Gretta

Spanyolország 10 legszebb épülete

2020. szeptember 24. - Gretta

Kastélyok, paloták, múzeumok és templomok is találhatóak Spanyolország legváltozatosabb és legkülönlegesebb épületei között, melyeket legalább egyszer  (!) mindenkinek érdemes látnia élőben is. Nézzük is meg őket - most így a képernyőről keresztül!

The Madrid Royal Palace, pictured, is the official residence of the Spanish royal family and is the largest palace in Europe by floor area. It was built in the 1700s and King Carlos III was the first monarch to occupy the palace in 1764. However, the current Spanish king and his family do not reside at the palace and now it is only used during ceremonial occasions

Palacio Real, Madrid

A madridi Királyi Palota (spanyolul: Palacio Real) impozáns, barokk stílusú épületét semmiképpen se hagyd ki, ha Madridban jársz! A több, mint 130 000 négyzetméternyi területtel és 3418 szobával rendelkező épület mai formáját az 1700-as években kezdték el építeni - végül 1764-re készült el. Bár a jelenleg spanyol királyi család birtokolja a kastélyt, ők nem laknak itt (helyette a sokkal szerényebb Zarzuela-palotában töltik a mindennapjaikat, Madrid külvárosában), csak hangzatosabb ceremóniák és nagy ünnepségek alkalmával használják a Királyi Palotát.

The famous Sagrada Familia basilica in Barcelona, which has been under construction for more than a century. The architect behind the gem is Antoni Gaudi and despite it not being complete, it was named a Unesco World Heritage Site in 1984

Sagrada Família, Barcelona

A világhírű Sagrada Familia Barcelona központjában található, jelenleg is építés alatt és már több, mint egy évszázada készül - mindezek ellenére az Antoni Gaudí által megálmodott épület már 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. A római katolikus bazilika egyébként Art Nouveau (új művészet) és szecesszió stílusú, elkészültekor pedig a világ legnagyobb bazilikája lesz - Gaudí tervei szerint 18 csúccsal (jelenleg 8 van kész). 

Casa Mila

Casa Milà, Barcelona

Gaudí másik emblematikus építménye ez a hagyományos homlokzat nélküli, barlangstílusú ötemeletes ház, mely Barcelona központjában kapott helyet. A Casa Milát 1906 és 1912 között építették az igencsak tehetős Milà család számára, akik az első emeleten éldegéltek (a többi szintet pedig bérbeadták), manapság pedig művészeti kiállításokat és különböző kultúrális programokat rendeznek itt meg. Az épület 1984 óta tagja az UNESCO Világörökségi listájának. 

Guggenheim-múzeum, Bilbao

A város legemblematikusabb épülete az 1997-ben elkészült Guggenheim-múzeum, melyet Frank Gehry kanadai-amerikai építésznek köszönhetünk. Jelenleg a világ legmodernebb művészeti múzeumjaként tartják számon: a 20. század mesterműveitől kezdve szinte mindenféle jelenkori kiállítást megtalálhatunk itt, gondoljunk csak Jeff Koons, Anish Kapoor vagy Louise Bourgeois műveire - szóval nem csak kívül, hanem belül is elég nagy szám a épület. A múzeum egyébként 32 500 négyzetméternyi területű (melyből 24 000 csak kiállításoknak van fenntartva) és több, mint 33 000 db titánlapból áll. 

Plaza de Espana, Sevilla

Andalúzia régiójának legjelentősebb városában, a gyönyörű Sevillában található ehhez "spanyol tér", mely lényegében egy hatalmas, vizesárokkal teli terület egy félköríves épületkomplexummal. Bár kicsit kilóg a listából, mert nem konkrétan egy építményről, hanem egy épületkomplexumot is magában foglaló térről van szó, mindenképpen bele szerettem volna tenni az összeállításba - remélem, nem bánjátok.

A Plaza de Espana eredetileg az 1929-es ibériai-amerikai világkiállításra épült, manapság viszont kormányzati szervek használják. Érdekesség, hogy az épület körül minden egyes spanyol provinciálnak van egy kis kerámiázott része, melyeket végigjárni már önmagában is hatalmas élmény. Kihagyatatlan program, ha a környéken járnál!   

The historic cathedral in the city of Santiago de Compostela in northern Spain. The cathedral is popular with pilgrims visiting the shrine to the apostle Saint James the Great, whose remains are said to be buried there

Santiago de Compostela-katedrális, Santiago de Compostela 

A magyarul csak Szent Jakab-katedrálisnak hívott gyönyörűséget Santiago de Compostela városában, idősebb Szent Jakab feltételezett sírja fölé építették - így jelentősége rendkívüli a római katolikus vallásban. A katedrálist egyébként 1075 és 1211 között építették római, valamint kora gótikus stílusban és (mérete, valamint fontossága miatt) Spanyolország egyik legnagyobb zarándokhelyének számít. Természetesen ezt az épületet is védetté nyilvánította az óváros részeként az UNESCO Világörökségi listája 1985-ben. 

Mezquita Mosque, Córdoba

A Córdobai nagymecsetet még nem volt szerencsém élőben látni - viszont nagyon-nagyon szeretném! A mecsetet még a 8. században kezdték el építeni a mórok, mai formáját viszont az 1200-as években érte el. Legszebb része minden bizonnyal a világhírű oszlopcsarnoka, melyben 900 db oszlop található - mindegyik más színű, méretű, és ismertetőjegyű, ezért érdemes idegenvezetővel érkezni, ha részletesebben is tudni szeretnéd az egyedi háttértörténetüket. Érdekesség, hogy az épület évszázadokon át mecsetként üzemelt, ma már viszont római katolikus katedrálisként tartják számon. 

Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, Toledo

Rövidebb nevén a toledói katedrális közel 500 évig (1226 és 1631 között) épült - de megérte! Hatalmas méretével (csak önmagában a tornya 90 méter magas) és gótikus stílusú szépségével eléggé figyelemfelkeltő Toledo városában - talán nem is csoda, hogy mindig tele van turistákkal. Toledo történelmi központja, így maga a katedrális is, 1986 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. 

istock-475444818.jpg

Museo del Prado, Madrid

A madridi Nemzeti Múzeum képtárát a 18. században kezdték el építeni, végső formáját pedig a II. világháború után nyerte el, különböző bővítési és átalakítási munkálatok miatt.  A 16 termes képtárban a királyi gyűjtemény neves spanyol alkotásait (pl. Velázquez, Goya és Murolli festményeit, valamint különböző régi pénzérméket, medálokat és rajzokat) lehet megtekinteni - rengeteg jelentős műalkotás található itt, ezért a Prado-múzeum a turisták közében is nagyon népszerű. Az épületet 1786-ben tervezte Juan de Villanueva, maga a múzeum pedig 1819-ben nyitotta meg a kapuit.

Marques de Riscal

Marqués de Riscal szálloda, Eltziego

Spanyolország egyik legmodernebb és legextrább építménye, a 21. század egyik legnagyobb "mesterműve", a Marqués de Riscal egy ötcsillagos szállodaként üzemel - és talán nem nehéz kitalálni, de ezt is Frank Gehry (a Guggenheim-múzeum tervezője) építette meg. Magát az épületet 2006 októberében adták át, titánból készült és minden egyes 61 darab szobája más és más dizájnban pompázik. Hogy mennyibe kerül itt egy éjszaka? A kereső szerint legalább 150 ezret kell rászánnunk egy éjszakára.

süti beállítások módosítása