Gretta

A világ 10 legmesésebb őszi tája

2020. október 14. - Gretta

Színes falevelek és sárgás árnyalatokba boruló fák ékesítik a legváltozatosabb - és sokak szerint a legszebb - évszakunkat. Most egy csokorba szedtem nektek a világ legmesésebb tájait, melyek ősszel gyönyörűek csak igazán!

© Getty Images 

Alberta, Kanada

Kanada délnyugati részén található Alberta állama, ahol rengeteg természeti értéket - köztük a Banff Nemzeti Parkot, a Moraine-tavat, az Athabasca gleccsert és a Malgine-kanyont - találhatunk meg. Talán nem véletlen, hogy pont erre a nyitóképre esett a választásom, mert világéletemben meg akartam látogatni Kanadát ősszel. Ha esetleg van róla tapasztalatod, szeretettel fogadom az élménybeszámolódat! 

© Getty Images

Neuschwanstein-kastély, Németország

A világ legszebb kastélyának tartott Neuschwanstein-kastély a német Schwangau tartományban, azaz Bajorországban található és annyira gyönyörű környezetben (egészen pontosan az Alpsee felett) terül el, hogy vétek lett volna nem közölni ebben az összeállításban. Ez a 19. századi neogótikus kastély egyébként Németország legtöbbet fényképezett látványossága és II. Lajos király építette saját gyermekkori álmának megvalósítására.

© Getty Images

Napa-völgy, Kalifornia, USA

Az egyik legnevesebb és a legszebb amerikai borvidék, a Napa-völgy az őszi szüret után mutatja meg legszebb arcát: ilyenkor sárgás színekbe borulnak a környező fák és mindent ellepnek a lehulló leveleik - nem is csoda, hogy több, mint 5 millió borturista látogat ide évente! 

© Getty Images

Snowdonia Nemzeti Park, Wales, Egyesült Királyság

Nagy-Britannia legszebb nemzeti parkjának és Wales hét nemzeti csodájának egyikeként tartják számon a Snowdonia Nemzeti Parkot, mely egy több, mint 2000 km²-es terület az eldugott falvaival, tavaival és a jelképes Snowdon-csúcsával együttvéve. Az biztos, hogy nyirtok időre készülhetsz, ha ősszel ide látogatsz, ám az is biztos, hogy páratlan látványban lesz részed.

© Getty Images

Aspen, Colorado, USA

Az USA legfőbb sírégiója tele van mesés téli álomvillákkal, luxushotelekkel és spa szállodákkal, ezért talán nem fogsz meglepődni, ha azt mondom: minden amerikai celeb ide jár síelni, hógolyózni és szánkózni. Azonban, mielőbb beköszönt a tél, ez a gyönyörű látvány - az ősz és a tél találkozása - fogad minket. Hát láttál már ennél szebbet?

© Getty Images

Hraunfossar-vízesés, Izland

Már a tavaly megjelent, 'Az ősz legjobb úticéljai' című cikkemben is szerepeltetni akartam ezt a gyönyörűséget, de végül kimaradt a sorból. A Hraunfossar-vízesés Izland nyugati részén, Borgarfjörður közelében helyezkedik el és bár a vízesés maga nem túl magas (csupán 12 méter), azt azért nem árt észben tartani, hogy a föld itteni szintje 900 méter fölött van, tehát elég nagy utat jár be a Hallmundarhraun lávamezőról induló víz.

© Getty Images

Dél-Tirol, Olaszország

Egész félhomályban, az olaszország Dolomitokkal a háttérben pompázik ez a fenyőerdő, melynek közelében a Karer-tó és a környék leghíresebb látványosságának számító Braies-tó is húzódik. Ha ide utaznál ősszel, semmiképpen se egy hosszú hétvégét adj magadnak, mert annyira csodálatos az egész Dél-Tirol, hogy nem akarsz majd hazamenni! 

© Getty Images

Central Park, New York, USA

A New York-i Manhatten szívében helyezkedik el ez a csodás park, mely 3,41 km²-es területével igazi felüdülést nyújthat a nagy metropolitanban élőknek. Minden évszakban szép, ősszel viszont különösen gyönyörű, hiszen a parkban lévő fák ezernyi meleg árnyalatban pompáznak az ottlakók legnagyobb örömére. Ezek után nem is csoda, hogy ha azt mondom, hogy a Central Park a világ legkeresettebb filmhelyszíneinek egyike

© Getty Images

Kínai nagy fal, Kína

A kínai nagy falról sok újat már nem lehet mondani, ám én mégis megpróbálok pár érdekességgel szolgálni róla: teljes hossza (21.000 km) ugyanakkora, mint az Egyenlítő fele - ez azt jelenti, hogy ez a fal a világ leghosszabb fala, melyeknek átlagos magassága 6,5 méter! A kínaiul csak "Changcheng"-nek hívott fal az ország 15 régióján fut keresztül és hivatalosan 1644-ben, a Mind-dinasztia uralkodásának végén fejezték be az építését. 

© Getty Images

Little Venice, London, Egyesült Királyság

A londoni Paddington negyed északi részén található ez a kis csatorna, melyen hajókázni is lehet, mégpedig nem is akármeddig: egészen a világhírű ZSL London Zoo-ig, ahol a Camden Market piac több száz kis boltja is megtalálható. Szuper egynapos program, ráadásul rengeteg étkezési és italozási lehetőség is adódik a környéken. Ha ki akarod próbálni, mindenképpen tedd meg most ősszel, vagy várj tavaszig! 

A képeket hálásan köszönöm Papp Anitának! © Papp Anita 

+1 Mount Seymour, Brit Kolumbia, Kanada 

A kanadai Vancouvertől kb. 1 órás autóútra található a Mount Seymour Provinciális Park, melynek egyik legfőbb ékessége az 1449 méteres Seymour-hegy. A hegyet Brit Kolumbia második kormányzójáról, a tragikusan fiatalon elhunyt Frederick Seymourról nevezték el. A környék igencsak népszerű úticélpont a túrázók és a síelők körében - ezeket a fotókat is egy túraszerető olvasóm készítette. 

Ti hol találjátok a legszebbnek ezeket az őszi tájakat? Ha van valamilyen tipped, hol lehet még ilyen gyönyörűséges helyen járni októberben, mindenképpen írd meg kommentben vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

süti beállítások módosítása