljutni LAből és San Diegoból is, mivel Kalifornia délkeleti részén helyezkedik el, de Las Vegasból sem egy őrjítő túra ez a park, mert attól is csak kb. 200 kilométerre van. A Joshua Tree lényegében egy sivatagi park, melynek legfőbb látványossága a képen is látható józsuéfa (ez így nagyon magyaros, de tényleg ez a neve), mely kb. 8-10 méter magasra nő meg és örökké zöld - még akkor is, ha a környezetében minden elszárad - többek között ezért is hívják az élet fájának. A park szuper program lehet azok számára, akik hozzám hasonlóan szeretik a sivatagi parkokat, mindenképpen életre szóló élmény lehet itt túrázgatni! 

Shoshone-vízesés, Idaho

A nyugati part Niagarájának is szokták hívni ezt a gyönyörű vízesést, mely 65 méterről ömlik a magasba a Wyomingból kezdődő (és a washingtoni Columbia-folyóba ömlő, közel 300 méter széles) Snake folyó egyik idahói szakaszán. A Shoshone-vízesés amerikai távlatokban kifejezetten közel, kb. 200 kilométerre található a Yellowstone Nemzeti Parktól, a legegyszerűbben pedig a 84-es út Twin Falls-i leágazásánál juthatunk el a vízeséshez, mely kocsival is rendkívül könnyen megközelíthető. Meglátogatását leginkább a tavaszi/nyári hónapokra javasolják, mert ilyenkor a legmagasabb a vízállás. 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. All Photos All Rights Reserved. Copyright © Getty Images

—————————————————————————————————————————————

   'Az USA legszebb helyei ' című cikksorozat további összeállításai:

I. rész | II. rész III. rész | IV. rész

————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása