Gretta

Spanyolország 10 legszebb települése

2020. szeptember 30. - Gretta

Hegyvidéki csodák, középkori romfalvak és tengerparti öblös kis települések is szerepelnek Spanyolország legszebb kis települései között. Nektek melyik a kedvencetek? 

Ujué, Navarra 

Spanyolország északi részén, a francia határ közelében, Bilbaotól kb. 200, Zaragozától pedig 160 kilométerre, Navarro tartományában található Ujué kis települése, ahol az állandó lakosok száma kevesebb, mint 200. A tündéri kis középkori falu központjában a román-gótikus stílusú Santa Maria de Ujué-templom helyezkedik el, melynek tornyából mesés kilátás nyílik a környező vidékre - és persze, a háttérben meghúzódó Pireneusokra. A környék leghíresebb nevezetességei közé tartozik Santa Cri nevet viselő régészeti terület, ahol különböző ókori romokat lehet megtekinteni, valamint a Beramendi pincészet, ahol kitűnő helyi borokat lehet megkóstolni.

lugares-interes-valldemossa.jpg

Valldemossa, Mallorca

Mallorca keleti részén, a Tramuntana-hegység alacsonyabb részén, Pálmától kb. 25 kilométerre található a sziget egyik leghíresebb kis hegyvidéki városa, mely hatalmas népszerűségnek örvend a turisták körében - sok egynapos buszos túrát szerveznek ide a környékbeliek, de kocsival is érdemes elmenned, ha van egy szabad napod. Az elegáns és autentikus kisváros rendkívül romantikus, tele van történelemmel és a művészetrajongók is imádják: a világhírű zeneszerző, Chopin például elég sokáig élt itt, Valldemossát pedig a világ legszebb helyének tartotta. Azt hiszem, ez pont elég indok ahhoz, hogy ne hagyjuk ki a mallorcai nyaralásunk alatt! (A környékbeli városokról - Sóller, Deiá, Valldemossa - szóló besázmolómat ITT elolvashatod).

Albarracín, Teruel

A 2018-as év legszebb spanyol településének választott Albarracín Teruel tartományában, Madrid és Valencia között, a Serrania de Cuenca Nemzeti Park közelében található. A kis faluban szinte minden megtalálható, ami egy kultúrális érdeklődésű turistát leköt: van itt egy gyönyörű katedrális, egy történelmi óváros és egy régi börtön, melyet még a mórok építettek a település magas falai közé. Érdekesség, hogy a Albarracín a sziklamászók közében is igen népszerű, mert a környék tele van vöröses színű homokkő sziklákkal. 

porto-colom.jpg

Porto Colom, Mallorca

Az előző három, egymáshoz rendkívül hasonló településhez képest a mallorcai Porto Colom igazi különlegességnek számít - egyrészt azért, mert ez egy igazi halászváros, hatalmas kikötővel, halpiacokkal és vitorláshajókkal, másrészt azért, mert az itt található házak hamisíthatatlan tengerparti hangulatot nyújtanak az élénk színű homlokzataikkal. A település központjától egyébként kevesebb, mint egy kilométerre található Mallorca egyik legaranyosabb kis öble, a Cala Marcal strand, mely igen népszerű a turisták körében - látogassátok meg, ha arra jártok!

Betancuria, Fuerteventura

A Kanári-szigeteken is szebbnél szebb települések találhatóak: ezekből a Fuerteventura szigetének sziklás, nyugati részén  található Betancuria az egyik legtündéribb, melynek legfőbb ismertetőjele, hogy tele van apró fehér falú házakkal és gyönyörű pálmafákkal. A kis faluban található még egy 17. századi templom, valamint egy kis (egészen pontosan három bemutatóteremmel rendelkező) régészeti múzeum is, mely a szigetekre érkező első európaiak által használt régi tárgyakat és leleteket hivatott bemutatni.

Guadalest, Alicante

Már rengetegszer voltam Alicantéban, de sajnos a nagy nyári melegben még egyszer sem volt alkalmam eljutni a Benidormtól mindössze 25 kilométerre lévő Guadalestre, mely egy tündéri kis tó mellett, Sierre d'Aitana hegyei között helyezkedik el. A település normál esetben szinte teljesen elhagyatott lenne, szépsége miatt viszont rengeteg helyi nyitott is kávézót, éttermet és különböző szuvenírboltokat, melyek szinte egybeolvadnak a falu jelképével, egy 11. századi kastéllyal. Ha a közelben lennétek ősszel, télen, esetleg kora tavasszal, mindenképpen ajánlom a meglátogatását - annál is inkább, mert Spanyolország egyik legszebb panorámájával rendelkező hotele, a VIVOOD Landscape Hotel is itt helyezkedik el. 

Aínsa-Sobrarbe, Huesca

Oké, ez a település is nagyon hasonlít a többire - de tényleg, felkavaróan gyönyörű! Spanyolország északi részén, a francia határtól kb. 30 kilométerre helyezkedik el Aínsa-Sobrarbe, melynek leggyönyörűbb része talán nem magában a faluban, hanem sokkal inkább a háttérpanorájában, a Pireneusokban keresendő. Nagy álmom eljutni ide, még Barcleonától sincs messze (a kereső szerint kicsivel több, mint 3 órás autóút vezet onnan ide), szóval, aki szereti a természetet és a hegyvidéki tájat, az biztosan jól fogja itt magát érezni. 

Cudilerro, Asturia

Nem az olaszországi Cinque Terrén vagyunk - ez bizony Spanyolország! Cudilerro az ország északi partjainál, a Vizcayai-öbölnél, Gijón városától kb. 15 kilométerre nyugatra helyezkedik el, leghíresebb nevezetessége pedig a 19. századi neoklasszikus stílusban épült Los Selgas kastély, mely ma már múzeumként üzemel. A képen látható, egymás hegyén-hátán lévő apró, színes lakóházaival, keskeny utcáival, vadítóan szép hegyvidéki környezetével és öblös tengerpartjával garantáltan elvarázsol mindenkit ez a gyönyörű település!  

Llastres, Asturia

Az előző településhez hasonlóan Llastres is Asturia régiójában, Gijón városától kb. 20 kilométerre keletre helyezkedik el egy aprócska kis öbölben, a La Griega csodálatos, erdővel körülvett homokos strandja közelében. Tipikus halászfalu, melynek legszebb pontja a San Rogue nevezetű kilátópont (itt készült a fotó is), háttérben a Sierra del Sueve hegységgel, valamint az a 15. századi óratorony, mely a település központjában áll. Mivel Llastres igencsak esős régióban helyezkedik el, meglátogatását júniustl szeptemberig javasolnám. 

Mogrovejo, Cantabria

Bár csupán 44-en (!) laknak Spanyolország legkisebb falvában, Mogrovejoban, ne hagyd, hogy ez eltántorítson ennek a gyönyörű kis településnek a meglátogatásában! Mogrovejo a kantábriai hegyek között, a Picos de Europa hegység mellett helyezkedik el, Gijón és Santander között, kissé délre. Bár nem sok mindent lehet itt csinálni (főleg "csak" kirándulni és pihenni), van itt néhány kávézó és étterem, valamint egy szálló is (Casa Teresa) azok számára, akik kedvet kaptak ehhez a kis faluhoz.

Nektek melyik kis település tetszik a legjobban? Esetleg már jártatok is valamelyikben? Netán tudtok még olyanokat, melyek megéremelten szerepelnének az összeállítás következő részében? Ötleteiteket, tapasztalataitokat és véleményeiteket várom kommentben!

süti beállítások módosítása