Gretta

London legszebb éttermei

2020. november 03. - Gretta

Fenséges ételek, királyi kiszolgálás és arisztokratikus berendezés jellemzi London legromantikusabb éttermeit, melyek között akad Michelin-csillagos, méregdrága luxuskonyha és ultrapink, modern elitétkezde is.

Ha tehát kell egy kis körítés, egy kis extra és kis cseppnyi romantika az esti vacsihoz, mindenképpen ezeket a helyeket javaslom Londonban. Nézzük is meg őket! 

Clos Maggiore, Covent Garden

A világ legromantikusabb éttermének is megválaszották már a Covent Garden egyik gyöngyszemét, a modern francia ételeket kínáló Clos Maggioret, melybe hihetetlenül nehéz asztalt szerezni - én például úgy tudom, hogy a Valentin-napi vacsorákat már egy évre előre le kell foglalni... Fellengzősnek tűnhet, de ha ránézünk az étterem nagyságára, az asztalok "sokaságára", a helyszín dizájnjára és persze, a kitűnő ételeket is figyelembe vesszük (ami egy étteremnél azért nem árt), egyből megértjük miért is olyan nagy szó ide szervezni egy randevút! 

Ahogy a helyszíntől várható, természetesen az ételek (és az árak) is nagyon exkluzívak itt: egy előétel például kb. 8-10 000 ezerbe, egy főétel kb. 20 ezer forint kerül, a desszertek pedig 4000-1000 forint körül mozognak. Ez durván becsülve 100 ezer forintba kerül egy pár számára. Hogy megéri-e? Akinek jut rá, annak biztosan, hiszen Londonban (és úgy általában Angliában) azért elég borsósak az árak. Az mindenesetre a hely sikerességét jelöli, hogy hónapos várólista van rá...

Az étterem legjobb desszertje a kétszemélyes Clos Maggiore Caramelised Varlhona Chocolate Sensation (kb. 10 000 Ft), mely karamellizált krémes-habos csokicsoda a lehető legexkluzívabb tálalással. Ha egyszer erre tévednél, válasz ezt a desszertet, nem fogod megbánni! (Kép róla a galériában) 

Amaranto, Four Seasons Hotel London at Park Lane

London egyik legexkluzívabb szállodájában, a Park Lane-en található Four Seasons Hotelben helyezkedik el a titokzatos, alacsonyan kivilágított, viszafogott földszínekkel és sötét üvegasztalokkal rendelkező Amaranto, melyet biztosan imádni fogsz, ha rajongsz a minőségi olasz konyháért! Az étterem maga viszonylag nagy területen helyezkedik el, a berendezés viszont abszolút intimmé tesz minden egyes asztalt és ez bizony tényleg az a különleges hely, ahol az embernek valahogyan soha nincs az az érzése, hogy "tömeges zsúfoltság" van - még akkor sem, ha éppenséggel tele van az egész hely! Én az ilyen éttermeket mondjuk imádom, pedig kevés ilyen van. 

Az ételek itt sem olcsók: az előételek 6-12 ezer forint körül vannak, a tésztaételek 8000 forinttól, a marhák pedig 30 ezertől indulnak. A köretekért 4000 forintot kérnek el, a desszert és a sajttálak pedig szintén 8000 forint körül mozognak. Különleges specialitásokról én itt nem tudok - minden olasz étel a legmagasabb kategóriában készül el.

Az Amaranto éttermi részéhez egy igazi "old hollywoodi" erotikus eleganciával felszerelkezett bár, az Amaranto Bár is tartozik, mely tökéletes helyszínéül szolgál a randevú utáni hosszú borozgatásnak. 

The Ritz Restaurant, Ritz London Hotel

London Mayfair negyedében, a hihetetlenül elegáns Ritz London Hotelben található a világ egyik legszebb vacsoratermével rendelkező étterme, a Michelin-csillaggal is jutalmazott The Ritz Restaurant. A csillogó, impozáns üvegcsillárokkal, mesés márványoszlopokkal és a Green Parkra néző nyugalmas kilátással itt tényleg az az érzése van az embernek, hogy nem is Londonban, hanem egy vidéki főúri kastélyban vacsorázik... Ez az a hely, amivel minden nőt le lehet venni a lábáról.

A Ritz konyhája híres arról, hogy (lehetőleg) minden hozzávalóját helyi, brit farmerektől és kereskedőktől szerezi be: a homárt például Skóciából hozatják, a marhát Cornwallból, a bárányokat pedig a Lake Districtből - hogy csak néhány példát mondjak.

Szóval, ha ide jössz, akkor fel kell kötni a gatyát: ez nem egy McDonalds, ide nem lehet "csak úgy" bejönni, asztalfoglalás kell (mondjuk a listán szereplő összes étterembe is), rendesen ki kell öltözni (nincs sportcipő, farmer vagy bőrdzseki, mert akkor nem engednek be) és bizony pénztárcát is ki kell nyitni. 

A 11-féle menü közül én most a vacsoramenü áraiból szemezgettem nektek: a kétszemélyes beef wellington kb. 40 ezer forintot kóstál, akárcsak egy ötfogásos kóstolómenü. Az előételek 10 ezer forinttól, a főételek 20 ezertől, a desszertek pedig nyolctól kezdődnek. 

A Ritz minden különleges alkalomra pazar ünnepi ebédet/vacsorát kínál, legyen szó karácsonyról, újévről, Valentin-napról stb. Ezeknek az ára még borsosabb, mint általában, de igazi életreszóló programélményt nyújtanak az érdeklődöknek. Rossz hír? Akárcsak a budapesti Corinthia Hotelben, a korlátozott helyek miatt az itteni programokat is már hónapokkal előre le kell foglalózni. 

The Foyer at Claridge's London

London egyik legelőkelőbb szállodája, a Mayfairben található Claridge's ad otthont a The Foyer nevezetű romantikus étteremnek, mely klasszikus "brit" ételeket kínál a tehetős vendégeinek. És hogy milyen az a klasszikus brit konyha? A fish & chipsen túl lehet itt mindenféle galambot, lazacot, marhát és rákot is enni, mely a hétvégenkénti háromfogasás ebédmenüben fogyasztva 24 ezer forintba kerül személyenként - drága, de Londonban igazából nem annyira. 

Egy ötcsillagos szállodáról beszélünk, melynek minden millője az abszolút eleganciáról árulkodik: az art deco stílusú étterem csillogó falaitól kezdve, a plafon közepéről lógó Chihuly-szobron át, a kiszolgálásig  kezdve, a kiszolgálásig egyszerűen mindeni profi - hogy az étkezés közbeni diszkrét, élő zongorakíséretről ne is beszéljünk. Az hiszem, itt tényleg szuper romantikus élményben lehet része annak, aki itt fogyasztja el a menüjét.

A The Foyer délutáni teaprogramja (afternoon tea) a legjobbakkal vetekszik az egész országban. Itt fontos megjegyezni, hogy az angliai teázásnak nagy kultúrája van, tehát nem egy gyors teáról, hanem már-már egy főétkezésről beszélünk, ahová ugyanúgy ki kell kis/nagyestélyibe öltözni, mint egy vacsora alkalmával - természetesen a teázás ára is ezt tükrözi.  

Alain Ducasse at The Dorchester

London két (és az Egyesült Királyság négy) olyan éttermébe tartozik bele az Alain Ducasse at The Dorchester francia étterem, mely 3 db Michelin-csillagot birtokol. Ennek megfelelően az árazásába is bele lehet gondolni: ez nem az a hely, ahol spórolni lehet. De, hogy valóban megér-e ez a hely 3 fogásonként 40 ezer forintot? Hát... élménynek nem rossz az biztos (legalábbis nekem ezt mondták az ismerőseim), de nem egy nagy különlegesség. 

Maga az étterem rendkívül tág, stílusos és letisztult - a külseje tehát maga a tökély, melyet a terem végénél elhelyezkedő, többezernyi kristállyal díszített kerek csodafüggöny tesz még csodálatosabbá. Az éttermet dizájnoló szakemberek ügyesen oldották meg a berendezést, mert a függöny elé csak két asztal kerülhetett, magába a függöny diszkrét, lekerekített belső részébe pedig csak egy. Talán nem meglepő, hogy mindenki ide akar ülni, mert nagyon glamúros az egész (legalábbis nekünk nőknek, nézzétek csak meg a galériát), ezért sokan inkább több hetet várnak arra, hogy ennél a két asztalnál ehessenek, mintsem a terem hétköznapibb részénél foglalhassanak helyet. Nos, kinek a pap, kinek a papné - végülis mindenki ugyanannyit fizet az ételért!

De talán pont ez és az a 3 db Michelin-csillag az oka annak, hogy a londoni éttermek közül itt történik a legtöbb lánykérés. Mert ez az a hely, ahová ritkán jár az ember, évente max. egyszer vagy kétszer. Szerelmes szívek viszont mindig is voltak, vannak és lesznek is - amíg pedig ez így van, addig a legromantikusabb éttermek között is helye van a The Dorchester hotelben található Alain Ducasse étteremnek. 

Az AD étterem bormenüje igencsak tekintélyes! A tudtommal több, mint 1000 különféle bort tartanak itt, melyenek ára 12 ezertól forinttól kezdődik és egészen a 400 ezer forintos álomhatárig tart/palack, de különleges kérés esetén akár a 1,2 millió forintos, 1980-as évjáratú Chateau d’Yquem bort is beszerzik - igaz, ahhoz a foglalás során azért előtte egyeztetni kell, mert nem lehet "csak úgy" kikérni a pincértől.  

Sketch Gallery, Mayfair

Azt mondják, egy igazi férfi még a legrózsaszínebb szobában is kényelmesen érzi magát - nos uraim, ezt abszolút be lehet bizonyítani a Sketch éttermében, mert itt aztán minden pink! Minden - beleértve a falakat, az asztalokat és a foteleket is. A jó hír viszont az, hogy a legtöbb nő imádja nőiesen érezni magát, szóval ha ide mentek romantikázni, win-win szituáció lesz mindkettőtöknek. De azért készüljetek fel: itt főleg nem az ételeket, hanem a körítést kell megfizetni. Következzen is pár szó magáról a menüről!

A kb. 8000 forintos előételek választékában langusztarák, tökleves, articsóka és rántott békacomb is van; a 15 ezer forinttól kezdődő főételek tekintetében lehet itt mindent enni a marhától és a báránytól kezdve a vegán finomságokon át, a kb. 5000 forintos desszerteket pedig nem bonyolították túl: parfétorták, tartok, mousseok és macaronok is vannak a menüben felsorakoztatni. Itt halkan megjegyezném, hogy a választék azért nem túl nagy, mindenből 4-5féle van, szóval asztalfoglalás előtt azért nézzétek meg online a menüt!

A Sketch étterem híres a fantasztikus koktélválasztékáról: a kb. 6000 forintba kerülő Peach Melba (barackos-citromos vodkás ital) és a Mon Cherry (meggyes likőr, narancsos-limeos sziruppal és egy kis pezsgővel) koktélok például igazi klasszikusoknak számítanak - ha szeretitek az italkülönlegességeket, ne hagyjátok ki! 

Bob Bob Ricard, Soho

Képzeld el Jay Gatsbyt az Orient Expressen - nagyjából ezt kapod, ha ebbe az angol/orosz konyhából egyaránt merítkező, csillogó-villogó, '20-as évekből inspirálódótt étterembe mész. Negatívum? Két asztal kivételével mindegyik négyszemélyes, szóval nagyon bensőségesen lenni, gyertyafényes hangulatban lenni itt azért nem lehet... Minden másra viszont szuper, az alap romantikus hangulatot pedig teljesen megadja ez a hely!

Ahogyan az orosz konyhából következtetni lehet, kaviárból itt nincs hiány (a The Guardian magazin szerint Londonban itt a legjobb a kaviár ár-érték minősége), de fokhagymás rántott csirkét, rákokat,kitűnő miőségű steakeket és beef weelingtont is lehet itt fogyasztani - nagyjából ugyanannyi forintért, mint a Sketch Gallerynél. A desszertek it nagyon jók, édesszájúak semmiképpen se hagyják ki! Nagyon ajánlom a narancsos ízvilágú Dulce de Leche Créme Bruleet és a tejszínes fagyival, valamint mentakrémmel megbolondított Chocolate Fondantot.

A Bob Bob Ricard különlegessége, hogy minden asztalnál el van helyezve egy "press for champagne" gomb, ami röviden annyit tesz, hogy a pincérek gombnyomásra hozzák a pezsgőt az asztalodhoz. Menő, nem? Talán ezért is lehetséges, hogy az elmúlt két évben ebben az étteremben folyt a legtöbb pezsgőt egész Londonban.

Céleste, The Lanesborough

London másik szuperexkluzív szállodájában, a Hyde Park Cornernél lévő The Lanesboroughban található a Michaelin-csillaggal büszkélkedő Céleste, melynek kékes-mustársárgás színekbe öltöztetett étterme az üzletemberek kedvence. DE! ettől még nagyon romantikus is, hiszen egy gyönyörű környezetről beszélünk - a kovácsoltvas korlátok és az oszlopok mellett elhelyezett készemélyes asztalok pedig a lehető legdiszkrétebbek, amik egy ilyen kategóriás étteremben lehetnek. A romantika tehát adott.

Nézzük is a menüt! A háromfogásos kóstoló menü kb. 40 ezer forintba kerül (melyhez a borsor, az italok és a szervizdíj természetesen nincsen beleszámítva), ami soknak tűnik (és az is), de ha rápillantasz az á la carte menüre, rájössz, hogy lehet, jobban jársz ezzel... Az előételek ugyanis 15 ezer forintoktól kezdődnek (libamáj, levesek, a szokásos...), a főételek 20 ezer körül mozognak (kacsa, marha, homáros ravioli), a desszertek pedig szintén belekerülnek majd 10 ezer forintba. Szóval a kóstoló menü ára könnyen megvan /fő.

Hogy mégis mitől különleges ez a hely? Igazából nem nagyon tudok kiemelni semmit, habár sok véleményt elolvastam online is... Ez egyszerűen egy jó hely, jó ételekkel, jó környezettel, profi kiszolgálással, igazi vacsora élménnyel stb., ami nem ígér többet annál, mint aminek látszik. Randira, családi vacsikra, alkalmakra, találkozókra  vagy csak egy igényes étkezéshez szuper hely, örök befutó. 

The English Grill At The Rubens At The Palace Hotel

Azt hiszem, ha van szexi és erotikus étterem Londonban, akkor ez az! A Buckingham-palota közelében lévő The Palace Hotelben helyezedik el a bbqt, különböző steakes ételeket és finom grilles fogásokat kínáló The English Grill at the Rubens, mely türkizkék bársonyfotelekkel és barnás bőrkanapékkal csábítja ide az érdeklődőket. A fotelekbe a legtöbbször a párokat ültetik, a kanapékra pedig nagyobb társaságokat - de telefonos asztalfoglaláskor biztosan lehet kérni, ha kifejezetten az egyik vagy a másik helyre szeretnétek ülni.

A menü: ahogyan a névből már sejthető, itt brites fogásokat lehet kóstolni. UPDATE: Mivel az étterem november végéig zárva van, ezért csak a karácsonyi kóstolómenüjük tekinthető meg online. Itt két fogás 14 ezer forintba, a három pedig 17be kerül, ami Londonban kifejezetten olcsónak számít. Az előételek között tartok, sajtok és koktélrákok szerepelnek, főételként pulykát és marhát fogyaszthatunk, a desszertek között pedig főleg csokoládés édességek szerepelnek. (Az ünnepi szezon után frissítem ezt a részt.)

Az éttermet azok számára ajánlom, akik jót akarnak enni, viszonylag kevés/kevesebb ráfizetéssel, mint pl. a Célestében vagy a Ritzben. Ár/érték arány szempontjából mindenképpen javasolnám ezt a helyet. Egy romantikus randevúra szuper étterem, ahová egy évben akár többször is vissza lehet térni.

Az összeállítás szubjektív, saját tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © 

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legszebb éttermei' című cikksorozat további összeállításai:

Budapest|London

 ————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása